Feltöltős villanyórát minden bérbeadott ingatlanba

Azon gondolkodtam, ha nekem lenne kiadott lakásom és ha tényleg annyira drágulni fog a rezsi, ahogy ijeszteget vele a kormány, akkor én nem kockáztatnék, lecserélném a villanyórát előrefizetősre, az a biztos. Ez megakadályozza a rezsi felhalmozását is, ha a bérlő nem akar se fizetni, se kiköltözni.

Itt a leírás, hogyan kell igényelni. Egyszerűen feltölthető akár mobilappból is, az egyenleg lefogyása előtt napokkal már sípol, hogy töltsd fel, tehát a bérlő sem problémázhat rajta, úgy tűnik nem komplikáltabb a fizetés, mint egy hagyományos számla befizetése.

Ha neked van vele tapasztalatod, oszd meg a hozzászólásokban.

Share

259 hozzászólás

 • expect

  Lényegében az összes olyan kritériumot hozod, amiért nagy ívben elkerülném a lakásod, pedig az általad leírtak többsége kifejezetten szimpatikus. De:
  – Rabolod az időmet, mert nem írsz le és mondasz el telefonban lényeges információkat a lakásról.
  – Töltikézős órád van és még te is akarod töltögetni nekem
  – A zárat természetesen lecserélem, mert ki tudja, hogy előttem ki lakott ott és milyen másolatok vannak. Neked meg természetesen semmi keresnivalód az én otthonomban, szóval kulcsodnak se kell lennie. Ha a vízkártól félsz, köss biztosítást.
  – Lakást pedig csak bútorozottan veszek ki, hisz nem azért bérlek, hogy minden lakást ízlésesen bebútorozzak, ahol megfordulok, mely bútorok oroszlánrésze egy másik lakásba szinte biztosan nem passzolna.

  Ezekkel a kritériumokkal meggyőződésem, hogy pont a normális bérlőjelölteket morzsolod le, a suttyó és a szegény ugyanis mindenre bólogat.

 • Serrin
  Korábban béreltem 3 lakást is (nem albérlet volt, hanem tulajtól) és ha ilyennel próbálkoztak volna, akkor abban a pillanatban hagyom ott őket. Nem kell kedvelnünk egymást, de minimális bizalom legyen már meg. Ha az nincs, akkor a távollétemben akár be fog járni ellenőrizni, stb. és nem ezért fizettem a nem kevés lakbért.

  Amikor elmentem, akkor egyébként mindegyik sajnálta, mert nem volt velem gond. Utálok tartozni, akár 10 forinttal is, ezért mindent időben intéztem.

 • WaZool
  Mint ex-FŐGÁZ-ügyfélszolgálatos, egy dolgot szeretnék hozzátenni a tapasztalataim alapján: a bizalom drága.

  Ahogy többen is írták korábban, ez egy üzlet, üzletben pedig nincs barátság. Velem szemben ültek szívességi felhasználók a rokon tulajjal, és olyan feszültség volt közöttük, hogy szinte villámlott. Kétségbeesett bérlő és kétségbeesett tulaj egyaránt, nem kevésszer.

  Azt tudom ajánlani, hogy védd le magad, és legyél tiszteséges, akármelyik oldalon is állsz. Senkinek sem kötelező elfogadni a másik feltételeit, lehet tovább keresni és kínálni, aztán ha nem jön össze így semmi, akkor majd racionalizálod az elvárásaidat.

  Szar dolog felnőtt embereket sírni látni, amikor a szavaid után elszáll belőlük a vélt remény. Gondolom még szarabb sírni egy ügyfélszolgálatos előtt, amikor minden reményed elszállt…

  Mindenkit csak bátorítani tudok az EFM-re és a kiköltözési nyilatkozatra.

 • Viharutan
  Feltöltős órás lakásba biztos, hogy nem költöznék be!

  Zárcserét megtiltani nem lehet!Birtokba adás után a bérlőnek birtokjoga van! Ha ilyen szerepel a szerződésbe az akár kényszerítés is lehet. google: kényszerítés btk

  Az ingatlanba csak a birtokjoggal rendelkező személy(bérlő) ELŐZETES engedélyével léphet be bárki is. A bérlő a birtokát természetesen zárcserével védheti. Hisz jogilag, illetve pénzügyileg is ő felel az adott ingatlanért, illetve ingóságokért! (máshogy természetesen nincs is értelme, ez lenne a jogtudományi része)

  Ha akár a bérbeadó, akár tulaj ennek ellenére bemegy az ingatlanba MAGÁNLAKSÉRTÉSt követ el!

  google: MAGÁNLAKSÉRTÉS BTK. 221. ,,két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” (gondolom fogház)

  Arról ne is beszéljünk, ha esetleg eltűnik valami, akkor még lopás bűntette is lehet pluszban.

 • Qwerty

  Csak véleményt tudok mondani benfentes információm nincs. Az új lakó nem köteles általány szerint fizetni a fogyasztását. Megállapodhat hogy a szolgáltatóval hogy havonta diktál vagy egy általa becsült átlag értéket rögzítsd be a rendszerbe. Ebben a konkrét esetben szerencsés lenne ha bizonyítható lenne mondjuk egy friss bérleti szerződéssel a szolgáltató felé hogy új bérlőről van szó a fogyasztási helyen akinek a fogyasztási szokásai ra nézve nem mérvadó az előző időszak fogyasztása. A lényeg amire ki szeretnék lyukadni hogy augusztus 1-je után is csak a tényleges fogyasztás után kell fizetni és megemelt díjtétel csak az átlag fogyasztás feletti részre korlátozódik.
 • Viharutan
  Az biztos. Németország, Hollandia, UK mind – mind sokkal élhetőbb bérelt lakásban, főleg gyerekkel. Ha valaki nem hiszi olvasson utána: ingatlan bérbeadással kapcsolatos jogszabályokat. Ezeket az országokat nevezik fejlett jogrendszereknek(jogállam!) és nem véletlenül. Ilyen szempontból (is) Magyarország sajnos nagyon kelet európa – balkán.
  Az előbb felsoroltakban is van egy csomó büntetőjogi kategóriás dolog (etikáról már ne is beszéljünk). A bérbeadók nagy szerencséje, hogy az átlag magyar bérlő teljesen jogtudatlan. (általában, de nem mindig!)
 • Skankhunt42

  Sztem kulfoldrol nem hurcolnanak haza harcolni (nagyobb gondjuk is lenne annal h rad vadasszanak), d ha epp itthon vagy, akk en az elso 24 oraban lepnek…
 • Geza
  “de mennyivel nyugatabbra?
  2022-07-20 at 13:42
  OFF
  Azt tudja valaki, hogy ha magyarként külföldön (EU) élek és Magyarországon háború törne ki, akkor hazaküldenek harcolni? Milyen szabályok vonatkoznak ilyen esetekre?”

  Csak akkor kuldenek haza harcolni, ha feltoltos villanyorad van. Egyebkent nem. En pl ezert sem vagyok hajlando ilyen alberlemenybe koltozni. Hánehogymá.

 • Mankel
  az a baj hogy te is része vagy a problémának. Ön/magyar gyűlölő attitűddel ami csak a hibát meg rosszat látja. Aztán jössz és egy KOMMENT folyamon szörnyülködve felsőbbrendűsködsz.
  1. Te még soha nem jártál az INTERNETEN?
  Komoly képpel ki mered jelenteni, hogy bezzeg az osztrák kommentfolyam milyen csodás. Dobd be hogy nem értesz eggyet azzal, hogy az férfiből nővé operált sportolók indulhassanak női számokban az olimpián meglátod mit kapsz a fesőbbrendű nyugati kultúrától. A transzfób náci lesz a legkedvesebb.
  2. Azt soha nem jegyzed meg amikor kedvesek/normálisak az emberek veled/egymással. Az nem hír. Valaki írta hogy az üzletek kv 4%-val baj.magyarán tudnak az emberek azért viselkedni egymással. Egy komment folyamban csak vérpistikék meg szélsőségek vannak.
  3. sírva könyörgöm költözz. Éppen elég önutáló,felsőbbrendűsködő farizeus él itt ha elmész élhetőbb lesz Magyarország
 • EFM-et ezeret
  Nekem van mindenféle bérlőm, gyerekesek, magyarul alig beszélő színesbőrű, roma, magyar, stb.
  Egy helyen van EFM, pont megmentett már régebben. Kockázatos csoportba NEM tartozó bérlőm folyamatos késett fizetések, rendszeres kamu kifogások majd egy felmondás után kérdezte, mennyi van az órában. Mondom a jelen használattal kb. egy hétig lesz áram a lakásban. Kicsit ráizgultak a jogászával, hogy nekem mi a kötelességem, de a szerződés megszűnésének napján birtokban voltam. Azóta évek óta nem volt az EFM-re “szükség”, most a bizalom jeleként 2,5 havi tartalék van az órában. Lehet ezt így is. Nekem az a tapasztalatom, hogy a bérlőtől következetes szerződésszerű teljesítést kell elvárni, én is azt adok. Akinek meg ez nem tetszik, arra rásegítjük a kabátot. Legutóbb egy bérlőjelölt visszahívott, hogy indokoljam meg, miért nem ő kapta a lakást. Szegénykém, hát ráéreztem hogy problémás, ezért 🙂
 • Coccinella
  @beetle: Ki várja el, hogy vállaljatok gyereket? Mindenki a maga örömére vagy bánatára – ha netán élhetetlen lesz a föld – vállaljon gyereket, ne a társadalom érdekére hivatkozzon. Amúgy ki hisz még abban, hogy majdan, mondjuk 30 év múlva a most születendő gyerekek fogják kitermelni a nyugdíjakat és teszik tisztába az öregeket az otthonokban? Már most sem nagyon találni ilyen munkára embert, nehogy már a most istenként kezelt-nevelt gyerekek végezzenek ilyen “alantas” munkát. Kapunyitási pánikban vannak már most is a fiatalok, inkább megszerzik a sokadig diplomát, minthogy munkába álljanak. Apu-anyu mindent elvégzett, elintézett helyettük, önállótlanok. Persze vannak kivételek, ahol több testvér van, ott kevesebb az ajnározás, nem lesz nárcisztikus a gyerek. Ha valaki, akkor a robotok fognak majdnem minden munkát elvégezni, esetleg a zseniket nem tudják még egy ideig pótolni.
 • Judit83

  Rossz hírem vam, mehetsz bárhová, ugyanilyanok az emberek.
  Üdv Svájcból
 • Menyus
  En mint berlo mondom azt, hogy tolem lehetne feltoltos is az osszes kozmu.

  Mi ekkora nagy dolog benne?

  Ha a lakastulaj ettol jobban erzi magat, miert is ne?

 • axt
  Meglepő, hogy mennyi önérzetes, sértődött ember jár erre a blogra. Van az a mondás, hogy akinek nincs semmije, annak csak az önérzete marad.
 • Numida
  Albérletben bányászás: Nem értem, minek ráizgulni az elmúlt egy év átlafogyasztására. mostantól havonta kell diktálni a mérőállást, és akkor mindig az aktuális tényfogyasztás lesz kiszámlázva.
 • Numida
  beetle: Viszont az előrefizetős mérő (EFM) szerepe valóban tisztázatlan még a rezsicsöki drágításban. Az ilyen lakásoknál is van a számlázási rendszerben rögzített mértékadó éves fogyasztás (várható éves fogyasztás, stb néven), ami alapján a feltöltő kártya vásárlásakor megadott (előre kifizetni kívánt) kWh mennyiség áramdíját is fel lehetne osztani a havi 211 kWh alatti/fölötti (ócsó/drága) arányban.
  DE: előre feltöltés esetén nem tudhatja a szolgáltató, hogy az általad előre megvásárolt kWh-t te milyen időtartamban tervezed lefogyasztani és ez hogyan sikerül ténylegesen. Pl. feltöltesz egyszerre félévet, aztán jön egy covid miatt kötelező home office, ezért hazaköltözöl a szülőkhöz, így egy év alatt sem fogy el a félévre tervezett kWh, de az előrefizetéskor esetleg belecsúsztál a drága sávba, amit csak a következő feltöltés megvásárlásakor vagy éves leolvasáskor fognak korrigálni?
 • WhimsicalWrongdoer
  Sok kommentelő hisztizik, hogy milyen szörnyetegnek kell lenni a feltöltős áram beépítéséhez…

  Bár nekem nincs saját kiadó ingatlanom, a közeli ismerőseimre szétszórva van vagy 50 lakás, úgyhogy tudnék mesélni olyan dolgokat, amik mindenkit elbátortalanítanának lakáskiadástól.

  Az előre fizetős áram nem árt a lakónak, de védi a kiadót. Nem ördögtőlvaló, ha valaki úgy dönt, hogy ez neki kell.

 • törzsmókus
  „megakadalyozza h bejelentkezz,” – ilyet nem tehet a tulaj: besétálsz a bérleti szerződéssel a kormányablakba, és kisétálsz az új lakcímkártyával. Történet vége, őt n kérdezi senki.
 • Névtelen
  #Albérletben bányászás;

  Az még csak véletlenül sem jutott eszedbe, hogy egyik sem??
  Az új tulaj nyilatkozik, hogy diktálni szeretne vagy X Ft átalánydíjas fizetést szeretne.
  Az,hogy előző időszakban milyenagas volt egy fogyasztási hely átlaga, a lőtéri kutyát nem érdekli. Áram esetében a Pl 210 kWh lesz a mérvadó.
  A feltöltős óra egy remek dolog. Majd figyeljük meg,hogy a közös költségek hogy alakulnak, mert a 4emeletes liftes házban sokkal több lesz a rezsi,mint a nem liftesben. Igen, a volt lakhelyemen a földszinten lakó IS megfizette a lift áram felhasználását és éves karbantartási díjat a közös költségében.

 • Balázs
  Nem kommenteltem még soha, de most kiakadtam a sok begyöpösödött p….n. Egyből miért kell a legrosszabbra gondolni? A bérbeadónak is érdeke hogy hosszútávon kivedd a lakást. De érdekes hogy UK-ba már nagyon régóta működik ez a rendszer és semmi gond vele. Csak hát ott nem agyhalott magyarok élnek…
 • Rotburg
  , Én is várom a dolgok finomítását, de leginkább olyan irányba, hogy ne ingatlanra hanem egyénre legyen a támogatás. A jelen felállásban pl. Te kétszer is megkapod, míg Mi akik egy több generációs ingatlanban élünk erősen kárvallottjai leszünk, hisz a tervezet nem nézi, hányan is használjuk az adott ingatlant.
 • Péter
  Anyám bérlője a hivatalos felszólítás ellenére 6 hónapja nem akar kiköltözni. Felszereltünk egy kártyás villanyórát, 2 nap alatt elfogyott a kilówatt, azóta kapkod fűhöz fához…..legjobb módszer egy idióta, aljas bérlő kiköltöztetéséhez.
 • Tamás
  “nem a pénz miatt akarunk külföldre menni, hanem emiatt a nyomorult, még a szocializmusból ránk ragadt, szerintem már a magyar génekben is kimutatható, selejtes gondolkodásmód miatt.”

  Szvsz németbe’, meg esetleg más helyen, ne a feltöltős villanyóra lesz a legnagyobb meglepi(d).

 • Geri
  Családi ház, magunknak kötöttük be spórolás végett. Olcsóbb az áram,mintha utólag fizetnénk, nincs leolvasás sem!!!
  Soha nem térnék vissza az utólag fizetésre!
 • Szaboz
  Írhatnál sztorikat okulásul.
 • ElGapo
  Számomra meglepő, hogy mennyi nagy pofájú bérbeadó jár ide. Régebben béreltem lakást több helyen is, de szerencsére ilyenekkel nem találkoztam. Mint pl. , aki szerint fontos a bizalom, ezt pedig úgy képzeli el, hogy a bérlő nem cserélhet zárat, miközben anyagi felelősséggel tartozik a tulaj által otthagyott szarokért, aki havonta meg akarja nézni a lakást. Hja, meg Ő akar órát töltögetni. Ezt hívják úgy, hogy 0 bizalom a bérlő felé.
 • M. Tamás
  önkényes kontroll az, hogy addig kap áramot, amíg fizeti annak a költségét?
  Önkényes kontrollnak tartod, hogy addig lakjon valaki más lakásában, amíg az előre megbeszélt feltételek szerint
  fizeti a lakás használatának a költségét?

  Mindenki, aki önálló életet élő felnőttnek tartja magát, az tudja vállalni a cselekedetei következményeit. Ha leszerződsz valakinél, és nem fizetsz, az felelősségteljes felnőtt magatartás?

  Ha mindenki felelősségteljesen és érett felnőttként viselkedne, nem lenne szükség szerződésre, feltöltős villanyórára, rendőrre vagy bíróságokra. De nem így van.

  Ezek a megoldások arra jók, hogy ne te szívd meg, amiért valaki nem tartja a szavát.

 • M. Tamás
  fotel-jogértelmezésével óvatosak legyetek.
 • Birka
  Nem találkoztunk még olyan érdeklődővel, aki közölte volna, hogy a feltöltős mérő kizáró feltételt jelent. (Legutóbb akkora verseny volt a lakásért, hogy annak adtuk ki, aki több kauciót tett le, jelenleg 4 havi van nálunk.)
  De remélem nem voltam félreérthető, nem a bölcsek kövével a zsebemben idéztem a lakáskiadók bibliájából az egyedüli üdvös megoldást, hanem azt írtam le, ami nekünk bevált.

  A zárcserével/birtokháborítással kapcsolatban:
  1, Szabadon nem másolható zárbetét kb 9-10e Ft, bárki ki tudja cserélni. Csak külön kódkártyával lehet kulcsot másolni.
  2, A bérleti szerződésre is a Ptk. és az Ltv. főszabályként diszpozitív rendelkezései vonatkoznak, és én azt állítom, hogy a zárcsere megtiltására nincs kógens szabály.
  3, Teljesen egyetértek, hogy a bérlő tudta nélkül nincs bemászkálás. Ilyen nálunk nincs.Tőlem saját költségen akár be is kamerázhatja a lakást,ha utána helyreállítja

 • Birka
  +1

  Van olyan bérbeadott ingatlanunk is, ahol több mint egy éve nem találkoztunk a bérlővel. Csak az nem lakás, hanem garázs. Nincs mit tönkretenni, alacsony a kockázat. De mikor elromlott a speckó zár, és szólt a bérlő, még aznap mentünk javítani(ott is van saját kulcsunk 🙂 ), úgy, h előre szóltunk, mikor és megkérdeztük, h ott akar-e lenni. Ott akart, szépen néztük ketten a mestert, ahogy megjavítja, én kifizettem, és mindenki happy.

  De azt is megértenénk, ha azt mondja az érdeklődő, hogy neki a zárcsere tiltása/feltöltős mérő nem megfelelő, semmi baj, nincs konszenzus, majd lesz más, aki kiveszi. Ebből nekünk nincs probléma, nincs sértődés, az ingatlan kiadás ÜZLET. Az meg szerintem nem elvárható a bérbeadótól, hogy a hirdetésben gyakorlatilag a teljes biankó szerződést leírja….

 • tételes kisnemadózó
  “azért, mert neked van, az feljogosítja őt arra, hogy azt ő haszonélvezze; sőt, az egész társadalom célja őt kiszolgálni, ha már saját erőből nem tudja megteremteni az egzisztenciáját.” – mert egy társadalom és a társas együtt élés pontosan erről szól. Így, betűről betűre, szó szerint, legfeljebb nem ennyire extrémen hanem jogilag precízebben megszövegezve.

  Ugyanis az a te érdeked is hogy az emberek tovább tudjanak lépni és ne szegényedjenek el. Ezt hívják SZOLIDARITÁSNAK: a közös érdekeink, amiket nem látunk azonnal, amikért mégis együtt dolgozunk a végén.

  Olyan nincsen, hogy te majd eldöntöd kinek jár. A társadalomnak mindenki része, ez a definíciója.

  Ez nem szocializmus, nem kommunizmus, ez egy szociálisabb kapitalista rendszerben is így működik. Sőt nem szociális de simán csak funkcionáló országokban is.

  Viszont a “legjobb, amit tenni tudsz” kommenttel nagyjából egyetértek.

 • tételes kisnemadózó
  @pm azért amikor még itt is egyből megindulnak a szemétbérlőzős, köpködős kommentek, akkor mint bérlő igenis visszavágok, ha kell olyan hangnemben amilyet kaptam. Igen, magamra veszem mert én is bérlő vagyok és ez nem tesz alsóbbrendűvé pedig a hangnemből nagyon ez jön le.

  Magyarországon évszázados kultúrája van egymás abúzálásának, épp itt az ideje hogy ne hagyjuk magunkat. Csak az el fog fajulni. Én sem örülök neki de egy ember védje meg magát. KÜLÖNÖSEN egy ilyen platformon ahol többet várnánk el.

  A másik, hogy sokan iszonyatos buborékban élnek és közük nincs fejben a valósághoz. Én megtapasztaltam a feketéző sunyi aljadék nyugger nagymamapolcos szobabérlést, és a tisztességes, legnagyobb-vagyontárgya, soha utánam se néz, nincs feltöltőóra bérlést is. Szóval a spektrum két végét.

  A hangnemből le tudom szűrni, ki melyik végéhez tartozik.

 • .....
  hát… legyen igazad. Szerintem csak hoztak egy törvényt két fantasy cosplay-ezés közben, az pedig eszükbe sem jutott, hogy nem minden lakásban ugyanannyi ember lakik és nem mindig lakásonként van egy gázóra.

  Mindenki, aki szidja a magyar mentalitást: tuti, hogy még nem éltetek külföldön. Elárulok egy titkot: mindenhol ugyanolyan emberek laknak.
  (Egyébként az olasz albérletpiacról van tapasztalatom másodkézből, ott az önkényes lakásfoglalót sem egyszerű kitenni. Annál még itt is jobb.)

  Mindenki, akit idegesít az albérlet/albérlő/főbérlő szó: igazatok van. Ettől függetlenül a már így használják. Mindenki albérletet keres, nem bérleményt. Ez gondolom a sok örökbérlős állami bérlakás miatt alakul így, ahol a bérlő gyakorlatilag tuaj.

 • expect

  Az hogy mit tehet es mit tesz, az ket kulon dolog. Pl tobb tulajdonossal rendelkezo ingatlan eseten nem fogsz tudni bejelentkezni pusztan a berleti szerzodessel. (Persze megelozni minden ilyen simlit meg lehet, de a gyakorlatban rengetegen csusznak bele)
 • expect

  Bar jobban belegondolva egy tulajdonos altal alairt berleti szerzodessel lehet atmegy a procedura. Viszont pl ha vki haszonelvezokent adja berbe, ott mar nem fog. Szrragoknak most adtam meg a kiskaput 😀
 • lyukely
  Amikor elkezdtem egy apro garzonban a londoni palyafutasom 10+ eve, olyan villanyoram volt, amibe kizarolag egyfontos ermet lehetett belemasszirozni. De nem voltam egy snowflake, ezen nem sertodtem meg, jaj uristen a bizalom 😀 Na megyek sirni egy kicsit Nagymagyarorszag utan.
 • Yggdrasil
  Sokan írják itt, hogy a lelakott örökölt lakásnak olyan is a célközönsége, és aki “normális” bérlő, az költözzön jobba. Hát nem tudom, ők hol élnek, de nézzenek már rá egy ingatlanos oldalra. Ezek most Bp külső kerületeiben is 160-250 között (+ távhős rezsi!) mennek. Ez a LEGALJA. Miközben a KSH szerinti hurrá átlagbér is ennek alig a duplája, a valóságot meg ismerjük. A másik, hogy akinek nem jött össze a saját lakás (míg másnak sok munkával igen), az annyit is ér. Was?! Azért elég gáz, hogy lenézitek azt, aki a jelen gazdasági helyzetben “csak” havi 150-250k-t tud kicsengetni lakbérre, de emellett nincsenek instant tízmilliói hitelhez önerőre, miközben a kb 15 évvel ezelőtti életkezdőknek ehhez NULLA önerőre volt szükségük, miközben a lakásárak a mostani kb negyede voltak (de a fizu nem). Ez nem a lúzerség, hanem az, hogy ki mikor született. Aki szerencsés volt, inkább örüljön magának.
 • swinger
  Kijött a rendelet, a gázár a hétszeresére, az áram ára a duplájára nő az átlagfogyasztás felett.

  Ti, árnyékban bujkáló, energiazabáló ellenforradalmárok (és bitcoinbányászok), RESZKESSETEK!

 • tip
  „a nem fizető/kárt okozó bérlőt nem dobják ki AZONNAL (felszólítás után 15-30 napon belül) az nem birtokvédelem, hanem visszaélés“ – bármilyen joggal vissza lehet élni (lásd itt a kommentárokat, hogyan élnek vissza a bérbeadók a szerződéses szabadság jogával). Abusus non tollit usum.

  „legyen már jogom rendőrrel még aznap kidobatni“ – elég súlyos félreértés van itt a rendőrség feladatát illetően. A rendőrség arra van, hogy megakadályozza a vérontást, és nem arra, hogy egy jogvitában az egyik érdekelt fél (a bérbeadó) által meghozott ítéletet rögvest végre is hajtsa. Remélem, jól érzékeltettem az elképzelés abszurditását.

 • tip
  a birtokosnak joga van megvédeni a birtokát, akár úgy is hogy bejárhatatlanná teszi, akár a tulajdonos számára is. A birtokos ezen jogát magánjogi szerződéssel nem lehet érvényesen kizárni. Vagyis hiába van benne a szerződésben, jogilag nem ér semmit. Vészhelyzet (csőtörés) esetén bárki (akár a tulajdonos is) bemehet a lakásba, akár zárfeltöréssel is, az értékek mentése céljából. Hogy a lakó kinek ad kulcsot vészhelyzet esetére: egy szomszédnak, egy ismerősnek, a tulajdonosnak vagy senkinek, az az ő dolga.
 • untermensch4
  az a “MAGÁNLAKSÉRTÉS” a gyakorlatban birtokháborítás lesz mert a policájnak jobb ha nem nő az ismertté vált búncselekmények száma és a birtokháborítás magánvádas, nekik nem keletkezik vele több papírmunka.
  nem ítéletvégrehajtás hanem a jogkövető magatartás kikényszerítése a rendőrség feladata, ez miért nem vonatkozik szted a szerződések teljesítésére?
 • lyukely
  Amugy UK-ben is nagyon bele lehet futni borzalmas tulajba, meg borzalmas berlobe is, es itt is lehuzzak akar torvenytelenul is az embert, de azert valamennyire jobban kontrollaltnak tunik a rendszer. Mielott sajatba koltoztunk volna, kifogtunk egy viszonylag elviselhetetlen tulajt, aki probalt beleugatni, hogy mit hol tartunk, meg kupi van-e (tobb cuccunk volt egyszeruen, mint ami befer egy egyhalos angol babahazba). En mindig udvariasan bologattam, aztan leszartam, ugyse tehet semmit, pampogjon csak. De az orat itt mindenkinek a sajat nevere kell irni, es nem nagyon tudja a tulaj megszivni a felhalmozott rezsit, a berlohoz lesz kotve, ot kergetik miatta. A kilakoltatasok meg pontosan ugyanugy teljesen mocskosak es mindket oldalrol megkerdojelezhetok altalaban, mint barhol.
 • tip
  jogkérdésben a rendőrség nem dönthet.
 • Birka

  “a birtokosnak joga van megvédeni a birtokát, akár úgy is hogy bejárhatatlanná teszi, akár a tulajdonos számára is. A birtokos ezen jogát magánjogi szerződéssel nem lehet érvényesen kizárni”

  Na persze, akár ajtót is cserélhet, kénye-kedve szerint befalazhatja, berácsozhatja az ablakot még akkor is, ha a felek kifejezetten ezzel ellentétesen állapodtak meg.

  A birtokosnak a birtokvédelemhez van joga, ami az adott, konkrét birtoksértő magatartással szembeni védelmet jelent, de a zárcsere kizárása nem jelent a birtokvédelemről történő lemondást. Ahhoz nincs joga, hogy erőddé építse a bérleményt, főleg, ha a felek ezt expressis verbis ki is zárják.

 • Panic

  Szerintem engedd el ezt a zárcserés dolgot, a jog szerint nincs igazad.
  A jogi háttér durván a bérlőt védi Magyarországon, sajnos vagy sem, nézőpont kérdése.

 • tip
  nono, ne csússzunk olyan gyorsan azon a lejtőn. Zárcserét nem lehet érvényesen megtiltani, a fentebb leírt okokból.
 • tip
  miért is kellene kulcs a kiadott lakáshoz? Két eset lehetséges: vagy a bérlő tudtával és engedélyével megy be a tulajdonos: akkor minek a kulcs, hiszen beengedik. Vagy pedig nem a bérlő tudtával és engedélyével megy be a tulajdonos: akkor pedig jogsértő vagy akár bűncselekményt is elkövethet. Marad a vészhelyzet, amikor bárki (!) bemehet, az értékek mentése céljából.

  A jog csak a legenda szerint védi a bérlőt (igazából a birtokost). A valóságban lakástörvény és a Ptk. semmiféle védelmet nem ad a bérlőnek, mert a bérbeadó feltétel nélkül felmondhat, így a bérlő a jogait nem tudja kikényszeríteni (mire megtenné, már rég felmondtak neki, az eljárás tehát okafogyott). Innentől kezdve a bérlő híres törvényi védelme pusztán ajánlás. A tulajdonosoknak igazából a jogi eljárás hosszadalmassága fáj, ami viszont nem írható sem a jogszabály, sem a bérlők rovására.

 • Birka
  Meghajlok a többség véleménye előtt. 🙂
  Akkor a lakásba bevitt ingóságokon fennálló törvényes zálogjog rejtelmeit már meg sem említem….
 • Viharutan
  Na ,az meg érne egy jó kis pert az alkotmánybíróság előtt. A jogszabályokban vagyontárgyat említ a jogalkotó. Nem ingóságot. A kettő nem ugyanaz.

  Munkáltatói eszköz, munkaeszközök. Mástól kölcsön vett ingóságok. Egészségügyi dolgok stb.

  Bíróságok is a vagyontárgyat ingóságnak értelmezik, ahogy nézegetem a határozatokat,döntéseket(szerintem helytelenül), pedig a kettő nem ugyanaz. Megérne egy pert! Jó kis büntetőjogi dolgokba bele lehet keveredni.

  Egy kompetens büntetőjogban jártas ügyvéd erre (szerintem), azt mondaná,hogy inkább hagyjuk, magánszeméllyel(természetes személlyel szemben), hisz az értékesebb vagyontárgyait úgyis elviszi előtte.

  Mi marad a bérbeadónak? A jogalkotó által biztosított marhaság, illetve büntetőjogi perek sokasága. (+rendőrségi eljárás+kártérítési perek)

 • IDSx
  a nagy magyar szolidaritás, ó igen. Ez nagyjából kimerül abban, amit az előző rendszerekből megtanultak generációk:
  – akinek van: könnyű dolga volt, jó helyre született, kapcsolatok, lehet hogy lop is, de minimum izraelita. Elégedett, de végképp büszke, az ne legyen az se, aki saját erőből, időből, pénzből ér el még többet.
  – akinek nincs: büszke a nincsre, a nyomorra, de leginkább tanult tehetetlenül előadja magát, és hogy ő is jófej, ezért mindenki más dolga őt is megfelelő életszínvonallal kiszolgálni. Ja, és akinek van, attól el kell venni.

  Aztán az előbbi hazamegy, elmegy edzeni, leül továbbképezni magát, extra munkát vállal, nyelveket tanul, stb. – utóbbi meg bekapcsolja a TV-t, nyit egy sört, és előadja: “mit van mit tenni, hát mit tudok én tenni a jobb boldogulásomért?”