Ház: venni vagy építeni?

A legutóbbi poszt alatt kialakult egy nagy beszélgetés az ingatlanokról, gondoltam, érdemes kiemelni cikkbe. Leginkább azért is, mert engem is érint a dolog, de a kommentek alapján nagyon sok másik embert is, aki most akar házat venni.

A gyerekeink lassan akkorák, hogy szeretnének saját szobát, ami a jelenlegi helyen nem megoldható, ezért költöznünk kell. (Szerencsére nem sürgős, de időszerű a következő egy-két évben.)

Hónapok óta keresünk megfelelő ingatlant, de nem hogy megfelelő árban, de még megfelelőt sem találunk. Az iskola és az idős szülők miatt behatárolt a terület, de azon belül lehet Budaörs, Törökbálint, Diósd, Budatétény, Budafok, Nagytétény, Érdliget, de akár még a 11. kerület külső része is. Tehát elég nagy területet nézünk folyamatosan. Ráadásul elég nagy kompromisszum-tűréssel mind méret, mind egyéb tekintetben. Lehet felújítandó is, ha ezen múlik.

Ennek ellenére semmi hónapok óta.

Ha nem a tulajdonos hirdeti, az alaprajz és a fotók alapján megkeresem az ingatlant Google Satelite Map és Google Streetview segítségével és elmegyek megnézni az ingatlanokat kívülről. Ehhez nem kell ingatlanos.

(Olyan dolgok is segítenek megtalálni az ingatlant, hogy a délután készült képen merre vannak az árnyékok és milyen hosszúak. Így tudom az épület tájolását. Az utcához való viszonyáról tudom, hogy például az észak-dél irányba menő utcákat kell nézni, annak is mondjuk a bal oldalát. Valami jellegzetes épület, ami az ablakból látszik, gyárkémény, templom, légvezetékek. Vagy a szemben lévő mindhárom háznak szürke a cserepe, hol van három szürke cserepes ház egymás mellett a környéken a műholdképen. Az alaprajzon látszik a ház alakja és a terasz alakja is, van-e fa a kertben és mekkora a lombja. Hány percre van az orvosi rendelő vagy a buszvégállomás, ez is hasznos infó. Ami nem segít, hogy a legtöbb ingatlanos, ha ír utcát, direkt rosszat ír, de gyakran még másik városrészt is. De ezeket már rutinból tudom kezelni. Ritkán kell tíz percnél tovább keresni egy-egy házat.)

Egy tragédia mind. Főút mellett, vasút mellett, M0-s mellett, ótvar telken, zsebkendőnyi telken, amire négy ház ablaka néz, sáros utcában, a busz óránként jár, de csak munkaidőben és a megálló is 700 méterre, 350 négyzetméteres lepusztult hodályok, 2 meg 3 generációs szörnyek és így tovább.

(Apropó négyzetméter: az eladók zöme csúnyán csal a négyzetméterrel, a 188 nm-es ház élettere 110 nm, a 137 nm-es ház 90 nm a tetőtér miatt és így tovább. Kevés ember az, aki a valódi nettó nm-ert adja meg. Mindig kérd el az alaprajzot és adogasd össze magadnak a területeket. Jártunk úgy egy 190 nm-esnek hazudott házban, hogy valahogy nagyon kicsinek tűnt minden és a tervrajz megnézése után jöttünk rá, hogy szó szerint majdnem fele sem igaz a 190 nm-nek. Az úriember a bruttó területet adta meg, hozzácsapva a garázst és a teraszt is.)

S akkor még az árról nem is beszéltem. 20 éves, csontra felújítandó házakat (még egyszer: rossz házakat rossz helyen) akarnak annyiért eladni, mintha teljesen újak lennének egy csendes mellékutcában, szép nagy kerttel.

A legtöbb ház már akkor kiesik, amikor kívülről megnézzük, be sem csöngetünk, mert teljesen felesleges. Nemhogy annyi pénzért, amennyiért árulják, semennyi pénzért nem akarnánk megvenni.

Az első ház, ami tetszett és még az ára is a realitás talaján volt, arra most találtunk rá. Azt el is mentünk megnézni belülről is. De valami érhetetlen módon a fürdőszobát és hálót tették a déli oldalra, a nappalit a sötét északira. A garázst nem a ház mögé tették, hanem a kert és a ház közé, nehogy legyen értelmezhető valódi kertkapcsolat. A pici teraszt északra tették, a kerítés tövébe, gyakorlatilag használhatatlan. A konyhát a tervekkel ellentétben nem az ablakhoz tették, hanem háttal az ablaknak. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tetszik a konyhabútor és a burkolat, vagy megbarátkozunk velük vagy rengeteget költünk a cserére.

Egyetlen ilyen házat találtunk hónapok alatt. Mindezt 120 millió forintért, használtan. (Igaz, 2017-ben épült.)

(Update: azóta találtunk egy másikat is, amit négy éve vett a tulaja. A feleségem előásta a négy évvel ezelőtti ingatlanhirdetést. Csak picit több, mint 74%-kal akarja többért eladni, mint amennyiért hirdették négy éve. S ha nem is ennyiért, de nem sokkal kevesebbért el is fogja adni. De ezt csak így zárójelben, ennyire elszaladtak az árak.)

A 120 milliós ház melletti két ugyanekkora telket most vették meg az önkormányzattól 22 millió forintért darabját (megkérdeztem az önkormányzatot). A másik mellette lévő telekre most írják ki a pályázatot az önkormányzatnál.

S itt jön, amit kérdezni akarok a köztől: ha 22 millió a telek, nem lehet 100 millióból felhúzni egy 140-150 négyzetméteres házat újonnan minőségi (de nem luxus) anyagokból? Az 714 ezer forintos négyzetméterárat jelent a telek megvétele után (persze nem elfelejtve a közmű-bekötést, kerítést, kertépítést és egyéb járulékos költségeket sem). De ha 40 millióért veszel is telket, akkor is 600 ezer forint feletti négyzetméterárról beszélünk.

Még ha vállalkozóval építettem, aki szintén keres rajta és fizetem az ellenőrt is külön, meg persze a tervezőt, akkor is ki kellene jönni ennyiből az építésnek. S akkor én választom ki a csempét, a járólapot, a konyhabútort, az elosztást, a szobák méretét, a terasz helyét és így tovább. Tudom, hogy ki mit épített be és hogyan.

Úgynevezett újépítésűt nem vennék tömegtermelésre szakosodott vállalkozóktól, mert horrorsztorik vannak, milyen minőségűek. Az öt éve vagy tíz éve ugyanígy épült sem lesz különb minőségű, csak azokon már az idő vasfoga is kifogott.

Olyan vállalkozónak sem adnék pénzt, aki az én pénzemből fejezi be az előző projektet és majd a következő kuncsaft pénzéből akarja megépíteni az enyémet.

Én vagyok eltévedve, hogy négyzetméterenként 700 ezer forintból kijön egy építkezés telekár nélkül vagy azok, akik 20 éves vacak, szigeteletlen, azonnali és teljes felújításért kiáltó házakat akarnak eladni ilyen áron?

Írd le, ha vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid: életed legjobb döntése volt, hogy magadnak építettél vagy úgy megbántad, mint még semmit az életedben?

Ha mostanában építkeztél, mennyit fizettél a tervezőnek, az ellenőrnek, a fővállalkozónak, milyen háznak mennyiből jött ki a négyzetmétere? Milyen buktatók voltak, mivel szívtál sokat, mi az, ami sokkal könnyebben ment, mint tervezted? Mennyi idő volt az építkezés, mennyi volt a csúszás? Milyen hibák voltak az átvétel után, kijavította-e azt valaki? Sokat öregedtél vagy nem volt vele sok bajod, hála a fővállalkozónak?

Egyébként mióta figyelem a piacot, az alábbi módon szokott zajlani az ingatlaneladás: a tulaj felteszi az általa megálmodott árért az ingatlant. Ami jellemzően a realitások felett van 20-30-40%-kal. Eltelik 4-5 hónap, kiadja két ingatlanosnak, de ugyanilyen áron. Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

Telnek az újabb hónapok, egyre több ingatlanosnak adják oda. Van olyan ház, amit már 7-8 ingatlanos hirdet, de ugyanazon az irreális áron már másfél éve. Ennek mi az értelme?

Aztán, ezt magyarázza meg valaki, ha nem megy el a megálmodott árért, akkor emel az áron egy hatalmasat. Éppen most emeltek egy házon 130 millióról 149 millióra. Nézegettük a házat (megtaláltuk azt is), de egyrészt túl nagy volt, másrészt túl öreg, ezért 120-ért sem akartuk megvenni, így meg sem kérdeztük, odaadja-e annyiért. Gondolom mindenki más is alkudott, aki megnézte, mert messze nem ér ennyit a ház, ezért emelte fel a tulaj 19 millióval, hátha akkor elmegy majd 130 millióért.

Amiket reális áron tesznek fel, azok az ingatlanok elmennek néhány hét de maximum egy-két hónap alatt. A többi (a szemét) ott marad évekre, ilyenekkel van tele az ingatlan.com.

De ez csak úgy eszembe jutott. A kérdés: neked mi a véleményed és még inkább a tapasztalatod a saját építkezésről? Kérlek oszd meg a többiekkel, ahogy az árakat is. Ha pedig tudsz jó tervezőt, ellenőrt, fővállalkozót a környéken, küldd el nekem e-mailben. 🙂

Előre is köszönjük a megosztott információkat.

Share

592 hozzászólás

 • csizkek
  “Hányszorosát is kell a minimàlbérnek kifizetni egy ingatlanért egy-egy uniós fővárosban? Egyszerű matek de látom sokatoknak ez se megy!!!”
  Minimalber nem mond semmit arrol, hogy egy ingatlan draga e. Atlagber mar esetleg, de onmagaban keves. Hasznaljak meg a Vetelar vs. berleti dijjak ergo egyfajta nagyon egyszerusitett “megterules” egyeb koltsegek nelkul. Bp.-en egy 50mios ingatlan berbeadhato kb. 150k kemeny HUF-ert, akkor ez 28ev koruli, de valszeg nem kevesebb 25-nel.
  Nemeto nagyvarosokban ez mar 40 felett. Nem veletlenul vezeti Munchen es Frankfurt az UBS worldwide Ingatlan lufi listajat.
  De ott van Amsterdam, Paris is.. EU-ban rendesen kilottek az ingatlanarak. Azert ovatosan kezelnem az EUs nagyvarosokat:)
  De mondjuk Bp-et nem is nagyon merik.
 • Ferimester
  Mi Észak-Németországban, a hannoveri régióban élünk, Hannovertöl 9km-re (30926 Seelze). Itt az ingatlanárak extrém magasak, egy tavalyi kimutatás szerint egész Németországban itt és Göttingenben nöttek a legdinamikusabban az ingatlanárak, oka amúgy nincs, mert itt nem olyan erös az ipar, mint München vagy Stuttgart. Egy újépítésü sorház (110-130 nm, aprócska telek) nálunk 400.000€-tól kezdödik, persze csak ha lenne, mert még mielött a projekt elindulna, már mindet eladták; Hannoverben még ennél is magasabbak az árak. Lakás szintén drágának tünik, 60nm 170.000 € használtan, az újépítésüek 400.000€-tól indulnak. A régebbi ingatlanok is iszonyat drágák, sok a felújítandó. ha arréb megyünk 40-50 km-t, akkor már olcsóbbak az ingatlanok, de a vidéki házak nálunk gyakran sokszobások, 7-8 szobától indulnak. Kíváncsiságból néztem pl. csempézést, mennyibe kerül, 40€ per négyzetmétertöl indul.
 • Agent

  Utána néztél már a készházaknak? Pl. Homes4you? Mi azzal is kacérkodunk. Nem azért mert olcsó, hanem mert gyors és nincs az idegörlés vele.

 • Tervezőasztal mellől
  Az árakról leginkább egy környéken dolgozó generálkivitelező tud hiteles tájékoztatást adni. A pontos műszaki tartalom ismerete nélkül ez is csak becslés lesz, de a döntésben segít.
  Ha az építkezés mellett döntesz, vonj be szakembert minél előbb! Az idő előre haladtával a döntési lehetőségek száma csökken, az áruk, és a velük járó kompromisszumok mennyisége nő. A telekválasztás előtt is érdemes segítséget kérni, mert már ekkor eldől sok minden (épület nagysága, arányai, tájolása…)
  Fizesd meg a szakértelmet! A jó terv drága. Alapos átgondolást, egyeztetést, sok időt, szaktudást igényel. Már ekkor eldől, hogy milyen műszaki megoldásokat alkalmaznak, ez pedig az épület leendő minőségét is nagyban meghatározza. (Építészként természetesen részrehajló vagyok ez ügyben) Ha igényed van rá, az elejétől kezdve vonj be a tervezésbe belsőépítészt/lakberendezőt, kerttervezőt stb. (folyt.)
 • Tervezőasztal mellől
  A tervezésnél az első lépés egy részletes tervezési program készítése. Ez tartalmazza azt, amit elvártok a leendő otthontól. Érdemes először megvizsgálni a jelenlegi lakáshasználatot- melyik helyiségben mennyi időt töltötök, melyik napszakban, hányan?… Majd azt is, hogy mit szeretnétek másképp. Könnyű abba a hibába esni, hogy a helyiségek méretére túlzott hangsúly kerül, pedig a nagyobb alapterület nem feltétlenül jelent jobban berendezhető helyiséget. A funkció felől érdemes inkább közelíteni: akár tételesen felsorolni az elhelyezendő bútorokat, használati tárgyakat helyiségenként, és ezeknek megkeresni a helyét. Nem szabad elfeledkezni az időbeliségről sem: mi lesz a házzal 5-10-15… év múlva? Minél több szempontot végiggondoltok az elején, annál kevesebb meglepetés fog érni. Emellett is lesznek elkerülhetetlen kompromisszumok, de tudatosabban lehet meghozni őket.
 • Ricky Gervais

  “2021-01-19 at 01:47
  Hát emberek, nagyon megdöbbentő, hogy egyeseknek milyen komoly szövegértési problémái vannak
  Dublin-ban kapsz házat már 200 ezertől euróban. ”

  Tisztaztuk ugye, hogy ez Dublin “MEGYE” amirol beszelsz?
  Tehat a MEGYEBEN 200.000-tol vannak az arak, es ha jol ertjuk te a legolcsobbat vetted, amire meg koltottel 20 ezert ugy, hogy te csinaltal mindent.
  Ha valaki erre nem kepes (a tobbseg ilyen), akkor ez lett volna 60-80 ezer euro.
  Szoval a haz eredeti aranak 30-40%-a! Magyaran vettel egy teljesen felujitando ingatlant.

  Pest MEGYEBEN felujitandot hazat kapsz mar 15-20 millio korul is.

  Ha mar szovegertes meg matek, mar egyszer leirtam, hogy mi a frekventalt agglomeraciorol beszelunk 100 millional (Torokbalint, Budaors stb.), amihez te Dublin MEGYE legolcsobb hazait hasonlitod, amire meg ra kell locsolni 30%-ot ha szakember csinalja.

  Folyt…

 • Hercegnő
  Miklós én annyira becsüllek, hogy van türelmed ehhez a sok jóképességű emberhez. Én már rég tiltottam volna nagyon sok mindenkit. Le a kalappal!
 • BlaZember
  Én őket néztem korábban: premiummobilhazak.hu/ Nem lakni, hanem egy kisebbet külön irodának+sport facilitynek lerakni a kert végébe. Ha van valakinek tapasztalata velük, vagy a technológiával általában, az érdekelne. Sokat nem várnék azért tőle pár millióért. Valószínűleg felejtős lesz, mert szinte kizártnak tartom, hogy nem kell bele klíma, az meg nekem kb no-go.
 • Ricky Gervais

  Komolyabb hazak 1 millio eurok ott is. Es akkor az meg mindig nem a csucs nyilvan.

  Dublin egyebkent olcso, mert pl. en London belvarosatol 20km-re lakom eszakon, es egy egyszobas 40nm-es lakas 200.000 Font, vagyis 80 millio Ft.
  Igen, a legolcsobb!

  Ha beljebb mesz, akkor ertelemszeruen ez csak dragabb lesz.
  A minoseget hagyjuk, a legalja, ehhez kepest a budapesti helyzet istenes!
  A minimalber itt is olyan 500e.

  Szoval nekem pl. 100 milioert meg egy szar haz is baromi jo ajanlat Torokbalinton.

  Szidhatjuk Londont is, es mondhatjuk, hogy itt is mindenki idiota, mert az ezerszer jobb gazdasagaval, 1000 eves demokraciajaval az orszag ott tart, hogy szar minosegben 80 millioert 40nm-t adnak a fovarosi agglomeracioban, mikozben a minimalber 500.000 Ft.

 • Bjozef

  Pedig jobban tennéd, ha csak szomorkodni meg fröcsögni jársz “haza” akkor minek…
  Hihetetlen hogy minden második távolba szakadt “hazánk fia” ha kinyitja a száját csak a moslék folyik belőle a hazájával kapcsolatban, ami nem is lenne baj, csak akkor minek néz visszafele önsorsrontóan ennyit….
 • escapegoat
  2018 őszén kezdtem Debrecen mellett építkezni, 2020 novemberre lett kész a ház. A generálos felárát nem akartam megfizetni, ezért minden szakit én szerveztem, én szaladgáltam az építőanyagok után. Ehhez kellett egy toleráns munkahely is, ahol elnézték, hogy szinte minden nap minimum egy órát kések, időként nap közben is elszaladok intézni valamit. Annyira nincs szabad kapacitása senkinek, hogy már annak is örültem, hogy találtam valakit, aki elvállalja a munkát, nemhogy válogassak ki dolgozik szebben. Így is hónapokat kellett várnom ácsra, bádogosra, burkolóra. Napi szinten kijártam, veszekedtem az emberekkel, visszabontattam amit elbarmoltak, stb. Például kőművesből a harmadik fejezte be a házat. Kb. bruttó 60 millióban állt meg egy 110 m2-es, földszintes lapostetős ház. FOLYT.
 • escapegoat
  FOLYT. A falakon 25 cm, tetőn 40 cm hőszigetelés, 60 m2-es fedett terasz, központi hővisszanyerős szellőztető, talajszondás hőszivattyú, padló-mennyezet fűtés és mennyezet hűtés. A nyílászárók kívül antracit színű 8 kamrás, 3 rétegű üvegezésűek, van köztük egy 5 méter széles emelő-toló teraszajtó is. Minden nyílászáró motoros redőnnyel, illetve elhúzható szúnyoghálóval van szerelve. Szerintem ez egy mai kornak megfelelő műszaki tartalom, ami 550 e/m2 áron készült el. Úgy gondolom, ez generálkivitelezővel minimum 700 körül lett volna 2018-as árakon, cserébe összefogja a munkát, nem őszülök bele a szervezésbe, rohangálásba. Ma már biztosan nem vágnék bele újra ugyanígy, inkább kifizetném a generálos felárat.
 • BlaZember
  Pest környékén az általad írt 150M-ért a nem kiemelt környékeken már szinte luxus, de mindenképpen kiemelkedő színvonalú, tágas ingatlant kapsz szép nagy kerttel, jó helyen. Még BP-n belül is a jobbak és nagyobbak mennek ennyiért. Innentől kezdve a kiemelkedő keresetűek lakta ingatlanokat hasonlítod a kinti belépő kategóriához, és számolsz mellé a minimálbérrel. Így persze, hogy nagyon rosszul néz ki a dolog. De nézd azt, hogy pl egy programozó itt simán megkeres 1, vagy akár 2 átlagos nm-t is havonta nettóban. Úgy egész más a matek. Egy rosszabb keresetű meg messze van ettől, ahogy Dublinban is. Ezért itt ahogy fizetésben, úgy ingatlanban is szét van szakadva a piac. Viszont a felsőpolcos ingatlanok árai mellett beszélni az alsó polcos ingatlanokról nem korrekt. Mindemellett egyáltalán nem érződik olcsónak a lakhatás Budapesten és környékén még jó fizetéssel sem.
 • Gyilkososzton
  En berelnek, ez nem jo?
  oc.hu/ingatlanok/H421484?c=61ba9ee3&ajanloTA=YW5nYXR0MQ==
  Korszeru, ujszeru, friss hatasu. A berleti dijbol is meg alkudni is lehet, hatszaz korul szerintem elhozhato 1 eves szerzodessel, szerintem ez ennyi penzert kincs. A gyerekeknek kulon szint, kevesbe zavarnak, tobb privat teret kapnak, a kert merete is megfelelo, egy ilyen hazat itt felepiteni ma horror. Vilagos, szep nagy meretu konyha, ritkasag, toloajtok nagy uvegfelulettel, sok feny, nem lyuk. Ha nem kell egy szint, lezarod. 🙂
 • Karcsika

  2021-01-18 at 22:19

  De pont ez az, ő nincs elájulva a nyugattól, konkrétan megmondta, hogy jobban szeretne itthon élni és haza is akar költözni.

  ON
  Nálunk az építkezés ellen legalább két dolog szól.
  Túl nagy áldozatnak tartjuk (rengeteg idő és ideg).
  A végén úgyis átvernek (rossz kivitelezés, anyagkispórolás).

  Én nagyon szimpatizálok egyébként a könnyűszerkezetes- /készházakkal, érdeklődéssel figyelem a tapasztalatokat. Csak sajnos azt nem engedhetjük meg magunknak, mert szerintem az drágább mint a téglaház. Hogy miért? Mert senki nem fogja megvenni tőled és főleg nem „értékén”. Ezért amint költöznél az a vagyon amit beletettél lenullázódik. Jó, kicsit sarkítottam, de szinte biztos a hatalmas bukó. De ha nyernék a lottón, akkor holnap ilyet építtetnék, az biztos.

  Valaki írta, hogy az ingatlanos nem hirdeti meg a jó házat, hanem őt hívja. Ezt hogy éred el? Dupla jattal?

 • beetle
  Ennyi hozzászólást még az életben nem olvastam a blogon egy poszt alatt sem. Na mindegy, mi még csak mostanában kezdtük el nézegetni a házakat, de a felhozatal, az árak és az itteni komment cunami hasznosabb része alapján jegeljük a dolgot. A terv az, hogy Győrbe költözünk majd, onnan simán bejövök egy héten egyszer Budára az irodába. Bécs sincs messze, el tudom képzelni, hogy a jövőben egy kinti fejlesztő cégnek dolgoznék remote-ban (kb ugyanaz a táv, ha ki kellene menni).
  Arra gondoltunk elsőnek vennénk egy lakást, viszont itt is az a baj, hogy nagyon túlárazottak. XVIII, XIX, XX, XXI kerületekben leharcolt, még nem romos, jellemzően 2 szobás lakás ~25 millió, ebből Győrben felújított 1+2-eseket is találni.
  A másik gond, hogy nem tudok mit kezdeni a várni/nem várni témával. Évek óta hallom, hogy ez most már a plafon, nem érdemes beszállni, közben meg szépen árazódunk kifelé. Folyt.
 • beetle
  Folyt. Viszont a lakás rövidebb távra (5-6 év) kellene lakhatás céljára. Gyerekvállalás albérletben, bármennyire is hittem benne az elején, úgy látjuk nem fog itthon működni, egyszerűen nem érezzük biztonságosnak. Ha most szállnánk be és mégis beesne/stagnálna a piac, beragadnánk a lakásba amíg újra kirúg az ára.

  Józan ésszel végiggondolva, nem profi hozzáértőként:
  – nyáron vége a monatóriumnak, (bár szerintem a választás miatt meg fogják hosszabbítani)
  – turizmus jövője rövid távon kérdéses
  – a tény, hogy már a járvány előtt is lassulóban volt az áremelkedés
  arra utal, hogy talán most tényleg a teve púpján vagyunk, ergo nem lenne túl bölcs dolog most venni. De persze fogalmam sincs, szerintem év vége felé kellene elkezdődnie a kijózanodásnak. Érdekelne a ti (konstruktív) véleményetek is.

  Plusz akinek van tapasztala Győrről és agglomerációjáról, szívesen venném.

 • beetle
  Ja, slusszpoén: a bérleményünk tulaja rákérdezett, hogy ugyan nem-e gondolkodtunk azon, hogy megvegyük a lakását, hiszen nekünk most annyi minden jár a babavárótól kezdve a felújítási pénzen át a csokig, hogy tök jó lenne nekünk. Eddig soha szóba sem hozta.
 • Szamuráj
  2013-ban vettünk az északi agglomerációban egy sorházat. Azért ezt, mert ugyan olcsó volt a piac, de akkor is csak romokkal volt tele. Több lett a gyerek azóta. Az elmúlt 7 évben 1 olyan ház volt, amit majdnem megvettünk. (Építész tervezte magának, sík telek, néhány éves.) Elment hirdetés nélkül. Még kb 4-5 lehetett ami hirdetés alapján legalább jónak tűnt. Nem luxus, csak valami értelmes alaprajz, ne város határa/zárt kert/külterület, ne kelljen 20 millát rákölteni. A jókat 1-2 hétig hirdetik max.

  Ausztriában kirándultam gyerekként többször is. Salzburg etalon. Meglepő volt ehhez képest Stuttgart-ban olyan lakásban lakni, ahol: 2 ablak volt, egyik a fürdőn üvegtégla, másik falra néz; a fürdőt nem találtam először, mert a gardrób ajtón kellett bemenni; TV+hűtő+laptop levágta a biztosítékot. Belvároshoz közel, az igaz. Az igényesség ott sem ingyen van, pedig prémium autóval tele az utca.

 • Gylbert
  Vettem egy 2006-ban épült kertkapcsolatos lakást. Először örültem mint majom a farkának. Aztán kezdtem rájönni, hogy a fődém valami borzasztó. Felettem lakik egy 4 tagú család, két gyerekkel, minden mozdulatukat hallom csattogás formájában. Ha a háziasszony a konyhabútorban pakol akkor nálam csattog, minden lépésüket hallom, úgy mennek mint a birodalmi lépegetők. Általában korábban kelnek nálam, még füldugón keresztül is hallom azt ahogy mászkálnak felettem és felébredek rá. Aztán akkor ezen a borzasztó födémen még van egy maratonfutó óvodás is, aki képes reggel 9től este 10ig 11ig futkosni fel-alá (megmértem: 50decibel). Egyszer üvöltöttem egy nagyot este 11kor, azóta legalább nem futkos a gyerek, de ugyanúgy csattog minden amit csinálnak. Itt több ilyen sorház jellegű építmény van egymás mellett, a földszinten a többi lakásban is ugyanez a helyzet. Nem a gyerekkel van bajom. Eladtam
 • Loreley
  Konténerház, zártkerten gazdasági épület stb. Jelenleg bármi lehet a lakóhelyed, ahol tartózkodsz, sőt, köteles is vagy bejelenteni. Lényeg, hogy legyen valamilyen épület a telken. Az mind1, hogy ez milyen minősítésű! Tudom, hogy van, ahol az önkormányzat próbál ebbe “belekötni”, de jelenleg jogod van ilyen helyekre bejelentkezni. “Zártkertek” között is nagy különbség van, de ahol van infrastruktúra, azok meg jóval drágábbak! Beépíthetőség szerint is nagy a szórás. Sokszor nincs az árba beleszámítva, hogy külterület, vagy az ingatlan éppen nem is lakóház minősítésű. Hitel is korlátozott utóbbi esetében (pl. csak szabad felhasználású). Tehát nagyon heterogén kép, nem érdemes általánosságban beszélni róla.
 • Tomek
  +1

  Azt én is mókásnak tartottam, hogy valaki ezt a stílust “paprikásra” kozmetikázta. Maradjunk a valóságnál: ez nem paprikás, hanem egy arrogáns tahó. Az persze más kérdés, hogy ezen senkinek sem kellene felhúznia magát, mert ismeretlen emberek parasztsága (elnézést a földművesektől) nem ér ennyit, sőt semennyit.

  Ui.: én is külföldön élek, de ennek (sincs) semmi jelentősége 😀

 • hb
  Veszprém mellett új ház, 105 nm, 20 nm terasz, 1000 nm telek. 2018/09-ben kezdtünk építkezni, 2019/10-ben költöztünk be, persze mindig lesz mit csinálni. DE, már a költözéskor messze felülmúlta az összes eddigi lakást, házat ahol már laktunk. 2 gyerekkel nagy tér, privát szféra, élhető, zöld környezet, jó levegő, nem kell parkolót keresgélni, lépcsőt mászni, cipekedni. Fontos a tervezés (nálam kb. 9 hónap volt), rengeteg utánajárás, olvasás, minden munkára min. 3 ajánlat, amik közt gyakran 3x-os különbség volt. A tervezőm precíz műszaki ellenőr is volt, ami nem hátrány. Jó minőségű anyagok (Panasonic hőszivattyú, mennyezet-padló fűtés-hűtés, nagy faablakok-ajtók, szalagparketta, kőzetgyapot szigetelés, szellőzőrendszer, vízlágyító, hansgrohe szaniter, gipszvakolat, biomész, gránit konyhapult, stb.). Telek 5,5 M (most kb. 15 lenne), építés kb.42 M, kb.5 M munka családilag. VÁGJ BELE!
 • hemond

  soundcloud.com/komkel/haz-es-telekvasarlas-buktatoi

  27 perc környékén erről van szó (pontosabban mobilház\konténerház).

  Eléggé ingoványos hogy mit engedélyeznek és hogyan, lakóépületnek gyakorlatilag nem engedélyezik:

  1. művészeti installációnak engedélyeztetik
  2. legyen egy régi épület a telken, ami a konténer lerakása után hírtelen összedöl

 • hb
  6-700 ezer/nm-ért már most is építhető prémium ház kellő körültekintéssel és akkor olyan anyagú/tájolású/elrendezésű házad lesz, amilyet te szeretnél. Generálkiv. +20-25% lenne, egyénileg is könnyen szervezhető szinte minden telefonon, e-mail-en, én munkadíjat csak utólag fizettem mindenkinek. 30 M-ért árulnak 60 éves panelt 80 ezer/hó rezsivel, új építésű lakást 60 M-ért (80 nm), ahol alul-felül-oldalt laknak, a terasz meg kb.8 nm, műanyag ablak, olcsó burkolat/szaniter. Passzív házunk fűtés-hűtés meleg víz költsége 2000 KW (kb. 47e FT/év). Az építkezés alatt rengeteget tanultam, imádunk benne lakni és persze mindig lesz mit csinálni, de engem a fizikai munka (fűnyírás, faház/játszótér építés, fametszés, medence, stb). kifejezetten kikapcsol az egész napos irodai meló után. Nagyon jó érzés egy modern, új házban lakni, aminek a piaci értéke is sokkal nagyobb, mint amennyiből megvolt.
 • Szamuráj
  Erről van esetleg valakinek szakmai véleménye? A “Kalákában megépíthető családi ház” egészen érdekes kategória, ezt eddig senki sem emlegette. 🙂

  nmtk.lechnerkozpont.hu/

 • csizkek
  “Hihetetlen hogy minden második távolba szakadt “hazánk fia” ha kinyitja a száját csak a moslék folyik belőle a hazájával kapcsolatban,”

  Ezt hogy nem unjatok meg 500adjara is leirni. Pontosan az az altalanositas amit kulfoldimagyar is lenyomott a magyar dolgokkal kapcsolatban.

 • csizkek
  “Hogy miért? Mert senki nem fogja megvenni tőled és főleg nem „értékén”. Ezért amint költöznél az a vagyon amit beletettél lenullázódik. Jó, kicsit sarkítottam, de szinte biztos a hatalmas bukó. ”
  Ha meg teglat epittetsz, akkor az elejen van jo nagy eselyed, hogy mindjart 30-50%-al tobbet csengetsz, ergo nem araban veszed. Az egyeb koltsegeket is tegyuk hozza. Egy jobaratom tobb het korhazi kezelessel heverte ki a 2-3 ev epitkezest.. Egy masik jobaratom 5eve(!) pereskedik es kozben a haz sehol. PErsze lehet mondani ezek extrem peldak. De valahogy en ilyenekt latok..
 • Sanya

  Azt ki mondta neked, hogy én szomorkodni és fröcsögni járok haza? Ne higyj neki. Nem mond igazat.
  Én egyáltalán nem szomorkodom.Sőt nem is szoktam fröcsögni. Ha ilyen érzékeny vagy a negatív véleményekre, szerintem ne olvass nyilvános fórumot! Nem sértésnek szántam amit leírtam, de a véleményemet akkor is elmondom, ha valaki ezt annak veszi. Ne legyünk már ilyen kis snowflake lelkületűek.

 • SzaboZ

  “egyénileg is könnyen szervezhető szinte minden telefonon, e-mail-en”

  Hát Neked nagyon nagy szerencséd lehetett.
  Két ismerősöm is építkezik, és mega-szívás.. szakember ígéri, nem jön. Nem ér rá, nem szól előtte. Eltünik.

 • expect

  “Én tartottam a kapcsolatot több ingatlanossal is mégpedig azért, mert a jó házak fel sem kerülnek semmilyen oldalra.”
  Azt ugye tudjuk, hogy ez a legócskább ingatlanos hazugságok egyike? 🙂
 • Szabad ilyet?
  @egy-masik-epuletgepesz-mernok Én is egyetértek…még egy épületgépész mérnök.
 • pite
  off

  külföldimagyar odatolta az orrotok alá a görbetükröt, és szánalmas, ahogy reagáltatok ti „nagymagyarok“ erre. Mondhatnám úgy is, hogy jellemzô.

  on

  egy szinténkülföldi

  Nem az volt a baj, amit mondott. Évek óta írom, hogy a magyar ingatlanpiac kegyetlen túlárazott a jövedelemhez képest és azt is, hogy szinte nincs olyan ház itthon, amire nem kellene azonnal legalább ötmilliót rákölteni. A magyar ingatlanállomány a tragikus és a katasztrófa között van valahol.

  A baj azzal volt, ahogy mondta és azzal, hogy három napig mondta.

 • untermensch4
  Időnként arra járva láttam egy kádár-kockát amire ráraktak egy könnyűszerkezetes emeletet. Felújítandó és kicsi háznál sztem ilyesmi az amiben kell az építész és a statikus szakértelme, főleg ha a beépíthetőség miatt “széltében” nem lehet eléggé bővíteni.
 • Peti

  Aki évekig építkezik, az vagy nem siet (ami egyáltalán nem baj), vagy elfogyott a pénze (nem várt költségek, megszűnt munkahely stb.), vagy rosszul szervezte meg az egészet. De ennek semmi köze az adott technológiához. Egy egyszerű kőműves, ha netán hagyományos falazóhabarccsal dolgozik, és egymaga dolgozik, akkor is felrak óránként vagy 100 téglát. Segédmunkással meg aztán pláne. Az azt követő munka, leszámítva a belső vakolást, lényegében ugyanaz, mint egy könnyűszerkezetes esetében. Az egyszerű ember nagyon meglepődik, amikor látja, milyen gyorsan állnak a falak, és már tető alatt a ház. Aztán amikor hitelt venne fel, csak akkor csodálkozik rá, hogy egy tető alá hozott ház, a nyílászárók beépítésével, 30-40%-os készültséget jelent. Szóval, nem a falazás ez viszi el a pénzt, és az időt.

 • Adrienn

  Értem, köszi.

 • csizkek
  ” Az egyszerű ember nagyon meglepődik, amikor látja, milyen gyorsan állnak a falak, és már tető alatt a ház. ” Abban az esetben amennyiben a megfelelo szakember a megfelelo szaktudassal kezd neki. A gyakorlat meg az, hogy aki nekikezd az epitkezesek tobbsegenel, az par hete meg pizzafutar volt. De en nem epitkeztem es nem is elek Mo.-on. Csak ezt hallom latom ismerettseg, rokonsag koreben. Egyik rokonom vett “ikerhazat”, nemreg koltoztek. tobbet epitettek egy kupacba, jo 2 eves projekt volt.. Magyarul beszelo nem volt az epitkezesen, Budapesten mikor kimentunk megnezni.. Valoszinuleg nem azert jottek Bp.-re, mert a nagy falazoanyag gyartok osszes kepzeset elvegezte.
  Meg itt Nemeto.-ban is k. sokat csusznak epitkezesekkel. Barataink epitkeznek, most 1,5ev csuszas. Talan Marc-Apr be tudnak koltozni.
 • meregzsakk
  #külföldimagyar:
  A mi házunkon 70+ m2 a nyílászáró. Én sem akartam osztást rá, 2.6 m magasak, ezért alumíniumból kellett csináltatni. Az egyik egy sarok ablak, ami üveg-üveg találkozással 2.5 m és 2 m oldalakkal 1.2 mFt volt. Az emelő-toló ajtó ajtó 5 m, az 1.9 mFt volt, a bejárati ajtó 1.1 nyíló 0.9 oldalvilágítóval volt 1.1 mFt. Egy átlagos házat, csak az egyik tételből körbe lehet ablakozni, ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak, ezért ne nevess senkin emiatt!
 • jani129
  A covid előtt sose dolgoztam otthonról. A lezárások alatt rájöttem, hogy tök jó. A munkaadómmal lehet, h. meg tudom beszélni, hogy akár a covid után is pl. heti 1 napot kéne bejárni és 4-et otthon dolgozni. Ez távlatokat nyit meg a lakhatásban. Nem beszélve arról, hogy a covid alatt kevesebb, mint 10x jártam az irodában. Ilyen viszonyok mellett lakhatnék a munkahelyemtől(Budapesttől) 150km-re is akár. Heti 1x korán kéne kelni, azt annyi.
  Milyen klassz lenne, olcsón venni nagy ingatlant.
  De hol? Félek a hívatlan látogatóktól. Valaki írta, hogy a rendőr ismerőstől kérdezi meg. És ha nekem nincs rendőr ismerősöm?
  Hol jó a közbiztonság? És olcsó legyen.
  Szeretnék a kicsi ház mellett egy nagy csarnokot ahol autókat gyűjthetnék. Tudom tudom az autó nem befektetés. De én a régi suzukikat is kedvelem, abból beleférhetne néhány. Lehetne saját emelőm, kényelmesen tudnék szerelni.
 • Ricky Gervais

  Mail ment
 • Bjozef

  Én is elmondtam a véleményem ami gyakorlati tapasztalatra épül sajnos (lásd eme fórumot is…), az Új Albániából hazafele moslékothányó egyénekről.
  “Ne legyünk már ilyen kis snowflake lelkületűek.”
 • Raistlin
  Sziasztok!

  Mi idén kezdjük az építkezést generállal, most van a tervezési fázis. (A tervre kicsit kevesebb mint 1M árajánlatot kaptunk)

  Korábban rá voltam állva, hogy levegő-víz hőszivattyús rendszer legyen, de addig számoltam, konzultáltam, hogy nekem sima gázkazánnal jobban jöttek ki a számok. (25% megújulót hagyjuk, megoldjuk máshogy.). Nekem ilyen 15 éves megtérülések jöttek ki, mert jelenleg sem sok a gázszámlánk + a szigeteléssel nem spórolunk.
  Hűtés meg nem motivál, mivel az elmült 2 nyáron 3-3 nap volt, amikor már túl melegnek éreztem a lakást.

  Én úgy látom, hogy pénzügyileg még egy jó ideig jobb a gáz fűtésre.

 • ChPh
  Ó, hogy mennyire ebben a cipőben vagyok, csak nem Érd felé.

  Viszont ha az újépítésűeket elvetjük, akkor kb. az elmúlt 20 évet el lehet vetni, egyszer azok is voltak új építésűek.

  Nem tudom mi lesz a vége, de nem könnyű

 • Prepper Polyglot
  a kecskeméti ingatlan.com-os ház tényleg nagyon menő, én is hasonlót szeretnék a párommal majd, csak picit nagyobbat. Az óriási faltól-falig ablakok, nagy terek, szép kert nagyon jól összhangban vannak. (Bár azt meg kell jegyeznem, hogy még egy ilyen házért is drágállok 80 milliót, de hátha lesz ez még másképp is.)
 • Levente
  Aki szellőztetőrendszert épített be, az milyen márkát, céget ajánl?
 • Tamas

  Örülök,hogy másnak is tetszik. Nekem tényleg egy üde folt volt a mai ingatlanpiacon, főleg mert 150 feletti ingatlanokat nem is nézegetek kb, így ritkán futok bele 1-1 ilyen minőségi házba.
  Meg is akarom kérdezni az ingatlanost, hogy elárulja-e a tulaj, hogy ki volt a kivitelező,mert a hirdetésből kiderül, hogy ez egy könnyűszerkezetes ház amúgy.
  Továbbá azt is megérdeklődöm, hogy ki volt a belsőépítész vagy a lakberendező,mert nagyon ízléses minden.

 • Silhouette
  @kiszamolo: “Ügyfélkapu, földhivatali ügyintézés, havi első két lekérdezés ingyen utána 1000 Ft per darab”

  Tévedés Miklós, nem a havi első két lekérdezés ingyenes, hanem évente van összesen két ingyen lövésed.

 • Anita
  @Szamuráj

  Jogilag nincs olyan, hogy kalákában megépíthető családi ház (szóval nonszensz, hogy ezzel a kifejezéssel tették fel a tervgyűjteménybe). Amire lehetőséged van, hogy közeli hozzátartozó illetve az építtetők dolgozhatnak a házukon, ha van megfelelő végzettségük, vagy van egy kivitelező, akinek a “felügyelete” alatt dolgoznak. Más kérdés, hogy, már nem kötelező az e-napló (hitelnél, csoknál azért a legtöbb bank kéri a vezetését), így könnyebb sumákolni.

 • Matyi
  @Prepper”: kecskeméti ingatlan.com-os ház tényleg nagyon menő, én is hasonlót szeretnék a párommal majd, csak picit nagyobbat. ”

  🙂 Mindenki hasonlót szeretne, lehetőleg Budapest mellett. Csak amikor majd hasonlóan hozzám, 1-2 éve figyelgeted a piacot, kezd összeállni a fejedben a magyar ingatlanpiaci helyzet és elkezded kihúzni a biliből a kezed, jössz majd rá, hogy egy ilyen ingatlanhoz előlehet készíteni a 100+ milliót plussz 1-2 évet az életedből az építkezés managelésére.

 • Endre
  @szamuraj:

  Az egy dolog hogy tervek vannak, de ha jól tudom utána olvasva az enaplózása már nem ilyen zökkenőmentes.