Heti gazdasági hírek röviden

A hét talán legfontosabb híre, hogy a reddites fórumozók és a shortosok összecsaptak, néhány kisebb részvény felett, mint a régóta lefelé menetelő, számítógépes játékokat forgalmazó GameStop üzletlánc vagy a mozihálózatáról híres, most éppen elég rossz bőrben lévő AMC részvényeivel. Sok lúd disznót győz alapon komoly veszteségeket okoztak a shortosoknak (volt, akit ki is kellett menteni), közben a Robinhood és néhány másik platform a befektetőt védelmére hivatkozva kvázi betiltotta a kereskedést ezekkel a papírokkal. A példa kedvéért a már említett GameStop árát 4 dollárról 483 dollárra pumpálták kedd reggelre, amikor is a Robinhood bejelentette a korlátozást. Ezt némileg enyhítették pénteken. (Sokat segített nekik, hogy 101%-os mértékben volt shortolva a GameStop, ami csak matematikailag tűnik lehetetlennek, így nagyon könnyű volt a menekülő shortosokat belekergetni az egyre magasabb árakba.)

Sokak szerint ez egy új forradalom, ahol a kisemberek közössége kétvállra képes fektetni a Wall Street nagyágyúit is. “Ha egy hedge fund tesz tönkre egymillió kisbefektetőt, az hatékony piacok, ha egymillió kisbefektető tesz tönkre egy hedge fundot, az piaci manipuláció?!” “Ha a dolgozó kisemberek akarnak pénzt csinálni a tőzsdén, az kapzsi mánia, ha a milliárdosok lesznek gazdagabbak 1.1 billió dollárral egy év alatt, az pedig a normál működés?!” Ilyen és ehhez hasonló forradalmi megnyilvánulásokkal vannak tele a közösségi oldalak.

S ha már Robinhood, csütörtökön megbüntették a céget 65 millió dollárra, mert elfelejtette elárulni az ügyfeleinek, hogy a cég bevétele a tranzakciós adatok eladásából származik. S a piaci őrület a céget is anyagi őrületbe kergette, kénytelen volt több száz millió dolláros hitelt felvenni, hogy legyen pénze kitisztázni a rengeteg tranzakciót.

A General Motors is bejelentette, hogy 2035 után már nem fog mást, csak elektromos autókat gyártani, illetve másik hír, hogy szövetkeztek a Microsofttal is az önvezető megoldásuk tökéletesítése céljából.

Közben az új amerikai elnök le akarja cserélni az összes kormányzati gépjárművet elektromosra, ez hatszáznegyvenöt ezer darabos tételt jelent, igaz, évente csak 50-60 ezer új gépjárművet vesznek. A gond az, ahogy jó néhányan rámutattak, hogy egyelőre nem gyártanak olyan amerikai autókat elektromos verzióban, amikre szüksége lenne a kormányzatnak. De ez még változhat a következő években. S ha ez még kevés lenne, egyedül a Tesla éri el az 50% feletti amerikai alkatrészarányt (ő is éppen csak), a többi amerikai vagy Amerikában gyártó cégnél ez jó esetben 35% körül van, így igen nehéz lesz amerikai gyártmánynak minősülő elektromos autókat beszerezni.

Biden közben (egyelőre) egyéves moratóriumot is bevezetett az új olaj és gázkutak nyitására, amelyiket szövetségi terüleken akarnak nyitni. Ki is borultak az olajtermelők, attól félnek, nem ez az utolsó csapás, amit el fognak szenvedni Joe Biden kormányzása alatt. Számításaik szerint ez az egy tiltás egymillió munkahelybe fog kerülni nemzeti szinten, különösen a déli, nagy olajkitermelő államok érintettek az ügyben. Cikk erre.

Mindeközben az Egyesült Államokban 80% a fosszilis energia aránya, így talán van tere a változásnak. Mondjuk szép kis harc lesz innen elérni Biden elnök zéró emissziós tervét 2050-re.

Az amerikai fogyasztók költekezése már második hónapja csökkent decemberben, ennek hallatán némi esés lett a tőzsdén. Miután az amerikai gazdaság a fogyasztásra épül, ez az egyik legfontosabb mérőszám. Azért a teljes képhez hozzátartozik, hogy a decemberi “zuhanás” 0,2%-ot tett ki, ami azért talán még túlélhető. Különösen annak fényében, hogy újabb pénzeső várható a kormánytól, ami élénkítheti a költekezési kedvet. Mindeközben a megtakarítási ráta továbbra is nagyon magas, 13,7%. ami a normál érték duplája, illetve a jövedelmek is nőttek 0,6%-kal decemberben. (Igaz, a munkanélküliség újra elkezdett emelkedni decemberben, amire nem volt példa tavasz óta. Decemberben 9 millióval kevesebb embernek volt munkája, mint egy évvel ezelőtt.)

Az amerikai jegybank elnöke is azt nyilatkozta szerdán, hogy messze még a teljes talpraállás, így 2023-ig biztosan marad a nulla százalékos kamat politikája.

Az amerikai gazdaság 3,5%-kal zsugorodott az elmúlt évben, erre nem volt példa már 75 éve.

Az amerikai elkezdett új ház építkezések és a kiadott új engedélyek száma is elérte a 2006-os rekordot, a járvány nem hogy betett volna a piacnak, hanem még növelte is a keresletet, éves szinten 15,2%-kal nőttek az eladások, az átlagár 8%-kal 355.900 dollárra nőtt. A munkaerő 23,7%-a jelenleg otthonról dolgozik, ezért komoly elvándorlás kezdődött a zsúfolt és drága nagyvárosokból a külvárosok felé, illetve a 30 éves fix hitelek kamata is 2,77%-os átlagon áll, így minden adott a túlfűtött kereslethez.

Eddig az összes recesszióban hatalmasat zuhantak az ingatlanárak, a mostaniban régen látott emelkedést mutattak be.

Az emberek továbbra sem vesznek új ruhát, az utolsó negyedévben 23%-kal csökkent a H&M ruházati lánc forgalma, miközben a raktárkészlet értéke eléri az éves forgalom 20%-át. Tavaly 16 ezer állást szűnt meg a cégnél és idén további 250 üzletet terveznek bezárni.

A Toyota néhány év után visszavette a vezetést a VW-től, újra ő adta el a legtöbb személyautót a világon 2020-ban. Mindeközben a VW, amelyik 9,3 millió autót adott el tavaly, a tervei szerint idén már az eladásainak 8%-át elektromos modellek fogják kitenni, ami minimum 750 ezer darabot jelent, ha nem nőnek az eladási számai idén a tavalyihoz képest.

A munkanélküliség papíron jól alakul Magyarországon, azonban ha a statisztikai torzításokat lehántjuk a számokról, egész más kép bontakozik ki. (Munkanélküli csak az lehet, aki aktívan keres munkát és két héten belül munkába is tud állni, aki már hetente egy órát dolgozik, az nem lehet munkanélküli és így tovább.) A portfolio cikke a témában erre.

Szintén friss hír, hogy az ország rendelt 5 millió kínai Sinopharm vakcinát, ami 2,5 millió ember beoltására elegendő. Az egyetlen komoly kérdés, hogy találnak-e 2,5 millió embert az országban, aki hajlandó lesz kínai vakcinával beoltatni magát. De majd meglátjuk. Biztos van még egy kis hely a raktárban néhány konténernyi oltóanyagnak a 300 milliárdért vett lélegeztető gépek mellett, ha mégsem találnak elég jelentkezőt. 🙂

(Eközben az oltásban élenjáró Izraelben is vannak problémák, a Bloomberg cikke erre.)

Ma már örülnünk kell, ha az euró 360 forintos ár alá csökken, így most örülhetünk, mert 358 forint most az árfolyama.

Úgy nőtt a hazai minimálbér, hogy közben euróban jelentősen csökkent a tavalyi nagyarányú forintgyengülés miatt. Továbbra is nálunk a legalacsonyabb a minimálbér összege a visegrádi négyek között, még a második legrosszabb érték is 50%-kal magasabb. (Ez a lengyel minimálbér.) A magyar minimálbér az átlagbér 40,3%-ának felel meg jelenleg.

2.3 milliárd dolláros beruházással bővíti a magyar jelenlétét a koreai SK Innovation akkumulátorgyár, Iváncsán épít új gyárat a meglévő komáromi üzemek mellé.

Share

154 hozzászólás

 • GinTonic
  Húsvétra legkésőbb enyhítenek a korlátozásokon, kell Lölő szállodáinak a vendég 🙂
  De nem lenék meglepve, ha ez március 12 lenne, 15-e hétfő és hosszú hétvége
 • KanapéVirológus
  @Törzsirodista
  Már megtörténtek amiket hiányolsz.
  – nyilvánosságra hozták a szerződést
  – export engedélyhez kötött mától

  EU nélkül láthatóan csak olyan vakcinákat tudnánk venni, amit a balkáni és az afrikai országok.

 • VAG
  Nem, nem az (eddig) 12 ezer halottal áll szemben a gazdasági kár, hanem azzal, amennyi halott lett volna (50e? 100e? isten tudja), ha nincsen a zárás. Az már egy kicsit jobban fájna. Nem az éttermeseknek, hanem mindenkinek. Mondjuk amíg ilyen szinten gondolkodnak emberek, hogy az egészséges emberek 80%-a “immunis” a vírusra, addig nincs mit tenni. Majd ha másodszor, harmadszor kapja el és akkor kerül kórházba, rájön.
 • Ernő
  en nagyon varom mi lesz ennek a vege. Beszallni nem tudtam mert a Freetrader kozolte h jah ma nem kereskedhetsz usa reszvenyekkel es helo. Tehat az arfolyam ugy nott meg igy is h egy csomo embert nem hagytak kereskedni. Es hogy lufi-e hat persze h az.
  En ezt mondom igaza van a kisembernek h duhos.

  Az n tippem az h feltoljak nagyon magasra az arat. Es a piaci szereplok majd azt sem tudjak miben higyjenek. Nem fog mukodni semmi mutato amit hasznalnak mert a kis spekik nem a logika menten mennek. Nem neznek mozgoatlago, egyszeruen csak duhosek. ez lesz a trigger egy hatalmas krachoz.

 • Ordas
  Jó lenne vakcina ügyben tisztán látni. Hírek vannak, hogy az Astrazeneca oltóanyag idősekre hatástalan. Kínában több tízmillió embert oltottak be kínai vakcinával, ott lecsengőben a járvány. A Pfizer vakcinában kínai alapanyag van (mint a legtöbb gyógyszerben). Úgyhogy passz…
 • IDSx
  Izrael esetében ha jól értem a pénz mellett a fejlett eü is szólt. Gyakorlatilag minden adott volt, hogy rövid idö alatt nagy mennyiségü, való életbeli adatot is adjanak a Pfizernek.

  Valószínüleg a közel-kelet többi országa is ez.
  Hülye lenne a gyártó olyan országokba szállítani, akik kevesebb pénz mellett alapvetö logisztikai gondokkal küzdenek, a 20-30% oltási kedv is 3-4 gyártóra oszlik szét = érdemi adat nem lesz belöle és a politikusok is összebénáznak mindent (tehát kb a teljes EU)…

  apnews.com/article/international-news-israel-coronavirus-vaccine-coronavirus-pandemic-benjamin-netanyahu-b30f9af2139e64794ce66c6c9b367b7b

 • KommentElek
  Nyárra lesz nyitás szerintem.
  A balatoni NER szállodák remek akciókkal várják a kedves pihenni vágyó magyarokat. Aztán kezdődik minden elölről szeptembertől szerintem.
 • Dorian Gray
  Eszembe jutott valami, butaság megint 🙂
  Ha van két etf, amik között az egyetlen különbség, hogy az egyik fizet osztalékot, a másik visszaforgat, akkor annak a kettőnek nagyjából együtt kellene mozogni az árfolyamának forgalomtól.függetlenül nem? Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan lenne, csak az osztalekfizetonel 800 millió font a méret, a visszaforgatosnal meg 56, ami nyilván a forgalomban is markáns különbséget fog jelenteni.
 • Joy
  Nem tisztességes a kormány részéről, hogy míg a szigorítások bevezetésekor arról beszéltek, addig tartanak, amíg nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma, most meg – mikor negyedére csökkentek a napi új esetek, és feleannyian vannak kórházban, ill. lélegeztetőgépen – az átoltottságot mondják, mint enyhítési feltételt. Emberi sorsokat tesznek függővé vakcinaszállítmányok bizonytalan idejű megérkezéséhez kötve.
  Jan 1-én nagyinterjút közölt egy Richter vezetővel az index. Úgy fogalmazott, hogy ez lehet az első járvány, amit átoltással fékeznek meg a csúcsán, ugyanis soha nem volt még ilyen.
  (Az adatok alapján a csúcsán azóta túl vagyunk, de a lezárásoktól függő emberi sorsok még a levegőben lógnak.)
 • jami
  Nem ajánlják 16/18 év alatt, 60/65 év felett. Nincs rendes papír. De igen, szerintem is legkésőbb júniustól nyitás lesz (addig sokat lehet spórolni az iskolák és egyetemek rezsi/labor stb. költségén). Az érettségizőknek korábban.
  No és addig átnyomható még néhány szuper és a vírushelyzet által egyáltalán nem indokolt változtatás. De a népek annyira örülnek, h végre mehet az élet, hogy fel sem tűnik, mi lesz pl. ősztől az egyetemekkel. Véletlenül épp akkor, amikor az EU majd főleg kutatási pénzeket ad…
 • tumpara
  Törzsirodista: azért engedik (engedték), mert ez az EU, nem Kína, hogy kapásból hatóságilag betiltsa egy magánvállalatnak, hogy oda szállítsa a termékét, ahova akarja. Vélhetően “csak” szerződésszegést követett el, arra meg kötbér jár, nem pedig határzár. Kivéve persze, ha nemzetgazdaságilag létfontosságú a termék, mert akkor itt tarthatja az EU a terméket; és miután kiderült a turpisság, így is tettek. De mint mondtam, ez nem Kína, itt előbb van a (bűn)elkövetés, s csak utána a “büntetés”. Persze eleve létfontosságúnak is nyilváníthatták volna a vakcinákat, csak senki sem gondolta, hogy lesz olyan pofátlan a vállalat, hogy inkább hatszoros áron Afrikába exportál, ahelyett, hogy az EU szerződéses igényeit elégítené ki.
 • McDennis
  Annyira agyhalottak. Rendelgetik tavaszra (amikorra valszeg a nyugati vakcinak is elerhetoek lesznek) a keleti orosz meg kinai vakcinat. Csak tudnám hova? Az emberek 1/3-a maximum aki beoltatna magat azoknak is a döntő többsége a nyugati vakcinat választaná.

  Én 26 évesen a vakcinapártiak közé tartozom de orosz meg kínai vakcinát kenjék a hajukra. Nekem nem kell. Elég megnézni mely államok oltanak ezekkel a vakcinákkal. Diktatúrák, féldiktatúrák, közép-ázsiai posztszovjet despota államok illetve Szerbia ahol még 30 éve az számított menőnek aki több ártatlan civilt végzett ki. No thanx 🙂

 • rmm
  Tudod, hogy megy ez: Ha mar nem ertunk a munkankhoz, legalabb tettessunk valamit es kozben lopjuk ki belole azt, amit lehet, hogy legyen valami haszna is. 🙂
 • maveryck
  “Az amerikai gazdaság 3,5%-kal zsugorodott az elmúlt évben, erre nem volt példa már 75 éve.

  Az amerikai elkezdett új ház építkezések és a kiadott új engedélyek száma is elérte a 2006-os rekordot, a járvány nem hogy betett volna a piacnak, hanem még növelte is a keresletet, éves szinten 15,2%-kal nőttek az eladások, az átlagár 8%-kal 355.900 dollárra nőtt.” Itthon is baj van a gazdasággal, mégis sokan nagyobb minimálbér akarnak, persze nem a munkájukat most elvesztők.

  Elég ellentmondásos ez a “válság”.

 • Gábor
  Első kézből a short squeeze-ről. Nem ítélkezek, mindenki maga vonja le a következtetést.
  Szerdán, amikor a GameStop(GME) $145 volt, szerettem volna long opciós pozíciót nyitni. A február 26.-án kifutó vételi opció olyan drága volt, hogy nem volt szívem megvenni (GME $145 Call Feb26’21@$55) ezért egy bull call spread-ot nyitottam. ($145 vételi opcio vétel, $175 vételi opció eladás) Nem részletezem, de ha február 26.-án a GME $175 felett van, nyerek $18.5, ha $145 alatt van, vesztek $11.5. Várjatok, még nincs vége.
  Csütörtökön láttam, hogy van lehetőség még benne, így részvényt akartam venni délután, mikor a GME $210 volt. Ahogy kiadom a vételi utasítást azt mondja az InteractiveBrokers, hogy csak eladhatok, nem vehetek. Felmerül benne, ha nem lehet venni, csak eladni, akkor ki veszi meg? Most a GME $325, de volt bőven $400 felett is.
 • Gábor
  Folyt.
  Lehet, hogy mégis igaz, ha a nagy hedge fund-ok nyernek, az szabad piac, ha a kisbefektető, akkor az piaci manipuláció. Van vételi opcióm AMC-re, Nokia-ra és BlackBerry-re is, kíváncsi vagyok, hogy fog kifutni.
  Nem vagyok AllinOne opciós kereskedő, általában csak konzervatív stratégiákat kereskedek és csak a F***ck you pénzemmel. Nem gazdagodok meg vele, csak egyféle intellektuális kihívásnak tekintem. És nem bátorítok rá senkit sem, ha mégis megpróbáljátok, csak annyi pénzzel tegyétek, amit nem sajnáltok elveszteni. És ez a poszt nem az opciós spekuláció reklámja, hanem a szabad piacba vetett hitem megingásáról szól.
 • AKK
  Szánalmasak ezek az adótanácsadók is, beszélnek össze-vissza, totál nem értenek a szakmájukhoz.
  Most komolyan nem tudnak szöveget olvasni?

  azenpenzem.hu/cikkek/onkent-csokkentik-az-iparuzesi-adot-az-onkormanyzatok-a-katasok-egy-reszenek/7453/
  “Az adócsökkentést a mikro-, kis- és középvállalkozások akkor kérhetik, ha árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 4 milliárd forintot. A vállalkozások csaknem 98 százaléka ebbe a körbe tartozik. Az elektronikus nyilatkozat nélkül ugyanakkor a kedvezmény nem jár, aki elfelejti beküldeni a nyilatkozatot a megadott határidőig, annak automatikusan a teljes iparűzési adót kell megfizetni – figyelmeztet Bagdi Lajos, a Niveus Consuting Group adótanácsadási üzletágának partnere.”

  A rendeletet elolvasva egyértelmű, hogy a tételes ipát fizető katásoknak ahol az ipa>=1% eredetileg, ott ipa=1% lesz.

 • AKK
  Itt a rendelet:
  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000639.KOR&dbnum=1

  Vicces amikor valaki Címeres Ökörként osztja az észt. (Bagdi Lajos, a Niveus Consuting Group adótanácsadási üzletágának partnere)
  Szomorú amikor az emberek gondolkodás nélkül elhiszik amit ezek mondanak.

 • usespanner
  Így van, ha valaki nem akarja oltatni magát, az saját felelősség, ne másokat korlátozzanak.

  Az oltási rekorder Izraelben csupán 10% lesz védett a jövő hétre (kétszeri oltás +1 hét az immunválaszra), és a teljes veszélyeztetett lakosság oltása február végén lezárulhat.

  Azaz csupán 1 hónap, és véget ér a halálozás.


  “Szóval a (nemzeti) statisztika annyit ér, mint tavalyi naptáron a légypiszok.”

  A magyar munkanélküliségi adatokat torzítják, az EuroStat dolga lenne, hogy egységes módszertan alapján mér. Úgy látszik nehéz dolog 2000 fő, 26 év feletti embert felhívni havonta, hogy ön munkanélküli, közmunkás vagy dolgozó-e…

 • Tibor 54
  Offtopic: A Curve a héten már háromszor játszotta el a bizalmamat. Két üzletben. Revolut van mögötte, mégis visszadobta a tranzakciót. A mai naptól a Curve létjogosultsága számomra erősen megkérdőjelezhető.
 • Dorian Gray
  en ha tudok hétfőn beleveszek…. na persze nem a lakást tolom be, csak valamennyit. Ha ezek tényleg akkora őrültek, akkor lehet keresni, csak időben ki kell szállni. Persze, hogy kinek mit jelent ez, az más kérdés. Mindenesetre odanézek néha az oldalra, és durván sokasodnak a kommentek, ki etf-et, ki konkrét fizikát. Nagyon nagy a harag az alapkezelok ellen, ami egy dolog, de melle meg hatalmas tömegű ember is van, aki összefog. Érdekes világra ébredtünk 2021-ben 🙂
 • patau
  Kb. annyira fontos egy vakcina „kínai”-sága, mint egy elektron „orosz volta” a távvezetékben. Nincs „kínai vakcina”, csak hagyományos: vírus-, fehérje alapú, ill.: új generációs mRNS, DNS, vírus vektor alapú oltás. Ill. előírásoknak (gyártási folyamat, klinikai vizsgálatok, stb.) megfelelő, vagy nem megfelelő oltás.
  Én első körben a már jól ismert hagyományost (pl.: amilyen a kínai is) választottam volna, mint egy még nem alkalmazott új technológiát (Pfizer). Bár már azt is elfogadom.
  Ha teljesíti a gyártási, minőségbiztosítási standardokat, és a fázis vizsgálatokat, akkor az oltási profil típus számít, nem a kelet-nyugatiság. Egyébként a Pfizerrel is voltak gondok, mint fentebb írták. A kínainak, meg ha meg van a fázis I-III vizsgálata, az számít. Nem az, hogy kelet-Csilin tartományban milyen regisztrációs, meg adminisztrációs hanyagságok merültek fel, mert „titkolnak valamit”.
 • Ricky Gervais

  A logikad kb. olyan, mintha azt mondanad, hogy minek tiltani az ittas vezetest, mikor alig 360 ember halt meg 2020-ban emiatt, hat most ezert ne igyon 5 millio sofor?

  Mert ha nem lenne buntetendo az ivas, akkor is ennyi baleset lenne ugye?

  A lezarasok alatti halalozasi aranyt nyugodtan szorozd meg ottel-hattal, ha szeretned tudni mi lenne lezarasok nelkul, foleg ha osszeomlana az egeszsegugy.

  Gondolom az sem lenne szamodra problema, ha az ellathatatlan mennyisegu Covidos miatt elkezdenenek meghalni a sziv es egyeb mutetre varok, akikre mar nem jutna szemelyzet.

  Az amerikai statisztikak szerint a Covidban elhunytak 51.3%-a 75 ev alatti, 26.3% pedig 64 ev alatti, es az osszes elhunyt 24,7%-anal pedig nem talaltak semmilyen kronikus problemat ami miatt veszelyeztetettek lettek volna.

  Meg mielott azt hinnenk, hogy minden veszelyeztetett tudja magarol, hogy az.

 • #mindmeghalunk
  “amennyi halott lett volna (50e? 100e? isten tudja), ha nincsen a zárás.”
  Valószínűleg nem lenne nagyságrendi különbség, nem sok összefüggés látszik a zárások erőssége és a kórházba kerülők száma közt:
  ourworldindata.org/grapher/current-covid-hospitalizations-per-million?tab=chart&stackMode=absolute&time=2020-03-01..latest&country=GBR~ITA~BEL~SWE~HUN
  A laza svédek és a kemény belgák, olaszok is jobbak nálunk…
 • Copywriter
  Kíváncsiságból megnéztem a bruttó minimálbér, a bruttó bérminimum és az aktuális euró árfolyam közötti összefüggést 2010 és 2021 között:

  2010.01.04. 1 EUR = 269,50, Minimálbér: 73 500 Ft (272,73 EUR), Garantált bérminimum: 89 500 Ft (332,10 EUR)
  2011.01.03. 1 EUR = 278,85, Minimálbér: 78 000 Ft (279,72 EUR), Garantált bérminimum: 94 000 Ft (337,10 EUR)
  2012.01.02. 1 EUR = 315,28, Minimálbér: 93 000 Ft (294,98 EUR), Garantált bérminimum: 108 000 Ft (342,55 EUR)
  2013.01.02. 1 EUR = 292,96, Minimálbér: 98 000 Ft (334,52 EUR), Garantált bérminimum: 114 000 Ft (389,13 EUR)
  2014.01.02. 1 EUR = 297,79, Minimálbér: 101 500 Ft (340,84 EUR), Garantált bérminimum: 118 000 Ft (396,25 EUR)
  2015.01.05. 1 EUR = 319,14, Minimálbér: 105 000 Ft (329,01 EUR), Garantált bérminimum: 122 000 Ft (382,28 EUR)

  folyt köv.

 • Copywriter
  folyt.

  2016.01.04. 1 EUR = 315,68, Minimálbér: 111 000 Ft (351,62 EUR), Garantált bérminimum: 129 000 Ft (408,64 EUR)
  2017.01.02. 1 EUR = 309,40, Minimálbér: 127 500 Ft (412,09 EUR), Garantált bérminimum: 161 000 Ft (520,36 EUR)
  2018.01.02. 1 EUR = 309,57, Minimálbér: 138 000 Ft (445,78 EUR), Garantált bérminimum: 180 000 Ft (581,45 EUR)
  2019.01.02. 1 EUR = 322,16, Minimálbér: 149 000 Ft (462,50 EUR), Garantált bérminimum: 195 000 Ft (605,29 EUR)
  2020.01.02. 1 EUR = 329,99, Minimálbér: 161 000 Ft (487,89 EUR), Garantált bérminimum: 210 600 Ft (638,20 EUR)
  2021.01.04. 1 EUR = 360,90, Minimálbér: 167 400 Ft (463,84 EUR), Garantált bérminimum: 219 000 Ft (606,82 EUR)

  Ebből az látszik, hogy a német multinak 2021-ben ugyanannyiba kerül a magyar munkás órabére, mint 2019-ben. Nesze neked felzárkózás, ráadásul ez gazdasági fellendülés alatt volt.

 • matetoth

  ezt az érvet már máshol is láttam, de akkor sem értettem. Láttál már valakit, aki csak úgy dollárba/euróba/forintba fektet? Mert én még soha. Olyat láttam, hogy ebbe a vállalatba, vagy annak az államnak az igérvényébe (kötvény). Rövidtávú spekuláció van, de csak úgy pénzben tartani hosszú távon tuti bukó, szinte senki nem csinálja (esetleg likvid eszközbe). Szóval ez pont BTC ellenérv…
 • Diamond Hands
  Szerintetek mi lesz a #GME sztori vége? Ugye hatalmas nagy kereslet van rá: kisbefektetők venni akarnak, a hedge fundok Short pozit zárni(ami szintén vételnek felel meg), eladni meg nem akar senki. Azt viszont nem értem hogy a Gamestopot mi állítja meg abban hogy részvényt bocsásson ki, ahogy az #AMC is kapva az alkalmon, gyenge 44 milliót bedobott a piacra. A hedge fundok tuti hogy nem zárták még le a short pozícióikat hatalmas nagy veszteséggel, inkább fizetik a prémiumot tovább. Simán elhózodhat ez még heteket.
 • örök körök
  Azért a nagy GME “tőzsdei forradalom” kapcsán azt tegyük hozzá, hogy az, amit a kisbüfik csinálnak együttes erővel, azt egy hedge found nem tehetné meg, mivel úgy megbüntetnék árfolyam manipuláció miatt, mint az állat. Úgy is lehet nézni, hogy ha a kisbüfik egy alapkezelőnek adják oda a pénzüket, akkor annak a mozgásköre erősen korlátozott, ha a közösségi médiában adja ki az utasításokat egy önkéntes “alapkezelő” a kisbüfiknek és így rendelkezik azok pénze felett, akkor viszont nincs korlátozás.

  A másik oldalról nézve viszont a 100+% short arány (=rengeteg naked short) sok kérdést feltesz azért. Sosem értettem ezt miért nem lehet rendesen szabályozni. A short az egy rettentő hasznos találmány (kisimítja az eséseket), de abban még a befektetők nagy része is egyetért, hogy a naked short színtisztán csak kárt okoz a tőzsdén.

 • Kiszamolo
  Mindmeg, jaja, mert a ritkán lakó, távolságtartó, szabálykövető svédek meg az egymás nyakában élő fegyelmezetlen olaszok pont tök egyformák.
 • Kiszamolo
  Patau, egy vakcinát nem véletlenül kell tesztelni: idősekre, allergiásokra, asztmásokra, gyerekekre, és így tovább.

  S nem viccből várják el ezek valódiságát dokumentáló leírást.

  Az édeskevés, hogy hatékony-e. Bár még erről sincs rendes adat.

  A gyógyszereknél sem az a legfontosabb, hogy az adott betegségre használ-e, hanem hogy “100 esetből egyszer előfordul, 1000 esetből egyszer ilyen mellékhatás, terhesség alatt nem ajánlott, vesebetegek csak külön orvosi utasításra” és a többi.

  Egy kínai diktatúrában, ahol a világ egyik legerősebb cenzúrája üzemel, arról sem tudnál, ha minden századik ember belehalna.

  Bónuszkérdés: miért csak 3.5% LESZ tervek szerint majd valamikor, talán hamarosan a kínai oltási arány és miért nincs 1% se az orosz?

  Miért nekünk akarják eladni, ha több száz millió, sőt milliárd adag kell még nekik is?

 • Hufeisen
  Azt mondják, ezek a reddit-huszárok kinézték maguknak az ezüstöt is. Lehetséges, hogy meg tudják mozgatni az árát? Azért az mégsem egy futottak még cég részvénye.
 • Dorian Gray
  tulajdonképpen ugye a megelőzési paradoxont mondtad el 🙂 mondjuk azt meg elég sok ember nem fogja fel, én is megkaptam mar érte, mikor próbáltam elmagyaràzni, hogy “akkora f@szagot aztán összehordani…”. Na mondom ez aztán a vitakultúra 🙂
 • Inevitable
  Gray
  elvileg a kifizető, és visszaforgató ETF árfolyama hasonló kell, hogy legyen. Ha TBSZ-re veszed hosszútávra, érdemes a visszaforgatót venni, mert az osztalék kifizetések csak “porosodnak” majd a tbsz számládon, ha pedig össze is jön annyi pénz, hogy vegyél 1-1 db etf-et a felhalmozott összegből, elég rendesen jattolni kell a brókernek.
 • Dorian Gray
  köszi en is igy gondoltam, és pont ezért veszem mindig a visszaforgatót, csak fura ugye a gondolat, hogy kvázi nulla forgalommal is megy fel az értéke, de hat így logikus, mert nem konkrét termek hanem valami mögöttes dolgot képez le.

  ket nap alatt ment kb 10%ot, és meg csak igazán tegnap este kezdtek venni, Ázsiában, Európában is (nezem azt a reddit forumot), amikor már ugye kb csak Amerikában volt nyitva valami, szoval, kíváncsi leszek a hétfői nyitásnál mi történik.

 • usespanner
  A magyar és a német gazdaság közötti különbség lassan szűkül, pedig a sokat emlegetett pénzügyi stabilitás évek óta megfelelő (OECD) és az oktatás se marad el sokkal Németországétól (PISA 2018 survey), valamint az infrastruktúra is kiváló (autópályák, internet, városi közlekedés),

  Viszont a mi munkaerőpiacunk az OECD tagállamok között az egyik leggyengébb.

  A bővülést nem tudtuk kiasználni, hiányzik a külföldre távozott 400.000 honfitársunk és míg a kormány tényleg nulla közelébe küldte tavaly a munkanélkiséget, a legégetőbb kihívásra (munkaerőhiány) képtelen válaszolni.

  Miközben a hazánkkal megegyező népességű Csehország tavaly laza 50.000 munkavállalót “importált”.

 • Németo.ból olvasó
  Mindkét téma nagyon jó,csak a hozzászólások összeömleszve érkeznek.
  Az oltás is,a tözsde is megért volna egy külön topikot.A németeknél is lehet az oltásra online regisztrálni,vendégmunkásoknak is.
  És az valószínűleg nem kínai.
 • Unemployed
  Nem lesz gond a kínai vakcinával, el fog fogyni mind. Az elején lesz bizonytalankodás, de ahogy látják majd, hogy akik megkapták, azoknak semmi bajuk nem lett tőle, majd szépen bevállalják.
  Külföldre se lehet majd menni oltás nélkül, foci EB (ugye itthon lesz és nem lesz külf-i néző), olimpia, szépen majd mindenki belátja, hogy be kell vállalnia azt a 0,0000001% kockázatot azért, hogy visszanyerje a régi életét.
  Esetleg az őszre lekötött vakcinákra nem lesz már igény, de azok belekerülnek majd mondjuk 20milliárd forintba, amit az állam 1héttel korábbi nyitással már vissza is nyer.
  Nagy hiba volt az EU-tól a vakcina árán vacakolni és időt veszteni, mert az így elhúzódó oltások miatt 1000x,ha nem 10000x nagyobb veszteséget nyel be a gazdaság. Most a vakcina ára nem számít.

  Nem vagyok narancs, de a vakcinapolitika nagy plusz pont a kormánynak, cselekszenek, nem sodródnak. Így kell csinálni

 • crs

  A Peterffy (IBKR) azt nyilatkozta azert korlatoztak hogy az ugyfeleket es magukat is vedjek, mert feltek hogy a clearing soran kiderul hogy az opciok lehivasat a kiirok egy resze nem tudja majd teljesiteni. Ez kicsit fura mert elvileg az IBKR maganak intezi a clearing-et is, mig mashol pl Schwab lehetett folyamatosan adni-venni korlatozas nelkul.


  A buntetes remek dolog, hisz a Point72-es Stece Cohen-t is mennyire eltantoritotta az eltiltas 2018-ig meg a billios penzbuntetes most meg megis a Citadel-el egyutt toltak 2.75billio dollart a Melvinbe akinek beragadtak a shortjai a GME-be.
  A WSB-n kulon kerik az embereket hogy lehetoleg NE szervezodjenek hanem csak ha ugy gondoljak vegyenek reszvenyt hogy ne legyen torvenybe utkozo amit csinlanak.
  We like the stock.

 • csizkek
  “A Pfizerről és Modernáról is vannak problémák” Relativizalsz es szalmababozol. a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
  Helyesen az esemenyek sorrendje: merce.hu/2021/01/19/nyomast-gyakoroltak-az-europai-gyogyszerugynoksegre-hogy-hagyja-jova-a-pfizer-vakcinajat/
  Az EUs engedelyeket a problemak javitasa utan adtak ki! Erezheto a kulonbseg?

  “Azonkivül az oltástechnológiája teljesen új” Nem uj, csak ujabb. Csereben nem okoz autoimmun problemakat mint az elolt virusos kinai. Itt erthetoen elmagyarazza a hozzaerto es nem a fotelszakerto: prezi.com/v/gceq7_yqkxgp/vakcina-kerdesek-valaszok/?fbclid=IwAR0m5tgPSdam80ktKZvPH3ZlpxnKf6vB4koI1gV1KyfBmFlr7sZkowJbAwQ

 • jurta
  ggg
  2021-01-29 at 20:58

  “Lassan egy éve megy ez a bohóckodás, kb itt a tűréshatár.”

  Az ilyen szólásokon (nem csak tőled, rendszeresen hallom, főleg ahol a neten lehet szólani) akkorákat derülök mindig.

  Gondolom, 1915 nyarán is ezt mondtátok volna ezzel a bizonyos “világháborúval” kapcsolatban. (Esetleg ha dinoszauruszok lettetek volna, akkor, amikor az óriásmeteorit-becsapódás után már egy hónapja porfelhő homályosította el az eget.)

  Azt elmondani, hogy sz*ul érzed magad valami tartós kellemetlenség miatt, rendben van. (Én is, többé-kevésbé.) Azt mondani, hogy mivel ma éppen már alig bírod tovább, ezért hamarosan márpedig vége legyen, kb. 8-12 évesek természetes érzelemvilága.

 • Szabolcs
  matetoth
  2021-01-30 at 13:39

  nincs érvem a BTC mellett, sőt, mint mondtam, nincs is nekem egy kanyi se. Csak az érvet kritizáltam, miszerint azért ne tartson valaki, mert nem termel semmit.

 • Szabolcs
  Diamond Hands
  2021-01-30 at 13:41
  Valszeg a termék ettől még nem lett értékesebb, tehát aki beleragad a drága pénzen vett részvényébe, az qva nagyot bukik. Nem kevés reddites ilyen lesz.

  Vakcina/nyitás: Ugye azért érdekes ez nektek, mert érintett iparágban dolgoztok, vállalkoztok. Mert amúgy ezek a “korlátozó intézkedések” a vicc kategória, nem komoly zárás, a hatása is ezért korlátozott. Persze tudom, este 8 után ugrásszerűen jobban fertőz.
  Magánemberként az, hogy nem jársz moziba, kocsmába, és allyoucaneat étterembe, és nem csapsz hosszú hétvégéket Siófokon, az lehet kényelmetlen, de talán nem elviselhetlen. Akár még hosszabb távon sem. A távoktatás más kérdés, de azt is lehetne jobban és hatékonyabban, de azért egyetemen nem létezik, hogy eddig mindig mindenki bejárt órákra. Mi még nem tettük, lehet a maiak jobbak? Persze az orvosin a gyakorlat kéne, nem mondom, hogy ideális…

 • csizkek
  “Mindenesetre én egyik oltást sem vagyok hajlandó felvenni, mivel teljesen egészséges vagyok és fiatal a vakcina sokkal nagyobb kockázatot jelentene számomra,oltassák magukat azok akikre veszélyes a koronavírus.”
  Darwin dijjas utolso mondatok egyike. Sajnos Mo.-on is van ra pelda par hasonlo okostol. Ettol persze sajat dontesed, hogy mit vallalsz.
 • esemve
  Feliratkoztam az oltasra. Tudom nem kotelezo elfogadnom a felajánlott oltast, de kifejezetten tartok tole, hogy ha felhivnak h akkor most van kinai es oltananak en pedig azt visszautasitom, akkor total kikerulok a rendszerbol es igy jartam, vagy ha lesz normalisan tesztelt nyugati akkor kaphatok-e belole? Ezert aggaszt ez a nagy keleti teszteletlen vakcina beszerzes dolog mert az lesz a vege, hogy vagy az vagy semmi, miközben inkabb varnek meg 1-2 honapot, hogy rendes vakcinat kapjak…
 • tip
  „a kifizető, és visszaforgató ETF árfolyama hasonló kell, hogy legyen“ – éppen hogy nem; a visszaforgató ETF árfolyama éppen az osztalékok miatt meredekebben nő. Én olyan helyen élek, ahol a visszaforgató ETF-ek adózása nekem teljesen átláthatatlan, úgyhogy csak kifizető ETF-et veszek. Rendszeres befizetés üzemmódban, ha jön osztalék, következő hónapban több ETF-et kell venni, tranzakciós költség attól nem vagy elhanyagolható mértékben fog változni.
 • csizkek
  “Ruszki+kínai vakcinával millió számra oltanak, felesleges parázni, ha lenne komoly mellékhatás az már kiderült volna.”
  Ezekkel csak diktaturakban oltanak. Szerinted mi derul ott ki? Oroszok, kinaiak miert hazalnak a sajat teszt sz.rjaikkal, miert nem orszagon belul oltanak? Es miert csak diktaturaknak tudjak eladni a tesztvakcinakat?
 • csizkek
  “Senki nem olyan hülye, mint az ellenzéki politikusok. Aki nem kéri az elérhető vakcinát, az az életével játszik.”

  LAtom feljott a tananyag. NINCS elerheto orosz es kinai vakcina. Orosz es Kinai TESZTvakcina IGERETEK vannak, teljesen ISMERETLEN hatas/riziko/technologiai informacioval. Erezheto a kulonbseg? Raadasul ezek amugy se lennenek adhatoak 65+-osaknak a gyarto szerint se. Alatta meg ki az a hulye aki egy ismeretlen oldattal kiserletezik magan? Te?
  (Mondjuk van olyan ismerosom aki igen. De o az orosz sz.rt is SZOVJET vakcinanak hivja. Azok a franya 40 evvel ezeletti fideszes berogzodesek ugye:) )

 • csizkek
  Meg december elejen vitaztam itt vkivel, hogy huhahuhaaaa, jab vegen mar vege ennek az egesznek, nem kell itt a covid para.:) Ahha, akkor is a nemet szakemberek jovo ev osz-tel normalizalodast vartak a legjobb esetben. Szerintem ha beindulnak a nemet gyarak(ak) akkor talan ez meg osszejohet. De nyarig itt semmi nem lesz szvsz
 • csizkek
  “A németeknél is lehet az oltásra online regisztrálni,vendégmunkásoknak is.”
  Hol? En eddig ugy tudtam, hogy majd ertesitenek melyik oltasi csoportba kerul az ember..