Ez már viccnek is rossz lenne

Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó 30 ezren meg is nyertek.

De mivel az uniós pénz csak nem akart megjönni, a kasszában pedig nem volt elég pénz a támogatások kiosztására, hosszú időhúzás után inkább betiltották a hálózatra csatlakozást egy huszárvágással. Csak úgy, lazán, ahogy szokták, bejelentették egy kormányinfón, derült égből villámcsapás módjára, társadalmi egyeztetés ezzel letudva.

Két héttel később időpontot is adtak hozzá, október végéig lehetett kérelmet benyújtani napelem telepítésére.

Erre többen jelentkeztek a határidőig, mint a jelenleg összesen működő háztartási napelemek száma. Ha az összes jelentkező tényleg telepít napelemet, az már valóban meg fogja terhelni a tíz éve elhanyagolt elektromos hálózatot.

Ezért november közepén titokban megjelent egy jogszabály a Magyar Közlönyben, ami első olvasatra is egy nagy katyvasz volt, de nagyjából azt lehetett belőle megérteni, hogy még 10 évig marad a szaldós elszámolás. Ha egy újságíró nem veszi észre a Közlönyben a hírt, a mai napig nem tudnánk egy ilyen fontos változásról.

Ez így rendben is lett volna, ez lenne az a jogszabály, amire már egy évtizede várunk, hogy tervezhető legyen a lakossági napelem-telepítés, megéri-e napelemet rakatni a házra. Erről írtam is annak idején:

Végre megtudtuk, meddig marad a napelem szaldós elszámolása

Azonban még a szakembereknek sem sikerült eddig dekódolni, miről is akar szólni pontosan a szóban forgó rendelet, a jogalkotók és az érintett cégek pedig csak hallgatnak azóta is.

Mostanra olyat sikerült belőle kiolvasni, hogy egyrészt mindenkit megszívatnak, aki volt akkora balfácán, hogy ebben az országban két napnál hosszabb távra mert tervezni, másrészt el akarják venni a kedvét azoknak, akik majd ezután akarnának napelemet telepíteni.

A portfólió mai cikke alapján a legvalószínűbb dekódolása a rendelkezésnek, hogy 2024 januárjától mindenkinek megszűnik az éves szaldós elszámolás, helyette havi elszámolás lesz.

(A jogszabály magyarázatában le van írva, hogy az okosmérősöket (ilyet kaptak azok, aki napelemet szereltek fel az elmúlt években) átteszik havi elszámolásba. Ami nem derül ki sehonnan, hogy mindenkit, vagyis a lakossági napelemeseket is, vagy itt csak cégekre gondoltak. Az szól a lakossági ügyfelek értelmezés mellett, hogy “ezek az ügyfelek ne kerüljenek a gazdálkodó szervezetek díjszabása alá”. Ezen megy az agyalás, mit akart mondani ezzel a jogalkotó.)

Mivel a napelem nyáron termel, de a háztartások télen használnak több áramot, a havi elszámolás miatt az eddigi 10-12 éves megtérülés valószínűleg 20 év fölé fog nőni, ami már közelíti a háztartási napelemrendszerek tervezett élettartamát.

S mivel a túltermelést jelenleg 4,8 forintért veszik át, míg az áramot a lakosságnak 38/70 forintért, a közületeknek pedig jóval 200 forint felett adják, nagyon sokára fog megtérülni a napelemes telepítés.

Persze lehetne korrekt áron is átvenni a megtermelt áramot és nem felszámolni a helyben megtermelt áramra a teljes hálózatfenntartási költséget és áramveszteséget, ha egyszer nem Pakstól (vagy egy francia erőműtől) kell szállítani az áramot, csak tőlem a szomszédig, vagy rossz esetben a szomszéd bevásárlóközpontig, ahol el is adják az általam megtermelt áramot. Esetleg a lakossági termelők is kaphatnának annyit az áramért, amennyiért céges napelemparkok szállítják ugyanezt az áramot. De ilyen biztos nem lesz, mert ez Magyarország.

Röviden, most éppen úgy néz ki, ha napelemet tettél fel, valószínűleg csúnyán ráfizettél.

De biztosat majd akkor fogunk tudni, ha végre valaki megszólal, mit is akartak mondani a jogszabállyal. Addig marad a szokásos bizonytalanság.

