Hamarosan vége a kínai csomagoknak?

A kínai csomagok elöntik a világot, több százmilliónyi kínai kis csomag indul útnak havonta, gyakran egydolláros vackokkal, ingyenes szállítással. Ennek oka egyrészt a kínai állam támogatása, illetve a nemzetközi szerződések, ami lehetővé teszik a kínai csomagfeladóknak, hogy olcsóbban juttassák el a csomagjaikat Európa vagy Amerika államaiba, mint amennyit az ott élők fizetnek egy városon belül feladott ugyanolyan csomagért.

A múltkor írtam Svédországról, aki egy egyszerű móddal megoldotta, hogy megállítsa a kínai árudömpinget.

Svéd megoldás a kínai csomagokra

Dénes írta meg, hogy az Egyesült Államokban is kiborult a bili, inkább kilépnek a nemzetközi postai szövetségből, mintsem tovább kelljen tűrniük a mindent elborító kínai csomagdömpinget.

Persze ez kétélű fegyver lehet, mert így minden állammal külön kell megállapodniuk a levél- és csomagcseréről. Lehet, hogy a végén a többi állam miatt rosszabbul járnak. De ez már legyen az ő problémájuk.

Kérdés, mikor fognak hasonlóan lépni az uniós államok is.

Update: Legkésőbb 2021-től lesz nálunk vége a dömpingnek, ugyanis minden termék adó és vámköteles lesz értékhatártól függetlenül. Cikk erre.  Köszönjük a kiegészítést Reho-nak.

Az erről szóló hírt például itt is olvashatod.

Köszönjük a hírt Dénesnek.

Share

72 hozzászólás

 • Postaman
  Onnantól, hogy a Magyar Posta már ki sem hordja ezeket (újabban már értesitőt sem hagynak, hanem amikor lejár a 10 nap felhivnak hogy vigyem már el a vackomat), már nem kell sok ahhoz, hogy végleg elkaszálják…..
 • dully
  Az 1 dolláros vackot itthon van hogy 1-2 ezerért vesztegetik, egy 5 usdes ph mérő került itthon 5500 ftba, de full ugyanaz…
 • Reho
  2021-től nálunk is vége van: ado.hu/ado/2021-tol-vege-a-vam-es-afamentes-kulfoldi-online-rendeleseknek/
  Nem fogja egyszerűen bírni a vámhivatal, már most sem bírja. Nekem 41 nap alatt sikerült levámoltatnom egy csomagot, pedig nem kis értékű volt. És akkor arról nem is beszélve, hogy áfával már nem éri meg az egy dolláros vacak se.
 • Kiszamolo
  Épp most akar a Magyar Posta a kínai kiscsomagok európai elosztójává válni. Ahogy bánnak ezekkel a csomagokkal országon belül, elég érdekes törekvés.
 • Inevitable
  Én rengeteget rendelek aliexpress-ről, de akkor is fogok ha vám és áfa lesz rajta. A legjobb minőségű telefontok, “automata” öv, ékszerek stb negyedébe, harmadannyiba kerülnek mint itthon, ha találsz egyáltalán hasonlót. Azt könnyű belátni, hogy az 1/4*1.27*1.025 az még mindig sokkal olcsóbb mint bármi itthon.
  Aljas húzás az lesz ha ráteszik azt a – ha jol emlékszem – 2000 forintos ügyintézési díjat amit a vámolás folyamatáért számolnak el.
  Amúgy meg egyre több ilyen “bolt” üzemeltet Európában (Spanyolországban) lerakatot és ha onnan kéred a kiszállítást, minimális többlettel kihozzák Euból, vámmentesen!
  A piacot nem lehet megállítani.
 • Géza
  Csökkenni fog valamelyest a forgalom 2021 után vélhetően, de amíg a hazai ár és az ottani ár között többszörös a különbség, bizonyos termékek esetén, na bumm. Vélhetően lépni fognak ott is erre.
 • Joy
  A dömpingnek ezzel bizonyosan véget tudnak vetni, de:
  1. Rendeltem már úgy, hogy vámmal, áfával is jelentősen (~20%) olcsóbban kijöttem. Persze ez eseti, de tovább él.
  2. Nem biztos, hogy csak a magánszemélyek járnak pórul, hanem kisebb (fusizós) kereskedők is. Nem a boltjukat sajnálom, hanem, hogy ezután is meg fognak, meg akarnak majd élni, csak most még kérdés, miből.
 • kritizator
  1 $-os vacak ÁFÁ-val 1,27 $, itthon meg 10 $:(
 • Endre bá
  Fantasztikus hír. Ezentúl mindent vehetünk többszörös áron.
  Kínából van a telefonom, Google TV boxom, telefon tok, védő üveg, autós tartó, automata nadrág övem, gyerekek tabletjei, sonic fogkefém stb.
  Kiváló termékek, jó áron.
  Ha majd ezeket vehetem tripla áron a plázákban de jó lesz!
 • napalm

  Nono, azért még áfával is simán megéri több termék is.
 • vendég
  Adná az ég, hogy ez megtörténjen minél előbb.
  Az emberek képesek a világ másik feléről megvenni a gagyi vackokat, amit ha kétszer használnak akkor sokat mondtam, majd ezután posztolnak egyet valamelyik közösségi oldalra arról, hogy ég az esőerdő és elégedetten hátradőlnek, hogy mennyire zöldek meg környezettudatosak. Hehe.
 • Grza
  “Az adóhatóság azzal készül a jogszabályváltozásra, hogy olyan honlapot hozna létre, ahol az ügyfél feltöltheti az adatokat az általa megrendelt küldeményről, ez alapján a rendszer automatikusan megállapítja a fizetendő vámot, amelyet – többek között – bankkártyával lehet kifizetni. Egyszóval az ügyfél saját maga végzi el az áru vámkezelését.” – Ha ez azt jelenti hogy végre nem kell leszurkolni a postának rengeteg pénzt vámkezelésre (amit eddig nem intézhettél magad, csak őrült bonyolult és még drágább módon) és nem áll többet emiatt a királyi jómagyar postán mint amennyi idő alatt ideért Kínából, akkor hajrá!
  Még így is töredék áron jönne minden, legfeljebb (végre) egyben rendelem meg és nem kell csomagokra bontani…
  (BTW röhej hogy ugyanaz az 500 forintos kábel 3-4000 forint itthon, ráadásul kínából rendelve ingyen postázzák, itthonról rendelve még +1-2000 forint a szállítás…)
 • Grza
  Viszont akkor ideje lesz “vásárlói klubot” alapítani, ami összeszed 1-200 rendelést, és egyben megrendeli a nagykertől, mert még az aliexpress árhoz képest is töredékért megkapja, és úgy már megéri, csak eddig arra volt áfa, a kis tételekre nem…
  (Pl. 200 darab bizgere 1$+27% ÁFA, ha csak 1 darab kell, akkor 2.5$+27% ÁFA, itthon megvéve 2500Ft+990Ft posta…)
 • Györgyi
  Ha az áfát és a vámot nem is, az itteni kereskedők szemtelen profitját még mindig meg fogjuk spórolni a kínai csomagokkal. Véget vetni úgy tudnak neki, ha helyben is van normális gyártás. De amíg pl. többezer forintos dizájntermékként árulják a másfél dollàros zoknit az aliról, addig minden értelmes ember saját maga szerzi be, amire szüksége van.
 • Palenque
  @vendég
  Ott a pont, leírtad a lényeget.
 • végre valahára
  @vendég Teljesen egyetéertek!
 • Tóth M.
  Reflektálva a “Mennyibe kerül egy szülés?” című írásra, ott a tételek között szerepelt a mosható pelenka 101 828 Ft-ért. Ez Magyarországon kb 10-14 darab pelenkát jelent, mivel ennek darabja 6-10ezer forint, plusz a belevaló mosható pelenkabelső (1db kb 1000 Ft.)
  Kínából rendelve ugyanilyen mosható pelenka darabja kb egy ezres… Plusz 10 darab pelenkabelső szintén egy ezres (amiért itthon 1 darabot adnak).

  Így jön ki az, hogy ha Mo.-on veszed meg a pelenkaszettedet, akkor fizetsz érte 100ezret, míg ha Kínából ugyanazt, akkor 15, max 20ezerből megvan.
  Mégha a jövőben vámot + áfát is kell fizetni rá, sok terméket még akkor is jobban megéri majd Kínából rendelni.

 • Kiszamolo
  Csak annyi történik, hogy korrekt lesz a verseny. A kínai is meg fogja fizetni a vámot és az áfát, ha még a korrekt postaköltséget is kifizetik, akkor ha még mindig olcsóbbak, éljen a verseny.
 • Cinikus
  A csomagokat nem a +27% áfa és +5% vám fogja majd vissza, hanem a kezelési költség, ami csomagonként jelenleg 1500-2500 ft. Ez az ára, hogy a posta helyetted intézi a vámot, áfát. Ez korrekt dolog? Kérjenek a kihozásra plusz pénzt, de a termék árának arányában. Egyébként a sarki gsm bolt is pontosan innen, pontosan így rendeli a tokokat, csak neki a nagy tétel miatt még olcsóbb. Ha ezt meglépik, az asia centerbe járnak majd az aliexpress helyett, és a postának már csak a belföldi leveleket kell szaboltálni, és végre úgy működnek, ahogy mindig is szerettek volna.
 • Endre bá
  Szemét kínaiak 45 ezer forintért adnak egy kiváló műszaki tartalmú mobiltelefont, amit az Apple félmillióért. Na ennek ideje véget vetni!
  (Amilyen sunyik ezek a kínaiak, az iPhonet is ők gyártják fillérekért, hogy aztán a rendes, becsületes Apple gennyesre keresse magát rajta. Pfúj Kína!)
 • Pál Tivadar
  Nem értek egyet veled, hogy korrekt lesz a verseny, mert én is azt tapasztalom, hogy itthon szemérmetlen árakat írnak rá alis termékekre. Amit épp nézek és rendelek meg 23 USD + 9 Szállítás, itthon ugyanaz, ugyanazzal az alis képpel, béna fordítással 19990 + 1490 posta. És ez sufni webshop minimális rezsivel, ki tudja mennyire legális beszerzéssel, vámolással, adózással.
 • Kiszamolo
  Pál, igen, marad a verseny és ez jó. Csak mindkét versenyző ugyanannyi költséget fog fizetni. Most az egyik fizet adókat és a szomszéd utcába is 15ször annyiért ad fel egy csomagot, a másik még állami támogatást is kap és adót sem fizet.
 • wut
  Persze, vannak jó cuccok, de Endre bá, biztos vagy te abban, hogy az a 45 ezres kiváló termék bármelyik márka flagship telójával felveszi a versenyt? 😀
 • Csaba
  “Éves szinten jelentős több mint 408 millió forint adó- és vámkülönbözet származik ”
  És ezt röhögés nélkül mondta az interjú során? Ez az összeg nemhogy statisztikai hiba, de a ráfordított
  erőforrások költségét sem fedezi. A kiépítendő számítógépes rendszer költségének pedig a töredékét teszi ki.
 • Axt
  Lehet itt szidni a kínaiakat, de az a helyzet, hogy már számtalanszor jártam úgy, hogy kellett valamilyen alkatrész, és egyáltalán nem találtam idehaza semelyik webshopban, de alin meg volt. A nyugati világ konzumidiotizmusa, hogy szarunk az alkatrészekre, vegyen mindenki újat felkiáltással. A nyugati világ aggodalma a környezet iránt ezek után csak puszta képmutatás.
 • Zabalint
  Nem sokszor szoktam alin vagy ebayen rendelni, de múltkor volt egy termék, amit itthon nem árulnak, egy amerikai cég terméke. Nos, Európából vagy USA-ból rendelve szállítással másfélszer-kétszer annyiba került volna, a gyártó oldaláról is, mint Kínából. Akkor már Kínaból rendeltem.

  Aztán feleségem elhagyott egy Canon objektív sapkát (itthon is forgalmazott, itthon vásárolt objektívhoz, csak elég speciális, utángyártott nem is létezik). Itthon elvileg kapható 2 webshopban, az egyikben előrendelni lehetett, azóta is rendelik (6-8 hónap), a másikban lemondták, hogy nincs. Gyári Canon termék, de ezt is Kínából kellett rendelnünk.

  Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy aki nem a spórolás miatt rendel Kínaból, az is megszívja.

 • debreceni
  A posta vámügyintézési díja 3500 Ft/küldemény. Értékhatártól függetlenül. Vagyis MINDEN legalább 3500 Ft-ba fog kerülni. És erre jön rá az áru értéke, plusz vám és áfa. Nyilvánvaló, hogy kb. 4-5000 Ft alatt semmit nem éri meg majd rendelni.
 • Zabalint
  Ha kis tételben nem éri majd meg rendelni, akkor kevésbé lesz intenziv a verseny, főleg ritkább termékeknél jelenthet ez problémát.
 • Györgyi
  Hogy tudott működni a posta, amíg mindenki kézzel írott leveleket küldözgetett? Meg amíg futárcégek hiányában az összes csomag rajtuk keresztül ment?
 • Vendég2
  @Tóth M. Lehet, hogy olcsóbb, de jó érzésű szülő nem ad a gyerekére Ebay/Ali/stb-ről rendelt bizonytalan eredetű kínai ruhát (higiéniai terméket pedig főleg nem).

  Ezekkel az a baj, hogy ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen a gyártásuk, a felhasznált anyagok, a gyártási technológia, a dolgozók egészségügyi állapota, stb., és mivel ezen termékek kívül esnek az ellátási láncon, nincs eszkalációs út, egészségi vagy biztonsági probléma esetén nincs hova fordulni, senki nem vállalja a felelősséget, amiből akár komoly baj is lehet. Ezzel szemben egy itthon, hivatalosan forgalmazott termék esetén (akkor is, ha pont ugyanaz amit Aliról rendelnél, csak magyar feliratos zacskóban) a forgalmazót kötik a törvények, és rendszeres ellenőrzés is van (ld. időnként visszahívott mérgező festékű játékok például). /folyt köv/

 • Vendég2
  /folytatás/

  Nyilván ez sem nyújt teljes védelmet, és nem feltétlenül lehet a gyártóig eszkalálni egy esetet itt sem, de legalább a “rendszer” része a termék és van hova fordulni.

  Hasonló a helyzet az itthon “kézműves” és egyéb címszó alatt, egy fős cégek által terjesztett, de szintén Kínából származó termékekkel (pl. szilikon játékok, rágóka, stb.) amiről jobb esetben a magyar eladó tud mutatni a kínai gyártó által küldött szép színes certificate-et az anyaghasználatról, de kötve hiszem, hogy lenne aki ilyenkor utánajár a kínai tanúsító hivatal létezésének, és azt se gondoljuk, hogy az 1$ plusz haszonért az anyjukat is eladni hajlandó gyártóknak leliismeret furdalást okoz a 10%-kal olcsóbb, de pl. mérgező alapanyag felhasználása… Arról nem is beszélve,hogy ha a vásárló látná, hogy milyen körülmények közt érkezik egy-egy ilyen csomag, mi utazik mellette a konténerben, hozzá se nyúlna.

 • Vendég2
  /folytatás2/

  Félreértés ne essék #1: Természetesen semmi gond nincs a kínai termékek rendelésével, remek kütyüket lehet Ebay/Ali/stb-ről szerezni, de ruha, és különösen gyerek- és higiéniai termékeknél alaposan megfontolandó, hogy nem éri-e meg az egészség azt a plusz 1000 forintot, amennyiért EU-n belül vehetsz.

  Félreértés ne essék #2: A “persze otthon megveszed ugyanazt a kínai cuccot” mondatokat megelőzendő: az olyan termékek esetében, mint a pelenka, evőeszköz, tányér, cumisüveg, rágóka, stb. itthon _sem_ veszem meg, hanem ismert márkától, jó “hírnevű” országból származó, batch/lot number-rel és magyar forgalmazó kontaktjával ellátott terméket veszek, lehetőleg ismert és nagyobb áruházban, ahol reklamáció esetén a gyártót el tudják érni, és nem az eladó a tulaj, akinek személyes érdeke nem segíteni…

 • Vendég2
  /folytatás/

  De hogy a blog szellemiségéhez passzoló tanulságot fogalmazzunk meg: hány anyuka/apuka osztja meg naponta, hogy de jó, rendelt a gyerkőcnek 1$-ért rágókát, meg vicces poharat, meg szilikon sütőformát, stb… áááh. Meg kell érteni, hogy ezekre semmi garancia nincs, semmi ellenőrzés sincs, és a cég pedig probléma esetén felszívódik, és holnaptól más néven gyártja tovább ugyanazt. Ezen spórolni…

  Mint mondtam, alapvetően nem a kínai termékekkel van a probléma, hanem a prioritásokkal. Ha a te saját ruhád, telefonod, táskád, stb mind-mind pár dolláros Ebay/Ali-s cucc, már mindenen amin lehetett spóroltál, és tényleg egyáltalán nincs pénzed a gyerekednek sem jobbat venni, akkor ok (bár a potenciálisan veszélyes termékek beszerzését ez sem indokolja). De aki iPhone X-ről rendeli a gyerekének az 1$-os mérgező játékot mert hú de olcsó, annak érdemes lenne átgondolni a fentieket..

 • lastoth
  Ide is beteszem, hátha kevésbé veszik el – Miklós, elnézést az offtopic kérdésért – pár posttal korábban volt róla szó a hozzászólások között, hogy még ebben a hónapban lesz infó az egyesületes egészségbiztosításról és tanácsoltad egy olvasónak, hogy várja meg – nekem most nagyon aktuális és égető lenne egy ilyen megkötése, de szívesen megvárnám az ittenit, ha tényleg jön – a kérdésem ennyi tényleg jön? Köszönöm!
 • Tamás
  Több ponton is butaság ezen hisztizni. Egyrészt csak az 1-2 dolláros vackok (pl. telefontok) olcsóbb, ami pedig drágább (pl. mobiltelefon), az meg ugyanannyiba kerül, mint itthon. Mivel a hazai kereskedő nem Aliexpressről veszi, hanem gyártótól, nagy tételben. (Ha vállalkozásba veszed, akkor még olcsóbb is itthon, mert lejön az áfa.) Arra meg senki nem gondol, hogy amit itthon költene el, az a hazai gazdaságot erősítené. Mert ami az egyik embernek költés, az a másiknak bevétel, aki szintén többet tud így költeni stb. Nem hiszem, hogy bárkit földhöz vág, ha 500 Ft helyett 1500-ért vesz telefontokot, nem az ilyen piszlicsáré dolgokon kell spórolni, nem ebből lesz nyugdíjad. Közben meg az Aliexpresszezők 99%-a nagy házon meg nagy autón bukik a hiteleken meg a tőkéjén, de spórol az ezer forinttal olcsóbb tokon… Nonszensz.
 • gertitorpee
  1 dolláros termékeket nem lehet háztól házig postázni a világ másik feléről nyereségesen ha végig gondolod. Aki ráfizet az valószínűleg a magyar posta = adófizetők. Ha emellett még adót/vámot sem fizetnek akkor duplán károsítják a többséget.
  Akinek van pénze 200 dolláros telefonra, annak lesz 10 dolláros telefontokra is. Max nem hármat, hanem csak egyet vásárolsz. Kevesebb szemét, kevesebb pénz a kínai diktatúra zsebébe koncentrációs tábor építésre. Szerintem win-win.

  Abba meg hogy mi a költségleosztás egy okostelefon esetében kutatás fejlesztés és gyártási költségek között nem menjünk bele. Maradjunk annyiban hogy azokat a telefonokat nem véletlenül kínában gyártják. Egy jogállamban az összeset szétperelnék szellemi tulajdon lopása miatt.

 • András
  Én csak minőségi cuccot szoktam rendelni nyugatról. Ott ami megy a vámolással, az katasztrofális: 20 oldalas papírt kell kitölteni árucikkenként angol és magyar megnevezéssel. Aztán pár hét, sokezer forint és megkapod az alkatrészeidet. Kisebb értékű rendelésnél a papírmunka felára simán lehet több, mint magának a cuccnak az ára.

  Ezért mindig EU-s kereskedőt keresek – ha van. Illetve a drágább szállító cégek valahogy maguktól megoldják ezt – többnyire. De sajnos ők sem mindig.

  Elektronikákkal szeretek játszani, és sajnos sokszor van olyan, ami csak EU-n kívülről rendelhető.

  Kínából elvből nem rendelek.

 • Kiszamolo
  Benne van a cikkben, hogy nem a posta fogja vámolni, hanem kvázi mindenki magának.
 • jami
  Én sem vagyok annyira zöld, hogy csak helyben vásároljak; nem engedi a smucig oldalam 😀

  Ami miatt nekem nagyon vonzó az ali, az a választék, az ár, a sok vásárlói (képes) visszajelzés és a panaszkezelés. Igen, egyik ebből az ár, de többi nélkül nem használnám.
  Jelenleg a rajtam lévő ruha, az összes ékszer, az órám, a telefontokom, töltőkábel átalakítóval és a szemüvegem van az aliról. Összesen kb. annyiból, mint itthon csak az óra lenne és többségében olyanok, amit itthon nincs is. Áfával, vámmal is megérné; pont a választék ÉS az ár miatt.

 • PanelProli
  Amíg a magyar kereskedők, nem akarják eladni az áruikat, és állandóan telefonálnak minden saját maguk okozta problémával, hogy ez nincs, ezt nem vágják akkorára stb. Nem adnak megfelelő leírást az áruikról stb. stb.
  Köszi én inkább rendelek a távol-keletről akkor is ha drágább lesz!
 • sb

  “De hogy a blog szellemiségéhez passzoló tanulságot fogalmazzunk meg: hány anyuka/apuka osztja meg naponta, hogy de jó, rendelt a gyerkőcnek 1$-ért rágókát, meg vicces poharat, meg szilikon sütőformát, stb… áááh. Meg kell érteni, hogy ezekre semmi garancia nincs, semmi ellenőrzés sincs, és a cég pedig probléma esetén felszívódik, és holnaptól más néven gyártja tovább ugyanazt.”
  Ez sajnos hiába lenne így jogszabály szerint, a gyakorlatban kb. semmit nem jelent itthonról megvenni. Példa: foszforeszkáló műanyag fali izé. Mivel nem ehető/nyalogatós cucc így közvetlen veszély talán nincs az összetételéből adódóan… kb. itthon is mindenhol kapni, így azt is kizárnám, hogy felezési idővel rendelkező anyagtól világít, tehát a falra ragasztva is gondot okozna. Mégis nyilván próbálok utánanézni mivel gyereknek lesz és mi is a fenti elvet követjük (Kínából nem kapott még semmit)…
 • sb
  …Info kb. semmi róla, megtaláltam az egyik legnagyobb játékbolt hálózatnál. Ott is annyi volt a 3x3cm-es ráragasztott matricán magyarul, hogy:
  1. foszforeszkál
  2. anyaga: műanyag
  3. származási hely: Kína

  Néha kijön 1-1 cikk, hogy mit ellenőriztek és mi bukott meg. Ha optimistán nézzük van valami… ha pesszimistán akkor megbuknak: tehát bekerül bármi a hazai forgalmazásba is.
  És akkor vegyük hozzá, hogy már nulladik pontként a forgalmazás jó része áfacsalással, szürkén, megy. Ezeket sem tudják kontrollálni. És nyilván ezek már a hivatalos, ellenőrzött csatornákból is kiesnek eleve.
  Erre jön rá a magyar jogállamiság végül: Ha ilyenbe futsz alapítasz másik céget (Kft szigorúan), céghálózat, stb… vevői oldalon meg max nézni tudsz.
  Nem egy kínai játék miatt, hanem visszatekert km-órás autók és kifizetett, de a szerződést wc papírnak tekinthető ingatlanvásárlások kapcsán is.

 • debreceni
  Kiszamolo, igen benne van a cikkben, de ez nem újdonság, most is intézheti mindenki a NAV-val maga a vámügyintézést a posta helyett. De aki már próbálta ezt, az inkább kifizeti a 3500-at, ez sokat elmond. Persze aki egy 100 Ft-os küldeményre szeret rászánni nettó kb. 4-6 óra ügyintézést, és esetleges egy-kétszeri NAV látogatást, annak hajrá. Látom, a cikk ügyfélkaput emleget, ez jól hangzik, de elvileg most is van elektronikus ügyintézés valójában meg nincs.
 • sb

  Ez kétoldalú dolog. Én sem hiszem, hogy egy 200Ft-os cuccnak meg kellene érkeznie ennyiből a világ másik feléről. Ez így biztosan nincs rendben. Viszont a másik véglet sem reális amikor tényleg filléres eszközökért fizetünk 2-3000Ft-ot alsó hangon, csak azért mert helyi kereskedőtől vesszük. Annak sem kellene ennyibe kerülnie a rárakódó szállítási lánc miatt.

  Magyar posta: külön állatfaj. Gyk semmi nem jön meg. Legalábbis ami tracking nélküli. Minden esetben amikor eltűnik és rákérdezek büszkén hangzik el: Tracking number nélkül “ez lehet bárhol”, “ezt senki nem tudja megmondani hol van”. Ilyenkor visszakérdezek ezt szolgáltatásnak érzik-e ami azért nem 0Ft-ba került (belföldi, 1-2000Ft-os csomagnál is ugyanez van).
  Emellett ha megvan, az is 10 perc alatt kerül elő kockás papírról. Szóval lenne mit fejlődni és költséget is lehetne csökkenteni szerintem.

 • biffco
  cikk miért nincs arrol hogy a sok idiota magyar többtizezer forintos áron veszi meg azt amit aliexpressen vesz meg a magyar vebszop nyócdolláré’, igen kinábol kell rendeleni akinek van esze
 • Györgyi
  “Nem hiszem, hogy bárkit földhöz vág, ha 500 Ft helyett 1500-ért vesz telefontokot”

  Nem ekkora a különbség. Tavaly lett okostelefonom (T-Home vágta hozzám, sokáig ódzkodtam tőle), gondoltam, biztonságosabb tokban. A helyi boltokkal kezdtem, 4-5 ezer forintért sima fekete, egyéb kínálat nulla. Én meg szeretem a szép színes dolgokat. Itthoni webshopban meg is találtam álmaim tokját 6500 Ft + szállítási díjért. Szállítási időre kb. 6 hetet írt. Ekkor fogtam gyanút, hogy ez bizony Kínából jön. Felmentem az aliexpressre, meg is találtam ugyanazt, fizettem érte összesen 4 dollárt, és három héttel később hozta a postás.
  Garanciális dolgokat sosem vennék a világ másik végéről. De ezeknél az apróbb vackoknál bőven megéri.

 • Vendég2
  — “Mivel nem ehető/nyalogatós cucc így közvetlen veszély talán nincs az összetételéből adódóan…”
  –> Ilyen termékeknél szerintem sem kritikus, főleg ha nem is fogdossa, leginkább az étkezési-, higiéniai és olyan termékekre vonatkozik, ami nagyon kicsi – és ez által mindent és a kezét is állandóan szájba vevős – gyerekeknek van.

  Ha nem is ezek közé tartozik, de általános óvintézkedésként azért alaposan le szoktam mosni ami ilyen eredetű dolgokat, már csak azért is, mert a csomagolás többnyire rettenetesen koszos és nem záródik hermetikusan, így bentre is jut. (Anno az alábbi index-es cikk nyomán elgondolkodtam, hogy mi van, ha pont egy ilyen küldemény mellett utazik a konténerben a csomagom, és pl. megsérül a csomagolás – mindenkinek a fantátiájára bízom a következtetéseket… index.hu/belfold/2018/09/25/fentanil_posta_rendeles_amerika_krizis_kina_kabitoszer/)

 • Szakértő
  Személy szerint én bánni fogom, ha a fent vázoltak szerint megváltoznak a jelenleg nagyon kedvező külföldi rendelési feltételek. Nagyon sok cuccot rendeltem már Kínából. A minőség miatt nem aggódom, mivel amit itthon kapok annak is a nagy része ott készül.
  Higiénia kérdés: a MM-ban vásárolt motoros fogkefe is ott készül, a DM ben kapható kézi nyeles fogkefék is mind ott készülnek. Ugyanezek a termékek közvetlenül megrendelve kb tizedannyiba kerülnek! Nem csak a 27% áfa miatt.
  Telefon kérdés: Igen, a kínai telefon minőségben felveszi a versenyt az ájfónnal. Nem mondom hogy jobb, de nem is rosszabb. A legnagyobb előnye, hogy harmad vagy negyed-annyiba kerül! Évek óta kínai telefonokat használok. Jók. Hardveresen is és szoftveresen is vállalható. Aki előítélet mentesen áll hozzá, az nem szólja le.
  Összesítésben megéri Kínából rendelni. Kacatot ne vegyen senki se Kínából, se itthon.
 • Vendég2
  /folytatás/

  Azza egyet értek, hogy a hazai forgalmazók hozzáállása és a jogállamiság helyzete összességében nem sokkal több támaszt biztosít, mint egy Ebay-es vásárlás a noname kínai eladótól, de legalább van a kezedben egy számla/nyugta, a cégnek – ha meg is szűnt – van nyoma és képviselője, van hatóság, vagy végső esetben a média (Homár) ahova fordulhatsz. Ez bőven nem 100%-os védelem, de ha már értelmezhető mértékben növelted a biztonságotokat, az is valami. Ráadásul nagy cégtől vásárolva (pl. nagy híres játékboltok) nem kell a megszűnéstől sem tartani, ahol a reklamációt nem az egy személyes Kft tulaja veszi fel, ott nem lesz ellenérdekelt abban, hogy segítsen, hiszen ő is behajtja a beszállítón ugyanazt, még csak a pénze sem marad benne.

 • Vendég2
  /folytatás2/

  Magát a terméket tekintve valóban bekerülhet ugyanúgy bármi a “hivatalos” forgalomba is, de átlag emberként a fentieket szem előtt tartva kb ennyit tudsz tenni mint fogyasztó, hogy kimaxold a biztonságodat. (Persze adott esetben szakértő ismerősök, anyagvizsgálatokat nyújtó cégek, stb. mindig rendelkezésre állnak, ha ennél is tovább akar menni valaki.)