Mennyi az annyi?

2020-10-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvasom naponta a hírekben, hogy 63 meg 47 meg akármennyi ember meghalt a koronavírus miatt, de igazából ez a szám nem mond semmit, hogy ez most sok vagy kevés. Természetesen minden emberért kár, de nem mindegy, hogy egyébként is meghal napi 1500 ember és ez most több 63-mal, vagy egyébként meghal 40 és most meghal 103. Ugyanígy az Egyesült Államokban a járvány miatt naponta elvesztett 1000 ember rengetegnek tűnik, de mivel 33-szor annyian laknak ott, mint itthon, igazából ez napi 33 embert jelentene Magyarországon.

Gondoltam utánanézek, mennyi az átlagos haláleset Magyarországon. Tavaly egész évben 129.603 ember halt meg itthon, vagyis napi 355 fő.

Ha 35 ember hal meg pluszban koronavírusban naponta, akkor 10%-kal nő a halottak száma, napi 63 főnél 17,7%-kal. Ha tényleg meglesz hamarosan, amiről az orvosok értekeznek, napi 150 főnél 42%-kal nőne a halottak száma. (A mai halottak zöme 4-5 hete kapta el a vírust, így ha nőtt a fertőzés azóta, akkor könnyen meglehet egy hónap múlva a napi 150-200 halott is.)

(Persze kérdés, hogy egyrészt ezek közül az emberek közül mennyi halt volna meg egyébként is csak éppen covidos is lett és az sincs benne a statisztikában, hány ember fog meghalni hónapokkal később azért, mert a járvány miatt nem tudják ellátni mondjuk rákszűrésen vagy infarktussal. Azok sincsenek a statisztikákban, akik bár meghaltak fél-egy-két-öt évvel idő előtt, de a szűrés hiánya miatt nem tudjuk, hogy a covid miatt-e. Azt sem tudjuk előre, hányan fognak nem meghalni influenzában a komolyabb védekezés miatt vagy azért, mert az emberek sokkal kevesebbet mozdulnak ki otthonról. Ennek ellenére ha messze nem is pontos, de azért kapaszkodót ad a fenti szám.)

Így már jobban lehet hová tenni a napi statisztikákat, hogy mennyi veszteséget okoz a járvány. Más tanulsága nincs a cikknek, csak gondoltam mást is érdekel, mihez kell viszonyítani a napi halálesetek számát, így már nem csak a levegőben lóg, hogy napi ennyi és annyi ember halt meg.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram