Engedd elmenni a falig

2015-06-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Volt egy ismerősöm, aki a fejébe vette, hogy ő sikeres vállalkozó lesz. Ez egy nagyon szép elhatározás, csak ő éppen tíz éve már kudarcot kudarcra halmoz.

Az örökölt lakását többször el akarták árverezni, hol az adóhivatal, hol a bank, mert hitelt vett fel rá, de nem tudta fizetni a részleteket, hol éppen valaki más.

A családja mindig közbeavatkozott, kifizették helyette a tartozásait. Amikor ajánlották neki, hogy menjen el valahová dolgozni, mindig az volt a válasz, hogy nehogy már elmenjen 200 ezerért akárhová alkalmazottnak, amikor ő a siker küszöbén áll, a következő munka fogja meghozni a régen várt áttörést, meg fogja látni minden kételkedő.

Mindeközben már fűnek-fának tartozik és az egész család a felesége titkárnői fizetéséből él, finoman szólva se túl fényesen.

Egy másik srác minden MLM-csodában benne volt az elmúlt 20 évben. Újra és újra elhitte a nagy gazdagságról és a milliókról szóló meséket, de természetesen semmire nem vitte eddig, hacsak nem tekintjük eredménynek a teljes anyagi csődöt, ami 20 év pénztelenség után természetes állapot. Ő sem képes abbahagyni, mert mi van, ha a következő dobás fogja a gazdagságba repíteni őt?

Az egyik ügyfél férje is hasonló vállalkozó, a feleség egyébként jó keresete arra elég, hogy immár egy évtizede életben tartsa a férj menthetetlenül veszteséges vállalkozását. Közel a nyugdíjhoz semmi megtakarításuk nincs, a vállalkozás feneketlen kútként minden pénzüket felemészti. Ha a férj abbahagyná a vállalkozósdit, a feleség fizetéséből kényelmesen megélnének, még el is tudnának tenni havonta egy komolyabb összeget. De erről természetesen szó sem lehet.

Az ehhez hasonló eseteket nagyon gyakoriak, többször előjönnek tanácsadások alkalmával és komoly fejtörést és sok szenvedést okoznak az érintett családoknak.

Látni kell, hogy ezek az emberek ugyanabban a téveszmében élnek, mint a szerencsejáték-függők: nem merik abbahagyni a játékot, mert teljes meggyőződésük, hogy a következő leosztás/pörgetés/sorsolás fogja elhozni a gazdagságot. Miközben mindenki látja, hogy teljes tévúton járnak már évek óta.

A nagy kérdés, hogy ilyenkor mit lehet tenni, ha minden meggyőzési kísérlet már kudarcot vallott?

Sajnos csak egy megoldás van: el kell engedni ezeknek az embereknek a kezét és hagyni kell, hogy elmenjenek a falig, teljesen a padlóra kerüljenek és ott józanodjanak ki.

Talán keményen hangzik, de ezek az emberek nem fognak megváltozni, ha a család közös erőfeszítéssel újra és újra megmenti őket. Itt az segít, mint a rákos sejteknél: el kell zárni minden tápanyag-utánpótlást, hogy elhaljon a sikertelen vállalkozás a pénz hiányában, az álomvilágban élő "vállalkozó" pedig végre teljes valójában szembesüljön a tettei összes következményeivel.

Ha kell, külön kasszát kell nyitni a házastársnak és a gyerekeknek, ha másként nem megy, akár ideiglenes különköltözéssel is.

Lehet, hogy rá fog menni a már amúgy teljesen hitellel leterhelt lakás is, de ez nem olyan nagy ár, mintha további harminc évig döntené teljesen anyagi csődbe a családját az ilyen álmodozó. Jobb újrakezdeni a nulláról, mint tovább ásni a feneketlen lyukat évtizedeken át.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram