Automatizált megtakarítások

2019-04-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sok ember küzd azzal, hogy bár tudja, meg kellene takarítania pénzt és tulajdonképpen anyagilag képes is lenne rá, mégsem teszi meg, így hónapról-hónapra jellemzően el is költi minden pénzét.

Nekik nagy segítség az automatizált megtakarítási lehetőségek.

Mióta a bankoknak hozzáférést kell adniuk egy uniós rendelet (PSD2) miatt bizonyos keretek között az ügyfél számláihoz külső alkalmazásoknak is, egyre terjednek az olyan külsős és banki alkalmazások is, amik bizonyos feltételek megléte esetén az ügyfél számlájáról a megtakarítási számlájára vezet át egy bizonyos összeget, így segítve őt az automatikus megtakarításban.

Vannak olyan egyszerű alkalmazások, amik minden vásárlást felkerekítenek a következő ötven vagy száz, esetleg ötszáz forintra és azt teszik félre a megtakarítási számlára. Így minden egyes kártyás vásárlásnál egy bizonyos összeget mindig megspórolsz.

Vannak, amik minden éttermi vásárlás esetén fegyelmező jelleggel mondjuk ezer forintot küldenek át a megtakarítási számládra, ezzel csökkentve a havonta elkölthető pénzed és növelve a megtakarításod, illetve nevelve arra, hogy lehetőleg ne étteremben ebédelj minden nap, amikor dolgozni mész. De beállíthatod azt is, hogy csak gyorsétterem esetén történjen meg ugyanez a tranzakció. Kérhető olyan kiegészítő is, amelyik minden egyes alkalommal kiszámolja neked, mennyivel lennél gazdagabb abból a pénzből, amit ebben a hónapban étteremre költöttél 20 vagy 30 év múlva, ha az éves kamat ennyi meg annyi.

Szofisztikáltabb alkalmazások a bevételek és kiadások összegét és jellegét elemezve próbálják meg kitalálni, mennyit tudnál havonta nélkülözni úgy, hogy nem vennéd észre különösebben és ennek megfelelően csoportosítanak át néhány naponta pénzt a megtakarítási számládra.

Több olyan app is van már, ami figyeli a webes, de akár más appban történő aktivításodat és ehhez képest állíthatsz be megtakarítási lehetőséget.

Akárhányszor posztolsz a Facebookra vagy az Instára, ötszáz forinttal nő a megtakarítási számlád egyenlege és csökken a havonta elkölthető pénzed. Hónap végén kétszer is meggondolod, hogy felrakd-e az ebéded fotóját minden nap a Facebookra. 🙂

De működik úgy is rendszer, hogy amikor új albumot vagy zenét veszel fel a Spotify listádra, akkor nő a megtakarítási számlád egyenlege.

De lehet még tovább is fokozni a rendszert: több megtakarítási alszámlát is beállíthatsz és azokhoz adsz meg automatizmusokat. Ha repülőjegyeket vagy utazási irodákat nézel, akkor a "Nyaralás" alszámlán gyarapszik pénz minden egyes alkalommal.

Olyan lehetőség is van, hogy a meteorológiai appból nyert információk alapján az esős napokon tesz félre a megtakarítási számlára pénzt automatikusan a rendszer, ezzel is emlékeztetve a felhasználót a rendszeres megtakarítás szükségességére. (Angolban a magyar szűkös napok helyett az esős napokra kell félretenni pénzt a mondás szerint.)

Beállítható, hogy a heti növekvő megtakarítást végezze el helyetted a bankod, amiről már itt is írtam:

Spórolj egyszerűen

A fenti példák sajnos külföldiek (ezért sem linkeltem be az alkalmazásokat, mert magyar bankokkal úgysem működnek), de reméljük, hasonló lehetőségek nálunk is hamarosan elérhetőek lesznek.

A kisebbségnek, akik egyébként is rendszeresen megtakarítók és fegyelmezett pénzügyi életet élnek, feleslegesnek tűnhetnek az efféle trükkök, azonban sokaknak komoly segítség lehet, akik most akarnak megváltozni. Egy emlékeztető, hogy megint étteremben evett, hogy nem csak az esős napokon kell félretenni az esős, azaz szűkösebb napokra, egy app, ami helyette eldönti, mennyit tudna eltenni havonta úgy, hogy nem is veszi észre.

A technikai háttér adott, reméljük hamarosan a magyar bankok vagy egyéb fintech cégek is meglátják benne a fantáziát.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram