Egy ügyes lehúzás

Győző Görögországban nyaralt és rászorult, hogy egy Euronet ATM-ből vegyen fel pénzt. Gondolta, mi baj lehet belőle. Baj tulajdonképpen nem is lett, csak éppen 90 eurót további 16,4 euróért tudott felvenni.

Ugyanis az idehaza is ismert ATM társaság valamiért egy eurós országban egy eurós bankkártyát csak angol fontban volt hajlandó megterhelni és azt is milyen árfolyamon. (Bár lehet, hogy a Transferwise kártya alapértelmezetten angol font alapú. Viszont akkor fel kellene ajánlania, hogy a kibocsátó bank váltsa a pénzt.)

Következzen az ő története mindnyájunk okulására. Ezúton is köszönjük az információkat.

Idén nyáron Görögországban nyaralás alatt kifutottunk a készpénzből és az egyik helyen nem fogadtak el kártyát. A környéken csak euronet ATM-et találtam, így végül kénytelen voltam itt felvenni 90 eurot.

Az automata csak a terhelés indítása előtt árulta el nekem, hogy a terhelés ténylegesen GBP-ben fog megtörténni. (Ekkor már nem nagyon volt mit tenni, mert a gyerekeim már régen bent voltak és élvezték a vízi vidámparkot. Más automatát pedig nem találtam a Google Maps-et böngészve.)

Csatoltam az ATM slipjét, amin a következő húzós számok állnak:
– 3.95 eur tranzakciós díj
– 0.9975 EUR/GBP árfolyam

Az utóbbi volt az igazán fájdalmas. TransferWise kártyát használva rögtön láttam, hogy az árfolyam messze nem ennyi, hanem 0.88908. Így sikerült egy euróval működő országban egy euros bankkártyáról egy eurót kiadó ATM-ből 90 eurohoz mindösszesen 106.36 EUR-ért hozzájutnom.

Nem tudom, ki mit fog leszűrni belőle. Én azt tanultam belőle, hogy ha készpénz híján kezdek lenni és látok “rendes” bank automatát, akkor legközelebb szakítok rá időt és előre dolgozok. Itt is megvolt rá a lehetőségem. Aznap voltunk várost nézni és láttam a Görög Nemzeti Bank egyik fiókjánál automatát, de akkor nem éreztem a késztetést. (Rettentően utálok készpénzt tartani magamnál. Itthon, Magyarországon hónapokig elvagyok nélküle.)

Reméltem, hogy le tudjuk hozni ezt a napot készpénz nélkül. Bár igazából nem tudom, mire vártam, mert a nyaralás fele még hátra volt és megvolt már a tapasztalat is, hogy nem mindenhol fogadják el vagy szívesen a kártyát. Ez 90 euro különben pont elég is volt a maradék napra. Legalább ebben nem tévedtem.

Ennyit szerettem volna közreadni.

ui: azóta Ghanaban is volt szerencsém kipróbálni a TW kártyáját és remekül működik ghanai cedivel is.

A trükkös Euronet céggel egy másik cikk is foglalkozik, érdemes elolvasnod azt is, miért is kerüld el nagy ívben a cég automatáit. Kattints ide a cikkért. (Köszönjük a cikkajánlót GZ-nek.)

Share

85 hozzászólás

 • strelac
  pragaclub.hu/hellopraga.hu/2019/02/01/euronet-atm-a-nem-kivanatos-bankautomata/
 • Trek
  OFFF:
  Szeretném, ha felokosítana valaki, hogy ebben a (bankkártya +) mobiltelefon világban mi van akkor, ha elhagyom a mobiltelefonomat? Vagy mondjuk csak egyszerűen behal?
  És mondjuk lefagyasztva marad benne a TW, az RV, a CV, meg a *** kártya.
  De enélkül ma már egy (magyarországi) netbankba sem tudok belépni…
  Nekem ez felettébb aggasztónak tűnik. 🙁
 • Kertész
  “Parkolás Rovinj, ki van írva, hogy reggel 6-tól 13 óráig 9 Kuna a parkolás, 13-18-ig 8 Kuna.”

  Szintén Rovinj pár éve – igaz ősszel – kb. fél napot ott töltve 2 azaz kettő Kuna összesen…

 • Boca
  Nem igaz h a TW alapból GBP, alapból a helyi valutát kell figyelembe vennie, vagy legalább felajánlania a választást. Én Mo-on sima POS vásárlásnál futottam ebbe bele, jóval kisebb összeget buktam, de megreklamáltam a TW-nél és jóváírták. Talán érdemes itt is megpróbálni.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @attila: Nincs igazad abban, hogy a Max Visa rosszabb lenne, mint a TW. A TW mostani árfolyama 295.10, a Visáé 295.55. A TW-nál ráadásul díj is van.

  Innen néztem az árfolyamokat:
  transferwise.com/hu/currency-converter/usd-to-huf-rate
  visa.co.uk/support/consumer/travel-support/exchange-rate-calculator.html

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Jobb esetben van egy tartaléktelefonod, amin már telepítetted és aktiváltad a fontos alkalmazásokat. Rosszabb esetben szerzel új készüléket (szükség esetén új SIMet a számoddal) és azon letöltöd és aktiválod az alkalmazásokat.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Nincs igazad. A kártyaszámnak része a BIN (https://www.bincodes.com/). A BIN határozza meg a kártya honos pénznemét (az más kérdés, hogy mind a Revolut, mind a TW többféle devizát tud tárolni). Ha az automata / POS terminál azt látja, hogy a kártya honos pénzneme eltér az adott országétól, felajánlja a DCC-t (ha úgy van beállítva). Amit persze el kell utasítani. Mármost a UK-beli BINnel rendelkező kártyára UK-n kívül minden országban felajánlja a GBP-t a DCC-s ATM vagy POS. Nincs ilyen, hogy alapból a helyi valutát kell figyelembe vennie. (csak ha nincs DCC). Ha van DCC, akkor a helyi valuta és GBP között lehet választani (feltéve, hogy a kártya BIN-je UK-beli). A lényeg, hogy DCC-t sohasem szabad engedni.
 • lófütty
  több cikkre rátaláltam itt és beleolvasgattam ezekbe a külföldi számlás megoldásokba, de mivel gyakorlatias ember vagyok nemigen világos egyelőre, hogy hogy jöhetek ki jól. jelenleg adott egy otp lakossági forint számla/kártya és egy transferwise. hamarosan utazom az angolokhoz és szeretném megérteni, hogy melyik kártyát és milyen pénznemmel érdemes használni és hogy jövök ki jól? ebben kérnék segítséget.
 • Trek
  Nem mindenki érti, hogy mi is a pontos útja/feltétele a bankkártyás fizetéseknek – és ezzel még az Index címlapjára is kijut.
  index.hu/gazdasag/2019/08/22/12_ezer_forintot_buktam_mert_horvatorszagban_vegig_bankkartyat_hasznaltam/
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : És ez mondja magát gazdasági újságírónak… Ennyi erővel én sebészorvos vagyok, mert szedtem már ki kullancsot bőrből.
 • Alex
  Nekünk Trogirban, Omisban, Splitben csak jó tapasztalatunk volt idén. Sok parkolóautómata elfogad már kártyát is.
  Omisban mindenütt ki van írva, hogy letöltheted telefonra az alkalmazást és ott kártyával fizethetsz.
  Erste-s Mastercarddal fizettem legtöbb helyen. 44 körüli árfolyamon. Gondolom ez banktól is függ.
  Helyi benzinkutakon meg ki volt írva, hogy bizonyos pénznemeknél közvetlen a két ország pénzneme között váltanak.

  Nem mindenütt húznak le és érdemes megnézni melyik bank, hogyan számol.

 • Boca
  , ebben bizonyára igazad van, én mint szolgáltatásra tekintek a TW-ra, aki maga ígéri h helyi valutában számol és ezt szinte minden esetben tartja is és ez is az elvárt működés. Egy POS terminálon nem igazán felhasználóbarát a kijelzés, nem világos a usernek hogyan kell elutasítani egy tranzakció közbeni kérdést, ezért ez egy kényes kérdés, vissza lehet vele élni és mint a példák mutatják, vissza is élnek.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Pontosan arra mennek a POSok üzemeltetői, hogy ne legyen világos a usernek és behúzhassák őt a csőbe a kedvezőtlen árfolyammal. Ugyanakkor a TW nincs ráhatással a POSok működésére. Csak ha a POS maga nem vált, akkor érvényesülhet a TW kedvező árfolyama. Te hol láttad, hogy TW azt ígérné, helyi valutában számol? Abban számol, amilyen terhelés érkezik.
 • Családfő
  Alex,
  Az sms-t nézted vagy a lekönyvelt összeget? Az előbbi mindig rózsás. Az Erste MC nem a jó váltási árfolyamáról híres…
 • attila
  a visa árfolyama 12h-ig érvényes, gyengülő forintnál ez jó annak aki forintért vesz eurót, rossz annak akik eurót vált forintra. Majd nézd meg az árfolyamot akkor is mikor erősödik a forint, akkor rosszabb lesz mint a a tw, a tw mindig pillanatnyi árfolyamot használ, tehát “igazságosabb”
 • Gergő
  Revolutról akartam kivenni 100 zlotyt. Korrektül kiírta, h 17,95 zloty lesz a díja. Átsétáltam 200m egy bankhoz és ingyen kivettem. Amúgy tele van mindenhol turista helyeken Euronettel. Nagy lehúzás, nem kell használni.
 • Alex
  @Családfő mobilalkalmazásban néztem a zárolt és után most a végső ősszeget. Nekem ugyanaz. Én smst nem kapok.

