Ez történt a héten röviden

Az év utolsó hetében általában a fű sem nő, ahogy mondani szokták, ennek megfelelően igazán fontos történések sem voltak a héten.

Az eurót 20 éve vezették be a mindennapi fizetésekbe, 2002 január elsejétől lett a közös pénz az uniós országok nagy részében.

Rekord mennyiségű új jelzáloghitelt vettek fel az Egyesült Államokban 2021-ben, 1,61 ezer milliárd dollár értékben, ezzel megdőlt az előző, még 2005-ben felállított 1,51 ezer milliárd dolláros rekord. Ettől az értéktől egyáltalán nem független a hír, hogy régen látott mértékben, 19,1%-kal nőttek az ingatlanárak egy év alatt az Egyesült Államokban.

Bár lekerült a címlapokról a téma, a kínai ingatlanfejlesztők nagyobb bajban vannak, mint valaha, az első negyedévben 19,8 milliárd dollárt, a második negyedévben további 18,5 milliárd dollárt kellene visszafizetni a hitelezőknek. 2021 utolsó negyedévében “csak” 10,2 milliárd dollár volt a fizetendő összeg. Ezen túl az elmaradt béreket és egyéb kötelezettségeket is pótolniuk kellene, 172 milliárd dollár értékben, amihez képest a kötvényfizetési kötelezettségük a legkisebb problémájuk. Eközben 16,2%-kal csökkent az ingatlaneladások száma és 21%-kal csökkent az újonnan elkezdett építkezések száma. Ezek a számok mellett nem meglepő a feltételezés, hogy egy éven belül az ingatlanfejlesztők harmadának lehetnek fizetési gondjaik.

2021-ben még uniós díjakon használhattuk a mobilt Angliában, de várhatóan 2022-ben már nem így lesz, érdemes lesz észben tartani, hogy akár durva roaming díjakat is felszámíthatnak a szolgáltatók, lévén már nem uniós ország Nagy Britannia.

A magyar jegybank mondhatni már szokás szerint, megint emelte a kamatlábat, az új kvázi forint alapkamat 4% lett. Ennek ellenére a forint még mindig rekord gyenge, 370 forintot kell adni egy euróért. Egyre inkább úgy tűnik, szükség van egy komoly kamatemelésre, ha szeretnénk erősíteni a forintot és ezzel csökkenteni az inflációt.

Surányi György volt jegybankelnök közben itt beszél arról, hogy kerültünk idáig, a 370 forintos euróig és a 7% feletti inflációig.

Elfogadta a kormány az új elővárosi vasúti stratégiát, ami összeköti (és részben megszünteti) a vasúti főpályaudvarokat, negyedóránként vonatok indulnak majd az elővárosokból Budapestre és így tovább. A költségek legalább felét az Unió fogja fizetni. Bővebben erre.

S erről nem akartam írni, de annyian elküldtétek a hírt, hogy egyszerűbb írni, mint nem: Tiborcz István megvette a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.

Share

97 hozzászólás

 • TT
  Egy hete nem olvastam híreket, de szerencsére ezt az összefoglalót igen. Jövő héten meg is szüntetem a Gránitos számlámat.
 • kelet
  “Tiborcz István megvette a Gránit Bank többségi tulajdonjogát”

  Ebbol is latszik, hogy mindegyik kormany ugyanolyan, nincs kulonbseg! 2010 elott hanyszor olvashattuk, hogy Gyurcsany csaladtagjai banktulajdonosok lettek! Ezert hivtuk oket bankarkormanynak. Kulonben is, Istvan sajat penze, megdolgozott erte, mint barki mas!

 • Körtefa
  Ha már meg lett említve a Gránit Bank, akkor annál a banknál az pozitívum, hogy ott lehet még mindig ténylegesen két tulajdonosú számlát nyitni. A legtöbbnél csak 1 tulajdonos van, és meghatalmazottat lehet hozzáadni.
 • Pistu
  Érdekes a Surányi interjú az EU-s forrásokat illetően, szerinte az államnak adósságcsökkentésre kéne használnia, nincs egyedül a véleményével. g7.hu/kozelet/20210714/mi-lett-volna-ha-az-osszes-unios-tamogatast-az-allamadossag-torlesztesere-forditjuk/
  De egy cégnél miért baj ha adósságcsökkentésre kap támogatást vagy azért, hogy a felszínen maradjon külföldi cégekkel szemben amik kapnak támogatást?
 • TG
  Végig halgattam a Surányi interjút. Ritkán hallani magyarországi médiában ilyen őszinte elemzést, sajnos kevés emberhez jut el
 • Yoda
  Csak tudnám, hogy a Gránit bank miért hívja magát digitális banknak. Egyik ügyfél se mondta még nekik, hogy borzalmas a mobilbank és a netbank?
 • Frederick

  Az utolsó mondatodon még mindig szakadok! :D:D

  “Kulonben is, Istvan sajat penze, megdolgozott erte, mint barki mas!”

  Ugye csak vicc volt? ugye?

  Ui: Csak az Elios-os balhéja után egy normális jogállamban már börtönben ülne.

 • bobo
  Gondolom, hogy a Gránit Bank tulajdonosa kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot : – Vagy azonnal eladja a tulajdonrészét elfogadható áron, vagy fele áron, és akkor másnapra meghal.
  Hegedüs Éva az elsőt választotta. 🙂
 • nikodeimosz
  Karácsony előtt mentem át a Gránithoz Csányi bácsiéktól, most akkor dobjam meg a kötelet az eperfára vagy örüljek, hogy évente kb húsz ezer marad a zsebemben kvázi a semmiért?

  Értem én hogy politika, de ez most a nép egyszerű gyermekeinek tényleg ennyire számít? Jelzem: egyik oldal felé se húzok.

  (Ja és vettem egy Digis előfizetést is “cégesnek”, gyógyszert vagy lőfegyvert javasoltok?)

 • bobo
  ‘” Egyre inkább úgy tűnik, szükség van egy komoly kamatemelésre, ha szeretnénk erősíteni a forintot és ezzel csökkenteni az inflációt.”

  A kamatemelés megfojtja a gazdaságot, ezen belül azokat is, akik termelés növelése céljából beruháznak. Ugyanakkor a magasabb kamattal több pénz kerül ki azokhoz, akiknek már egyébként is volt szabad pénzük.
  Érdekes, hogy a jegybankárok csak akkor akarják kamatemeléssel csökkenteni az inflációt, ha éppen ők irányítják az MNB-t. Amint az ellenzék kerül az MNB élére, a korábbi banki vezetők azonnal “rájönnek”, hogy a kamatemeléses infláció-csökkentés marhaság.

  Igen, a kamatemelés csökkenti a gazdasági növekedést, a beruházási kedvet és a pénzköltési kedvet is. ÉPPEN EZÉRT tudja csökkenteni az inflációt.

 • bobo
  Istenem, de jó Surányinak, mert sosem fog fájni a gerince. ( Ami nincs, az nem fájhat.)
  Mit lehet mondani arról, akit még a saját oldala is kiröhögött ? (Gyurcsány megemlíti Surányi balfaszságát az őszödi beszédben.)
  Surányi ellenzékben “okos” kormányon meg hülye, – a kártevők tulajdonsága.
 • bobo
  “Igen, a kamatemelés csökkenti a gazdasági növekedést, a beruházási kedvet és a pénzköltési kedvet is. ÉPPEN EZÉRT tudja csökkenteni az inflációt.

  A termelésbővítési beruházások terén valóban csökkenti a beruházási kedvet. Ergó, visszaüt a dolog.

  Egyedül a hitelfelvételi kedvet csökkenti. Kevesebb hitel, kevesebb anyagszükséglet. Ha ingyen van a hitel, mindenki beruházni akar, senki nem akar megtakarítani, nagy kereslet, túlfűtött árak. Nem olyan bonyolult a képlet.

 • Szegedi Dorina

  Persze, nem kell otthagynod, de én aggódnék, hogyha véletlenül csődbemegy, akkor aligha fogják a tulajdonost kivizsgálni, a mostani jó feltételeken ha változtatgat, azt se biztos, hogy szúrós szemmel fogja szemrevételezni a különféle felügyelet… Szóval ilyenek miatt nem mindegy a kisembernek se, hogy jogegyenlőség van-e egy országban.
 • Blend Ahmed
  Kiszámoló: “lévén már nem uniós ország Anglia”

  Az új roaming-tarifák csak Angliára érvényesek vagy egész Nagy-Britanniára, sőt az egész Egyesült Királyságra? (Mindegyik más földrajzi-politikai fogalmat takar).

  Még nincsenek új tarifák, mert jófejek voltak a szolgáltatók oda-vissza egy évig, de már most lehet tudni, hogy ennek vége. Szóval nem tudom, mennyi lesz, hol lesz. Ha érint, figyelj oda, akár Angliába mész, akár Skóciába vagy Walesbe.

 • bobo
  “Egyedül a hitelfelvételi kedvet csökkenti. ”

  Az lehet, de nemcsak a kiáramló kölcsön okozza az inflációt, (korábban defláció volt) hanem az egyéb csatornákon kiáramló fogyasztói kereslet is. És azt nem korlátozza a kamatemelés, csak a termelésbővítő beruházástól veszi el a kedvet.
  Már persze ha elveszi, mert sok magyar vállalat nem piaci kamatot fizet a kölcsöne után, hanem kedvezményest.
  Bonyolult ez a kérdés. Megér egy önálló posztot.

 • Gábor84
  “Gyurcsany csaladtagjai banktulajdonosok lettek” Piri néni és Magyar Hitelbank esete megvan?

  Jó hír a Gránit Bank, jövő héten megyek nyitok egy számlát. Surányi meg szokás szerint igen gyenge.

 • Belavoltam
  “Kulonben is, Istvan sajat penze, megdolgozott erte, mint barki mas!”

  Muhahaha. Szo se rola, erosen inditod az evet 🙂 Ahogy fentebb mar mas is irta, emberunknek mar reg bortonben lenne a helye, ill. egy masik kommentelo szinten helyesen mutatott ra, hogy az ugyfelnek sem mindegy, ha egy korrupt alak kezeben van a bank.

 • random
  Tud valaki ajánlani a Gránit tarifáihoz hasonló bankszámlát? Elég olcsó a gránit, én meg vagyok vele elégedve, de támogatni nem akarom a korrupt kormányt.

  Nézegettem pár összehasonlító oldalt, de közelébe sem ér a többi bank költségben…

 • Lacee
  meg aki még hasonlókat írt

  Nem igazán értem, milyen racionális érv van emögött. Csak azért mert Tiborcz megvette a részvények egy részét? Mit nyersz vele ha megszünteted? Ha meg valami baloldali pénzember vette volna meg, akkor biztatnád a barátaidat is hogy nyissanak itt számlát? Nem hinném, hogy szükség lenne ennyire politizálni ilyen kérdésekben, teljesen felesleges.


  Esetleg a 2022 Január 1-gyel életbe lépő változásokat is beleírhattad volna, vagy lesz róla külön cikk?
  Ezekre gondolok: index.hu/belfold/2022/01/01/valtozasok-2022-januar-1/

  Adócsökkentések, béremelések, nyugdíjemelés, cafeteria stb.

  Meg persze akkor ezekről is lehetne kulturáltan vitázni itt a kommentszekcióban.

 • Lacee
  Ami a kamatemeléseket érinti, szerintem jól teszi a jegybank, hogy nem emel ész nélkül radikálisan.
  Az infláció globális jelenség, kicsit nagyobb csak nálunk mint pl az USA-ban vagy az EU-ban, de nálunk nagyobb talán a GDP növekedés is.
  Meg persze nem is emelhetik ész nélkül, ha meg akarják nyerni a választásokat. Ezt a kamatstopot elég jól kitalálták, mert benne van, hogy most emelik majd azért, hogy fékezzenek azért az infláción, és így nem emelkedik még a törlesztő.

  Választásokig arany élet van, utána meg kérdés mi lesz. Jön az özönvíz valószínűleg bármelyik fél is nyeri. Talán ha maradnak a mostaniak, akkor egy fokkal kisebb káosz lesz, ha az ellenzék, hát őszintén nem hinném, hogy jobban járnánk bárhonnan nézzük is.

 • Laslow
  : Szerintem a MagNet Bank alternatíva lehet. Annyi hátrányát látom, hogy a Gránit a lekötött pénzre magasabb kamatot ad a MagNetnél. Cserébe nincs számlavezetési díj, és tételenként 100.000 Ft-ig ingyen lehet utalni. Plusz minden évben választhatsz egy szervezetet, ami megkapja az előző évben a bank által belőled szerzett nyereségének 10%-át. (Már az nem semmi, hogy minden ügyfélre kiszámolják külön, hogy hány forint hasznot hozott a banknak!)
 • iorgoskimindigénekel
  Csak én érzékelem úgy, hogy gyanúsan szaporodnak azok a kommentelők, akiknek megvan a pénzügyi műveltsége ahhoz, hogy a kormány gazdaságpolitikájával szembeni jogos vagy jogtalan kritikát vakvágányra tereljék? Részemről nem probléma egyébként, mert ezek az érvelések is tanulságosak, de mindenesetre érdekes.
 • Gary
  @nikodeimosz:
  A Te szempontodból az kellene a bajod legyen a Gránittal, hogy a hiteleik minősége eltérhet attól, ami a piacon a többi banknál van. Ha a sógorkomajóbarátság és a becsszó a garancia arra, hogy a bank viszontlátja a hitelbe kihelyezett betétedet, és nem a hitelfelvevő alapos átvizsgálása, akkor megnőhet a nemfizető hitelek aránya. Április után méginkább. Továbbá attól is tartanék, hogy a szeretett istvánunk és a nála is jobban szeretett lőrincünk bankjai a cégcsoporton belüli hitelezés tilalmát simán egymásnak keresztbehitelezve kerüli meg. Mennyire ragaszkodsz a pénzedhez? 20k évente elég, hogy egy ilyen kockázatot bevállalj?
  Én a HVG 2019. Jún. 27.-i számában megjelent, a Matolcsy-család és az említett Gránit érdekes kapcsolatát taglaló cikk után menekültem onnan.
  Ha annyi ember bojkottálna bizonyos köröket, ahánynak lenne oka dühösnek lenni, jobb hely lenne az ország.
 • Zabalint

  Esetleg olyan, hogy piaci alapon működjenek a dolgok, és ne állami pénzből kitömött családtagok és barátok szerezzenek meg ezt-azt, nem merülhetne fel? Főleg egy magát jobboldalinak definiáló kormány részéről…
 • Röff
  Raiffeisen Premium Gold 2.0 – havi 400e jóváírás kell, de ez jöhet pl. Cetelem takarékszámláról is (aztán mehet vissza oda).
 • Nepi
  Éltem Angliában a roaming díjak eltörlése előtt. Volt és biztos van is helyi nagyon olcsó feltöltőkártyás megoldás. 1-5 penny közt (4-20 Ft) volt egy perc telefonálás a legtöbb országba, köztük Ausztrália, Pakisztán, Törökország, szóval nem csak közeliek. Internet is volt sok olcsón a kártyán, ehhez néha kiegészítő csomagot kellett aktiválni. SIM kártya a reptéren is beszerezhető ugyanannyiért, mint máshol(5-10 Font, kb 2000-4000 Ft) . Szóval akit érint a dolog és nincs képben, annak érdemes ezeket megnézni. Én a Lebara szolgáltatónál voltam, de az EE és a Three is tud hasonlót.
 • skylaner88
  @lacee: “Ezt a kamatstopot elég jól kitalálták, …emelik…, hogy fékezzenek azért az infláción, és így nem emelkedik még a törlesztő.”

  Ezt azért gondold át még1x.
  A kamatstop miatt nem fog nőni 4-500e hiteles törlesztője, annyival több pénz marad nála havonta.
  Amivel mit is fog kezdeni a jó ember?

  A.) befekteti, félreteszi h majd a kamatstop után könnyebb legyen fizetni a megemelkedett törlesztőt
  B.) elkölti a “megnyert” különbözetet, ezzel fűtve tovább a keresletet & inflát. “A kormány úgyis megment” jeligére.

  Sztem a B tábor lesz többségben…

 • M. Tamás
  Én elégedett vagyok a Gránittal, a folyószámlán nagyon kevés pénzt tartok, így nem félek semmilyen aődtől, a megtakarításaim máshol vannak.

  A mobilbank nagyon jól müködik, nekem jobban tetszik mint anno az OTP-s, sokkal rugalmasabb, és többfunkciója van amit mindennapokban tenylegesen használok ism

  Nekünk bejött.

 • mad823

  A kamatstopos dolgot ugye nem gondolod komolyan? Simán csak kampányfogás, semmi más, de az inflációt is pörgeti, hiszen ha több pénz marad az emberek zsebében, akkor többet költenek. Aki nem tanult a CHF mizériából és nem volt képes racionális kamatperiódusú hitelt felvenni, az hidd el, el fogja az utolsó fillérig költeni amit most ez az agyatlan rendelet a zsebében hagyna (akárcsak a hitelmori). És persze ebből sem fog semmit tanulni, csak azt, hogy úgysem hagyják szarban.

 • mad823

  Hogyan is utalsz 100e-ig ingyen a MagNetnél? Lehet, hogy én néztem be valamit, de az én csomagom (Diamond) tűnik a legkedvezőbbnek, de ott sincs ilyen. Kösz!

 • Krokodil888
  @iorgoskimindigénekel : igen, én is ezt érzékelem. Szerintem mostanban ért véget egy közgazd./pénzügyi továbbképzés vmelyik orbánista szemináriumon és kirajzottak a végzettek, h térítsenek/kábítsanak a technokrata rétegben is.
 • Ivan Olsen
  Furcsa, hogy senki nem szólt hozzá az elővárosi vonatközlekedés felújításához, könnyen lehet, hogy nagyobb hatással lesz az életünkre, mint a fent említett bank tulajdonoscseréje.
  Én örülök neki, remélem jól sikerül majd, ha igen, az tulajdonképpen olyan lesz, mintha Budapest határait kiterjesztenék. (látok rá némi reményt, hogy így lesz)
 • Zabalint

  Ami a monetáris politikát illeti, nem csak a magyar kormányról van szó, de a legrosszabb, hogy a szigorú fiskális politikát helyettesítik a laza monetáris politikával. Mert látszólag túlköltekezhetnek, és még a hiányon sem látszik meg, mert az alacsony kamatok rendkívüli pénzbőséget hoznak. Csak közben míg a haveri közbeszerzéseket beruházás közben folyamatosan felfelé módosítják, mert valójában is folyamatos áremelkedés volt az építőiparban már covid előtt is, az oktatásnak, egészségügynek juttatott összegek közben egyre kevesebbet értek, a valóságban épp ezen legfontosabb állami feladatokon spóroltak. A kormány semmiféle gazdasági csodát nem csinált 2010-2019 között, egyszerűen ez egy olyan időszak volt, amikor a világgazdaság alacsony kamatok mellett szárnyalt, ezen lehetőségekhez képest viszont egyáltalán nem teljesített jól a kormány.
 • promontor
  “Furcsa, hogy senki nem szólt hozzá az elővárosi vonatközlekedés felújításához, könnyen lehet, hogy nagyobb hatással lesz az életünkre, mint a fent említett bank tulajdonoscseréje.”

  Ja, 2237-ben, amikor elkészül. Na jó, túloztam, lehet, hogy 2137-re is meglesz már.

 • Szaky
  Ivan Olsen
  2022-01-03 at 10:05

  “Furcsa, hogy senki nem szólt hozzá az elővárosi vonatközlekedés felújításához,”

  Álmodik a nyomor :))
  Hány éve építik a ferihegyi vasútvonalat?

 • V.A.Laki
  A Granit Bankos sztori szvsz egy ujabb erv arra, hogy nem erdemes magyar bankban mostanaban nagyobb Forint poziciot (akar kotvenyekben sem, stb.) tartani. Lasd a partnerkockazat c. temakort.

  Ugy ertem, vajon mi kovetkezik abbol, hogy mikozben lakossag rekord meretekben shortolja a Forintot (veszi fel a hitelt, mintha nem volna holnap), a jegybank eppen csak annyit intezkedik, hogy a kozvetlen katasztrofat, a Forint osszeomlasat elkerulje (foleg technikai trukkokon keresztul, minimalis gesztusokat sem teve a megtakaritok fele), es erre most a magyar bankszektor nagy resze is a kezi vezerles allapotaba kerul? Csak nekem tunik ugy, hogy itt mindenki betlire jatszik? Ha ennyi jatekos akarja kirakni ezt a figurat, vegul csak ossze fog jonni.

  Engem az ilyen hirek egyertelmuen arra motivalnak, hogy max. a 6 havi vesztartalekot tartsam Magyarorszagon egy magyar bankban

 • Lacee

  Igen,utaltam is rá a hozzászólásban hogy azt egyértelműen a választás miatt csinálták. Úgy értettem hogy politikailag a saját szemszögükből nézve jól kitalálták, egyábként én sem értek egyet vele.


  Értem amit mondasz, és nagyrészt igazad is van. Nem akarom védeni a kormányt, de még mindig jobb volt talán ez a politika, mint a baloldal a kétezres években. A környező országok GDP-je szárnyalt, miközben mi meg régió elsőkból, régió utolsók lettünk.
  De igen ezt a laza politikát nem lehet a végtelenségig csinálni, és fognak is szigorítani választások után. Addig politikailag nem éri meg, mert a szavazók nagyrésze ugye ezt nem érti.

  Most nem megszorításokkal hanem adócsökkentésekkel, béremelésekkel stb. tolják a gazdaságot hogy ne forduljon recesszióba, más kérdés ez jó-e, és hogy meddig lehet csinálni. Mondom választások után lesznek változások, ez tuti.

 • örök körök

  A Vitézy féle tervekből kb. a délpesti vasút rész talán tényleg meg fog (belátható időn belül) valósulni, az összes többi része megy majd a fiókba. 20 évig kétlem regnálni tudna ez a kormány, kormányváltásnál meg idehaza minden hosszútávú terv megy le a slozin, 0-ról kezdve többet lehet lopni, mint a meglévőből.

  Ha esetleg 20 évig meg leszünk még verve a narancsos vezetéssel akkor sem sokkal jobb a helyzet, pár évente cserélődik kormányon belül is a gazdasági hátország az eddigi tapasztalatok alapján, a nagy projektek ott is felülbírálásra kerülnek, az esetleg megtartandóknak pedig duplázódik rejtélyes módon az ára…

 • Szaky
  “A Stratégia célkitűzései szerint csúcsidőben Ceglédről 30, Monorról 15, Ferihegyről 10 percenként indulnak majd vonatok.”

  Jelenleg Ceglédről csúcsidőben (4-7óra között) 10 percenként indulnak vonatok a Nyugatiba!
  Tehát a terv óriási visszalépés lenne :)))

 • Gábor84
  az nem lehet, azok ott mind tanulatlan jobbágyok meg nyugdíjasok!
 • csizkek
  “hogy a kormány gazdaságpolitikájával szembeni jogos vagy jogtalan kritikát vakvágányra tereljék?”
  Ugy nez ki mar a kiszamolo is “target” lett. Egyre tobb erdekes trollnok jelenik itt meg.
 • stop

  Az egyik portfoliós podcastban megfejteni vélték a kamatstop értelmét. Eszerint a még nem fixált kamatú hitellel rendelkezőknek az év elején a bankjuktól kapniuk kell egy tájékoztatást, milyen feltételekkel fixálhatják hitelüket. Ezzel kb. még kapnának egy utolsó esélyt, mielőtt végleg elszáll a törlesztőjük. Addig, rövid távon a kamatstop nekik egyben az utolsó esély, utolsó figyelmeztetés.
  Nyilván ez így akkor lesz igaz, ha a kamatstop nem lesz (jelentősen) meghosszabbítva.
 • nikodeimosz
  asszem én nem vagyok átlagos Kiszámoló olvasó. Kb húsz éve egyszer volt egy kisebb hitelem, akkor és ott megtanultam: soha többet! Úgyhogy engem a dolgok ezen része (hitel) nem érdekel.
  Másrészt nincsenek milliárdjaim, mint az itt kommentelők jó részének. Ettől kezdve sem megtakarítani, sem befektetni nem tudok és nem is akarok. Csak van némi pénz a számlán, erre meg jól lesz a Gránit is, kvázi ingyen.
  Ha már összeesküvés-elmélet és háttér hatalmak: az összes többi bankban apácák dolgoznak, akik felett csak a jóisten rendelkezik? Vagy itt “bizonyos köröknek” mindenhova IS elér a keze?(Kérdésem költői…)
 • jami
  Nálunk van egy kereszteződés, ahová kb. 20 év terveznek körforgalmat, volt ott terpályázat, x-w látványterv, rengeteg sajtáj. Annyi bonyodalom volt már, amitől egy brazil forgatókönyvíró örömkönnyekben törne ki.
  Na de, ami késik, az lassan jön: tavaly nekiláttak végre. Arrafelé járok biciklivel napi többször. Néztem, néztem, a leggányabb időben is dolgoztak ezerrel, nem ritkán napszakonként (!) máshol tudtam átmenni az út másik oldalára (többsávos, csomópont is), szent együgyüséggel pakolászták a kordonokat. És hát bizony mindennemű kordonzsonglőrködés ellenére egy idő után világos lett, hogy a nagy munkával tényleg alakul valami – de nem körforgalom.

  Ez csak úgy eszembe jutott 😉

 • iorgoskimindigénekel
  @Gábor84
  Ha jól emlékszem, a Recsk film végén kérdezik az egyik asztalost, aki megnyerte a tábort, hogy mit mondana vagy tenne most azokkal, kik odajuttatták. Az öreg könnyek között válaszolta, hogy akik ideküldték, azok nem tudhatták, nem érthették, mi történik itt.
 • raverguy
  Nemrég váltottam én is Gránitra OTP-ről.
  Az OTP folyamatosan emelt minden díján mióta náluk voltam. Én abszolút meg voltam velük elégedve, ezért is váltottam sokára, de most már kezdtek dárgák lenni.
  Eddigi tapasztalatok a Gránitnál:
  Netbank fapados, régimódi dizájnnal és még jelszavas belépéssel, de működik.
  Mobilbank kb. mint az OTP-nél, de annál nekem gyorsabb pl. az ujjlenyomatfelismerés, pedig régi már nagyon a telefonom.
  Videóbank, telefon és netbankos e-mail support eddig nagyon kellemes meglepetés.
  Minden bankról rosszakat lehet olvasni a fórumokon, ezért én egyszerűen az alapján döntöttem, hogy hosszútávon hol tudok a legkedvezőbb díjakkal bankolni. Ha nem jön be, váltok újra.
 • Pampalini

  “gyanúsan szaporodnak azok a kommentelők, akiknek megvan a pénzügyi műveltsége ahhoz, hogy a kormány gazdaságpolitikájával szembeni jogos vagy jogtalan kritikát vakvágányra tereljék? ”

  Ugyanerre gondoltam. Minden bizonnyal felkerült a blog valami listára. Kiszámoló TÉNYEZŐ lett…

 • Gary

  Nem érted v nem akarod érteni?
  A bank azért tud kamatot adni a pénzedre, mert hitelként kihelyezi máshoz, és a más által fizetett kamat egy részét kapod meg Te betéti kamatként.
  Ha a bank nem nézi meg alaposan, hogy kinek ad hitelt, (lásd 3. rogánné és 75 millió önerőre kihelyezett másfél milliárd a budapest banknál, hogy csak a legutóbbi nagyobb port kavart esetet említsük), akkor bajba kerül. Ez nem összeesküvéselmélet, ez tény. És a bank bajbakerülése azt jelenti, hogy Te nem látod viszont a pénzedet. (Ok, pár kör az OBA-nál és nem kevés stressz után igen, de kell ez Neked?)

  A bizonyos körök alatt meg azt értettem, hogy szerintem minden fideszes cég sorsa bojkott miatti csőd kellene, hogy legyen. Jobb hely lenne az ország. Én a magam részét kiveszem.

  @raverguy: Biztos vagy benne, hogy nem jön még a pénzed után futós kör a kövi váltás előtt?

 • Pista
  feketeöves sikkasztónál tartod a pénzed. ugyan mi baj lehet ebből?
 • Gábor84
  ja, előszeretettel küldték egymást pihenni oda, de a szektás hit olyan erős, hogy az elvársak nem a kommunizmusban csalódtak hanem a másik elvtársakban. De aztán lett az impexekben kényelmes állás, csak jó volt az az eszme!