Fogyj le

Az elhízás az egyik leghalálosabb ellenség. Leggyakoribb okozója a szívrohamnak, a cukorbetegségnek, az ízületi problémáknak. Amíg nem betegít meg, addig is negatívan befolyásolja az életedet: könnyen kifulladsz, mindig meleged van, nem tudsz lehajolni bekötni a cipődet.

Ha ki akarod próbálni, milyen megterhelés a szívednek, a térdízületeidnek és úgy egyáltalán a testednek 20 kilogramm túlsúlyt cipelni, tegyél meg egy egyszerű dolgot: vegyél két hátizsákot és tegyél bele 20-20 flakon félliteres vizet. Majd vedd fel ezt a két hátizsákot, egyet a hátadra, egyet a hasad elé és így járj egy egész napig. Kifulladsz? Erőlködik a szíved, ha fel kell menned két emeletet gyalog? Állandóan fáradtnak érzed magad? Mindig le akarsz ülni, nem tudsz a buszon állni két megállót sem? Fáj a lábad a plusz megterheléstől? Na, most gondolj bele, hogy negyven éven át cipelsz ennyi túlsúlyt éjjel-nappal.

Aligha van valaki, aki nem tudná, hogy a túlsúly veszélyes és kényelmetlen is. Ennek ellenére a magyarok bő 60%-a elhízott vagy túlsúlyos. Eddig a harmadik legelhízottabb OECD nemzet voltunk, most Új-Zéland beelőzött, így “csak” a negyedikek vagyunk.

Miért van az, hogy ennyire nem törödünk a testünkkel és nem tudunk lefogyni?

Az egyik probléma, hogy az elhízott lassan alakul ki, így hozzászokunk és elfogadjuk, hogy ez így normális. Minden második-harmadik évben ruhavásárlás alkalmával sóhajtunk egyet, majd veszünk egy számmal nagyobb nadrágot és inget.

A másik gond az a bizonyos 60%: azt látjuk magunk körül, hogy ez a normális, hiszen mindenki más is el van hízva. (Aki nincs, azoknak a zöme pedig csak “szerencsés alkat”, akiknek az emésztése olyan, hogy nem tudnak elhízni. 🙂 )

A fogyás lemondással jár, míg az evés önjutalmazás is lehet. Ki szereti gyötörni magát, főleg ha jutalmazhatja is magát?

De miért beszélek most erről? Azért, mert nincs ez másképp az anyagi életedben sem. Azt látjuk magunk körül, hogy normális az, ha hitelből élünk, ha a fizetésünket az utolsó fillérig elköltjük. Ha megvesszük a legnagyobb házat, amire csak hitelt kapunk és a vágyaink szerint veszünk autót és nem a lehetőségeink szerint.

Elengedjük magunkat, hiszen csak egyszer élünk. Itt egy kis plusz költés, ott egy kis felesleges kiadás, mi számít az?

Tudod, mennyit számít három év alatt napi plusz 100 kilokalória elfogyasztása?

15-20 kilogramm túlsúlyt a harmadik év végére.

Tudod mennyi ételt jelent az a 100 kilokalória?

1,9 deci sovány tej vagy 2,4 deci kóla vagy egy 7,5 dekás zsemle, egy kis zacskó ropi alig több mint fele. Olyan kicsi mennyiség bármiből, hogy észre sem veszed.

Naponta ennyi plusz elég ahhoz, hogy három év alatt akár 20 kilogramm túlsúlyt összeszedj. Ennyit arról, hogy még egy kis nasi belefér a mai napba.

De gondolj erre akkor is, amikor apróságokkal növeled a havi költésedet: upgrade a legdrágább internet és kábeltévé csomagra, a legdrágább mobil-előfizetés, mert ahhoz adják “ingyen” a legújabb trendi telefont. Amikor elhatározod, hogy te is autóval jársz majd be dolgozni, mert az csak egy tízessel drágább, mint a buszbérlet. (Ami nem igaz, csak nem tudod kiszámolni a valódi költségeket. Cikk)

Újabb és újabb dolgokat vásárolsz vagy szolgáltatásokat veszel igénybe, vagy a meglévőért inkább többet fizetsz, hogy még kényelmesebb legyen az életed. Aztán te is egy mély sóhajjal minden hónapban nyugtázod, hogy egyre kevésbé férsz bele a fizetésed adta keretekbe. De ahogy beletörődsz abba is, hogy akkor mostantól egy mérettel (még) nagyobb nadrágot kell venned, a kiadásaiddal sem csinálsz semmit.

Hogyan is csinálnál? Ki szeret lemondani dolgokról? Ki szereti kevesebbel beérni? Visszalépni az életszínvonalban?

Az a probléma, ahogy a túlsúllyal is együtt tudsz élni, alkalmazkodva a kényelmetlen mellékhatásokhoz, így van a túlköltekezéssel is. Egész addig, amíg nem üt be a csapás. Csak itt nem szívroham vagy cukorbetegség fogja tönkretenni az életed, hanem egy nem várt negatív fordulat az anyagi életedben, akár a munkád akár az egészséged elvesztése. S akkor ott állsz egy adósságheggyel a hátadon, minden tartalék nélkül.

Ha mindenki tudja, hogy a túlsúly ennyire veszélyes, miért nem tudunk lefogyni? Ha mindenki érzi, hogy a hitel nyomasztó teher, ahogy a máról holnapra élés is, miért nem tudunk változtatni?

A lefogyás legnagyobb akadálya maga a fogyókúra. Magában a szóban benne van, miért van kudarcra ítélve a próbálkozás: az emberek kúraszerűen akarják egy olyan problémára alkalmazni, amit gyökerestől kellene megváltoztatni. Ha rendszeresen túl sokat eszel, ha túl cukros vagy zsíros ételeket fogyasztasz, ha mozgásszegény életmódot folytatsz, ha étellel jutalmazod magad, eszel, ha boldog vagy és eszel, ha szomorú, ezen egy két-három-tíz hetes fogyókúra nem segít. Leadhatsz pár kilót, de mivel a probléma nem a túlsúly, hanem az étkezésed módja, ezért ha azon nem változtatsz, ahogy egyszer elhíztál, el fogsz megint hízni. Hiszen magával a kiváltó okkal semmit nem kezdtél.

