Marad a babaváró és a CSOK is

Szombaton bejelentette a kormány, hogy továbbra is elérhetőek lesznek a családtámogatások, a babaváró hitel (ez eredetileg megszűnt volna az év végén), a CSOK, a családi adókedvezmény, első házasok adókedvezménye és a diplomás gyerekgondozási díj.

Amire nem derült fény, hogy mi lesz a falusi CSOK-kal (év végén szűnik meg elvileg), illetve meghosszabbítják-e a 3+3 milliós felújítási támogatást.

Share

40 hozzászólás

 • Csinolina
  Nem lehet ennek szimplán az is az oka, hogy egyre kevesebben veszik fel? Nyilván az elmúlt években a gyerekesek/gyereket vállalók már ráugrottak.. ha meg nem képvisel annyira sok kiadást a kasszában, akkor nyilván hagyják.. illetve nemfizetés esetén szép összegeket lehet besöpörni
 • vendég
  Annyira élvezném, ha a megszorítások ott kezdődnének, hogy a teljesen cél nélküli, nulla eredményt hozó CSOK-okat, babaváró hiteleket, meg az összes többi inflációt dagasztó butaságot megszűntetik…. de nem, ott sokkal jobb spórolni, hogy továbbra sem fizetünk meg senkit sem a közszférában, aki nem tud tüntetőt verni…
  Minden hére (vagy lassan inkább napra) jut túlzás nélkül 2-3 hír, amin az ember felcseszheti magát az égig…
 • Pallos Levente
  “meghosszabbítják-e a 3+3 milliós felújítási támogatást.”
  Miért hosszabbítanák meg most, amikor azt keresik, hol fogjanak vissza, és nem is ígérték?
 • Treil
  Teljesen felesleges már kivezetni ezeket, inkább előre 10 évre kellene fixálni hogy lesznek ezek a támogatások, inflációkövetéssel (4 éves kormányciklusokban ez kb. lehetetlen). Pont a pánik égeti még mindig, a bizonytalanság hogy nem tudsz hónapokkal sem előre tervezni, kivezetik akkor lemaradsz ezért olyanok is beleugranak akik a kimaradástól félnek de most nincs égető szükségük rá és pont ez a pánik generálja az építőiparban az inflációt.
  Ha kiszámítható lenne az itthoni politika és gazdaság akkor az első 1-2 év rohama után (aminek oka a válság miatti visszaesés után felhalmozódott igény jelent) szépen kisimult volna, és mindenki akkor veszi igénybe amikor ténylegesen abba az élethelyzetbe kerül és nem a CSOK kényszeríti abba.
 • gaborr
  A 3+3 millió helyett remélem lesz megemelt támogatás napelem telepítésre (nem csak csirkeólra), H tarifa bekötésre, meg kifejezetten fűtés korszerűsítésre, hibrid gázkazánra, vagy hőszivattyúra, stb.
 • jami
  pedig van rá esély, annyi módosítással, h energetikát lehet csak kolteni
 • ex-kormanytisztviselo

  Júniusi adat rémlik, ca. 260 milliárdot utalt ki addig összesen a Kincstár, peanuts. Az eddigi teljes összeg nem éri el a 2023 évi ktgvetés 1%-át. És ne feledjük, ebből visszajön ÁFA, és a polgár is elköltött legalább ennyit, és a fele munkaerőre ment.

  Az építőipart nem engedik a fiúk leülni, uis nem áll érdekükben. Majd nem otthonfelújítási támogatásnak hívják, hanem egyébnek, valamilyen formában megmarad szvsz.

 • Joy
  Én már annak is örülnék, ha mindenki megszüntetné hosszú ű-vel írni a megszüntet szavunkat 🙂
 • jani
  Csak 2800 milliard forintot koltottek el 2021ben erre. Az soknak szamit? 🙂
 • .....
  Srácok… Nem lehet, hogy tényleg dübörög a gazdaság, mi meg benyaltuk a minden médiából ránk ömlő baloldali-liberális politikát?

  Ez olyan, mint valami rossz lázálom, amiben egyik pillanatban a zombi mókushorda elől menekülsz a hasadon, a másikban meg a Szaturnusz egyik napján csónakázva gyönyörködsz a kecsesen szálló bálnákban.