 

Update: két héttel később annyit sikerült nyilatkoznia a szabályozó hatóságnak, hogy még maguk sem tudják, hogyan lesz egy év múlva, de korai még erről beszélni. Tényleg, ezt így mondták. Egy titokban meghozott törvényben eldugott értelmezhetetlen kitételre két héttel később ennyit sikerült reagálni. Egyszerűen elképesztő. Így tervezzél bármivel ebben az országban…

Share

251 hozzászólás

 • Mens agitat molem
  folyt..
  De amit én látok az az hogy, nincs extra nyári zöld energia, ellenben a rossz tervezés miatti hibákat, most komoly kamat felárral veri le rajtunk az élet.
  És igen, engem is a kiszámíthatatlanság zavar, mert ez egy befektetés volt, ami az éves szaldóval volt kalkulálva. És megint nem volt egyeztetés, semmi. Pedig igenis lehetne és kellene is ezt másként csinálni. Itt egy cikk villanyautosok.hu/2022/08/12/a-hollandok-mar-kitalaltak-hogyan-adozzanak-a-villanyautok/ , röviden arról szól, hogy Hollandiában most bocsátják társadalmi vitára, hogyan adózzanak a villany autósok 2030 után pótolva a kieső üzemanyag adót. Tehát arról beszélnek mi legyen 7-8 év múlva és nem arról vitatkoznak, hogy mit is jelenthet egy két hete megjelent rendelet.
  folyt…
 • Mens agitat molem
  folyt..
  És egyet kell értsek Miklóssal, ha bent vagy a szobában, ahol büdös és koszos emberek is vannak. Akkor szerintem az a megoldás ha a koszosok fürödnek és nem az, hogy mindenki büdös lesz. Az a pár akit meg zavar az elmegy.
 • DaniDaniDani
  Egyik FB csoportban volt most reggel:

  “felhívtam a MEKH- et, telefonban azt mondták, olvasták a cikket, félreértelmezik a jogszabályt, 10 évig marad az éves szaldó, utána jön a havi, de ki fognak adni a honlapon erről állásfoglalást.”

 • Gary
  @vendég
  Szerintem a maga nemében mulatságos, amikor felmossák velük a padlót.

  Klasszikus viccet idézve: “vadász, jól gondolom, hogy te se a zsákmányért jössz ide?”

 • László

  Beharangoztak egy támogatást, majd rá pár hónapra beszántják az egész napelemes ipart. Miért olyan nehéz sokaknak felfogni, hogy ez a probléma?
  Most örülni kellene, vagy csak bólogatni, hogy hát igen, az egyszeri napelemet telepíttetni vágyó embernek ezt már régen tudnia kellett volna, az nem baj hogy fél éve a kormány még fullba nyomta, most meg satufék.
  Ha nem jó a szaldó akkor minek találták ki? Miért ne lehetne eltárolni a nyári energiát? Amit akkor az erőmű nem termel meg, hova lesz? Kiengedik a nyáron megspórolt gázt, pakson az uránt a szabadba?
 • mzdoktor
  Soha nem akartam elmenni az országból. Azt vallottam, hogy aki tesz érte, szorgalmas, itthon is boldogul. Az idei évben viszont havonta több alkalommal felmerül bennem az “el innen” gondolata, annyira rossz irányba mennek a dolgok. Nem magam miatt, én már le tudnám itt élni az életemet, viszonylagos jólétben. Az elmúlt 1 évben a kormányzat eladta az ország jövőjét, hosszútávú lecsúszásba taszítva a gazdaságot, az embereket és az egész országot. Menni akarok el! Nem akarom, hogy 3 kisgyermekem ezt a tolvaj bandát és leszármazottait szolgálja rabszolgaként. Ennek az országnak vége…
 • Salzmann Zsolt
  Ezt honnan vetted, hogy 2024 januárjától mindenkinek megszűnik az éves szaldós elszámolás?
  Egyértelműen le van írva a 10 év, amit minden szerződő megkap aki 2024.01.01. előtt szerződik.

  Tényleg nagyon nagy fáradságot okozna, ha elolvasnád a cikket? 🙂

 • tp
  Két idézet:

  “Az új nyári országos bruttó rendszerterhelés csúcs negyedórás átlag értéke 6814 MW, amely 2021.06.23-án 18:45 és 19:00 közötti negyedórában volt regisztrálva 28,7 Celsius fok napi átlag hőmérséklet mellett.”

  “Kedden délután újabb történelmi áramfogyasztási rekord született Magyarországon. Az átviteli rendszerirányító MAVIR honlapjának egyelőre nem hitelesített adatai szerint 17 óra után pár perccel 7430 MW körül alakult a rendszerterhelés”

  Vegyük észre, hogy a tél és nyári csúcsok elég közel vannak már egymáshoz, azaz a nyáron napelemmel termelt áram nem értéktelen.

  Legyen éves szaldó

  VAGY

  Legyen korrekt, akár SPOT áron elszámolva a nyári visszatáplálás, ez még a szaldónál is kedvezőbb lehet.

  Amit nyáron 4,3Ft-ért visszatáplál egy napelemes azt az MVM boldogan eladja piaci áron!

 • Diófa
  Ez kezd már vérlázító lenni, amik mennek kommentben! Én azt megértem, hogy egy fog csak akkor fáj, ha az, az én számban van! Itt is ez működik most! Aki nem napelemre költötte a pénzét (esetleg még támogatást sem kért) a múltban valamikor, az most tapsol örömében: lám, én milyen okos voltam, a hülye napelemesek, nem is értem mit hőbörögnek?! NEM ÉRTITEK?? Engem meg a kata beszántása nem érintett, a szomszéd nyugdíjas Pistát meg az nem, hogy meg lesz-e hosszabbítva a babaváró! A baj az a kiszámíthatatlanság ami megy! Kiszámoló! “Bezárhatod” a blogod! Nem kell (lehet) itt már semmit kiszámolnod a jövőben egy ideig. Nincs értelme!
 • Diófa
  Az egyszerűbb érthetőség kedvéért mégegyszer! Ami ma az én bajom napelemesként, az volt a baja tegnap a barátomnak katásként, holnap a fiataloknak akik kezdenék az életüket, holnapután meg a nyugdíjasnak aki meg méltósággal befejezné. És, azután lehet neked!?
 • Zoli90
  Nos Miklós, úgy tűnik, az Argentínás cikk óta megtalálták a blogot a fidesztrollok.
 • Zabalint

  A Fidesznek vannak saját közvéleménykutatásaik, amelyek jóval alaposabbak lehetnek, mint a nyilvánosak, utólag nézve kizártnak tartom, hogy ne győzelemmel számoltak volna. Egyedül az előválasztás idején lehetett kétséges a győzelmük, elképzelhető, hogy a túlköltekezés és az alapítványba kiszervezés egy B terv volt, de ismerve az azt követő Gyurcsányozós lejárató kampányt MZP ellen, majd a február 24 utáni nyíltan hazaáruló propaganda terjesztést a háborúval kapcsolatban, egyértelmű, hogy győzelemre játszottak. Politikailag pedig semmit nem veszítettek ezidáig azzal, hogy most rosszabb a gazdasági helyzet a túlköltekezésük miatt.

  Ja, meg azt is vegyük bele, hogy mikor a pénzszórásról döntöttek, még ők sem tudhatták, hogy Putyin tényleg háborút indít. Még bízhattak benne, hogy tavasztól a covid utáni fellendüléssel kinövi a költségvetés a túlköltekezést.

 • Látnokzsálya
  Kedves Villamosipari Szakemberek!

  Sokan hozzászóltatok a bejegyzéshez abból a célból, hogy felhívjátok a figyelmet esetleges igazságtalanságokra, jogtalan(?) előnyökre, hálózati adottságokra. Ebben igazatok is lehet vagy egyenesen van is.
  Felszólítjátok továbbá Miklóst, hogy amihez nem ért, arról ne írjon, vagy legalább ne butaságokat írjon.
  Egy a baj:ez egy gazdasági blog, ti pedig eszerint vagy nem értetek gazdasági témákhoz és úgy szóltok hozzá, vagy trollkodtok.
  A bejegyzés 1 (betűvel kiírva: egy) témáról szó, ez pedig nem villamossági: költség-haszon elemzés a szerződésben vállalt feltételek mellett. Ez nem villamossági téma, hanem kőkemény közgazdasági kérdés. A bejegyzés következtetése pedig az, hogy nem lehet úgy beruházni, hogy nem lehet előtte költség-haszon elemzést végezni, mert utólag módosulnak a szabályok, és ez felháborító.
  Nincs más kérdés. Ennyi.
  Kitartást Miklósnak!

 • Majsz
  Nincs új a nap alatt.
 • Bereghy Márton

  Hogyne érteném. Sem normálisnak, sem kellemesnek nem tartom. De: attól még a pénzügyeket tekintve ez csak egy körülmény. Háborogni lehet, de a háborgás irreleváns a jó pénzügyi döntésekhez, amiről ez a blog szól. Szóval ezért javaslom: higgadj le. És pláne ne utálj azért másokat, mert nem háborognak.
 • Prakt
  Tegnap amikor olvastam, úgy felbasztam magam, hogy mondtam asszonynak eladjuk a házat, és költözünk.
  – 5 éve karácsonykor költöztünk az új házunkba.
  – Úgy vettem fel hitelt, hogy végig fix kamatra. Inkább fizetek többet, de legyek biztonságban –> Kamatstop
  – Volt egy fasza excelem, hogy mikor hogyan fogom majd nyitni az LTP-ket, hogy előtörlesszek –> LTP-t beszántották 2018-ban
  – A cafatériámat adómentesen is bele tudtam tolni a hitelbe, az is volt akkor ~700e/év –> 2018-ban kapott rá adót. Most úgy adózik mint a rendes bér.

