Havonta csak egy keveset tegyél el

Azt a gondolatot, hogy érdemes félretenni pénzt havonta a szűkösebb időkre még az is elfogadja, aki egyébként nem így csinálja.

Azonban sokak el sem kezdik a megtakarítást, mert túl nagy falatnak tűnik a fizetéshez képest az a pénz, amit szeretnének összegyűjteni.

Egyik ismerősömnek azt mondta az orvos, le kell fogynia. Hidd el, mondta, négy kilót gond nélkül lefogynék. De negyvenet? Annyira esélytelennek látszik, hogy hozzá sem kezdek.

Sokan vannak ugyanígy a pénzügyekben is. Havi 20-30-50 ezerből úgysem érek el sehová, akkor pedig inkább bele sem kezdenek.

Pedig lefogyni négy kilót pont úgy kell, mint lefogyni negyvenet, csak ez utóbbi tízszer addig tart. De ugyanazt kell csinálni és ugyanúgy kell elkezdeni, ebben nincs különbség.

Ha kellően fiatal vagy, nyugodtan kezdd el a megtakarítást havi 20 ezer forinttal. (Ha még ennyit sem tudsz eltenni, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, valószínűleg túl olcsón adtad el a munkaerődet. Ilyenkor érdemes váltani, ha másként nem megy, akár lakóhelyet is.)

Ahogy mész előre az életben, ideális esetben egyre többet keresel. Ha ennek felét az életszínvonalad emelésére, illetve később jelentkező kiadásokra költöd (például a gyerekvállalás miatt nő a kiadásod), akkor is folyamatosan tudod növelni a megtakarításaid értékét. (Főleg, hogy ha már megházasodtál, ketten kevesebbet költötök, mint külön-külön tennétek.)

Két dologra kell csak vigyáznod. Az egyik, hogy ne növeld az életszínvonaladat és az igényeidet együtt a jövedelmeddel, mert akkor soha nem tudsz majd félretenni elég pénzt.

Az életszínvonalad inflációja

A másik, hogy törekedj arra, hogy egész életedben mindig előrébb juss. Ne ülj be a langyos pocsolyába az emberek 95%-ával együtt, akik semmire nem akarják vinni az életben, csak szeretnének maguknak egy langyos pocsolyát, ahol kényelmesen ellehetnek, kicsi az elvárás és a felelősség, kicsi a pénz is, de majd beosztjuk valahogy, mintsem hogy változzunk és változtassunk.

Mindig vizsgáld meg magad. Előrébb tartok, mint három éve? Fejlődtem anyagilag, szellemileg és egyéb területen az elmúlt három évben? Ha nem, akkor bizony megrekedtél, amin érdemes változtatnod.

Kiindulva abból, hogy folyamatosan fejlődsz, nézzük meg, mennyi pénzed lesz 65 éves korodban, ha 22 évesen elteszel havi 20 ezer forintot, majd ennek összegét folyamatosan emeled, ahogy egyre többet keresel.

Induljunk ki abból, hogy havonta csak 20 ezer forintot teszel el 22 évesen, ennek összegét évente(!!!) csak ötezer forinttal növeled. Vagyis 23 évesen 25 ezer forintot teszel el, 24 évesen 30 ezer forintot és így tovább.

Az elért hozam legyen infláció felett 2%. Fontos, hogy soha ne feledkezz el az inflációról, mert egyébként becsapod magad. Cikk itt:

Az az infláció

Nos, nem tűnik lehetetlen küldetésnek a terv teljesítése.

Ha ezt megteszed, 65 évesen 92 millió forint boldog tulajdonosa leszel mai értéken számolva. (Négy százalékos éves inflációval és hat százalékos éves hozammal számolva 492 millió forintod lesz, de ez pont annyit ér, mint ma 92 millió forint. Ezt jelenti az, hogy mai értéken lesz ennyi pénzed.)

Mi történne akkor, ha 8 ezer forinttal növelnéd a megtakarítást?

Ekkor 137 millió forintod lenne mai értéken a nyugdíj küszöbén.

Ekkor még 40 évesen még mindig csak havi 164 ezer forintot tennél el, aminek nem szabadna, hogy gondot okozzon.

(Még egyszer: ha gondot okoz, akkor vagy túl keveset keresel vagy túl sokat költesz vagy egyszerre mindkét dolog fennáll. Ilyenkor érdemes átgondolni az életedet, hogyan tudnál változtatni rajta. Még 40 évesen sem vagy öreg akár egy új szakmához se, hiszen több van még előtted az életben a nyugdíjig, mint mögötted. De erről már sokszor volt szó, olvasd el a régebbi cikkeket erről.)

Ha 28 évesen kezdesz bele, havi 40 ezer forinttal, amit évente 10 ezer forinttal növelsz, akkor is lesz mai értéken 134 millió forintod. Ekkor is havi 160 ezret kell eltenned 40 éves korodban.

Mire elég nyugdíjasként 20 millió forint megtakarítás?

Kiindulva abból, hogy 20 évig élsz még, havi 101 ezer forintot tudsz kivenni 20 millió forintból úgy, hogy a végére teljesen elfogy a megtakarítás.

Ebből következik, hogy 100 millió forint 505 ezer forintos nyugdíjat biztosít a számodra, de még egy 67 millió is elég egy 339 ezer forintos nyugdíjra. (Ha harminc évig fogsz élni 65 éves korod után, akkor 247 ezer forintot élhetsz fel a 67 millióból havonta mai értéken.)

Vagyis ha 22 évesen elraksz havi 20 ezer forintot, amit évente csak ötezer forinttal növelsz, akkor is lesz a legrosszabb esetben havi 350-450 ezer forintos nyugdíj-megtakarításod.

Soknak tűnik kimondva a 92 millió forint, főleg 22 évesen, de amint látod, nem hogy nem lehetetlen, hanem kifejezetten könnyű a megszerzése. Csak oda kell figyelni és komolyan kell venni a dolgot.

S hogy hová tedd félre ezt a pénzt? Csak olyan dologba, aminek az éves költsége nem nagyobb, mint évi egy százalék. Amíg nincs jobb ötleted, tedd a Magyar Államkincstárnál prémium magyar állampapírba. De erről majd máskor bővebben.

Itt találtok egy kalkulátort, amivel lehet számolgatni. Mi lenne ha, havi ennyit vagy annyit tennék el, 25 vagy 52 éves koromtól, évi 1, 2, 3, 4 %-os infláció feletti hozammal. Játssz vele és rájössz, hogy nem is olyan reménytelen a helyzeted, mint amilyennek gondoltad.

Update: a további felesleges nyavalygó hozzászólások elkerülése végett, köszönjük, tudjuk, hogy sokan nem keresnek annyit, hogy eltegyenek 40 évesen 160 ezer forintot. S igen, minimálbérből tényleg nehéz takarékoskodni (azért hívják minimálbérnek). Ezeket felesleges leírnod, köszönjük.

A többieknek, akik esetleg ennél kevesebbet tudnak csak eltenni, de nem csak nyavalyogni akarnak, nekik ott a kalkulátor. Használd egészséggel, írd be, mikor mennyit tudsz vállalni, vagy mennyivel lennél előrébb, ha havi 2-3-5-15 ezerrel többet tennél el.

Minden egyes évhez külön-külön odaírhatod, mennyit tudsz eltenni és azzal tudsz kalkulálni.

Share

203 hozzászólás

 • Warrior

  “Lakásra nem feltétlenül efölött kell félretenni, ha megveszel egy nagyvárosi lakást az aktív éveidre, azt el lehet adni a nyugdíjas évekre, és venni sokkal olcsóbban kevésbé frekventált helyen.”

  Nem értelek.
  Az aktív éveidre megvett lakást miből veszed meg, ha nem teszel félre rá?

 • egyszervolt
  Mi úgy oldottuk meg ezt a párommal, hogy első hónapban eltettünk 5000 ft-ot és azóta minden hónapban 5000 ft-al többet. Már elég régóta csináljuk és nem érezzük a pénz hiányát. Akinek ez sok az próbáljon eltenni havonta csak ezer forinttal többet. Párom hivatástudatból tanárként dolgozik, jelenleg nettó 150ért. A pedagógus bértábla alapján 40 év munkaviszony után se keresne annyit mint én most, ezért tanítás mellett magán korrepetálást, táboroztatást vállal amiből egész szép pénzek folynak be, pedig szerintem még olcsón is csinálja. Én évekkel ezelőtt 70-80ezer forintért dolgoztam, két műszakban, majd háromban, végül pedig négyben. Amikor elegem lett kimentem külföldre és egy kissebb tőkével hazajöttem. Azóta próbálok a végzettségemmel dolgozni, 3 évvel ezelőtt nettó 110et kaptam, most ennek a 3-4 szerese is összejön alkalmazottként. Nem nyaltam be senkinél csak próbáltam jól csinálni.
 • bobo
  Egyfelől elkeserítő, hogy vidéken méga bankszektorban is gombokkal ki lehet szúrni a munkavállalók szemét, normális fizetés helyett. Másrészt a munkaadók szempontjából van egy szó arra, amit csináltál: job hopper. Azaz állásról állásra ugráltál. Persze ez a te részedről érthető, hisz folyamatosan növelted a kereseted, viszont a főnök ebből csak annyit látott, hogy hiába emelte a béred, 1 év múlva már nem dolgoztál ott. És ha legközelebb más is béremelést akar, kétszer is meg fogja gondolni a dolgot emiatt.
 • István
  A cikk alaptémája jó, a számításod azonban pont a unit linkedes csalásokhoz hasonló. Kezdj el gyűjteni és majd lesz csilliárd forintod csak kövesd az alábbi metódust. Igaz, hogy a csilliárd forintja legyen a polgárnak ahhoz a 52 évesen havi szinten nettó 170eFt-ot kellene eltennie. A másik példádban (28 évesen 40-ről év 10eFt növeléssel) 52 évesen már havi nettó ~280-ról beszélünk.

  Sokkal jobb lett volna reális példával illusztrálni a dologot, bár akkor meg a számok mutatnak sokkal kevesebbet .

  Az, hogy “erre mindenki képes lehet ha akarja” azt hagyjuk, teljes félreismerése az emberiségnek. Valószínűleg többségben vannak a pénzügyileg fejlettebb, motiváltabb ügyfeleid és ebből vonod le ezt a klasszikus amerikai sikerpropagandát, hogy csak akarni kell a dolgokat. Ettől viszont minden szociológus csak a fejét fogná annyira leegyszerűsít egy egyébként hihetetlenül komplex problémát…

 • egyszervolt
  Viszont nem érzem azt, hogy ezzel a jövedelemmel lehetne normálisan családot alapítani és felelősen 1-2 gyereket bevállalni, ezért lassan egy éve szemezgetek a főiskolai, egyetemi képzésekkel. Valószínűleg a jövő őszi tanévre már jelentkezni fogok, a mostani keresztfélévesre már túl kevés az időm. Gazdinfonak szeretnék nekifutni, mert részben szakmába vág, másrészt pedig az informatika hobbi szinten mindig is érdekelt és ebben látom jelenleg a hosszú távú megélhetést. Úgyhogy jövőre indul a munka mellett tanulás, addig pedig az edzést és egészségesebb életmódra való átállást erőltetem. Kellett pár év, hogy kinyíljon a csipám, de tudatosan kell építenie magát az embernek, ha szeretne tisztességesen valamit elérni az életben. Nekem az elérendő célok adták meg a lökést, amíg az ember csak úgy “van” és magában nem tisztázza, hogy mit akar, hova szeretne jutni addig nem fog tudni változtatni.
 • Zabalint

  De teszel félre rá. Arról beszéltem, hogy annak nem feltétlenül a nyugdíjra szánt pénz felett kell lennie, mivel mikor nyugdíjba mész, azt eladhatod, és vehetsz olcsóbb helyen.
 • István
  … A születés helye, a társadalmi, kulturális háttér olyannyira meghatározza az embert, hogy – igen – a legtöbb ember alkatilag képtelen változtatni a helyzetén. Ha valakitől ezt várod és pellengérre állítod azzal, hogy “csak azért nem sikerült mert nem akarod” az nagyon sokszor olyan, mintha egy féllábú embertől számonkérnéd, hogy miért nem tudja 10mp alatt futni a százat.

  Természetesen vannak akik tényleg csak siránkoznak, de ez nem változtat azon, amit fent írtam.

  Ezen kívül még annyit szeretnék írni, hogy egészen rendszeresen nagyon arrogánsan válaszolsz a kommentekben írt véleményekre, ami szerintem igen zavaró. (pl a mostani cikkben + első oldali kommentekben 3x írod le azt, hogy az emberek nyavalyognak)

 • Fox
  Ismét a kifogások országa virágzik! Na de aki ilyen, azon úgyse lehet segíteni.
  Nekem az jutott még eszembe, hogy azért senki ne bízza a pénze 100%-át az államra. Sajnos ismét bebizonyították (a nyugdíjvagyon elvétele után), hogy Magyarországon nincs jogbiztonság. Akkor teszik rá a kezüket BÁRMILYEN pénzre, vagy változtatják a szabályokat, amikor akarják. Szóval diverzifikáció, és a pénz egy részét szigorúan külföldre. Ez nem túl nagymagyar, de önvédelemnek muszáj.
 • Matteo

  Egyertelmu. Azt kell csinalnj amit szeretsz, es kozben baromi sokat hoz, es mellette persze a csaladra is jut ido. Sima ugy. 🙂