 • ggg
  azt a rohadt hitelmoratóriumot engedjék már el inkább
 • Csizkek
  Megmarad csok.. jaja, pufi es csapata azt mondta rezsicsokkentes es benzinarsapka is marad. Azt is mondta aprilisban hogy megszoritasok nem varhatoak. Meg azt is mondta latott o mar olyat higy valaki “az ellenkezojet csinalta a valasztasok utan mint amit igertek:)”

  Hat szerintem terjunk vissa erre a temara 1 honap mulva amikorra eldol az eu-s penzek sorsa, meg kicsit jobban beut majd az energiavalsag. Addig is ez csak a szokasos zaj. Uralni kell a kozbeszedet.. a valosag meg majd megint orrba ver par het honap utan es lehet majd kapkodni.

 • Copywriter
  Az ilyenek miatt akarok kiköltözni osztrákba.
  Teljesen kiszámíthatatlan minden.
  Bezzeg a sógoroknál kolbászból van a kerítés.
 • AAA
  Jaj hát ezeket nem szabad megszüntetni, mert még valakik azt mondhatnák rá hogy megszorítás, ez a kormány meg olyat ugye nem csinál. Csak nemzethyleg áramvonalasít, de az nem megszorítás!
 • Csinolina
  … ha lenne csak egy kicsi ismereted is a gazdaságról, ez a felvetésed nem jött volna elő., amúgy boltba se jársz? Ennyire nem látod a szétziláló inflát se? De a tudás felszedéséhez jó helyen jársz a kiszámolón, már ha nem futsz el előle:D
 • Károly
  Miklós, ez annak a jele, hogy nincs annyira rossz helyzetben a költségvetés? Felteszem, ha nagy gond lenne, akkor ezeket is megvágnák, nem?

  Nem, ezt úgy hívják, hogy latin-amerikai populista kormányzás. Senkit nem érdekelnek a tények és a gazdasági károk, az emnbereket meg kell venni ilyen és ehhez hasonló populista intézkedésekkel.

  Ha összeomlik tőle a forint árfolyama, elszáll az államháztartási hiány, adókat kell emelni, akkor inkább ezek legyenek.

 • videkrol-jott-ember

  Annyi hozadeka legalabb volt, hogy az ujonnan epult, energetikailag korszerubb lakasokba/hazakba koltozoket egyelore nem ijesztgeti a rezsidemon.
  Hozzajarult valamelyest a – sajnos tovabbra is – pocsek hazai lakasallomany javulasahoz.

  Nem voltak korszerusitesi palyazatok foldi halandoknak az elmulttizenketev alatt?
  Nem figyeltem mert nem volt ra szuksegunk, de napelemes tamogatas remlik.

 • Usespanner
  “Annyira élvezném, ha a megszorítások ott kezdődnének, hogy a teljesen cél nélküli, nulla eredményt hozó CSOK-okat, babaváró hiteleket ”

  Alapvetően igazad van, de ez egy társadalmi szolidaritás a nagycsaládosok felé.

  A társadalom igazságosabb lesz tőle.

  Míg a támogatott benzin pont az ellenkezője: az autó tulajdonosok egész biztosan nem a társadalom alsó 20%-át teszi ki, ráadásul a CSOK a magyar gazdaságot pörgeti, a megnövekedett üzemanyag-import meg Oroszországét.

  társadalmi szolidaritás a társadalom FELSŐ 20%-ába tartozó nagycsaládosok felé. Így azért pontosabb.

  A babavárót meg mindenki megkapja, aki mostanában akár csak egy gyereket is szül. Ja, bocs. Akinek nincs 365 nap bejelentett állása megszakítás nélkül, az nem kapja meg ezt sem.

  Szóval itt még a nagycsaládos sem igaz.

 • józsenzbazsen
  @Károly

  “Miklós, ez annak a jele, hogy nincs annyira rossz helyzetben a költségvetés?”

  De, nagyon rossz helyzetben van, és ha a Kiszámoló által írt populizmuson túl keresnénk valami magyarázatot (nem nagyon van), akkor esetleg azt lehet mondani, hogy azt remélik, hogy az elszálló infláció és alapkamat emelések miatt leáll a hitelezés, ezért le fog állni az egész ingatlanpiac, így töredékére fog esni ezeknek a támogatásoknak a száma. Legalább néhány évig…

 • vendég

  Szerintem még ennyi hozadéka sem volt. Ezek az ingatlanok java részt CSOK meg egyebek nélkül is megépültek volna, maximum kevesebbet keresett volna rajta az építési vállalkozó.
  De az esetleges pozitív hozadékoktól eltekintve is röhejesnek érzem azt, hogy akár 30-40 milliókkal támogatjuk a lakosság felső 5-10%-ának lakásváráslását, napelem telepítését, elektromos/hétüléses autó vásárlását, ELEKTROMOS BICIKLI beszerzését…

 • jami
  Bennünket a korábbi otthonunkban sem fenyegetett volna, viszont pont a csok és tsival mozdulók jellemzően sokkal nagyobb alapterületre költöztek, jellemzően ráadásul házba.
  A miénk pl. CC volt (az új besorolás szerint), amit pár év alatt vitettem AA-ig; no és ennek a lakórésze 107 nm, anyámék nagyobb házban laknak. (Mondjuk szerintem ez is nagy, persze baromi kényelmes.)
 • videkrol-jott-ember

  Mi is nagyobba koltoztunk nyilvan, de nem indokolatlanul nagyba, azert lassuk be a kb. 105 hasznos negyzetmeter amit az epulo hazak nyujtottak akkoriban, korantsem a rongyrazos kategoria.
  Van a gyerekeknek kulon szobajuk, de ezek 8-9nm nagysaguak, rendesen kinyujtozni se lehet bennuk, kis tulzassal.

  Elotte ket gyerekkel 65 negyzetmeteres ket szoba + nappalis lakasban laktunk, aztan jott a harmadik, kinottuk egyszeruen.

  (Nem szeretnek belemenni a “miert kellett a harmadik, ha nem fertunk el” temaba, en szeretem a gyerekeimet es elkepzelni nem tudom milyen lenne harmaska nelkul. CSOK ide vagy oda.)

 • Marek
  …. Lehet a piac is túl sok médiát nézzett nem?
  Ezért esett pl. az otp 4 hónap alatt ~18k ról 8-ra. De amúgy dübörgünk. 🙂
 • gaborr
  igen, volt ingyennapelem is csirkeólra (értsd annyira rossz anyagi helyzetben lévőknek, hogy máshova nem tudják rakni, kiszamolón is volt róla hír)
  https://kiszamolo.hu/atirtak-az-ingyen-napelemes-palyazatot-utolag/
  Valamint a 3+3 felújítási is arról szólt volna, de nem volt korlátozva, hogy csempére vagy új fűtésrendszer kialakításra/szigetelésre költöd.
 • Kumpi
  Pallos Levente
  “meghosszabbítják-e a 3+3 milliós felújítási támogatást.”
  Miért hosszabbítanák meg most, amikor azt keresik, hol fogjanak vissza, és nem is ígérték?

  Azért lenne logikus meghosszabbítaniuk, mert az utolsó számla után van pár nap beküldeni az összes dokumentumot, így a legtöbben év végére próbálnának időzíteni valami kis munkát, így az ígért támogatás kifizetése jókora terhet jelentene az év utolsó napjaira a költségvetésnek.
  Ellenben hosszabbítás esetén javarészt ezek a kifizetések későbbre halasztódnának.
  Ez a legrosszabb hogy alig van 5 hónap és nem lehet tudni hogyan tervezzönk, van egy csomó számlánk de még lennének lehetőségeink a nagyobb visszatérítésre, különösen ha nem zárják le a programot év végén.

 • .....
  azért ha az első részből nem is érződött annyira az irónia, a második csak sejtetett valamit. 🙂

  Valószínű. Én még az M1-et is tiltanám, amiért négyévente behívják az ellenzéket. 😀
  De ezt az esést nem is néztem. 16-ról 8-ra még a BTC-től is szép zakó lenne.