  És szinte minden 44 körüli árfolyamon jött ki, pl. 26 kúnás párkolás, meg 15 kúnás is. Tankolást is visszaszámoltam, eltettem a blokkot.

 • Családfő
  Alex,

  Ha a végső, lekönyvelt összeg árfolyama korrekt (nem vagyok otthon kúnában), akkor az egy jó hír.

  Akármikor használtam Erste MC-t akár euroövezetben, máshol Európában vagy tengerentúli helyeken, végül mindig rosszabb árfolyamon váltott, mint egy másik bank kártyája. Az sms – nekem jön – még természetesen egy fantasztikusan jó árfolyamot mutatott mindig.

 • Dani
  Többek hatására megnéztem a számlámat. Végtelenül dühös vagyok magamra, mert annak ellenére,h pénzügyileg tudatosnak tartom magam, megvezetett a saját bankom és sajnos az SMS_ben kapott tételeket vettem készpénznek, vagyis azoakt az összegeket írtam be az applikációmba. Ebben a hónapban rengeteget utaztunk nagysrágrendileg 15k Ft mínuszban vagyok. Ma jöttünk haza, a héten az SMS-ek folyamatosan 325-ös EUR váltással jöttek, ám könyvelve ez felment 337-re (!!!!). Erste bank, MC. Mindezt úgy,h KP-ra váltás a pénzváltóban 332 volt. Álmomban nem gondoltam volna,h a devizaváltás drágább mint a valuta.
  Szívem szerint felgyújtanám a bankot de persze tudom, az én saram.

  Ritkán járunk külföldre ezt a hónapot leszámítva, de azt hiszem intézek Revolut kártyát, én pedig inkább maradok a KP-nál külföldön ( szégyen! ).

 • Alex
  @Családfő: pár blokkot megtaláltam a kocsiban, most megnéztem. A legrosszabb váltás 45.4 Ft / 1 Kn volt, egyik benzinkúton.
  Sokat mászkáltunk Trogir környékén, tankoltunk egyszer mikor odaértünk és visszafelé valahol Zágrán után.
 • Bela
  Igazatok van!!

  Most én is megnéztem az ERSTE kártyás külföldi költések lekönyvelt összegeit és így már nagyon messze van a középárfolyamtól, pedig az SMS-ben mindig ahhoz közeli váltásról jött értesítés. Ezért sosem váltottam valutát, ahol tudtam kártyával fizettem. Soha többet!

  Ezt vajon miért csinálhatja meg az ERSTE? Miért csaphatnak be emberek ezreit éveken keresztül?
  Ilyenkor hol van a Pénzügyi Felügyelet?

 • tip
  A trükk egy változatát a hegyeshalmi (és még ki tudja melyik határnál álló) matricaárus bódék is alkalmazzák: a forintos árat horror (+35%) árfolyamon váltják át euróra, bankkártyát (forintosat is!) csak euróban hajlandóak megterhelni (nb: Magyarország területén!), “mert ez így jobb a kamionosoknak”. Akinél meg nincs forint készpénz, mert tíz méterrel a határ után egy beutazónak honnan lenne, és nem vett online matricát, mert nem arra készült, hogy az első élménye Magyarországon a kirablás lesz, az így járt. Van egy vicces levelezésem a céggel meg a fogyasztóvédelemmel a témában. Sajnos úgy tűnik, hogy ez a lehúzás még törvényes is, mert végül is forintos (készpénzes) fizetést felajánlanak, és az az egy, ami kötelező.
 • Családfő
  Dani,
  Ne ostorozd magad, ezen szerintem mindenki túlesik egyszer. Tanulópénz. Én is azért kommentelek ebben a témában mindig – még ha sokaknak unalmas is lehet már -, hogy segítsek azoknak, akik még nem szembesültek a helyzettel.

  Alex,
  Erőltetni nem akarom, csak nem vagyok benne biztos, hogy egyről beszélünk: a blokk a tényleges árfolyamot tekintve nem mérvadó, kb. annyit ér, mint az sms. A kártyaszámlád kivonatát – mondjuk a hó végit, vagy csak az adott tételt a netbankban könyvelés után – is megnézted?

 • Feri
  Most hogy igy rájöttünk hogy a bankok furmánykodnak az átváltással a könyvelésnél… a revolutnál amikor instant látom az appban hogy menny lett a charge az végleges akkor?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Cseréltesd Visára az MC-t és azután jó lesz az árfolyam.

  : Természetesen az végleges.

 • Hudi
  :

  a Magnet régen (4+ éve) váltott középárfolyamon (pontosabban MC általi árfolyam volt direktbe használva, ami az MNB árfolyamtól hol kicsit jobb volt, hol kicsit rosszabb), aztán saját maguk is kiírtak 3-féle kártyaárfolyamot, s egész sokáig (legalábbis az esetemben) az ügyfelek számára kedvező (kb. MNB – 1.2%) váltást használták. De idén július elejétől korrigáltak, s mostmár MNB + 1.8%-ra lehet számitani. Amivel sajna már a legkedvezőbb 3-as magyar bank csoportba se férnek be.
  De a panaszkezelésemet (ha nem is elsőre) korrektül kezelték. 🙂

 • Dobi
  Jó reggelt kívánok a sok szegény embernek, aki rácsodálkozik, hogy a külföldi nyaralásán nem neki ideális árfolyamon számítják a konverziót. Vigyetek készpénzt, vagy vigyetek 16 kártyát, valamelyik csak jó lesz a legközelebbi ATM-be… 16 eurós buktán nyafogni… OMG. Menjetek a Balatonra.
 • Utazó
  Nemcsak kártyás fizetésnél és nemcsak külföldön van lehúzás.
  Ma reggel BUD airport, érkezési oldalon a pénzváltó 1€-ért ad 253 kemény forintot. Városi pénzváltó kb. 320-ért veszi az eurót.
 • Dani

  Csak a lenyeg nem jott at. De nem gond, csak maradtal volna csendben. Te a Balatonra se menj.
 • Izolda
  Pár napja Intensás automata Horvátországban csak 100 kunát volt hajlandó egyáltalán kiadni, hiába akartunk többet felvenni, ha már, és 16 kunát rászámolt a TW pénzfelvételre. (Szintén sürgős volt.)
  Később néztünk más automatákat, az Erstés nem számolt rá plusz pénzt.
 • Kukutyini Zabhegyező
  Én egyébként meg vagyok arról győződve, hogy az, hogy a vásárlásnál az SMS-ben küldött összeget középárfolyamon számolja, majd pár nap elteltével deviza eladási árfolyamon könyvel – amiről már nem küld árfolyamértesítést – kimeríti a megtévesztés fogalmát és tisztességtelen üzleti gyakorlatnak minősül. Még az is eszembe jutott, hogy ha a zárolás után a könyvelés túlhúzza a keretet, még egy hitelkeret-túllépési büntetést is a fogyasztóra lőcsölhet, aki jóhiszeműen azt gondolhatta, költhet még, mert van elég hitelkeret a számláján.
  Érdemes lenne az MNB-nél megkapargatni ezt a kérdést, szerintem egy piacfelügyeleti vizsgálatot mindenképpen megérne a dolog.
  Ha kimondja a felügyelet, hogy az ilyen tájékoztatás tisztességtelen, még kártérítést is lehetne követelni.
 • Alex
  @Családfő: leírom mégegyszer. 🙂
  Megnéztem a blokkokat, hány kunát fizettem és az erste netbankon lekönyvelt összeget elosztottam vele. Kicsivel 45 felett volt a legrosszabb árfolyam.

  Pl. két parkolás:
  – 1089 Ft / 24 Kn
  – 682 Ft / 15 Kn

  Egy tankolás:
  – 15691 Ft / 352 Kn

  Egyébként mi sok kunát viszünk mindig, korábbi évekről is maradt.Évközben néha váltunk be többször is. De ahol lehet ott kártyával fizetünk. Így idén volt még olyan kunánk is amit 40 körül vettünk.

 • Családfő
  Alex,

  OK, nincs több kérdésem, így tiszta. 🙂

  Amint írtam, a bank váltási árfolyamának konkrét milyenségét (hány százalékkal volt ez az utazásotokkor a közép felett) nem tudom megítélni. Nézzük a jó hírt: meglepő, de az Erste-nek legalább egy elégedett ügyfele biztosan van az MC kártyát külföldön használók közül.

 • Alex
  @Családfő:
  igen, tervezem, hogy még megnézem akkor pont mennyi volt a középárfolyam és ez mekora eltérés.

  Viszont teljesen elégedettek voltunk, mert itthon 46-48 körül lehetett augusztus elején kunát venni. Valamikor kora tavasszal vettünk utoljára, így is maradt még.

 • Nemturista
  Ezekben az ATM-ekben az a különösen trükkös, hogyha az adott ország beli kártyával vesz fel az ember pénzt, akkor elvileg normális az “élmény”, csak akkor lehúzós hogyha turista a delikvens (hogy kisebb eséllyel legyen ideje/kedve szívózni)