Gépjármű-adó

István kapott levelet az éves gépjármű-adóról, amit azzal a lendülettel ignorált is, mivel évek óta automatikusan le is vonják a bankszámlájáról az összeget.

Azonban idén a dolog nem működött, mert a gépjármű-adót elvették az önkormányzatoktól, ezért a NAV szedi be, amely viszont nem vonja le az összeget a bankszámláról.

Ha te is kaptál már levelet az adó mértékéről és te sem törődtél vele a csoportos beszedés miatt, akkor jobban teszed, ha ránézel, mert nem lett befizetve az adó.

Köszönjük a hírt Istvánnak.

Share

88 hozzászólás

 • Jim
  Danhadnagy
  az EFER NAV alkalmazáson keresztül lehet bankkártyás fizetésként is kifizetni az összeget
  neked kell kiválasztani a 410-es adónemet. és pontos összeget beírni
 • untermensch4
  Kaptam két féléves csekket. Befizettem az első félévit és ráírtam a kormányablakos határozat számát amit kaptam amikor januárban bontóba vittem a járgányt…
 • Hiteles András
  A Nav is levonja a számláról…. Előbb-utóbb jön az inkasszó. 🙂
 • Pista
  Adós: köszönöm a linket. Klassz dolog, hogy vannak ilyen lehetőségek. Kár, hogy ezekről csak egy blog kommentjeiből lehet értesülni (én máshol nem hallottam róla)
 • Kertész
  Nem vagyok vállalkozó, van ügyfélkapum, nem kaptam semmit, postán sem.
  Feleségem vállalkozó, de az autója magán, van ügyfélkapuja, postán jött a csekk.
  Bármi lehetséges.
  És annak az ellenkezője is.
 • SuhiTomi
  Ezt a kerekítést én is csak utólag tudtam meg. Szerencsére nekem is lefelé kerekítettek.
  De az mekkora egy butaság, hogy az elején nagy betűvel kiírják többször, hogy mennyi az összeg, aztán 1 oldallal és 1000 karakterrel később odaírják, hogy igazából nekik nem is az az összeg kell.
  WTF???
 • Otpszépcard
  Szépkártyász: OTP elkezdi vonni, már nem emléxem mekkora egyenlegböl de 910.- és 450.- körüli összegeket vontak hónapokig mire észrevettem…Netpincér helps..
 • EL P.

  A nav-ba érkező összegeket akkor is átcsoportosítják. Ez a döntés. Nyilván lehetne az említett forrásokon tekerni de most ez van.
  A gyártósor a következő évek vakcináit fedezi, importkitettség csökkentése miatt. A cél a teljes önellátás illetve a kölönféle variánsok folyamatos kifejlesztése. (A teljesítményadó is ezt a célt szolgálja)
 • Csillag V
  Tartósan súlyos beteg gyerek után járna 6000ft/év kedvezmény. Mivel van 2db autó a kicsi kevesebb, mint 6000-, így nem jár csak az 5600.- kedvezmény, mert a legkisebbet veszik figyelembe. Most ezt sem érvényesítették, gondolom mind a 682db papírt be kellene újra küldözgetni. Telefonon nem érem el őket. Elengedtem, drágább az időm, mint, hogy küzdjek, nekik sajnálom hagyni a pénzt.
 • Agnes012
  Így végigolvasva a hozzászólásokat látom, hogy a NAV tesze-tosza dolgaiból már könyvet lehetne írni.
  Nekünk a tavaly eladott autónkra tegnap jött meg a 2021-es gépjárműadó határozat. Természetesen postán, nem ügyfélkapun.
  Ezt a rendelkezes.gov.hu oldalt meg eltehetnék olyan helyre, ahol nap se süt… Azért lett csináltatva magánszemélyként az ügyfélkapu, hogy ott elérjenek, de erről még külön nyilatkozzunk is, hogy arra van az ügyfélkapu, gyönyörű…
 • Nacionalista
  Nem a szívem csücske a NAV, de ezt a hisztikét a kerekítésen nem értem. Ha számít az az évente(!) 150 ft amit esetleg vesztettél, akkor nincs pénzed egy autó fenntartására.

  Én persze “pozícióból” beszélek, mert én speciel nyertem 150 Ft-t! Habzsi-dőzsi van, megyek is ma berúgni ebből!

 • Endre
  @danhadnagy:

  iCsekk

 • Grand
  Tnemmok,
  Klasszikus példa: Traffipax. Ez egy cégnek volt a termékneve a 90-es években, sebességmérésre használták, mégis sokan a mai napig használják. “Traffiznak”.
 • zsmar
  Magánszemélyként ügyfélkapura kaptam az értesítést egyik vasárnap délután. Hogy mitől függ, kinek hova megy, nem tudom…
 • Tamás
  “2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent”

  Belegondolni is szörnyű, hogy a rendszeres értesítést mekkora meló lett volna belefejleszteni a megfelelő rendszerbe, ahonan pl kiküldik, hogy lejárt az adott okmány, vagy forgalmid.

 • axt
  Srácok, nem hiszem el, hogy itt sopánkodtok pár száz Forint kerekítésen, amikor ezen a blogon mindenki milliókkal szokott dobálózni, ráadásul autóhoz kapcsolódó költségről beszélünk, ahol pár száz Ft ide vagy oda tulajdonképpen semmi. Egy éves szerviz olajcserével mindennel olyan 20-30 ezer Ft körül van (gumicsere nélkül), de ha elmész tankolni (tele) azt se úszod meg 10 ezer alatt. Gondolkozzatok már el egy kicsit, hogy min van értelme sopánkodni, meg min nincsen. Akinek autója van, annak azért nem kenyérre kell az a pár száz Ft, szóval egyáltalán nem jogos ami itt megy. Én már be is fizettem, őszintén nem is emlékszem hogy hány Ft volt a kerekítésem, tök nem érdekel. Tegnap jóval többet eltankoltam ennél. Néha meglep, hogy mennyire kispolgári sirámmá válik a kommentszekció.
 • axt
  Hát ez szerintem azért nem teljesen ennyire egyértelmű. Mármint értem hogy mit írsz, csak gondolj bele: vannak kerületek, ahol rengeteg autó fordul meg naponta, de azok nem kerületi autók, mert csak átutazóban vannak, vagy parkolónak használják az ingázók a kerületet. Pl. ha van egy érdi lakos, aki minden nap átmegy 3 kerületen, mire a harmadikban leparkol, akkor miért lenne jogos az, hogy az érdi önkormányzat kapja az adót? Ne érts félre, engem totál hidegen hagy, hogy kinek fizetek, nem csinálok belőle politikai vitát, csupán elméleti síkon érdekel a dolog.
 • romi

  @szépkártyász
  Nekem az OTP a szabadidő számlámról ( csak itt van beragadt tétel régebbről, ezen a netpincér sajna nem segít ) vonja a havi 3%-ot szeptembertől. Fel is hívtam őket hogy mi a fene, amikor volt kormányhatározat tavaly hogy felfüggesztik a rendkívüli állapot idejére + 2 hónap ezt a büntető 3%-os levonást. Azt mondták, hogy nyáron véget ért a rendkívüli állapot, erre mondom, hogy most is az van, erre az ügyintéző hogy igen, de erre az új időszakra már nem vonatkozik ez a határozat. Mókás, gondolom simán elfelejtették ezt drága honatyáink, mert ennyire seggükben sincs az átlagember élete/problémája. Amúgy azt is mondták az otpnél, hogy tervben van valami olyan, hogy a szabadidő zsebet is lehessen kajára felhasználni.. addig szépen fogyogat 3%-kal minden hónapban..n1 Amúgy szabadidő zsebet soha többet, úszni akartam vele, de csak a legdrágább helyeken fogadják el
 • axt
  Azért az vicces, hogy a pestisrácok nem mehet ki, de az O1G, ami egy alja alpári káromkodás, az kimehet. Mert lehet itt szépíteni a dolgot, de O1G-zni alja proli dolog, és attól hogy nincs odaírva hogy g**i, attól még mindenki tudja, hogy az ott van. Nem vagyok a pestisrácok mellett, csak nagyon feltűnt a kettős mérce. Mellesleg, ha már ez a téma, a pestisrácok kb ugyanaz a gonzó szint, mint a 444, csak a másik oldalról. Gondolom ennek ellenére a 444 cikkei nem szoktak cenzúrázásra kerülni. Nekem mindegy hogy mi megy ki, nem az én blogom, de egy ilyen oldalon úgy gondolom, hogy semmi keresnivalója az O1G-zésnek. És igen most én is leírtam 3-szor, de teljesen más okból.

  axt, igazad van, az O1G sem jobb. Mindjárt megnézem, hol láttad.

  Megtaláltam, kitöröltem.

 • untermensch4
  Majd “simicskaidézet” lesz az új neve mert az nem olyan prolis, oszt’ jónapot 🙂
 • naa
  Hát az út egyik kiindulópontja legalább biztos, a lakóhely… .- bár nyilván ez se igaz mindig, van, aki nem is az állandó lakhelyén lakik 🙂 Csak azért írtam, mert azért érdekes az egybeesés az önkormányzatok egyéb forráselvonásaival…


  A NAV-nál már régóta ezer forintra kell kerekíteni mindent, ezen nem érdemes vergődni valóban.
  Csak aztán nehogy azt vedd észre, hogy a bankod rádver valami átutalási díjat a 6 forintos átutalásokra 🙂 Mondjuk a Wise 50×96 forint díja 🙂

  Ha már NAV-os történetek, nekem az fájt egyszer, hogy volt egy túlfizetésem valamelyik számlán egyszer, amivel nem nagyon foglalkoztam, félremehetett az utalás, azt a számlaszámot nem használtam, gondoltam valami technikai dolog lehet – aztán eltelt 5 év és a túlfizetés elévült, a pénznek meg huss – de csak akkor tudtam meg, hogy van ilyen elévülés, amikor már késő volt…

 • birzol
  Január 3.-án kivonattam az autót a forgalomból. Megkaptam egész évre a 2 csekk fizetendőt. Ez így jól van?
  Ha szerintem nem, 10 ezer forintonként 400 Ft a fellebbezés illetéke, de minimum 5000 Ft. Hát a jó édes… Ez is kerekítés mi?
  6000 az egész adó, fizessek majdnem annyit mert nem értek vele egyet. Áhh, menekülni kéne innen…

  Már 30 éve az a szabály, hogy akinek a nevén van az autó január elsején, az fizeti az adót egész évre. Annyi a könnyítés, hogy két részletben is lehet fizetni.

  Ha január 2-án adtad el, az szívás. Ha január 2-án vetted, akkor jól jártál.

 • Kornél
  Aki kérdezte, hogy hogy fizesse: Bármilyen, ismétlem bármilyen sárga csekken rajta van a számlaszám, és a közlemény, meg a neve annak, akinek utalni kell, és az összeg. Ezzel a 4 adattal simán elutalod a netbankból, nem kell hozzá se icsekk, se más alkalmazás.
 • axt
  Az legalább eredeti, mert most találtad ki. De mikor egyvalaki kitalál valamit és akkor mind ugyanazt fújja és ettől érzi valakinek magát hogy ő most aztán hogy beszólt. Na mindegy, hagyjuk is, nekem már annyira unalmas ez a folytonos odamondogatás, fotelkeménykedés. Alja proli dolognak tartom.
 • trogi

  2021-03-26 at 10:57

  Itt mélyebb problémák vannak, mint a “fillérsimogatás”.
  Sok ember nem ismeri a rá valamilyen szinten vonatkozó jogszabályokat, aztán amikor beköszön, akkor meg megy a zúgolódás, hogy mit képzelnek ezek. (Nem vagyok kivétel: a talajterhelési díjjal jártam így pár éve. Anyáztam, elolvastam a kapcsolódó jogszabályokat, morogtam még egy keveset, rájöttem, hogy többéves jogszabály, aztán belenyugodtam és kifizettem.)

  Az Art. kerekítési szabályai legalább 18 évesek, de egyesek számára ez felháborító újdonság.

  Más: lehet lázadni a rendszer ellen úgy, hogy valaki a pontos összeget fogja megfizetni, nem pedig a kerekítettet, csak aztán ha nullás igazolás kell, akkor ne legyen sírás-rívás. 🙂

 • kulup
  @Adós : nagy köszönet ezért a linkért. Én úgy gondoltam, hogy akinek van ügyfélkapuja, annak ez automatikus. Nem is értem miért nem az.
 • kopifot
  üdv

  hát a posta + nav együttese is elmehet a balfékbe…

  minden hivatalos iratot (ajánlott/ajánlott+tértivevényes) simán bedob már hónapok óta a kézbesítő mindenféle átvételi aláírás nélkül..

  bezzeg amikor a nav-tól jön valami szar, ott már nem teszik ezt meg. hagyják az értesítőt, hogy azért központi postára kell menni..

  hát szarjanak sünt, nem megyek érte, dugják fel maguknak…

 • balta
  Ha a pestisracokat es a 444-et egyformanak latod, akkor legalabb az egyiket nem olvasod, vagy valami sulyosan torzitja az objektiv itelokepesseged.
 • Nacionalista

  Pedig ha egyet távolabb lépsz, akkor elég sok a hasonlóság. Mindkettő szélsőségesen elfogult, szenzációhajhász és úgy en block tele van silány minőségű cikkekkel. Melyik lapot véded? Mert 5 perc alatt találok mindkettőn egy fél tucat pocsék fércmunkát ha gondolod.

  Balos és jobbos lapokból is van sokkal jobb minőségű, nem tudom miért nem veti ki magából ezeket a lapokat a saját közösségük.