 • Matteo
  Nehanyan kerdeztek, hogy mi a tuti befektetes. A tutit senki sem fogja elmondani, mert olyan nincs, de 2012 ota szuletett itt nehany cikk a temarol, el kell olvasni mindet, es akkor tisztabb lesz a kep rogton. Meg ugy az egesz blogot erdemes elolvasni, nehany cikket tobbszor is, ujra es ujra. Remelem, Miklos sosem fogod megunni, az eletem szerves reszet kepzi a kiszamolo.hu, nem is tudom hol tartanek ma, ha ez az oldal nem jott volna letre. Nem is tudom hogyan koszonhetnem meg, es szerintem rengetegen vagyunk igy ezzel.
 • Kiszamolo
  István, ennyi év után szimplán elég, ez van. Írsz bármiről, egyszerű, mint a faék a téma, az első harminc hozzászólás fele valami hülyeségbe köt bele, vagy leírja, hogy miért lehetetlen eltenni havi húszezret.

  Csináld pár évig, rájössz, milyen marha fárasztó mindig ugyanezekkel találkozni.

  Legszívesebben ki sem engedném az ilyet, de akkor meg én vagyok a rohadt cenzor.

 • maveryck
  Egy fiatalnak egy lakás vételéről is gondoskodnia kell. Például Budapesten.
 • Matteo

  Ez pár évvel ezelőtt még negatívum lett volna, ma meg gyakorlatilag mindenki ezt csinálja. A húszas éveiben járók meg pláne.

 • Du
  Jelenleg azt nem tudom eldönteni, hogy életem végégig bérelt lakásban élve megtakarítsak és így élvezzem a kamatos kamat növekvő hatását vagy pedig pl. 10-15 év megtakarítást követően azt egy lakásba befektessem, akár önerőbe, akár teljes vételárba (utóbbira azért kisebb az esély).
  A második esetben a megtakarításom nagysága jelentősen kisebb lesz a befektetés miatt, de a saját tulajdonú lakás miatt a vagyonom növekedhet.
 • László
  Teljes mértékben igazat adok és a Kiszámolón olvasott egy régebbi cikk miatt én is ezt a megtakarítási formát választottam. 27 évesen kezdtem el havi 20 ezret eltenni az Államkincstárhoz TBSZ-re. Eddig 7 év alatt 1.680.000 forintot tettem be és mára ez közel 2 millióra duzzadt. Tudom, hogy semmi extra, de messze még a nyugdíj, és ez egy olyan aranytartalék, ami minden esetben jól jöhet, még akár nyugdíj előtt is. Ehez a pénzhez egyelőre úgy állok hozzá, mintha nem is létezne, szerencsére nincs is rá igazán szükség.
  Egyébként KATÁ-s vállalkozó vagyok, szerintem még mindig jobb 50.000-ret fizetni mint a 75.000-ret a nagyobb nyugdíj reményében. Azt a pénzt inkább mindenki magának tegye el és ne a közösbe! 🙂
 • Andrejcsik Gábor
  Nos akkor azoknak akik szerint lehetetlen. 35 évesen 2 gyerekkel és 2 közszférás állással (amelyikből az egyik nem is diplomás) sikerül fizetni 140 000 Ft nyi hiteltörlesztést (mi sem hozunk mindig jó döntést) valamint még elteszünk 30 000 Ft ot annak érdekében, hogy ezek a hitelek minél előbb eltűnjenek. Ha végiggondolom akkor nagyjából az adott korban mindig félretehettem volna a javasolt összeget, de nagyon sok rossz döntés miatt hiteleket törlesztettem.
 • beetle
  Egy kis info, nem tudom volt-e már róla szó, most megújult a Cetelem, van betétlekötési lehetőség 1, 2 és 3 évre. 3-nál azt hiszem ~2.8 az EBKM. Nem a legjobb, de likvid megtakarításnak (pl. a hat havi vésztartalék) nem rossz. Plusz piros pont, hogy végre valahára elkészült a netbank is a megtakarítási számlához, egyszerűbb a pénzmozgatás.

  Egyébként a befektetési rész engem is érdekelne a Cetelemen, meg a PMÁK + TBSZ kombón kívül. Elvileg kis összegnél, 5-6-7 millió Ft alatt nem a legjobbak a részvények, de egyre inkább arra hajlok, hogy a havi megtakarításokat is abba forgassam valahogy (bár egy értelmes portfóliót nem tudnék most összeállítani).

  Erről vélemény?

 • Mátyás
  Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek és tudom, hogy én is megkereshetném (és fogom), de az állampapírt lehet kicsiben is venni? Havonta veszek pl 10 ezerért? Vagy megvárom amíg összejön pl 100 ezer és ilyen egységekben rakom be (ahogy a videóban is volt javasolva)
 • Lala
  Az a helyzet, hogy ez a tipikus ügynök szöveg. Tegyél félre egy kis összeget havonta és majd lesz 100 milliód 40 év múlva, amiből elmehetsz vén fejedre egy világ körüli útra. Egyébként nem az elvvel vitatkozom, mert tényleg fontos lenne félretenni, már a legelső fizetésből is, de egy embernek annyi más célt is el kell érnie az életben a nyugdíj előtt is. Azért aki vett már ingatlant, az tudja, hogy utána nem sok minden marad ám. Eléggé feszített tud lenni a havi büdzsé. Házasság után az nők a hatalmas művészek, nagy költők. Elmondani egyszerű, hogy takarékoskodjunk, de azt fel is kell ám vállalni, hogy akkor havonta veszekedni, hogy ki mennyit költött és miért nem maradt a számlán. Gyerekeket felnevelni szintén horrorisztikus összeg. Jó, persze, megint az ügynök duma, ha nem tudsz félre tenni, akkor elrontottad az életedet. Nem ennyire fekete és fehér minden.
 • David

  PMÁP-ot például 1000Ft-os címletekben lehet venni (ráadásul kényelmesen, a Webkincstáron keresztül bankkártyával is fizethetsz), szóval semmi akadálya annak, hogy ilyen kis összegekben vásárolj.
 • Jakab
  És 40-60 éves korig nem kell semmire sem beruházni, autó, lakás, lakáshitel, stb stb? Ha valaki keres mondjuk 200at, abból 100at lazán elvisz a lakhatás, pláne ha hitele is van.. Én is szépen kiszámoltam h x év múlva lesz x millióm, na igen, de abból x millióért fiatalabb autót kéne majd venni..Már most 16 éves ami van.. A csere meg lesz legalább 3 misi..
 • Liv
  Szia Miklós,
  olvasom itt a sok negatív és kifogáskereső hozzászólást… Remélem, nem veszik el a kedvedet és a lelkesedésedet.
  Legyen szó a másik oldalról is: én mióta dolgozom, soha nem költöttem el az összes bevételemet, mindig tettem félre, élethelyzettől és bevételtől függően hol többet, hol kevesebbet – de inkább többet. 🙂 Nekem egyszerűen jó érzés, biztonságot ad.
  A blogodból pedig annak ellenére sokat tanulok a mai napig, hogy pénzügyileg elég tudatosnak vallom magam. Nagyon jó kérdéseket tudsz feltenni a cikkeidben, amik mindig elgondolkodtatnak. Köszönöm!
 • Iron
  “a főnök ebből csak annyit látott, hogy hiába emelte a béred, 1 év múlva már nem dolgoztál ott. És ha legközelebb más is béremelést akar, kétszer is meg fogja gondolni a dolgot emiatt.”

  Fordítva ülsz a lovon. A fizetésemeléssel elérte a főnök, hogy 1 évvel tovább maradt ott dolgozni. Ha nem emelt volna, akkor lelépett volna azonnal. Ha 1 évnél tovább akarta volna megtartani, akkor többet kellett volna emelnie.

 • dokika
  Most olyan a gazdasági helyzet (munkaerőhiány, bérnövekedés stb.), hogy lehet többet keresni és félretenni. Amíg fut a szekér, ki kell használni ezt, mert nem fog örökké tartani.
 • Blend Ahmed
  “Ne ülj be a langyos pocsolyába az emberek 95%-ával együtt”
  Akkor tényleg szegény ország vagyunk, mert itt még a legjobb 10% is csak 5% 🙂

  Egyébként hogy jött ki ez a 95%? Lehet, hogy nem kellene szónoki túlzásként ismételgetni, mert a végén még el is hiszik az olvasók.

 • Szilveszter
  @mátyás
  Nem kérdezel hülyeséget, csak nyilván nincs még számlád a kincstárnál. Szerintem érdemes lenne nyitnod, hiszen ingyenes és de azért az feltétel, hogy 25ezer Ft kezdőbefizetésed legyen. 1000 Ft-os címletekben tudsz venni PMÁP-ot.

  Aki attól tart, hogy a kormány “benyeli” és ezért nem viszi a megtakarítását a MÁK-hoz, az szerintem alaptalan félelem. Tudom, hogy mi történt a magánnyugdíjpénztári vagyonnal, de a kincstárnál lévő megtakarítással ezt nem teszik meg. Azt olyan világraszóló botrány és közfelháborodás kísérné, amit még az átkosban sem mertek volna felvállalni.

 • jurta
  Péter
  “mi van akkor, ha én nem a pénzért dolgozok, hanem azért mert imádom a munkám? (tanár/orvos/szociális munkás stb)
  akkor nem nagyon van lehetőségem minden évben észrevehetően jobban keresni sajnos.”

  Mindhárom szolgáltatást nyújtják piaci alapon is.

  Természetesen ott elvárások is vannak. 🙂 (Nyelvtudás, tapasztalat, magas szintű munkaetika…) Tapasztalatnak jó a közszférában szerzett is. A karrierlehetőségek és a fizetések is piaciak. Ajánlom.

  Azt nem tudom, miért tartottam korábban mindenkivel együtt én is e magánintézményeket a táradalmi igazságtalanság eszközének (amelynek sosem adnám el magam). Ugyanannyira azok, mint az állami iskola/kórház/rendelő/ellátó.

  Az üzletág negatívuma: félek, egy válságban (az ára miatt) ezek lesznek a legelső szolgáltatások, melyről az ügyfelek inkább lemondanak. Igyekszem nagyobb arányban félretenni, mint a kiszámítható jövedelműek…

 • Hogyisvanez
  Tisztelt és a Többiek!

  Egy kicsit elveszettnek érzem magam, a takarékoskodás résszel nincs gondom, alkalmanként úgy is érzem, hogy átesek a ló túloldalára. 25 évesen jelenleg, olyan 200-250-300- at tudok félretenni havonta, de cserébe nincs saját lakásom. A kérdésem az lenne, hogy ti hogyan osztottátok be a pénzeteket a lakásvásárlásig. Milyen arányba költöttétek el a pénzeteket, inkább vettetek fel hitelt is mintsem hozzányúltatok a másra félretett pénzhez vagy inkább elköltöttétek azt is és később próbáltátok visszapótolni ?

  Üdv.

 • Spurdisznó
  Nos, akik azon vinnyognak, hogy az inflació feletti 2% hozam nem reális hosszú távon, azok vegyék már a fáradtságot, és minimálisan nézzenek utána a dolognak.

  Egy nem túl kockázatos, klasszikusnak mondható 60% részvény-40% kötvény eszközallokáció simán hozta ezt az elmúlt 100 évben hosszú távon, főleg, ha a megtakarítási fázis folyamatos, tehát a kereseti évek, évtizedek során folyamatosan rakunk félre.
  Persze a múlt nem garancia a jövőre, de nehogy már azért ne is próbáljunk megtakarítani, mert ami kiválóan működött mondjuk száz éven keresztül, hátha most éppen nem fog… Nem vagyunk túl pesszimisták?

  A nehézség részben az, hogy a kereset növekedésével nagyon könnyű az életszinvonalat is elinflálni. Kicsit drágább műszaki cikkek, drágább kocsi, több nyaralás, kicsit több a benzinre, szükségesnél nagyobb lakás stb stb.

 • Petike
  @Kapszlock: Neked ez így lehet okés, de szerintem sok ember nem szívesen hagyja ott a családját, a barátait, a helyet ahol felnőtt, iksz-szeres fizetésért. Kinek mi a fontosabb.
 • Petike
  @FOX: már megint, hogy nincs jogbiztonság, mert az állam az egyik zsebéből áttette a pénzét a másikba. :DDD
 • L70
  Egyszerű ez, mint a faék. Ha nem teszel félre, lesz belőle vagyon? Ha nem kezded el, akkor? Kényelmesebb lenne nem félretenni? Hogyne. Találunk rá okot? Hogyne. Kötelező? Nem, saját döntés, saját következményekkel.

  Az első fizetéstől célszerű, mert akkor hamarabb válik rutinná. Mibe? Az elején, kis pénznél a PMÁK is jó, és igen, akár 10 ezer is mehet havonta (már ha ingyen tudod utalni a MÁK-hoz, és webkincstárban veszed meg). Később részvényt vagy etf-et pedig már nagyobb összegnél kell megvenni.

  És igen, 80 felett nem fogsz “élni”, de azért nem mindegy, hogy bármikor befér egy masszázs, egy gyógyfürdő, vagy időpontra tudsz menni egy rád odafigyelő magánorvoshoz versus órákat ücsörögsz a tb szakrendelőben, miután 3 hónapra kaptál időpontot. És ugye akkortájt más bevételed már nem lesz, igaz, a demenciával kell még megküzdeni a pénzügyekben, azaz jól jön egy normális felnőtt gyerek.

 • Spurdisznó

  Gratulálok, hogy fiatalon felismerted, hogy némi (apró) pénz félrerakása nem árthat.
  Amit érdemes végig gondolnod, az az, hogy 100% állampapírban lenni kb 30 évesen mennyire védhető eszközallokáció. Természetesen nagyon sok egyéni tényezőtől is függ, de a tippem az, hogy a legtöbb pénzügyi tanácsadónál ez igencsak elvérezne. Mivel még fiatal vagy, 10-20-30 éves távon már igen nagy különbség lehet, ha nagyon nem sikerül egy “védhető” portfolió összetételt eltalálnod és felépítened.

  (Egyébként miért ilyen népszerűek mostanában az “önálló” magyar állampapírok? Hiszen diverzifikációnak itt is van értelme, és számos kötvényalap létezik különböző paraméterekkel…)

 • Hitel
  14 éve bruttó 140ért dolgoztam diplomával. Elraktam havi 5ezret.
  Ma szakmán belül dolgozom továbbra is, elrakok 200e-t melyből még 1-2 évig laktakarék 80e.
  Nem kellett segget nyalnom, nem vagyok senkinek senkije. Multinál dolgozom nem vagyok 40.
 • Maki Verem
  A lakáshitel törlesztés megtakarításnak számít?
 • Spurdisznó

  Ebben szerintem nagyon igazad van. Viszont aki tudott változtatni, előrelépni, és ezt elég sok kitartással, energiabefektetéssel (és talán egy kis szerencsével is) tette, azokat eléggé irritálja, hogy mások csak “kényelmesen” nyavajognak és a legkisebb hajlandóságot sem mutatják a saját helyzetük előmozdítására.

  Másik oldalt, amit mondassz, hogy sokszor teljesen kívülálló, egyéntől független okok miatt nem lehetséges (családi, társadalmi háttér, alkat, viselkedési minták, esetleg betegségek stb stb) is teljesen jogos. Sajnos a világ nem teljesen igazságos, és nem indul mindenki ugyanakkora esélyekkel, ugyanolyan helyzetből. 🙁

 • nagylaci80
  Cetelemes kérdés: 1,5%-os kamat a nem lekötött takarékszámlára szerintem még a legjobb, a nem lekötendő megtakarításra, havonta legalább 30 ezret erre kívánok majd átutalni). Van azért ami nem világos még: a 1,5%-ból ugye lejön 15% adó vagy a 1,5% már a kamatadó levonása után értendő?
  Az üzletszabályzatban szó van egészségügyi hozzájárulásról, amit a banknak jogában áll levonni a kamatjövedelemből. Ez mi lenne és mennyi most? Erről nem írnak a hirdetményben.
 • Tudatlan
  Mátyás, lehet.
 • Peti
  Azt felhozni a hsz-ekben, hogy miért lehetetlenség havi húszezret (vagy bármennyit) félretenni; legalább annyira értelmetlen dolog, mint egy-egy egyéni élethelyzet alapján, ezek ellenkezőivel példálózni. Ezeknek a hozzászólásoknak semmi kézzel fogható haszna nincsen.
  És hogy lefussuk az újabb felesleges köröket: bizony van olyan, aki saját akarata ellenére (!), egy megveszekedett petákot sem képes félretenni. Ez a blog viszont – elvileg – azok szemét hivatott felnyitni, akiknek lehetőségük nyílna változtatni az életükön, a jövőjükön. Én szívesebben venném inkább az olyan hozzászólásokat, amelyek egyfajta irányvonalat mutatnak. Például: ki milyen százalékos arányban “címkézi” a félretett pénzét; van-e több lábon álló nyugdíjcélú megtakarítása, és ha igen, milyen megosztásban; ha kevesellte a félretett összeget, honnan csoportosított át, miről mondott le stb-stb.
 • Tinaturner
  Mikor 2004ben vegeztem kozgazdaszkent hiaba jelentkeztem kb 100 allasra talan 3-4 helyre hivtak be interjura es ott lobogtattak elottem tobbszaz cv-t h akkor gyozzem meg oket miert engem vegyenek fel palyakezdokent. Also hangon az evfolyam 80%a nem talalt allast max ha volt vmi hatszel. Vagy elment lottozoba postara stb. En kulfoldre mentem lett eredmenye de azert az inflacios szamitgatasok melle a jobhopper attitud melle azt is be lehet kalkulalni h esetleg allast se talalsz akar hosszabb ideig. Az en korosztalyom letszamban kb duplaja a mostani 20 evesnek szoval nem csak azert van hisny mert sokan elkoltoztek hanem mert eleve sokkal kevesebb az uj belepo. Ergo most szerintem konnyebb kiverekedni jobb bert mint anno. Pl spanyolorszagban most is 20%a munkanelkuliseg a fiatalok koreben amennyire tudom.
 • lekötés

  Cetelem lekötés volt már téma :

  https://kiszamolo.hu/uj-cetelem-hirdetmeny/#comment-139292

 • d4n13l

  A “papiroknak” van egy neverteke, ez jellemzoen 10 000 Ft, tehat ez a legkisebb cimlet, amit megvehetsz (az arfolyamtol es a lejarattol fuggoen a tenyleges ar lehet alacsonyabb es magasabb is, mint a nevertek).

 • glezmen
  jo ez a tablazat, de nem lehetne letoltheto xls helyett felrakni Google Sheetsbe, ahol barki egyetlen kattintassal elerheti, es nem kell hozza semmit felrakni a gepre pl? raadasul nagyon egyszeruen es gyorsan javithato ha esetleg valami nem jo benne, raadasul ugyanugy letoltheto xls-kent mint egy siman belinkelt, teljesen offline tablazat ha valakinek mindenkepp az kellene

  mindenesetre en felraktam ide: docs.google.com/spreadsheets/d/1LwnNeRWxMdJpEt9ID3kCHM6hul2oe8hjVPtnMvd26m4/edit?usp=sharing
  aki szeretne ‘jatszani’ vele, a menubol tud maganak sajat masolatot csinalni belole

 • Rom Antal
  Ha az élet ilyen egyszerű lenne…
  1) Nagyon sokan nem tudnak elkezdeni 22 éves koruktól félre tenni (pláne nem nyugdíj célra). Felelősen gondolkodva inkább számolnék 25-tel. De erről az emberek nagy része már lemaradt…
  2) Lakni is kell valahol. Erre a legtöbb embernek szüksége van mondjuk egy 15 éves havi 150 ezres hitelre, vagy mondjuk egy 10 éves 120 ezresre úgy, hogy az addigi összes megtakarításod beletolod. Ha szerencsétlen vagy és most veszel lakást, akkor ezzel van kb. 30 milliód, ami elég egy 35-45nm-es lyukra Bp-n. 5-10 év múlva vehetsz nagyobbat ha családot is szeretnél. Lehet mondani, hogy a házassággal csökken a lakáskiadás (hitel), de 40-45 éves korukra a házasok fele elválik, szóval vagy egyedül lesz lakásod, vagy válás esetén jöhet az újabb hitelt.
 • Andras
  Miklos

  Szuntesd meg kerlek az ilyen talarekoskodos cikkek eseteben a hozzaszolast.
  Konyorgoooooom 😉

  Hogyan nem lehet Magyarorszag.hu

 • Rom Antal
  3) A fentiek tükrében ki az, aki 40 évesen 160 ezret nyugdíjra félre tud tenni, és laknia is van hol? Esetleg még a gyerekeit is normális (fizetős) iskolába tudja járatni? (mert ugye a legjobb befektetés az egészség mellett az oktatás) Milyen csillagállás kell ehhez?
  Nem nyavajogni akarok, a cikk lényegi részével abszolút egyet értek, de az is igaz, hogy ekkora lódítást utoljára brókernetes f***-októl hallottam. Rossz érzés volt itt is ilyen megalapozatlan handabandát olvasni, ami azzal számol, hogy te a felső 5-10%-ba tartozol, mert a szüleid hozzád tudtak vágni 25-30 éves korodra vagy 10-20 milliót lakásra, te pedig keresel havi nettó >300 ezret, ami évente nő minimum 20% + inflációval, mert ugye évente 60000-rel többet tudsz nyugdíjra félretenni. Plusz még annyival, hogy az életszínvonalod is nőni tudjon…

  Most komolyan ez mennyira reális????

 • Tibi
  OFF: SZÉP kártyánál van különbség a szolgáltatók között? Amit tudok költségben nincs, elfogadóhelyek számában van, de más szempontot érdemes-e figyelembe venni a választásnál?
 • Zabalint

  Épp ellenkezőleg: a jobb hopperség azért kifizetődő, mert a munkáltatók jó része nem, vagy csak jelképesen emeli az alkalmazottak bérét, ezért jelentős érnövekedést csak munkahelyváltással lehet elérni. Amelyik munkáltató csökkenteni akarja a fluktuációt, az a piaccal és az alkalmazottak fejlődésével aranyosan emeli a béreket. Nyilván így is lesznek olyanok, akik váltanak, mert tökéletes módszer nincs, de ha nem emelnek béreket, akkor több a job hopper.
 • Sixhundred
  Mi úgy csináljuk, hogy jelenleg a feleségem fizetéséből élünk (250e-300e között van, munka mennyisége szerint változik), az enyémet meg teljes egészében félretesszük (480e) egy külön számlán. Amíg nincsen gyerek, ezt meg lehet csinálni, utána kissé nehezebb.
 • Rom Antal
  Hopsz itt a végét elszámoltam (éves díj növekmény vs havi fizetés), ettől függetlenül még mindig egyoldalúnak és túlzónak találom a cikket, szerencsésebb lett volna egy életszerű és nem pedig idilli példát írni…