Minek tekinted azt, hogy mondjuk leszoksz az i-re végződő ételekről, mint süti, csoki, ücsi és ropi? Büntetésnek, kényszerű önsanyargatásnak, vagy megoldásnak az életed egyik legnagyobb problémájára?

Így van ez az anyagi életedben is. Összeszorított foggal visszavághatod a kiadásaidat, de ha ezt büntetésnek éled meg, nem lesz tartós a hatása. Ha nem érted meg, hogy a hosszútávú anyagi siker fontosabb, mint a pillanatnyi önjutalmazás, ha nem megy át, hogy nem boldogságot veszel a tárgyakkal, amire elszórod a pénzed feleslegesen, hanem anyagi problémát, akkor nem lesz tartós a siker.

Ahogy lefogyni is csak kétféleképpen tudsz, kevesebbet eszel vagy többet mozogsz, így az anyagi életedet is csak kétféleképpen tudod helyrehozni: kevesebbet költesz vagy többet keresel.

A fogyókúrás szerek piaca évi százmilliárd dolláros nagyságrend csak az Egyesült Államokban. Ennek oka, hogy az emberek úgy szeretnének lefogyni, hogy ne kelljen se megváltozni, se lemondani dolgokról. Elég ráírni a dobozra, hogy úgy fogyaszt, hogy neked nem kell semmit csinálnod és garantált a siker.

Az emberek az anyagi életükben is ugyanezt csinálják: szeretnék hinni, hogy van egy kiskapu, úgy tudnak meggazdagodni, hogy az se lemondással ne járjon, se további erőfeszítéssel. Ezért sikeresek a pénzügyi csalások. A piramisjátékok, a magas hozam ígérete, a gazdagodj meg gyorsan hitelből könyvek ajánlatai.

Ahogy egyetlen fogyókúrás szer sem működik, így ezek az ajánlatok sem fognak téged gazdaggá tenni. Sajnos nincs se kiskapu, se rövidebb út. Változni kell és változtatni.

Hogyan tudsz lefogyni? Úgy, hogy kontroll alá veszed, mit eszel és mennyit. Először is helyzetelemzést végzel, hogy jelenleg hol vagy és hová kellene eljutnod.

Megnézed egy kalkulátorban, hogy a te magasságodhoz mi az ideális testsúly, majd meghatározod egy másik kalkulátorban, mennyi lenne a normál napi energiabevitel és ennél mennyivel kevesebbet kell fogyasztanod, ha fogyni akarsz.

Letöltesz egy tetszőleges telefonos appot, amivel a napi kalóriabeviteledet tudod nyomon követni. Picit sokkoló lesz nézni, hogy milyen gyorsan fogy a napi mondjuk 1600 kilokalóriás kereted egy-egy tejeskávétól vagy szendvicstől. Azonban ha megtartod a napi keretet, akkor le tudsz majd fogyni.

Ugyanez igaz az anyagi életedre is. Ha azt sem tudod, hol vagy most és hová kellene eljutnod, hogyan lehetne sikeres az anyagi életed? Ha nem tudod, honnan jön a pénz és azt sem, hová folyik el, hogyan tudnák kézben tartani a pénzügyeidet?

Nézd meg, vannak-e hiteleid. Ha igen, mennyivel kell havonta csökkenteni, hogy belátható időn belül eltűnjenek? Ha nincs hathavi vésztartalékod, mennyi idő alatt tudnád első lépésként azt összegyűjteni? Frusztrálóak lesznek a számok, ha az jön ki, hogy a hathavi vésztartalékot három év alatt tudod elrakni. Ne aggódj, nincs ez másként a fogyásnál sem. “Koplalással” is csak heti 0,5-1 kilogrammtól tudsz megszabadulni, így egy jelentősebb testsúlycsökkenés bizony fél évig-egy évig is eltart.

Ha elkezdesz keveset enni, akaratlanul is egészségesen fogsz táplálkozni, mert gyorsan rájössz, hogy például a zöldségekben milyen kevés a kalória ahhoz képest, hogy mennyire laksz jól velük. Inkább választasz majd egy kilogramm zöldségköretet, mint egyharmad tábla csokit. Anélkül, hogy bárki mondaná, rostos ételeket fogsz fogyasztani. De nem azért, mert az egészséges, hanem mert jobban jóllaksz tőle.

Ez lesz a pénzügyeiddel is. Ha meg kell vágnod a kiadásaidat, először a felesleges kiadásaidtól fogsz megszabadulni, ami kevésbé fáj, vagy kevesebb lemondást igényelnek. Ezek pedig jellemzően a luxuskiadások. (Amiket eddig életszükségleteknek gondoltál, azért is ragaszkodtál hozzájuk.)

Ahogy reggelire az eddigi három virsli helyett csak egyet fogsz enni, ugyanúgy fogod kihúzni a munkahelyi kávézásokat az étteremben, a napi két kisüveges üdítőt, a parkolóóra etetését napjában többször. Ha elkezded számon tartani a kiadásaidat (appok), az is sokkoló lesz az első időben.

S igazán sikert akkor fogsz elérni, ha a gondolataidat is sikerül átformálni. Amikor a krémesben már nem fél perc élvezetet és önjutalmazást látsz, hanem további 45 perc szenvedést a sífutó gépen. S ilyenkor felteszed magadnak a kérdést, hogy ér az annyit? (A krémes evéssel nincs baj, ha belefér a napi keretedbe.)

Amikor a legújabb csodatelefonban nem az álmaid vágyát látod, hanem azt, hogy akkor három hónappal később szabadulsz meg a hiteleidtől vagy annyival tovább kell dolgoznod, mielőtt nyugdíjba mehetnél. S akkor felteszed magadnak a kérdést, hogy ér az annyit? Ér az új autó a sok csicsás extrával annyit, hogy másfél évig dolgozz érte?

Ha idáig eljutsz, akkor nyerted meg a háborút. Amikor már tudsz másképp gondolkodni, amikor az eddigi legjobb barátaidról kideríted, hogy tulajdonképpen az ellenségeid voltak. Ellenségeid a testsúlyoddal kapcsolatban vagy ellenségeid az anyagi boldogulásoddal kapcsolatban.

Ekkor már többet fog számítani, hogy le tudsz hajolni és be tudod kötni a cipőfűződet és a második emeletre is fel tudsz menni kifulladás nélkül.

Többet fog számítani, hogy nem rémálmaid vannak a hiteleid miatt, hanem nyugodt éjszakáid a komoly anyagi tartalékok miatt.

A sütemények habzsolását pedig hagyd meg másnak, ahogy az erőn felül való költekezést is. Sokan nem fogják érteni, amit csinálsz, de ez ne zavarjon. Te már tudni fogod, hogy jól döntöttél.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

216 hozzászólás

 • jami
  A legegyszerűbb nem elhízni. Ezt kellene minél jobban hangsúlyozni, nem a soványakat nyaggatni, miért nem híznak, annyira beesett az arcuk, csak még egy szelet sütit.

  Nézzétek meg a gyerekeket. 20-30 éve az osztályokban max. 1-2 gyerek volt kövér. Most? Eltűnik a babaháj és már az ovisok jelentős része is kövér. Egy ovis öltözőben reggel is és hazamenetelkor is már öltözés közben kapják a gyerekek cukrozott lónyálat, kicsi csokikát, nehogy éhen haljon az a gyerek aki kb. 1 órája uzsonnázott és ki kell gyalogolni a parkolóig, ahonnan hazaszállítják és otthon beül a tv/tablet elé.

  30 éve a többség gyalog/tömeggel ment mindenhová és a gyerekek többnyire télapóra kaptak kevés(!) édességet.

  Szóval az még hagyján, hogy mennyivel több felnőtt “túlsúlyos” van. Gyererek és fiatal, arányaiban, sokkal több. A fiúk jó részének rendőrsegge van, a lányoknak kibuggyan a háj a csípőnaciból.

 • jami
  Ide, gyanítom, főleg középkorúak írnak. Ahogy öregszünk, úgy lassul az anyagcserénk. Ha pont ugyanannyit eszünk 45 évesen, mint 35 évesen – garantált a hízás. Csak évi +1 kg 35 és 55 éves kor között +20 kg. Fel sem tűnik, egyik évről a másikra, kicsit szorít itt-ott, csak pár ruhát kell cserélni. De 20 kg-t lefogyni, 55 évesen nagyon nehéz.

  Amiket írtok 30-50 kg-t, az egy átlag 10-15 éves gyerek súlya…

 • jami
  A hajlam nem fatum. Ha valaki tudja, hogy nálunk x generáció óta mindenki 100 kg volt, akkor erre ráeszméléskor kezdjen el a hajlam ellen dolgozni: vizsgálatok, mozgás, diéta. Lehet, hogy így is 80 kg lesz, de 20 kg is nagyon számít.

  Van pár pajzsmirigy-alulműködéses ismerősöm, egyikőjük nem kövér. Ő azt mondja, hogy fele (!) annyit eszik, mint szeretne. Télen-nyáron biciklizik, gyalogol, végszükség esetén megy kocsival. Ha kicsit kienged, már +5 kg, hát nem mer.

 • Tibor
  @zs: ott a pont
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  “en kover vagyok a hetvegi sorozgetesek miatt”

  te sem a hétvégi sörözgetések miatt vagy ám kövér nyilván.
  közben lecsúszik egy-egy szelet pizza, egy kis mogyoró meg hasonló ú.n. “sörkorcsolyák”. Az a baj, plusz utána a vacsi, nem az a néhány üveg sör. Persze könnyebb arra fogni…

 • attila
  “A gond az, hogy a mai világ a szénhidrátra van belőve: az olcsó, mindent cukroznak – virslit is” sajnos ez a valóság !

  a búzát is kb. ezért terjesztették el, mert hatékony ! kevéstől is jól lehet lakni ! egyél meg ugyanannyi salátát mint amennyi kenyeret ! 🙂 éhen halsz….

  sajnos az igazásg az hogy a legtöbb profitéhes gazdasági szereplőnek ez így pont jó ahogy van. egyen mindenki minél több gyors felszívódású szénhidrátot, az egészségügy meg majd kezeli a kórokat amit okoznak. jó a gyógyszeriparnak, jó az élelmiszeriparnak, jó a kormányoknak rövidtávon az adóbevétel miatt…..

  hosszútávon ? a betegségek kezelésének fizetését mindenki állja így én is aki nem vagyok túlsúlyos, ezért tartom jó útnak azt h több országban az egészségbiztosítók kezdenek elmenni abban az irányba hogy minél egészségtelenebb életmódot folytat valaki annál drágább az egészségbiztosítása, hisz miért én fizess

 • Kiszamolo
  Feri, belegondoltam. Rajtam 24 kiló súlyfelesleg volt, egy év alatt lement.

  Pedig nagyon rossz a genetikám, ha annyit ennék, amennyit szeretnék, egy év alatt vissza is jönne.

  A rokonság szinte minden tagja csúnyán el van hízva, jobban mint én valaha.

  Tehát papírom van arról, hogy nekem kövérnek kell lennem.

  Nem ehetek azt, amit akarok és nem ehetek annyit amennyit akarok.

  Édességet kb évente kétszer eszek, a két gyerek tortájából.

  Tehát?

  Takarozzak én is a genetikámmal, vagy tegyek komoly erőfeszítéseket?

 • attila
  én fizessem meg más egészségtelen életmódját ? ezért vallom azt hogy mivel a elosztó-kirovó rendszer nem jutalmazza azt ha vki egészségesen él akkor én meg a legminimálisabb biztosítást fizetem ami van. ez lejenleg a KATA. persze a lábam nekem is eltörhet 🙂
 • attila
  ez tipikus, de már leírtad, még mindig rengetegen vallják hogy aki nincs legalább 100 kg az nem is férfi 😀
 • mtoma73
  Feri
  1000 kcal-s diéta az durva szerintem. Én megnéztem, hogy mennyi a napi szükséges (kb. 2200 kcal volt) ezt csökkentettem 500 kcal-val.
  A 800 kcal meg konkrétan éhezés lesz. Éhezéssel nem lehet leadni a súlyfelesleget.
  Heti 0,5 – 1 kg-os mértékkel fokozatosan fogsz tudni fogyni. Ez nem olyan nagymegterhelés, és ehhez hozzá lehet szokni. Saját tapasztalat. Nekem 7-8 hónap alatt ment le a közel 20 kg. Voltak benne hullámvölgyek, de nagyjából egyenletesen ment le. És nem volt megeröltető az első pár hét után. Az a baj, hogy sokan hetente 5 kg-ot akarnak leadni, ez baromság.
 • porthosz
  Látom szépen egymásnak feszülnek a kommentek.

  Genetika:
  1, bizonyított tény hogy az emberiség (sőt az állatok is) java része hízásra van programozva (régen nem volt kajabőség, amikor sikerült kajához jutni, akkor mindent fel kellet halmoznia a szervezetnek hogy kibirja a következő kajálásig az éhezést). De ez nem volt gond, mivel sosem volt annyi kaja hogy komolyabban elhizzon az adott egyed, épp ezért nem is alakult ki felső határ (hisz amúgy a túlsúly ugyanúgy rossz, spec nem tudsz elfutni a kardfogú tigris elől).

  2, Ma kajabőség van, de ezt az ember biológiája nem tudta lekövetni, ehhez kevés 50 év “evolució”.

  3, az emberiség kis része (~10%) nincs hizásra programozva. Ők bármit ehetnek, nem fognak elhizni (de a negativ hatások őket is érintik, lehet hogy nem lesz kövér a cukortól, de cukorbeteg igen)

  foly

 • porthosz
  Fogyás:
  A képlet egyszerü: kevesebb kalóriát kell bevinni mint amit elégetsz. Akinek ez sikerül, az le fog fogyni.
  Sportszerü nehezítések:
  1, a kaja (főleg a cukor) drogként müködik, borzasztóan nehéz abbahagyni. És erre nincsenek leszokást segítő tapaszok.
  2, nehéz kivédeni a környezeti hatásokat. Például magyar konyha, kerülhetem a dohányosokat, elkerülhetem a kocsmákat, de nagyon nehéz kikerülni a családi összejövetelek alól, ahol a minimum 5000 kalóra egy ebéd és még a fél adag is elég 2 napra…
  3, egyre több élelmiszerben vannak olyan adalékok ami miatt kvázi lehetetlen lefogyni. Ez talán az USA-ban a legnagyobb gond ahol növekedési hormonnal kezelik az állatokat amit aztán megesznek az emberek, és hiába mozog, hiába eszik keves, hízik mint a disznó.

  folyt

 • Tibor
  hermsgervørdenbrøtbørda: szoval azt mondod hogy a sorben nincs kaloria? 🙂
  ha pentek este megiszok hat doboz sort, szombat este otot es vasarnap este is otot, annak semmi hatasa, biztos mast eszek?
 • porthosz
  És végül, túl sok a tévhit.
  itt is visszatérő motívum hogy többet kell mozogni (egy csomóan itt rontják el). Marhaság.

  A fogyás kulcsa, a teljes étrendkontroll. Ha valaki tudja miből mennyit ehet, és tudja hogy amit eszik abban miből mennyi van, és képes betartani a határokat, akkor le fog fogyni.
  A mozgás, a sport csak alakformálásra jó, illetve egy kis kiegészítőnek (több izom alapból is több kalóriát éget). De fogyni nem lehet mozgással.

  De ahogy írtam, azért ez nem olyan egyszerü, mert gyakorlatilag szembe kell menni a genetikai hajlamoddal + szembe kell menni a függőséggel + szembe kell menni a környezeteddel (hisz ha elhiztál tuti nem egészséges étkezésen nőttél fel a családban).

 • Tibor
  azt mondjuk nem ertem miert jobb/rosszabb sorre “fogni”, mint mittudomen mogyorora, nem fogom masra en tehetek rola, onnantol nem mindegy hogy szerintem mitol van?
 • Cirifischio
  Remek poszt, nagyon örültem neki, mert az ismerőseimnek, családtagjaimnak sokszor felhoztam már ezt a párhuzamot, hogy a pénzügyi – és egészségtudatosság kéz a kézben jár, ugyanabból az attitűdből fakad.
  Nekem könnyű – mondják – mert “remek a genetikám” (ezt a kifogást utálom a legjobban), és különben is világéletemben örökmozgó voltam, nem is értik miért töltök annyi időt edzéssel meg a táplálkozás megtervezésével (minőségi alapanyagok beszerzése, főzés stb.) Az emberek zöme teljesen fordítva ül a lovon. Irigylik azt, ahogy kinézek, de azt valamiért nem, hogy ezért hetente 6-szor másfél órát edzek (4 alkalom saját testsúlyos / street workout edzés, egy-egy futó és foci nappal megspékelve a játékosság kedvéért) és hogy az étrendemet is igyekszem tudatosan összeállítani és elkészíteni. Szerencsére a párom is így él, ezáltal sokkal könnyebb az egész.
 • Cirifischio
  A másik gyakori kifogás a “de kinek van erre ideje?” Tervezés kérdése csupán. Én is dolgozom, ami tokkal-vonóval kb. napi 10 órát vesz el naponta, 7 óra az alvásé. De akkor még ott van az a maradék 7 óra a hétköznapokon, ami okosan beosztva nagyon sok mindenre elég és hétvége, amikor azért mindenkinek több ideje van magára. Szinte percre pontos beosztásom van, ami már rutinná vált, így nem kell az órát lesnem, egyszerűen „érzem az időt”, így minden fontos dolog belefér (család, barátnő, edzés, főzés, tanulás és még egy kis szórakozás is).
  Azért is könnyű nekem – mondják még – mert jól keresek. Valóban átlag fölött, de semmiképp sem annyit, ami elérhetetlenül sok lenne, még a hat számjegyű kategóriában mozgok. Mellé társul egy kifejezetten puritán életmód, ez a szüleim és a sport érdeme, akik arra neveltek, hogy csak semmi rongyrázás és magamutogatás, csak munka, kitartás és tervszerűség.
 • Cirifischio
  Ebből megint csak annyit szoktak irigyelni, hogy 30 évesen saját, hitelmentes lakás, újszerű, de nem prémium autó, nyolc számjegyű megtakarítás okosan kezelve és egy formálódó vállalkozás. Azt, hogy mellette jelenleg is iskolába járok és második idegen nyelvként németet tanulok egy magántanárnál, nos ez már kevésbé hiányzik az embereknek.
  Van erre az egész problémakörre egy mondás, ami nekem nagyon tetszik: „A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát”. Én ebben a felfogásban élek, és remekül működik. Egy pozitív spirál így az élet: mivel jól nézek ki, rengeteg pozitív visszajelzést kapok, főleg hölgyektől, és hát nem tagadom, hogy szeretem learatni a babérokat, minden értelemben  Ez pedig önbizalmat és erőt ad arra, hogy a munkában, pénzügyekben is kitartó és sikeres legyek, így állnak össze a részek egy öngerjesztő pozitív egésszé.
 • Gábor
  Persze volt egy professzor aki egy televíziós műsorban egyszer azt mondta, mindenki le tud fogyni, nézzük meg a második világháborús táborokat, kevés étel sok munka, nem is volt ott kövér ember. Kicsit morbid ez az állitás, de igaz.
  A genetiaki tényező miért ne létezne? Miért kételkedtek benne?
  Tényleg nem találkozzatok olyannal, aki alig eszik, mégis túlsúllyal küzd? Vagy olyannal aki bármit ehet akkor sem hízik?
 • Egyáltalán nem nehéz a fogyás, feltéve ha van motivációja az embernek. 3 hónap alatt 20 kilót adtam le, és most fél éve tökéletes a bmi indexem. Ugyanazt eszem mint korábban, csak kicsit kevesebbet, és többet mozgok, edzek.

  A megtakarításban, új állás keresésében, új szakma tanulása esetén is ugyanez a helyzet. Kell egy világos cél, egy jövőkép és motiváció. Ha ez nincs egy személynél, akkor lehet bármennyit írni vagy beszélni neki, az eredmény konvergál a falra lapátolt borsóhoz.

 • Garbo
  , ismerem a működést. A kaja drog. És marha nagy akaraterő kell ahhoz, hogy egy drogos ne anyagozzon. Igen, ahogy az alkoholistának is, úgy az ételfüggőnek is hatalmas akarat kell ahhoz, hogy ne tegyen több/rossz típusú ételt a szájába.Végső soron minden függőség leküzdésének ez a fizikai lényege: ma ne csináld! Egy napot bírj ki, mindig egy napot.
  Aztán lehet sportolni, hogy többet ehess kicsivel, de más kavarás a dologban egyszerűen nincs, kivéve, ha szervi a baj.

  Igen, mint írtam: van, aki előbb kövérségbeteg lesz, van, aki előbb szívbeteg, vagy májbeteg vagy stroke-ot kap vagy cukorbajt. Mítosz az ismerős, aki sokat eszik, mégsem hízik. Nem, nem hízik: más betegséget kap el.

  Egy bűvös 30-ast én is ledobtam, és tartom is 5 éven túl. Addig és kicsivel utána ugyanazokat mondtam, mint te. Ma már tudom, hogy alibizés volt az egész. Kevesebb és jó étel: fogyás. A kulcs: akarat.

 • Pali
  Sziasztok!

  Nekem ez a program jött be költségvezetés és havi büdzsé meghatározás kapcsán: Itt egy reklámlink volt affiliate végű. A kedves hozzászóló azt gondolta, ennyire balekok vagyunk.
  Korábban próbáltam sok célprogramot, excelt, de max 1-2 hónapig sikerült folyamatosan használni, ezzel már majdnem 9 teljes hónapom van 🙂

  Sajnos a 34 napos próbaidő után fizetős, de hamar visszahozza az árát azáltal, hogy tudatosítja a napi költéseidet.

 • Eddig csak olvastam az oldalt , de most hozzászólok. Először egy spórolós cikket olvastam az oldalon, és konstatáltam milyen király vagyok. Megtakarításban mindig is jó voltam, van 3-4 évnyi megtakarításom.

  A bevételnövelős és tanulós cikkeknél kinyílt a bicska a zsebemben.
  Korábban proliként gondolkodtam, tanulás helyett hülyeségekre is költöttem pénzt, de néhány hónapja kaptam egy gyomrost az élettől és megváltoztattam a gondolkodásomat.
  Most már elhatároztam, hogy növelni fogom a bevételemet is: elvégzem az egyetemet, új állás keresek, jobb helyre költözök.

  Ez változás jelentős mértékben a Kiszámoló blognak köszönhető, úgyhogy ezúton Köszönetet mondok! Csak így tovább, és kitartást kívánok!

  ui: A 3-4 évnyi tartalékból érdemes-e tanfolyamokra költeni, vagy azt szigorúan a túlélésre kell félretenni, ha beüt a krach.

 • Családfő
  Feri78,

  Először is gratula, hogy elérted a testsúlyod normalizálását!

  Kár viszont abba az önfelmentő irányba elmenni, hogy a nikotin- és alkoholfüggőség betegség, és hasonlóan a zsír/szénhidrát függőség is. Ne segítsünk az önigazolás egyszerű útjára lépni az érintetteknek.

  Az elhanyagolható kivételtől eltekintve senki nem úgy születik, hogy hopp, alkoholfüggő, szénhidrátfüggő stb. vagyok. Ez kialakul hosszú évek alatt, ha nincs kontroll alatt tartva. Itt jön be a prevenció és az akaraterő: nem muszáj rászokni a cigire, az italra, és az egészségtelen ételekre sem. Aki meg már elindult a “rossz” úton, ezernyi lehetősége van visszafordulni. Akaraterő. Természetesen minél később eszmél az ember, annál nehezebb – és lehet, hogy orvosi segítség is kell hozzá. De meg lehet csinálni, minden függőségnél.

  Fejben dől el végső soron.

 • headset
  Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan fogyókurázik az ember. Ha drasztikusan lecsökkenti az ételbevitelt, akkor a szervezet úgy gondolja, hogy időnként éhinség van és megpróbál tartalékot (zsírt) felhalmozni.

  Erre fordítja legkisebb felesleget is, illetve a fogyókúra abbahagyása után jó sokat.

  Ezért írtam, hogy – tapasztalatom szerint – legjobb a főétkezések előtti 30 perces testedzés.

  Akkor kiürülnek a cukorraktárak és (normális étkezés mellett) a glikogén pótlódik nem a zsír. A szervezet érzi, hogy nincs semmi baj a tápanyagellátással, csak egy kicsit mozogtunk.

  Én az erőteljes gyaloglást szeretem, mint testmozgást.

 • Rissa
  Szerintem se a genetika a gond, max. pár százaléknál. A rossz családi szokásokat keverik a genetikával.
  Egyszerűen sok a cukor az ételekben, túl sok szénhidrátot eszünk és függővé válunk tőlük, ill. az ízfokozóktól. Az ételekben kevés a tápanyag, ezért kíván mindenki mindenből minél többet. A bio élelmiszerek tartalmasabbak, laktatóbbak, de drágábbak is, ezért sokan nem veszik. Bár érdekes módon van, ami bioban olcsóbb, ill. egyes termékeknél nagyon minimális csak az árkülönbség.
  Aki állandóan éhes, egyen édesség helyett pl. olajos magvakat, azok nagyon táplálóak, de nehezen emészthetőek, ezért elmulasztják az éhséget.
 • Zabalint

  Már hogy ne lehetne mozgással fogyni? A fizika törvényeinek az sem mondhat ellent. Ha szüksége van a szervezetednek mondjuk 2500 kcal-ra, te beviszel 2700-at, de futsz egy órát, ami mondjuk abban a tempóban 700-at eléget, akkor 500 deficitben lesz a szervezeted. Másrészt a mozgás nem csak alakformálasra és erre jó, hanem a szív- és érrendszernek is egészséges.
 • Pali
  A kedves hozzászóló őszintén megosztotta sikerét, recepttel együtt. További eredményes moderálást 😀
 • András
  Testsúlycsökkentésre Norbi Update kaja.
  Vagyon csökkentésre Norbi Update részvény.
 • Feri78
  Több éve volt egy 18 kilós fogyásom, 108-ről 90-re. 1 évig tartottam, aztán apránként visszajött, 130 felett állt meg.

  Tisztelem azokat, akik önerőből TARTÓSAN lefogynak, és tartják is. Sajnos az elhízottaknak ez csak néhány százalékára igaz.Én a könnyebb utat választottam, és idáig egy sikertörténet lett belőle. Ami jó, hogy ehetek bármit, nincs már “küszködés” a műtét óta. Pl édesség minden este belefér, már nem hízok tőlük 😉

  Gratulálok a -24 kg-hoz! Szép teljesítmény! Kívánom, hogy tartsd jobban mint én tudtam.

  Gratulálok a -30 kilóhoz. Igazából az a nagy szó, hogy ilyen hosszú ideje sikeresen tartod.

  Amit nem tudok elfogadni, hogy egyenlőségjelet teszünk a kövér = gyenge akaraterő közé. Már írtam: mindenkinek van sovány, állandóan evő ismerőse. Ezek egy része cigizik is. Ha a sovány = jó akaraterő, akkor a sovány cigisek miért nem tudják lerakni a cigit? 🙂

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  , nem azt mondom. Egy fél liter sörben van kb 200c, tehát ha este iszol, akkor ne nagyon egyél mellé már semmit, vacsit se, vagy előtte menj fuss egy-két órát. Ennyi.

  Ugyanúgy mint bármi mással, nem magával a sörrel van a baj, hanem ha azt a szokásos beviteli mennyiséged MELLÉ iszod. Ehhez gyakran hozzájön még ugye egy kis mogyi egy kis ropi, egyebek, észre sem veszed, és a sör mellé betolsz még plusz egy vacsorányi kalóriát ezekből is.

  Mindössze arra szerettem volna célozni, hogy lehet úgy is sörözni, hogy nem emeled meg túlságosan a napi kalóriabeviteledet.

  Eleinte nehéz lesz megállni amikor a többiek rendelik a sör mellé a pizzákat, de néhány alkalom, és már csak röhögsz rajtuk…

 • Kiszamolo
  Drága Pali, miért nem csak a főoldalt linkelted be, miért azt, ami után te kapsz pénzt? Ugyanmár.
 • Garbo

  Dehogyis egyenlő a sovány az akarattal 😀 Az csak e tekintetben és egyelőre mázli.

  A kövérség viszont, valljuk be férfiasan, annyit tesz, hogy kevesebb az akarat, mint adott testünknek szükséges lenne.

  Egyébként én is gratulálok a testsúlyod tartásához. Érdekességképpen: láttam már olyan embert, aki nem bypass, de gyomorgyűrű után úgy hízott vissza, hogy fagyit evett. Olvasztva. Megállás nélkül. Itt már én is azt mondtam, hogy nagyon komoly baj van fejben és addiktológushoz kellene mennie.

  Hamarosan itt a 2018, új év és új élet. Aki még nem fogyott le, az elkezdheti. A pénzügyi tudatosságot is 🙂

 • Zabalint

  Az nem lehet, hogy mindenkinek van gyengesége, csak mindenkinél másban jön elő?
 • Kiszamolo
  Feri, ne irigyeld a soványt, milyen szerencsés. Én laktam egy ilyen szerencsés sráccal. Minden étkezés után fél óra múlva hasmenés a vécén. El nem hízott soha semmitől, az biztos, de akkor inkább legyél hízékony.
 • OCR
  Jól írta valaki. A zsír nem hizlal, a szénhidrát hizlal.

  2 éve rajtam is volt kb 15-20 kiló felesleg, annak ellenére, hogy naponta kb. 2-3 órát sétálok.

  Azóta kifejezetten zsíros ételeket eszek, javarészt húsokat, oliva olajat, szalonnát, kolbászt, májat stb… édesség cukor meg szinte nulla. Kenyeret mondjuk sokat eszek, naponta kb 25-30 dkg-t. Mostanában meg azt veszem észre, hogy zsíros ételekből egyszerűen nem tudnék annyit enni, hogy hízzak tőlük.

  Reggelire megeszek kis túlzással egy fél disznót, meg ebédre is meg vacsorára is. Ezzel jóllakottnak érzem magam, vagy csak kicsit éhezek meg. Amikor próbáltam egészségesebben enni pár éve kevésbé zsírosakat, akkor meg sose laktam jól állandóan ettem, nassolni kellett. Ezért is híztam el.

  Most az egészségem, erőnlétem szinte jobb mint tinédzser koromban.

 • Feri78
  Abszolùt. Sőt kèpzeld a gyomor bypass vilàgàban lètezik olyan hogy addiction transfer, ami azt jelenti hogy a bypass-os betegek között lényegesen magasabb az alkoholisták arànya (dupla). Kiesett egy függőség, a szervezet keres magànak egy màsikat. Mindenkinek van gyenge pontja.

  Igen, én is hallottam, hogy van, aki a gyomorgyűrűnél folyékonyan visz be kalóriàt. A bypass-nàl kisebb ennek az esèlye mert nincs egy puffer: a kis gyomron àtzúdulò szènhidràt a vékonybèlben azonnal felszívódik, ès ez egy nagyon komoly szènhidràt sokkot, rosszullètet okoz amit dumping szindrómànak hívnak. Nekem is volt egy ilyen a műtèt után – csalàdi fagyizàs plusz 2 szelet torta – elèggè rosszul is lettem.

  Gondolom a sràcnak crohn betegsège lehetett. Az nem egy szèp èlet. Èn nem igazàn arra gondoltam, csak egy gyors anyagcserèjű emberre, aki kevèsbè hízèkony.

 • Feri78
  Igen amit leírtàl az az Atkins dièta. Èn is csinàltam pàr èvig. Valamennyire működik. Èrdemes nèzni a koleszterin szintet ès a vèrnyomàst, ès kiegèszítèskèppen multivitamint ès àsvànyi anyagot szedni. Ez ideig òraig ellensúlyozza az egyoldalù tàplàlkozàst. Ja, ès az Atkins beindìt egy ketòzis nevű folyamatot a szervezetedben, ami szàjszagot okoz… 🙁

  Szerintem mivel működik, az alacsony szènhidràt magas fehèrje ès zsír dièta a jobbak közül való.

  Nàlam ott maradt abba, hogy fèl èv utàn màr rà se tudtam nèzni a reggeli szalonnàs tojàsràntottàra, meg a sült tarjàra estènkènt. Ezzel szemben egy jò olasz tèsztaètelèrt vagy egy karèj friss fehèr kenyèrèrt mindent megadtam volna…

 • Tibor
  hermsgervørdenbrøtbørda

  ja ugy ertem, igen, nyilvan, csak mint a kiadascsokkentesnel is, azt nezi az ember mi az ami nem letfontossagu es sok penz megy el ra. Pl ha havi otvenezer megy el autora mikozben 150ezret keres valaki, akkor nem a konyhapenzbol kell talalni meg havi ketezer forintos csokkenest ugye.
  Mivel nalam a “fo” plusz kaloriabevitel a harom alapetkezesen tul ebbol jon, hat nyilvan ebbol is kene visszavenni. 🙂

 • attila
  “Ja, ès az Atkins beindìt egy ketòzis nevű folyamatot a szervezetedben, ami szàjszagot okoz… ” ez egyéni dolog lehet, mert a diétás csapatból ilyenre még senkinek sem panaszkodott a párja 🙂
  A ketogén diéta arról szól hogy az emberi sejtek képesek a zsírból energiát csinálni, csak ez a folyamat nem olyan egyszerű folyamat mint a szénhidrátból energia vagy a fehérjéből energia, ezért a szervezet csak akkor csinálja ha rákényszeríted. A rákos sejteknek van egy nagyon nagy hátránya az egészséges sejtekkel szemben, ők nem képesek erre, vagyis a ketogén diéta lelassítja vagy akár meg is állítja egyes rákbetegségek súlyosbodását…..
 • Tibor
  @Feri78: az az egyetlen amivel egyszer le tudtam fogyni eleg jol. De igen, egy vietnami levesert odaadtam volna az esti sult hust 🙂 persze utana visszajott minden feleven belul.
 • attila
  tehát akkor ha valami nekem nem jött be akkor ahhoz nem értek ? érdekes 😀 nyilván itt a környezetvédelem amivel próbálják megfogni a vásárlót, nem a gazdaságossággal, azzal nem lehet, egyszerűen nem éri meg…anyagra is teljesen más az a dobható rész, mint egy rendes minőségi pelus, ráadásul nem kellemes mikor nem marad benn a cucc és lehet mosni a ruhát is, ilyen egy minőségi dobhatóval nem fordul elő, ennyit hadd adjak meg a gyereknek. 2 év amíg nagyobb mennyiségben kell, azt valahogy kigazdálkodom 😀
 • 42
  Úgy kezdődött, hogy letelt a kocsihitelem, és úgy éreztem, hogy ezt az összeget félre is tudnám tenni. Később, nem növelve az életszínvonalra való költéseimet a jövedelmem egyharmadára sikerült növelni a rendelkezésre álló szabad összeget. Ezt részben félretettem (vésztartalék képzés), részben más, korábbi hitelem csökkentésére fordítottam. Amikor már kezelhetően kicsire csökkent a hitelem a megtakarításommal szemben, egyéb, befektetés jellegű kiadásra is gondolhattam (nyelvoktatás -befektetés saját magamba).
  Jövőre kifizetem a maradék hitelt.
  Tudnék venni a városomban egy tehermentes lakást. Inkább bérelek, az árát befektetem, többet hoz, mint a bérleti díj.
  Normális, bár nem átlagos életszínvonalon élek (szerintem). Megnézem mire, és mennyit költök.
  Kilenc éve kezdtem. Átlag alatti jövedelmem volt szinte végig. Mínuszból indultam.
  Neked is sikerülhet. 🙂
  De csakis életmódváltással.
 • gnorb
  jajjj nemár Feri78… egy hozzászólásban!
  “Pl édesség minden este belefér, már nem hízok tőlük”
  “Amit nem tudok elfogadni, hogy egyenlőségjelet teszünk a kövér = gyenge akaraterő közé.”

  én házibajnok csokievő voltam az előző cégnél, kis táblás (sima) milka 1 perc alatt tűnt el. elképesztően édesszájú vagyok, mert jólesik, szeretem az édességeket. nincs túlsúlyom, de teszek is érte: visszavágtam az ilyesfajta falánkságom, heti egyszer úszok, 4, vagy esetenként 5 alkalommal kondi. nem(!) vagyok testépítő, de odafigyelek mit eszek, a mozgás jólesik, normális a megjelenésem, jól is érzem magam.
  de ehhez az kell, hogy minden nap 5kor keljek, és 6kor már ússzak/eddzek. itt kezdődik az akaraterő.

 • Norbert
  Szerencsére a pénzügyekre igaz, hogy nemcsak a kiadást lehet lefaragni, hanem a bevételeket is lehet növelni. Ez sok esetben még könnyebb is.

  Egyébként én is fogytam az idén kb. 10 kg-t, ehhez csupán annyi kellett, hogy kevesebbet eszek. Én is meglepődtem, hogy csak ennyin múlik. Amikor egy-két túlsúlyos ismerősöm megkérdezte, hogy hogy sikerül fogynom és csak annyit mondtam, hogy kevesebbet eszek, a válasz rendszerint az volt, hogy “Ja, úgy könnyű!”. Érdekes, hogy azóta se próbálta ki egyikőjük sem ezt a “könnyű” utat, nyilván ha vannnak még könnyebb utak (genetika hibáztatása, csodaszerek amikkel lemondás nélkül fogyhatsz, stb.), akkor sokan inkább azt választják. Pedig tényleg csak elhatározás kérdése a dolog. És nem jan. 1-jén kell elkezdeni, hanem ma.

 • Zedder
  Sok mindenre akartam válaszolni, de végül nem akartam belemenni hitvitkákba (amelyek igazából nem is azok, hanem tudományosan igazolt tények…), szóval végül hagytam. Nevettem és legyintettem egyesek hozzáállásán.

  Végül erre reagálok: “így könnyű”. Igen, kívülről az. És tényleg ez a titka.

  TE tudod, hogy milyen és mennyi áldozatot hozol (legyen az pénzügyi, életviteli vagy táplálkozási.) A végén viszont TE nyersz, a többiek meg irigykednek vagy csodálnak.

  Sose állj le. Egyetlen út vezet előre: a fejlődés és a jobbá válás. Minden más felejtős.

  Ezt vagy elfogadod, vagy maradsz vesztes…

 • porthosz
  @Zabalint:
  Azért nem tudsz mozgással lefogyni, mert a példádat alapul véve, az emberek 0.000001%-a képes tartósan, minden nap 1 órát futni. Az ilyen nekilendülések hogy én majd futással fogok lefutni általában tartanak 1-2 hétig, aztán vége.
  De legyünk őszinték, a legtöbb ember 30 percet sem bír kocogni, nemhogy 1 órát futni.

  Sokkal könnyebb nem megenni/meginni azt az 1-2 csokit/pudingot/cukros kávét/kólát stb mintsem minden futni 30-40-60 percet.

  Mindezek mellet, ha nincs étrendkontroll, akkor nemhogy fogyni, hanem hizni fogsz.
  Ti. ez igy müködik:
  Elmegyek futni, elégetek 400 kalóriát, majd felbuzdulva hogy ma mozogtam és elégettem egy csomó kalóriát, megeszek a futás után 800 kalóriányi kaját mert megéheztem…

  Nem véletlen írtam, hogy azért is nehéz fogyni, mert az emberek nincsenek tisztában a mögöttes folyamatokkal. Igy meg csak hülyeséget csinálnak eredmény nélkül majd feladják

 • Zabalint

  Egyrészt nekem például csökkenti az étvágyam a rendszeres mozgás. De aki kalóriát számolgat, az az égetést miért ne számolná, és akkor tudja, mennyit ehet. Másrészt a sportra nagyon könnyen rá lehet kattanni, és akkor a legkisebb kihagyás után is hiányzik, bár nyilván személyiség függő. Ugyanakkor kategorikusan kijelenteni, hogy csak 0.00001% képes tartósan megtenni ezt kb. ugyanaz a nonszensz kategória, mint ha valaki meg azt mondaná, hogy a legtöbben úgyis képtelenek betartani a kevesebb evést. Némileg ellentmond ennek az is, hogy ugyan a magyar emberek kis része fut rendszeresen, vagy sportol bármi mást, de még mindig sokkal többen, mint hogy ez alapján kijelenthesd, hogy semmi értelme, mert csak nagyon kevesek képesek rá.

  A másik, hogy nyilván nem a totál edzetlen ember fog elsőre 1 órat futni, úszni, ahogy a konditeremben sem a legnagyobb súllyal kezd egy kezdő.

 • Zabalint
  “Nem véletlen írtam, hogy azért is nehéz fogyni, mert az emberek nincsenek tisztában a mögöttes folyamatokkal. Igy meg csak hülyeséget csinálnak eredmény nélkül majd feladják”

  Szerintem meg sokan tisztában vannak vele, csak pontosan arra nem szánják rá magukat, amire kellene: kevesebbet enni és/vagy többet mozogni, vagyis még egyszerűbben: többet fogyasszon a szervezetük, mint amennyit megesznek. Ehelyett csodadiétákban kezdenek hinni, amelyeknek valahol mind az a lényege, hogy majd továbbra is sokat esznek, de majd olyan kaját, amitől jóllaknak, de nem híznak el.

 • Zabalint
  De félre ne értsd, én nem azt mondom, hogy az étkezés nem fontos, sőt egyetértek, hogy nagyon fontos, azonban a mozgás is fontos tényező, és mostanaban épp az a tévhit hódít egyre nagyobb teret, hogy az nem számít, jelentéktelen. Persze, hogy jelentéktelen, ha napi 10-20 percig mozog valaki, de az meg nagyon messze van az egészségestől.