Egy tipp közös tulajdonú kft-k részére

A tegnap tárgyalt gyámügyi kérdés a közös tulajdonú kft-k tulajdonosait is érinti, ha az egyik tag hirtelen meghal.

Ha volt kiskorú örököse a tagnak, akkor jó eséllyel ő örökli a tulajdonrészt és akkor ugyanilyen jó eséllyel a gyámügy veszi kezelésbe az örökséget. De egy gyanakvó özvegy sem sokkal jobb új üzlettárs, aki attól fél, hogy ki akarják semmizni, ezért mindenbe beleszól és ahol tud, keresztbe tesz.

Nem lesz könnyű ezután a cég vezetése. Még ha sikerül is megegyezni akár a gyámhivatallal, akár az özveggyel a cégértékről és a kivásárlásról, ekkora összeg előteremtése komoly feladat, céges hitelből nagyjából lehetetlen.

Ezt meg lehet előzni, ha a tulajdonosok még életükben írnak egy szerződést, hogy a cég pénzén kötnek minden tagra kockázati életbiztosítást, méghozzá olyan értékben, amennyit ér a tag részesedése a cégben. (Ezt az értéket érdemes évente felülvizsgálni.)

Ha bárki meghal, a cég pénzén kötött életbiztosítás összegét megkapja az örökös, de a tag részesedése a kft. többi tagjára száll. Mivel ez a cégtulajdonosok közös akarata volt, a cég értékét évente közösen felbecsülték és ennek összege a biztosítás miatt rendelkezésre áll, elég nehéz belekötni a dologba a bíróságon.

(A dolog szépséghibája, ha már túl sokat ér a cég, egy erősen elhízott, dohányzó 55 éves cégvezetőre elég nehéz lesz 300 milliós életbiztosítást kötni. De kisebb cégeknél, pár tízmilliós összeggel gond nélkül működhet.)

Ha közös céged van valakivel, érdemes egy ilyen esetre is felkészülni.

Share

16 hozzászólás

 • És mizu az egyedüli tulajdonossal bíró Kft-k, Zrt-k esetében, ahol az amatőr özvegynek lövése sincs a cégvezetésről, vagy a kétéves kiskorú örököl egy működő mondjuk szerszámgépes, szoftverfejlesztő vagy vetőmagtermesztő vállalkozást 15 alkalmazottal? És esetleg teljes értékű helyettes sincs, vagy aki megvenné tőle a kócerájt kp-ért?
 • Alfa
  : Mi lenne, becsődöl a cég és kész 🙂
  Az evolúció megoldja a dolgot, nincs mindenre biztosítás a világon.
  Az élet megy tovább.
  Ha valaki cégvezetőként nem nevel ki utódot, az felelőtlen. Ezzel szembe kell néznie alkalmazottnak, örökösnek, mindenkinek.
 • Stanlee
  Ugye itt nem arrol van szo, hogy tudast veszel, hanem arrol, hogy ha mondjuk ketten inditotok egy vallalkozast, es egyikotok meghal, akkor ne szoljon bele az orokos a cegvezetesbe, hanem legyen lezarva a cegtulajdonlas. En ezt egy relative ertelmes megoldasnak tartom.

  Ha az altalad irt peldak eseteben a ceg jol mukodik, akkor kell lennie legalabb egy olyan alkalmazottnak, aki nagysagrendileg tisztaban van a ceg ugyeivel. Ha nem igy van, akkor az a ceg emberfuggo es a tulajdonos halala utan sajnos megszunik. Ilyen esetre nem lehet biztositast kotni. De az alkalmazottak is megvehetik a ceget es vihetik tovabb, ha eleg talpraesettnek erzik magukat. Lattam mar nem is egy olyan ceget, ahol az alkalmazottak folytattak az uzletvitelt a kesobbiekben, sokszor sikeresen.

 • emsys
  és ha elég jól fejlődik a vállalkozás, akkor akár ki is nyírhatják egymást a tulajdonrészért 😀 Highlander Kft. – csak egy maradhat
 • Dörnyei József
  Ez egy érdekes és elég drága módszer a probléma kezelésére.

  A megoldás ennél egyszerűbb, a céget fel kell értékelni és egy szerződéssel biztosítani, hogy halál esetén az örökös cégrészesedés helyett ennek az összegnek az őt megillető részét kapja meg x időn belül.

  Tehát ha a cég ér 1000M-t és 3 tulaj van 30+30+40 részesedéssel, ahol a 40%-os részesedéssel rendelkező tulaj meghal, akkor 400M-t kifizet a másik kettő tulajdonos az örökösöknek.

  Ehhez valószínűleg hitelt kell felvenni, ezért a cég értékét reálisan kell meghatároznia évente a tulajdonosoknak, beleszámítva azt is, hogy a halott tulajdonos nem lesz már ott és azt is, hogy mennyibe kerül az örökösök kifizetése. Szerintem az értékelés nem okoz gondot, mert bárki meghalhat a tulajok közül és egyik sem akarja, hogy ezután neki túl sok pénzébe kerüljön a történet. Tehát reális lesz az értékelés – se sok se kevés.

 • Kiszamolo
  Csak kérdés az özvegy vagy a gyámhivatals elfogadja-e majd, hogy pár hónap vagy év és összeszedjük a pénzt.

  Nem fogja elfogadni, mert attól fognak félni, hogy az időt a pénz kilapátolására fogják fordítani.

  S a félelem jogos is.

  Ezért kell a biztosítás. Ott a pénz, ott a közös értékbecslés,oszt helló.

 • Morzsi

  Nem biztos, hogy jót tesz a cégnek, ha ki kell kápéban köhögni az örökösöknek a részesedés értékét.

  Láttam már ilyet, hogy az egyik tulajdonos halála miatt egy kft pikk-pakk tönkrement.

 • Barnabás.Jog
  A társasági szerződésben ki lehet zárni, hogy az üzletrész örökölhető legyen, ha meghatározzák, hogy milyen módon vásárolja meg a társaság vagy valamelyik tag az üzletrészt. Ezt kiegészítheti egy biztosítás, de enélkül kevés, hogy megbeszélik, mert ott már az osztályos egyezségben kell úgy megállapodni, ha nem zárták ki.
 • szocske
  Miért is jobb hatalmas hitelt felvenni egy olyan kft-nek, ami az egyik tulajdonos nélkül talán a jövőben jóval kisebb profittal fog üzemelni, mint előtte, ahelyett, hogy biztosítást fizetnének akkor, amikor még jól megy a szekér?
 • L70
  Megoldás lehet, hogy végelszámolással megszünik a cég, örökös megkapja a maga részét, a többiek is, aztán mindenki azt csinál, ami épp jó az adott helyzetben.
 • Géza
  Az örökösöket hitelből kifizetni nem igazán működik. Cégnek alapvetően valamilyen fejlesztéshez ad hitelt a bank. Az elhunyt tulajdonos örököseinek kifizetéséhez aligha.

  A másik lehetőség, ha a tulajdonosok magánemberként vesznek fel hitelt az örökösök tulajdonrészének megváltásához. Erre valószínüleg a szabadfelhasználású, ingatlan fedezetű hitel a legjobb, de az is jóval drágább a normál lakáshitelnél. És persze csak akkor működik, ha a tulajdonosok ingatlanja nincs már eleve hitellel terhelve.

 • Walhalla
  Az ötlet szerintem kitűnő,ha baj van pl. nem kell betolni mindent,vagy hitelt felvenni a tulajdonszerzéshez.+ opció,ha érték(infláció)követő biztosítást kötnek,csak nagyobb eredménynövekedés esetén kell hozzányúlni,illetve,ha már eleve nagyobb értékű életbiztosításokat kötnek,mint a cég értéke.Egy lehetőséget viszont bele kellene írni szerintem-ha nem fizet a biztosító,valami miatt,akkor a társnak kell fizetni az örökösöknek a tulajdonrészért.
 • konkav
  úgy nem lehetne alapítani céget, hogy a tulajdonostársak megegyeznek, hogy bármelyikük halála esetén a cég vezetése a megmaradt tulajdonos(ok)ra száll, az örökös megkapja a cég részesedését, de a vezetésbe beleszólni nem tud?
 • Kiszamolo
  Mit ér egy cégrészesedés, ha nem tudsz beleszólni a vezetésbe?

  Honnan fogod tudni, hogy a cégvezetők nem játszák ki a cég vagyonát vagy a profitját kamu számlákkal, vagy külsős cégekkel, akik mögött ők vannak?

  Pont ettől félnek az örökösök és gyakran teljesen joggal.

 • Attila
  Itt nem igen ajánlottad a céges életbiztosítást:
  //kiszamolo.hu/ennyit-buksz-a-ceges-eletbiztositasokon/
 • Kiszamolo
  Az nem valódi életbiztosítás, hanem céges unit linked. Az teljesen más.