Felfüggesztették a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. engedélyét és csődben a Quaestor Financial Hrurira Kft.

2015-03-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Két hír is borzolja a Quaestor ügyfeleinek az idegeit.

Egyrészt részlegesen felfüggesztették a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. működési engedélyét szabálytalanságok miatt és a számlákat szokás szerint zárolták. (MNB közlemény itt), de ez eltörpül ahhoz képest, hogy a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődöt jelentett.

A Quaestor csoport egy külön kft.-t létrehozva vette fel a hiteleket, a kft. által kibocsátott kötvényeken keresztül. Most ez a kft. jelentett csődöt, a hivatalos indoklás szerint a BudaCash botrány miatt túl sokan akarták visszaváltani a kötvényeket. Én egy kicsit szkeptikus vagyok a magyarázatot illetően, hiszen kevés köze van egy brókercég csődje és egy vállalati kötvénykibocsátás között. Akkora kiáramlást legalábbis nem okozhatott szerintem a BudaCash, hogy önmagában ez elég legyen a teljes likviditási problémához.

Pont azok az óvatos, félős, bár kevésbé tájékozott kisbefektetők vettek Quaestor kötvényeket, akik soha életükben nem tőzsdéztek volna, így nehéz elhinni, hogy egy brókercégnél feltárt csalás miatt rohantak volna egy vállalati kötvényt visszaváltani olyan nagy számban, hogy ez egy likvid céget kétvállra fektetett volna. De ez csak az én véleményem. Lehet, hogy csak túl kevés pénzt hagytak likviden és túl sokat fektettek ingatlanfejlesztésbe, ami nem a leglikvidebb befektetés a világon, ugye.

Egyébként most járna le több kötvény is március 18.-án: a QFD150318 és a QFF150318A12 is, összesen mintegy 3 milliárd forint összértékben.

A valódi okokat egyelőre nem tudjuk, csak a cég közleményére támaszkodhatunk.

Hogy miért volt bátor döntés venni a Quaestor kötvényekből, itt írtam pár éve: A Quaestor kötvényekről, hogy mire figyelj hasonló esetekben, arról pedig itt: 7 lecke, amit érdemes megtanulnod

Ha érintett vagy, egyelőre semmit nem tudsz csinálni, mint várni és reménykedni, hogy sikerül rendezni a helyzetet és legalább részben kárpótlást kapsz a befektetéseidért cserébe.

A rossz hír, hogy a BEVA, amiben sokan reménykednek ilyenkor, nem fizet egy fillért sem, mert nem a brókercéged ment csődbe, hanem a kötvénykibocsátó cég, az pedig a te befektetési kockázatod volt, hogy kinek adsz kölcsön.

UPDATE!!!: Állítólag sokkal nagyobb a baj, mint eddig tudni lehetett, az MNB szerint 150 milliárd forintnyi fiktiv kötvénykibocsátás történt, vagyis az eddigi legnagyobb csalás gyanúja merült fel. A portfolio cikke itt. Szóval könnyen lehet, hogy megvan a magyar Saradha.

Previous Post
Aranyba fektetnék

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram