Napi 11.05.

Ma sem telhet el a nap devizahitel nélkül.

Mivel nincs sok értelme a 90 napja nem fizető adósokat bevonni az árfolyamgátba (sokan vannak, akik már két éve nem fizetik a hitelüket, miért pont most kezdenék el), márpedig ez a kormány egyik mentő ötlete, ezért ma a kormány kitalálta, hogy csak akkor vállal az állam garanciát az árfolyamgát mellett halmozódó gyűjtőszámlára, ha a bankok elengednek az adósok tartozásából úgy, hogy az ne lehessen több, mint az ingatlan értékének a 95%-a. Csakhogy ezzel minden olyan adósnak megnyílna az út, akinek most több a hitele, mint az ingatlanának értéke. Semmit nem kellene csinálnia, mint 90 napig egy fillért sem fizetni és máris automatikusan 95%-ra süllyedne a tartozása. Ezért erősen sanszos, hogy a bankok nem fognak élni a gáláns ajánlattal, inkább elállnak az állami garanciától, ami amúgy is csak a gyűjtőszámlára szól, vagyis nem egy nagy durranás. A portfolió cikke itt.

********************************

Jobban jársz, ha nem fizeted a hiteledet és egy 2007-es kiskapura hivatkozol a bíróságon, ami lehetővé teszi, hogy a felmondás ellenére részletekben fizethesd az elmaradásod, ami így felfüggeszti a végrehajtást. A hvg cikke itt.

********************************

Teljes a katyvasz devizahitel-perekben, egymásnak ellenmondó ítéletek születnek, olyan pert nyertek a devizahitelesek pár hónapja, amiről egy másik esetben a Kúria már másképp döntött, most pedig az OTP nyert meg olyan pert, amiről ellenkező ítéletek születtek. Az origo cikke itt.

***********************************

Bár nem mai hír, de a múlt hónapban elfogadták a svájci-magyar egyezményt, ami szerint a magyar adóhivatal kérhet és kap magyar adóilletőségű személyekről információt, igaz csak 2014 január elsejei határidő után keletkezett ügyekben. Ezzel a békés, anonim svájci betétek kora leáldozóban van, ha érint a téma, szerintem olvass utána. Kezdésnek itt a hvg cikke.

Fontos különbség, hogy ez egyelőre még nem automatikus adattovábbítás, mint az uniós országok között, de mindenképpen egy nagy lépés előre ezen cél felé. A Gazdasági rádió cikke itt.

***********************************

Ha egy rossz hír kevés egy napra, itt a másik: ugyanilyen egyezményt kötöttünk az Arab Emírséggel, ezért ha Dubai-ban offshoroztál, érdemes újragondolnod a dolgokat. A vg cikke itt.

***********************************

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet felügyeleti biztosok vezetése alá került, hogy talpra állítsák. Ha mégsem sikerülne, az sem rengetné meg a magyar bankrendszert, lévén, hogy a takarékszövetkezet mérete alapján egy ezrelékét teszi ki a magyar bankrendszernek.

***********************************

Háromszoros túljegyzés mellett, rekord alacsony hozam mellett (3,16%) sikerült három hónapos diszkontkincstárjegyeket eladni. A portfolió cikke itt.

************************************

Nem dúskál az ukrán kincstár, régen látott mértékben kiürült. A napi cikke itt.

************************************

Ha ellopták a személyes irataidat, mostantól ingyen pótolják. Cikk itt.

Share

17 hozzászólás

 • janoka
  Tényleg érdekes eset a végrehajtási tv.-ben található kiskapu. A HVG számításai szerint még kevesebbet is kell visszafizetni az adósnak, pedig még a kantaemelést nem is számoltak cikkben. (Ami miatt valójában még sokkal jobban járt.)

  De azért elég sokat kockázattal is jár a dolog. Elég ha csak egyszer marad el a törlesztéssel az adós, és – ahogy a cikk is írja – máris újra indul a végrehajtás. Sőt, mivel végrehajtási jog továbbra is bejegyezve marad az ingatlanán, ezért azt eladni sem tudja. De persze még mindig jobban járt így, mintha simán elárvereznék az ingatlanát.

  Szóval direkt meglépni egy ilyet, ha amúgy tud az adós törleszteni, elég sok probléma felvállalását jelenti. De ha meg nem tud, és ezért marad el a törlesztéssel, akkor hogyan fizeti ki a “szerződés szerint lejárt tartozás”-t egy összegben? Ami például több mint 1 M Ft volt jelen esetben!

 • Jelentéktelen Hangya
  Svájci és dubai-i “adóoptimalizálások” leáldozása: miért is rossz hír ez?

  Ha a sok adóoptimalizáló elkezdene normálisan adót fizetni (ld. még, ún. közteherviselés), talán fel sem merülnének olyan radikális ötletek, mint pl. az IMF által ajánlott 10%-os betétvágás.

  index.hu/gazdasag/2013/04/04/nemzetkozi_botranyt_kavar_egy_merevlemez/

  Részemről örülnék, ha valamilyen szélesebb, globális fellépés születne az ügyben.

 • Kiszamolo
  Az érintettek rossz hír, nem a többieknek.
 • Paró
  Ha egy vállalkozás nem optimalizálná az adóját, minden megkeresett 1000 ft-jából 700-at be kellene fizetnie valamilyen formában. Baromira megérné 🙁 Nem az optimalizációval van baj, hanem a környezettel, amely rákényszerít erre!
 • Janos
  Ha mindenki befizetne, akkor az arak megemelkednenek, de ezzel parhuzamosan az adok is csokkennenek. ugyhogy hosszutavon jol jarnanek ezzel, mert az a penz ami most svajcban vagy dubaiban adozik, az itthon maradna.
 • Zoli
  Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet hír kapcsán kérdezném, hogy szerintetek ez mit jelent annak (azaz nekem 🙂 akinek van ott pénze akciós betétben bekötve 3 hónapra? (bőven az OBA 30 misis limit alatt, de azért nagyobb összegről van szó ) vajon vegyem ki v. annyira nincs nagy gáz?

  Köszi, Zoli

 • CFS
  Szerintem az egyezmény inkább segíti az adó elkerülést, mintsem nehezítené.
  🙂
 • pdw
  Ha nem eri meg minek vallalkozol?
 • Varázspálca
  Szerintem az EU-nál megbukna a 90 napon túl nemfizető adósokra vállalandó állami készfizető kezesség, mivel kimeríti a tiltott állami támogatás fogalmát. Nem mintha az EU-s jogba ütközés nálunk bárkit is aggasztana.
  Amit írtál, az persze korrekt.
 • Kiszamolo
  Szerintem nagy gáz van, ez az összeomlás előtti állapot. De mivel egy poros takszövről van szó, az OBA ki fogja fizetni szerintem. (Ennyi pénze még van.)

  Persze az érem másik oldala, mennyit buksz rajta, ha most idő előtt kiveszed? 3 hónapos lekötésnél manapság csak gombokat.

 • Varázspálca
  A Körmend és Vidéke Takszöv éves beszámolója szerint, a hitelintézet ügyfelekkel szemben fennálló kötelezettség állománya 22 milliárd forint volt 2012 végén. Persze, nem tudhatom, hogy ebből mennyi van OBA által biztosítva, de az OBA szerint a szövetkezeti szektorban ez az arány átlagosan 90%, ami kb. 20 milliárdos kártalanítási kötelezettséget jelentene.

  Az OBA történetének legnagyobb összegű kártalanítását tavaly a Soltvadkert felszámolás kapcsán fizette ki, 33 milliárd forint értékben. Ugyanebben az évben az OBA teljes éves bevétele 23 milliárd forint volt.

  2012 év végén az OBA beszámolója szerint az általa kezelt vagyon 76,6 milliárd forintot tett ki, ami már a biztosítandó betétek 1 százalékát sem fedezte (kb. 0,85%).

  Szerintem, most már kezdünk arra a szintre érni, hogy a kicsi takszöv kiesését is megérzi a piac.

 • Zoli
  Kb 80e kamatok bukok 7,2 misi után, ha most feltöröm (amúgy január vége felé járna le a betét). Az OBA a kamatra is vonatkozik?
 • Kiszamolo
  arra is, ha listaáron van a kamat (vagyis az egyedi kamatmegállapodásokra nem).
 • Zoli
  Köszi! most megyek és feltöröm még ma.
 • Antal Tibor
  Szerintem nagy gáz van, ez az összeomlás előtti állapot. De mivel egy poros takszövről van szó, az OBA ki fogja fizetni szerintem. (Ennyi pénze még van.)

  Ezt irtad.

  Javíts ki ha tévedek, de ha az OBA tartaléka feletti betétállományú nagybank nehogyisten bedől, akkor is az állam ki kell hogy pótolja, nem?

 • pdw
  Dehogy kell. Mas kerdes hogy a megnagyobb gebasz elkerulese erdekeben szoktak.
 • Zoli
  Portfoliós cikk a Körmend és Vidéke Takszöv ügy kapcsán, melynek 2 részlete rögtön megragadta a figyelmem:

  “Három év alatt példátlan mértékben, kilencszeresére pumpálta fel hitelállományát az ország ma már tizenötödik legnagyobbnak számító takarékszövetkezete”

  Itt lehet rossz hitel is, ami miatt tényleg bajban vannak

  DE!

  “új integrációs szervezetből bankká alakulási szándéka miatt kimaradt.”

  Az én olvasatom: Kormány Viktornak beintett ez a Takszöv erre kaptak is egy felügyeletet, aztán hamarosan mégis meggondolja magát a vezetés és belép abba az integrációba

  portfolio.hu/vallalatok/penzugy/infarktushoz_vezetett_a_takarekszovetkezet_hizokuraja.1.191603.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox