Ezért nem lesz többé személyi kölcsön

 A kormány kitalálta, hogy legyen újra 3,60 egy kiló kenyér az emberek érdekében, illetve helyette most azt, hogy mostantól minden nem jelzálog típusú hitel teljes THM-e nem lehet több, mint az alapkamat plusz 5%. Ez jelenleg 5,9%-os THM-et (vagyis még csak nem is kamatot) jelent.

Nézzük, mennyit nyer a bank egy ilyen kihelyezett hitelen?

A példa kedvéért legyen 300 ezer forint az igényelt kölcsön és egy év a futamidő. (Mindegy, hogy ez személyi kölcsön, áruvásárlási hitel, vagy hitelkártya-hitel, mindre vonatkozik az 5.9%-os maximális THM.)

Ekkor a havi törlesztő 25,8 ezer forint lesz, a bank mindenféle jogcímen együtt 309, 673 Ft-ot fog visszakapni egy év alatt.

(Mivel a kamatot csak a nálunk lévő tőkére kell fizetni és havonta törlesztünk tőkét is, így egyre kevesebb lesz a nálunk lévő tőke és az utána fizetendő kamat is. Ezért nem háromszor ötezer-kilencszáz forint a helyes megoldás.)

A bank combos 9.673 Ft többletpénzt fog kapni egy ilyen hitel után, a 12 hónap alatt összesen.

Mit kell ebből fedeznie?

Mindjárt kifizet 900 Ft (0,3%) tranzakciós adót a bank csak azért, mert az ügyfél számlájára utalja az igényelt összeget.

A forrásköltséget, hiszen ő sem pusziért kapja a pénzt. A pénznek mindig van ára, egy bank számára is.

A fiókhálózat fenntartási költségeit. (Hiába létezik online hitel évek óta, a legtöbb ügyfél személyesen szereti intézni az ilyeneket.)

Az ügyintézők bérét. Ha a banki ügyintéző nettó 250 ezret keres és egy óra alatt végez a hitel ügyintézésével és rögzítésével, akkor 2.511 forintjába kerül a banknak csak az órabére. Éves rendes szabadságokkal, ünnepnapokkal és betegszabadságokkal inkább 3.500 Ft lesz az.

Az ügyintézés költségeit. A nyomtatást, nyilvántartást, iktatást, informatikai fejlesztéseket és minden mást is.

S még valamit: a nemfizető hitelek miatti veszteséget is!

Bizony, a nemfizető hitelek költségeit rá kell terhelni a többi, fizető hitelre, ha nem akarja, hogy ráfizetéses legyen az üzlet. Ha csak két hitelt nem fizetnek vissza a százból, az mindjárt 2% veszteség a banknak mind a száz hitelre vetítve.

Most, hogy százezrek fogják elveszíteni a munkájukat, vajon ilyen áron hány bank akar majd hitelt kihelyezni? Sehány. Szerintem a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben mostantól még 10-12%-on sem akarnának a bankok fedezetlen hitelt kiadni.

Amint írtam már, a kérvényeket be fogják fogadni, mert a beadáshoz joga van az állampolgárnak. S azzal a lendülettel mindet el is fogják utasítani, mert ahhoz meg a banknak van joga, hogy csak olyan embernek adjon hitelt, ami számára kifizetődő. Ahogy én nem vagyok köteles hitelt felvenni egy banktól sem, egy bank sem köteles nekem hitelt adni, csak ha az neki megéri.

Szóval ezt a törvényt kicsit finomhangolni kellene, mert a kenyér attól nem lesz megint 3 forint 60 fillér, hogy a kormány nagyon szeretné. Mert akkor inkább nem fognak soha többé kenyeret sütni a pékek.

Legalább valami részleges állami kezességvállalás kellene mögé: mondjuk a nemfizető hitelek felét kifizeti a kormány és adó módjára behajtja majd a nemfizető állampolgártól az összeget. Azért csak a felét, hogy a bankoknak is fájjon, hogy kinek adnak kölcsön. Vagy kellene valami titkos háttér alku, hogy cserébe mondjuk csökkentik a bankok adóit.

Vagy hagyjuk, hogy legyen kenyérbőség a szükség idején és majd a piac elintézi, hogy ki mennyiért adja a kenyeret. Mert a drágább kenyér még mindig jobb, mintha nem lenne kenyér egyáltalán. Pont akkor, amikor nagyon sok embernek lenne rá szüksége.

update: a cikk megírása után az MNB is érezhette, hogy sikerült fejen lőnie a hitelezést ezzel az előírással, ezért annyit finomítottak a dolgon néhány nap múlva, hogy csak december végéig kell garantálni az 5,9%-os THM-et, nem a futamidő végéig.

Share

98 hozzászólás

 • gaborr
  Plan B: hitelkártya. Annak lehet 30-40% a kamata.
 • Kiszamolo
  gaborr, azé sem lehet annyi. Minden fogyasztói hitelre szól az előírás.
 • capri
  Fiók..ügyintéző..nyomtatás… Szörnyű, hogy ilyen kis összegű hiteleknél ilyennel kell számolni. Semmi hozzáadott érték az ügyfél számára csak lehet ürügyként használni 20-30 stb százalékos thmhez
  Már 2010ben is láttam olyan megoldást ami, ami vásárláskor csinált automatikus hitelbírálatot/folyósítást az ID alapján kisebb összegeknél. Persze más ország, más szabályozói háttér stb.. de nem lehet mindig másra mutogatni. El kell kezdeni.
 • Kiszamolo
  capri, lényegtelen. Ennyiért még 100%-os automatizálás mellett sem fognak hitelt adni a bankok.

  Eddig se adtak soha, az aranyévekben. Most meg végképp nem fognak. Akkor inkább nem hiteleznek, vagy csak ingatlanra felvehető hiteleket fognak adni.

  Online hitel eddig is volt, mégis háromból két ügyfél bemegy személyesen a fiókba hitelt felvenni.

 • TG
  Aki ilyen törvényt kitalál az utánna számolt ennyit legalább? Vagy csak elég annyi hogy a TV-ben bemondják és népszerű legyen ránézésre?
 • Családfő
  Már amikor felmerült az ötlet egyértelmű volt, hogy ez irreálisan alacsony THM, hülye lenne egy bank így hitelezni. Ezt az MNB és a kormány is tudja. Arra leszek kíváncsi, hogy mi az, amit most még nem tudunk, mit fognak még bejelenteni.
 • Svajci
  A havonta megújuló hitelkártya keret esetén hogy lesz?
 • tumpara
  TG: az “utána” egy “n”. Bocs, de nagyon csúnya.

  Akkor a Providentnek annyi? Nem lenne kár érte. Mondjuk helyette meg jönnek majd az uzsorások.

 • L70
  Az Erste “átmenetileg” felfüggesztett minden hitelkártya és személyi kölcsön értékesítést. Amíg az új feltételeket kidolgozzák.
  Kíváncsi leszek, mivel jönnek majd ki, ha kijönnek egyáltalán.
 • jami
  Ezzel akkor vége a személyi hiteleknek, esélyesen a hitelkártyáknak is.
  Ez utóbbit már amúgy is agyonszigorították…
  Mivel eközben hitelfizetési moratórium van, nagy kérdés, emnnyire adnak év végéig jelzáloghitelt – mivel, gondolom, az újaknál is lehet majd nem fizetni hónapokig…

  És akkor msot mehet a brainstorming a bankoknál, mégis, miből maradnak életben.

 • promontor
  1) Nem lehet, hogy pont az a cél, hogy ne legyenek ilyen hitelek?

  2) A moratóriumból tudtommal kivették a hitelkártyákat. Lehet, hogy ebből is kiveszik?

 • Kiszamolo
  L70, ki fognak jönni, mert az nyílt lázadás lenne, ha nem is kínálnák.

  Kínálják majd, csak meg nem fogják adni.

 • Interest
  A másik megoldás, amit pl az ELMÜ csinál a céges ügyfelekkel. 1 nap késés utan kiszámlázzák a 40 euro behajtási átalányt, kikapcsolják a szolgáltatást. Majd itt ha lesz 1 nap késés, lesznek büntető díjak, korlátozzák a bankszámlát, letiltják a folyószámlahitelt (mert az egy korábbi szerzódés alapján gondolom lehet magasabb összeg).
  Vagy minimum 2-3 millát kell felvenni, aminél a fajlagos költség alacsonyabb, csak épp azt nagyon kevés ember fizetése fogja elbírni.
 • Kiszamolo
  Interest, nyilván lesz néhány “díszpéldány”, akiknek meg fogják adni a hitelt, hogy lehessen mutatni, hogy de hát kérem, mi hitelezünk.

  2 milliós fizetésre 4 milliós hiteligényt majd kifolyósítják és senkinek egy rossz szava sem lehet majd.

 • Peat
  A hitelek kockázata óriási, illetve az infláció is benne van a képletben. Valahol mindig visszanyal a fagyi.
 • Motymoty
  Mindez megkoronázva azzal, hogy a most futó szerződéseire automatikusan kapja a moratóriumot, jeleznie kell, ha mégis fizetné (legtöbbje nem fogja). Felveszi az új hitelt, 2021.01-ben pedig a megemelkedett tőketartozás miatti magasabb törlesztőrészletet még mellécsapjuk, és hopp meg is van a baj.
  Mert akkor jó ötletnek tűnt, hogy a szűkülő bevételeket, igényeket nem lentebb adva jöhet az új, olcsó hitel.
 • Tom
  A minikolcson oldalon igenyelheto 5,9%-os. Es van expressz verzio 0% THM-mel ahol ugy latom nem szamit a THM-be az expressz dij, mondjuk eddig is igy volt ott. Van kiskapu.
 • gosalaus
  Amit Promontor mondott!
  A legtöbb embernek nincs tartaléka, de enni azt kell. Hitelből lehet megoldani és majdcsak lesz valahogy. Azonban később ebből nagy bajok lesznek.
  Emberek, ne vegyetek fel hitelt! – Ezt nem lehet mondani, amikor hitelt akarnak felvenni.
  Felfüggesztjük a személyi kölcsönöket! – Ezt sem lehet, megakadályozni a boldogulásukat, amikor hitelt akarnak felvenni.
  Olcsóvá tesszük a személyi kölcsönöket! – Ez kell nekünk, olcsó hitel. Micsoda? Miazhogy nem adnak a bankok? Már megint a rohadt bankok!
  Leborulok a kormány zsenije előtt, aki ezt kitalálta.
 • hmentes
  De mi szüksége a világnak hitelre? Egyszerűbb lenne, ha mindig mindenki csak annyit költene, amennyi van, nem? És persze tenne félre baj esetére. Nem okoskodni akarok, csak nem értem. Persze az is hülyeség, h egyik pillanatról a másikra megszüntetünk egy terméket, mert csak.
 • FLD1987
  Lehet olyan új hitel is, hogy csak 1 hónap fizetésnek megfelelő összeget lehet felvenni áruhitelben, hitelkártyán, folyószámlahitelben, személyi kölcsönben, stb.
 • Janos82
  Ez egy olyan szigoritas, Ami kB tiltas. Pont mint a devizahiteleknel. Szerintem amugy logikus. En se vennek fel 8%os thmel most hitelt… Kajat ne szemelyi hitelbol vegyunk. Gyakorlatilag a tul draga hiteleket szuntetik meg.
 • Kiszamolo
  János, ok és mi lesz helyette?

  A providentre azért van szükség, mert az egyetlen alternatívája az uzsorás. Annál meg a provident is sokkal jobb.

 • Janos82
  Nem tudom, de valami biztos lesz. Amugy szerintem akik az uzsorashoz fordulnak, azok eleve nem kapnanak a banktol, mert nincs bejelentett jovedelmuk.
  Szerintem amugy az alacsony koltsegu igenyles, jol leinformalhato ugyfel alacsony kockazattal lesz az irany, persze sokkal kevesebb kihelyezessel.
 • Dagobert
  Lehet, hogy rossz a kérdés, de a bank (bármelyik) miből fogja pótolni a fel nem vett személyi kölcsönök okozta bevételkiesést ?
 • Janos82
  Illetve van megegy logikus alternativa: A kapcsolt termek.
  Pelda: Ugyfelunk csak akkor kapja meg a hitelt, ha kot melle egy megfelelo osszegu egyeb termeket. Peldal kell neki egy 500e ftos szemelyi kolcson, es kot melle egy havi 40e ftos unit linked biztositast, aminek a koltsegei eleg magasak ahoz, hogy a hitel megerje. A unit linked helyett lehet barmi, ami eleg draga. Igy majd emberunk nem 500e ftot vesz fel, hanem 1 milliot, es abbol 500at magara kolt, 500at meg befektet oda, ahova a bank keri:)
 • Asidotus
  Nem látom, hogy miért baj, ha nem lesznek ilyen hitelek
 • Macko003

  Ma beszéltem a K&h-val, a hitelkártyára is nyilatkoznom kellett, hogy nem szeretnék élni a moratóriummal.
 • sunyilo
  Gyakorlatilag az hogy történt hogy betiltották a fogyasztási hiteleket. Igen, egyetlen bank sem fog adni 5,9%-os kamaton fogyasztási hitelt. Miniszterelnökünk akár úgy is fogalmazhatott volna, hogy a bankok is vállaljanak részt a gazdasági károkból. A bejelentést egyébként megelőzte, hogy pár napja az MNB kérte a bankokat, hogy – először céges, majd a lakossági hiteleknél – adjanak moratóriumot a hitelekre, erre a bankok látványosan nem reagáltak. Nem tudjuk, hogy volt-e/van-e valami háttéralku, de a több bank is üdvözölte a lépést. Ez persze lehet egyszerű PR fogás is, mert ugye ebben a helyzetben tiltakozni nem lenne túl elegáns… Persze mennyivel elengánsabb lett volna ha ezt a csomagot mintegy önkorlátozásként a Bankszövetség jelentette volna be. Azt a tény hogy ezt nem tették, erősen feltéteezi azt, hogy nagyon nem tetszik nekik ez a dolog.
 • Kepe
  Lehet hogy a Provident kicsivel jobb mint az uzsorás de nem sokkal. Barátnôm egy kis faluba nôtt fel Szobon, Ô mesélt az ottani Providentesröl mit csinâl. Ráheszëlte az iszákos kocsmábajárót aki félig alkoholista és tudta jól nem dolgozik, hogy vegyen fel nála hitelt. Amit az persze nem fizetett, aztán mentek kopasz lefoglalóemberekkel a feleségéhez hogy fizesse ki az ura hitelét Most már mindent a lánya nevére îrattak, hogy nem tudjanak semmit elvinni.
 • Adamo
  Hitel nincs, kaja nincs, szép jövő. Mire eljön az eper szezon tele leszünk napszámossal.
 • Valaki
  És mindebben a legszörnyűbb, hogy ezt nem egy populista politikus találta ki, hanem az MNB javasolta! Az MNB! A Magyar Nemzeti Bank, ahol szakértőket foglalkoztatnak. Elvileg….
 • sunyilo
  A moratórium pedig egy picit nesze semmi fogd meg jól, ugyanis a kamatot a moratórium végén tőkésíteni fogják (ma azt olvastam, hogy egyenlőre azon megy a vita, hogy esedékeségkori – jellemzően havi – vagy moratórium végi tőkésítés lesz-e), tehát a meghosszabbított futamidő mellett majd ennyivel több pénzt kell kifizetnie annak aki ezzel él. Itt az a legésszerűbb megoldás, hogy aki megteheti az ne éljen vele. Annak lehet ez átmeneti megoldás, aki tényleg nem tud törleszteni.
 • Előre
  És vajon mit lépnek majd a kereskedelmi bankok, ha azt tapasztalják, hogy az MKB a Tak.Szöv és a BB elkezdik kiszórni az ilyen személyi kölcsönöket valamilyen kormányzati nyomás/kérés hatására?
 • Tin
  Ez az intézkedés sok családnak nagy segítség, még ha az érintettek nem is látják be elsőre. A kocsmákból anno kitiltották a félkarú rablókat, sok családnál több maradt így a kasszában.
  Lesznek persze vesztesei: akik uzsorásokhoz mennek.
  Egy elsőegélynyújtó tanfolyamon hangzott el:
  Sajnos nem mindenkin lehet segíteni…
 • Kiszamolo
  Előre, mit szólnának? Örülnek neki, hogy van olyan bolond, aki ráfizetéssel hitelt ad helyettük.
 • KL
  A provident egyetlen alternatívája az uzsorás?
  Érdekes, én olvastam olyat is valahol, hogy legyen hathavi tartalékod, szerintem az is egy alternatíva gond esetére.
  Másik alternatíva a fogyasztásod drasztikus visszafogása.

  Ja, mármint úgy érted, hogy felelőtlen, ostoba embereknek? Ők a providentre is felkötik magukat, tökmindegy.

  Az igaz, hogy ez így nem kimondottan a gazdaság beindítására szolgál.

 • mutyilufi
  És ha kérem hogy folytatnám a törlesztést, de 2 hónap múlva elvesztem a munkám, vajon kérhetem mégis a moratóriumot? Mert ha nem, akkor én biztos hogy nem fogom kérvényeztni a törlesztés folytatását. Bár válságállónak tűnik a munkám de ekkora itt óráról órára változik most minden.
 • Satyi
  Ezeket a személyi kölcsönöket nem a hitelező bank számlájáról kell törleszteni? Azért amilyen drága számlacsomagok vannak manapság, nem csodálkozom, hogy nem veszteségesek a bankok 😀 (mondjuk most jól nem néztem meg ki mit vallott be, de OTP-ről volt szó mekkora rekord bevétel/nyereségük lett tavalyra)
 • Ördögbankára
  Előre
  Azok is bedőlnek majd de őket megmentik a szuperállampapírban az államnál lévő pénzzel de ne legyen igazam… az idő eldönti…. De ezzel illetve azzal hogy a bankokra nem vonatkozik a moratórium most révbe ér a bankok számának “szabályozása” mert a refinanszírozott hiteleket valamiből fizetni kéne….
 • Kiszamolo
  KL, nyilván, ha az embereket meg tudnád nevelni, hogy legyen nekik hathavi megtakarításuk, nem kellene se uzsorás, se provident.

  Csak mivel eddig ez nem sikerült, most egy helyzet van és abból kell főzni, ami most adott.

 • Ördögbankára
  Előre

  Csinálják, bedőlnek ők is, csak őket megmenti majd az állambácsi a piac szuper állampapírjában lévő pénzéből…. a többi bank meg megy “végre” a levesbe. Mivel az összes refinanszírozott hitelre nem él a moratórium…. Nemzeti, saját lábon álló bankok lesznek csak de ne legyen igazam…

 • András
  Amerikában szóba került, hogy Feltétel Nélküli Alapjövedelem szerű “megoldás” lesz: kiosztanak egy rakás pénzt csak úgy. Ezzel megmentik azokat, akik munka és pénz nélkül maradtak teljesen. A többiek meg csak elszórják és kész. Olyat is olvastam valahol, hogy _kötelező_ ezt a pénzt adott idő alatt elkölteni. Ennek az az értelme, hogy mindenképp bekerül a gazdaságba.

  Ilyesmit el tudok képzelni itthon is. Esetleg valami szegénység jegyet, amit csak kajára és alap dolgokra lehet költeni.

  Elsőre kicsit kommunistának hat, de talán még ez is jobb, mint ha családok tömegei mennek csődbe.

 • axt
  Érdekes kérdés ez különben. Egyfelől érthető, hogy az állam nem akar utcai zavargásokat, éhenhalásról szóló cikkeket látni, mert abból csak rosszul jöhet ki, így hoz egy ilyen intézkedést. Másfelől a felelősen gondolkodó ember felvonja a szemöldökét, hogy már megint azokat kell kisegíteni, akik képtelenek urai lenni a saját életüknek. Én próbálom pozitívan értékelni ezt a lépést, és azt mondom, hogy akkor már inkább ez, mint az, hogy ingyenpénzt osztogasson az állam azoknak, akiknek egy fillér megtakarításuk sem volt. Egy hitel valahol mégiscsak igazságosabb a társadalommal szemben, mint az ingyenpénz. Mellesleg nem gondolom, hogy Magyarország kirívó lenne olyan tekintetben, hogy hány embernek nincs megtakarítása. Ott van pl. a kapitalizmus fellegvára az USA, ahol több millió ember él egyik napról a másikra, mert ugyanúgy képtelenek beosztani a pénzt, mint sok honfitársunk.
 • bobesbobek
  Szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy a kormány célja a kisebb, jelzáloghitelezéssel nem foglalkozó bankok és hitelintézetek kicsinálása. Ezért kellett a törlesztési moratóriumot három helyett rögtön kilenc hónapra meghatározni, és a maximális THMet irreálisan alacsonyan meghatározni. (ez uttóbbinak amúgy sincs semmi értelme: mégis hogyan segít a koronavírus okozta munkanélküliségen a fogyasztási hitelek kinyírása?)

  A Fideszt ismerve megint valami háttéralku, mutyi lehet a háttérben, egy újabb lehetőség a korrupcióra,a vezető politikusaik, azok családja és pénzügyi sleppje anyagi gyarapodására. A birka magyar nép meg tapsol hozzá!

 • Vakmajom
  Jajj, de miért nem tudom sajnálni a bankokat. Rohadjon meg az összes amelyik anno átverte a népet devizahitellel. Most 9 évig extraprofitjuk volt, és lassan már azon kell gondolkodni, h. miből mentjük meg őket? Na ne már! A pénz szakértője nem tudott tartalékokat képezni a bő esztendőkben? Akkor hogy várjuk el egy mezei polgártól?
 • dinnyésbácsi
  de majd lehet megint mondani, hogy gonosz multik, akkor hagyják cserben a népet, amikor a legjobban fáj, bezzeg mi a mindenható jótevő kormány, próbáltunk segíteni.
 • Hitelt ne vegyen fel senki
  Valaki árulja el, hogy miért baj az olyan hiteleket kb. betiltani, amin senki nem nyer, csak a bank? (Károsak az egyénnek, a társadalomnak és rövid távon túl a gazdaságnak is.) Kiszámoló is nem ezt tanította az Akadémián a hitelkártyáról és társairól? A vállalati hitel az más (mert termelő eszközbe fektet jó esetben), a lakáshitelt is elfogadom valamennyire. Másra viszont nem úgy tanultuk, hogy amíg a takaród ér? Siratjuk az áruhitelt, hitelkártyát, a >15%-os uzsorát?

  Ne jöjjünk azzal, hogy most helyzet van. Ha most személyi kölcsönből vennének az emberek kenyeret, az csak egy katasztrófát készítene elő. Ez szociális probléma, közvetlenül kell megoldani, nem majd (még nagyobb) adómentéssel később.

 • szocske
  kicsit off, de jó példa a bejelentett engedmények átgondolatlanságára:

  Idén január 1-től bevezettek a szállásadóknak egy extra adót, ún. turizmusfejlesztési hozzájárulás. Minden idén kiállított számla összegének 4%-át kell 2021-ben befizetnünk. Cserében kaptunk egy online vendégkönyvnek csúfolt webes alkalmazást, ahol minden vendég adatait regisztrálnunk ell. Eleinte még örültem is, hogy ez kiváltja a hagyományos papír alapú vendégkönyvet, de kiderült, hogy mostantól együtt kell vezetni mindkettőt. Először is hátrány, hogy az eddig átalányadózók szinte mindig adtak számlát, mert miért ne, úgyis fix az adó. Mostantól megéri csak annak adni számlát, akinek muszáj. Szóval szürkül a gazdaság. A mondandóm lényege viszont nem ez.

  Bejelentették, hogy március 18-június 30 között elengedik. Csak épp 0 vendégem van, tehát 0 Ft-ot számlázok ki, aminek a 4%-a is nulla… Köszi a semmit…

 • XY
  Nem tudom érdemes lehet-e minél nagyobb hitelt felvenni 5,9 THM-el és valami jövedelmezőbb helyre befektetni.(babakötvény jut először eszembe)
 • -nb-
  abból még lesznek kérdések, hogy hitelkártya se’ lesz.
  (megnéztem pár bankot, elbírálás felfüggesztve).
  esetleg bérelnék autót, vagy ilyesmi (ha nem rúgnak ki).
  Most nem érdemes kérni, de akkor hogyan lesz?