Mennyi az annyi?

Olvasom naponta a hírekben, hogy 63 meg 47 meg akármennyi ember meghalt a koronavírus miatt, de igazából ez a szám nem mond semmit, hogy ez most sok vagy kevés. Természetesen minden emberért kár, de nem mindegy, hogy egyébként is meghal napi 1500 ember és ez most több 63-mal, vagy egyébként meghal 40 és most meghal 103. Ugyanígy az Egyesült Államokban a járvány miatt naponta elvesztett 1000 ember rengetegnek tűnik, de mivel 33-szor annyian laknak ott, mint itthon, igazából ez napi 33 embert jelentene Magyarországon.

Gondoltam utánanézek, mennyi az átlagos haláleset Magyarországon. Tavaly egész évben 129.603 ember halt meg itthon, vagyis napi 355 fő.

Ha 35 ember hal meg pluszban koronavírusban naponta, akkor 10%-kal nő a halottak száma, napi 63 főnél 17,7%-kal. Ha tényleg meglesz hamarosan, amiről az orvosok értekeznek, napi 150 főnél 42%-kal nőne a halottak száma. (A mai halottak zöme 4-5 hete kapta el a vírust, így ha nőtt a fertőzés azóta, akkor könnyen meglehet egy hónap múlva a napi 150-200 halott is.)

(Persze kérdés, hogy egyrészt ezek közül az emberek közül mennyi halt volna meg egyébként is csak éppen covidos is lett és az sincs benne a statisztikában, hány ember fog meghalni hónapokkal később azért, mert a járvány miatt nem tudják ellátni mondjuk rákszűrésen vagy infarktussal. Azok sincsenek a statisztikákban, akik bár meghaltak fél-egy-két-öt évvel idő előtt, de a szűrés hiánya miatt nem tudjuk, hogy a covid miatt-e. Azt sem tudjuk előre, hányan fognak nem meghalni influenzában a komolyabb védekezés miatt vagy azért, mert az emberek sokkal kevesebbet mozdulnak ki otthonról. Ennek ellenére ha messze nem is pontos, de azért kapaszkodót ad a fenti szám.)

Így már jobban lehet hová tenni a napi statisztikákat, hogy mennyi veszteséget okoz a járvány. Más tanulsága nincs a cikknek, csak gondoltam mást is érdekel, mihez kell viszonyítani a napi halálesetek számát, így már nem csak a levegőben lóg, hogy napi ennyi és annyi ember halt meg.

Share

228 hozzászólás

 • Dr Tovigloki
  Nem a 30 vagy a40 veszélyes, hanem ha úgy beindul hogy az összes kórházba kerülő koronás lesz, az orvosok meg betegen otthon. Akkor az összes szivrohamot szenvedett megy a tepsiben. Nincs szures, nincs sebészet. Egy vakbelgyulladasba bele fognak halni az emberek.
 • Nacionalista
  @Kiszámoló
  Még az az infó hiányzik, hogy a plusz 35-150 fővől mennyi halna meg korona nélkül is. Ha jobb válaszokat akarsz ezekre a kérdésekre, akkor ezt a honlapot dolgozd fel:

  euromomo.eu/

  EU-s szervezet, a kiállított halotti bizonyítványok alapján évekre visszamenőleg megnézhető mekkora volt országonként a halálozás mértéke hetente életkoronként lebontva.

  Az elmúlt pár hétben Mo-n konkrétan kevesebben haltak meg mint a korábbi évek átlaga… (Ez persze nem biztos, hogy így fog maradni napi 150 koronás halottnál is, de egyelőre Mo-n semmi jele a halálozások számában a koronának)

