Aranyba fektetnék

József szeretne aranyba fektetni, erre lenne havi 50 ezer forintja. Olyan céget keres, amelyik összegyűjti a pénzt és vásárolna neki folyamatosan aranyat, majd nagyobb tételnél ki is szállítaná azt. Azt kérdezi, melyik céget tudnám erre ajánlani.

Nos, amit József szeretne, az az úgynevezett aranyszámla. Erről már itt írtam bővebben: Az aranyszámláról

Ezzel csak három probléma van:

– Az aranyszámla elképesztően drága lehetőség, ennek mértéke ki van fejtve a fenti cikkben. A költsége veri az átlagos unit linked biztosítások költségeit, az pedig nem kevés. Az is kérdéses, hogy hol őrzik az aranyunkat, valóban létezik az, vagy csak virtuálisan tartják nyilván.

– Az arany a közhiedelemmel ellentétben nem is annyira jó befektetés.

– Valószínűleg nem is való Józsefnek, hogy aranyba fektessen.

Az aranyt valami nagy mítosz veszi körül, miközben a hozama messze elmarad nem csak a részvényektől, de jóformán még a kötvényektől is. A fizikai arany sem osztalékot, sem kamatot nem fizet, de legalább drága az adásvétele és az őrzése sem feltétlen egyszerű.

Az alábbi ábrán az amerikai tőzsde és az arany éves átlaghozamát láthatjátok 1945-ig visszamenőleg.

aranytőzsde

Az elmúlt 10 évtől eltekintve az arany még csak meg sem tudta közelíteni az amerikai tőzsde hozamát.

Ezzel szemben azonban a volatilitása (az árfolyam-ingadozása) veri a részvényekét.

Az alábbi ábrán az arany árfolyamváltozását láthatjátok inflációval korrigáltan.

aranyar

Nem csak az látszik az ábrán, mennyire hektikusan változik az árfolyama, de az is, hogy 45 év távlatában még csak olcsónak sem mondható az arany jelenlegi ára, sőt jóval a több évtizedes átlagára felett van, még mindig bő négyszáz dollárral drágább, mint volt átlagosan az elmúlt közel ötven évben.

Bármilyen furcsa, nem nagyon szól semmi az aranybefektetés mellett. Sokan abból indulnak ki, hogy az arany az kézzel fogható, egy cégben való részesedés (részvény) meg olyan megfoghatatlan. De ennyi erővel a lakásod tulajdonlapja és a saját ceged tulajdonlása is csak egy papír, amit bármikor elvehetnek tőled. (Amire volt is példa nem olyan régen a történelemben.)

Én még emlékszem arra is, amikor pár évtizede kötelező volt a tulajdonomba került aranyrudat felajánlani a magyar államnak megvételre, természetesen a nem túl vonzó hivatalos árfolyam mellett, a be és kivitele pedig radikálisan volt korlátozva. Miközben pár dollár vagy márkabankjegyet könnyű volt ki- vagy becsempészni, egy azzal egyenértékű fizikai arannyal sokkal nagyobb volt a lebukás esélye.

A fizikai arany vétele is drága (a vételen és az eladáson akár 10%-ot is bukhatunk, ami átlagosan mintegy kétévi teljes hozamunknak felel meg) és az őrzése is pénzbe kerül. Az adózás szempontjából a nyereség minimum 16%-a az adókulcs, de ha rendszeresen adjuk-vesszük, mondjuk évente több alkalommal adunk el belőle, akkor a 27% EHO-t is ki kell fizetnünk.

Ezzel együtt is lehet része egy portfóliónak az arany, mert a korrelációja alacsony a többi értékpapír árfolyamával. (Vagyis gyakran akkor drágul, amikor mondjuk a részvények ára esik.) De semmiképpen nem érdemes túlsúlyozni, 5-10%-nyi részesedés bőven elég és legyünk tisztában a várható (alacsony) hozamával, a drága adásvételi és őrzési költségével és a hektikus árfolyam-mozgásával is. Azon se lepődjünk meg, ha újra 20 évig 800 dollár alatt lesz az arany ára.

S ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy Józsefnek érdemes-e aranyat vennie. Sajnos a levélből nem derül ki, mekkora vagyona van másban s vajon a havi 50 ezer forinton kívül mennyit tenne még félre nem arany befektetésbe, de szerintem valószínű, hogy ez az összes pénz, amit havonta el tudna tenni.

Neki szerintem nem való az arany, bármekkora divatja is van. De ha már van vagyona és nem csak aranyban szeretne takarékoskodni, akkor is jobban jár, ha aranyszámla helyett inkább összevárna annyi pénzt, hogy tudjon venni egy-egy unciányi aranyérmét (ez 320-350 ezer forintot jelent). Esetleg vehetne fizikai aranyba fektető ETF-et is, mint például az SPDR Gold Trust ETF. Ennek előnye, hogy olcsóbb a megvétele, nem otthon kell őrizgetni, könnyebb eladni, bár tény, hogy így ugyanolyan kézzel fizikailag megfoghatatlan befektetés, mint egy akármilyen másik részvénybefektetés.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

102 hozzászólás

 • Gejza
  Én azért ilyen kategorikusan nem vetném el az aranyat, de csak fizikai valójában. Viszont abban egyetértek hogy havi 50k -ért nem éri meg. Nagyon rossz fele halad a világ éppen, Ukrán háború, pénzjegynyomda, stb … Az arany meg akkor is arany lesz ha semmi másnak nem lesz értéke. Nagyobb vagyonnak egy részét megéri aranyban tartani minden eshetőségre gondolva. Mekkora a nagyobb vagyon? Ez egy jó kérdés, talán 100M+, tehát havi 50k az nudli.
 • Gábor
  Magyar tőzsdén szerintem egyszerűbb és olcsóbb megvenni az EBGOLD02 certifikátot. Tőkeáttét nincs rajta, és forintért megveheted. 2019-ig hozzá sem kell nyúlnia (akkor lejár a certi).
 • SecTorr
  Sosem értettem ezt a hype-ot az arany körül. Magával az arannyal pont ugyanúgy nem lehet jóllakni, felöltözni, utazni, házat építeni, mint valutával vagy értékpapírral. Hogy az aranyért az ember “valódi” javakhoz juthat, az ugyanolyan törékeny közmegegyezés kérdése, mint a papírok esetében. A törékenységet az árfolyam grafikonja mindennél szebben mutatja… Hogy aranyat nem pár száz, hanem pár ezer éve használnak, az nem oszt, nem szoroz. (Sőt: inkább az a logikus következtetés, hogy előbb-utóbb ki fogják szorítani a “modernebb” értékmérők.)
 • Kiszamolo
  Gejza, sikerült szóról szóra leirnod, ami benne van a cikkben….
 • Topfly
  Van még egy nagyon komoly érv az arany befektetéssel szemben. Az aranyat is elkezdték “nyomtatni”! Az utóbbi 70 évben a bányászati technológiák annyit fejlődtek, hogy 1950 óta az összes eddig világon kibányászott arany 60%-át bányászták ki. Magyarán a rendelkezésre álló arany mennyisége 150%-al nőtt az utóbbi 70 évben és nagyon nagy hibát követ el az aki az elmúlt néhány ezer évből szeretne trendeket rajzolni.

  A bányászati technológiák azonban tovább fejlődnek és nem úgy tűnik, hogy megáll ez a trend. Egy másik forrás szerint az utóbbi 100 évben 500%-al nőtt az az éves átlagos kibányászott arany mennyisége. Az ENSZ nemrég mélytengeri bányászati engedélyeket is kiadott, ami teljesen felboríthatja a világ bányászati iparát. (Itt nem csak az aranyról van szó, hanem gyakorlatilag a világ összes bányászható nyersanyagáról)

 • Gábor
  Egy dolgot érzek, ami az arany mellett szól: Éppen amiatt mert az emberek valami megfoghatatlan ok miatt ragaszkodnak – és rakaszkodtak már évezredek óta – hozzá, az értéke mindig megmarad.
  Azaz nem jó befektetés, de nagy valószínűséggel nem is ejti le az értékét nagyon. És emiatt vészhelyzetben jól használható.
  Kis (háztartási) mennyiségben a tárolása nem nehéz és nem költséges.

  Egy fontos dolgot érdemes hozzátenni – annyira triviálisnak tűnik, hogy Miklós kihagyta a cikkből – senkinek eszébe ne jusson befektetési céllal aranyat hétköznapi ékszer formában vásárolni.

 • Kálmánka
  A mi arányainkról:
  A feleségem és én kb 20 millió forintot tartunk részvényekben, 11 milliót ingatlanban (ennyiért vettük a lakásunk) és 1 milliós az autónk. Hitelünk nincs.
  Egy éve vásárolgatok aranylapkákat a közeli kereskedésben a maguk fizikai valójában, eddig kb 300 ezer forintért vettem, és kb 1 millió a cél.

  Nem tervezem eladni (soha!), ha jönne egy háború, vagy gazdasági válság, és olyan hirtelen történne, hogy a részvényeinkhez nem férünk hozzá, akkor valószínűleg jól jön majd. Addig meg szeretem nézegetni.

 • Kálmánka
  Még annyival egészíteném ki az előző hozzászólásom, hogy néha nagyon szép ékszereket is lehet venni meglepően alacsony áron. Vészhelyzetben ezeket esetleg könnyebben el lehet cserélni, mint az aranylapkákat.
 • gunnerwatter
  A soron következő válság nagy valószínűséggel 5 éven belül bekopogtat, addig érdemes szép lassan aranyat vásárolni, mert akkor rengetegen fognak aranyba “menekülni” és emelkedni fog az ára. Ettől függetlenül megenni az aranyat se lehet.. 🙂
 • GA
  “Az arany meg akkor is arany lesz ha semmi másnak nem lesz értéke.”

  Gejza, igen akkor is arany lesz ez tény, de, hogy lesz-e értéke az már más kérdés. A dolgokat az ember ruházza fel értékkel a szükségletein, a vágyain, illetve az eszközök használhatóságán keresztül, ez alól az arany se kivétel. Így lehet olyan helyzet amiben az arany is már csak egy fém, semmi több. Sőt ilyen helyzetet lokalizáltan most is találhatsz (még ha nem is ez a tipikus). Egy Kalaháriban eltévedt szomjhalál előtt állónak egy pohár víz bárminél értékesebb, de az arany abban a pillanatban ott valószínűleg teljesen értéktelen. Szóval azért mert az arany évezredek óta értéket képvisel, nem biztos, hogy ez mindig is így lesz. Szerinted mi történne, ha geológusok az eddig feltételezettnél egymilliószor több aranyat találnának könnyen kitermelhető formában? Valószínűleg összeomlana az aranypiac.(Ez most csak fikció.)

 • Topfly
  100 évvel ezelőtt nagyon nehezen lehetett földrajzilag diverzifikálni a portfóliót és akkor az arany egy univerzális értékmegőrző lehetett. Manapság azonban vannak sokkal jobb alternatívák az aranynál. Akár Magyarországról nyithatunk számlát Ausztráliában, az USA-ban és stb, de itthon is tarthatunk készpénzben ausztrál dollárt, USA dollárt és stb.

  Az aranynak akkor van igazi értéke, amikor menekülünk egy háborús övezetből és abba visszük a vagyonunkat, de a készpénz ennél százszor jobb dolog, mert likvid és nagyobb valószínűséggel kapunk egy kenyeret 10 dollárért, mint 1 gramm aranyért.

  Jelenleg hihetetlen lufi van az aranyban, mert sokan azt hitték, hogy jön a hiperinfláció. Ehhez képest még egy moderált inflációt sem képesek produkálni a nagy gazdaságok.

  Ha majd mindenki rájön, hogy nem kell félni a hiperinflációtól, az arany szépen vissza fog menni a normális 300-500 USD-s szintre.

 • Topfly
  “Az arany meg akkor is arany lesz ha semmi másnak nem lesz értéke.”

  Ez kb. akkora ökörség, mint az a kijelentés, hogy ingatlannal nem lehet bukni!
  Ha valaki vett egy Szabolcsi faluban egy ingatlant 30 éve, lehet hogy a háznak megvan minden szobája, de ettől az értéke most lehet, hogy közel van a nullához.
  Kilóra lehet, hogy meglesz az arany (ha nem lopták el), de értékét semmi nem garantálja. Majd jön egy még hatékonyabb bányászati technológia, aztán megszázszorozódik a rendelkezésre álló arany. Mi lesz akkor az árával?

 • andras
  Arany ügyben az Őseim – akik láttak még háborút, mert értéktelen pengőt is – javasolják, hogy legyen, mert azzal lehet fizetni, ha baj van. S inkább legyen kicsi (5-8% max – ez az én limitem), s ha baj van, akkor tudok venni kenyeret. Be kell menni, meg kell venni, hazavinni s tudni, hogy van, ha nagy a baj. Ez az aranyat összegyűjti a cég, meg tárolja svájcban, de nagyon szép elv… csak amikor baj van, mehetsz svácjba érte, vagy várhatod a szállítmányt, amit épp nem rabolnak ki… a költségei meg tényleg horror.
 • debora
  A sivatagban természetesen semmit nem érsz az aranyaddal, de a részvényeiddel sem. Ellenben pl. háború esetén élelemhez kizárólag értékes tárgyakért ( műkincs, arany, porcelán, esetleg szőrme ) lehetett hozzájutni, és ez szerintem most sem lenne másként.
  Fizikai valójában is könnyebben szállítható, mint az értékének megfelelő köteg bankjegy.
  Szóval az arany a pesszimista beállítottságú embereknek való, meg akiknek nincs kedve / ideje naponta árfolyamokat bújni és nem szeretnék, ha a pénzükön brókerek süttetnék a hasukat a Bahamákon. (Sarkítottam.)
 • ku
  Tengernyi bizonyitek van arra, hogy hosszutavon egy jol diverzifikalt, alacsony koltsegu reszvenyportfolio teljesit legjobban. Minddig csodalkozom, hogy ennek ellenere miert rakjak az emberek a kis megtakaritott penzuket pl aranyba. Semmilyen bevetelt nem hoz, ha meg posztapolkaliptikus vilagra akar keszulni valaki, akkor vegyen inkabb egy tanyat es jo sok fegyvert.
 • Zsoca
  “Az arany meg akkor is arany lesz ha semmi másnak nem lesz értéke.”

  Ja, és egy egész aranygyűrűt meg aranynyakláncot adsz majd egy kiló kenyérért, mert annyiért adják oda neked, kihasználva a kiszolgáltatottságodat hogy máshogy nem juthatsz ételhez és éhen halsz. Mert ha az aranyon kívül másnak nem lesz értéke az kábé a globális és totális atomháború utáni időket jelentené…

 • Gábor

  “Mindig csodalkozom, hogy ennek ellenere miert rakjak az emberek a kis megtakaritott penzuket pl aranyba.”

  Szerencsejátékot miért játszanak? Racionálisan nézve semelyiket nem érdemes még kipróbálni sem.

  Az emberek már csak ilyenek.
  Azt hiszik, hogy az arany értékes. És ha ezt hiszik, akkor az is marad.

 • GA
  “Ellenben pl. háború esetén élelemhez kizárólag értékes tárgyakért ( műkincs, arany, porcelán, esetleg szőrme ) lehetett hozzájutni, és ez szerintem most sem lenne másként.”

  Na de mitől értékes egy tárgy? Ez ami szerintem mindig helyzetfüggő, azt látjuk most mi értékes és mi volt értékes a múltban. A jövőt max jósolhatjuk. Én pl azt gondolom egy műkincs addig lesz értékes amíg lesz nyugodt része a világnak ahol lesz annyi műkedvelő aki hajlandó ezekért fizetni, illetve amíg van remény, hogy ismét lesz béke. Viszont ha egy elhúzódó mindenkit érintő totális háborútól tart valaki, amikor már a gazdaság se működik, akkor pl. a mindennapi használati tárgyak lehetnek azok amik felértékelődnek. Szóval én azt gondolom egy adott helyzetben az értékes amiért szükséges dolgokat tudok venni cserélni. Lehet ez arany, víz, mogyoróolaj, búzaszem, öngyújtó stb. De előre nehéz megmondani.

 • B.Csaba
  …és a hol adod el is egy kérdés. Ausztriában vásárolt aranytömbök (pár darab 100g-os) hol adható el BP és vonzáskörzetében? Rossz választás volt, -30% bukó van rajta, de tanultunk belőle 🙂

  De a “maradék” 70% hol tehető pénzé? 🙁

 • GA
  Az egyik ismeretterjesztő csatornán volt egy műsor ami egy elképzelt jövőt vázolt amit sajnos csak részben láttam, de az volt benne, hogy kimerült az olajkészlet, ami miatt az elektromos járművek értékelődtek fel, azok kapcsán pedig a lítium ami az akkumulátorok alapanyaga.

  Egy dolog értékét a kereslet kínálat határozza meg, és azt gondolom ez a jövőben se fog változni. Az arany kicsit olyan sok ember számára mint egy varázspénz ami mindig értékes, a gyerekmesékben is aranyban mérik a király vagyonát. El se tudjuk nagyon képzelni, hogy az arany esetleg egy értéktelen dolog legyen a jövőben, pedig ezt is számításba kell venni, még ha a valószínűsége pillanatnyilag nem is nagy. Viszont az látható, hogy az értéke ma sem állandó, hanem folyamatosan változik.

 • Janos82
  :

  mi a velemenyed az MNB alltal kibocsajtott ermekrol?
  Ezek erteke mindig megmarad, mivel az MNB neverteken visszavasarolja, de elvileg fizethetek a boltban is veluk ( mas kerdes, hogy a penztaros nezne, ha egy 10.000 ftos ermevel akarnek fizetni) , viszont amint lezarul a kibocsajtas, elkezd(het) emelkedni az aruk.
  Nyilvan ennek az orzese is problemas lehet, de nekem valamiert megis jobbnak tunik mint az arany. Foleg mivel nemesfem tartalmuk is van.

  Nyilvan az inflacio itt is gond lehet.

 • L70
  A költségekkel kapcsolatban (5 millióra vetítettem).

  Egy széf 5 milliós értékhatárral kb 2.000 Ft/hó áron bérelhető, az egyik nagy bank kondíciós listájában. Vagyis 5 milliónyi érték éves tárolási díja kb 24.000 Ft (ami önmagában 0,5%-ot jelent).

  5 millióért kb 9 db 50g-os aranyrudat lehet vásárolni. Az eladási és vételi ár között van 5,8% rés.

 • bengoro
  Janos82: MNB-os ermek helyett en inkabb a “minosegibb numizmatikai” ermeket vennem,igaz ehhez kell bizonyos tudas,de par ev alatt nem lehetetlen “osszeszedni” es komolyabb gyujtemenyt,legyen az taller,dukat vagy mas arany ill. ezust erme.Melyeknel a nemesfem csak masodlagos ertek. (bocs az ekezetek hianya miatt)
 • preocupada
  akkor miért nem fektetünk vízbe? ahogy most a dolgok állnak, sokkal értékesebb lesz a víz a jövőben, mint az arany. nem mintha halvány fogalmam lenne, hogy hogy lehet vízbe fektetni…
 • Gábor
  Párszázezer forint értékű befektetési aranyat mint valami menedék érték eszközt lehet otthon biztonságossan tartani, de valóban csak egy portfolio részeként, abban is csak kis részben és hosszútávra tervezve ami szerintem min 10év vagy több.
 • Kedves Kiszámoló a Bretton Woods-i rendszerről meg az aranystandardról és a megszüntetéséről teccett hallani? Ha igen akkor miért számolja az “Aranyba fektetett 100 dollár értéknél” az 1971 előtti adatokat? Nem világos számomra. És azért jó az arany mert hektikusan mozog 🙂 Miért lenne jó egy olyan termék aminek évtizedekig nem változna reálértéken az ára (persze itt most csak a kereskedési szempontokat nézve)?
  :Akkor légyszíves azt is keresd ki mennyivel nőtt 1950 óta az elektronikai termékekben, (főleg IPhos és társai) felhasznált arany súlya. Ami persze egy darabban mérve csak pár tized gramm ezért nem éri meg újrahasznosítani:-( Tudom,tudom az óceánokban meg milliárd tonna van belőle, de per pill. még annak a kitermelése nem megoldott.
  Valamint vegyük figyelembe, hogy az indiai emberkék is egész szép adagot szoktak megvenni az esküvői szezonban.
 • Ákos
  Az arany nem befektetés, hanem spekuláció. A cikk tökéletesen bemutatja ezt az arany volatilitása, hosszú távon gyenge árfolyamelkedése és magas költségei által, és helyes a végkövetkeztetése!
  A legjobb amit olvastam a nemesfémekkel kapcsolatos spekulációkról, az Warren Buffet elmélkedése volt a 2011-es levelében a Berskhire részvényeseinek, 18-19. oldal, persze érdemes elolvasni mindent amit Buffet ír:
  berkshirehathaway.com/letters/2011ltr.pdf
  Imádom a kérdését: a világ jelenlegi teljes aranykészletét választánád (ami elfér egy stadion közepén) vagy az USA teljes termőterületét plusz még 16 Exxon Mobil vállalatot? (Mert ugyanannyit értek 2011-ben…) Ez utóbbiak ráadásul árbevételt, profitot, értéket termelnek az arannyal szemben, aminél csak abban reménykedhetsz, hogy valaki a jövőben többet ad az egyébként haszontalan fémért, mint amennyiért te vetted.
  Nekem ez egyértelmű.
 • graphite
  Délszláv háború egyik túlélője azt mondta, a legnagyobb kincs a gyógyszer, az öngyújtó és az alkohol volt.(valahol olvastam, nem nekem mesélték)
 • Vinnie
  Szerintem dohányáruba érdemes fektetni. Azt mindig, mindenhol el lehet cserélni, ha nagy a gond… 🙂
 • Flimo
  “Szerinted mi történne, ha geológusok az eddig feltételezettnél egymilliószor több aranyat találnának könnyen kitermelhető formában? Valószínűleg összeomlana az aranypiac.(Ez most csak fikció.)”

  Annál jóval több is van aszteroidákon. Annyi, hogy nem csak az értéke csökkenne, hanem teljesen elveszítené mostani szerepét. Az ipar tobzódni fog benne, de az is kevés lesz. Ez ma még távolinak tűnik, de egy céget már alapítottak olyan “komolytalan” emberek, mint Larry Page, Charles Simonyi, James Cameron, és az X-Prize alapítvány elnöke.

  Miközben ma 60 millió dollárt kell fizetni a SpaceX-nek egy rakéta indításáért, miközben egy paraszthajszálnyira vannak attól, hogy újrafelhasználható első fokozatot hozzanak létre. 10 év múlva a teljes rakéta az lesz. A 60 millióból maga a kilövés (üzemanyag, személyzet) költsége kb fél millió dollár, a többi a rakéta. Folyt.

 • Flimo
  Magyarul éveken belül az űr elérésének költsége drasztikusan esni fog. Az aszteroida bányászathoz nem egyedi műholdakat fognak gyártani, hanem sorozatban, tucatjával, százával. Ez nem sci-fi, ez a mi életünkben meg fog valósulni. A jelenlegi ritka fémek, platina, arany, ritkaföldfémek pár évtizeden belül ma még elképzelhetetlen mennyiségben fognak rendelkezésre állni.
 • Kiszamolo
  Bolti dolgozó kiszamolo.hu/aranyar-venni-kell-most-vagy-eladni/
 • BalageHKK
  Quaestor!?!? (lesz-e vajon dominó?)
 • Gejza
  Sokan nem értik meg, hogy nem normál esetről beszéltem, hanem pont egy válságról. Lehet háború, gazdasági válság, bármi. És akkor én lehet 1 gramm aranyért 1 kiló krumplit vehetek, de ez pont 1 kilóval lesz több mint amit a milliós bankbetétek, részvények, ingatlanok érnek akkor majd. Persze nekem is csak aranyerem van, az meg nem konvertibilis, ezért írtam a megfelelően nagy vagyon és kis rész kitételt. Ne jöjjön el, de sajnos egyre nagyobb a valószínűsége, hogy el fog jönni. Itt is beszéltünk 1 éve az Ukrán dollár lekötésekről, hogy megéri 1 évre lekötni 12-14% -ért. Ha közel laknék a határhoz lehet ki is mentem volna, de 700 kilométert nem ért meg a kevés megtakarításom. Most mennyit is érne a betétem? Mennyi esélyem lenne realizálni a tőkét és a kamatot? És ez csak egy kis “jelentéktelen” háború.
 • olyan feri
  en velemenye melle teszem a voksom. A “egy kilo krumpliert szedik majd el a kilo aranyad” bölcsessegtöl sujtott delikvensnek pont egy kilo krumplival lesz több mint a bölcsnek aki szerint az arany hülyeseg, de a PMAK, az a tuti.
  5 max 10%-nal biztos nem többet, de annyit egy megfelelö meretü portfolioban kell tartani.
 • jurta

  “Szerintem dohányáruba érdemes fektetni. Azt mindig, mindenhol el lehet cserélni, ha nagy a gond… 🙂 ”

  Úgy van, még odabent a börtönben, fogolytáborban is (persze csak míg el nem veszik tőled a nálad erősebb, vagy nagyobb létszámú maffiába szerveződött foglyok).

  A befektetés belső kockázata ellenben az, hogy a helyzet okozta stressz hatására te is használóvá válsz, így már te is szerezni akarsz, nem továbbadni. 🙂

  Abszolút tájékozatlanként engem is érdekelne: a dohány a végtelenségig eláll?

 • Kiszamolo
  olyan feri, akkor tartsd abban a pénzed. Ne is törődj vele, ha fele annyit sem éri 20 év múlva.

  Bár nem nagyon emlékszem olyanra, hogy pénzért nem lehetett volna krumplit venni, csak aranyért.

 • Gábor
  Ha majd az arany (száz)1000-szer ekkora mennyiségben áll majd rendelkezésre, szerintetek mit fognak venni Indiában az esküvőre?
 • olyan feri
  @kiszamolo: pontosan ezt fogom tenni, köszönöm az engedelyt 🙂

  olyanra emlekszel, hogy talicskaval hordtak a penzt tüzelönek? mert a nagyszüleink meg igen.

 • Kiszamolo
  Olyan Feri, igen előtte volt egy kis világháború hat évig, meg orosz megszállás, úgyhogy olyan váratlan dolognak nem mondanám. Ja és soha annyi hamis aranyat nem adtak el, mint akkoriban.
  //kiszamolo.hu/hiperinflacio-a-kuszobon/
 • V
  Ha 1 kilo krumplit akarsz akkor miert nem azt veszel arany helyett? kicsit talan olcsobb lenne. Vagy vegyel foldet ahol meg tudod termelni.
 • Aranypolgár
  A pénz definíciója szerint értéktelen, önmagában semmire sem használható. A pénz csak követelést testesít meg. Ha pénz helyett almával fizetek a piacon egy kabátért, akkor cserekereskedelemről van már szó. Ekkor mindkét dolog önmagában is értékes. Az arany tehát a pénz egyik formája, mégis azt mondják, hogy az önmagában is értékes. Pedig nem. Az érte vásorlható árunak, szolgáltatásnak van értéke.

  A dolgot árnyalja, hogy bizonyos helyzetben az arany ipari alapanyag, felhasználják például az elektronikában, ami ad neki önálló értéket.

 • Aranyos
  Az aranynak mindig is értéke volt és értéke is lesz, szerintem ezen kár is vitatkozni. Az hogy ez sok embernek nem fér bele a világképébe, az egy másik dolog.
  De olyanon spekulálni, hogy majd egyszer 50év múlva ennyi meg annyi aranyat hoznak az aszteroidákról vagy más bolygókról, merő sületlenség.
  Ilyen alapon 50 év múlva semminek sem lesz értéke, aminek ma van, legyen az tényleg bármi.
  Az aranynak igenis van létjogosultsága a befektetések között, a teljes vagyon 5-10% erejéig, kimondottan vész esetére is például.
  De azért érdekes, hogy szinte minden pénzügyi oldalon (külföldin és magyaron is) bőszen igyekeznek lebeszélni róla a népet.
  Amúgy Kiszámolónak maximális respect az oldalért. Egy két kérdés kivételével sok tanácsot megfogadtam magam is. Ebben a dologban viszont nem értek egyet.
 • Aranyos
  Néhány hozzászólásban elég nagy a sötétség, kiszámolós oldalon hadd számoljak picit utána:

  Topfly: az arany “higításáról” illetve az egyre nagyobb kitermelésről:

  Az elmúlt években 2500-3000 tonna aranyat bányásznak ki évente. Ha valaki picit is utánaszámol, rájöhet, hogy ez a “hatalmas higítás” mit is jelent.

  Vegyük a 3000 tonnát. Egy ugyebár 3.000.000 kg, 3.000.000.000 gramm, vagyis 3 milliárd gramm. A föld lakossága kb 7 milliárd fő.
  (A kitermelt arany mennyiségét szándékosan picit felfelé, a Föld lakosságát lefele kerekítettem).
  Szóval ha a Föld teljes aranykitermelését egyenlő arányban elosztanánk az emberek között (mindenki ugyanannyit vásárolhatna), akkor 1 főre még 1/2 gramm arany sem jutna, vagyis nemegészen FÉL GRAMMOT tudna vásárolni. Ezt én nem mondanám olyan rengeteg soknak, SŐT.

 • tgwh
  Tegyen félre havi 2*20 ezret lakástakarékra, és szedje fel az állami támogatást, majd újítsa fel a házát, vagy fizesse ki a lakáshitelt. Sokkal jobban jár, mint az arany 😀
 • Aranyos
  GA: teljesen félrevisz a gondolkodásban az, hogy a sivatagban mennyi aranyat adnál egy pohár vízért. Mert hogy a víz többet ér ott az aranynál. Na igen. És többet ér bármilyen és bármennyi pénznél, bankbetétnél,részvénynél, állampapírnál, ingatlannál, ingóságnál, stb. Szóval nem érzem kontra véleménynek az arannyal szemben.

  Topfly: a technológiai fejlődéssel jössz, hogy mi lesz, ha ennyi meg annyi aranyat bányásznak ki “akárhonnan” “szinte ingyen”. Hát, ez a veszély nem hiszem, hogy nagyobb annál, mint bármi más befektetésnél.
  Mert hogy a technikai fejlődés bármilyen részvényt, iparágat elsodorhat.
  Bármilyen ingatlanbefektetést lenullázhat. Bármi értékét vesztheti, mert lesz olcsóbban sokkal jobb, sőt.

  B.Csaba: Ha 30%-ot buktál az aranyon, akkor a csúcson vetted a teljes mennyiséget. Érdemes folyamatosan, évenként 1-2X vásárolni, a vagyon 5-10%-ra. Így ez a helyzet kivédhető lettvolna

 • olyan feri
  @kiszamolo: ha lenne türelmem hozza (nincs), vicces lenne egyszer az egyik cikkedböl (ahol leirod, hogy vannak haboruk, allamositasok, es hogy csak az utobbi szaz evben is hanyszor semmisült meg egy vagyon) vett erveidet beirni ket cikkel odebb, pl. itt az arany ellen, megnezni hogyan vitatkozol velük. mert most kb. ez törtenik.

  arrol nyilatkozz, pl. egy donyecki szamara mennyi elözmenye volt annak ami most ott van. 2012-ben meg foci eb-t rendeztek ott.

 • Aranyos
  Az arany pont a váratlan, kiszámíthatatlan eseményekre jelenthet “vészsegítséget”. Teljesen másképpen kell rá gondolni szerintem, mint bármi másra. Folyamatosan érdemes picit venni belőle, a pillanatnyi árfolyammozgásokat valamennyire kivédve. És el kell felejteni, hogy az az arany Neked van. Ugyanúgy, mint a 6-12 hó megélhetésre félretett pénzt. El kell felejteni, hogy van, hogy éppen mennyi a pillanatnyi árfolyama, stb.
  Akkor lesz érdekes az árfolyama, ha oda jutsz hogy ténylegesen el akarod adni, mert esetleg bekövetkezik egy olyan esemény, amire szinte senki se számít. Akkor az aranynak garantáltan bármihez hasonlítva lesz értéke, ami azonnal realizálható és a világ bármely részén el is fogják fogadni.
  Ki merem jelenteni, hogy ilyen befektetés nem igen létezik még egy, ráadásul úgymond teljesen “offshore”,nem tudják letiltani mint bármi mást(pl: bankszámlát,ingatlant,értékpapírt)
 • Aranyos
  A cikkben szereplő József helyében én mindenféle aranyszámlát és hókuszpókuszt elfelejtenék. Ha 50.000 Ft-ja van havonta, akkor 3-6 havonta vásárolnék belőle 1-1 Philharmoniker aranypénzt. Van 1 unciás, 1/2 unciás, 1/10 unciás, igény szerint. Érdemes néhány kisebb érmét is venni, a többire 1 unciást. Jelenleg az 1 unciás érme ára kb 1100 Euro, kb 340.000 Ft. Évente 2 db 1unciás aranypénz megvétele megoldható ilyen összegből is.

  A vételi és eladási ár között kb 30 Euro van egy jelenleg 1100 Euro-s 1 unciás érménél. Ez 3% sincs, nem a világ.

  A magyarországi forgalmazók sokkal nagyobb különbözettel dolgoznak.

  10 év gyűjtögetés után már elég tisztes összeget érő arany összegyűlhet, havi 50.000 Ft befektetéssel is.

 • Janos82
  @Aranyos:

  Akkor mar inkabb mezet, cukrot kene venni ( vagy barmi mast, ami evtizedekig is elall ).

  Haboruban, ehinsegben ezeknek is ugyanugy van erteke… Talan csak annyi a kulonbseg, hogy egy picit nagyobb hely kell nekik mint az aranynak, de apokalipszis idejen jobban is hozhatnak.