Az új amerikai energiacélok

Felmerültek a mai kommentek között az amerikai energetikai célok. Arra gondoltam, írok róla egy rövid szösszenetet, mert enélkül nem érthető, Trump elnök mit miért csinál. Miért akarja felmondani a környezetvédelmi egyezményeket, miért parasztvakítás szerinte a globális felmelegedés, miért ajánlgatja az amerikai gázt mindenkinek, miért akarja rávenni például Dél-Koreát, hogy a külkereskedelmi többletüket úgy csökkentsék, hogy cserébe energiahordozókat vesznek az Egyesült Államoktól és a többi lépése.

A maganomics (Make America Great Again economy) céljának megfelelően az Egyesült Államok nem az energetikai függetlenséget célozta meg, hanem egyenesen az energetikai dominanciát.

Ennek oka nyilvánvaló: a teljes függetlenségnél csak egy jobb van, ha mások függenek tőled. Mivel az amerikai gáz minimum még közel száz évig kitart, a szén pedig majdnem 300 évig, így nincs sok akadálya, hogy az Egyesült Államok újra energiaexportőr és ne importőr legyen.

Érdeklődőknek ajánlom ezt a cikket, ami a Fehér Ház honlapján jelent meg.

Hát ezért akar Trump a lengyelekkel folyékony gázt eladni és jár körbe a világon hasonlót ajánlgatva minden országnak. Ennek ismeretében már mindjárt van értelme ezeknek a dolgoknak. 🙂

Share

25 hozzászólás

 • Panasonic
  “Amint az utolsó fát is kivágtuk,az utolsó halat is kifogtuk,és az utolsó folyót is megmérgeztük,rájövünk majd,hogy a pénz nem ehető!”
 • Hurka
  asd

  Elsőőőőő

 • Roskovitz
  Ez némileg megmagyarázza, hogy miért pont egy olajoriás volt vezetője lett a külügyminisztere.
 • barna
  Egyik ország sem érdek nélkül akar a “barátunk” lenni, sem az amcsik, sem az oroszok, sem a németek, sem a kínaiak…stb.
  Nincs új a nap alatt.
 • jeremias
  A dominanciát csak úgy érhetik el, ha árban alá mennek a többieknek, nemde? Ebben az esetben viszont mindenki jól jár, ha olcsóbb lesz az energia, kivéve természetesen a többi energiaexportőr országot (pl. oroszok), de ez az amerikaiaknak csak plusz bónusz lesz, ha a riválisaik megrendülnek.
 • József
  A vicces az, hogy Putyin azért segítette hatalomra Trumpot, mert azt gondolta, hogy egy alkalmatlan figura kerül az elnöki székbe, akivel könnyen elbánik. Az alkalmatlanságáról lehetne beszélni, de az, hogy odamegy Putyin orra alá tárgyalni a lengyelekkel az LNG terminálról, biztosan nem az a hatás, amit Putyin ki akart váltani.
 • Maki verem
  Ez olyan Antalffy Tibi bácsisra sikeredett…

  antalffy-tibor.hu

  Gondolom annak idején Hitlerről is ment a találgatás, mit miért csinált, pedig nagy eséllyel csak elmebeteg volt, nélküle valszeg nem vesztették volna el a németek a II világháborút.

 • Robi
  Mivel ez a recept mar bejott az araboknak es a ruszkiknak, nyilvan el lehet sutni ujra… Olyan az… 🙂
 • Kiszamolo
  maki, gondolom a linkre a cikkben már nem kattintottál véletlenül sem, nehogy elolvasd ugyanezt szó szerint a whitehouse.gov oldalon….
 • elemes
  A lengyeleknél szerintem már van lng port meg európa sok fontos kikötőjében, csak drága az lng.
 • Petko
  Nem azèrt akarja felmondani , mert nem akar fizetni a tagságèrt ? A piac pedig intézi a többit / Texas tele pakolása szèlkerekekkel ès közben a választók kábítása a szén munkahelyekkel /. Èn azt találom viccesnek, hogy az Amazon miatt nagyon sok munkahely szűnik meg és azért nem veri az asztalt…..van ezek szerint erősebb kutya nála is….)))
 • gabor
  Mit jelent az, hogy kereskedelmi többlet?
 • Tibor
  szerintem tulbonyolitod, volt ket jelolt, az egyik teljesen kiszamithatatlan, a masik viszont kiszamithatoan es nyiltan ellenseges politikat kepvisel Oroszorszaggal szemben. A ketto kozul nyilvan az elobbit valasztja, ott legalabb esely van ra, hogy normalizalodhatnak a kapcsolatok.
 • Kiszamolo
  gabor, minden ország azt szeretné, hogy az ő termékét vegye az egész világ, viszont ő minél kevesebbet vegyen meg mástól. Vagyis sok export és kevés import.

  Az oka logikus: ha egy terméket nálam gyártottak, itt teremtett munkahelyet, itt fizettek utána adót és még devizát sem kell költeni a megvételére.

  Az USÁ-ba viszont rengeteg termék áramlik be főleg Ázsiából úgy, hogy cserébe alig vesznek amerikai termékeket. Ez okozza a kereskedelmi többletet az egyik oldalon, illetve hiányt a másikon. (Helyesen egyébként külkereskedelmi többlet és hiány.)

 • Petike
  Sajnos nagyon jól választottak az amerikaiak Trumppal. Az ő szempontjukból jó választás volt, a mi szempontunkból nem annyira.
 • AAA
  Versenyezzenek csak, hogy ki ad el gázt ide, nagyon helyes.:) Önmagában az eladók versenye is üdvözlendő, de ha még a ruszki befolyást is csökkenti, akkor száz LNG terminált Európának, ezret. Fúziós erőmű persze jobb lenne, de az egyelőre elérhetetlen.
 • Mókavonat
  Csak egy kósza gondolat, lehetséges, hogy van összefüggés a mennyiségi lazítás következményei és a kereskedelmi egyensúly javítására irányuló lépések között?

  Én boldogan élnék míg meg nem halok egy saját országgal saját pénzzel amit korlátlanul nyomtatok és amiért a többi balga ország ad nekem mindenféle dolgot. Pont lexarnám hogy deficites vagyok, eddig ők is ezt tették nem? Félnek hogy visszaüt, hogy teliszórták a világot dollárral és most adnak cserébe mondjuk fosszilis engergiahordozót? A dollár visszaáramlik oda ahová való és mindenki boldog, kivéve a Földet mert lehetne mondjuk mással is fűteni de az soha nem érekelt olyat akinek a véleménye vagy tettei igazán számítanak. Bár talán még mindig jobb mintha a legnagyobb gazdaság meghasal mert a következmények beláthatatlanok amíg a legnagyobb haderőt birtokolja. Bár lehet hogy nem vagy mégis vagy ilyesmi

 • Donation
  Ha amerika ennyi szénnel és gázzal rendelkezik miért éppen most akar energia dominanciát?

  most lett rá lehetősége?
  (lehet láma kérdés, nem nagyon követ(t)em a napi világpolitikát)

 • Zupa
  Trump is csak egy tipikus politikus, Ha jol mennek a dolgok, akkor arra veri a mellet, hogy milyen ugyes, ha meg szarul, akkor kulso okokra mutogat meg harit.
  Ez az egesz arrol szol, hogy a technologiai fejlodesnek hala, az amcsiknak van folos olajuk, gazuk, szenuk amire vevot keresnek, es ezzel turnezik. Nem most kezdodott a dolog, mar tobb eve megy, amit most ugy probal eladni, mintha az o dontese, az o erdeme lenne.
  Ettol meg nem lesz senki sem amcsi gaz fuggo. Az LNG terminalra lehet Katarbol, Nigeriabol vagy akar Ausztraliabol is importalni.
  A feherhazas linken is csak annyi van, hogy egyre tobb cegnek engedelyeznek exportalni.
  Ajanlom a kovetkezo (par eves) postot a gurulo hordorol:
  gurulohordo.blog.hu/2014/12/15/nem_leszunk_gazgyarmat_avagy_hogyan_nem_mukodik_a_gazdasag
 • hakaba
  “A vicces az, hogy Putyin azért segítette hatalomra Trumpot”… “Gondolom annak idején Hitlerről is ment a találgatás”
  ti hogy lehettek ennyire hülyék?
 • Kiszamolo
  Donation, egyik lépése az Amerika naggyá tételének. Sokan tudnának dolgozni ebben az ágazatban, pont azok a belső államokban, ahol egyébként nem túl sok munkahely van. Vagyis a kisemberek.
 • Lexa
  Ha már elég sokan elkezdték mellőzni a dollárt a fizetésekben, elszámolásokban – nem csodálom, hogy így LNG révén próbálják még keresettebbé tenni a dollárt
 • Donation
  ahha, világos. köszi!
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  A forint vajon mitől ilyen bika a dollárral szemben?

  Gondolom nagyon nagyon rosszul esik mindenkinek akinek dolláros ETF-je van….
  Mert ugye azért a nagy többség gondolom forintot váltott amikor vette, így forintban számolja a befektetését.

 • DaWid
  Tud valaki jó LNG ETF-et? lehet ide is lehetne fektetni, hátha bejönnek ezek a célok.