Háromheti

Nem írtam heti összefoglalót az elmúlt hetekben, hiszen ilyenkor legtöbbször a fű se nő, de most bepótlom. 🙂

Megszavazták az új támogatásokat az Egyesült Államokban, először csak rongyos hatszáz dollárt akartak adni a népnek fejenként, de aztán ebből lett kétezer dollár. Cikk. A nagy pénzosztás jót tett a tőzsdének, újra rekordokat dönt az árazás, az S&P 500 amerikai tőzsdeindex már 3.800 pont felett jár.

Az ilyen pénzosztások nem tesznek ennyire jót a dollár árfolyamának, az már hosszú ideje folyamatosan csökken az összes komolyabb devizához képest. Idén (a szeptember végéig tartó pénzügyi évben) az Egyesült Államok államháztartási hiánya várhatóan a GDP 10%-át fogja kitenni, összegszerűen 2,3 ezer milliárd dollárt, a 2020-as 3,1 ezer milliárd dolláros hiány után.

Az arany ára továbbra is az 1800-1950 dolláros sávban mozog nyár közepe óta, a gyengülő dollár ellenére is. Most éppen 1.849 dollárt kell adni egy unciáért.

Közben a járvány tovább erősödött, soha nem haltak meg még ennyien az Egyesült Államokban koronavírusban, mint az elmúlt héten és ennyi új beteget sem jelentettek. Az oltás léte még nem megoldás, azt le is kellene gyártani és be is kellene adni az embereknek, ami nem megy annyira gyorsan, ahogy az várható is volt.

A munkavállalók száma 10 millióval kevesebb most az Egyesült Államokban, mint 2020 februárjában volt, jelenleg 142,6 millióan vannak. Decemberben nem a növekedés állt meg, hanem egyenesen 140 ezerrel kevesebben voltak állásban, mint az előtte való hónapban, erre nem volt példa tavasz óta.

Közben az amerikai 30 éves fix kamatozású lakáshitelek árazása újabb rekord alacsony kamatra esett, most éppen 2,65%, de ezt már annyira uncsi leírni, hiszen idén megállás nélkül estek a kamatok.

A társadalom anyagi megosztottsága soha nem volt még akkora, mint mostanában, az alábbi ábrán az amerikai társadalom alsó felének (50%-ának) vagyonát a kék szín ábrázolja.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajkitermelője önkéntesen napi egymillió hordóval csökkentette az olajtermelését, hogy némileg alátámassza a lezárások miatt továbbra is gyengélkedő olajárakat. Ennek hatására az olaj márciusi határidős ára újra elérte a tavaly február végi, lezárások előtti árazását, sokak nagy bánatára.

A világon egyre több helyen jár rá a rúd a nagy internetes monopóliumokra, most hétvégén Kína is bejelentette, hogy harcolni fog a monopóliumok és a tiszteségtelen verseny ellen 2021-ben.

Az amerikai autópiac újra magára talál, az új autók átlagára új rekorddal 40.573 dollárra nőtt, amihez a vásárlók átlagosan 35.373 dollár hitelt vesznek fel. Az eladások fele SUV, további 20%-a az arrafelé nagyon divatos pickupok voltak. Cikk. Közben az Egyesült Királyságban utoljára 1992-ben adtak el ennyire kevés új autót, mint tavaly, Európában is majdnem 20%-kal csökkent az eladások száma.

A Tesla néhány ezer darab híján elérte az éves 500 ezer eladott autót, ahogy azt Musk megígérte. Igaz, 2018-ra ígérte ezt még 2017-ben, 2019-ben 2020 végére egymillió önvezető Tesla taxit ígért,  illetve évi egymillió legyártott autót, de akkor is nagy előrelépés az eladott autók darabszámában. Mivel idéntől már kapható a legolcsóbb Model Y és a hétüléses változat is, a mostani negyedév is várhatóan erős lesz eladott darabszám tekintetében.

Ennek megfelelően az eddig is őrült részvényárak még tovább emelkedtek, a Tesla piaci értéke jelenleg 814 milliárd dollár, ez önmagában majdnem duplája, mint az ÖSSZES, jelentősebb autógyár együttes piaci értéke. Ha majd egyszer a Tesla eléri a VW darabszámait és jövedelmezőségét, akkor is még több, mint tízszer többe fog kerülni a jelenlegi árazás mellett.

Ha pedig az árazás azt tükrözné, hogy az önvezető taxikkal lesz az Uber ellenfele, amelyet 100 millió utas használ havonta, akkor is kérdéses az árazás, mert az Ubert sem értékelik még 100 milliárd dollárra sem. (Ami szintén elég elgondolkodtató árazás, a 2019-es közel kilencmilliárdos veszteség és 14 milliárdos árbevétel mellett, de ez már egy másik kérdés.)

Persze érdekes árazás máshol is megfigyelhető, a 2020-as év másik nagy nyertese az Airbnb, amit úgy értékelnek közel 100 milliárd dollárra a piacon, hogy saját ingatlanai nincsenek (szemben másokkal, például hotelláncokkal), még soha nem volt nyereséges, a bevétele még 2019-ben, a legjobb évében sem érte el az ötmilliárd dollárt és ehhez 674 milliós veszteség társult. Egy jó cikk erről erre.

Az elmúlt év sem a forint éve volt, újra a legrosszabb deviza lett a térségben, közel 10%-ot veszített az értékéből 2020-ban, miközben a román lej csak 2%-ot, a cseh korona pedig 3%-ot.

Magyarországon a netes vásárlás volumene 2020-ban 43,2%-kal bővült, ami rengetegnek tűnhet, de 2019-ben is 38%-ot elért a növekedés. Közben a kiskereskedelmi forgalom is magára talált, az élelmiszerüzletek forgalma némileg nőtt a 2019-es adatokhoz képest, a nem élelmiszer jellegű üzletek pedig csak 1% körüli veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Karácsonykor sem fogyott kevesebb élelmiszer, mint 2019-ben, ami legalábbis érdekes, ha az emberek komolyan vették a figyelmeztetést és nem jártak vendégségbe.

A lezárások jót tettek a bűnügyi statisztikáknak, 9-32%-kal csökkentek a bűnelkövetések száma, különösen a kültéri eseteké. (Legkevésbé a betörések száma csökkent.)

A válság ellenére nem csökkent a magyar kormány adóbevétele, sőt még emelkedett is 142 milliárd forinttal az első három negyedévben 2019-hez képest. Azonban a kiadások növekedése miatt már novemberben is 2.778 milliárd forint volt az éves hiány.

A szokásos év végi bőkezű pénzszórást annak ellenére megtartotta a kormány, hogy nagyon régen zárt ennyire rossz évet a költségvetés. Igaz, a 2019-es kétezer milliárdos pénzégetés helyett 2020 végén még a 900 milliárdot sem érte el a szokásos decemberi pénzeső. Szűkös év volt, na. Hogy ez konkrétan mit jelent a te zsebednek, arról már itt írtam:

Mit csinálnak a pénzemmel?

Share

99 hozzászólás

 • Robird

  “az emberi jogokat hírből sem ismerő… zsidó államban.”

  Jártál te már arra? Ismered a zsidó államot közelről? Ismersz ott lakó embereket, esetleg arabokat?
  Ez kicsit erős igy.

 • Joy
  Inkább egy hatalmi pozíciószerzés zajlik a világban, mint valós járványkezelés.
  Európán belül is eltérőek a szigorítások, hol az utcán is kell maszk, hogy a tömegközlekedési eszközökön is csak javasolt, mégsincs nagyságrendi különbség a statisztikában (10x-es különbség egy nagyságrend). Az eltérő számok mögött sokszor eltérő a módszertan, viszont védekezési formától függetlenül, mintha egy sávon belül lenne a szórás. Tavasszal még a svédek voltak a “gyilkosok”, most meg jobban állnak nálunk. Nem lehet, hogy mire végleg lecseng a járvány mindenhol hasonlóak lesznek a számok, arányok, a szigortól függetlenül?
  Ismerek multit, akinek a tavalyi lett az eddigi legjobb éve itthon. A statisztika nem mutatja, de vélhetően biztosabb, határozatlan idejű munkaszerződéssel alig került valaki lapátra. A cégek érdekei miatt viszont egyre több a határozott/részmunkaidős,azaz bizonytalanságban élő ember
 • Ekvi
  Az utóbbi 3 hétben a BUX közel 10%-ot emelkedett, míg az S&P500 csak 3,5%-ot. Az S&P500, PE-ben mérve, most 100%-kal drágább a sokévi átlaghoz képest.

  Aki szereti a grafikonokat, annak ajánlom a következő FASTGraphs videót:
  youtu.be/EACJYoI2zKk

 • Pistu
  A kommunizmus nem vadhajtás hanem utópia, sosem létezett talán 50 főnél nagyobb csoporton belül egyenlő elosztás. Azért a komolyabb sávos adózás és vagyonadó, luxusadó bevezetésre már tényleg időszerű lenne.
  A 40ezres autónál a 35 ezres hitelen elsőre én is meglepődtem, de USA-ban rengeteg helyen nincs alternatívája a saját autónak, nincs tömegközlekedés. Inkább az a kérdés, hogy miért kell lecserélni az 10 éves kocsikat.
 • donáld trámp
  Én csak jót akartam.
 • EL Presidente

  ne dumálj, hanem fektess be. 😉 Nem kell meggyőzni valakit az elméletedről, elég ha te úgy gondolod működik, s kipróbálod. Nem a elmúlt piac mozgását nagy dolog magyarázni, hanem az ismeretlen mozgások ellenére belevágni.
 • IDSx
  te figyelj csak, miért Miklóstól várod ezeket az infókat? Öt nem érdekli a téma, ennyi, nem személyre szabott hírlevél a blogja, a crypto felszopására meg amúgy is ott van kb minden portál.

  Ha téged igen gyüjtsd össze kommentbe, rendezetten, objektiven a heti crypto újdonságokat, ennyi.

  2018 óta sehol se voltak a coin hívök, ismerösi körben is a 0-s kiszállóra kapartak, most meg mindenhol újra…nagy szervezetek, intézetek befektetéseivel igazolják magukat, miközben a BTC tárcák 90%ban magyar mércével is zsebpénz van, ahol a duplázás-triplázás esetén sem szignifikáns az éves bevételedben a nyereség.

 • Gábor
  “az alábbi ábrán az amerikai társadalom alsó felének (50%-ának) vagyonát a kék szín ábrázolja”
  Legalább pozitív, ez is valami. 🙂 Én negatívat tippeltem volna (sok autóhitel, tanulmányi hitel stb) Kiváncsi lennék az alsó hány százalék van minuszban.
 • KommentElek
  Mi ez kérem, ha nem siker?
  5548,6 milliárd Ft volt a tavalyi hiány.
  index.hu/gazdasag/2021/01/11/allamhaztartas_hiany_2020/
  Brutális.
  Tovább “csökken” az államadósság.
 • usespanner
  “a pénz nem felhalmozásra, hanem fizetésre való. Felhalmozni aranyat, értékpapírokat, műtárgyakat, ingatlanokat kell.”

  Ez tök jó gondolat, maximálisan egyetértek. (Az arany nem befektetés amúgy, hanem pénz, az sem felhalmozásra való, de a többi megállja a helyét).


  Izrael az egyetlen fejlett állam a világon, ami más államot tartósan megszáll, a lakóinak nem ad állampolgárságot (Palesztina), a városaikat kőfallal veszi körbe, a lakóikat rendszeresen agyonlövi, az épületeit lebontja, persze csak ha arabok.
  Mindig voltak is lesznek, akik az apartheid államokat védik, te ne legyél az.

  Joy,
  Nem lehet, hogy mire végleg lecseng a járvány mindenhol hasonlóak lesznek a számok, arányok, a szigortól függetlenül?
  – Tényleg nem. Kínában nincs járvány fél éve, kivéve, ha nem hiszed hogy több millió halottat titokban eltemettek az UFO-k által épített földalatti piramiskokban.

 • valaki I.
  IDSx
  2021-01-11 at 11:32

  Azért ne ferdítsünk itt már 1000 es árfolyam előtt ment a temetés és a tulipánhagyma diagram. Attól függetlenül, hogy ki mit vall/gondol a mögöttes tartalomról.

 • Én is akarok kommentelni...

  Ahol fontos volt a cégeknek, hogy az alvállalkozóik megmaradjanak, és ne szívjon egyik fél sem, saját maguk oldották meg a problémát cégcsoporton belül, valamint szatelit cégek létrehozásával, és a vállalkozói szerződések szétszedésével: az adott vállalkozó egy ideig csak egyik cégnek dolgozik, utána már a másiknak, vagy mindenkinek már csak kisebb munkákat vállal, ellenben több cégnek a csoporton belül. Az eredmény ugyanaz: 3 milla alatt tartani / cég a vállalkozót. Itt keleten a KATÁsoknak is van könyvelőjük (30 ezret / év megért sokaknak a dolog, ahol lerabolják őket a könyvelők az más persze, de aki hagyja magát…).

  A biztosítási szektorban, ahol kötelező a vállalkozói lét húzott a biztosító egy vonalat, hogy ebből a plusz adóból mennyit (400e) vállal be, az efeletti részt már kompenzálja, úgy állapítja meg a jutalékot, hogy abból a plusz adó már levonásra kerül

 • sokfa
  OFF (nagyon). olyan sok okos, GONDOLKODO ember jar ide, megproblaom hatha: nyilaszaro csere vs. vasracs.
  adott egy regi teljesen foldszinti lakas, aminek a nyilaszaroi elott vasracs van.
  Felujitunk, nyilaszarot is cserelunk.

  felmerult, hogy leszedjuk a vasracsot, merthat megiscsak kitakarja a szep kertet, meg a panoramat.
  gondolvan, h a modern “ablakok” jobban vedenek. riaszto, kamera nincs es nem is lesz.

  kinel mi a helyzet? kell-e vmire figeylni a muanyag nyilaszaronal vedelem szempontjabol?
  fizet-e a biztosito ha nincs racs (es betornek esetleg)?
  ha nem fizet, az eleg szemetseg, nyilvan ha van racs, kvara nem tudnak bejonni, feleslegs betores biztositas. ha meg nincs, akkor meg nem fizetnek?

  van oylan ablak, ami “eleg jo” akkor is ha nincs racs?

  erteket nem tartunk otthon,(tv sincs) , pesten, surun lakott kornyeken lakunk, utcarol viszont nem latszik a lakas.
  koszi

 • Pistu
  Mi köze a forint árfolyamnak Bidenhez vagy a migrációhoz? Szerintem szinte semmi.
  @Kiszámoló Ha senki nem akar Magyarországra migrálni, akkor miért van minden sarkon egy vietnámi kisbolt, kínai büfé vagy arab döneres a fővárosban? Miért beszélnek a reggeli villamoson ukránul a munkába igyekvők? Kőbányán frankón kínai negyed van már.
  Ha nyílnak a határok látom megint erről fog szólni a politika 2021-ben is.
 • Kiszamolo
  sokfa, műanyag nyilászárót régebben egy gyerek is ki tudott nyitni. Fel kell hevíteni egy csavarhúzót, bedugni a megfelelő helyen és már nyitható is. Nem tudom, azóta megoldották-e.
 • TT
  Ma eddig 21%-ot esett az, amiről nem beszélünk 🙂
 • lekváros_kenyér

  Ez nagyon általános kérdés. Minden esetben át kell rágni az adott biztosító (vagy több biztosító) szerződési feltételeit. K&H-nál pl megkülönböztetnek szinteket: minimális, részleges, teljes mechanikai védelem, ill. elektronikai jelzőrendszerre ugyanezek a szintek. Ezek kombinációit nézik vagyoncsoportok (pl.: elzárva tartható kiemelt érték, stb.) szerint.
  A vasrács (ami egyébként acélrács) paraméterei is meghatározottak.
  Földszintre biztos hagynék rácsot. Illetve már acéllemezből is gyártanak rácsot plazmavágással pofás mintákkal.
  A műanyagablakoknál is biztonsági szintek vannak, mint a záraknál, hogy milyen eszközzel hány perc a bejutás.
 • Puffogok
  katás vagyok, van is 3 millió feletti ügyfelem.
  Végül úgy döntöttem hogy inkább befizetem ezt a büntető adót.
  Még így jobban járok mintha céget kellene alapítani, sumákolni még nincs kedvem. Lehetne szlovák cégen keresztül játszani, vagy lehetne a kutyám is katás, de sok macera lenne.
 • attila
  Nézz utána mennyi ukrán meg szerb van itt határozatlan idejű munkavállalási engedéllyel az országban, amit a magyar kormány, tisztes vezérünk ad ki, 100e felett…! 2000-3000 emberről szól a betelepítési kvóta, amit immár az EU bírósága is megerősített, illene betartani, ha nem értenek vele egyet akkor is. Vagy majd én sem értek egyet azzal hogy nem szabad lopni aztán lopok és hivatkozok arra hogy ők se tartják be a törvényt !
  Az alkotmány bíróság meg egy csomó kétes beadványt altat hogy ne kelljen kimondani hogy alaptörvénybe ütközik egy csomó törvényük….
 • asgfrw
  Olvasgattam nem olyan régen biztosítási feltételeket. Le volt írva, hogy biznyos ablakmagasság alatt milyen vastag, hány ponton rögzített, milyen mélyen rogzített, milyen sűrű… stb rácsnak kell lennie.
  Ha van egy baromi masszív, belefalazott rácsod, de n-1 ponton van bekötve, akkor SEMMIT sem fizet.
  Nagyon merülj el a biztosítás pontos számaiban, mm pontosan stimmellnie kell.

  Lehet van ahol ez nem feltétel, de a rácsnak elrettentő ereje is van, szóval nem csak a masszivitásával, hanem a puszta látványával is segít. Például tettenérés esetén nem lehet rajta elmenekülni, így jóval nagyobb rizikó.

  Léteznek egyébként biztonsági ablakok, horror áron. Hogy van-e biztosító, aki gondolt rá a szabályzatban, azt nem tudom. Meg kell nézni, valószínüleg van. De nagyon drága lesz az ablak.

 • Pallos Levente

  “Kőbányán frankón kínai negyed van már.” – 25 éve.
  Figyeled a kínai kolónia demográfiai mozgását? Mert az utóbbi jónéhány évben pont a hazatelepülés az irány.
  Röviden: azt sem tudod, mit beszélsz.
 • arab

  Csak az ukrán nem fogja senki fejét levágni csak mert valaki olyat mondott ami neki nem tetszik. Lehet itt akármilyen libernyák érvekkel jönni, az iszlám nem európába való és kész.
 • csizkek
  FCA belengetett egy warningot a jonepnek, hogy a crypto”money” tul riskes. Csak ma eddig -25%.
  Kemenyvaluta. Lenyeg hogy veges van belole. Mint a kavicsbol a dunaparton. (A Tisza es a balatoni kavics az mar mas!:) )
  de persze lehet holnap megint 40-100k lesz.
 • usespanner
  pistu,
  Szívemből szóltál. Végre más is gondolkodik!

  –Nem csak határmenti európai országokból számíthatnánk bevándorlókra, hanem:

  – Kaukázus: Örményország, Grúzia
  – Balkán: Albánia, Bosznia, Koszovo, Macedonia
  – K-EU: Moldova

  -ha csak 100.000 embert tudnánk ide csalogatni, plusz ugyanennyit Vietnamból és Ázsiából, akkor el is kerülhetnénk a demográfiai összeomlást. Nem menekülteket, hanem munkavállalókat.

 • Hazavágyó
  ,

  Az biztos, hogy a rácsnak elrettentő ereje van: én pl. soha nem költöznék olyan lakásba, aminek le van rácsozva az erkélye vagy a földszinti ablakai. Olyan, mintha börtönbe költöznél.

  Rengeteg féle-fajta riasztórendszer van 100 ezer körül, nyitásérzékelővel, értesítéssel (akár biztonsági szolgálattal is, nekünk 5 ezer/hó), Ezek már nem a 90es évek szarjai, sok komoly rendszer van 0 hibával. De ha ezt nem akarod, akkor is előbb költenék egy biztonsági nyílászáróra, minthogy egy kalitkába lakjak.

 • Miklós
  “Jani, nincs az az őrült “migráns”, aki ide akarna jönni. Eddig se volt, ezután sem lesz. Megy tovább a magyarok után Németországba.”
  Igazad van. Magyarországra tényleg senki nem AKAR menni és nem is azért megy, mert AKAR. A forint árfolyamának annyi köze van a migrációhoz, hogy a gyenge forint kedvez a bevándorlásnak: akik bevándorolnak, főleg eurót visznek be. Konkrétan, Szerbiában az ingatlanok ára euróban van jegyezve, így a délvidéki magyarok eurót vittek be Magyarországra és ha dől a devizahitel, akkor a szerbek is majd eurót visznek be. De a szerbiai OTP-nél is sokan vettek fel devizahitelt, szóval onnan is csorog majd be az euró. Aztán csak meg kell erősíteni a forintot és az adósság máris kisebb lesz… Kb. ez lehet az alapja annak a cikknek amit a portfolio-n olvastam nemrég, a magyar gazdaság közeljövőbeli megtáltosodásáról.
 • Norács
  Szerintem jobb opció a riasztó+távfelügyelet. Nem olyan luxus ez már mint régebben volt, olcsóbb mint a nyílászárócsere. Viszont a rács nagyon 20. század. Ronda, nem praktikus, távfelügyeletnek szerintem az elrettentő ereje is nagyobb.
  Üdv: egy szintén földszinti lakástulaj.
 • Zsolt981

  Alumínium nyílászáró gyártással foglalkozunk, elsősorban irodák, közintézmények illetve néhány megalomán magánszemély részére.
  A műanyag ablak arra való, hogy ne fújjon be a szél és ne essen be az eső. Védelmet nem ad, a merevségét lényegében az üveg adja. A műanyagablakba pedig nem biztonsági üveget szoktak tenni (el se bírná). Ráadásul a műanyagablak beépítők körében (tisztelet a kivételnek) iszonyatos mély szakmaitlanság uralkodik és kókler belesz***ok hozzáállással párosul, ez is hatással van arra, hogy egy ablak mennyit véd. A te esetedben alumínium ablakra lenne szükség megfelelő üveggel; de ez árban brutális.
  Ha kell a biztonság hagyd ott a rácsot. Fontos, hogy a rácsot ne a műanyagablak tokprofiljába szereljék vissza (sajnos láttam már több helyen ilyet is), hanem a falba – ellenkező esetben kitépik mint a sz*rt.
 • Robird

  A világért sem akarom offolni a topikot, de szerintem nem ismered az érem másik oldalát. A Munkásőr újságra még jól emlékszem, ott a külpolitikai mozaik (vagy valami ilyesmi) tartalmazott hasonló narratívát.
  Maradjunk annyiban, hogy másként látom, nem szentek, de nem is “apartheid” állam. Elég sok arab elég jól érzi magát Izraelben, persze azok nem késelnek random járókelőket, meg nem telepítenek rakétavetőt iskolára. A zsidók élni akarása, bár már sokat korcsosultak, figyelemre méltó. Érdemes megismerni az arab és muszlim kultúrát, a Koránt például, s mindjárt nagyon sok cselekedet mindkét oldalon könnyebben megérthető.
 • Kiszamolo
  Zsolt, mennyivel drágább az aluablak egy szabványosnak mondható méretben, mint egy drágább műanyag?
 • Valtozas

  Mellékállásban vagyok katás,tervezés, évi1-2megrendelő
  Nem szeretném tovább csempézni az Apeh falát.
 • Gáza
  “zsidók élni akarása, … figyelemre méltó”.

  Az araboké is az. De egyelőre Izrael tart megszállva arab területeket, tart gyakorlatilag milliókat egy rohadt nagy internálótáborban, és hoz létre telepeket minden nemzetközi normára fittyet hányva. Ebben a meccsben nem osztanak fair play díjat…

 • Kiszamolo
  Gáza, a képlet azért ennél egy picit színesebb. Talán ha utánaolvasnál, mikor és miért foglalta el Izrael Gázát, aztán mikor és miért a Golánt és így tovább. Ki támadott meg és kicsodát. Meg hogy kik irányítják most is az arab területeket, mi a céljuk, miket szoktak elkövetni.

  Igen, a sok terrorista barom miatt szív az egész palesztin nemzet ártatlanul. Igen, nincs elég építőanyag, mert a hülyék alagutakat építenek belőle, hogy rajtaüthessenek izraelieken, ezért nem engedik be az építőanyagot. Igen, a palesztinok 97%-a csak békében szeretne élni és jól szeretne élni. De a maradék 3% miatt szívnak, akik viszont a fejükbe vették, hogy elpusztítják Izraelt.

  S innen nagyon könnyű megmondani, mit kellene csinálni ezekkel. S lehet, hogy nem az a jó megoldás, amit az izraeliek csinálnak.

  De téma lezárva.

 • edrrfef
  Egy családi házban működött egy műszaki cikkeket árusító üzlet. A pincét használták raktárnak, ahol a korai kétezres években is már 50 milliónyi kicsi műszaki cikk volt. Betörők álma gyakorlatilag.
  Volt szerencsém a biztonsági ajtó beszerelését figyelemmel kísérni.
  Az ajtó kisebb vagyon volt, nem tudom túloztak-e, de valami 300kg-ra saccolták. Annyi biztos, hogy 4 nagy darab fickó kb méterenként rakta le. Kerettel együtt, ilyen rúddal millió helyen záródó.

  A beépítés során pár vékony (sima erővágóval szabták le) betonvassal beállították, majd purhabbal kifújták, azt levágták és ment rá a vakolat. Azt sem értem azok a betonvasak hogyan tartották meg, amikor ki volt nyitva és húzta a súly, de rémisztő, hogy egy kőműveskalapáccsal 2-3 perc alatt tokostul kidönthető az egész, csak körbe kell ütni a keretet. Nagyon max egy erővágó is kellhet.

 • attila
  A betörő csak az ajtót látja, azt nem hogyan van beépítve! Ránéz az ajtóra aztán el is megy a kedve attól hogy betörjön !
  Nem írtam sehol az ellenkezőjét annak amit te írtál. Bár inkább úgy fogalmaznék hogy nagyon nehéz lenne őket integrálni és sok időbe telne. Én arról beszéltem hogy törvény kötelez minket és azt be kell tartani.
  A propaganda azzal jön hogy az arab bevándorlók elveszik a magyarok munkáját ! Ez nem igaz ! Aki akar tud dolgozni, bár az más kérdés hogy nem azt ami szeretne. Az ukrán, szerb nem válogat annyira és kevesebbért is vállalja. Ergó ők veszik el a magyarok munkáját mivel egyes iparágakban miattuk nincs akkor bérnövekedés mint amekkora indokolt volna. Ugyan mit gondolsz miért gáncsoljuk mondvacsinált indokokkal az ukránok NATO-s és EU-s közeledését ? Az a munkaerő tömeg itt jelenne meg először ha csatlakoznának és minden ágazatban nem csak építőipar
 • jani129

  Az illegális bevándorlók nem akarnak idejönni, a nyugat-európaiak szeretnének az ott levőktől megszabadulni úgy, hogy akaratuk ellenére idezsuppolnák őket. Ez a kötelező betelepítési kvóta.

  Biden meg úgy jön össze a forint árfolyamával, hogy a fenti akadályozása miatt mindenféle rosszat képes mondani rólunk. A piac beárazza, hogy felléphet ellenünk.

 • topo
  Tegnap a portfolio.hu-n olvastam Bod-Péter Ákos írását a tavalyi évről, melynek végén megemlíti, hogy a világban visszaesett a lakossági fogyasztás, félretesznek az emberek stb.. ezért a pénzbőség ellenére mindenhol visszaesett az infláció.
  Megemlíti hogy Magyarországon viszont a visszaesett fogyasztás, és gazdasági visszaesés ellenére sem lehet ezt tapasztalni.

  A megugró inflációt az árak emelkedését mindannyian látjuk, érezzük nap mint nap.
  A kérdésem tőlem közgazdaságban tanultabb hozzászólóktól, miért van ez, hogy Magyarországon nem a világgazdaságban most jelenlévő trendek vannak? A forintgyengülés az oka? Vagy ha visszaesik a kereslet akkor árat emelnek, hogy aki még vásárol azon behozzák a hasznot? Vagy a globalizáció ellenére Magyarország olyan kis piac hogy itthon nem érvényesülnek a piaci trendek?

  Nem értem….

 • Pistu
  “Figyeled a kínai kolónia demográfiai mozgását?” – Igen figyelem. Olvass: index.hu/gazdasag/2019/01/17/15_ezer_kinai_erkezett_az_orszagba_letelepedesi_kotvennyel/
  Röviden: azt sem tudod, mit beszélsz.
 • Gondolatok

  “Ugyan mit gondolsz miért gáncsoljuk mondvacsinált indokokkal az ukránok NATO-s és EU-s közeledését? Az a munkaerő tömeg itt jelenne meg először ha csatlakoznának és minden ágazatban nem csak építőipar”

  Vagy a BMW jelenne meg Ukrajnában és nem Debrecenben… 🙂 Nem nagy távolság és sokkal olcsóbb a munkaerő.
  Magyarország jelenleg az olcsó munkaerővel és a német cégek kapujáig bekötött autópályával adja el magát az EU-ban.

 • Kiszamolo
  jani129, jaja, combos 1200 emberről beszélünk, arról megy a politikai cirkusz öt éve, annyit kellett volna átvennünk. Helyette beengedtünk másik 30 ezret letelepedési kötvénnyel, mert az milliárdos üzlet volt néhány embernek. Amikor elült a téma, előrángattunk egy 90 éves dédnagypapát, hogy az le akarja igázni az országot. Aztán az is kicsit elfáradt, úgyhogy ráfordultunk a melegekre, csak aztán jött az a ciki ereszes dolog, úgyhogy most valami mást kell nézni.
 • jani129

  Most csak 1294ről megy a cirkusz. Ez csak a felszín, ha ezt a békát lenyeljük, akkor jön a következő adag beilleszkedni nem akaró és nem tudó társaság. A letelepdési kötvényesek nem szoktak közbiztonsági problémát okozni. A néhány ember szolgáltatást nyújtott, aminek az ára gazdasági kérdés.
  Soros György komoly felforgató, bedöntötte az angol fontot, 6 országból tiltották ki és legutóbb a szavazatszámlálást megnyerő Joe Biden egyik főtámogatója is. Talán nem egyedül, de az USA-t képes volt megpuccsolni. Pihenjen már, vonuljon nyugdíjba. Élvezze az életet és minket hagyjon békén.
  Szájer József nem azért mondott le, mert meleg, hanem mert orgián volt. Heteró orgiára se mehetett volna. Nem az érzéseiért, hanem a tetteiért kell felelősséget vállalnia. Van elég gusztustalanság a ballib oldalon is, hadd ne soroljam.
 • skrilly
  skrilly, a rendkívül kártékony hozzászólások okozzák a legtöbb kárt.
 • matetoth

  A többi részről nem tudok nyilatkozni, de az angol jegybank megpróbált a széllel szemben pisilni, aztán csodálkozott, hogy meleg az eső. Bármilyen értelmes ember megtette volna, ha Soros nem teszi.
  Szóval ha ezt a karaktere ellen felhozod, akkor közgazdászok szemében meleg esőnek teszed ki magad.
 • Zabalint

  Szerintem meg kettőn áll a vásár, mert az arabok elszeparálásával az izraeli kormány is tevékenyen segíti azt, hogy terroristák maradjanak hatalmon Gázában. Illetve amikor az araboknak mérsékeltebbek voltak a vezetőik, akkor sem sikerült megegyeznie a két félnek, mindkét fél hibájából, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy a szélsőségesek erősödjenek meg (nem csak az araboknál…).
 • Kiszamolo
  Zabalint, persze, sok a hiba mindkét oldalon. Csak sok olyan ember sarkos véleményeket mond, aki meg sem találná a térképen Izraelt, nemhogy tudná, hogy mi történt 1973-ban meg a többi. Hogy a Hamasz a mai napig azt vallja az alapító okiratában, hogy célja elpusztítani Izraelt és ez a Hamasz vezeti a gázai övezetet.

  hu.wikipedia.org/wiki/Ham%C3%A1sz

  Mit lehet csinálni egy olyan terrorszervezettel, amelyiket ha nem nyomod le, akkor el akar pusztítani?

  Ha olyan egyszerű lenne a megoldás, már régen megtalálták volna.

 • DA
  OFF

  Kedves Miklós, Tisztelt olvasók!

  A napokban olvasva a “Green Finance kötvények: 8% kamat euróban” és az “Az álomméretű telefon” cikkeket és kommenteket és a következő gondolat állt össze a fejemben:
  Előbbi cikk kommentjeiben sok szakmai téren képzett ember hülyézi e téren képzetlen embertársát. Majd utóbbi cikkben olvasom a telefon specifikációját: 3 GB RAM és 32 GB ROM.
  Arra gondoltam, hogy gazdasági végzettséggel 2021-ben irreálisnak tűnik kötvényre 8% kamat. Megfelelő informatikai képzettséggel nyilvánvaló hülyeség az, hogy “32 GB ROM”.

  Buzdítanám a kedves értelmiségi olvasókat, hogy mások bántása helyett az adott téren okosabb emberek inkább segítsék társaikat, nekik inkább van (agy)kapacitásuk felhúzni a többieket, nem olyat kommentelni, hogy akkor ők is beállnak a buta embereket lehúzó többi tisztességtelen ember mellé.
  Ez az oldal is mások segítéséről szól.

  ReadOnlyM.

  OFF

 • expanelproli
  ” A letelepdési kötvényesek nem szoktak közbiztonsági problémát okozni.”
  Úgy intézték, hogy a kötvényesek nemzetbiztonsági átvilágítására nem nagyon jutott idő, lehetőség. Bármilyen maffiózó, bűnöző átcsúszott. De nincs itt ugye semmi látnivaló, ezek gazdag gazemberek…
 • axt
  Csak erre reagálnék egy nagyon rövidet, anélkül hogy ezt a vitát újra elkezdeném, mivel az elmúlt 5 évben szerintem már minden ki lett mondva mindkét oldalról: ‘Jani, nincs az az őrült “migráns”, aki ide akarna jönni.’ De, van. Mert az is idejövés ha csak át akar haladni. A határon átlép, tehát idejön. Hogy utána tovább akar menni, az már irreleváns. Nem vagyunk átjáróház.
 • Karcsika

  2021-01-12 at 23:03

  Azért pénzügyi blogon kicsit fura azt felhozni, hogy az öreg bedöntötte a fontot.

  Olvass utána mi és hogy történt valójában.