  A 2017-es tervem a ház kifizetésére, ami alapján terveztettük a házat, amivel kalkuláltunk 2018-ban mehetett a kukába.
  2021-ben az első dolog amit megcsináltattam az otthonfelújítási támogatással az a napelem volt. Még 2021Június előtt, mert onnantól, csak bruttós elszámolással lehet napelemet telepíteni –> Pár órával a határidő előtt, eltolták a dátumot
  folyt.

 • Iron1
  Úgy tűnik, tényező lett a NER számára a blog. Az első hozzászólók mind bio ner chatbotok, azaz be lehet állítva nekik a blog követése és az azonnali riasztás. Srácok, szívesen a pénzt, de azért jobban örülnék, ha a gyerek oktatására vagy az egészségügyre menne.
 • Prakt
  Folyt.
  2022 nyarán jött a rezsi emelés.
  Jött a kormányzat, hogy cseréld le a gázt elektromos fűtésre. (~2,5 millió lett volna a hőszivattyú nekem)
  Úgy voltam vele, hogy kivárok, biztos ami biztos. Gázzal bőven az olcsó rezsihatár alatt vagyok.
  A kormány, jó pár hónapon keresztül tolta az elektrifikálást, majd október végén jött a napelem stop.
  November végére már kiderült, hogy azok az információk ami alapján döntöttem a napelemről, mehetnek a kukába.

  0 kiszámíthatóság, 0 tervezhetőség.

  És minden egyes intézkedést a fideszesek megtapsolnak, mert volt aki medencére költötte az LTP-t, meg örüjjé, hogy kapsz cafatériát, most meg a ne használd ingyen akkunak a hálózatot.

  Ezeknek a jóképességűeknek üzenem:
  [szerkesztve]

 • Werner
  Ez egyébként nem “dilettáns balfékek” kérdése (bár tény, hogy azok), hanem intézményeké. Ha lenne Alkotmánybíróság, ha a Kúrián független bírák ülnének, nem egy pártkatona elnök, akkor elmennél oda, és lenne esélyed, hogy valaki a javadra ítél. Mert a jog a “jó és az erkölcs művészete”, ahogy a rómaiak mondták. 2010 után ezeket az intézményeket sorra kinyírták, és akkor senki nem értette, csak pár NGO meg elméleti ember, hogy miért baj ez. Na, ezért baj.
 • Hadénishadénis
  A mindenki lelépésre biztatókhoz lenne pár szavam. Szögezzük le, hogy szerintem is szar a helyzet itthon és rossz irányba mennek a dolgok, illetve hányingerem van a mostani garnitúrától.
  Viszont már az is k. unalmas, hogy a külföldre költözöttek nagyítóval keresik, milyen hazai rossz hír jut aznapra és egyből jönnek és sokszorosára fújják (nem konkrétan a mostanira gondolok) ezzel önigazolva magukat, majd levonják a következtetést, hogy hülye, aki marad. (újabb önigazolás)Jogászként nagyjából anyanyelvi nyelvtudásra lenne szükségem külföldön és olyan különbözeti vizsgákra, amik kb a diploma 0-ról való megszerzésével érne fel és akkor még mindig nincs releváns tapasztalatom az adott országban. 30 felett meg mosogatni már nem akarnék elmenni, bocs. De biztos vagyok benne, hogy másnál is simán lehetnek olyan élethelyzetek, ami miatt nem tud vagy nem akar elindulni. Folyt….
 • Hadénishadénis
  ….folyt Tehát félre ne értsetek, Én abszolút megértem akinek van lehetősége és mozdul, fiataloknál meg főleg, csak arra akartam rávilágítani, hogy itt egyesek ezt a kérdést a végtelenségig leegyszerűsítik a saját önigazolásuk érdekében, pedig ez egy jóval bonyolultabb és árnyaltabb kérdés annál, mint ahogy itt sokan beállítják.

  Kedvenc példám, amikor az angliai barátom menetrendszerűen előjön, hogy itt milyen hülyék és agymosottak az emberek. Mindig visszakérdezek, hogy Te nem ott laksz, ahol populista politikusok megszavaztatták a Brexitet az idősekkel, alacsony végzettségűekkel nagyrészt? Ilyenkor általában jön a nagy hümmögés.

 • 2022
  “mikor a pénzszórásról döntöttek, még ők sem tudhatták, hogy Putyin tényleg háborút indít.”

  ugyan, ezek mindent IS (jobban) tudnak, pont ezt ne tudták volna?
  avagy
  “oroszország nem fogja megtámadni ukrajnát, ezt a hülye is tudja …..” LOL

 • S ANDOR
  bocs de te milyen ingen ebédről beszélsz? Van fogalmad mennyit levonnak? A munkáltató ráfordításából 46%-ot meg sem kapok, a maradékból lejön az áfa és a többi adó. Világrekord adókat vonnak a lakosságtól s mire? Hovédelem, határvédelem nincs, az eü-t full privátba kell csinálni mert márciusra adnak időpontot, az utak szarok mert karbantartásra sem futja és persze iskola fűtésre sem, max stadionra ahol az életbe nem volt a családból senki.. s jöttök a nincs ingyen ebéd szöveggel egy olyan országba ahol nem lehet 2 napra előre tervezni. Ezt a szöveget majd anyukádnak mond amikor elvinné a mentő…
 • Pipamocsok

  “Offtopic : ma hívott az Aegon prémium hogy van egy olyan fülesük, hogy jövőre kivezetik a nyugdíjpénztár után járó 150 ezer adóvisszatérítést.”

  Én nem lennék meglepve ha kivezetnék az adójóváírást, bár tény hogy megéri a biztosítónak ezzel riogatni.
  Itt a baj az hogy tényleg semmiben nem gondolkodhatsz hosszútávon. Bármikor bármit visszamenőlegesen is kinyírhatnak. Ezzel egy újabb lehetőséget zárnak el a megtakarítások elöl.

  Engem ez bizony csúnyán érintene, 5 éve voltam olyan hülye hogy beszálltam a 150+ éviért.
  Ha ezt tényleg meglépik akkor már mindjárt nem fogja az átlagembernek annyira megérni önkéntesbe pénzt pakolni, ergó elgondolkodik hogy kiveszi a lóvét.
  Az igazi szívatással akkor fog szembesülni: csak úgy kapja vissza a pénzt hogy a tőkéből (amit ő maga vagy a munkáltatója fizetett be), 15%SZJA + 13%szocho levonás van. paff.

 • Pistu
  Jó sok világvége hangulatú komment van, pedig havi/éves szaldóról szól csak a bejegyzés. Böjtöljetek kicsit! Lehetőleg semmi politika 2 hétig, inkább családdal, barátokkal, ünnepekre felkészüléssel foglalkozzatok! 2 hét múlva ugyanitt fogunk tartani, legfeljebb az elektromos autókra is kitalálnak valami apró szívatást, de ársapkás lesz a dió és a mák a bejglibe. 🙂
 • Csaba
  “Legyen éves szaldó

  VAGY

  Legyen korrekt, akár SPOT áron elszámolva a nyári visszatáplálás, ez még a szaldónál is kedvezőbb lehet.

  Amit nyáron 4,3Ft-ért visszatáplál egy napelemes azt az MVM boldogan eladja piaci áron!”

  Akkor lenne igazad, ha a napelemek termelése nem ingadozna össze-vissza a felhők rohangálásával. A termelési kapacitásokat általában egy napra előre kötik le az előrejelzett fogyasztásnak megfelelően. Volt már abból a magyar hálózatban nagyon necces nap, amikor a meterológiai előrejelzés szerint sütnie kellett volna a napnak hétágra, aztán felhős volt az idő. Szerencsére megoldották a szakemberek a problémát, de ugye ilyenről az újságokban nem fogsz olvasni, amíg nincs baj. És ezt napelemesként írom.

 • Csaba
  “A jövő a V2G technológia lesz, ahol az elektromos autó akkumlátora hálózati tárolóként funcionál és vissza is tud táplálni a hálózatra.”

  Muhaha. :DDD
  Az ilyen méregzöld baromságokat hagyjuk már. Eléggé valószínű, hogy majd fogok venni egy 10M értékű gépkocsit, aminek az energiatároló képessége nem annyira jelentős hálózati szinten, majd tapsolni fogok örömömben, hogy a villanyszolgáltató azt tárolóként használva fel-le töltögeti-kisüti és pár évenként gallyra vágja a kocsi méregdrága akkupakkját. Ki az a hülye, aki ilyenbe belemenne? A falramászok az ilyen irodákban ötletelt, életszerűtlen baromságoktől, amit a méregzöldek élen a Greenpeace-szel teli torokból terjesztenek. Úgy, hogy én környezettudatos vagyok, van napelemem is, de ami baromság az baromság.

 • gaborr
  Vajon a “H” tarifát beköttetőket mikor fogják megszivatni? (az sem olcsó mulatság… csak elmélkedem)
 • Kepe
  Kiszámolónak abban igaza van, hogy az nem megoldás ha elmegy. Ha látja, hogy hülyeséget csinál a vezetés, ezt tudja csinálni hogy leírja a véleményét. Arról, hogy sok az olyan ember aki nem gondolja a dolgokat át, arról Ő nem tehet. Előbb utóbb el fogjuk érni a kritikus tömeget. Én.mindenütt elmondom és leírom, hogy rengeteg kártékony dolgot csinál az ország vezetése. Konkrét példákkal. Ha mindenki ezt csinálná nem itt tartana az ország
 • jami
  Nem kell ide nagyító. Annyira szorgosak, hogy nemhogy minden hétköznap van lazán valami nem kicsi, de mostanában még kommunista szombatot is tartanak. Csak értünk.
 • M. Tamás
  Az argentínos cikk után fogalmaztam meg magamban, hogy ez akár évtizedeki is így maradhat, ami itthon van.
  Az argentínoknál láttuk, hogy simán benne van a pakliban, hogy több államcsőd után is azt mondják az emberek: EZ KELL NEKEM!

  Hogy “jó” kommunikációval, ársapkákkal, “óccsó” krumplival az emberek elnézik akár az államcsődöt és az életszínvonal esését akár akárhány éven át (nem beszélve a közbeszéd színvonaláról).

  Elég pesszimista vagyok ez alapján, ami Magyarország jövőjét illeti.

  Az Andor c. sorozatban egyébként nagyon szépen mutatják be a (kemény) diktatúra működését, ami adhat fogódzkodót a populista vagy totalitárius rendszerekkel szembeni fellépés lehetőségeire.

 • "a svájci"
  Gyerekek! Kicsit árnyalnám az idilli külföldi képet, tizeniksz év külföldi, és harminciksz év Mo-i “tapasztalattal”:
  Tudjátok mi a legjobb? Hogy otthon ülve, egy elképzelt idilli kép van mindenkinek a fejében “a nyugatról”. (Vagy “a külföldről”) – Hozzáteszem, én is így (mondjuk úgy hasonlóan…) indultam neki anno.

  Ami viszont az igazság:
  Ha itt lesztek, mondjuk nem 1-2 évet, hanem 10-20 évet, akkor majd meglátjátok, hogy itt is pontosan ugyanolyan volumenű problémák vannak -ha nem nagyobbak- , mint Magyarországon. Nem akarok most a mikrómenedzsmentbe belemenni, hogy mik ezek. Pár kulcsszó: mennyire böki a külföldiek szemét, ha te magyarként sikeres vagy, vagy többre viszed, mint ők, vagy épp a gyereked az iskolában jobb németből, mint az “őslakosok”…. 😉
  Brutális mértékű problémák vannak külföldön is, az óriási különbség: A MARKETING. Azaz, mi, és hogyan van ebből kommunikálva.

 • tp

  A SPOT árban az is benne van, hogy lehet, hogy 0Ft-ér de az általad említett helyzetben nagyon is lenne értéke!

  Mavir adatok alapján a nyári nap csúcs 2GW körül van, ami nem kevés, télen ez 2-300MW.

 • Richmond
  Egyébként van némi optimizmusra is okot adó példa Dél-Amerikában.
  Pont azért, mert a teljes zűrzavarból és csóróságból sikerült most már lassan harmadik évtizede érdemben felfelé elmozdulni.
 • Másiksvájci
  “a svájci”

  Valami elmaradt, az igazságot nem bontottad azért ki teljesen!

  Ja hogy vannak külföldön is “irigy” emberek? Nyújtsa már fel a kezét aki meglepődött! Na ugye….

 • Gary
  svájci:

  Azt, hogy nyugaton kinéznek mert bármit is teszel csak egy csórókeletimigráns leszel, tudni lehet. Ez egy nagyon fontos oka, hogy (még) maradok.

  Csak marketing?
  Tudsz egy német nyelvű (nem számukra külföldről szóló) cikket küldeni arról, hogy kórházak nem tudnak éjszaka ellátást adni? Esetleg egy nyilatkozatot egy olyan vállalkozótól, akit akkora erővel próbálnak tönkretenni, mint itthon a Bigét? Ellenben itthon pitiánernek számító dolgokba belebukó politikus annál több van.
  Melyik ország lakói lesznek lassan páriák az EU-ban, mert a kormányuk blokkolja a közös együttműködést minden adódó alkalommal?

  Mesélj a problémákról, mert a hozzászólásod alapján úgy tűnik, hogy a realitásérzéked elszállt.

 • Másiksvájci
  “a svájci”
  “Brutális mértékű problémák vannak külföldön is, az óriási különbség: A MARKETING. Azaz, mi, és hogyan van ebből kommunikálva.”
  Hát nem kell ahhoz sok marketing.
  Egyszerűen végigmegyek Svájcon egy mellékúton, meg Magyarországon is, ha vak vagyok akkor hallom a különbséget, ha süket akkor meg látom 😀
 • BlaZember
  “Egyébként van némi optimizmusra is okot adó példa Dél-Amerikában.”

  Most állt bennem össze a kép. Argentína 2x is világbajnok lett, miután szétbarmolták a gazdaságát a populisták. A cél szentesíti az eszközt. Még bejöhet…

  És ha már felraktad a napelemet, megtérülni bár soha nem fog, de legalább bűntudat nélkül vehetsz akkora tévét meccsnézéshez, amivel télen fűteni is lehet. Nem egy hülye ember ez…

 • "a svájci"
  @Másiksvájci:

  “Egyszerűen végigmegyek Svájcon egy mellékúton, meg Magyarországon is, ha vak vagyok akkor hallom a különbséget, ha süket akkor meg látom ”

  Köszönöm, hogy visszaigazoltál! 🙂
  Pontosan ez a külcsíny, amit írtál… Ez az, amiben “a nyugat” kenterbeveri Magyarországot!
  A többi az hidd el, hogy nagyon hasonló… 😉 Aki meg mást mond, azt mindig oszd el 2-vel. 😉

  Vagy elhiszed, vagy nem. Ha nem, hajrá: tapasztald meg!

 • tumpara
  “Brutális mértékű problémák vannak külföldön is, az óriási különbség: A MARKETING. Azaz, mi, és hogyan van ebből kommunikálva.” – “a svájci”

  Marketing? Brutális forintgyengülés, dupla akkora infláció, államadósság, korrupció (nem valami humbug statisztikaI mutatók, látjuk!), látványberuházások, irdatlan sporttámogatás (idén 420 milliárd, mert annyira jól megy nekünk), Vodafone felvásárlás, de a tanárok béremelését fizesse az EU, napelem-katyvasz, kikerülhetetlen propaganda (már az összes rádió ezt nyomja), mindenstop (a kivezetéskor dupla akkorát fognak szólni). És mindezekhez teljesen fogalmatlan tapsikolók, mert már ennyire alacsony a színvonal. Szerintem benned él valami romantikus hevület a gulyáskommunizmus iránt. Mert – olvasd vissza a felsorolást – ez az.

 • "a svájci"
  @tumpara:

  “Szerintem benned él valami romantikus hevület a gulyáskommunizmus iránt. Mert – olvasd vissza a felsorolást – ez az.”

  Lehet, hogy ez így van. De tudod, én az éremnek már azt az oldalát is láttam huzamosabb ideig, meg ezt is látom, így tudok “hasonlítgatni”. Na jó, igazad van, az elmúlt tizeniksz évet “nem éltem ott át”.
  És, ha hiszed, ha nem, vissza fogok költözni Magyarországra előbb utóbb. És nem azért, mert itt “nyugaton” annyival jobb minden.
  A zsé miatt célszerű lehet kijönni, igen. (Azért ezt is árnyalni lehet, de ne menjünk bele…) – De ezen kívül millió más aspektusa van egy huzamosabb külföldi tartózkodásnak, amit hajlamosak a “beszólók” figyelmen kívül hagyni. Ezek ugyanúgy “a csomag” részei, mint a fizetés. Egy aspektus a sok közül. 🙂

  De mondom: ha tényleg minden annyival jobb itt, mint ott (legalábbis ezt gondoljátok), – akkor próbáljátok ki, hajrá. 😉

 • Gary
  svájci:
  Az én hozzászólásomat nagyvonalúan átlépted.
  Melyik svájci/német/osztrák kórházban nem tudnak hétvégén ellátni a személyzet hiánya miatt?
  Melyik svájci/német/osztrák vállalkozót próbálja meg a saját kormánya tönkretenni, hogy valamelyik haver fillérekért felvásárolhassa a céget?
  Melyik osztrák/német/svájci politikus élt túl (politikai értelemben) közepes vagy súlyos botrányokat?
  Mikor szabotálta Németország vagy Ausztria az EU egészét “csakazértis” alapon?

  Azt elhiszem neked, hogy ott se minden tökéletes. Azt viszont, hogy ott a mi mércénkkel komolynak tekinthető problémák vannak, nem.

 • tumpara
  “a svájci”: szerintem benned van egy tévképzet, hogy ha ugyanolyan jól (vagy jobban) dolgozol és ugyanolyan jól (vagy jobban) viselkedsz, akkor külföldön befogadnak. Pedig ez nem ettől függ, hanem hogy mennyire ÉRZIK jól magukat melletted. Pl. mennyire vagy nyitott, illetve hogy mennyire egyezik a kulturális tudástár (pl. ha azt mondom a magyaroknak, hogy “Bokros”, “Nem kicsit, nagyon”, “Jöjjöj ide Safranek”, egyből megszületik a közös pillanat (félszavakból is ugye). Mint amikor új jövevény vagy a társaságban, de nem ismered a tagok ősrégi anekdotáit, hát persze hogy kiközösítve érezheted magad, de ez senkinek sem a hibája, ez így van és kész. Illetve ami nagyon átjön, hogy Rád MINDENKI irigy külföldön és ezért vagy lenézett bevándorló. Gyanús, hogy téves a kiindulási pont. 🙂
 • Csizkek
  „ falramászok az ilyen irodákban ötletelt, életszerűtlen baromságoktől, amit a méregzöldek élen a Greenpeace-szel teli torokból terjesztenek. Úgy, hogy én környezettudatos vagyok, van napelemem is, de ami baromság az baromság.“

  Ennek semmi koze a zoldekhez. A zoldek k nem tamogatjak az akku storage megoldasokat. Ez az autogyartok, de inkab a tesla elmebajos otletelgetese.. nem mellesleg az se dolt meg el hogy akkus eauto a jovo vagy a hidrogenes .. jozan esszel az akku zsakutca.

 • tumpara
  De mondom: ha tényleg minden annyival jobb itt, mint ott (legalábbis ezt gondoljátok), – akkor próbáljátok ki, hajrá. – “a svájci”

  Biztosan nem minden, de hogy a hanyatló Nyugat előre halad, nem hátra, abban biztos vagyok (hányan, hányszor temették már!). Dolgozunk rajta, mert muszáj, ez a mértéktelen hazudozás elviselhetetlen, ami nap mint nap megy, akkor is, ha kizárólag csak gazdasági híreket olvasok, egyszerűen bekúszik oda is, hiába kapálózom.

 • Csizkek
  „ vagy épp a gyereked az iskolában jobb németből, mint az “őslakosok”…“
  Semennyire:) Nemeto. azon reszen ahol mi lakunk.
  Mivel nagy orszag passz mi vam egyeb tartomanxokban.
  De svajc az mas:) annak a gazdagsagnak amit ott felhalmoztak nem az egyenes gerinc az alapja. 🙂
  De egyebkent egy k nagy elonye van a nyugatnak. Az hogy kiszamithato, tervezveto es nyugalom van. A dolgok mukodnek. Van oktatas, egeszsegugy es jogbiztonsag. Meg munkahelyeden nyugalom es szabadsag. Meg a svajci puhagerincuek kozott is jobb szabadon, kiszamithatoan, anyagi problemaktol mentesen.. probalj ra egy magyar melora mondjuk 1 evet. Gyorsan fogsz elmenekulni..
 • Csizkek
  „ csak egy csórókeletimigráns leszel, tudni lehet. Ez egy nagyon fontos oka, hogy (még) maradok.“
  Ez k nem igaz altalanossagban..de nyilvan attol is fugg milyen tarsadalmi szintbe illeszkedtel be. Mosogatni, nyelvtudas nelkul, nyilvan te leszel a csoromigrans. Vmiöyen helyi cegnel expert, kozep-, felsovezeto akkor lehet te leszel a pelda..
 • Csizkek
  „ De ezen kívül millió más aspektusa van egy huzamosabb külföldi tartózkodásnak, amit hajlamosak a “beszólók” figyelmen kívül hagyni. Ezek ugyanúgy “a csomag” részei, mint a fizetés.“
  Nemeto-ban soha nem volt ilyen problemam.. de en svajcba se koltoznek, pedig az otta i termeszeti ertelek a top.. a mentalitas nekem se tetszik, de ettol meg nem lesz az egesz nyugat olyan
 • Feri
  svájci

  “Lehet, hogy ez így van. ”

  LEHET? LEHET??????

  Öcsém komolyan, miféle feltételesmódról beszélsz?

  Nekem ITs kollégáim tömegével vonulnak ki az országból, talán kettő jött vissza mert a honvágyó család/gyerekek demokratikus szavazással haza akartak lenni (az anyuka meg tanárnő….)

  Te vagy a harmadk ember az ismeretségi körömben aki haza akar jönni….

 • pazola
  @”a svájci”

  “Ami viszont az igazság: Ha itt lesztek meglátjátok, hogy itt is pontosan ugyanolyan volumenű problémák vannak -ha nem nagyobbak- , mint Magyarországon. Pár kulcsszó: mennyire böki a külföldiek szemét, ha te magyarként sikeres vagy, vagy többre viszed, mint ők, vagy épp a gyereked az iskolában jobb németből, mint az “őslakosok”…. ”

  Aha… ez tényleg nagyobb probléma, mint hogy elveszik a nyugdíjpénztáradat, a lakáselőtakarékosság kuka, a napelem kuka, a tojas/benzin/liszt/cukor kuka, ha orbán holnap úgy dönt, akkor államosítják a bankszámlákat vagy bármit, amit ez a [szerkesztve] megkíván… mesélj még, milyen borzalmak vannak külföldön 😀