Ingatlanvétel második rész

Rengetegen megélnek az emberi tudatlanságból és rosszul értelmezett biztonságra való vágyukból.

Az emberek szó szerint milliókat fizetnek ki elrejtett költségeken keresztül egy magát pénzügyi tanácsadónak kiadó “szakembernek”, akinek konkrétan semmi képzettsége nincs azon az egyhetes tanfolyam kívül, ahol öt napból három és fél napig a sales volt a téma, a maradék másfél nap pedig termékismeret és jutaléktábla.

Miért teszik ezt az emberek? Hamis biztonságot és kényelmet vásárolnak milliós költség mellett olyanoktól, akik pont úgy nem értenek hozzá, mint ő. Inkább kifizet valakinek egy talicskányi pénzt és meggyőzi magát, hogy mindent megtett, hogy biztonságban legyen a pénze.

Állampapírt bárki tudna venni, ha pedig annál kockázatosabbat vesz, övé továbbra is az összes kockázat a brutális költségek mellett is. Épeszű ember meg nem hiszi el, hogy majd helyette figyelik a piacot és a piac előtt fogják tudni, mikor kell kiszállni és mibe kell helyette átrakni a pénzt. Ez a mese része, de az emberek éppen ezt a mesét szeretnék hallani, ezért fizetnek vagyonokat.

Miért mondom ezt? Mert az ingatlanpiac komoly része is pont így működik. Az átlagemberek életük során kétszer, maximum háromszor vesznek vagy adnak el ingatlant, a két tranzakció között gyakran 25 év is eltelik. Kell nekik egy hamis biztonságérzet, hogy valaki helyettük átlátja a piacot, ismer minden buktatót, az ingatlant szemre felméri és észreveszi a statikai hibákat és így tovább. Kerül, amibe kerül, inkább kifizetik és igazából semmi olyat nem kapnak érte, amit ők maguk nem tudnának megtenni.

Eladóként felfogadhatnának profi fotóst, értékbecslőt, virtuális asszisztenst a telefonok kezelésére, de akár még lótifutit is, aki mutogatja a lakásukat, mindezt tizedáron, százszor jobb minőségben. Egy google kereső elég, hogy találjak bárkit közülük.

Vevőként pedig statikust, építészt, ügyvédet és bárkit, aki ezerszer jobban ért a szakmájához, mint aki állítólag szakértő lenne az ügyletben. (Ráadásul ha az eladó fizeti, miért gondolom, hogy számomra megbízható információkat ad?)

Szeretnék elöljáróban valamit leszögezni: az ingatlanosokra bizonyos esetekben nagyon nagy szükség van és baj lenne, ha nem lennének. Ha befektető lennék és kellene tíz lakás a belvárosban, biztos, hogy ingatlanost fogadnék. Ha külföldi lennék és nem ismerném a várost, csakis megbízható ingatlanossal mernék vásárolni. Ha ilyen külföldieknek akarom eladni vagy kiadni a lakásom, akkor is megkeresném őket. Ha nyolcszázmilliós házat keresnék, nem böngészném a hirdetéseket, főleg, hogy a milliárdos ingatlanok fel sem kerülnek ezekre az oldalakra. Ha pedig az ország másik végében kellene eladnom egy ingatlant, ami ráadásul nem is egy egyszerű ingatlan, nagy segítség lenne egy ingatlanos. S lehet, hogy annyira elfoglalt és jól kereső vagyok, hogy megéri az ingatlanos jutaléka, hogy ne nekem kelljen foglalkozni a nagymamától örökölt lepukkant garzon eladásával. Ha lenne egy igazán megbízható ingatlanosom, akiről tudom, hogy előre kiszűri a hülyéket és a megbízhatatlanokat helyettem, amikor a lakásomat szeretném kiadni, örömmel fizetnék neki egyhavi bérleti díjat. Tehát az ingatlanos szakma is hasznos és szükség van rá. Erre a részére.

Azonban az ügyletek 95%-ában semmi szükség rájuk, amit tesznek, nélkülük legalább ilyen minőségben megcsinálhatná mind a vevői, mind az eladói oldal tizedannyi költség mellett. Gyakran az ingatlanosok a tulajdonos által feladott hirdetésekre vadásznak és addig zaklatják a tulajdonost, amíg az be nem adja a derekát.

Mindig lesznek emberek, akik félelemből vagy tudatlanságból, megszokásból esetleg az életkoruk miatt ingatlanoshoz fognak fordulni, de hátha sokan megértik, hogy nem egy atomfizika ez az egész. (S még egyszer: nem arról beszélek, amikor egy ingatlanosnak komoly hozzáadott értéke van. Hanem a többi esetről, amik az esetek nagy részét kiteszik.)

Ezért arra gondoltam, folytassuk a témát, először a vevők szemszögéből. Az előző cikkben arról volt szó, hogyan találj meg egy ingatlant.

Most arról lesz szó, vásárlás vagy akár egy puszta érdeklődés esetén hogyan ellenőrizd le, hogy egyáltalán szabad-e foglalkozni vele.

Ismerkedjünk meg az e-közmű térképpel. Ezen elvileg a közművek elhelyezkedését és létét vagy nem létét látjuk, de nem erre lehet csak használni. (Ügyfélkapu-regisztráció szükséges hozzá, de kevés embernek nincsen még olyan.)

Ha már itt vagy, ellenőrizd, hogy van-e csatorna a telken vagy akár kábelnet a környéken, ami szintén kizáró ok lehet ma már, ha nem elérhető. A szolgáltatókat egyesével tudod ki vagy be kapcsolni.

De másra is alkalmas.

Ha ellenőrizted a közműveket, kapcsold is ki őket, mert csak zavarnak. A “szem” jeleket tedd áthúzottá.

Majd görgess lejjebb és kapcsold be a többi lehetőséget: telekhatárok, épületek, helyrajzi számok és így tovább. (Adott címre logikusan a cím fülön tudsz keresni, helyrajzi számra a mellette lévő fülön.)

Itt látod a helyrajzi számokat, hogy hol futnak a valóságban a telekhatárok és sok egyéb fontos információt. Vajon tényleg akkora a telek, ahogy mondják? Ott van a telekhatár, ahol a kerítés?

Keressünk rá két olyan hirdetésre, ami most is aktív és meg is akartuk  nézni, csak előtte használtuk ezt a szolgáltatást. (A helyrajzi számokat és az utcát kikapcsoltam, mert nem az adott eset a lényeg, hanem a lehetőség. Természetesen te látod azokat az infókat is, ha magadnak keresel.)

A hirdetett házról minden szép le van írva, meg is találtuk, de mielőtt elmennénk, keressünk rá a cím ismeretében.

Erről a házról van szó, középen. A kép az e-közmű “Ortofotó 2018” funkciójával készült. Az ortofotó magyarul légifelvételt jelent, csak így jobban hangzik. Gyakran jobban használható, mint a Google műhold felvétele, mert nem pont felülről látszik az ingatlan, ezért több részletet látsz. (S ne felejtsd el használni a Google Earth Pro-t sem a 3D funkcióval, amit a számítógépre kell letöltened.)

Nézzük meg a térképet:

Hát bizony ez egy osztatlan közös tulajdon és mivel az árult ház be van szorítva a sarokba a két ház közé, meg sem lehet osztani, mert a pici kertje miatt a beépíthetőség bőven meghaladja az előírt mértéket. Erről miért nem volt szó a hirdetésben?

A házzal szemben, ami itt nem látszik a térképrészleten, egy hatalmas, kiparcellázatlan terület van, az utolsó a környéken, az összes többi hasonló területet már beépítették az elmúlt években. A helyrajzi szám alapján érdemes megkeresni a tulajdonost, mi vele a szándéka. (Valószínűleg az önkormányzat lesz az.) Ha eladják a telkeket, akkor a következő három-négy évben megállás nélkül építkezni fognak az ablakod előtt. De ez már csak részletkérdés, hiszen így nem vesszük meg a házat. Ennyiért legalábbis biztos nem.

De nézzünk egy sokkal durvább, most is aktív esetet.

A leírás a szokásos, milyen jó jársz a házzal. Kell rá költeni, viszont az ára ezt tükrözi is, vagyis a ritka reális áru ingatlanok egyike, 90 millió környékén. (Mármint a mostani piaci árak mellett reális csak ennyi pénz egy 30 éves házért, ezelőtt négy évvel 45-50 millióért sem kellett volna senkinek, de ez van, most ezek az árak.)

Nem ott van, ahol az ingatlanos mondja, de hát ezt már megszoktuk. Mielőtt elmegyünk megnézni, keressük ki ezt is. A középső házról van szó.

Nézzük meg, meddig tart a telek a valóságban és a többi:

Hoppá!!!!! Se a meghirdetett ház, se a mellette lévő nem is létezik papíron. Mindkét házat engedély nélkül építették és azóta sem kértek rá fennmaradási engedélyt, mert azért sokat kellett volna fizetni vagy meg sem kapták volna.

Vajon miért nincs rajta engedély? Nyilván nem adott az önkormányzat, de miért? Ha nem volt kizáró ok, miért nem kértek? Ha okkal nem lehetett ezekre a telkekre építeni, mi volt az ok? Ezt az önkormányzat meg tudná mondani, de ez már minket innentől nem is érdekel. (Vegyük észre, a két engedély nélkül épült ház melletti két telek is üres, pedig ma már hatalmas kincs két ekkora belterületi telek Budapest határában. Tehát nagy valószínűséggel van valaki oka ennek. Ha érdekelne, utánajárhatnánk, de igazából innentől már nem érdekel. Ha akarjuk, tulajdoni lapon és a térképmásolaton is ellenőrizhetjük, de az már fizetős. Mivel lekértem kíváncsiságból, elárulom, ott is csak a telek van.)

S van erről az apró, kicsi, lényegtelen információról, hogy a ház igazából nem is létezik papíron, szó a hirdetésben? Nézzük csak: napelem a tetőn, csodálatos panoráma, garázs, pince. Sehol egy szó arról, hogy ez a ház nem is létezhetne. Az a legkisebb baj, hogy nem kapsz rá se CSOK-ot, se hitelt.

Vajon tudta az ingatlanos, hogy mit árul és szándékosan eltitkol ilyen információkat? Vagy ennyinek nem nézett utána? Melyik a rosszabb?

Egyébként szerintem nem tudta, mert négyezer forint lett volna lekérdezni egy tulajdoni lapot meg térképmásolatot a földhivataltól és ez már nem fért bele a négymilliós jutalékba. Lehet, hogy nem is tudta, hogy ezt meg kellett volna csinálnia. Ennyit a szakértelemről vagy a korrektségről.

(S nem minden esetben biztos, hogy engedély nélkül épült a ház vagy a melléképület, lehet egyszerű bejelentési trehányság, de földhivatali bénázás is. Viszont minél hamarabb tudsz róla, annál jobb.)

A témát folytatjuk: mit látsz a tulajdoni lapon és a térképmásolaton, hogyan értékeld fel a házadat és hogyan add el.

(Az eddigi részeket itt találod:

1, Hogyan találd meg az ingatlant

2, Hogyan kérdezd le az ingatlan adatait még az első megnézés előtt.

3, Hogyan értelmezd a tulajdoni lapot és a térképmásolatot még mielőtt ajánlatot adnál az ingatlanra.

4, Hogyan ellenőrizd a helyi előírásokat, ha házat vagy telket készülsz venni.

5, Ingatlanvásárlás: lehetőségek, vágyak és szükségek.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

211 hozzászólás

 • Anna
  De jó! Azt hittem eddig mindent megtettem (terkepmasolat, tulajdoni lap lekeres, kozmuveket egyesevel felhivtam, onkormanyzati oldal az epitesi szabalyokrol…), de latom van uj a nap alatt. Koszonjuk! Mellesleg pont arulok es hihetetlen az ingtlanosok sales strategiaja, az elozo eladasnal mar kiborultam, soha tobbet, tanultam belole. “Lenne egy komoly erdeklodo kp-s de elotte meg kellene neznem a valosagban es irjunk ala egy szerzodest csak ugy vihetem…. “es a vizit utan csak nem jon az erdeklodo. Atmasoloja a kepeidet es tok fals szoveget ir, tobb helyen santit a leiras… agyrem.
 • Charlie
  Lehet, hogy a térképen nincs rajta, mégis engedéllyel épült, és használatba vételit is kapott. Ugyanis régebben ezt külön csinálták.
  A tulajdoni lapot kell lekérni, abból kiderül, hogy van-e ház bejegyezve.

  Charlie, nincs.

 • Meepwn
  Örülök ennek a sorozatnak, sajnos az ingatlanosok 95%-a tényleg egy fabatkát se ér.
 • istv4n
  Mindennek utána kell(ene) nézni, ez egy ilyen játék. Vagy ráfizetsz.

  Én most ellenőriztem le a jövendőbeli telkünket taglaló adásvételi szerződést.

  Magán utca, hát nem kifelejtették beleírni a telekhez vezető magán útra érvényes a szolgalmi jogot (in rem).

  Trehányak még akkor is lehetnek, ha nem akarnak átverni.

 • Zuzmo
  Illetve a helyi építési szabályzatot sem árt átnézni. Nem egyszer láttam már panaszkodó ingatlantulajokat, hogy micsoda dolog, hogy ekkorra meg milyen házat/ egyéb épületet húztak fel melléjük. Persze a HÉSZT nem nézték meg, hogy mi ott a szabályzás és mire számíthat. Az hogy most nincs ott az nem jelenti, hogy nem is lehet ott valami ami neki nem tetszik. Az intimitásvesztési pereknél az első kérdése az igazságügyi szakértőnek, hogy mi van/volt a HÉSZ-ben, amikor birtokba vette az ingatlant.
 • Norris
  Szenzációs vagy Miklós!
 • Keki
  Annak idején, mikor házat kerestünk, belebotlottunk egy ingatlanosba, aki mutatott egyet. Azt nem vettük meg, de megkérdezte, mit keresünk. A következő egy évben csak pár alkalommal hívott minket, de minden esetben majdnem megvettük az ajánlott házat. Végül ő szállította azt is, amit megvettünk, a tulajt rábeszélte, hogy fogadja el az alkunkat.
  Persze volt egy rakás szerencsétlen ingatlanos is, semmit sem tudtak az ingatlanról, eggyel kevesebb szoba, ilyenek.
 • Gyakorló felhasználó
  Kicsit off, de az mitől lehet, ha van építési engedély, van használatbavételi is (kb. 30 évvel ezelőttről) vagy van fennmaradási (tizenegynéhány éves) és mégsincs felrajzolva az épület? Mondjuk hitel sose volt rá.
 • pekseg
  na jo, de ezt egy tulajdoni laporol is leveszed egybol hogy “kivett beépítetlen terület”. azert egy tulajdonilap lekerdezes (20 van ingyen egy evben?) alap meglegyen.
 • B. József
  Sziasztok,

  Szerintem az, hogy a térképre nem került fel az épület, az nem feltétlenül jelent illegális építkezést. Az építkezés befejezése után kellene a tulajdonosnak földmérőket megbízni ezzel a feladattal és ennek nem mindenki tesz eleget. Ez nálunk is hiányzott, belekerült az adásvételi szerződésbe, hogy az eladó adott határidővel intézkedik ennek beszerzéséről. Amúgy az, hogy nincs feltüntetve a térképmásolaton az épület, az nálunk megakasztotta a hiteligénylési folyamatot is, tehát a fizetési határidőket érdemes annak függvényében meghatározni, hogy mikorra háritja el az ilyen akadályokat az eladó.

  Üdv,

  Jocó

 • matetoth
  köszi Miklós, ezek is nagyon érdekesek, őszintén nem lennék a te helyedben a lakásvásárlással kapcsolatban… Az ingatlanosok úgy repülnek rá az “ingatlanosok kíméljenek” hírdetésekre, mint tyúk arra a bizonyosra…

  Már csak attól félek, hogy egyszercsak vége lesz a nagy adatbőségnek valami adatvédelmi szabályozás miatt, de őszintén nem szívesen le.

 • McDennis
  Számomra az volt a kemény, hogy amit vettünk panellakás, ott életvitelszerűen laktak az eladók, sőt mi több az anyuka egész nap otthon volt a kisbabájával. Mikor elmentünk megnézni, végig darálták az eladók mit érdemes tudni a lakásról. Na ott mire gondolt a költő, mikor kiadták az ingatlanosnak nem tudom 😀
 • Kiszamolo
  BJózsef, 30 év alatt???????

  Se ez, se a mellette lévő????

 • Kiszamolo
  pekseg, 2 van ingyen. Azt majd akkor használod, ha már előrébb lépsz.
 • Kiszamolo
  Zuzmo, arról is lesz szó.
 • Panaszkodóknak
  Jo cikk, egyetertek! Igyekszek segíteni ilyen dontesekben ismerettsegi korben. Volt aki nem elt vele, merthat neki van profi pénzügyi tanacsadoja unit linked termékkel, benchmark alatti hozammal. Persze az o penze..
 • Surci

  “szerintem nem tudta, mert ezer forint lett volna lekérdezni egy tulajdoni lapot a földhivataltól”

  Ez inkább térképmásolaton látszik, azon minden melléképületnek szerepelnie kell amihez megvan az engedély. Sokszor buknak ki ilyesmik, pláne egy értékbecslésnél: pl. a kazánház melléképülete később épült, engedélyeztetésre, felvezetésre nem került, így hivatalosan komfort nélküli az ingatlan, ergo a banki szabályok szerint csak telekértéken beszámítható, hitel máris bukta.

  Tullapon vagy “kivett telek, udvar”-ként látszik, de ha régebben állt rajta lakóépület, és a régi épület bontását követően nem minősítették át, hanem csak ráépítkeztek, simán szerepelthet rajta “kivett lakóház, udvar” minősítés, holott az már a régen elbontott ingatlanra vonatkozik.

  Családi háznál tullap ÉS térképmásolat az alapvető dokumentum, a tullap önmagában csak lakásnál elég.

 • ingatlanos
  A cikk sokkal korrektebb, mint a pénteki. Nagyjából ez a helyzet ma. Egy kiegészítést tennék hozzá, biztosan meg fogják erősíteni sokan. A hirdetésekben a magánszemélyek ugyanúgy hazudnak, elhallgatnak, csúsztatnak, az ügyesebbek fotosoppolnak, mint egynémelyik magát ingatlanosnak csúfoló.

  Semmi, de semmi garancia nincs rá, hogy azért, mert a tulaj hirdetését olvasod, abban minden valós! Ugyanolyan töklámpák, és nem értik, hogy élőben ki fog bukni.

 • Surci
  Ja igen, a cikkbe nem árt beleírni hogy az E-közmű adatai közül a legfrissebbek 3 évesek, pl .megtaláltam rajta egy 2019 elején átadott családi házat amit 2 hónapja adtam el, minden papírja és engedélye rendben volt, mégsem szerepel rajta, egyszerűen azért mert a műholdas része azóta nem volt frissítve.

  Nyilván 30 éve épült háznál nem ez lesz a gond.

 • bobo
  Kedves Miklós!
  Idézek tőled :
  “Tíz év alatt százezrek menekültek meg unit linked biztosításoktól meg nyugdíjbiztosításoktól csak azért, mert mertem írni róla és nem érdekelt, mennyit gyaláznak azok, akiknek az üzletét rontottam azzal, hogy az embereket felvilágosítottam. Csak ezért már megérte.”
  Kedves Miklós!
  Megemelem a kalapom előtted, gratulálok, – nagyszerű munkát végeztél.
  De!
  Magyariország kivételével az összes érintett országban megállapították már a bíróságok, (legutóbb a szomszédos Horvátországban) hogy a devizakölcsönnek nevezett “izé”, nem üzleti kockázat, hanem előre eltervezett és sikeresen végrehajtott csalás következményeként okozott hatalmas vesztességet a banki ügyfeleknek.
  Még ezt a témát kellene átértékelned és megírnod. Kitérhetnél arra is, hogy Magyarország miért kivétel mind a mai napig is.
  Ha megtennéd, az emberek úgy néznének fel rád mint egy szentre!

  Miután rengeteget írtam róla és a hitelt felvevők tisztában voltak vele, hogy az alacsonyabb kamatért cserébe devizakockázatot futnak (vagy ha nem, az egyedül az ő hibájuk, mert erre a szerződés és a közjegyző is felhívta a figyelmüket), így már többet felesleges írni róla, főleg hogy már nincsenek is devizahitelek.

 • pekseg
  (uj epitesnel) nalunk ugy volt hogy az epitkezes vegen egy foldmerot kellett hivni aki geokordinatakkal felrajzolja a terkepre az uj epuletet es ezt leadja a foldhivatalban. Am ez addig nem aktivalodik amig a hasznalatbaveteli engedely (mai neven hatosagi bizonyitvanyt) be nem nyujtottuk a foldhivatalnak. ez a foldmeros papir kell a hasznalatbaveteli procedura ugyintezeshez, ezzel lehet a processzt inditani az ETDR portalon.
 • Kiszamolo
  Surci, miután úgy hívják a nézetet, hogy Ortofotó 2018, a régebbit meg Ortófotó 2005, így gondolom mindenki rájön, hogy mikor készült a felvétel.

  Az épület felépítése után meg elvileg építésfeltüntetés címen be van jegyezve az új épület. Ha az nincs és új az épület, akkor tényleg gondok lehetnek.

 • Anton von P
  Megnéztem az e-közműn három konkrét ingatlant, aminek minden paraméterét ismerem. A közmű bekötések hiányosan vannak jelölve, (pl. csatornát és gázt mutat, ahol nincs is bekötve még a telekre sem egyik se, illetve a másiknál nem mutatja ezeket pedig van minden közmű, évek óta. Vízbekötést se mutat az egyiknél, ahol jó 10 éve lett bevezetve a víz. A távközlésit nem mutatja szintén, pedig évek óta van az adott ingatlanban kábelnet.) Igaz vidéki (Pest és Nógrád megye) ingatlanok, de ez a kb 60%-os hitelesség szerintem így csak kiindulási alapnak /tájékoztatásnak jó.
 • Surci
  Mondjuk durva mennyi létező, de engedély nélkül felhúzott melléképület, túlépített felépítmény és hasonló látszik akár egy utcán belül is. Rá is néztem egy dögnagy luxusházra, amit ismerősömék utcájában húztak fel már vagy 10 éve, és anno beszéltük, hogy ekkora ott nem is épülhetne. Hát nem, azóta sincs felvezetve, nyilvánvalóan túlépítés miatt.

  Ha a szorongatott önkormik elkezdenék ezeket keményen ellenőrizni és szankcionálni, komoly bevételi forrás lenne belőle. Ahol családom lakik már be is lengették, lett is nagy szaladgálás az építési osztályra az év utolsó 3 hónapjában 😀

 • Kiszamolo
  Anton, attól, hogy nincs bekötve, vagy kialakítva, attól még lehet ott, a telek határában.

  Meg hát gondolom, a közművek bejelentése alapján frissítik, akik nem biztos, hogy túl pengék ebben.

 • realitycheck
  “…de ez van, most ezek az árak”
  Kicsit off, lehet volt is már róla szó és tudom nem vagy orákulum, de:
  – látsz komolyabb korrekcióra/áresésre (>20%) esélyt a jövőben (teszem azt elfogynak a CSOKosok, külföldi befektetők is vettek már, ha akartak, a rengeteg új építésűre nem lesz (fizetőképes) kereslet, megcsappan az építkezési kedv és olcsóbb lesz az alapanyag/munkaerő, vagy bármi egyéb körülmény miatt)?
  Nekem úgy tűnik, hogy eléggé elszakadtak az árak, nem csak a magyar fizetésektől (nem ezen akarok nyávogni, szerencsés helyzetben vagyok, meg tudom fizetni, ha muszáj), de az ingatlanok instrinsic value-jától is (nem csak cash-flow/bérleti díjra gondolok, de akár építési minőségre/közérzethez való tényleges hozzáadott értékre). Szabad ilyen árszínvonalon venni egyáltalán (mint ahogy túlárazott részvényt se vesz az ember)?
 • Kiszamolo
  reality, nem. Választások jönnek, a kormány tolja az építőipart is meg politikai okból a lakásvásárlást is, kamatemelés nem várható.

  Én stagnálást, kicsi lecsorgást várok csak, maximum néhány százalékot.

  Kivéve persze, ha beüt a ménkű, mint 2008-ban, amire minden esély megvan, de előre nem lehet megjósolni.

  De akkor is először csak az értékesítési idő fog nőni, mire az eladók ráeszmélnek, hogy az árak maradtak, de a vevők eltüntek.

 • maveryck
  Sok ingatlanosnak is újak lehetnek ezek az információk…
 • lakáskereső
  Kiszámoló,
  Nálunk az történt, hogy 35 évvel ezelőtt épült fel a szüleim háza. Minden szabályos volt, engedélyek, használatbavételi engedély, stb.
  25 év múlva el akarták adni és akkor derült ki, hogy a földhivatalban nem szerepel a ház a papírokon.

  Édesanyám megkereste a 25 évvel ezelőtt érkeztetett papírokat és besétált vele a földhivatalba és kiverte a balhét, hogy ha most ez a vevő eláll a vásárlástól a földhivatal hanyagsága miatt, akkor beperli a földhivatalt. Egy nap alatt elintéztek mindent, amit korábban 25 év alatt nem sikerült.

  Ilyen gondossággal kezeli a földhivatal az ügyeket. Nem tudom mi lett volna, ha nincs minden irat gondosan eltéve…

 • kf
  Az eladóknak nem elsősorban a kényelem és a hamis biztonságérzet kell, hanem az ingyenesség látszata. Pont ugyanúgy mint a pénzügyi tanácsadás területén. Így viszont a rejtett költségekre épülő, az ügyfél számára sokkal többe kerülő üzleti modellek lesznek életképesek a piacon.
  Jelen esetben az történik, hogy az ingatlanosok “ingyen” foglalkoznak számtalan eladóval és vevővel – azokkal is, akiknek nem ők tudják eladni a lakását, azokkal is akik csak érdeklődnek de nem vásárolnak. Végül az egésznek az árát azon az egyetlen eladón vasalják be, akinek végül az emberünk adta el az ingatlanát, ez persze horribilis összeg lesz. Ha minden szereplő hajlandó lenne fizetni a kapott szolgáltatásért, akkor teljesen reális árakkal lehetne dolgozni.
 • P. G.
  Nem adás-vétel.

  Kíváncsiságból, mint gondolom sokan, ránéztem e-Közműn a saját “házunk tájára”. Három érdekesség (megyeszékhely, majd 40 éves családi ház):

  – az utólag, 2007-ben épült különálló garázsunk az épülettérképen nincs feltüntetve. Engedéllyel, akkori szabályok szerint épült. Vajon van-e teendőnk, érhet-e hátrány ebből minket?

  – egy utcabeli ház (30 éves) nincs az épülettérképen. A telket utólag választották le egy nagyobbról, a beépítési arány így túl nagynak tűnik, lehet, ez az oka. Ez az ő gondjuk persze, ha valaha el akarják adni.

  – légifotó + térkép alapján kibukik, amit “sejtettünk”, a szomszéd 30+ éve túl közel építette a telekhatárhoz a külső műhelyépületét, a térkép szerint kisebb kiterjedésűnek kellene lennie az irányunkban.

  (+1: a Telekom telefonkábelek tényleges futása, helye nem teljesen up to date.)

 • Moni
  Szia!
  Erről az e- közműről nem hallottam, köszi az infót! Mi magánszemélytől vettünk házat, építési terv, alaprajz, eredeti térképásolat mellett csak a tulajdoni lapot kértük le, de anyukámnak anno ingatlanos segített, és maxi rugalmas, segítőkész volt, minden rendben volt. Szerintem egy ingatlanos esetében valóban fontos h mennyi a hozzáadott érték.
 • Kiszamolo
  PG, ha a vevő nem teljesen amatőr, egyből ki fogja szúrni és elmegy. Az önkormányzat egyszer rákérdezhet, mi az ott a légi fotón, amikor nincs bejegyezve. Szerintem érdemes lenne utánajárni, mi történt.
 • Maris
  Ez a térkép ügy tényleg nagyon igaz!
  Mi is beszívtuk, eladó (magánember) anno kp-ra vette a házat és nem tudta, hogy még az eggyel azelőtti (lebontott) ház van a térképmásolaton. Nagy nehezen el tudta intézni, mert megvolt az építési engedély, csak nem jelentettek be anno a földhivatalba. Mi elég sokat szívtunk vele: elbukunk egy hitelt, ügyvédi adásvételi módosítás és jópár hét pluszban. Jött a baba szóval nagyon rossz volt 🙁
  Aki kertes házat ad el vagy vásárolni akar, ragaszkodjon a térképmásolathoz, meg persze tulajdoni laphoz. Ez legyen a 0. lépés!
 • Lala
  Én először és életemben utoljára 2%-ot fizettem egy ingatlanosnak még 2007-ben, de az elvégzett “munka” alapján még ezt is sokalltam.
  Tényleg úgy vetik rá magukat az eladókra, mint éhes piranhák, még akkor is ha szépen megkéri őket az ember a hirdetésben, hogy nem kér a “segítségükből”.
 • maveryck

  Egyébként miért pont az ingatlanmánia közepén akarsz házat venni? “Nyitott könyv az életed”:) Mi most pont a mánia miatt nem is nézegetünk ingatlanokat.
 • bela
  Kicsit offtopik, de az ingatlanszakma szintjéhez kapcsolóik:
  A lakásunk megvétele után egy évvel is megtaláltam az ingatlan.com-on a korábbi hirdetéshez felhasznált fotókat, sokszor más fotókkal keverve. Legtöbbször a fürdőszoba/konyha képeit használták fel más lakások hirdetéséhez, néha az összes képet. Egyértelműen teleszórták az ingatlanosok kamu hirdetésekkel a portált, amit többször be is jelentettem, de semmi nem történt.
  Igazából nekem ez nem okoz problémát csak idegesítő, de aki éppen most keres az sok kamuhirdetésbe fut bele, és tévesen azt gondolja, hogy nagyon pörög az ingatlanpiac mikor 10-ből 8-ra azt közli az ingatlanos hogy “pont most kelt el”.
 • Bakteriologus
  Elég volt ezzel a sületlenséggel akkor foglalkozni, amikor aktuális volt, ráadásul teljesen offtopik bármiféle devizahitel. Aki szeretne nosztalgiázni, olvassa el a régi írásokat.

  Itt abbahagytuk.

  https://kiszamolo.hu/van-e-deviza-a-devizahitelek-mogott/

  https://kiszamolo.hu/a-devizahitelekrol-szamokban/

 • Ricky Gervais
  A leggusztustalanabb az, hogy bar a legnagyobb ingatlan portal monopol helyzetben van, a vevokert SEMMIT nem tesz, ugyanis nem beloluk elnek.

  Holott pont a monopol helyzet miatt nyugodtan kitakarithatnak az osszes semmirekello ingatlanost az oldalrol, mert azok sehol mashol nem tudnanak hirdetni, igy kenytelenek lennenek korrekten hirdetni.

  A tejesseg igenye nelkul kivagnam az oldalrol aki:

  – Halszemoptikazik, vagy agyon photoshoppolja a kepeket
  – Nem irja oda az utcat
  – Avereses lakasokat arul(!?)
  – A hirdetett arrol kiderul a hirdetesben, hogy annyiert nem veheto meg, mert KOTELEZO hozza a garazst, tarolot, tyukolat megvenni.
  – Aki a NETTO LAKOTERULETHEZ barmit, barmilyen aranyban hozzaad, pl. erkelyt, teraszt, garazst, tarolot.

  Az elmult hetekben sportot uztem abbol, hogy jelentek minden megteveszto hirdetest, mert elegem lett.
  Folyt…

 • Kiszamolo
  Ricky, volt egy hirdetés, a ház ennyi, melléképület 5 millió. A másik ház ennyi, külön garázs 3,5 millió. Idézem: “Saját utcafronti egyállásos garázs (3,5MFt, a vételáron felül)”

  Mutatnám, de nem röhög: google.com/maps/@47.4366226,18.9689775,3a,75y,33.15h,91.59t/data=!3m7!1e1!3m5!1svcS3M3OmAsRtXW8Cl_UaHQ!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DvcS3M3OmAsRtXW8Cl_UaHQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dsearch.revgeo_and_fetch.gps%26thumb%3D2%26w%3D96%26h%3D64%26yaw%3D8.297188%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

  Ha nem kérem, elviszi magával? Vagy mi van? Olyan hőszigetelt mobilgarázst kapok egymillióért, hogy megszólal. Én sem értem az ilyenek. Ő nem normális vagy engem néz hülyének?

 • Kiszamolo
  maveryck, szeretnék, nem akarok. Szerencsére semmi nem kényszerít, még két évig jól elvagyunk a mostani helyünkön.

  Ezért nem is aggódok. Ha találunk normálisat normális áron (értsd nem drágább a 10 éves ház, mint építeni egy újat), akkor megvesszük, de csak ha tényleg jó.

 • Ricky Gervais
  Folyt.

  Az elado lakasok bongeszesere szant idom legalabb negyede arra megy el, hogy megynyitom amit meg sem nyitnek, es ez felhaborito.
  Nehany hirdetest toroltek amiket jelentettem, de a tobbseg szerintuk rendben van, ami egy vicc.

  Az eladok is megerik a penzuket egyebkent.
  A legzsenialisabb, amikor kozvetlenul oket hivom, majd kozlik, hogy nincs alku ugy, hogy kozben ingatlanosok IRANYARON hirdetik a lakasat, es utana meg lejon a 3-4-5% jutalekuk is.

 • fudosin
  Miklós, szerintem írnod kéne egy cikket (vagy többet) a szerződésekről is. Az emberek többsége aláírja, amit elé tesznek (pl. az ingatlanos), elfogadja a feltételeket, fel sem merül benne, hogy ezen át lehetne tárgyalni és esetleg módosítani.
  Talán ezen a fronton is el tudnál indítani egy személet formálást (igaz még többen utálnának…)
 • maveryck

  Így OK:) SZVSZ maradnak az alacsony kamatok egy jó darabig, abban meg egyetértünk, hogy a kormány direkt túltolja az építőipart. Viszont a fák nem nőnek az égig..

 • Lala
  hol kapsz szigetelt garázst 1 millióért? A legolcsóbb amit találtam 2 éve 1,5 millió volt egy egyállásosra és azóta gondolom nem csökkentek az árak. Sima lemezgarázs volt 5x5m, ami még mindig egyállásos, de már van némi rakodóhely is, de sátortető nélkül, sima lejtős tetejű és alul nem volt elszegve, tehát befolyik a víz. Ez volt legolcsóbban 500e forint, utána szigetelni, alul vízmentesíteni még legalább 6-700e, ha magam csináltam volna meg sok mindent. Sátortetővel még +100-150e. Mindez 2 éve.
  Vagy használtra gondolsz? Annak a szállítása lehet horror összeg.
  1 millióért sima lemezgarázs van, de általában alul nincs vízmentesítve és befolyik a víz. Meg persze nincs szigetelve.
  Az is megfontolandó, hogy lemezgarázsnak kell valamiféle alap is. Pl ha beton alap kell, akkor az még plusz többszázer.
 • Ricky Gervais
  Egyebkent az ingatlanosoknak tanitjak ezt az ostoba, modoroskodo, kozhelyektol, toltelekszavaktol hemzsego es tenyerbemaszo fogalmazasi modot, amit hasznalnak?

  Random megnyitottam egy hirdetest, es ebben is ezek vannak. Ember nem beszel igy komolyan:

  “A hazat korulolelo fuves teruleten gyermekeink onfeledten jatszhatnak” ANYAM
  “A panoramas latvany a kozeli novenyzet ritkitasaval oldhato meg” AZTAKU…
  “Rendkivul sok otletet rejt magaban” ?????
  “Nem szuksegszeru” = Nem kell…
  “Foldszinten helyezkedik el” = Foldszinti
  “A futesrol gazcirko gondoskodik” = Cirkofuteses
  “Mely soran” = Igy
  “Sok napfeny szurodik be” = Vilagos
  “Ne hagyja elveszni ezt a paratlan lenetoseget, jojjon, nezze meg, nem fogja megbanni!” OMG

  O igen, es helyesen irni egyik sem tud. Aki alkalmazza ezeket azt se ertem, sosem egetnem a cegemet ilyen emberekkel. Persze amig az eladokat nem erdekli a 3-4% addig mindegy.

 • Werner
  Én több évig béreltem egy házat, mielőtt megvettem (rendkívül korrekt tulajtól), amikor kiderült, hogy nincs rajta a térképen. Pedig volt használatbavételi és minden, ami kell, csak valahogy lemaradt a bejegyzés. Földmérő, minimális utánajárás, és már meg is volt. Nem feltétlenül súlyos problémáról van szó (persze ha ismeretlen az eladó, az tény, hogy nagyobb a kockázat).
 • Szabolcs
  Anna
  2021-02-07 at 10:52
  “Lenne egy komoly erdeklodo kp-s de elotte meg kellene neznem a valosagban es irjunk ala egy szerzodest csak ugy vihetem…. “es a vizit utan csak nem jon az erdeklodo. Atmasoloja a kepeidet es tok fals szoveget ir, tobb helyen santit a leiras… agyrem.

  Ezekre a “pont ezt keresi egy ügyfelem” típusú megkeresésekre mindig azt mondom, hogy ok, küldje el előre a szerződést arra az egy ügyfélre, és utána megbeszéljük, hogy mi az ára.
  Sose jött semmi.

  Nekem nem volt jó tapsztalatom, de lehetne ezt jól is csinálni. Amikor mi keresünk, nagyon sokszor lyukra futottunk, tehát én ott érzem problémásnak a dolgot. Azóta kikupáltam magam. 🙂
  Eladóként gyorsan kiderült, hogy a szerződésben foglaltak minimális jogi ismeretek mellett elfogadhatatlanok. Tehát ingatlanos segítsége nem kell.

 • Ricky Gervais

  Pontosan ugyanezt kerdeztem egy ingatlanostol, aki 149 millioert arult egy lakast, majd a hirdetesben leirta, hogy a garazsbol egy 20nm-es garzont alakitottak ki, ami +20 millio es kotelezo megvenni, igy valojaban 169 az ar.

  Azt most hagyjuk, hogy az atalakitott garazs 1 millio/nm aron mennyire piackepes, de kiderult hogy EGY HRSZ.-on is van minden.
  Ergo semmilyen kulon ertekrol, lakasrol, garazsrol szo nem lehet, ez EGY ingatlan.
  Jelentettem az oldalnak, es speciel ezt toroltek is.

  A poen, hogy az ingatlanos utana irt nekem, es ertetlenkedett.
  Mondtam neki, hogy ennyi erovel arulhatna 20-ert is a kicsit, es a leirasban meg lehetne kotelezoen +149 a nagy. Ugyanaz amit feladott, csak forditva.
  Ez szerinte igy rendben van?
  Nem ertette…

 • Kiszamolo
  lala, jó, akkor veszek vadonatújat olcsóbban, ő meg vigye a sajátját, ahová akarja.