 • Surci
  Alapkamat 10%, lesz még 15% is. Kifelé. Befele meg szórjuk a 0-3% hiteleket tovább.

  portfolio.hu/bank/20220801/sokan-vartak-mar-napokon-belul-tenyleg-elindulnak-a-nagyon-kedvezmenyes-uj-hitelprogramok-558877

  Így nem fogják az inflációt megfogni, ez volt a törökök taktikája is, ott se jött össze.

 • usespanner
  Jogos, a CSOK a felsőbb (közép)osztály támogatása, de a civilek által követelt kedvezményes önkormányzati lakások, adósok ki nem paterolása bérelt ingatlanból, mind-mind torzítják a piacot.

  Volt néhány éve egy erdélyi ismerősöm, aki még a rendszerváltás után kapott önkormányzati lakását megtarthatta, bár a jövedelme az enyém duplája volt.

  Támogatások, pályázatok, cafetéria és egyéb kádárista intézkedések helyett pénzt kéne adni az embereknek. Azzal viszont egyetértek, hogy akinek több gyereke van, maradjon több pénz nála.

 • Copywriter
  Elb.sztad kisfiam, mert az igazi Copywriter már kiköltözött Ausztriába. Sajnos itt nincs kerítés, így nem tudom, hogy kolbászból lenne-e. Az viszont biztos, hogy a 8000 fős Fürstenfeldben akkor Interspar van, amiből Magyarországon talán, ha egyet láttam Budapesten. A szombathelyi Interspar ehhez képest helyi CBA.

  A sör baromi olcsó. Minden ami egészséges, eléggé drága 🙂 Bár az Aldi és a Lidl itt is lenyomja az árakat, mert nem helyi és bio osztrák cuccokat árul, mint a Spar, hanem hozza be a lengyel és a magyar dolgokat. Itt tényleg mindenki mosolyog, Grüss gottot meg Grüss Sie-t köszön, minden második nyugdíjas biciklizik, és minden 14 éves kölyök motorozik. A bürokrácia viszont szopás, még várom a TB számom, mert kellett hozzá állandó lakcím, jegyző, cégbíróság, kamara, SVS biztosító, 5 utazás, 1000EUR +2 hét. Semmilyen állami szerv sem beszél angolul,minden céges beszél.

 • Pannonymous
  Nem ártana tisztában lenni a fogalmakkal, tisztelt bejegyzést író!

  A CSOK az egy összefoglaló név, amely magában foglal mindent, ami a lakhatással összefügg és államilag támogatott!

  Tehát ha a kormány azt mondja, hogy a CSOK marad, akkor minden marad, és nem kell széthúzgálni az összetevőire.

  Köszönjük a teljesen felesleges és teljesen buta okoskodást.

  A falusi CSOK is CSOK, úgy tűnik mégsem marad.

  A babaváró nem CSOK, mégis marad.

  Az első házasok kedvezménye sem CSOK.

  Ha unatkozol, olvass inkább valamit írás helyett.

  Például a kormány hivatalos oldalát, hogy szerintük mi a CSOK:

  csalad.hu/tamogatasok/csok

  De te nyilván jobban tudod, mint a kormány, amelyik kitalálta.

 • Attecte
  attól még hogy szereted, a kérdés jogos. Én is szeretem a kaviárt, de nem sokat jelent ha nem engedhetem meg magamnak.
 • Pannonymous
  Én tisztában vagyok vele, hogy mi a CSOK.
  Meg talán a Kormány és a Miniszter úr is.

  kormany.hu/penzugyminiszterium/csaladi-otthonteremtesi-kedvezmeny

  Vicces vagy. Belinkelted ugyanazt, amit én, amiből kiderül, hogy hülyeséget írtál az előbb, de azt legalább nagyon nagy mellénnyel.

  Nincs baj, tévedtél, ami csak a stílus miatt volt ciki, de spongyát rá.

  Lapozunk és megyünk tovább.

 • Zabalint

  Ezzel a kommenteddel régi kérdés világosodott meg számomra. Úgy egy évtizede járunk rendszeresen az osztrák hegyekbe túrázni, és köszöntek valamit, amit sosem értettem, mert soha nem tanultam, meg a tipikus osztrák kiejtés amúgy is nehezen érthető.A Grüß Gottot tudtam, de nem ezt mondták, hanem Grüß és valami. Hála neked, most már tudom, hogy Grüß Sie.
 • vidékről-jött-ember

  A harmadik gyereket a CSOK előtt is terveztük már, anélkül is el tudjuk/tudtuk volna tartani őket, legfeljebb később költöztünk volna nagyobba.

  Kizárólag egy állami juttatásra alapozva nem lehet gyereket vállalni, értelmes felnőtt emberek olyat nem csinálnak.

 • Jani a hegyről
  ennek a továbbfejlesztett változata a svájci grüzi… (ejtsd grüci)
 • Laci
  “társadalmi szolidaritás a társadalom FELSŐ 20%-ába tartozó nagycsaládosok felé” – Ez hogy jött ki? 🙂 Ha a 2 kereső bevételeit 5-tel osztod, az mióta több, mintha 2-vel (vagy 3-4) osztanád? Egy nagycsaládos anya 5-6, esetleg 9 évre kiesik a munkaerő piacról (3 gyereknél), azaz más 22-25 évesen kezdi a karierjét és 35 évesen már a csúcsón van (úgy is keres), addig ezek az anyák csak 35 évesen kezdik (kezdőként is keresnek, már ha ilyen idősen kapnak kezdő munkát). Ezen évek alatt nem is kapnak teljes fizetést, ami a magasan kvalifikált munkakörökben még nagyobb különbséget jelent. Több gyereknél nem csak többe kerül minden, hanem alapból jelentősen szűkül a választék minden beszerzésnél. Nem vehetsz bármilyen autót és lakást sem (azaz drágább lesz). Gondolj bele, pl hány telek/ház/lakás/autó esik ki, mert 3-4 fő elférne, de 5-6 főre már nem elég a hely.

  A CSOK és az összes többi feltétele úgy van megírva, hogy ne kaphassa meg az, aki alkalmi munkából él, aki nem tud igazolni 180 vagy 365 nap folyamatos munkaviszonyt.

  A társadalom alsó fele, de lehet nagyobb része nem is jogosult a CSOK-ra a feltételek miatt.

 • jami
  Az a baj, hogy nem értelmesből mindig több van. Mi azért tudtunk viszonylag gyorsan lépni – mert már egyébként is akartunk, épp lejárt a tbsz és lakáskassza; annyi, hogy ha nem indul ez az őrület, akkor fél évig még kényelmesen nézelődtem volna. Így viszont nagyon nekiláttam a keresésnek, mert még élénken emlékeztem a devizahitelek miatt gyorsan dráguló időszakra és tudtam, hogy nagyon gyorsan beépül a támogatás az összes árba. Szvsz ha nincs a csok, olcsóbban és könnyebben tudtunk volna venni; viszont mostanra az összes lakóingatlan árát felnyomta Szent Péter lábáig :/

  És de, lesz egy halom csok-gyerek, a nők döntési hatásköre meg elolvad, hogy akar-e több gyereket és mikor, mert hát ha nem eleget és gyorsan, akkor romba dől a család anyagilag.

 • Skankhunt42

  “ A CSOK és az összes többi feltétele úgy van megírva, hogy ne kaphassa meg az, aki alkalmi munkából él, aki nem tud igazolni 180 vagy 365 nap folyamatos munkaviszonyt.
  A társadalom alsó fele, de lehet nagyobb része nem is jogosult a CSOK-ra a feltételek miatt.”

  Mondjuk az ilyen ne is vallaljon be 2-3+ gyereket…

  De vállal, csak éppen támogatás nem jár neki.

  Akinek meg jár, az meg nem vállal. Budapesten, Pest megyében, Győr Sopron megyében nem nőtt érdemben a gyerekvállalási kedv.

  A diplomások között pedig úgy csökkent, hogy egyébként nőtt a diplomások száma.

 • V
  na vegre megtalaltam a donteshozot gyerek kerdesben, privatban elkuldenem az anyagi helyzetunk hogy megmondd mi vallalhatunk-e. Az asszonyt nem kerdeztem, neki ehhez ugyis semmi koze
 • Skankhunt42

  Akk atfogalmazom: sosem ertettem h minek vallal vki x+1 gyereket ha meg sajat magat sem tudja ellatni.