 • Zsidesz
  Ugye idén kevesebb adót kell fizetni, hiszen november 11-től napi 9 órával kevesebbet használhattam? :)))
 • Kirúg Sleepy Hümér McGee
  “Január 3.-án kivonattam az autót a forgalomból. Megkaptam egész évre a 2 csekk fizetendőt. Ez így jól van?
  Ha szerintem nem, 10 ezer forintonként 400 Ft a fellebbezés illetéke, de minimum 5000 Ft. Hát a jó édes… Ez is kerekítés mi?
  6000 az egész adó, fizessek majdnem annyit mert nem értek vele egyet. Áhh, menekülni kéne innen…
  Már 30 éve az a szabály, hogy akinek a nevén van az autó január elsején, az fizeti az adót egész évre. Annyi a könnyítés, hogy két részletben is lehet fizetni.

  Ha január 2-án adtad el, az szívás. Ha január 2-án vetted, akkor jól jártál.”

  Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ha ideiglenesen ki van vonva a forgalomból a jármű, akkor időarányosan nem kell megfizetni rá a gépjárműadót. Ha nem így lenne sok értelme nem lenne magának az ideiglenes kivonásnak sem.

 • Ágnes
  kormanytisztviselo
  2021-03-24 at 21:36
  BudapestBank applikációban van QRkódos befizetés, visszatérítéssel. Akinek inge.

  Köszönöm. Arról van infód esetleg, hogy a többi adónemmel is működik-e?
  Pont ma szomorítottak el, hogy sem a postai csekkbefizetés, sem az ep illetve ltp oldalán hitelkártyával fizetett kártyás befizetés nem eredményez visszatérítést, mert nem minősül vásárlásnak (érdekes módon a havi hitelszámla kivonaton vásárlásként van feltüntetve)

 • kopifot
  erősen OFF:

  balta: Ha a pestisracokat es a 444-et egyformanak latod, akkor legalabb az egyiket nem olvasod, vagy valami sulyosan torzitja az objektiv itelokepesseged.

  szerintem is egykutya kölke a kettő… s***nyaló propagandisták termékei, egyik sem jobb a másiknál. olvasom mindkettőt, és csodálkozom azon, hogy bármelyik is hivatkozási alap lehet bárhol is. legalja színvonal amit ma bármelyik oldal un. “újságírói” is készítenek az olvasóknak. roppant kínos lesz majd mindegyiküknek az unokáik szemébe nézni pár évtized múltán, amikor el kell mondaniuk, abból éltek, hogy pénzért eladták magukat…

 • SharkRider
  Van akinek még nem jött meg a határozat rajtunk kívül?
 • untermensch4
  A divat ilyen tömeges másolási jelenség. Viszont a hatékony kommunikációhoz kellenek közös kódok, nem lehet mindenre nagyon eredeti és egyben színvonalas közlést kitalálni. Nem érheti el mindenki Karinthy Frigyes színvonalát, sajnos. Az olyan humorokat én is szívesen smittelem mint pl a smittpálellenőrző, filmes idézetek adaptálása a társalgásban, egy-egy vicces szófordulat (volt amire éveket vártam hogy legyen alkalmas pillanat elsütni). A humor és a káromkodás jó stresszlevezető ha megfelelően használjuk.
 • untermensch4
  “Sok ember nem ismeri a rá valamilyen szinten vonatkozó jogszabályokat, aztán amikor beköszön, akkor meg megy a zúgolódás, hogy mit képzelnek ezek.”
  Én a rosszul összetákolt túlszabályozás és a bunkó hatósági hozzáállás kombinációján zúgolódok.
  Amikor egy havi néhány ezer HUF bevételt hozó hobbi után akartam adót fizetni és a negyedévenkénti ügyintézés a kétfelé utalással (nem mozgatok elektronikusan pénzt, a csekk vagy hogy személyesen befizetek a megyei nemzetiáhévá székházban, még csak nem is volt értelmezhető a velem azonos anyanyelvű ügyintézőnek) és az ideges könyvelő várhatóan bevételt meghaladó költsége jött szembe, kiegészítve azzal hogy 5 évig őrizgessem a számlatömböt mert különben… inkább nem. Majd rendelnek a népek vmit kínából inkább, éljen bürokrácia.
 • Zabalint
  Én még mindig nem kaptam levelet. Mi a teendő ilyenkor? Hová fizessek és honnan tudjam meg mennyit kell? Illetve hogyan tudom beállítani, hogy mostantól csak elektronikusan keressenek, mivel a posta találati aránya lassan 50% alá esik?
 • Zabalint
  Közben utánanéztem, a NAV oldalán lévők alapján kiszámolható, hogy mennyi az annyi, ott a számlaszám, illetve adóazonosítót kell megadni közleményben.

  Amúgy vicc az egész, ha nem olvasok róla a sajtóban, hogy a NAV-hoz került most megszívnám…