Extra nyugdíjmegtakarítás

2018-05-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvastam egy érdekes cikket, hogyan tudod felturbózni a nyugdíj-megtakarításaidat egy pofonegyszerű trükkel.

Az egyik lehetőség, hogy havonta elteszel 30-40 ezerrel forinttal többet nyugdíjcélra már negyven éves korodtól.

A másik, hogy odafigyelsz az egészségedre és az így megspórolt pénz ugyanannyit jelent, mintha havonta eltennél 30-40 ezer forintot.

A cikk amerikai, így a konkrét számok nem sokat mondanak idehaza, de az elmélet fantasztikus. Ha odafigyelsz az egészségedre, azzal nem csak 3-5-10 évvel meghosszabbítod az egészségben eltöltött életidődet (és így a minőségi öregkorodat), hanem mindez pénzben is kifejezhető anyagi előnyökkel jár.

Egy negyvenöt éves átlagosan elhanyagolt amerikai férfi (elhízásban fej-fej mellett halad az amerikai és a magyar társadalom, sok más mutatóban (például alkoholizmus, dohányzás, daganatos betegségek, stb.) a magyar sokkal rosszabbul áll) csak a magas vérnyomás miatt évente 1.591 dollárral vagyis havi 132 dollárral költ többet az egészségére. A kor előrehaladtával ez a költség tovább nő. Egy 45 éves második típusú, vagyis szerzett cukorbetegségben szenvedő nő éves extra költsége 6.524 dollár, ugyanez 64 éves korban már 21.400 dollár évente.

Az átlag amerikaiak fele legalább egy krónikus betegséggel küszködik, de nem ritka egyszerre a két-három betegség sem.

Az átlagos emberünk ha csak néhány lépést tenne meg az egészsége érdekében, mint lemondana az egészségtelen ételek egy részéről, az önpusztító szokásokról, mérsékelten fogyasztana csak alkoholt, mozogna 30 percet hetente 3-4-szer, stb. húsz év alatt 100 ezer dollárnál is többet takarítana meg. Ezek a tételek közül egyik sem mission impossible, csupán arról van szó, hogy lead pár kilót, nem édességgel és sós chips-szel tömi magát, a sörözést meghagyja hétvégi elfoglaltságnak és hetente párszor felkel a kanapéról és mozog valamit.

Ez olyan százezer dollár, amit nem kellene pluszban megtakarítania a nyugdíjára.

Nagyon jó lenne egy ilyen brosúrát magyarul is összeállítani, magyar adatokkal, szerintem ütős lenne. Mennyibe kerül 20-30 év távlatában a nemtörődömség, hány milliót nyernél egy kis odafigyeléssel.

Sajnos én nem értek az egészségügyi részéhez, sem annak az anyagi vonzatához, de aki igen és van kedve, csinálhatna egy ilyen anyagot. Szívesen segítek a pénzügyi számításokban, hogy azok is jók legyenek.

Itt az eredeti amerikai anyag, de ennél lehetne kicsit bulvárosabb, könnyebben érthető. (Ez inkább tanulmány, mint figyelemfelkeltő anyag.)

Addig is: az egészséged megőrzése az egyik legjobb befektetés, semmi mással nem érhetsz el ekkora hozamot.

Kapcsolódó cikk, olvasd el ezt is:

Fogyj le

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram