Ház: venni vagy építeni?

A legutóbbi poszt alatt kialakult egy nagy beszélgetés az ingatlanokról, gondoltam, érdemes kiemelni cikkbe. Leginkább azért is, mert engem is érint a dolog, de a kommentek alapján nagyon sok másik embert is, aki most akar házat venni.

A gyerekeink lassan akkorák, hogy szeretnének saját szobát, ami a jelenlegi helyen nem megoldható, ezért költöznünk kell. (Szerencsére nem sürgős, de időszerű a következő egy-két évben.)

Hónapok óta keresünk megfelelő ingatlant, de nem hogy megfelelő árban, de még megfelelőt sem találunk. Az iskola és az idős szülők miatt behatárolt a terület, de azon belül lehet Budaörs, Törökbálint, Diósd, Budatétény, Budafok, Nagytétény, Érdliget, de akár még a 11. kerület külső része is. Tehát elég nagy területet nézünk folyamatosan. Ráadásul elég nagy kompromisszum-tűréssel mind méret, mind egyéb tekintetben. Lehet felújítandó is, ha ezen múlik.

Ennek ellenére semmi hónapok óta.

Ha nem a tulajdonos hirdeti, az alaprajz és a fotók alapján megkeresem az ingatlant Google Satelite Map és Google Streetview segítségével és elmegyek megnézni az ingatlanokat kívülről. Ehhez nem kell ingatlanos.

(Olyan dolgok is segítenek megtalálni az ingatlant, hogy a délután készült képen merre vannak az árnyékok és milyen hosszúak. Így tudom az épület tájolását. Az utcához való viszonyáról tudom, hogy például az észak-dél irányba menő utcákat kell nézni, annak is mondjuk a bal oldalát. Valami jellegzetes épület, ami az ablakból látszik, gyárkémény, templom, légvezetékek. Vagy a szemben lévő mindhárom háznak szürke a cserepe, hol van három szürke cserepes ház egymás mellett a környéken a műholdképen. Az alaprajzon látszik a ház alakja és a terasz alakja is, van-e fa a kertben és mekkora a lombja. Hány percre van az orvosi rendelő vagy a buszvégállomás, ez is hasznos infó. Ami nem segít, hogy a legtöbb ingatlanos, ha ír utcát, direkt rosszat ír, de gyakran még másik városrészt is. De ezeket már rutinból tudom kezelni. Ritkán kell tíz percnél tovább keresni egy-egy házat.)

Egy tragédia mind. Főút mellett, vasút mellett, M0-s mellett, ótvar telken, zsebkendőnyi telken, amire négy ház ablaka néz, sáros utcában, a busz óránként jár, de csak munkaidőben és a megálló is 700 méterre, 350 négyzetméteres lepusztult hodályok, 2 meg 3 generációs szörnyek és így tovább.

(Apropó négyzetméter: az eladók zöme csúnyán csal a négyzetméterrel, a 188 nm-es ház élettere 110 nm, a 137 nm-es ház 90 nm a tetőtér miatt és így tovább. Kevés ember az, aki a valódi nettó nm-ert adja meg. Mindig kérd el az alaprajzot és adogasd össze magadnak a területeket. Jártunk úgy egy 190 nm-esnek hazudott házban, hogy valahogy nagyon kicsinek tűnt minden és a tervrajz megnézése után jöttünk rá, hogy szó szerint majdnem fele sem igaz a 190 nm-nek. Az úriember a bruttó területet adta meg, hozzácsapva a garázst és a teraszt is.)

S akkor még az árról nem is beszéltem. 20 éves, csontra felújítandó házakat (még egyszer: rossz házakat rossz helyen) akarnak annyiért eladni, mintha teljesen újak lennének egy csendes mellékutcában, szép nagy kerttel.

A legtöbb ház már akkor kiesik, amikor kívülről megnézzük, be sem csöngetünk, mert teljesen felesleges. Nemhogy annyi pénzért, amennyiért árulják, semennyi pénzért nem akarnánk megvenni.

Az első ház, ami tetszett és még az ára is a realitás talaján volt, arra most találtunk rá. Azt el is mentünk megnézni belülről is. De valami érhetetlen módon a fürdőszobát és hálót tették a déli oldalra, a nappalit a sötét északira. A garázst nem a ház mögé tették, hanem a kert és a ház közé, nehogy legyen értelmezhető valódi kertkapcsolat. A pici teraszt északra tették, a kerítés tövébe, gyakorlatilag használhatatlan. A konyhát a tervekkel ellentétben nem az ablakhoz tették, hanem háttal az ablaknak. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tetszik a konyhabútor és a burkolat, vagy megbarátkozunk velük vagy rengeteget költünk a cserére.

Egyetlen ilyen házat találtunk hónapok alatt. Mindezt 120 millió forintért, használtan. (Igaz, 2017-ben épült.)

(Update: azóta találtunk egy másikat is, amit négy éve vett a tulaja. A feleségem előásta a négy évvel ezelőtti ingatlanhirdetést. Csak picit több, mint 74%-kal akarja többért eladni, mint amennyiért hirdették négy éve. S ha nem is ennyiért, de nem sokkal kevesebbért el is fogja adni. De ezt csak így zárójelben, ennyire elszaladtak az árak.)

A 120 milliós ház melletti két ugyanekkora telket most vették meg az önkormányzattól 22 millió forintért darabját (megkérdeztem az önkormányzatot). A másik mellette lévő telekre most írják ki a pályázatot az önkormányzatnál.

S itt jön, amit kérdezni akarok a köztől: ha 22 millió a telek, nem lehet 100 millióból felhúzni egy 140-150 négyzetméteres házat újonnan minőségi (de nem luxus) anyagokból? Az 714 ezer forintos négyzetméterárat jelent a telek megvétele után (persze nem elfelejtve a közmű-bekötést, kerítést, kertépítést és egyéb járulékos költségeket sem). De ha 40 millióért veszel is telket, akkor is 600 ezer forint feletti négyzetméterárról beszélünk.

Még ha vállalkozóval építettem, aki szintén keres rajta és fizetem az ellenőrt is külön, meg persze a tervezőt, akkor is ki kellene jönni ennyiből az építésnek. S akkor én választom ki a csempét, a járólapot, a konyhabútort, az elosztást, a szobák méretét, a terasz helyét és így tovább. Tudom, hogy ki mit épített be és hogyan.

Úgynevezett újépítésűt nem vennék tömegtermelésre szakosodott vállalkozóktól, mert horrorsztorik vannak, milyen minőségűek. Az öt éve vagy tíz éve ugyanígy épült sem lesz különb minőségű, csak azokon már az idő vasfoga is kifogott.

Olyan vállalkozónak sem adnék pénzt, aki az én pénzemből fejezi be az előző projektet és majd a következő kuncsaft pénzéből akarja megépíteni az enyémet.

Én vagyok eltévedve, hogy négyzetméterenként 700 ezer forintból kijön egy építkezés telekár nélkül vagy azok, akik 20 éves vacak, szigeteletlen, azonnali és teljes felújításért kiáltó házakat akarnak eladni ilyen áron?

Írd le, ha vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid: életed legjobb döntése volt, hogy magadnak építettél vagy úgy megbántad, mint még semmit az életedben?

Ha mostanában építkeztél, mennyit fizettél a tervezőnek, az ellenőrnek, a fővállalkozónak, milyen háznak mennyiből jött ki a négyzetmétere? Milyen buktatók voltak, mivel szívtál sokat, mi az, ami sokkal könnyebben ment, mint tervezted? Mennyi idő volt az építkezés, mennyi volt a csúszás? Milyen hibák voltak az átvétel után, kijavította-e azt valaki? Sokat öregedtél vagy nem volt vele sok bajod, hála a fővállalkozónak?

Egyébként mióta figyelem a piacot, az alábbi módon szokott zajlani az ingatlaneladás: a tulaj felteszi az általa megálmodott árért az ingatlant. Ami jellemzően a realitások felett van 20-30-40%-kal. Eltelik 4-5 hónap, kiadja két ingatlanosnak, de ugyanilyen áron. Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

Telnek az újabb hónapok, egyre több ingatlanosnak adják oda. Van olyan ház, amit már 7-8 ingatlanos hirdet, de ugyanazon az irreális áron már másfél éve. Ennek mi az értelme?

Aztán, ezt magyarázza meg valaki, ha nem megy el a megálmodott árért, akkor emel az áron egy hatalmasat. Éppen most emeltek egy házon 130 millióról 149 millióra. Nézegettük a házat (megtaláltuk azt is), de egyrészt túl nagy volt, másrészt túl öreg, ezért 120-ért sem akartuk megvenni, így meg sem kérdeztük, odaadja-e annyiért. Gondolom mindenki más is alkudott, aki megnézte, mert messze nem ér ennyit a ház, ezért emelte fel a tulaj 19 millióval, hátha akkor elmegy majd 130 millióért.

Amiket reális áron tesznek fel, azok az ingatlanok elmennek néhány hét de maximum egy-két hónap alatt. A többi (a szemét) ott marad évekre, ilyenekkel van tele az ingatlan.com.

De ez csak úgy eszembe jutott. A kérdés: neked mi a véleményed és még inkább a tapasztalatod a saját építkezésről? Kérlek oszd meg a többiekkel, ahogy az árakat is. Ha pedig tudsz jó tervezőt, ellenőrt, fővállalkozót a környéken, küldd el nekem e-mailben. 🙂

Előre is köszönjük a megosztott információkat.

Share

592 hozzászólás

 • untermensch4
  Azóta sajnos megszűnt blogon magyarázta egy ács hogy magyarországon a még épülőfélben lévő amcsi stílusú könnyűszerkezetes házakon látja hogy rendre elrontanak dolgokat, eltérnek a technológiától. Nem feltétlenül azért mert nem jó a szaki, egyszerűen az itteni “rutin” alapján csinálják, más a “megszokott” faanyag-méretválaszték is. Az ilyen hibák nem is feltűnőek, akár jelentéktelenek is lehetnek. Vagy hőhidat képeznek és akkor drága javítani.
 • untermensch4
  Beszélj ügyvéddel. Méltóságos Hatóság esetleg kinyilvánítja hogy te egy kalákányi feketemunkással dolgoztatsz és mindenféle fenyegetéseket is kilátásba helyezhetnek. Ha én kerülnék ilyen helyzetbe akkor természetesen a M.Hivatal emberei mellé kérnék még rendőri intézkedést is hogy a jegyzőkönyv mint alapesetben bizonyító erejű közokirat birtokában megtehessem a megfelelő jogi lépéseket birtokháborítás miatt, amit a kaláka tagjai mint alapvetően jogkövető állampolgárok be is ismernek a helyszínen… azért beszélj ügyvéddel mert sztem tudni fogja mire gondolok de a varázslat elmagyarázása sok és részben offtopic komment lenne 🙂
 • SzaboZ
  A könnyűszerkezetes alapvetően nem olcsóbb a hagyományos építésűnél, viszont a minősége nem függ attól, hogy a helyszinen Jóskapista hogyan falazott, mit kevert be esetleg rosszul, stb.
  Gyári körülmények között készülnek el előre a kész elemek.
  Napelem telepítésekor nálunk a szaki nem hitte el (amíg nem ellenőrízte), hogy a két tetősík dőlésszöge fokra pontosan ugyanaz. (Ezért akart egy más elven működő invertert telepíteni).
  Nekünk nagyon bejött a könnyűszerkezetes készház. Hőszigetelés, hanggátlás. És hogy a falak valóban egyenesek, a sarkok derékszögben vannak.
  Arra kell vigyázni, hogy az alapozást nem tartalmazza a ház ára.
  Az még kellemes mellékhatás, hogy sokkal gyorsabban készül el.
 • V
  konnyu faszerkezetes hazakrol hallottam hogy mig ezek eszakon pl Norvegiaban jol mukodnek addig a magyar klima a hatalmas hoingas miatt sokkal gyorsabban amortizalja ezeket. Ezen felul nagyon fontos a rendszeres karbantartas / feluletkezeles ami megint csak penz es/vagy ido. Gyerekkoromban volt lazurozott fa keritesunk, emlekszem 2-3 evente ujrakentuk de az idojaras miatt megis tonkrement 15-20 ev alatt. Ha ezekkel es egy ilyen 20 ev varhato idotartammal szamolok akkor elbizonytalanodom mindig, pedig alapjaban en is a konnyuszerkezetes fele hajlanek
 • Szabolcs
  Ééééés meglett az 500+ hozzászólás. Szurkoltam 🙂
 • Ernő
  Benes Gábor (benes.hu) építészt tudom ajánlani, csak jó tapasztalataim vannak. A tervezésen felül a kivitelezést is kézben tartotta, minden határidőre elkészült.
 • David L Shepherd
  Kedves Miklós!

  Előre bocsátom hogy nem olvastam ez az összes hozzászólást mert irgalmatlanul sok, majd ha lesz időm. Szóval bocs ha ismétem az előttem szólókat. Ház építés vs használt kérdésben, egyértelműen az építés a nyerő (minden lehetséges buktatója ellenére). Manapság olyan lett a hát mint a mobil telefon, változnak az igények a lakhatással kapcsolatban is. Nem éri meg a régi vackokat toldozgatni foltozgatni.

  A komkel írt is a témaba vágó cikket számokkal:
  komkel.blog.hu/2020/05/18/csaladi_haz_felujitas_vasarlas_vagy_epitkezes

  ez egy tényleg jó blog, többen írták már, érdemes olvasni.

  + néhány gondolat:

  – a hipiszupi vékonylamellás vázkerámia falazat kerülendő, nem lehet bele rendesen rögzíteni
  – a normálisan kivitelezett könnyűszerkezet kb olyan árban lesz mint a hagyományos,viszont kevesebb vizet visznek be az építés során a házba

  folyt köv.

 • BlaZember
  Te nem a gerenda, vagy rönkházakra gondolsz inkább? A könnyűszerkezetes házakra ez aligha áll, lévén le kéne bontani hozzá a falat, hogy hozzáférj a fa vázhoz. Én egyiknél se gondolom, hogy 20 évre kell vele tervezni. A modern könnyűszerkezetes készházakról én jókat olvastam, és akivel beszéltem kivitelezővel is erre tette le a voksát, pedig épített korábban téglát is. Engem egyéb dolgok riasztanak el tőle:
  – kevésbé tartja az értékét a negatív előítéletek miatt (drágább ingatlannál ez kiemelten bajos)
  – a hőtároló tömeg hiánya miatt másképp viselkedik (ez azért előny is)
  – viszonylag szűk keretek a variálhatóságra
  – fix alacsony belmagasság
  – túl “aktív” gépészet kell hozzá; én imádom, hogy nincs klímánk, hogy kinyithatom az ablakot “büntetlenül” télen és nyáron is

  Gerendaház építéshez Ubrankovicsékat ajánlotta a fent említett kivitelező, mint akik kiemelkedő színvonalon dolgoznak.

 • David L Shepherd
  folyt.

  – a régi házak vízszigetelése, ha elrontották nagyon nehezen, horror költséggel javítható csak, ha egyáltalán
  – műszaki ellenőrt mindenképpen fogadj, aki független a kivitelezőtől
  – a generál valószínűleg drágább mint ha magadnak szervezed, cserébe kényelmesebb, de nagyon kell műsz. ellenőr aki a körmére néz, abból is olyan aki nem fél konfrontálódni
  – fotózd/tasd végig a kivitelezést, ha később eladod a házat aranyat ér ha látszik hogy volt építve
  – vannak különboző tervezési szemléletek, manapság a gépészet biztosítja meg komfortot, érdemes rá áldozni, hővisszanyerő gépi szellőzés, napelem (elektromos autónál meg főleg) stb.
  – az építészek általában úgy terveznek hogy van a szerkezetben tartalék, gondolva a kivitelezési hibákra, de azért jó megköveteled a minőséget
  – olyan építészt keress aki vállal tervezői művezetést a kivitelezésre

  Üdv,
  egy építész! 🙂

 • Waltz
  Mi UK Mindland-en élünk, rengeteg új városrész nőtt ki a földből az elmúlt pár évben. Egyik angol ismerősöm szerint nagyon elszálltak az ingatlanárak. Igazat adok abban, hogy itt a vidék is élhető. Rengeteg munkahely van, csak az nem dolgozik aki nem akar. Mo-on mi Békés megyében éltünk, na ott tényleg nincs semmi sajnos. Sőt, egy csomó szakember a Tiszán túlra nem is jön el dolgozni. Dühítő, hogy a keleti országrész mennyire el van felejtve, még a Dunántúllal se lehet összehasonlítani. Nem számoltam ki hány m2-es házak, itt hálószoba számot néznek. 400 Ft-os fonttal számolva is, a 300-350 ezer fontos 4 hálószobás új házak nevetségesen olcsóak, tekintve, hogy a minimálbér a magyar 4x-ese.

  taylorwimpey.co.uk/find-your-home/england/derbyshire/swadlincote/kiln-meadows-at-cadley-park/plot-41—the-teasdale
  avanthomes.co.uk/find-your-new-home/cadley-village/plot-27/
  stmodwenhomes.co.uk/homes/branston-leas-burton-on-trent/?gclid=C

 • Waltz
  A könnyűszerkezetes házakról csak annyit, hogy egyszer novemberben voltunk Californiában nyaralni és airbnb-ben aludtunk sokszor, “kipróbáltunk” egy jópár házat. Napközben hiába volt 30 fok, éjszakára lehűlt 15 fokra, és hát a házak abban a pillanatban ki is hűltek. A zajokról pedig ne is beszéljünk, minden hallatszik. Pedig ugye ott nem újdonság ez a technológia. Max. akkor építenék Magyaroszágon ksz. házat, ha a téglaház töredéke lenne. De mint tudjuk, a magyar építőipar ha felül a hullámvasútra egy darab fát is téglaáron akarja eladni. Az pedig nem igaz, hogy annyival hamarabb készen van. Maga a váz lehet pár nap, de a téglafalat se 1,5 évig húzzák fel. A ksz házban pedig pont annyi idő feltenni a csempét, parkettát, követ lerakni, glettelni, festeni stb, mint a téglában. Mi maradunk a téglánál. Aki pedig ksz-ben lakik sosem fogja beismerni, hogy nem jobb semmivel és nem is olcsóbb
 • Peti

  Ajánlom figyelmedbe ‘Ács Budapest’ (Balázs Péter) youtube videóit is.

  Itt bárki számára érthetően, sallangmentesen magyarázza el, hogyan épülnek (kellene épülniük) a könnyűszerkezetes házak:

  youtube.com/watch?v=CHf8b070hUk

 • Peti

  “A könnyűszerkezetes alapvetően nem olcsóbb a hagyományos építésűnél, viszont a minősége nem függ attól, hogy a helyszinen Jóskapista hogyan falazott, mit kevert be esetleg rosszul, stb.”

  Hááát…nagyon hülye (vagy csúnyán ittas) kőművesnek kellene lennie annak, aki nem tudja a készre kevert falazóhabarcshoz hozzákeverni az adott mennyiségű vizet, és vízszintbe lőtt zsinór mellett rakni a téglát. Amúgy egy könnyűszerkezetes ház vázát, falait is el lehet ám barmolni, sőt!

  “Gyári körülmények között készülnek el előre a kész elemek.”

  Az előregyártott panelek nem a könnyűszerkezetes házak kiváltsága, lásd pl. Leier LKF stb. Könnyűszerkezetes házak falai a helyszínen is épülhetnek, Mo-on ráadásul nem kevés van ilyen.

  “Nekünk nagyon bejött a könnyűszerkezetes készház. Hőszigetelés, hanggátlás.”

  Milyen rétegrenddel épült?

 • Kiszamolo
  Peti, könnyűszerkezetesből sok fajta van. Ami nem annyira jó, az az, amit a helyszínen raknak össze, mert az úgy sikerül, ahogy éppen, plusz nyers fából dolgoznak, ami vetemedni fog idővel.

  A készregyártottat mesterségesen szárítják és utána géppel méretre vágják. Az nem esetlegesen fog sikerülni, hanem az olyan lesz, amilyennek lennie kell. (Már persze ha jó a gyártó.)

  Régen a könnyűszerkezetest olyanok választották, akiknek nem volt pénzük rendesre. Így készültek a tragédia papírházak, ahol hajlott alattad a padló, amikor jártál rajta, nem volt hanggátlás és a többi. Ezek a házak miatt nem akar senki könnyűszerkezetes házat, mert ezek tényleg tragédia minőségűek.

  A mostani acélszerkezetes előre gyártott készházak teljesen mások. A falvastagság veri a téglaépületekét, de az ára is alig olcsóbb.

 • gfvdsgfd
  Amikor összehasonlítjuk a minőséget, és azzal számolunk, hogy valami mennyire egyszerű, akkor azért érdemes a valóságot is belekalkulálni.

  A ház megbízott céget munkálatokkal strangcseréhez. Nem egy komoly munka szellemileg.
  A munkás mikor nem jött a leszerelendő konyhabútor, akkor elkezdte belekapaszkodva rángatni és kicsit széttépte a bútort. A vésésnél elvésett egy elektromos vezetéket félig és 1, kézzel hozzányúlt (szerencsére a föld volt), 2 szigetelőszalaggal betekerve (nem összekötve, csak betekerve) akarta visszavakolni. Többször kellett jönniük, mert a vizesek elmondták, hogy a födémet mekkorára kell kivésni, nem sikerült a 40×40 centi. Kiöntésnél rosszul zsaluztak és fent öntötte be, lent meg folyt ki. A vakolat plusszos lett, nagyon, le kellett vésni, hogy glettelni lehessen.

  Ez egy vacak strangcsere. Milyen lehet egy házépítés. Van még több ilyen sztori, de nem fér ki.

 • Peti

  Vágom. Pont emiatt írtam, hogy azért, mert könnyűszerkezetes, még nem feltétlenül előregyártott paneles.
  Vagy ha megfordítom: az előregyártott paneles ház sem feltétlen könnyűszerkezetes.

  Egyébként nekem semmi bajom a könnyűszerkezetes épületekkel, csak ha valaki ezt választja, ne úgy állítsa már be, mint valami high-tech dolgot (nem a tervezésre, legyártásra gondolok, hanem az anyaghasználatra).

 • Peti

  Az igazi gyöngyszem ez az alak, aki összetéveszti a gyártó termékeit (Baumit esztrich a Baumit fixbeton), és a felhasználási területet (kisebb alapozási munkák terasz betonozás):

  youtube.com/watch?v=bOwUSN1SFr8

  És az a durva, hogy ezt haláli komolyan gondolta az emberke…

 • g

  4 házat építettem az utóbbi években, saját használatra, csak mindig mást dobott a gép.
  Mindenféle falazattal.
  A tények:
  1, Egy téglaház is felépülHET kilenc hónap alatt, ha van megfelelő szakembergárda, időben egymásra szerezve és nem veszd figyelembe azt, hogy a szerkezet iszonyat mennyiségű vizet tárol, aminek ki kell szellőznie.
  2, Ha könnyűszerkezet, akkor jelenleg csak a Berger és az Ubrankovics játszik, amennyiben minőséget akarsz a pénzedért.
  3, Éppen ezért a B és az U nem lesz olcsóbb, mint egy téglaház, de a B 5 hónap alatt költözhető, és nem kell kiszáradnia, stb, U egy kicsit több.
  4, Igen, az első házad az ellenségedé, a második a barátodé és a harmadik lesz igazán a tiéd.
  5, Sokkal jobb lenne az ingatlanpiacnak is, ha mindenki olyan házat építene, ami neki kell és nem ami “divatos”. A kedvencem a déli nappali bajnokai, akik ablaktalan fürdőket építenek 😉
 • Ricky Gervais

  Azt az egy dolgot felejted el, hogy Magyarorszagon jelenleg 2-3 gyereknel megdobnak 7000- 25.000 Fonttal (CSOK) plusz meg 25.000 babavaroval, amit ha nullarol inditod a 3 gyerek projectet, akkor szinten nem kell visszafizetni, 2-nel kamatmentes stb.

  Ez mar 50.000 Font, es akkor meg mindig felvehetsz 25.000 kedvezmenyes fix torlesztos csokot, evi 3% kamatra.

  Itt nekunk Angliaban ha jol megnezed ehhez foghato egyaltalan nincs, sot meg hasonlo se.

  Es akkor a freehold, leasehold, council tax mokarol nem is beszeltunk.
  Mi havi 240 Font council taxot fizetunk, es 240 Font kozoskoltseget. Ez kozel 200.000 Forint HAVONTA!

  Ha leasehold-ot veszel, akkor ez meg tobb, mert a fold nem a tied csak az epulet. Ilyen otthon nincs.

  Es olyan sincs, hogy a hazadra fizetsz havi 100.000-et az onkormanyzatnak (council tax) ez persze lehet kevesebb, lokacio, hazmeret, stb. fuggo.

  Folyt.

 • Ricky Gervais

  Folyt.
  Szoval a fix rezsid sokkal magasabb, tamogatas vagy extra alacsony kamatos fixtorlesztos hitel pedig nincs. Ami van, az vicc a magyarhoz kepest.

  A hitelhez szukseges credit score-rol meg ne is beszeljunk, otthon ne legyel BAR-os, meg legyen 3 HONAP munkaviszonyod, itt 5 evre visszamenoleg mindent neznek, es 950 pont alatt (999 a max) cseszheted.

  Autoknal is sokan mondjak, hogy milyen olcsok itt.
  Valoban, fele-harmada, mint a balkormanyos EU-ban.
  Cserebe elso evekben bonusz nelkul, vagy minimalis bonusszal, a 700 Fontos automra fizettem evi 1200 biztositast, meg 325 Road Taxot.

  Jelenleg 5 ev bonusszal egy 10 eves japan SUV-ra fizetek 800 Font biztositast es 500 road taxot. 550.000 Ft/ev, az autot pedig vettem 2 millioert.
  Tok jo, hogy otthon 4-5 milliok ezek, viszont messze nincs ra ennyi teher.

  Igaz itt meg atirasi koltseg nincs ha veszel valamit. Szo szerint NULLA.

 • Random épületgépész
  Lakásszellőztető: Zehnder/Systemair amiket én tervezni szoktam
 • Waltz
  Gervais Azt felejted el, nem mindenki akar 3 gyereket, mégsem kapjuk 35 M-val olcsóbban a házat, ugyan úgy ki kell csengessük, mint a sok megélhetesi szülőnek. Szóval mi boldogabbak lennénk a “támogatások” nélkül. Mi egy lakást bérlünk és egyelőre ketten vagyunk, havi 100 a council tax,2 kocsira 530 a bizti, a road tax most passz.

  Nem muszáj mindenkinek 3-4 hálószobás házat venni, főleg ha nincs egy rakat gyereke. Én azt tapasztalom, hogy még egy pénztárosnak se kell másik 2 munkahely meg mindenféle segély, ahhoz hogy legyen fedél a feje felett. Lehet nem 50 fontosokkal törli a fenekét, de egyáltalán van lehetőség átlag emberként is normálisan élni. Élni és élni hagyni 🙂 Ez a nagy különbség! De valószínű te is érzed, hogy jobban kijön a matek, hiszen (a szavaidből ítélve) azért élsz itt és nem Magyarországon. Külföldi fizuval is döbbenet a magyar ingatlanárak, felét érik.

 • g

  Ez pedig azért van, mert az USA-ban nem tesznek szigetelést ezekre az épületekre, nem törődnek olyan hívságokkal, mint energiahatékonyság, alacsony rezsi, stb. Felpöccintik a klímát és szeva’, zömében. Az ablakok egy rétegűek (!), födém-aljzatszigetelés nem létezik, sokszor alap sincs. A szerkezet pedig egy lécváz, rajta deszkák, gipszkarton, mögötte csövekkel és vezetékekkel, plusz vakolat, festés. Ezen mi tartsa a hőt?
  Egy normálisan, európai sztenderdben megépített, tanúsítvánnyal rendelkező könnyűszerkezetes épület falazata vetekszik a tégláéval vastagságban, hanggátásban. Van tömege, van rajta (nem 5-10 cm, nem XPS) szigetelés, Van födém- és aljzatszigetelés a legújabb szabványnak megfelelően, a nyílászárók megfelelnek a legmagasabb követelményeknek. És a többi.

  A szerkezet nem szigetel önmagában, nem ez a dolga. Semmilyen építőanyag esetében sem.

 • g

  Szellőztetőrendszer: először tudni kell, hogy a te házadba érdemes-e beépíteni egyáltalán. Javaslom nem cégek oldalát, hanem Kömkel podcastjait, oldalait. Ő nem akar rád sózni semmit, ami divatos, sőt. Ha azt mondja valamire, hogy “jó”, akkor az öt csillagos.
 • g
  Kiszámoló: jelenleg a piacon 470+áfától találsz, különféle szerkezetből építő generálosokat, akik jók is. 600+áfában meg kell álljon, generálossal, kertrendezéssel és medencével is a dolog, Pest megyében, efölött lehúzás az ügy (most lett kész az utolsó házam).
  Az említett árak a legmodernebb energetikát és felszereltséget jelentik, nem a fűtőfilm-gázkazán-légkondi-napelem kombót.
  Ha engem kérdeznek, én három, nagy múltú, 15+ éve a piacon jelen lévő generálos céget javasolok kizárólag, velük biztosan nincs rejtett költség, csúszás, lehúzás. Megkérik az árát, tisztességesen komoly haszonnal dolgoznak, de azt még szívesen fizeted ki.
  Ez az utóbbi évek építkezéseinek a tanulsága.
 • untermensch4
  Köszönöm, pont ez a videó jutott eszembe 🙂 csak nem emlékeztem hol láttam.
 • Arpad
  Egyetertek az elottem szolokkal: a konnyuszerkezetes nem a magyarorszagi klimara van kitalalva.
  Svedorszagban vagyok, itt szinte csak ilyeneket epitenek, zero hotomeggel. Teljesen erthetetlen, ugye ?
  De megsem ha egy kicsit tavolabbrol vizsgaljuk meg: a fa egy sokkal “melegebb” anyag a teglahoz kepest.
  Itt a hagyomanyos epitkezes a fara alapul, a kollegam egy 1800-as evekben keszult ronkfahazban lakik. (Tip-top allapotban van, meg nem mondanad.)
  Elonye ? Telen nem annyira hideg a fal anyaga (!) mintha tegla lenne, s cserebe nyaron is elviselheto a homerseklet benne (itt pl. 23-26 °C a max.). Ezen felul: az egesz orszagot erdo boritja, a fa gyakorlatilag ingyen van.
  Meg tavolabbrol nezve: egyik oldalrol az ocean, masik oldalrol a tenger oleli korbe a Skandinav-felszigetet. (a viz, mint szigetelo, pufferelo hotarolo. Erre meg kesobb visszaterek…)
  (Folyt. kov.)
 • Arpad
  Emiatt marhara kiegyenlitett a klima, pontosabban a napi hoingadozas.
  Telen ezen az orszagreszen van hogy napokon vagy akar heteken keresztul szinte meg sem moccan a homero higanyszala, vagy ha igen akkor sem tobbet 3-4 °C-nal.
  Ez Karpat-medencei esszel felfoghatatlan kenyelmet jelent a teli idoszakban. Nyaron mar mas, de akkor meg kit erdekel, hiszen a 25 °C-ot – megha izzadva is, de – kibirjak a vikingek : )

  Akkor most nezzuk a Karpat-medencet:
  a hagyomanyos epitekezes a foldet hasznalja: sartapasztas, foldtegla, valyogtegla. Miert ?
  A telek “rovidek”, azt a nehany napos kemeny minuszt _valahogy_ ki lehet bekkelni.
  Egy meretes cserepkalyha es megfelelo (40+ cm) vastagsagu fal, (akar szigetelessel) elviselhetove teszi a -10 koruli minimumokat, cserebe a nyari felmelegedes sem okoz akkora gondot.

 • Arpad
  Es akkor a napi hoingadozasokat szerintem nem kell senkinek bemutatni: telen ugyanugy megvan a nem ritkan 8-12 °C min-max. mint nyaron, amikor a 34-36 °C-os kanikulaban orulunk, ha hajnalban 23 °C ala tudjuk tornazni.
  Ez olyan hatalmas hoingadozas, hogy a testunket is megviseli, de mivel annak nagy resze viz (ami szinten nagyon jo szigetelo : ) ezert nem doglunk bele (idealis esetben).
  A vagyog es a tegla ugyanezt puffereli, tarolja. Jo szigetelessel csak katalizalod a falazoanyag elonyeit.
  Epp emiatt a konnyuszerkezetes szerintem sosem fog akkora komforterzetet es paragazdalkodast adni mint a tegla vagy az agyag. Ezert kell oda a gepeszet! Ami persze 5-10 ev utan garantaltan elromlik.
  En nem bizok a gepeszetben es az automatizacioban (IT-s vagyok), amit csak lehet passzivan kell hogy megoldja maganak a haz.
 • Arpad
  A tradicionalis technologia ebben segit; es igen, azt is ugyanugy karban kell tartani es felujitani mint barmelyik legujabb NASA technologiat.
  De egyreszt olcsobb, masreszt kornyezetbarat, harmadreszt Te magad is meg tudod csinalni. Es az elozo 500 kommentet vegig olvasva, ennek fontossaga a kovetkezo evtizedekre vetitve csak hatvanyozodni fog.

  8-10 eve egy szalmabala epitoi konferencian mondtak, hogy a jovoben valoszinuleg epites soran nagyobb figyelmet kell majd forditani az epulet hutesere, mint a futesre.
  Ez nezet azota minden evben egyre bizonyosabba valik. A kovetkezo nyaron.

 • Kiszamolo
  g, s melyik három cég lenne az?
 • Arpad

  “… Egy normálisan, európai sztenderdben megépített, tanúsítvánnyal rendelkező könnyűszerkezetes épület falazata vetekszik a tégláéval vastagságban, hanggátásban. Van tömege,…”

  Itt nemi ellentmondas magyarazatra szorul.

 • MZ/X
  Kiszámoló, pont ugyanebben a cipőben voltunk mi is. Alapvető bizalomhiány volt az újépítésűekkel kapcsolatban, sokáig kerestünk használtat, de nagyon gyenge volt a kínálat. Kb. havonta egyszer került fel az ingatlan.com-re egy valamire való ház. Végül beadtam a derekam az asszonynak, és elkezdtünk új építésűt is nézni. Budatétényben sikerült 800 ezer / m2 áron vállalkozóval építettni egy szép házat, kis kerttel, hőszivattyúval, 3 perc sétára a buszmegállótól. Ebben igazán nincs is semmi meglepő.

  Amin meglepődtem, hogy a negatív előítéleteimmel szemben a vállalkozó egész korrekt volt, a szakijai a burkolótól a gépészen a festőkig értették a dolgukat, és kifejezetten magas színvonalon dolgoztak. Mondjuk meg is kérték az árát. Persze rengeteg probléma volt itt is, de összességében egyáltalán nem az a lehúzós, átverős, magyarvállalkozós módi volt, mint amiről sokan írtak itt is.

 • MZ/X
  Kiszámoló, amúgy ők folyamatosan húzzák fel a házakat a környéken. Ha nem zavar a kicsi kert, akkor elérhetőséget, meg a tapasztalataimat meg tudom osztani.
 • Kiszamolo
  MZ/X, köszi, várom
 • Tamas


  Írnátok konkrét kivitelezőket is? Egyikőtök említett 3-at a másik személy 1-et.
  Sokunkat érint, ezért mi is szeretnénk infót.
  Amúgy Budatétény milyen lakhatásilag?
  Ott láttunk 1-2 fasza új projektet, de elmentünk kocsival és a legszélén volt.
  Tudtok esetleg Budatétény esetében mondani, hogy melyik részét érdemes nézegetni?
 • ...nem változott...
  offtopic

  Elolvastam az összes hozzászólást, számomra ezek alapján a legszembetűnőbb (és legelszomorítóbb):

  – “lepöcsözni” egymást engedélyezett a fórumon
  – hangulatkeltés, arrogancia azokkal szemben, akik érvekkel “támadnak” engedélyezett
  – kritikus és gondolatébresztő vélemények elnyomása, lesöprése engedélyezett
  – fentiek miatti (erőltetett) magyarázkodás Kiszámoló részéről

  Semmi nem változott a fejekben az elmúlt 15 évben. Tragikus.

  Pont ez az a mentalitás, ami miatt leléptem Magyarországról.

  bocs az offtopic-ert

 • Ricky Gervais
  Abban sajnos igazad van, hogy a tamogatasokat gyerek nelkul nem kapod meg, de azert az aremelkedest sem lehet teljes egeszeben ezek terhere roni.
  Egyreszt 2008 es 2013 kozott joforman be volt fagyva a piac, az arak folyamatosan estek, uj ingatlanok joforman nem epultek.

  Ez (is) szuli ezt a groteszk helyzetet, hiszen nagyon sokan vennenek, mikozben szo szerint csak a putrik vannak elado sorban, nincs eleg uj lakas.

  Azt se felejtsuk el, hogy nincs otthon szaki, aki van, az meg kerhet barmennyit ekkora kereslet mellett.

  Elszivta a nyugat a munkasok joreszet. Mondhatjuk, hogy nem er otthon annyit a lakas amennyit, de se te, se en, se a szakik nem mennek haza, hogy lehutsek kicsit a munkaero piacot, es lejjebb nyomjak az arakat.

  Minden annyit er, amennyit adnak erte. Egy 30nm-es studio lakas er 1.2 millio Fontot a Sohoban? 🙂

 • márbudafokilakos
  Mi ráfutottunk a már korábban @Csillag_V által is emlegetett porschés vállalkozóra pár éve. Azt hiszem ebben a budafoki régióban, teraszleszakadással elég jól be lehet lőni.:) Ha tehetném mindenkit óva intenék az ilyen újépítésű csodáktól. Általában az látszik hogyha nem nagyban űzik, csak apránként egy-egy (iker)házat húznak fel akkor talán nem kuka amit gyártanak, de mindenképpen be kell nézni a korábbi projektek lakóihoz, hogy zajlott az építkezés, és nem csak kívülről rálesni. Mi sok hónapnyi huzavona után ki tudtunk szállni valahogy az újépítésűből és inkább használtat vettünk, amit felújítottunk. Apránként haladtunk, mert a felújítás jó részét magunk csináltuk munka mellett (bár ehhez képest így utólag nagyon sok mindent sikerült meglepően rövid idő alatt megcsinálni). Cserébe pontosan tudjuk milyen anyagokat, milyen minőségben raktunk a házba. Folyt köv.
 • márbudafokilakos
  Kb 2 év alatt teljeskörűen felújítottuk, szigetelve lett, helyrepofoztuk a tetőt, kicseréltük a bádogot, burkolatokat, nyílászárókat, kertépítés tavacskával, etc… még vannak további tervek, amik amolyan extrák, azokkal együtt négyzetméterre vetítve mindennel kb 450k-ra jött ki, de ez már tartalmazza a bebútorozást és a szaunát is és csak a lakható tér négyzetméterével számolva, nincs benne pince/garázs/padlás/kutyafüle. Amiket mi csináltunk meg a házon, azokkal egy generálos ismerős szerint alsóhangon durván 8-10 milliót spóroltunk. Szerencsére a családban/ismerősök közt akadnak jó szakik, akikkel oda-vissza segítjük egymást, illetve már felújítottunk néhány lakást korábban is.
 • Vision
  Asszony építészmérnök, néha tervez családi házat is, de csak ha nagyon muszáj. Az egész probléma ott kezdődik, hogy normális építészmérnök nem tervez családi házat, mert nem fizetik meg. Mert a megrendelő azt hiszi, hogy 500-ért neki csilli-villi házat fog tervezni valaki. Miközben asszonynak egy szaros nyaraló megtervezése volt több hónap, cserébe abba nem is lehetett belekötni. Egy átlagos családi ház tervezése 6 hónap. Nyugaton az építész bére a teljes költségvetés 2-3-4%-a, nálunk az 1-et is alig éri el. Éppen ezért általában összecsapják a terveket, az új építésű házak 90%-a katasztrófa. Szar tájolás, rossz helyiségek, nincs modell, nincs kiviteli terv, stb.

  És akkor a hitvány tervek alapján kéne egy közepes vállalkozónak fasza házat építenie. Esélytelen. Ha találsz egy jó tervezőt, az tud majd ajánlani jó kivitelezőt is. És innen folytatom..

 • Vision
  Egyébként mi is házakat nézegetünk, de nálunk Budaörs-12-2-környéke játszik. Borzalom a felhozatal. A probléma az, hogy nincs szabad telek, tehát építkezni nem tudsz. Marad a felújítás. Az a néhány telek heroináron megy, és megveszik társasháznak a befektetők. Az önkormányzatok is elmehetnek a sunyiba, amiért családi házas környékre sorban engedélyezik a társasházak építését. Ez egyébként nem BP-i sajátosság, az egész országban ez a trend.

  Jól láthatóak a beragadt házak az ingatlan.com-on, van, ami évek óta fent van. Ugyanaz a tapasztalatom, mint a tiéd, 2 forintot nem adnék a nagy részükért, aztán százmillió környékén hirdetik őket. Nem hiszem el, hogy ezt a végtelenségig lehet csinálni. Ennél sokkal szegényebb ez az ország.

 • Vision
  Arpad: felesleges itt Svédországgal példálózni! Magyarországon sem anyag, sem szaktudás nincs egy rönkház építéséhez. Nálunk nincs rönk, a fatalapek nem tartanak ilyesmit. Ezek a házak később eladhatatlanok, a karbantartásuk is macerás. Magyarországon könnyűszerkezetes alatt a gerendaházakat értik, de én ezektől is óva intenék mindenkit. Néhány szaki van, aki szakszerűen meg tudja építeni, mert mondjuk Amerikában ezt megtanulta. Itthon ezt nem oktatják, az ácsok nem tanulják az iskolában. Nincs ennek nálunk hagyománya, el kell ezeket felejteni!

  Az is hatalmas kamu, hogy olcsóbb lenne, mint egy téglaház. Nem a téglafal kerül sokba, hanem a szakipar és anyagai. Az meg mindkét esetben ugyanannyiba kerül.

 • törzsmókus
  > Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

  Erre van sztorim hogy miért lehet értelme.
  Első leendő saját lakásomat szüleimmel kerestük. Általában igyekeztünk tulajdonostól nézni, de elmentünk ingatlanossal egy olyan lakásba, ami a szüleimnek tetszett. Ott kiderült h nekem nem jön be. Ingatlanos figyelte h mivel volt bajom és mik az igényeim; az alapján napokon belül mondott egyet, amit a hirdetés alapján valszeg nem néztünk volna meg. Teljesen beleszerettem, megvettük, sose bántam meg. Azóta persze eladtam, jókora haszonnal.

  Persze az ingatlanosok közt rengeteg a kókler aki minekvan; de akad egy-egy ilyen dörzsöltebb, értelmesebb, aki megérdemli a díját.

 • Bjozef

  “Egy meretes cserepkalyha es megfelelo (40+ cm) vastagsagu fal, (akar szigetelessel) elviselhetove teszi a -10 koruli minimumokat, cserebe a nyari felmelegedes sem okoz akkora gondot.”

  Te voltál már közelébe ilyen háznak egyáltalán????
  Még télen aláírom, hogy ha EGÉSZ NAP (éjjel-nappal!!!) rakod a kályhádat akkor hozza azt amit írsz kb., leszámítva hogy “süt” a hideg a falakról plusz eszi a penész/salétrom + elkormolsz 20+m3 tüzelőt…. Ezt lehet (kell!?) igen jó szigeteléssel redukálni (min.: homlokzat 10cm, aljzat 5, födém 20cm). Na viszont nyáron szigetelés nélkül aztán stabilan 28-30fokban üldögélsz egy ilyen épületben, hogy ez neked nem “okoz akkora gondot” azt azért nem hinném…

 • Szabolcs
  “Vision
  2021-01-21 at 22:27
  Az önkormányzatok is elmehetnek a sunyiba, amiért családi házas környékre sorban engedélyezik a társasházak építését. Ez egyébként nem BP-i sajátosság, az egész országban ez a trend.”

  Ez rohadtul dühít engem is, mert a telkek amiket néznék, pont átlanál nagyobbak, és ha romos is a ház rajta, a vállakozónak megéri, mert szétdobja 3-8 lakásra, és beépül a családi házas rész, a kocsiforgalom jelentősen nő, stb… A XVI. ker jan 1-től NEM ENGEDI(!!!), hogy egy telken a korábbi lakásszámot meghaladó lakás épüljön! Messze a legjobb döntésük egyike volt az utóbbi időben.

 • Justin Time
  Végig se olvasom a több mint 500 hsz-t. Látom, már az elején megmondták a tutit, pont így vagyok én is ezzel.

  Vidéken se jobb a helyzet, sőt mióta elszálltak az ingatlanárak, még rosszabb. Családból tudom, saját magam is mentem velük nézni annak idején még az előző válság után (devizahitelcsapda), hogy milyen c***ánykodás ment a házárakkal, a dózerolni való putrit is rád akarták sózni aranyáron, hogy legalább nullára kijöjjenek.

  Manapság ha építkezni akarsz, előbb kérdezz utána, ki hogy járt csupán házfelújításokkal. Az összes valamirevaló szaki már rég külföldön van, otthon csak egy csomó mekkmester maradt, aki egy disznóólat is képtelen volna fölépíteni, de olyan árat mond, mintha ő lenne Ybl Miklós. Ráadásul örülhetsz, ha találsz olyat, amelyik nem lép le a kókány munkáját otthagyva, mert bejött neki egy zsírosabb meló (értsd: nálad is nagyobb balekot talált).

 • Arpad
  valamit felreerthettel, en a 70-100 evvel ezelotti hazakrol irtam a hagyomanyos epitkezest peldazando. Ezt kell tovabb gondolni, megfelelo szigetelessel, ahogy Te is irod.
 • 3amiLo
  OFF,
  A masik folyamatos minositgetesevel nem lehet normalis vitat folytatni. Es szerintem ennek semmi koze a PC-hez. Pl:
  “hagyd légy szíves abba a hülyeséget.”
  “mindenkit lenéző troll észkiosztó stílusa”
  ON
 • BlaZember
  “Magyarországon sem anyag, sem szaktudás nincs egy rönkház építéséhez. Nálunk nincs rönk, a fatalapek nem tartanak ilyesmit.”

  Viszont hoznak be rönköket északról, vagy akár keletről (előbbieket jobbnak tartják a lassabb növekedés miatt). Rönképítésre szakosodott cég van itthon több is. Erdélyi cég is van, aki épít Magyarországon. Barátunk kimondottan ilyet akart és utánament. Nem gyors, nem olcsó dolog. Rendelésre kivágják neked a megfelelő fát északon, pihentetik 1-2 évig, hogy száradjon, utána ideszállítják, és beépítik.

  “Magyarországon könnyűszerkezetes alatt a gerendaházakat értik”

  A gerendaház más. Amire gondolsz, az a kézzel épített faszerkezetes épület. Ők építettek szomszédnak házat: falako.hu/araink/ Ez tényleg jóval olcsóbb, mint a tégla. Normálisan, gyorsan és csöndben dolgoztak, szomszéd se mesélt semmi horrort. Majd hosszú távon kiderül.