Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára.

Ennek oka a borzasztóan gyenge forint és a magas infláció. A forint a napokban egy negyed hajszál híján 372 forintos euróárfolyamig gyengült, ami soha nem látott árfolyamot jelent, az infláció úgy lett 6,5% októberben, hogy a romlás java még várhatóan előttünk van.

(Ráadásul ha más országokkal veted egybe a magyar inflációs adatokat, ne feledkezz el arról, hogy nálunk 2013 óta mesterséges rezsidíjak vannak és most már a benzin is csatlakozott ehhez az eltérített árhoz. Ezt érdemes figyelembe venned, ha más országok inflációjához nézed a magyart. Az ilyen technikák rövid távon kozmetikázzák lefelé az inflációs adatokat, de hosszú távon nagyon károsak és a végén valakinek ki kell majd fizetni a veszteséget.)

A forint régóta negatív reálkamatot kínál (infláció mínusz elérhető kamat), ez egyre kevésbé tetszik a befektetőknek és ha ez kevés lenne, egyébként is most elkezdték kerülni a régiós befektetési lehetőségeket.

Így most az irányadó egyhetes betéti kamat 2,9% lett.

A jegybank trükközött és elválasztotta a “hivatalos” alapkamatot (ami most még mindig csak 2,1%) a bankokat jobban érdeklő egyhetes betéti kamatlábtól. Ha a jegybank korlátlanul befogad egy hétre a bankoktól 2,9%-on bármennyi pénzt – s most ezt csinálja -, akkor ennél kisebb kamatra senkinek nem adják oda a bankok a pénzt, mert minek kockáztassanak. S akkor a gyakorlatban ez lesz a kvázi alapkamat.

Az egyik magyarázat szerint ez csak maszatolás, a jegybank nem merte bevállalni a combosabb kamatemelést, miközben Csehország és Lengyelország nem ijedt meg tőle, így aztán most kamatot is emelt meg nem is, mert is lépni, meg nem is.

A másik magyarázat szerint ezzel hetente tud reagálni a piaci fejleményekre a jegybank, hiszen kamatdöntő ülés havonta csak egyszer van, az egyhetes kamatokhoz viszont hetente hozzá tud nyúlni a jegybank. (Persze lehetne rendkívüli kamatdöntő ülést tartani hónap közben, de azzal csak azt ismernék el, hogy már lángokban áll a ház. Ezért ezt igyekeznek elkerülni.)

Sajnos az euró árfolyama nem rettent meg az újabb kamatemeléstől, most is 367 forint felett van az árfolyama.

Az MNB nagyon elkésett a kamatemeléssel, de legalább most elkötelezettnek tűnik, kérdés, mire lesz elég. Ha nagyon meg akarja menteni a forintot (amiről évekig hangoztatta, hogy nincs árfolyamcélja), hogy ne legyen ekkora az infláció, azzal esetleg felhívja a spekulálók figyelmét és támadás alá vehetik a forintot.

(2008-ban és 2003-ban egy nap alatt kellett az akkori 7%-ról 10%-ra emelni az alapkamatot egy hasonló támadás miatt, igaz, akkor nagyobb volt a külső eladósodottságunk, viszont sokkal nagyobb is volt az euró és a forint közötti kamatkülönbség. Ez utóbbi a költsége egy spekulánsnak, ha euró pozícióból akar játszani a forint ellen. Ezért segített a nagyarányú kamatemelés, hirtelen drága lett spekulálni illetve egyértelmű lett, hogy a jegybank mer durvát is lépni a forint érdekében.)

Ha nagyon nagy kamatemelésre kényszerül a jegybank, nagyon nagy lesz a vesztesége is. Eddig évente több száz milliárd forintot nyert a gyengülő forintot a devizatartalékok miatt (aminek egy komoly része “elvesztette a közpénz jellegét”, ugyanis alapítványokba szervezték ki, lett is botrány belőle), most viszont rengeteget fog bukni a magasabb kamatlábakon.

Az elmúlt években telepumpálták a gazdaságot nulla százalékos hitelekkel (a legutóbbi ilyen a lakossági zöld hitel, de volt már sok vállalkozói hitel is), ami viszont a nap végén visszakerül a bankrendszerbe, majd a bankok berakják az MNB-hez kamatra.

Így a nulla százalékon kiszórt hitelek után (amit a bankok nulla százalékért kaptak és 2-2,5%-on adtak tovább a vállalkozásoknak és a lakosságnak) az MNB 3-4-5%-os kamatokat is fizethet még jó sokáig a saját eredménye kárára. Ezért is mondták sokan, hogy nem kellene ennyi ingyen hitelt kiszórni, főleg nem egy egyébként is túlfűtött gazdaságba, mert egy kamatemelésnél ez komoly veszteség lesz. (A túlfűtött gazdaságba való további pénzöntés, legyen az jegybanki vagy kormányzati, mit eredményez? Igen azt. Inflációt. Ezért volt már a járvány előtt is 4% felett a magyar infláció, amit a járvány egy kicsit mérsékelt, de most újra erőre kapott. Ki hitte volna, hogy tényleg az lesz az eredménye, amire mindenki számított?)

Hát most ez is eljött és úgy tűnik, nem ez lesz a kamatemelési ciklus vége.

Nem tudjuk, hol lesz a kamatemelési ciklus vége, lesz-e további hangulatromlás, mennyi kamatemelés kell, hogy megálljon a forint durva gyengülése, de izgalmas idők elé nézünk, még ha nem is a legkellemesebb izgalmakról szól a dolog a mi szempontunkból.

Share

117 hozzászólás

 • Bence
  Nem tud valaki olyan standard (nemzetközi) inflációs számítási módszerről, ami figyelmen kívül hagyja az államilag megszabott termékek árait, és figyelembe veszi az adók változásait?

  Az lehetne egy infláció összehasonlításra alkalmasabb módszer?

 • Pályakezdő
  Szerintem max. 4%-ig emelik az alapkamatot (vagy még addig se), aztán tovább nem. Sem a bankoknak, sem az államnak nem érdeke: csökkenne a hitelfelvételi-kedv (bár a magyar pénzügyi tudást ismerve, nem biztos hogy jelentősen), valamint az állampapírokba fektetőknek is többet kell fizetni. Ebben a magas költségvetési hiányban ezt nem fogják meglépni; fontosabb a nyugdíjas választók megvásárlása nyugdíjprémiummal, meg 13. hvai nyugdíjjal.

  A kormány már most beígért jövőre a választások előttre közel 5 ezer milliárd forintnyi pénzszórást. Ez hatalmas inflációs kockázat és ezt a jegybank is tudja. Ezzel valamit csinálnia kell, hiszen néhány hónap múlva a lakosság már költeni fogja a pénzt.

  A nulla százalékos kamat nem feltétlen jó a bankoknak, ők is sokat vesztenek azon, hogy ők is kevesebb pénzt kapnak a sajátjukra, mint az infláció.

  Most gondban van a kormány (és a jobbkeze, a jegybank), mert a magas infláció és a gyenge forint miatt éppúgy büntethetik őket a választók, mint a magasabb kamat miatt csökkenő gazdasági teljesítmény és magasabb munkanélküliség miatt.

 • Heni
  Ezek tudatában év végére/2-3 éves távon mennyi lesz várhatóan/láthatóan a ft eur árfolyam? Érdemes lehet a forint alapú befektetések felszámolásából eur/usd-re váltani a megtakarítást?

  Ennél tudok egy könnyebbet. Mondd meg, holnap reggel mennyi lesz pontosan az euró és ebből mindketten milliárdosok lehetünk. 🙂

 • csizkek
  “Szerintem max. 4%-ig emelik az alapkamatot (vagy még addig se), aztán tovább nem. ”
  Jaja, lehet igy lesz. De akkor megnezed a 450-es Eurot vagy az 500-ast.. -> Torok ut.
  Vagy emelnek rendesen eleget es akkor igen, eljott a pillanat amikor allni kell az eddigi osztogatosdi, ingatlanemelosdi koltsegeit. Ha lesz kormanyvaltas, kulon jo, mert a kovetkezo bagazs nyakaba hullik a sz.r
 • csizkek
  “Az egyik magyarázat szerint ez csak maszatolás, a jegybank nem merte bevállalni a combosabb kamatemelést, miközben Csehország és Lengyelország nem ijedt meg tőle, így aztán most kamatot is emelt meg nem is, mert is lépni, meg nem is.”

  Ez a maszatolas a ner leteleme. Igy mukodik minden. Sajna nem meglepo. De ez a kamatemeles meg mindig lof…

 • Bela Botox
  Nagyon hiányoztak az utóbbi időben az ilyen összefoglalok, köszönjük!
 • hobbit
  Miklós szerinted most még érdemes belevágni hitellel egy ingatlanvásárlásba megfelelő önrész, jövedelem mellett (kicsit kevesebb lenne a törlesztő, mint a mostani albérlet, aminek 3 éve nem emelték a díját, de ennyiért már albérlet sincs)? 20 év hitel, min 10 éves kamatperiódus (terv szerint 10-12 év alatt végtörlesztve), agglomerációs ingatlan, olyan, ami alig kerül piacra (2004-es építés, karbantartott, jó elrendezésű, nem ikerház, kiváló közlekedés mellett)
  Néztem, hogy a 2018-as lakáshitel kamatok 25%-kal voltak magasabbak a mostaninál. Úgy tippelem oda fogunk visszatérni kamat tekintetében, a kérdés a mikor? Januárra már lehet szerinted? Vagy decemberben itt a nagy Karácsonyi lázban nem fog ilyen sűrűn kamatot emelni az MNB és a drasztikusabb emelés kicsit későbbre várható?
  Mikor jön el az a pont szerinted, amikor már ebbe a buliba nem éri meg beszállni?

  Legyen hathavi vésztartalék. életbiztosítás, ha van gyerek és ki tudd fizetni a havi törlesztő dupláját is, ha úgy alakulna. Ha ezek megvannak, akkor igen.

 • CHF
  Igazából kb. nov 17, azaz több mint egy hete tart ez a mélyrepülés, de valahogy a soha nem látottan magas CHF/HUF árfolyam (1 CHF = 346 HUF, majd 352,8-on tetőzés) valahogy még nem verte ki a biztosítékot – pedig jelezte előre, hogy már komoly baj van -, csak mikor az EUR/HUF 370 fölé ment pár napja akkor kezdődött az általános népi pánik.
 • Gergő
  alap kérdések jönnek:
  – a gyakorlatban pontosan mi(ke)t befolyásolnak ezek a kamatemelések? egész egyszerűen mindenféle hitelnek a kamatát?
  – már felvett hiteleket érint-e, vagy csak újakat?

  köszi

 • Ishar
  Engem inkább az érdekelne, hogy ezek a kamatemelések feljebb fogják-e tolni az újabb kibocsátású lakossági állampapírok hozamait, illetve hozzányúlnak-e a MÁP+ konstrukcióhoz.
 • gertitorpee
  Azt remélem mindenki tudja, hogy a Nemzeti Banknak mint olyan nem igazán van vesztesége. Ami van azt az államkasszából kell kipótolni.
  2 hete beszélgettem egy ügyintézővel és megkérdeztem ami már régóta foglalkoztatott az 5-10-20 évre fixált nagyon alacsony, szélsőséges esetben 0%-kos hitelekkel kapcsolatban: ha jó a hitelfelvevőnek és a banknak aki úgyis fedezi magát, akkor ki állja a bukót ha a kamatok időközben megnőnek. Ő is azt mondta hogy ebben felállásban a nemzeti bank/állam a ‘balek’ ami tudjuk hogy mit jelent.
 • Ishar
  Inkább az érdekelne, hogy ezek a kamatemelések hatással lesznek-e az újonnan kibocsátásra kerülő lakossági állampapírok (MÁP+) hozamára.
 • hobbit
  Köszi Miklós! Nincs gyerek, többi pipa!
  Bocsánat, rosszul fogalmaztam! A milliónkénti törlesztő volt 25%-kal magasabb 2018-ban a mostanihoz képest, nem a kamat. Szóval szerinted mikorra érjük el ezt a szintet megint? Nekünk most a várható törlesztőnk 10eFt-tal lett több két hét alatt és a csőben van a vásárlás, csak eladói problémák miatt húzódik és félek eljön az a pillanat, amikor már nem éri meg megvenni a házat, mert annyira magas lesz a törlesztő, hogy kapásból bukunk addigra 10M Ft-ot teljes futamidőt nézve (ha nem végtörlesztünk fél időben).
 • Lacee
  Az infláció lehet a Fidesz veszte. Nagyon nem emelhetnek az alapkamaton mert sokan vettek fel változó kamatozású hitelt, és az ő szavazatuk is kell. Ez a mostani helyzet politikai érdekek tekintetében egy ördögi kör. Kérdés mi lesz a következő 4-5 hónapban. Meg persze a választások előtii 1-2 hétben. Úgy is akkor dől majd el.

  Kérdés, hogy az ellenzék mit tudna kezdeni a helyzettel. Valószínűleg ha a hajlandóság, jószándék és képesség meg is lenne ( egyelőre nem úgy tűnik hogy ezek meglennének baloldalon, de mindegy is) még akkor se nagyon tudnának mit kezdeni a helyzettel. Jönnének megint a megszorítások, adóemelések, áremelések stb. ( ami egyébként valószínűleg elkerülhetetlen). Szerintem aki kormányváltásnak szurkol, az szavazzon a Fideszre, egyék meg amit főztek. Mert ha nem, akkor legkésőbb 4 év múlva jönnek vissza 2/3-dal.

 • Pályakezdő
  Igen, de mint írtam: nem fogják ezt meglépni. A magyar választó szeme előtt csak az lebegne, hogy drágább lett a kölcsön, meg nő a munkanélküliség. Na meg persze az inflációt duzzasztó forgalmi adó (akár ideiglenes) csökkentése eddig fel sem merült. Ahogy Miklós is korrigálta: a kormány most saját magának állított csapdát.
 • Szabolcs

  “Ha lesz kormanyvaltas, kulon jo, mert a kovetkezo bagazs nyakaba hullik a sz.r”

  Ez a külön szépsége… 🙂 Minden elő van készítve, tiszta Dűne 🙂

  Amúgy így, hogy el van térítve a hivatalos jegybanki alapkamat és az effektív, azért az befolyásol még pár dolgot. Konkrétan mindent, ami az alapkamathoz van kötve (pl. jogszabályban meghatározott késedelmi kamatok, egy idő után jobban megérheti késni, és betenni máshová). Lövésem sincs, hol mindehol van, de nem egy sima szám… (kéne legyen) Csak épp a fő funkciója nem maradt meg.
  “Hajrá Mo. hajrá magyarok…” Ja. Vicc. 🙁

 • gaborr
  Felveszünk Széchenyi hitelt 0-0.5%-on az EXIM-től (mármint tudjuk kik veszik fel), majd berakjuk a bank(holdingunk)ba. Most már szépet lehet nyerni rajta. 1Mrd-nál megvan a havi 2M. Zseniális 🙂
 • Bumburnyák
  Nekem eléggé egyértelműnek tűnik, hogy csak a választást akarják megnyerni, hogy még 4 évig lophassanak, de úgy alakítják, hogy ha mégsem nyerének, akkor a következő csapat nyakába essen a kaksi.

  Minden ennek van alárendelve, semmi más nem számít, csak a választást megnyerni. Ez a következő “milestone”, most ez kell elérni, a többin majd utána gondolkoznak, ha megnyerték.

  1.) EU fingatja a NER-t (nem kap pénzt hisz ellopnák, eljárások).
  2.) USA fingatja a NER-t (korrupciós ügyek ahogy bolgároknál cseheknél majd a választás előtt).
  3.) Tesla meg fingtja a német autóipart -> így Magyarországot is.
  3.) Kína is fingat mindekit, saját magát is beleértve.
  Iyen dorongoknak csak a rosszabbik végén tud állni ez a kis “szopósszájú” ország sajnos. Már nyitja is az ajkait.

 • MZ/X
  Jó cikk lett, teljesen közérthető.

  Nem látom mi állíthatna meg minket a török úton. Orbánra jellemző, hogy ellenszélben “meghosszabbítják Bicskéig” a dolgokat. Még nincs Erdogan szintjén, de nincs semmi fék vagy ellensúly, ami vissza tudná húzni. (Matolcsy ehhez kevés lesz, és nem is hiszem, hogy igazán élesen szembe merne menni Orbánnal). A választásokat szerintem még 45-55-as eredménynél is megnyernék a gerrymandering és a választók átjelentése/utaztatása által.

  Szóval bízunk a koleszterinben.

 • Adrienn

  “kicsit kevesebb lenne a törlesztő, mint a mostani albérlet, aminek 3 éve nem emelték a díját, de ennyiért már albérlet sincs”

  Én pont azt látom, hogy az albérlet árak (legalábbis Budapesten) az utóbbi 2 évben nem nőttek egyenesen arányosan az ingatlanok vételáraival, így elágazott a két, korábban párhuzamosan futó mutató.

  Tavaly a lezárások idején az albérlet árak még csökkentek is (átmenetileg), a feloldások után viszont csak az “eredeti” árszintre állt vissza, tovább nem emelkedett – ellenben az ingatlanárak tovább emelkedtek az elmúlt 2 évben is.

  Mi is 3 éve lakunk egy albérletben, jelenleg az utcánkban még 4 ugyanolyan adottságú kiadó lakás van, ugyanolyan áron, amiért mi is kivettük 3 éve (ez akkor is átlagos ár volt, nem elrugaszkodott).

  Persze lehet, hogy ez csak a kisebb lakásokra igaz (50-60 nm), a nagyobb lakások, illetve házak bérleti díjai lehet, hogy nőttek.

 • Csaba_
  Azt hiszem most lesz talán a legrosszabb időpont az ingatlanvásárlásra (a következő pár év) – a banki THM-ek kilőnek, viszont az árak még mindig nagyon magasak lesznek (ha csökkenének is reál vagy akár nominálértéken, az is több év).
 • TLantos
  Hobbit: Az elmult par evben olyan eszetlen ingatlanaremelkedes volt, hogy szerintem nagyon at kell gondolni.
  Kadarkocka 80m-ert???? Noooormalis? Es nem egy lyen akad. A fiatalabbak meg dragabbak. Es egy 15-20 eves meg hamarosan elkezdni nyelni a penzt. Mert mindig lesz vele valami. Pl. egy millios kazancsere siman kinez.
 • nyelvtanoff
  Arra tippelek, hogy majd valami csavaros magyar furfanggal, a politikailag rövidtávon legkevésbé fájó megoldást választjuk a ciklus vége felé: devizatartalékból stabilizáljuk a fizetőeszközt a nemlétező célárfolyamon – lehetőleg óvatosan adagolva…
 • mutyilufi
  Szerintem a valasztasok utan kozvetlenul nagyon komoly valtozasok lesznek. Anno 2010-ben is rogton a ciklus legelejen leptek meg a kemeny dolgokat (manyup einstand, stb.). Most is hasonlora szamitok, a 8% koltsegvetesi hiany tarthatatlan 80% GDP aranyos allamadossaggal parositva, fejlodo orszagkent. Viszont kamatot szerintem csak annyira emelnek amennyire muszaj, el kell inflalni azt a rengeteg ingyenpenzt. Emiatt sztem lassan de biztosan folytatodni fog a forint gyengules, nem fog megtorni a trend. Jelen pillanatban az EUR alapu ETFjeimen a puszta forint gyengules miatt 10% hozam van tavasz ota… Baj akkor lesz ha mondjuk a 400 vagy vmely masik arfolyam lelektaninak bizonyul, vagy egyeb okok miatt hirtelen megrendul a bizalom a Forintban.
 • zs
  Kíváncsi vagyok, hogy a bankoknál a betéti kamatok mikor kezdik el végre követni ezt. Épp mikor ez a hír kijött, néztem rá kíváncsiságból: Erste Célbetét éves kamat kamatprémiummal együtt (!) 0.1%.
  Csak az erste ilyen gerinctelen, vagy máshol is ez a módi, mert megtehetik?
 • Joy
  Nagyrészt én is így látom, viszont van egy visszatérő elem, amit érdemes lenne tisztába tenni. Ha a növekvő energiaárakra a kormány hosszútávú, fix áras szerződéseket köt, akkor hol keletkezik magyar oldalon veszteség? (Lásd 15 éves gázmegállapodás)
  Nem magát a rezsicsökkentést védem, de nem pont az ilyen határidős ügyletekkel lehet a rezsit hosszabb ideig fixen tartani extra költségvetési veszteség nélkül?

  S mi van abban a szerződésben, miért nem ismerhetjük már meg megint a tartalmát?

 • LS
  Sziasztok,
  Az mit jelent, hogy az MNB mint intézmény veszteséges / nyereséges lesz? Kire vagy mire és hogyan lesz ez hatással? Mit kezd a nyereségével és kinek számol el ha éppen veszteséges?

  Hát ez az. Amíg nyereséges volt az MNB, nem befizette az államkasszába, hanem haveri alapítványokba kiszervezte és úgy gondolta, onnantól senkinek semmi köze hozzá. (Ekkor született az elvesztette a közpénz jellegét kifejezés, ezt egy kormányzati ember mondta. Talán a Kósa?)

  De ha veszteséges lesz, azt majd az államkasszából kell pótolni.

 • Zabalint
  Egyébként biztos, hogy a magas infláció és a mérsékelt kamatemelkedés mellet tovább folytatódik az ingatlanpiaci rally? 2013 és 2019 között alacsony infláció és nulla felé tartó alapkamat mellett szálltak el az ingatlanárak, ezzel szemben most ha kisebb mértékben is, de növekszik az alapkamat. Ami drágítja a hiteleket, illetve eközben kis mértékben a piaci állampapírok hozamai is emelkednek kis mértékben, ami csökkenti a piaci “kockázatmentes” hozam és a lakás bérbeadás közötti különbséget. Ráadásul az infláció főleg nyersanyagár emelekedésből táplálkozik egy nyersanyagban szegény országban, azaz a fizetések szinte biztos, hogy nem tudják követni az inflációt. Emellett a rendszerváltás óta máskor sem a magas inflációs időszakokban volt a legnagyobb reálemelkedés az ingatlanpiacon. Közhely, hogy az infláció ellen jó védekezés az ingatlan, de a múlt ennek inkább ellentmond.
 • Tamás
  Ez várhatóan lesz valamilyen hatással a lakáspiacra?
 • csizkek
  ” Igen, de mint írtam: nem fogják ezt meglépni”
  Igen erre irtam, ha ez lesz akkor megnezed a 450-500HUF-os EUR-t. Olyan nincs, hogy nem emel kamatot, ilyen infla van es a HUF stabil marad. Torok ut. Malyik ujjaba harapjon az ember. Igyis ugyis a jonep fizeti meg a vegszamlat.
  Majd megkerjuk a nemet nyugdijjasokat adjanak meg penzt. De EUR-ban, nem jatekpenzben:)
 • Rezsőné
  Eljelejted, hogy az ingatlan derby egyik legfontosabb támasza az alacsony hitelkamat. Magas inflációs környezetben a hitelkamat is magas szokott lenni.
 • csizkek
  “hozam és a lakás bérbeadás közötti különbséget.”
  Foleg, hogy mar reg elszakadt a berleti dijj emelkedes a paici ar emelkedestol. Mo.-on is latszik mar, itt Nemeto.-ban meg konkretan a nagyvarosokban csokkeno trend van. Halmokban allnak a kiadatlan lakasok 2012-2013-as berleti arakon. (A kornyekunkon mindenkepp) Mo.-on is egy halom olyan van amit megvettek befektetesnek, nem volt kiadva soha..

  “Közhely, hogy az infláció ellen jó védekezés az ingatlan, de a múlt ennek inkább ellentmond.”
  A kozhely, hogy azt hiszik, hogy az inflacios idoszakban ved. PEdig akkor semmit. Elotte, mikor kamatcsokkenes van, az akkor megtermelt “extra hozam” kitart(hat). De kivancsi vagyok mi lesz. Nekem mindegy, Mo.-on kb 10 ev mulva akarok vmi bazist, csak nem nonek most mar az egig a hazak:)

 • csizkek
  “Hát ez az. Amíg nyereséges volt az MNB, nem befizette az államkasszába, hanem haveri alapítványokba kiszervezte és úgy gondolta, onnantól senkinek semmi köze hozzá. (Ekkor született az elvesztette a közpénz jellegét kifejezés, ezt egy kormányzati ember mondta. Talán a Kósa?)

  De ha veszteséges lesz, azt majd az államkasszából kell pótolni.”

  Es ez az amit egy egysegsugaru neres nem ert meg az eletben sem. Kiloptak a penzt, mutargyakat vettek, matolcsy fia is privat jettel jar. De a kov idoszakban meg lehet majd szepen tolni be a zs-t az allamkasszabol.
  Amugy ja kosa mondta a nagy eszevel..

 • Treil
  Attól tartok az inflációs félelem miatt az ingatlanpiac felé fordulnak a befektetők. Az otthoni munka a kertesházak árát tolta az egekbe az elmúlt két évben, most a befektetők által kedvelt kisebb lakások jönnek, a zöld hitellel megfűszerezve elsősorban újépítésűek.
 • krilin
  OFF

  Többen említették már kommentben, és nekem is előkerült a gondolataimban, hogy _valójában_ akarok-e kormányváltást?