 • mzsombor
  Pont a napokban számoltam utána én is a tavalyi KSH adatok alapján, mert elkezdett zavarni, hogy nincs mihez hasonlítani a számokat, és mindenki azzal jött, hogy “eddig nem is látszott a statisztikában a megnövekedett halálozás”, meg “az influenza mennyivel több embert öl meg egy szezon alatt” stb. Ezek az 50-100 közötti napi számok már sajnos vastagon látszani fognak a statisztikában is… 🙁
 • saz
  Sztem ennél kicsit bonyolultabb a helyzet, ugye most csak azt kapjuk, hogy 33 meg 62 halt bele a covidba. De azt nem, hogy mennyien halnak meg összese… Simán lehet, 355 alatti a napi halálozás, mert csökken a kórházi fertőzések okozta halál. De az is lehet, hogy több százzal magasabb, csak nem tesztelnek minden elhunytat covidra. Szóval az, hogy naponta hány igazolt covidos hal meg, gyakorlatilag nem mond semmit…
 • Pbalint
  Talán ezt is érdemes böngészni a témában (kb két hét alatt kerül fel az aktuális adat)

  euromomo.eu/graphs-and-maps

 • Tomi
  Ezzel csak az a baj, hogy a statisztikát az árnyalja, hogy ők azt is hozzáveszik,ha valakit elüt egy autó és volt COVID pozitív tesztje, akkor az koronavírusban hal meg 🙁 (és ezt Cili néni mondta)
 • Richmond
  Nos, itt megtekinthetőek a halálozások heti bontásban 2015 óta.
  Lehet számolgatni, hogy most hogyan állunk.
  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html
 • BuBó
  Venni kellene egy nagy levegőt és a tavaszihoz hasonló módon, de csak mondjuk 2 hétre újra hazaküldeni az embereket. Ezzel időt nyerne az egészségügy amellett, hogy így is masszívan tovább nőne az esetszám, de talán még kezelhető módon. Ha igazak a pletykák decemberre, januárra akár már oltás is lehet.
 • Meister
  Csak ugye az első hullám esetén csökkent a halandóság az országban. Így százalékos (sőt egyáltalán) statisztikát csak utólag lehet csinálni.
 • Dolfy
  Az élet egy halálos betegség. Mindenki belehal előbb-utóbb. Az orvosok sem életet mentenek, csak elodázzák a halált. Ha most nagyobb a halálozási ráta, akkor később, a járvány múltával, átlag alatti lesz.
 • Kiszamolo
  Dolfy, ezt majd ne felejtsd el elmondani az egyik közeli idős rokonod temetésén….
 • eferix
  Azt ne felejtsük el, hogy ezeknek a napi halálozási adatoknak csak egymás mellé van értelme és jelentősége. Sokan pont azt nem értik, hogy mit jelent az exponenciális görbe, ami nagyon sokáig lassan indul aztán felpörög (kamatos kamat, hogy a témánál maradjunk). Azaz már az is probléma lehet, ha csak naponta nagyságrendileg 10 ember hal meg covidban, mert ha kiolvasható csak egy heti 20%-os növekedés, az már havonta duplázódást jelent. És nem mindegy, hogy megvárjuk-e, hogy ez bekövetkezzen, vagy már csírájában el van fojtva az egész.
  Ezt jó lenne még elmagyarázni a cikkben, mert így is sok a járványbagatelizáló ember.
 • détaszájensz
  Ha már statisztika, azt is érdemes megfigyelni, hogy kb. mindenhol összesítve kezelik az adatokat az egész járványra, pedig Európában elég jól elkülönül az első és második hullám. Az egyes országokban óriási különbségek vannak ezek kezelésében, így nálunk is.

  Könnyű lobogtatni, hogy milyen jól állunk a számokkal, mert tavasszal későn ért hozzánk a vírus, és a többiek példáiból tanulva szigorú intézkedésekkel sikerült jól kezelni. Most pedig itt állunk zsebre tett kézzel, miközben tombol a járvány, és hajtogatjuk, hogy még milyen kevesen halnak meg arányaiban, miközben a trendek kimondottan ijesztőek, csak azokat nem szokás figyelni.

 • Roo
  A kormány hivatalos oldalán az 1493. számú elhunyt adatait elnézve kétlem hogy komolyan lehet venni azt a napi X tucat + halálesetet amit a covid számlájára írtak.
 • Richmond
  Bocs, még egy utolsó hozzászólás: az átlagot érdemes havi/heti átlagra lebontani.
  Egy átlagos téli hónapban 2900-3300 (legyen az átlag 3000) körül távoznak, míg májustól-szeptemberig felülről karcolja a 2000-et (tehát napi átlagban “csak” 300-310 fő). Így a plusz 30-40-50 fő jobban ront a statisztikán, már ha tényleg a korábbi számokhoz adódik hozzá.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  jók ezek a grafikonok, de van 2-3 hét késés, tehát az még nem látszik amióta itthon beindult napi 10 eset fölé.

 • TT
  @BuBó: kizárt, hogy decemberre-januárra oltás legyen. Persze a teszteletlen orosz meg kínai vakcinát meg lehet venni, de senki nem fogja beadatni magának.
  A még tesztelés alatt álló szerekből meg nem tudnak 1 hét alatt több milliót legyártani, ha jóváhagyják őket és az oltások lebonyolítása is hónapokat vehet igénybe. Ráadásul ha évente kétszer be kell oltani majd mindenkit, akkor lesznek itt még problémák.
  Az őszi szünetben haza kellett volna küldeni az embereket, így legalább egy lett volna egy 10 napos karantén, ami lapíthatta volna a görbét, de mi mindenkinél okosabbak vagyunk, 1-2 hét múlva a fradi szurkolók majd berobbantják a statisztikát.
  A halálozást egyébként nem érdemes bagatellizálni, amilyen dinamikusan növekszik, már nem lehet tagadni a járvány hatását. Lesz az egy hónapon belül napi 200 is.
  Egyébként van egy fogadásom, hogy pénteken meghosszabbítják az őszi szünetet.
 • Legatus
  Az eurostat szerint idén március és június között 170ezerrel több haláleset történt az EUban mint a több évi átlag. Volt olyan hét Bergamoban ahol 900%-al!!! volt magasabb a halálozások száma.
 • eferix
  így van, ebből a szempotból sem mondanak sokat ezek az adatok. Az USA-ban például 291 000 (+18%) az excess death idénre, miközben ebből csak 204 ezer az igazolt covidos haláleset. A maradról csak találgatni lehet, hogy mekkora része a nem tesztelt covidos, mekkora részét okozták az elmaradt szűrővizsgálatok, vagy elmaradt kezelések, vagy egyebek.

  Azt mondjuk felháborítónak tartom, hogy a kormány maga kezdte el bagatelizálni a covid haláleseteket azzal, hogy tavalyi évhez képest nem halnak meg többen. Ez már csak azért is furcsa narratíva, mert ennyi erővel egy 30 fős buszbaleset esetén ugyanerre lehetne hivatkozni, hogy nem túl nagy tragédia, hiszen beleférnek az éves kvótába!

 • Sygma
  Az előző évekkel nem érdemes összehasonlítani az idei statisztikát, mert akkor kijön, hogy 10-20%-al kevesebben haltak meg idén. Köszi kovi!
  Tavasszal a 355 helyett 200 körüli volt a napi halálozás, közvetve a járvány miatt: mindenki elbújt, így se az influenza, se az autóbaleset “nem gyütt”. Köszi kovi!
  Na de ennyi erővel járvány nélkül is el tudtunk volna bújni, és akkor lenne 150 halott naponta.
  Most módjával bújunk el, vannak korlátozások is, illetve elméletben védekezünk, gyakorlatban sokan lesz@rják, így kezd megugrani a halálos esetek száma. Most ezekből messzemenő következtetést levonni nem érdemes, mivel teljesen mások a körülmények, mint normál esetben.
  Viszont egy nagy baj van a kis “barátunkkal”: ez nem egy légúti megbetegedés, hiába ott fertőz. Rendesen megüti a szervezetet, alvadási zavarokat, vese és idegrendszeri károsodást okoz. Sokan stroke-ban fognak később meghalni..
 • KE
  @détaszájensz: itt szépen mutatják külön a kumulativ adatokat és az utolsó két hetet. Bocs, ha már láttad: ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea
 • KommentElek
  OFF:
  Megjött Novák asszony új lakás támogatása többgenerációs lakásokra.
  Agyrém, ami már itt megy.
 • Gábor
  Érdemes mellé tenni Svédországot. Az is egy lényegében 10 milliós ország, csak ott nem ~129ezren, hanem ~90 ezren hallnak meg évente!
  Magyarország előkelő helyen van a megelőzhető halálozások számában 🙁

  Ha Orbán Viktor a halálozások számát figyeli, akkor lenne mit tenni.

  Dohányzás, alkohol, vastagbélrák, levegőszennyezés, stbstb.

 • Karesz
  Viszonyításképp itt van Magyarország utolsó 40 évének halálozási statisztikája (millió főre/hónap). Európában általában januárban van kiugró halálozás az influenza miatt, itt általában február/március környékén, vagyis a téli hónapokban.
  Jelenlegi adatok alapján ebben az évben eddig nem történt átlagon felüli halálozás, sőt alacsonyabb mint az előző évek átlaga.
  pbs.twimg.com/media/Ejajwq1WAAIY5lh?format=png&name=large
  forrás: un.data.org és mortality.org
 • Mate12345
  Igazából nem az az érdekes, hogy a COVID miatt hányan haltak meg, hanem az (lenne), hogy hogyan alakul a heti átlag halálozási szám a várható halálozási számhoz képest. Az is izgalmas lenne, hogy a halottak aránya hogyan változik az egyes kategóriákban. Pl. a közlekedési balesetek valószínűleg csökkentek, a későn diagnosztizált betegségek által okozott halálesetek száma valószínűleg nőtt.
  Ezeket a statisztikákat szerintem fontos lenne mérni, elképzelni sem tudom, hogy adatok híján mi alapján döntenek a döntéshozók…
 • kormánytisztviselő
  @saz: kb így van.

  A KSH statisztika alapján (ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh001.html) 2020. I-IX. hó között 3.248 fővel kevesebben haltak meg, mint 2019 azonos időszakában (97,7 ezer 94,5 ezer fő).
  S ami még érdekesebb, hogy a csökkenés kb. 97%-a az I. negyedévből származik amikor mindössze 16-an haltak meg Mo-n hivatalosan koronában.

  A korábbi évek halálozási adatait elnézve, eddig összességében statisztikai hibahatáron belül mozgunk (az elmúlt 10 évben volt 131,7, de 126,3 ezer fő/év is).
  Worldometers szerint koronában eddig Mo-n 1535-en haltak meg, ennek több mint a fele az elmúlt 4 hétben (azaz már a IV. negyedév), azért ez mutat egyfajta tendenciát. Jó lenne látni, hogy más klf. krónikus megbetegedés halálesetei hogy alakulnak. Nem olyan betegek halnak meg, akiknek pár hete van hátra, tehát elméletileg a jövendő évek halálesetei következnek be idén.

 • Rakott Krumpli
  A Financial Timesnak van erre egy jó elemzése, igaz Magyarország nincs benne, de lehet látni, hogy melyik országban mennyivel több/kevesebb idén a halálozás az előző évek átlagához képest:

  ft.com/content/a2901ce8-5eb7-4633-b89c-cbdf5b386938

  Egy korábbi hasonló cikkükben (amit most sajnos nem találok), arra is lehetett ebből következtetni, hogy mely országok (pl. Brazília) “vallanak be” kevesebb COVID halálesetet, mint ami valójában volt.

 • Nacionalista
  , Pbalint

  Azt hol láttjátok, hogy több hetes a késleltetés? Sehol nem találtam ilyen infót, sőt, pld. az ír adatoknál ki szokták emelni, hogy az ottani reporting szokások miatt lehet több hetes delay. Mivel Mo-ről nem írnak ilyet, feltételezem, hogy nincs (de lehet, hogy átsiklott valami felett a figyelmem)

  Amikor a tavaszi hullám alatt néztem az érintettebb országokat, ott max 1 hét csúszás látszott.

 • Péter
  Ugyanez grafikonon:
  ourworldindata.org/grapher/excess-mortality-p-scores?tab=chart&stackMode=absolute&country=~HUN&region=World
 • Végre valaki
  “hány ember fog meghalni hónapokkal később azért, mert a járvány miatt nem tudják ellátni mondjuk rákszűrésen vagy infarktussal”

  Végre valaki leírta ezt. Kívülről nézve nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg csak a korona létezik az egészségügyben (és a médiában is). 14 éve volt daganatos megbetegedésem, évente járok felülvizsgálatra. Az ideit a napokban halasztották el negyedszer, jelenleg január a céldátum. Nyilván nem én vagyok a legsürgősebb eset, de azért mégis… Háziorvosnál időpontot kell kérni telefonon, de ha lehet inkább leráznak, gyerek orvos is. Isten irgalmazzon annak akinek bármilyen komolyabb baja előjön a következő hónapokban, másban szerintem nem nagyon bízhat…

 • 0r34n1G3c1
  független kérdésem lenne. kiszálltam minden papirból, maradt egy 20asom.
  mivel nyakunkon a brexit, itt az elnök választás, ami alapján tuti szopó a forint, így elraknék 10et chf be, 10 et usd-be

  revoluttól tartok, ha most bedobok nekik egy 20ast, letiltanak, mondván hogy pénzt mosok.
  erste deviza számla 800 forint havonta, rohadt drága átváltással. vagy menjek prémiumnak, havi 1100ért, de mégis minek? nem kell nekem a prémium ügyfél támogatás. havi 1 gin tonic ára 🙂

  szóval, mi a tuti a deviza számlákra mostanság? ha oba védett lenne, annak mégjobban örülnék 🙂
  Köszi
  <3

 • gaborr
  Valahol mintha írták volna, hogy a COVID osztályokon dolgozó nővérek/orvosok 20%-a kapta el a vírust az első hullámban itthon. A kérdés, hogy most mikor fogynak el az orvosok/nővérek, akik a betegeket kezelnék.

  Belgiumban már a COVID-os egészségügyiseket is megkérték, hogy dolgozzanak tovább, ha még nincs tünetük.
  bbc.com/news/world-europe-54688846

 • Zabalint
  A fő gond az, hogy ha november közepéig 150-re növekszik a napi halálos áldozatok száma, és addig nem történik semmi szigorítás, akkor az átfutási idő (a megfertőződéstől 3-4 hét van annál, aki belehal, mirebelehal) és az exponenciális növekedés miatt lesz az 400-500 is rá 3-4 hétre, illetve amint telítődik a kórházi kapacitás, a menthető emberek egy része is meg fog halni, méghozzá a saját otthonában vagy valami rögtönzött tömegkórteremben. A gazdaság meg olyan helyzetben már spontán is leáll, ráadásul minél előrehaladottabb a járvány, annál szigorúbb intézkedések kellenek a megállításához. Tehát amit most megspórol a kormány azzal, hogy szinte 0 korlátozások vannak, és azok jó részét sem tartja be a felében vírusszkeptikus nép, azt sokszorosan fogjuk megfizetni pusztán gazdaságilag is.
 • Gábor
  “A nem történt kiugró halálozás”
  az ugye megvan, hogy
  1) Egyelőre – mostmár emelkedni fognak a számok
  2) Ha nem lenne szűrés (teszt és karantén) és maszkviselés, kézmosás stb kampány, akkor csúnyán megnőttek/csúnyábban meg fpgnak nőni a számok.
 • TG
  Ha már a vírus a téma szerintem Magyarországon csak idő kérdése hogy berobbanjon a járvány ilyen laza intézkedések mellett (pl focimeccs tizenötezer emberrel) értem én hogy fontos hogy működjön a gazdaság de nehogy túl nagy ára legyen később
 • SzGéza
  koronavirus.gov.hu/elhunytak
 • Titan89
  Szerintem idén elmarad az influenza szezon, amit megerősít a WHO adatai is:
  apps.who.int/flumart/Default?ReportNo=5&Hemisphere=Northern
  már el kellett volna indulnia a járványgörbének felfelé északon.
  Délen tombolnia kellene, de semmi nincs:
  apps.who.int/flumart/Default?ReportNo=5&Hemisphere=Southern
 • a bolti dolgozó családja
  Sem Belgiumban, sem az USA-ban, sem Olaszországban nem volt soha kötelező a BCG oltás.
  A keleti blokk országaiban viszont igen, NDK vs NSZK.
  Az afroamerikaiaknál akár HATSZOR nagyobb a halálozási ráta ,mint a fehéreknél (talán a csökkent D-vitamin felvétel miatt?)
 • Kard
  Áprilisban eltörtem a kisujjam. Mivel alsó perc volt ami gyakorlatilag már kézfejben van, teljesen be kellett gipszelni. Mivel épp covid volt, többször is elküldtek mikor panaszkodtam, hogy nem jól van felrakva a gipsz. Fizetős egészségügy meg be volt zárva, aki meg nyitva volt nem akart fogadni mondván elkezdték az eljárást. Négy hét gipsz levétel után kiderült nem indul meg az összeforrás. Újabb 3 hét gipsz mindezt a covidnak köszönhetően.
  Mikor 7 hét után levették a kezemről a gipszet a bőröm darabokban hullot le a kezemről, az ujjaim nem mozogtak egyáltalán (hihetetlen de ilyen gyorsan beállnak az izmok és inak), a mutató és hüvelyk ujjam sem tudtam összeérinteni. Mostanra ért el oda a regeneráció (~40 db gyógytorna alkalom után), hogy ökölbe tudom szorítani a kezem, de még messze nem tökéletes. Doki mondta, hogy ez sajnos ilyen túl sokáig volt rajta a gipsz. Thanks to covid.
 • százegy
  Valahol olvastam, hogy 2,5 millió életév a veszteség az USA-ban, ezek szerint várhatóan átlagosan több mint 10 évet éltek volna az elhunyt betegek. A számítás metodikáját nem ismerem.
  Az is kérdéses, hogy hosszútávon milyen gazdasági veszteséget okoz a betegség, pl. egészségromlás miatti társadal.i veszteség, stb.. Emellett lehet haszna is, pl. innováció.,, orvosi kutatások felgyorsulása, segít felkészülni egy újabb világjárványra.
  Érdekes lenne egy átfogó kutatás a COVID-sokkról.
 • GabenHUN
  Én még anno, az I. félév után csináltam egy összehasonlítása a ksh.hu adatai alapján.
  2015 – 2020 I. félévek
  Legkevesebb összhalálozás sorrendjében:
  2016
  2020
  2018
  2019
  2015

  Legkevesebb összhalálozás 65 év felettiek esetében:
  2016
  2020
  2018
  2015
  2019

 • Zabalint

  Ennek semmi köze a BCG oltáshoz. Olaszországba és Belgiumba jóval korábban érkezett meg a járvány, nekünk tavasszal volt 3-4 hét előnyünk hozzájuk képest, mikor bevezettük a korlátozásokat. A mostani hullám alapján úgy tűnik, semmivel nem vagyunk náluk védettebbek.

  Az afrikai országokban pedig sokkal kisebb arányát azonosítják a fertőzötteknek, mint a fejlett világban, ezért magasabb az azonosított covid áldozatok / azonosított fertőzöttek arány.

  Az volt NDK meg mellesleg Berlint leszámítva sokkal ritkábban lakott, valamivel szegényebb, és távolabb van a tavaszi osztrák és olasz gócpontoktól, ezért feltételezhető, hogy kevesebb síelő tért onnan haza tavasszal.

 • Nagycsaládos
  Az előző évekkel (és más országokkal) való összehasonlítás csak akkor lehet korrekt (bár érdemi következtetést akkor sem lehet azonnal levonni), ha az ezer főre vonatkoztatott halálesetek számát nézzük.

  Az abszolút szám ugyanis lassan de stabilan csökken (a születések száma persze gyorsabban csökken), tehát önmagában az semmit nem jelent hogy most akár covid-dal együtt kevesebben vagy ugyanannyian halnak meg, mint 1-3-5 éve. Ettől még az ezer főre vetített halálozás simán lehet ugyanannyi vagy nagyobb szám is.

 • Bálint
  Én is pont pár napja néztem meg ezt a számot.
  Ha majd az októbert hasonlítjuk az előző évi átlagos novemberi adatokhoz képest, ott valószínűleg magasabb halálozási szám lesz. November pedig brutál lesz és így tovább, ez elég biztosnak tűnik.

  Ha kijön az, hogy a következő 6 hónapban 20%-kal többen haltak meg, az elég egyértelmű, hogy a korona miatt van.

  Ne aggódjatok, majd akkor fog sírni mindenki, amikor mindenkinek lesz egy közeli idős hozzátartozója, akik a korona miatt meghaltak.
  Remélem, ha másba nem, akkor legalább ebben belebukik a kedves kormányunk. Bár majd ráfogják Sorosra.

 • Szabolcs
  Roo
  2020-10-28 at 10:56

  Mi bajod vele? A retorika ellenére ez egy gendersemleges kormány… 🙂
  “Ne azt nézzék, mit mondok, hanem hogy mit csinálok”.

 • Adamo
  Félrevezető szerintem a tájékoztatás, főleg, hogy a halálozást kiemelik. Te szívesen látnád családtagod lélegeztetőgépen? Te vállalnád a nyájimmunitás érdekében, hogy csökken a tüdőkapacitásod esetleg örökre? Könnyebben elfogadod valaki halálát ha az amúgy rákos vagy dohányos volt? Nem csak a koporsó vagy a makkegészséges állapot létezik (utóbbi amúgy sem).
 • dilach
  meg sem tudom mondani, mióta olvasom a blogot és a hsz-eket, de sosem szóltam hozzá, mivel nem éreztem kompetensnek magam (most sem érzem), tanulni jöttem.. viszont most pont egy olyan téma került elő, amivel kapcsolatban “összekötő” szerepben tudok talán hozzászólni. a 444.hu-t nyilván mki ismeri, sok hónappal ezelőtt megszüntették szinte az összes cikk alatt a hsz-eket, de mivel külső motor volt behúzva, a lényeg megmaradt (disqus.com/home/discussion/444hu/). van 2 kompetens op, aki napi szinten commentel, az elérhető adatok alapján, egyikük egy sima excel táblában gyűjti a dolgokat, a másikuk kellően hozzáértő statisztikus szemmel magyarázatot ad arra, ami hivatalosan elérhető, viszonylag közérthető nyelven (aki tanult vha statot), kb március óta. ha volt már, elnézést a duplikátumért.a mai: disqus.com/home/discussion/444hu/mar_tobb_mint_haromezer_koronas_van_korhazban
 • a bolti dolgozó családja
  @zabalint? Taníccs Mester!

  A fertőzöttek száma/halálozási szám mi a franc köze van a lezárások idejéhez??????????
  Főleg úgy ha a lefutott első hullámról beszélünk.

 • Bjozef
  Első kézből írom, hogy felejtse már el mindneki az influenzához történő hasonlítást, állítólag enyhe tünetekkel én olyan rúgást kaptam ami nem semmi volt, mintha a vonat elgázolna és még ötször vissza is tolat…. Nagyon kemény ez a vírus és még nem is tudni mik lesznek a hosszabb távú szövődmények. A tesztelést is felejtse el mindenki, aki beteg maradjon otthon mindenestül, a veszélyeztetett csoport meg a lábát ki se tegye(!!), mire teszteredményed lesz vagy jobban leszel vagy már kórházban… Pár hete vissza kellett volna térni a tavaszi lezáráshoz, most már majdnem mindegy, olyan szinten elszabadult a járvány, vigyázzon mindenki magára!
 • Roo
  Szabolcs! Én kérek elnézést minden férfitől, nőtől és egyéb élőlénytől. 😀