Aegon Diplomapersely: mit kell tudni róla?

Kértétek, hogy írjak az Aegon egy viszonylag új termékéről, a Diplomaperselyről.

A weboldalt meglátogatva egy igen látványos, animált kalkulátor fogad bennünket, ami jól megmondja, szerinte mennyit kell félretenni a gyerek oktatására. Ehhez ajánl megoldást a Diplomapersely.

Az, hogy igazából milyen termékről van szó, kicsit körülményesen derül ki az oldalról, de azért figyelmes olvasással megtalálhatóak a lényegi információk.

A jó hír: nem unit linked biztosításról van szó.

A rossz hír: egy egyszerű állandó megbízásos értékpapír-vásárlásról szól az egész, amihez hasonló számlát számtalan helyen nyithatunk, hasonló kondiciókkal (Unicredit, Raiffeisen, Erste, stb.).

Ugyanis a csilivili név mögött mindössze ennyi rejtőzik. Annyi további kötöttségünk van az egyéb hasonló termékekhez képest, hogy itt csak Aegon pénzpiaci alapot, vagy Aegon Smartmoney alapot választhatunk.

A pénzpiaci alapok nem nagyon szoktak egy átlagos bankbetét hozama felett teljesíteni, az Aegon pénzpiaci alapja bár a jobbak közé tartozik, átlag 6%-ot hozott az elmúlt három évben a Bamosz adatai alapján. Ezt könnyedén überelhettük az elmúlt években egy egyszerű bankbetéttel is. Tájékoztató itt.

A Smartmoney alap sem remekelt, bár az elmúlt évben 8,1%-ot hozott, illetve a 2012-es naptári évben 16,82%-ot, de előtte a teljesítménye 1,26%, 6,24% és újra 1,26% volt. Tájékoztató itt.

A számlavezetés költségeit itt találjuk. A számlavezetés 0,1%, vagy 0,15% évente, ezt még le kell vonni az elért hozamból.

A Diplomapersely bár nem rosszabb, mint a többi pénzintézet hasonló megtakarítási programja, de semmivel nem is jobb azoknál. Nem kamatadó-mentes, TBSZ számlára nem kérhető, állami támogatás nem jár rá.

A két választható alap szerintem feleslegesen le is szűkíti a választási lehetőségünket.

A Diplomapersely klasszikusan az a termék, amelyik egy ügyes marketinggel egy létező problémára világít rá és a csomagolása szerint mintha erre adna választ, miközben egy teljesen egyszerű, hétköznapi termék, a felvetett problémával kapcsolatban semmilyen plusz előnnyel nem rendelkezik. Ugyanolyan 12 egy tucat megtakarítási számla, mint az összes többi.

Ettől még nem feltétlen rossz, de semmit nem tud, amitől pont a felvázolt célhoz közelebb vinne, mint bármi más.

Amennyiben kijön az Államkincstár az új, babakötvényhez kitalált termékével (cikk itt), szerintem az sokkal jobb lesz erre a célra. Kamatadó-mentes, infláció feletti hozam és egy szerény állami támogatás is jár hozzá. Sőt, még az Allianz Bónusz Életprogramja is jobb választás lehet, ott alacsonyabb az alapkezelői díj és vonatkozik rá a kamatadó-mentesség. Erről cikk itt.

Share

9 hozzászólás

 • Egy másik Zoltán
  Egyet kell értenem Kiszámolóval :-(, egyértelmű, hogy nem éri meg.
 • Wnprt
  Hát persze hogy átverés, mint ahogy a lakástakarék is kissé trükközés hosszabb távra, mivel a már bent lévő összegre alig fizetnek 1%-ot, hisz mindig csak az újonnan befizetett 12 hónapra jár max 72ezer, a már bent lévőre szinte semmit nem adnak, így nem éri meg 4 évnél hosszabb időre.
 • Egy másik Zoltán
  Miért lenne átverés? Szerintem 5 évre még megfontolandó.
 • bobo
  A lakástakarékhoz 3 dolog:
  – vannak 3%-os termékek is, ami már majdnem a jelenlegi betétkamatok szintje, főleg, ha a kamatadómentességet is nézzük.
  – az állami támogatás is kamatozik, nem csak a befizetett összeg.
  – garantált, másfél millióig ingatlanfedezet nélküli hitelt kapsz mellé az előtakarékosság után.
 • Pollini
  Allianz Bónusz Életprogram most emelt havidíjat. 470Ft helyett már havi 670Ft. Most jött a levél. Ne tudom, hogy a tranzakciós illeték emelésnek van-e bármi köze hozzá.
 • Zabalint
  Nem átverés, de sok előnye nincsen, mivel nem kamatadómentes, így az értékpapíros TBSZ-el szemben jelentős hátrányban van alapból, az csak hab a tortán, hogy összesen két lehetőség van, alapok alapját vagy pénzpiaci alapot lehet venni rá. Persze még így is jó lakossági termék lehetne, ha TBSZ-el lehetne kombinálni, mert az átlagember több százból sem tudna jobb alapokat választani.
 • Zabalint
  “- garantált, másfél millióig ingatlanfedezet nélküli hitelt kapsz mellé az előtakarékosság után.”

  A többiben igazad van, de a garantáltról annyit, hogy nem egy ismerősöm van akik aztán nem kapták meg azt a hitelt, mert önmagában az az egy lakáskassza szerződés teljes összege nem volt elég a lakásra, a külső hitellel együtt meg nem kapták meg.

 • bobo
  Szerintem a hitel garantált. Persze, ha az ügyfél nem hitelképes és tovább nyújtózkodik, ahhoz nem tudok mit hozzászólni. Általában egy lakáskassza semmire sem elég, ezért szokták több családtag nevére nyitni egyszerre. Igaz, ehhez többet is kell fizetniük.
 • parmenion
  Fix , relatív alacsony kamatozású, bármikor ingyenesen előtörleszthető Forint hitelt kaphatsz, 2 M Forintig jelzálog nélkül, felette jelzálogbejegyzéssel. Hitelbírálat után.

  Egyébként ez szerintem pont jó összehasonlítás, mert ez is egy célhoz kötött megtakarítási termék, csilli villi reklámmal, de van mögötte kihasználható előny is.