Green Finance kötvények: 8% kamat euróban

Zsolt kérdezte, mi a véleményem a Green Finance kötvényekről, amik mesés 3, majd 8% kamatot kínálnak euróban és csak 4%-ot vonnak le befizetésenként, ami gondolom az értékesítő ügynök jutaléka. Nagyon meggyőző cég, szép színes prospektussal.

Úgy látszik nagyon-nagyon régen volt már ilyenről szó, nem ez az első versenyző, aki nagy kamatot kínál minden érdeklődőnek.

Rendben, kaptál egy ilyen remek ajánlatot. Nézzük, mit ír a cég saját magáról?

A kötvény az első három évben 3% kamatot fizet (illetve nem fizet, csak felhalmoz, mert majd később fizet, de ez most mindegy is), utána 8%-ot. Ez máshol is le van írva, amit nem értek, hogy akkor miért “kötőerővel nem bíró minta” ez, illetve mi az, hogy semmi garancia, hogy a hozamok elérhetőek lesznek??? Most akkor fix 3% és 8%, vagy még nem tudjuk előre? A kibocsátási prospektusban nincs szó arról, hogy ha sikerül, akkor ennyi meg annyi lesz a kamat. Ott be van ígérve a fix kamat.

Kicsit rákeresve a cégre, illetve elolvasva a fenti színes prospektust, rájövünk, hogy a  cég valószínűleg egyszerűen ingatlanokat akar felvásárolni és később eladni.

A cég (Green Finance Capital AG) Liechtensteinben van bejegyezve, ami mindjárt érdekes kérdéseket vet fel. De vajon mekkora cég? Egy fő alkalmazott és 83.572 dollár bevétel.

A holding cég (Green Finace Group AG) is ugyanitt van bejegyezve, abban is egy fő, ugyanaz az egy fő van bejelentve, ő a Board of directors, a Executive board és minden más is egyben. Természetesen a Broker AG-nál sem más a helyzet. Azon meg sem lepődünk, hogy az összes céget mindössze két éve jegyezték be, két hónap eltéréssel, ugyanarra a címre.

Igen, jól sejtetted, ugyanaz az egy személy van bejegyezve az osztrák cégbe is, a GmbH-ba, ami egyébként egy őskövület a többi céghez képest, mert 2015-ben alapították. S itt kiderül, hogy övé a Green Finance Group AG 94%-a is, így érthető, hogy ő végez mindent bennük.

A fő cégnek, aki a kötvény kölcsöneit felveszi a befektetőktől, volt 2019 szeptemberében 86 ezer euró saját tőkéje és 3,81 millió euró hitele, vagyis a saját tőkéjének negyvennégyszeresével tartozott már 2019-ben is.

Eközben nulla euró volt az értékesítés árbevétele 2019-ben és 2018-ban is, viszont volt 171 ezer euró kamatbevétele és 129 ezer euró kamatkiadása. Mint megtudjuk, semmi más szerepe nincs ennek a cégnek, mint pénzt gyűjteni a többi cég számára. Idézem: A Kibocsátó kizárólagos funkciója, hogy különleges célú társaságként működjön és adósságinstrumentumokat bocsásson ki és azokat (hitelek révén) elérhetővé tegye a Group Társaságok részére. Itt találod ezeket a 40. oldalon

Ha nem érted a modellt, akkor csak egy szót mondok: Questor. A Questor úgyanígy hozta létre a Questor Hrurira Kft-t, aminek létezésének egyetlen célja volt, hogy sok pénzt szerezzen a Questor csoportnak. Ha a Questor csoport nem tudott volna fizetni, a befektetők csak a Questor Hurara Kft vagyonára tarthattak volna igényt kártérítésként, ami pár millió forint volt, mert ők neki adták a pénzt, nem a csoport többi tagjának. Itt ebben az esetben a saját tőke 86 ezer euró, a hitelállomány 3,81 millió euró volt 2019-ben, azóta nem tudom, mennyi lehet.

A kötvények ráadásul alárendeltek, ami azt jelenti, hogy mindenki más előbb fog pénzt látni a cégből csőd esetén, az utolsó előttiek a sorban az alárendelt kölcsönkötvényesek, az utolsó maga a tulaj, aki az összes céget bejegyezte, lásd feljebb.

Ha ez kevés, nincs kamatfizetés csak nyolc év után, nem tudom, ezt tudtad-e. Addig csak felhalmozott kamat van.

S ha ez még mindig kevés, semmilyen piacra nincs bevezetve a kötvény és vissza sem váltják nyolc évig, így nagyjából nulla esélyed van pénzt kivenni belőle a vége előtt, kivéve, ha találsz valakit, aki megveszi tőled a kötvényeket. Mindez le van írva magyarul is a 40. oldal környékén, de gondolom a befektetők 99+%-a azt sem tudta, hogy létezik ez a dokumentum, nemhogy még el is olvasta volna.

Ha már úgyis guglizunk, nézzük, mit ír róla az osztrák pénzügyi felügyelet az Ausztriában bejegyzett GmbH-járól? Hát ezt:

FMA hereby informs that Green Finance GmbH www.greenfinance.at/ is not entitled to provide investment services in Austria that require a licence. Magyarul tilos neki pénzt gyűjtenie.

A magyar facebook oldalukról megtudjuk, már kétezer üzleti partnerük van öt országban, ha jól értem akkor kétezer olyan emberről van szó, akik valami MLM rendszerben terjesztik a lehetőséget, legalábbis így érthető az, hogy ” további üzleti partnereket keresünk, akik továbbadják a Green Finance Group AG koncepcióját és filozófiáját.”.

Megnézve az ajánlott videót sem lettem okosabb, a cégről semmit nem tudtam meg, csak azt, hogy milyen jó nekem, ha egy leszek a kétezer értékesítőből, mert még az álomautó programban is részt veszek.

Nos, ennyit lehet megtudni a cégről három perc guglizással. Ha nagyon bele akarsz merülni, szerezd meg a cégek friss adóbevallásait, eredménykimutatásait, a befolyt pénz mennyiségét, vesd össze a neveiken lévő ingatlanokkal, ha tudni szeretnéd, jó helyen van-e a pénzed.

De fel is teheted a kérdést, miért kell 2.000 ügynök a cégnek öt országban, hogy eladja a kötvényeit, miért nem adja el őket, mint mindenki más egyszerűen a pénzpiacokon és miért ajánl 8% kamatot, amikor ennek a töredékéért is kapna forrást bármikor ingatlanra és miért nem vezették be a kötvényeket egyetlen hagyományos pénzügyi piacra sem?

Egy szóval sem állítom, hogy bármi gond lenne a céggel, mindössze azt akartam bemutatni, hogy pár perc kereséssel mennyi infót megtudsz bármilyen hasonló cégről. Azonban ha be is akarnál fektetni ide, ennyi kevés lesz, akkor meg kell vizsgálnod a mögöttes cégeknek a pénzügyi hátterét is, hiszen éppen kölcsön akarod adni neki hosszú időre a nehezen megkeresett pénzedet. Tudnod kell, mennyire reális az üzleti terv, mennyit érnek az ingatlanok, mi a biztosíték, hogy megkapod a pénzed és így tovább.

Ha ezt nem akarod megtenni, akkor inkább válassz egy hasonló lehetőséget, mint ez. Mindent tudsz a kibocsátóról, nem kell 4%-ot adni az ügynöknek sem és a kockázat is sokkal kisebb. De a döntés a tiéd, de ne felejtsd el, ha rosszul döntesz, a veszteség is a tiéd minden esetben. (Persze ha jól, akár meg is gazdagodhatsz, de a kockázat ott van mindig. Akkor is, ha nem is tudod, mi benne a kockázat.)

A Green Finance kérésére feltöltöm ezt a dokumentumot, amit ők küldtek.
Share

57 hozzászólás

 • Zabalint
  Az előbb felhívott egy ügynök az Erstétől. Kíváncsiságból végighallgattam, Erste Max hitelkártyát akart eladni, de egyetlen szóval nem mondta, hogy ez egy hitelkártya, csak annyit mondott, hogy ez egy ugyanolyan bankkártya, mint amim van, csak visszatérítést adnak a vásárlások után. Mondtam neki, nem érdekel hitelkártya, majd egy kis akadékoskodás után megértette, hogy nem vagyok az embere. De hány embert palizhatnak be úgy, hogy nem mondják ki a hitelkártya szót, és csak az előnyeiről beszélnek?

  Tudom, hogy van az a pénzügyileg nálam is tudatosabb réteg, aki bevállalja a visszatérítésért, és keres rajta, én nem szeretnék ilyennel foglalkozni, ellenben akiknek telefonon adják el, azok valószínűleg pont az a csoport lesz, akik rosszul fognak járni vele.

 • Barka
  Ugyanezt a levelet kaptam én is nem rég. Nekem is bűzlött. A telegram meg tipikusan az a csatorna ami titkosított és nem tudnak lenyomozni.
 • Gergő
  Regimodi
  2020-11-20 at 13:52:

  Én is kaptam hasonló ajánlatot a mai napon, de nekem Ft-s fizut ígért az illető – de hasonló szöveg. Rákeresve a cégre látszik, hogy szeptemberben alakult, tuti kamu ez is.

  Tisztelt Álláskereső!

  Önéletrajza elnyerte tetszésemet szakmai tapasztalata és referenciái alapján Személyi asszisztens pozícióra keresünk munkatársat Budapesten nyíló irodánkba. A pozícióról a tudnivalókat a következő pontban láthatja.

  Budapesten nyíló új irodánkaba keresünk
  SZEMÉLYI ASSZISZTENS.
  Az állás home officeban is végezhető.Cégünk ingatlan kereskedelemmel, valamint digitális pénzvalutákkal foglalkozik!

  Feladatok, amikkel szeretnénk Rád bízni:

  Az Ügyvezető Igazgató asszisztenciájának ellátása,
  A telefonhívások fogadása, ügyfelek útbaigazítása,
  Igazgatói megbeszélések, találkozók szervezése, tárgyalások időpontjainak egyeztetése,
  Az Igazgató Outlook naptárainak kezelése,

 • Gergő
  Az Igazgatónak érkező dokumentumok központi iktatástól történő átvétele,
  Dokumentumok, iratok postázása,
  Az érkező dokumentumok aláíratása,
  Az ügykezelt iratok házon belüli továbbítása,
  Kimenő dokumentumok készítése,
  banki átutalások, készpénzfelvételek
  Igazgató kontaktlistáinak kezelése, névjegyeinek elektronikus rögzítése,
  Adatbázisok kezelése, karbantartása, frissítése,

  Fizetés nettó fix:350.000 Ft + céges telefon+ bérlet + 50.000 juttatás

  Jelenleg külföldön tartózkodom, de kérem jelentkezzen a TELEGRAM nevű alkalmazáson. Az alkalmazáson keresztül el tud érni és minden részletet meg tudunk beszélni! Csatolva küldeném a munkaszerződés tervezetét, kérem nézze át! Ha bármilyen kérdése van a TELEGRAM alkalmazáson elér bármikor!

  Itt találhatóak a linkek az applikáció letöltéséhez:

  Androidra letöltés a Google Play Áruházból:

  play.google.com/store/apps/detail

 • Boticelli
  Sajnos a cikk tele van óriási ferdítésekkel, egy vállaltcsoportról beszélünk több termékkel, a kötvény kibocsájtást a GF AG végzi az említett GF GMBH projektoldalon tevékenykedik soha nem is gyűjtött betétet se nem bocsájtott ki kötvényt, a bemutatott termék éppen ágio mentes, a cég összvagyona több mint 16 m Euro, és sorolhatnám sokáig a szándékosan félrevezető információkat…..remélem hamarosan jön a kiigazítás, mert úgy korrekt, amennyiben szükséges szívesen állok a mindent tudó cikk író rendelkezésére aki egy befektetésként a mai forint romlás és infláció mellett értékelhetetlen termékre vezeti rá az olvasót amit maga közvetít, mindezt azáltal , hogy egy másikat terméket / vállalatot próbál lejáratni! Gratulálok.
 • Kiszamolo
  Boticelli, már nagyon vártunk. 🙂
 • Ancsa
  Nekem is írtak… nem tudom, hogy hogyan találtak meg…………

  Önéletrajza elnyerte tetszésemet szakmai tapasztalata és referenciái alapján Személyi asszisztens pozícióra keresünk munkatársat Budapesten nyíló irodánkba. A pozícióról a tudnivalókat a következő pontban láthatja.

  Román csalók………. vigyázzatok velük