  Szinte elkerülhetetlennek tűnik valami komolyabb válság a következő 4 évben, nem csak az itthoni, de a világban zajló folyamatok se teljesen normális irányba mennek. Ha csak az itthoni dolgok borulnak már az se az igazi, de ha a világgal együtt sodródunk – ha lesz valaha – a korrekcióba/válságba, és mindezt esetleg egy új kormánnyal, garantált hogy a fidesz visszapuccsolja magát és onnantól kb. tényleg a látszat fenntartása nélkül is azt csinálnak majd amit akarnak, kb. örökre, mint az ország megmentői.

  Remélem azért az ellenzék is gondolkozik ezen, mert bennem az van, hogy nagyszüleim, és szüleim is felnőttek a kommunizmusban anélkül hogy belesimultak volna, és minden ilyen rendszer véget ér előbb-utóbb – de őszintén, nem akarok itt lenni amikor _elkezdődik_…

 • hobbit
  Sajnos mi családi házat bérlünk és abból viszont kevés kiadó van, pláne hosszú távra. A munkám miatt kell a hely (20m2) és ez nincs meg egy lakásban még akkor sem, ha 80m2 a lakás, mert a nappaliban nem dolgozhatok. Szóval nekünk csak a ház az opció. Ezt a házat eladták, az új tulajjal még tavaszig vagy nyárig maradhatunk, addig nem kell neki a ház, de ők egyből emeléssel indítottak. Szóval nagyon nem rózsás a helyzetünk. 10 éve lakunk albérletben, 2-3 évente költözéssel és elegünk van ebből, mivel nem két bőröndünk van, full bútorzat, fűnyíró, medence minden a miénk, a munkám miatt is sok a cucc, cicáink vannak és így nagyon nem könnyű találni másik megfelelő albérletet hosszú távra, ezért adnánk a fejünket a ház vásárlásra. Igazából fél éve keresünk házat, de baromira nehéz jót találni és most találtunk egyet, ami a csőben van, de eladó miatt lehet lecsúszunk a még jó kamatról
 • hobbit
  @csaba_ igen, sajnos ez így van, én is ezzel számolok. Hogy van most még idén vagy csak évek múlva lehet megint labdába rúgni, mire az árkorrekció megtörténik, de még a kamat magasabb szinten lesz.
  2018-ban az a törlesztőrészlet, ami most 250eFt, az akkor 312eFt volt. Csak azzal a különbséggel, hogy az a ház, ami akkor 25M Ft volt, az most 50M Ft. És most ehhez fog párosulni egy magas kamat is, ami miatt le fog állni a hitelezés, nem lesz hitel, nem lesznek vásárlók, előbb stagnálni fognak az árak, majd elkezdenek csökkenni, de ez a folyamat években lesz mérhető.
 • Adrienn

  Abszolút értelek, igazából nem is azért írtam a kommentet, hogy milyen hülye aki nem bérel, hanem vesz, csak épp a bérleti díjakon filóztam az elmúlt hetekben, pont nézegettem is a kiadó lakás kínálatot, így a kommentedet látva ez kikívánkozott belőlem.

  Teljesen megértelek, hogy venni akarsz ingatlant, én is azt gondolom, hogy csak akkor van értelme az évekig tartó kivárásnak, és “taktikázásnak”, ha ez nem megy az életminőség romlására, ha kell a saját, mert olyan az élethelyzet (és lehetőség is van rá), akkor bele kell vágni 🙂

  Sok sikert hozzá 🙂

 • D

  Realerteken igazibol mar nincs ‘akkora’ rally. A valasztas elotti osztogatas meg kifacsarja a piacbol, amit lehet, de az az igazsag, h ilyen arakon a fenntarthatatlan penzszoras nelkul mar nincs igazan kereslet (mar kb 3 eve lassan csokken a tranzakcioszam).
  DE:
  A piszkosul elszallo inflacio trukkos dolog, siman lehet, hogy eljutunk oda, amikor egy panellakas 50 millio lesz (nyilvan akkor ez mast fog jelenteni realerteken).
 • csizkek
  @hobbit: “ők egyből emeléssel indítottak. ”
  Es azt, hogy? Szerzodes nem szabalyozza a lehetseges emeles nagysagat es idejet? VAgy ekkora a vadkapitalimus Mo.-on
 • V

  > ha jó a hitelfelvevőnek és a banknak aki úgyis fedezi magát, akkor ki állja a bukót

  annyit pontositanek hogy a “fedezi magat” az azert penzbe kerul, de igen az adofizetok zsebebol fogjak ezt is fizetni

  > Közhely, hogy az infláció ellen jó védekezés az ingatlan, de a múlt ennek inkább ellentmond.

  az ingatlan leginkabb az ingatlan inflacioja ellen ved

 • Mindegyis
  @Bumburnyák
  Ugyan mi más lenne egy politikai párt elsőszámú célja, mint a következő választást nyerni? Teljesen normális ambició.
 • hemond
  Nekem is eszembejutott, hogyha a fidesz nyer annak az az előnye, hogy nekik kell megenniük, amit főztek, de azért lássuk be, lehet ez nem lesz annyira jó, nekik a váltságkezelés abból áll, hogy körbenéznek, és megnézik kinek van pénze és egész egyszerűen elveszik: lsd. magánnyugdíjpénztár, banki, telkós különadók, közműszolgáltatók stb. legutóbb pedig benzinkutasok.

  Viszont ha az ellenzék nyer akkor ha jön a váltság, akkor fidesz 2/3 jön vissza.

  22es csapdája

 • ddd
  “infláció mínusz elérhető kamat”
  nem fordítva lenne negatív? elérhető kamat – infláció
 • kustela
  Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni, mert nem vagyok biztos benne, hogy jól gondolkodom, illetve kicsit tanácstalan vagyok. (Szépen kérem, hogy pénzügyi, és ne életviteli tanácsot adjatok 😉 )
  Felvettünk egy 20 millió forintos jelzáloghitelt 20 évre, 10 éves kamatperiódussal, 4,9% kamatra. A havi törlesztő 131ezet ft. Azért ennyi, mert ezt tudjuk BIZTOSAN bevállalni. Viszont nagy valószínűséggel tudnánk még a hiteltörlesztésre szánni mondjuk évente 2 alkalommal 4-500ezret, és havi kb +80ezret. Eddig a helyzet, most jön a kérdés: mi a jobb? Ezeket az összegeket olyan félévente befizetni a tőkébe, amitől csökken a törlesztőrészlet VAGY van ilyen államkincstári számlám, ahol lehet venni állampapírt, ilyesmi, de ahhoz nem nagyon értek. Viszont a kamatperiódus vége előtt tudnék egy nagyobbat előtörleszteni. Egyszerűen nem tudon kiszámolni (feldolgozni), hogy melyikkel járok jobban…. :/
 • kifli
  Nem témába vág, de érdekel a véleményetek: ha a minimálbér 20 százalékkal emelkedik, az én diplomás fizetésem pedig csak 12%-al emelkedik, akkor jogosan érzem úgy hogy nekem tulajdonképpen csökkent a fizetésem? (Azért tanultam, hogy ne minimálbért keressek, hanem annak a valahányszorosát, így viszont csökken a kettő közti szorzó)
 • Csak egy kérdés
  Nincs rá sok esély de azért mégis…
  Mi lesz ha tényleg elszabadulnak a dolgok és visszatér a 90-es években láttot két számjegyű inflációs környezet? Emellett meg ott lesz a vállalatoknál meg a lakáshiteleknél a 10 -15 évre lefixált párszázalékos hitelek. Hagyni fogják ? Vagy jön az egyoldalú szerzódésmódósítás?
 • Joci
  Sziasztok!
  A Kincstári termékek kamata mennyi idő után követi az alapkamatot?
 • pmatyi
  Én is mindig az átlagkeresethez viszonyítom a keresetem. Az utóbbi két évben nem tudtam tartani a lépést.
 • jami
  Covid elégé megváltoztatta, ki mit tart élhető ingatlannak. Aki kis-közepes lakásban végigtolt 2-3 online oktatási szezont home office-szal, az már ezerrel keresi az alternatívát: ház vagy legalább nyaraló formájában. Aki “csak” home officeban tolta gyerek nélkül, annak is min. +1 pici dolgozószoba lett az igénye. Nem vágya, hanem tényleg kell a józan ész és a munka megtartásához.