Aegon Diplomapersely: mit kell tudni róla?

2013-08-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kértétek, hogy írjak az Aegon egy viszonylag új termékéről, a Diplomaperselyről.

A weboldalt meglátogatva egy igen látványos, animált kalkulátor fogad bennünket, ami jól megmondja, szerinte mennyit kell félretenni a gyerek oktatására. Ehhez ajánl megoldást a Diplomapersely.

Az, hogy igazából milyen termékről van szó, kicsit körülményesen derül ki az oldalról, de azért figyelmes olvasással megtalálhatóak a lényegi információk.

A jó hír: nem unit linked biztosításról van szó.

A rossz hír: egy egyszerű állandó megbízásos értékpapír-vásárlásról szól az egész, amihez hasonló számlát számtalan helyen nyithatunk, hasonló kondiciókkal (Unicredit, Raiffeisen, Erste, stb.).

Ugyanis a csilivili név mögött mindössze ennyi rejtőzik. Annyi további kötöttségünk van az egyéb hasonló termékekhez képest, hogy itt csak Aegon pénzpiaci alapot, vagy Aegon Smartmoney alapot választhatunk.

A pénzpiaci alapok nem nagyon szoktak egy átlagos bankbetét hozama felett teljesíteni, az Aegon pénzpiaci alapja bár a jobbak közé tartozik, átlag 6%-ot hozott az elmúlt három évben a Bamosz adatai alapján. Ezt könnyedén überelhettük az elmúlt években egy egyszerű bankbetéttel is. Tájékoztató itt.

A Smartmoney alap sem remekelt, bár az elmúlt évben 8,1%-ot hozott, illetve a 2012-es naptári évben 16,82%-ot, de előtte a teljesítménye 1,26%, 6,24% és újra 1,26% volt. Tájékoztató itt.

A számlavezetés költségeit itt találjuk. A számlavezetés 0,1%, vagy 0,15% évente, ezt még le kell vonni az elért hozamból.

A Diplomapersely bár nem rosszabb, mint a többi pénzintézet hasonló megtakarítási programja, de semmivel nem is jobb azoknál. Nem kamatadó-mentes, TBSZ számlára nem kérhető, állami támogatás nem jár rá.

A két választható alap szerintem feleslegesen le is szűkíti a választási lehetőségünket.

A Diplomapersely klasszikusan az a termék, amelyik egy ügyes marketinggel egy létező problémára világít rá és a csomagolása szerint mintha erre adna választ, miközben egy teljesen egyszerű, hétköznapi termék, a felvetett problémával kapcsolatban semmilyen plusz előnnyel nem rendelkezik. Ugyanolyan 12 egy tucat megtakarítási számla, mint az összes többi.

Ettől még nem feltétlen rossz, de semmit nem tud, amitől pont a felvázolt célhoz közelebb vinne, mint bármi más.

Amennyiben kijön az Államkincstár az új, babakötvényhez kitalált termékével (cikk itt), szerintem az sokkal jobb lesz erre a célra. Kamatadó-mentes, infláció feletti hozam és egy szerény állami támogatás is jár hozzá. Sőt, még az Allianz Bónusz Életprogramja is jobb választás lehet, ott alacsonyabb az alapkezelői díj és vonatkozik rá a kamatadó-mentesség. Erről cikk itt.

Previous Post
Napi hírek 08.19

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram