Devizahiteles tapasztalat

István osztotta meg a személyes tapasztalatát a devizahitel témakörében.

“Mostanában elég sok ellentmondó információ kering a neten a devizahitelek elszámolásával kapcsolatban, ezért tegnap utánajártam a saját hiteleimnek, gondoltam megosztom a tapasztalataimat, hátha másnak is segíthetek kicsit.

1. 2008-ban vettem fel 5 évre CHF alapú autóhitelt, 900eFt-ot. (munkához kellett a kocsi. 2013-ban ez lezárult, a kimutatások alapján összesen 1 878 383 Ft-ot fizettem ki a hitelre.

Az Erste Leasing-nél volt a hitel, Erstés számlám sosem volt, értesítést sem kaptam, ezért felhívtam a központi számukat, hogy mi a teendőm. Ott személyes adatok alapján beazonosítottak, majd közölték, hogy már kiszámolták nekem mi jár vissza, létrehoztak egy technikai számlát is a nevemre, bemehetek bármelyik bankfiókba és azonnal felvehetem.
Így is tettem, és tényleg gyorsan, minimális adminisztráció mellet visszaadtak 125 005 Ft-ot 🙂

2. 2005-ben vettem fel lakáshitelt, 5 000 000 Ft-ot CHF alapon 20 évre a Budapest Banknál. 2012 januárjában sikerült végtörlesztenem szintén Budapest Bankos forinthitelből.

Szintén tegnap az Erstéből átsétáltam a Budapest Bank fiókjába, hogy személyesen érdeklődjek mi a teendőm az elszámolással kapcsolatosan.
Esetemben a kiváltó forinthitel elszámolása automatikusan elindult, viszont az eredeti CHF alapú hitelé nem, azt kérvényezni kellett! Minden bankra igaz, hogy az enyémhez hasonló esetben 2015. március 31-ig van lehetőség kérelmezni az elszámolást, utána már nem lehet tenni semmit! Én ezt ott helyben megtettem, és saját bankról lévén szó nem kellet befizetni a 10 000 Ft eljárási díjat sem. Aki viszont más bank hitelével végtörlesztett, annak igazolás kell az új bankjától és ez esetben meg kell fizetni a 10 000 Ft díjat, amit viszont visszakap, amennyiben ténylegesen jár neki vissza pénz (ha nem jár vissza az elszámolás alapján, akkor nem kapja vissza a 10 000 Ft-ot).

Ha úgy látod, hogy esetleg érdemes közölni az általam megírtakat, használd nyugodtan minden adatomat, remélem tudok segíteni pár embernek aki hasonló helyzetben van.”

Köszönjük az infókat.

Share

44 hozzászólás

 • w
  Tájékoztató:

  felugyelet.mnb.hu/data/cms2427006/10_Elszamolasi_torveny_modositott_ONLINE_20150109.pdf

 • Gábor
  A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ készített egy egész jó tájékoztatót az egész problémakörről, itt érhető el:
  felugyelet.mnb.hu/data/cms2427006/10_Elszamolasi_torveny_modositott_ONLINE_20150109.pdf
 • szocske
  Az én számításaim szerint a 2011-es végtörlesztés akkora kedvezményt adott, hogy kidobott pénznek tűnik a 10 ezer Ft befizetése.
  2011 év végén 250-260 körül volt a HUF/CHF árfolyam.
  Helyette volt a 180 Ft árfolyamon végtörlesztés.
  Ez minden befizetett 1M Ft-ra kb. 450 ezer Ft kedvezményt jelent.

  Véleményem szerint csak annak járhat vissza pénz, aki a végtörlesztés előtt a hitel jelentős részét már törlesztette (vagy rövid futamidejű volt a hitel vagy korábban jelentős részét előtörlesztette piaci árfolyamon).
  A többség szerintem a tartozás jelentős részét 180 Fton fizette vissza, ez esetben felvett milliónként legalább 400 ezres visszajáró összeg kéne a plusszos mérleghez.

  Javítsatok ki légyszi, ha téves a logikám.

 • okoska
  Mi is végtörlesztettünk, szerintem sem valószínű, hogy bármi is visszajárna. Nagy kedvezmény volt az árfolyamon!!
 • Petike
  Én is végtörlesztettem a K&H-s CHF lakáshitelemet 2011-ben, viszont Fundamentától vettem fel rá áthidaló hitelt. Így akkor nem kell fizetnem azért, hogy a K&H kiszámolja a dolgokat, ugye? Mert akkor egy oróbát megér, ha kell fizetni, akkor nem számoltatom ki velük.
 • Jelentéktelen Hangya
  István: végtörlesztés alatt ugye kedvezményes végtörlesztést értesz (180 HUF/CHF árfolyamon)?

  Értelmezésem szerint a kedvezményes végtörlesztőkre vonatkozik az eljárás kezdeményezése, nem az összes végtörlesztőre vagy tévedek?

  Ez a két kategória következetesen mindig össze van mosva szinte mindenütt.

  Ha valaki _piaci_ árfolyamon végtörlesztett (akár saját, akár másik bank segítségével), akkor az elszámolás automatikus, kérvényezés nélkül, nem?

  Miklós, mi a véleményed?

 • Kiszamolo
  Úgy szól a törvény, hogy a kedvezményesen végtörlesztőknél is el kell számolni a kamatemelésekkel, de le kell belőle vonni a végtörlesztés miatti kedvezményt és csak akkor kell fizetni, ha még van mit. (Általában nincs.)

  Ha te nem kedvezményesen törlesztettél, akkor jár a visszatérítés.

 • attila
  Én 2009-ben vettem fel nem deviza alapú hanem eurós devizahitelt amit minden hónapban euróban vontak az eurós számlámról. 2014-ben végtörlesztettem önerőből. Nekem március 2-án rajt volt az elszámolásból visszajáró összeg a számlámon, másnap hívtak a fiókból hogy átutalták a pénzt. Úgyhogy nagyon gyorsak voltak. Én igazából arra vagyok nagyon kíváncsi hogy miből tevődik össze ez az összeg. Nálam ugye csak 1x volt árfolyamrés, akkor mikor folyósították. Érdekességként megjegyezném hogy annó 8,5%-os kamatra kaptam a hitelt 2009-májusban. Ha megnézzük hogy mennyi volt akkor a 6 hónapos euribor, akkor ki lehet jelenteni hogy óriási felárat számítottak ahhoz képest. Ha megnézzük hogy most milyen felárakkal dolgoztak akkor az tényleg nem volt fair.
 • Egy olyan kerdesem lenne 2006 februarba vettem fel svajci frank alapu hitelt 5000000ft ot 150ft os arfolyamon fizettem rendszeresen hat even at kiszamoltam vissza fizettem 4600000ft ot es 2012 ben aprilisaba ki fizettem az egeszet akkor meg 65000000ft ot 263ft os arfolyamon mennyire szamoljak mennyit kene vissza kapni
 • Petike
  @kiszamolo: nem, én is kedvezményesen végtörlesztettem. Viszont valahol mintha azt olvastam volna, hogy aki nem önerőből, hanem szintén hitelből törlesztett, annak nem kell fizetni a 10.000 Ft-ot.

  Meg is van:
  “Egyáltalán nem kell megfizetnie az eljárási díjat annak az adósnak, aki igazolni tudja, hogy a végtörlesztés miatt hitelkiváltó kölcsönt vett fel.”

  penzcentrum.hu/hitel/devizahitelesek_az_mnb_szerint_igy_kell_kerni_az_elszamolast.1043982.html

 • Jelentéktelen Hangya
  Miklós: a kedvezményesen végtörlesztőknél az elszámolás _nem automatikus_, azt külön kérvényezni kell, a cikkben István is ezt írta.

  Értelmezésem szerint és a bank tájékoztatása szerint is a piaci árfolyamon végtörlesztőknél viszont _automatikus_.

  Viszont minden, témába vágó tájékoztatásnál a két kategória össze van mosva: végtörlesztő = kedvezményesen végtörlesztő. Ez okozza a zavaromat.

 • Kiszamolo
  Mivel feltételezik, hogy úgyis jobban jártál, ezért külön kell kérvényezni, ha szerinted mégsem. Ez 10 ezerbe kerül.

  A Nagy Kedvezményes Végtörlesztést hívták a Végtörlesztésnek, ezért mindenki így hivatkozik rá. De ha te csak normál végtörlesztettél=piaci árakon visszafizetted a hiteled, akkor neked jár a visszatérítést és nem kell semmit külön tenned tudtommal.

 • Tamas
  Sziasztok,

  Egy kis segítséget kérnék:

  Szüleim vettek fel 2004-ben 900 000 Ft kölcsönt 16 ezres törlesztővel frank alapon Merkantilnál. Most még van 1.5M tartozás.

  Nekik a fentiek alapján most jár vissza pénz?

  Köszönöm előre is!

  Tamás

 • Tamas
  Kis módosítás: autóra vették fel a hitelt!

  Köszi

 • Peet
  Köszönöm a tippet!

  A cikk hatására be is rohantam az Erstébe és nekem is kifizették kp-ben.
  Autóhitel 2008-2010 között CHF alapon, 450000 Ft. A visszajáró kb 43000 Ft lett.

 • Sanya
  Sziasztok, István posztján felbuzdulva bementem ma az Erstéhez. Rákérdeztem, hogy mi a helyzet a 2004. júliusában felvett 2011-ben visszafizetett CHF alapú maradványértékes formájú gépjármú hitelemmel. 3 milliót vettem fel, kb 4,6-ot fizettem ki 7 év alatt. Visszakaptam most 417,000 forintot, amit holnap utalnak is a bankszámlámra, vagy felvehettem volna készpénzben. Köszi az infót! Kb 20 perc az ügyintézés.
 • kissbéla
  Én az OTP-ben voltam: a mi yen, ill. anyósomék CHF hitelét (ezt is mi) fizettük vissza 2012. januárjában, kedvezményesen végtörlesztve.
  Az ügyintéző (bár ismerős) nem tudott segíteni, hogy kidobott pénz lesz-e a 2*10 eFt.
  Szerintetek?
  2009-ben ill. 2007-ben felvett hitelekről van szó.
 • Gábor
  “Én ezt ott helyben megtettem, és saját bankról lévén szó nem kellet befizetni a 10 000 Ft eljárási díjat sem. ”

  Ezt a dolgot most hallom először, tényleg van ilyen?
  Nálunk ez kockázatmentessé teszi a kérést.

 • antenna
  Írhatnátok még ilyen arányokat. Mennyi volt a felvett hitel, mettől-meddig törlesztve és mennyi jött vissza.

  köszi

 • Attila
  Nekem volt egy Cib Lizinges autóhitelem amit 2007-ben vettem fel és 2009-ben végtörlesztettem, ha jól gondolom akkor nekem is jár vissza pénz csak az a probléma hogy nekem erről a szerződésről gyakorlatilag már semmilyen papírom sincs 🙂
 • Kiszamolo
  Attila, az a kérdés, 2009-ben mikor (elévülés). Attól hogy neked nincs papírod, a cégnél még van, menj be, hogy nézzék meg.
 • Gina
  2004 augusztusban vettem autót CHF alapú hitelre a RCI Lízing Zrt-től, ami 2009 augusztusan járt le. Nekem vajon jár vissza valami? A Lízing cég a Raiffeisen Banknál vezeti a szláját.
 • válaszra kérdéssel
  Gina, szerintem vagy óriási mákod van, vagy óriási peched. Ha jól tudom a jogszabály 2009.07.26-ot határozott meg, ha azt követően szűnt meg a hiteled, akkor jár vissza pénz. Tehát, ha 07.26-át követően egyetlen törlesztő részlet fizetnivalód is volt, akkor szerintem jár neked is vissza pénz.
 • Zuzu
  Az Ersténél 4 éve vettem fel € alapu hitelt, ( kb 10mFt) másfél éve végtörlesztettem.
  E hónap elején egyszercsak megjelent a számlámom 350eFt( mindenfèle igènylès nèlkül), kellemes meglepetés volt.

  Koràbban az Erstèvel nem voltam megelègedve, ott is hagytam öket, most kicsit visszakompenzàltak.

 • V
  AXA-nal tavaly aprilisban piaci alapon vegtorlesztett CHF, azota folyoszamla is meg lett szuntetve. Februar vegen kitoltottem egy nyomtatvanyt es elkuldtem nekik az uj folyoszamla adataimmal, kb egy hete megerkezett az elszamolt kulonbozet. Nyomtatvanyok itt:

  axa.hu/hu/elszamolas-forintositas

 • somy75
  Üdv
  Gondoltam megosztom.
  Ma felhivtam az erste bankot.
  Érdeklődtem az autóhitelem miatt.
  Hölgy elmondta hogy postán tájékoztatnak.
  Modta hogy addig fizetni kell a részeleteket.
  De én nem kaptam meg erre a honapra a szokásos törlesztési csekket, ezért nem tudom mennyi az e havi részletem.
  Na, igy a végén nagy nehezen utánnanézett.
  Jo hir. Annyit közölt hogy nem kell már fizetnem. De hogy még jár és ha igen mennyi vissza arról majd a már kiküldött értesitőből tudok meg többet.
  Ez jó hir, mert még 6 hónapom lett volna hátra a hitelből. Igy mivel az utólsó papiron még 1800 chf tőketartozásom volt feltüntetve, kb azt már tudom hogy 530ezer ft jóvá lett irva. Hogy e felett még mit kapok az napokon belül az elszámolás megérkezésével kiderül. Nem mondta meg a hölgy hiba azonositott be.

  A hitelem adatai.
  2005 ben felvett CHF. 4millió ft
  10 év futamidőre.
  Erste lizing.
  Tehát a jóváirás min. 500e

 • rongaucho
  Sziasztok,

  2008. szeptemberében vettem fel JPY alapú hitelt (kb. 8.000.000 JPY, 12.000.000 Ft),akkor 1,5 körüli árfolyamon. 2012 januárjában végtörlesztettem családi kölcsönből 2,00 árfolymon 16.000.000 Ft-ot (Mivel LTB-vel kombinált hitel volt, az első években csak kamatot fizettem, tőketörlesztés nem volt, helyette a LTP-be ment egy bizonyos összeg havonta. 2012. januárban 300 környékén járt a JPY, tehát én minden törleszett jenen 1 Ft-ot nyertem, összesen 8 millió Ft-ot.

  Jól gondolom, ugye, hogy teljesen értelmetlen nekem most 10.000 Ft-ért egy elszámolást kérni, mert kizárt, hogy 3,5 év alatt annyi összejön a “tisztességtelen kamatemelésekből meg a tisztességtelen árfolyamból”, hogy az meghaladja ezt a 8 millió FT-ot.

  köszönöm,

  rongaucho

 • CHFHitel
  Üdv!

  CHF alapú szabadfelhasználású jelzáloghitel az ERSTE-nél.
  Felvétel 2004 szeptember, futamidő 10 év, összeg 6.000.000 forint.
  Lejárat 2014 szeptember normál törlesztéssel.
  Ami most visszajött: 1.316.010 forint.

 • rongaucho
  Egy elég jó cikk a végtörlesztők mostani esélyeiről: azenpenzem.hu/cikkek/elszamolas-a-vegtorlesztoknek-is-jarhat-vissza-penz/2399/
 • böbe
  2004. márciusában felvett és 2006.ban végtörlesztett forint alapú hitelre jár-e visszatérítés
 • Kiszamolo
  böbe, nem, már elévült.
 • Fishing
  Üdv
  2007.03.12-én felvettem 2,250.000.- forintot CHF alapon.
  2014.03.12-én lejárt a szerződés. A futamidő alatt kifizetett összeg 4.860.000.-ft.
  Az elszámolásban 417.012.-ft jött. Akkor 2.610.000.-ból levonom a 7év kamatát marad
  1.200.000.-ft és ebből csak ennyi jár vissza????

  4.860.000.-
  -2.250.000.-
  —————–
  2.610.000.- ez hány %-os kamat,nálam több mint 100% és csak 15% jár vissza?

  Vagy ez csak a nekem visszajáró előleg?????

  KÉREM ONTSÁTOK A VÁLASZOKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • antenna
  Miért, ennyi idő alatt mennyivel drágult a CHF? És mennyit szeretnél visszakapni?
 • antenna
  Amúgy a felvett összeghez képest visszakaptál 18,5%-ot. Nem is értem, mit akarnak még az emberek, a bank állja az árfolyamkockázatot is? “Csak” 15-20% a felvett összeg arányában a visszatérítés. De durva! Szerintem örüljetek, hogy bármi visszajött. Mindenféle politikai felhang nélkül.
 • V

  > ez hány %-os kamat,nálam több mint 100%
  bizony a kamatos kamat az csuda dolog. 7 evig fizetted a hiteled, igy a 2.25M felvett es 4.86M visszafizetett a 7 ev alatt 11.63%-os _eves_ kamatnak felel meg. Mivel visszakaptal 417k-t ezert ez igy “csak” 10.2% eves kamatnak felel meg vegul. Ha nem hiszed csekkold itt: hvg.hu/kalkulatorok/diszkont-es-kamatos-kamat
 • 2007. júliusában felvett 3,5 milliót, 2011-ben végtörlesztettem CHF alapú hitelemet ami 6,8 millió volt. Bementünk az OTP bankhoz és igényeltük mi is a visszatérítést, természetesen még márciusi hónapban. Az ott dolgozó hölgy közölte nem is halott még róla, de azért az igényt megírta és a 10e Ft ki kellett fizetni. Azóta nem kaptunk semmi nemű választ hogy jogosultak vagyun e rá vagy nem!!! A kollegám az Erste banknál végtörlesztett és Ő nem is igényelte, de már visszakapta a visszajáró összeget!!! Hogy is van ez? Valaki tud rá megfelelő választ adni? Köszönöm előre is.
 • Krisztina
  2008 májusában vettem fel chf alapú autóhitelt. Az autó novemberben totálkárosra tört, decemberben lezárták a hitelt azonban nem tudtuk egy összegben kifizetni csak 2010 júniusában. A bank 2010 márciusban adta ki a maradék tatrozásomat a bíróságra vegrehajtásra, azonban a maradek összeget én nem végrehajtonak, hanem a banknak fizettem ki. Van egy papirom arról hogy a bank közli, hogy a történet 2010 júniusában zárult le. Kérdésem, hogy jår-e vissza pénz, vagy az első lezárás a hivatalos és nem várhatom az elszámolást.? Köszi
 • János
  Sziasztok! Segítsetek legyetek szívesek! 2006 januárjában vettem fel deviza hitelt autó vásárlásra, 2010 októberében bementem a Raiffeisen bankhoz es a fennmarad 1,5 milliót nem kedvezményesen visszafizettem! Jár nekem vissza pénz?
 • Kiszamolo
  Szerintem igen. De miért nem a bankot kérdezed?
 • Emperor
  Sziasztok!
  2008 decemberében vettünk fel Eur alapú maradványértékes autóhitelt a Renault Creditnél!
  Pénteken megkaptuk a levelet,miszerint 0 ft a visszajáró összeg! Úgy el vagyunk keseredve!
  A hitelt már kifizettük!
 • Stanlee
  Ha ugy erzitek, hogy nem megfelelo az elszamolas (olvassatok utana, hogy mire jar vissza penz), akkor lehet menni az MNB-hez. De en elobb jol atolvasnam a szerzodest, mert az is lehet, hogy kifogtatok egy olyan bankot, ami nem igazan “bas*ta at” a kuncsaftjait. Az autogyartok mindig is jo kamattal adtak a hiteleket, lehet, hogy az arfolyamon sem akartak nyereszkedni, ill. a kamatot a kezelesi koltsegbe integraltak es akkor tenyleg nem jar vissza olyan sok.
 • otott-kovács gábor
  2006 márciusában vettem 3500000 forint alapú svájci frank kölcsönt.2011 ben végtörlesztettük kérdésem mikor értesítenek hogy kapok- e vissza és ha igen akkor mennyit
 • Player
  Sziasztok!

  Az volna a kérdésem, hogy az állam által meghatározott 256 Ft-os svájci frank árfolyamot, visszamenőleg dátumszerűen mikortól kell a hitelt nyújtó pénzintézetnek számolnia?

  2008 óta van autóhitelem. A Hitex pénzintézet még 2015 decemberében is 290 Ft-os svájci frank árfolyamon fizettetett velem un. árfolyam különbözeti díjat, 9230 Ft-ot.

 • Teddy
  @player: Én a Porsche banknál vagyok. Felhívtam a telefonos ügyfélszolgálatukat, mert miután novemberben fizettem a 3 hónapos árfolyam különbözetet, januárban ismét küldtek 3 hónapos árfolyam különbözetet. Megállapították az átváltás utáni törlesztőt, de új csekket azóta sem küldtek. Azt mondták, hogy a forintosításról szóló levél átvételét (ez nálam 2015. december 21.) követő 31. napon lesz hatályos az átváltás, ha addig nem emelek kifogást ellene. Ha elfogadom a forintosítást nem kell ezt a legutóbbi árfolyam különbözetet befizetni, viszont akkor a legközelebbi elszámoláskor márciusban felszámítják a decemberi és januári törlesztő különbözetet. (A régi és új törlesztőrészlet közötti különbséget).
  A bank az új árfolyamot a forintosításról szóló levél átvételétől számítja, de mivel 30 napig kifogást emelhetsz ellene, így a 31. naptól lép hatályba.(ez esetben visszamenőleg is).