Gyorséttermek: figyelj az árakra

Ha bemész egy gyorsétterem-lánc valamelyik üzletébe, mindenhol ugyanazt találod, ugyanabban a minőségben és ugyanabban az árban. A legnagyobb vonzerejük ezeknek a helyeknek, hogy pontosan tudod, mire számíthatsz.

Nos, ebből minden igaz, kivéve az, hogy az ár egyforma lenne. A belvárosban egymástól kétszáz méterre lévő üzletekben más árak lehetnek, csak ez nem tűnik fel szinte senkinek. Az egyik láncnál négy árkategória van és az üzlet dönti el, melyik árképzést használja. Az árak nem feltétlen a forgalmasabb helyen a magasabbak.

Érdemes egy kicsit odafigyelni, mert egy-egy lánc éttermeiben 10-15%-os áreltérések is lehetnek, gyakran egymás melletti üzletekben is.

(Hasonló cikkek: Spórolj Burger King app-pal, McDonald’s app, Telekom kedvezménykártya)

Share

56 hozzászólás

 • Családfő
  Vizilovacska, a Petra’z nekünk is szimpatikus hely volt.

  Egészen addig, amíg ki nem derült egy cikkből, hogy a tulaja (X. Petra) volt az, aki bedrogozva gázolt halálra egy idős embert a négykarikás autójával Zuglóban tavaly, majd elhajtott a műkörmöshöz, mintha mi sem történt volna. Azóta is lehet olvasni a sztori folytatásáról, mi meg azóta nem járunk az éttermébe.

  Szerintem nem véletlenül zárt be a Béke utcában.

 • Szaky
  Vízilovacska
  2017-03-03 at 21:36

  Én arra felé a Princi húsboltot preferálom. Isteni kolbászuk van a kenyerük meg egyenesen mesés …
  Természetesen minden kalória mentes :))))

 • mage
  @éhenkórász

  Elvileg igen, ezért is létezik a big mac index. Gyakorlatilag azért nem. Például USA-ban már elég régóta az alsóbb rétegek járnak alapvetően a mcdonald’s-ba. Mikor bejött Magyarországra a mcdonald’s akkor első körben próbálták azért viszonylag magasra pozicionálni magukat. Sok pénzt a közép, felső rétegen lehet keresni. Azóta pedig szépen csúsznak lefele. De például erősen befolyásolja az árat, hogy a munkaerőköltség mekkora részt tesz ki a teljes költségekből. Például nálunk 290Ft-os €-nál a mcdonald’s-nak az anyagköltség 20-22% tesz ki az ételeknél, subway-nél 40%-ot. A mcdonald’s-nál inkább a munkaköltség, rezsiköltség, bérleti díj a jelentősebb kiadás ami kötődik az adott országhoz, tehát ők könnyebben hozzá tudják igazítani az adott ország béreihez a termékeik árát, mint a subway.

 • Maki verem
  @Családfő “négykarikás autójával” készült az olimpiára… Olimpia lezárva. Vele mi lett?
 • Családfő
  Maki verem, a bulvárt nem követem. A hölgynek lehet, hogy jót tenne, ha a négycsillagos autóból csak egy rövid időre is “átülne” a szegedi egy Csillag-os intézménybe. Egy ilyen – vagy hasonló – váltás talán visszahozná a halandók közé.

  De, hogy ne menjünk el nagyon az alap témától: lehet tálalni egészséges és megfizethető gyorséttermeket, minőségi hamburgerezőket Budapesten. A tulajok nagy része meg csak szimpatikusabb karakter, mint a példában felhozott Petra’z-é. Én személyesen két ilyen hely tulaját ismerem, ők határozottan azok.

 • a főnököd most is figyel
  “Hogy az istenbe nem lehet elfogadni, hogy mindenkinek más az ízlése?”

  Nem az eltérő ízlések itt a lényeg. Hanem az, hogy az egészséges étkezés társadalmi ügy. Ha sokan étkeznek egészségtelenül, akkor rossz egészségi állapotú lesz az ország, és az orvosi kezeléseket főleg az egészségesen étkező emberek adóforintjaiból fizetik ki. Mert ugye nem igazságosan, hanem méltányosan működik a rendszer.