Felfüggesztették a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. engedélyét és csődben a Quaestor Financial Hrurira Kft.

Két hír is borzolja a Quaestor ügyfeleinek az idegeit.

Egyrészt részlegesen felfüggesztették a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. működési engedélyét szabálytalanságok miatt és a számlákat szokás szerint zárolták. (MNB közlemény itt), de ez eltörpül ahhoz képest, hogy a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődöt jelentett.

A Quaestor csoport egy külön kft.-t létrehozva vette fel a hiteleket, a kft. által kibocsátott kötvényeken keresztül. Most ez a kft. jelentett csődöt, a hivatalos indoklás szerint a BudaCash botrány miatt túl sokan akarták visszaváltani a kötvényeket. Én egy kicsit szkeptikus vagyok a magyarázatot illetően, hiszen kevés köze van egy brókercég csődje és egy vállalati kötvénykibocsátás között. Akkora kiáramlást legalábbis nem okozhatott szerintem a BudaCash, hogy önmagában ez elég legyen a teljes likviditási problémához.

Pont azok az óvatos, félős, bár kevésbé tájékozott kisbefektetők vettek Quaestor kötvényeket, akik soha életükben nem tőzsdéztek volna, így nehéz elhinni, hogy egy brókercégnél feltárt csalás miatt rohantak volna egy vállalati kötvényt visszaváltani olyan nagy számban, hogy ez egy likvid céget kétvállra fektetett volna. De ez csak az én véleményem. Lehet, hogy csak túl kevés pénzt hagytak likviden és túl sokat fektettek ingatlanfejlesztésbe, ami nem a leglikvidebb befektetés a világon, ugye.

Egyébként most járna le több kötvény is március 18.-án: a QFD150318 és a QFF150318A12 is, összesen mintegy 3 milliárd forint összértékben.

A valódi okokat egyelőre nem tudjuk, csak a cég közleményére támaszkodhatunk.

Hogy miért volt bátor döntés venni a Quaestor kötvényekből, itt írtam pár éve: A Quaestor kötvényekről, hogy mire figyelj hasonló esetekben, arról pedig itt: 7 lecke, amit érdemes megtanulnod

Ha érintett vagy, egyelőre semmit nem tudsz csinálni, mint várni és reménykedni, hogy sikerül rendezni a helyzetet és legalább részben kárpótlást kapsz a befektetéseidért cserébe.

A rossz hír, hogy a BEVA, amiben sokan reménykednek ilyenkor, nem fizet egy fillért sem, mert nem a brókercéged ment csődbe, hanem a kötvénykibocsátó cég, az pedig a te befektetési kockázatod volt, hogy kinek adsz kölcsön.

UPDATE!!!: Állítólag sokkal nagyobb a baj, mint eddig tudni lehetett, az MNB szerint 150 milliárd forintnyi fiktiv kötvénykibocsátás történt, vagyis az eddigi legnagyobb csalás gyanúja merült fel. A portfolio cikke itt. Szóval könnyen lehet, hogy megvan a magyar Saradha.

Share

220 hozzászólás

 • Topfly
  Évek óta csodálkoztam, hogy milyen csodás befektetésekből tudja kitermelni a Quaestor csoport a kötvények hozamát, de senki sem tudott erre értelmes választ adni. A végén ki fog derülni, hogy a legnyilvánvalóbb válasz lesz a mérvadó, az hogy a Quaestor egy piramis játékot működtetett 🙁
 • 230e
  Érdekes visszaolvasni a majd két évvel ezelőtti írást, és a kommenteket is.
 • Kiszamolo
  Topfly, elolvastad a belinkelt cikket az indiai cégről?
 • e=mc2
  Tegnap még sokan váltottak vissza Q kötvényeket akár még buktával is. Volt, aki 38mFt-ot.
 • Topfly
  Kiszámoló, elolvastam a cikket és egyetértek vele. A fentiek miatt nem is vettem Quaestor kötvényt. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ebben az esetben a pénzügyi felügyelet is ludas, mert még pár hónapja is engedélyezett további kötvény kibocsátásokat
 • Stanlee
  Mar valahol korabban irtam, hogy jelen pillanatban Nyugat-Europaban (en a nemet piacot latom jobban) a kotvenykibocsatas a legnagyobb business. Egesz jo legit business-nek tuno cegeket lehet letrehozni gyorsan (max. 2 ev alatt), amik aztan kotvenykibocsatasba kezdenek, es 2-3 eves tenyleges mukodes utan bedobjak a torolkozot. Nulla esely, hogy a penzt egyszer is viszont latja a kisbefekteto, de a banki kamatnal nagyobb igert kamat teljesen megbolonditja az embereket. A tenyleges uzletmenet miatt sok penzt lehet ilyen-olyan cimszoval kivenni a cegbol, foleg ha jol robog a szeker.
 • Egy másik Zoltán
  Erre mondják az “okosok”, aranyat kell venni, nem papírt!
 • Kiszamolo
  Amennyit esett az arany ára, inkább otthon kellett volna tartani a pénzt a párnában, ha már okoskodunk.
 • kasugi
  Ezeket a kötvényeket csak úgy vissza lehetett váltani a kibocsátónál lejárat előtt?
 • Lazlo888
  Sziasztok! (szakértői válaszoljon kérem)

  Tehát mivel itt nem brókercég ment csődbe, hanem a kötvénykibocsátó cég, így nem is kapnak BEVA kártérítést a károsultak? A Buda-Cash értékpapíros ügyfelei viszont kapnak kártérítést, annak ellenére, hogy ott már biztosan csalás történt?
  Állami kártérítésre mekkora lehet az esély?
  Köszönöm a szakértői választ!

 • Kiszamolo
  kasugi, el tudtad adni valaki másnak, aki éppen venni akart. De egyébként a kibocsátó cég is visszavásárolhatta, ha akarta.
 • Kiszamolo
  Lazlo, a BEVA arra való, hogy akkor fizessen, ha a brókercéged csalt. HA rossz befektetési döntést hoztál (olyannak adtál kölcsön, akinek nem kellett volna), akkor az a te buktád, ahhoz semmi köze a BEVÁ-nak.
 • mtoma73
  Na már meg is van a devizahitelesek után kiket kell megmenteni. Nem kell ide biztosító, nem kell ide kockázatelemzés, az állam jön és jól megment majd mindenkit. Aztán majd azokat kell megmenteni, akik abba rokkantak bele, hogy az állam másokat jól megmentett, és ez így megy majd amíg már nem marad semmi, amiből már meg lehetne menteni valakit.
 • Lazlo888
  Köszi a választ! Viszont az MNB azt írta, hogy szabálytalanságok miatt függesztette fel az engedélyét, vagyis ha csalást/szabálytalanságot találnak, akkor nagyobb az esély bármilyen kártérítésre?
 • Szenti
  van valakinek ötlete, hogy a Concorde-nel is törtenhetnek
  hasonlo dolgok?
 • Kiszamolo
  Lazlo, de akkor sem vonatkozik a Quaestor kötvényekre, azokat egy másik kft. bocsátotta ki.

  Ha csalt az Értékpapír Zrt, akkor azt a kárt térítik, de az egyébként is most már talán nullát érő Quaestor kötvényed után a nulla forintot fogják téríteni.

 • peter
  A Quaestor abban követte el a legnagyobb hibát, hogy nem korlátozta a kötvények likviditását.
  Minden pénzintézetet be lehet dönteni a hitel azonnali visszakövetelésével. De nem csak a pénzintézeted. Ha az összes állampapír tulajdonos egyszerre akarná visszakérni a pénzét, az állam lenne fizetésképtelen.

  Ez egyenlőre bizalmi válság. Bár korábban a Quaestort megfedte a felügyelet mert állította hogy a Beva védi a kötvényeit (ami nem igaz), és előfordulhatnak kisebb szabálytalanságok most is, csak reménykedni tudunk, hogy a Buda Krach céghez hasonló problémák nem lesznek.
  Én személy szerint bízom abban, hogy nem dől be a brókercég, és sikerül a kötvénytulajdonosokkal egyezségre jutni.

 • e=mc2
  Csak nehogy az legyen, hogy a felszámoló a maradék vagyont is kilopja a felfüggesztett, később felszámolás alá került cégekből (volt rá példa régebben).
 • Átlagparaszt
  Nem mintha összeesküvés elméleteket akarnák népszerűsíteni, de ezen picit elgondolkoztam:

  iflgazdasag.blog.hu/2015/03/10/a_questor_is_bedolt_a_brokerbotranyban

  UL ügynök, vagy nem UL ügynök a blogger, ettől függetlenül talán lehet benne valami, hogy állam bácsi, nem mindig tisztességes eszközökkel, az állampapírok felé igyekszik terelgetni a lakossági megtakarításokat.

 • Kiszamolo
  peter, persze hogy reméljük, hogy marad pénz.
 • Kiszamolo
  Átlagparaszt, szerintem hülyeség.

  Egyébként az úr ügynök a javából, ez a honlapja: iflgroup.hu

  Ezért olyan ideges mindenkire, aki véleményt mond arról, amiből ő szerzi a fizetését.

  Főleg, amikor ez a vélemény negatív és ő ezért rengeteg üzlettől esik el.

 • NAR
  Az nagyon összeesküvés-elméletszagú, hogy a kormány ezzel (is) az állampapírpiac-felé akarja terelni a belföldi befektetőket? A bankbetét elhanyagolható kamatot ad, a befektetési alapok csalnak (elég az erről szóló hír a kereskedő bedöntésére, nem kell tényleges csalás), csak az állampapír a biztos? Azért én valószínűbbnek tartom, hogy egy-két bróker és bankár volt a szükségesnél kapzsibb…
 • Gábor
  szerintem a Concorde az rendben van. Olyan drágán dolgoznak, hogy nem nagyon van szükségük egyéb bevételekre (bár tény, hogy feltűnően jól élnek a tulajok, 13-ban 1Mrd osztalék, 12-ben 200M, 11-ben 700M, 10-ben 2Mrd, jó kis offshore (panama, BVI, luxemburg) tulajdonosi háttérrel). Bár ott is ott van a nyugdíjpénztári pénz amihez szépen hozzá lehet nyúlni, ha úgy adódik. Valamint, ha politikai hadjárat indul, akkor teljesen mindegy.

  Továbbá úgy gondolom, hogy nem véletlen ez az elszámoltatás a bróker cégek és bankok ellen. A kormányzat célja minden kisember befektetését a _biztos_ állampapírba terelni, bármi áron, eszköz nem számít, csak a cél.

 • Kiszamolo
  Gábor, a budacash is a legnyereségesebb brókercég volt papíron….

  Ezzel nem azt mondom, hogy baj volna a concorde-dal, szerintem egy jó kis cég, csak hát a számokat a legkönnyebb meghamisítani.

 • Átlagparaszt
  Jó, de akkor hogy a fenébe lehet, hogy eddig rendszeresen tartottak átfogó vizsgálatokat az érintett intézeteknél, és eddig soha nem találtak semmit? A Buda Cash-nél januárban volt teljes könyvvizsgálat, és semmilyen rendellenességet nem találtak. Pár héttel később meg hirtelen csak úgy a semmiből…
  Amúgy legyek ideges amiatt, hogy a KBC oldalán egyetlen büdös szóval nem említik a brókerbotrányokat? (Viszont a ma reggeli „fontos hírek” között ott van például, hogy „kiváló évet zárt az ANY Biztonsági Nyomda”.)
 • Gábor
  most hogy írod, igaz, az az 1-2Mrd osztalék eltörpül a 60-100Mrd-hoz képest. :S
 • Topfly
  SZVSZ a következő hetekben vagy hónapokban legalább még 5-6 nem banki hátterű brókercég be fog zárni. Most akkora tőkekivonás lesz, hogy még a rendesen működő cégek üzletmenete is vesztességes lesz és egyszerűen nem fogja megérni működtetni a céget 🙁

  Jó lenne utolérni olyan országokat, mint Indiát vagy Bulgáriát, ahol a központi elszámolóház vezeti az egyéni értékpapírszámlákat. Sokkal nehezebb lenne csalni, ha a Keler-ben is le kell szedni az ügyfél számlájáról az értékpapírt.

 • kasugi
  “Kiszamolo says:

  kasugi, el tudtad adni valaki másnak, aki éppen venni akart. De egyébként a kibocsátó cég is visszavásárolhatta, ha akarta.

  2015-03-10 at 10:41 ”

  Én is így gondoltam, viszont akkor nem sok értelme van a Q magyarázkodásának, hogy azért kerültek bajba, mert a Buda-Cash miatt hirtelen mindenki vissza akarta váltani a kötvényét.

  És hát közben ha jól olvasom, az MNB már itt is 200 milliárdos csalásról beszél. Ha az igaz, akkor csak a nagy mellébeszélés ment a Q részéről.

 • HNR
  Kérdés, ha meginog a többi brókercégben is az emberek bizalma, akkor hány nap alatt lehet összedönteni egyébként működő vállalkozásokat? Vagy az egész szektort? 1? 2? 5? 10? 30?

  (Hozzáteszem: a blog miatt nem vettem quaestor kötvényt, felfogva a kockázatát, úgyhogy maximum respect)

 • GA
  Kicsit túl sok lett hirtelen a bróker csőd. Persze tudom volt ilyenre példa régebben is, de sokan azt gondolhatták utána megtisztult a rendszer, most meg megint ott vagyunk, hogy megrendülhet a bizalom. Márpedig ha az emberek pánikolnak és elkezdik kivonni a pénzeket az még az egyébként stabil intézeteket is vállra fektetheti. Ezért is hiányoltam azt, hogy a nagy pénzintézetek az MNB-vel karöltve miért nem kezdtek bele lázasan az emberek megnyugtatásába rögtön a BC csőd után.
  Most, hogy már a harmadik csőd történik rövid időn belül talán egyre többen aggódnak azon, hogy ki az esetleg következő, kell-e gyorsan lépni stb. Aztán lehet, hogy valaki egy stabil helyről fogja emiatt a pénzét egy olyan helyre tenni ahol problémák vannak csak még épp nem derült ki.
 • GA
  Átlagparaszt azt én is hiányolom, hogy hiányzik ez a tájékoztatás. Bár attól, hogy még egy cég ír róla a saját honlapján az még a megnyugtatáshoz szerintem kevés, mivel az nem jelenti azt, hogy náluk semmi probléma. Ezért szerintem annak lenne hitele ha pl. az MNB nagyon gyorsan végezne a beharangozott ellenőrzésekkel és annak az eredményét tennék közre. De addig is ha közösen nyilatkoznának büntetűjogi felelőség tudatában, az talán egy kicsit megnyugtatólag hatna. Bár lehet, hogy tévedek.
 • Zsoca
  A Zoltán pontosan írta le az idézetet, nem véletlenül tette idézőjelbe azt hogy “okosok”, ő is tudja hogy ezek mind buták. 🙂
 • Gaba2001
  Nekem is a Concorde-nál van nem kevés pénzem.
  Nem tudom most mit tegyek? Váltsak vissza mindent?
  Eddig korrektek voltak mindenben.
 • Gejza
  Azt hiszem az embereknek újra kell tanulniuk a befektetés fogalmát (nekem is). A 90 -es évek 20-30% -os kamatai után a nem is olyan régi 10% is kevésnek tűnt, de a mostani 1-2% meg egyenesen semminek. Megszoktuk, hogy a pénz magától fial és nem akarjuk elhinni hogy nem, ezért egyre nagyobb kockázatot vállalunk. A mai helyzetben ezek szerint nem abból kell kiindulni, hogy mennyit keresek a tőkémmel, hanem hogy bírom az értékét megőrizni. Egyik cégben sem volt egy fillérem sem, de ez a 3 csőd azért el kellene hogy gondolkodtassa az embereket. Ha 3 cég ilyen rövid idő alatt bedől ott az ellenőrzéssel sem lehet minden rendben. Meghamisították az adatokat? Nem azért volt a PSZÁF (ma MNB), hogy ezt kiszúrja? Én a közértben 1.000 forintnak utána nézek, nem hiszem el látatlanba amit a pénztáros mond. Itt meg milliárdokról van szó. Gondolom azért volt a 3 gyors csőd, mert ugyanúgy csaltak.
 • sz.krisz
  “Jó, de akkor hogy a fenébe lehet, hogy eddig rendszeresen tartottak átfogó vizsgálatokat az érintett intézeteknél, és eddig soha nem találtak semmit?”
  Magyarországon vagyunk.
 • Yggdrasil
  Mint Quaestor-ügyfél, akinek jelentős pénze van ott, eléggé be vagyok most pánikolva. A családilag sok év alatt összekuporgatott lakásvásárlás önrészem áll náluk, ráadásul ez is most jár le egy hét múlva, és fix 8,valahány százalékos kamattal. Ezen túlmenően, van náluk egy másik számlám is, kisebb, de így se tízezer forintos megtakarítással, amit a gyerekemnek gyűjtögettem. Megmondom őszintén, nagyon félek,mert ha jól értem a közleményt, ezt a 44 milliárd forintot az államtól várják, azt meg nyilván nem fogják megfinanszírozni. Ha valaki tud valami biztatót, ne habozzon leírni…
 • Zsolt
  Kedves Miklós!

  Két éve írt cikked után megnéztem a Quaestor Zrt konszolidált mérlegét, és a Hrurina törzstőkéjét.
  Ezt követően realizáltam a 30% hozamomat és eladtam a kötvényeket.

  Kedves Miklós!

  Köszönöm!

  Zsolt

 • barna
  Kedves KISZÁMOLÓ,

  Ha nekem értékpapír számlám van a “Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt.”-nél, akkor engem ez érint?

  Ha részvényben van a pénzem ott, akkor ha ez a cég (nem a cégcsoport egy másik cége) csődöt jelent, vagy az MNB becsukja, akkor azzal mi lesz? Megkapom a részvényem, vagy kényszer értékesítik? Választhatok vagy kényszerpálya innentől? Külföldi részvényről van szó…

  Köszönöm, ha válaszolsz a kérdéseimre!

 • hemond
  Ezek visszaváltható kötvények voltak, tehát a kötvényes beballaghatott a Qhoz, hogy tessék itt a papír, pénzt meg vissza.

  (Ha ezekből mondjuk ingatlant finonanszíroztak, akkor kb ez a saját magad kiütésével egyenértékű)

 • Tamás
  Nem hiszem el. 2 évnyi megtakarításom volt (van?) ezeknél a csavargóknál. Országos hálózattal, MNB felügyelettel működő cég, anno OBÁ-s meg BEVÁs prospektusokkal adták el a kötvényt, kockázatokról még csak véletlen se esett szó. Nem gondoltam volna, hogy a végletekig utána kell bogarászni, mert átvágnak – végülis nem az utcasarki Pálinkás Pista bácsi “vállalkozásához” vagy egy (anno zsákszámra bedőlt) fiók-ingatlanszövetkezetnek adtam kölcsön! Őrület…
 • e=mc2
  Nem jó irány, ha a befektető már a Raiffeisen és FHB kötvényeinek eladásán gondolkozom?!…
 • e=mc2
  Bocs, nem egyeztettem az alanyt az állítmánnyal…
 • Flimo
  BTW én be tudnék sétálni a Kelerhez, hogy nyissanak nekem egy számlát, és ha a brókeremnél mondjuk összegyűlt egy milliónyi otp részvény, amit nem tervezek eladni, akkor azt áttranszferáltathatom rá, kiiktatva a brókert?
 • hungaroborg
  “Jó, de akkor hogy a fenébe lehet, hogy eddig rendszeresen tartottak átfogó vizsgálatokat az érintett intézeteknél, és eddig soha nem találtak semmit?”

  Megvolt annak a több száz milliárdnak a helye már előre.

 • Stanlee
  Sajnos tisztulason megy keresztul a hazai penzugyi rendszer, a lakossagnak meg ezzel egyutt sajat karan meg kell tanulnia, hogy oda kell figyelnie, hogy a penzet mibe teszi bele. En szemely szerint jelenleg nagyon sokaig elemzem egy egy befektetesem, pont az elmult idoszak nagyon rossz tapasztalatai miatt. -val kell egyet ertenem, a mostani nagyon rossz hozamkornyezetben egyre kockazatosabb megtakaritasokba is kenytelen az ember belemenni, csak ne 1% kamatot kapjon.
 • Jenő
  @kiszamolo “Két éve írt cikked után”
  Melyik cikkről van szó? Köszönöm!
 • e=mc2
  A Q-tól áthelyeztem tegnap egy másik pénzintézethez a tbsz számlámat. A rajta lévő eszközök egy része átment, a másik nem, így a tbsz számla kettészakadt – na ez hogy is áll jogilag?
 • GA
  Gaba2001, erre biztosat valószínűleg senki sem fog tudni mondani. Viszont ha aggódsz, azt gondold meg mennyi pénzt tartasz náluk és milyen formában. Ha csökkeneteni akarod a kockázatot a pénzed egy részét vidd át egy másik pénzintézethez, vagy ha nagyobb összegről van szó akár több helyre is.
  Magáról a cégrő egyébként én sem hallottam rosszat, de ez nem jelent garanciát semmire.
 • cabala
  Azt a cikket annó én is olvastam és köszönöm, a tanácsot, emiatt én sem vágtam bele. És most nem azért, de aki ennyire rizikózik, hogy MINDEN pénzét egy helyen tartja és még csak utána se néz a kockázatoknak, az mégis mire számít? Diverzifikálni, diverzifikálni!
 • sok fa
  KISZÁMOLÓ, ÉN IS KÖSZÖNÖM, hogy nincs q kötvényem.