Heti gazdasági hírek röviden

A hét talán legfontosabb híre, hogy a reddites fórumozók és a shortosok összecsaptak, néhány kisebb részvény felett, mint a régóta lefelé menetelő, számítógépes játékokat forgalmazó GameStop üzletlánc vagy a mozihálózatáról híres, most éppen elég rossz bőrben lévő AMC részvényeivel. Sok lúd disznót győz alapon komoly veszteségeket okoztak a shortosoknak (volt, akit ki is kellett menteni), közben a Robinhood és néhány másik platform a befektetőt védelmére hivatkozva kvázi betiltotta a kereskedést ezekkel a papírokkal. A példa kedvéért a már említett GameStop árát 4 dollárról 483 dollárra pumpálták kedd reggelre, amikor is a Robinhood bejelentette a korlátozást. Ezt némileg enyhítették pénteken. (Sokat segített nekik, hogy 101%-os mértékben volt shortolva a GameStop, ami csak matematikailag tűnik lehetetlennek, így nagyon könnyű volt a menekülő shortosokat belekergetni az egyre magasabb árakba.)

Sokak szerint ez egy új forradalom, ahol a kisemberek közössége kétvállra képes fektetni a Wall Street nagyágyúit is. “Ha egy hedge fund tesz tönkre egymillió kisbefektetőt, az hatékony piacok, ha egymillió kisbefektető tesz tönkre egy hedge fundot, az piaci manipuláció?!” “Ha a dolgozó kisemberek akarnak pénzt csinálni a tőzsdén, az kapzsi mánia, ha a milliárdosok lesznek gazdagabbak 1.1 billió dollárral egy év alatt, az pedig a normál működés?!” Ilyen és ehhez hasonló forradalmi megnyilvánulásokkal vannak tele a közösségi oldalak.

S ha már Robinhood, csütörtökön megbüntették a céget 65 millió dollárra, mert elfelejtette elárulni az ügyfeleinek, hogy a cég bevétele a tranzakciós adatok eladásából származik. S a piaci őrület a céget is anyagi őrületbe kergette, kénytelen volt több száz millió dolláros hitelt felvenni, hogy legyen pénze kitisztázni a rengeteg tranzakciót.

A General Motors is bejelentette, hogy 2035 után már nem fog mást, csak elektromos autókat gyártani, illetve másik hír, hogy szövetkeztek a Microsofttal is az önvezető megoldásuk tökéletesítése céljából.

Közben az új amerikai elnök le akarja cserélni az összes kormányzati gépjárművet elektromosra, ez hatszáznegyvenöt ezer darabos tételt jelent, igaz, évente csak 50-60 ezer új gépjárművet vesznek. A gond az, ahogy jó néhányan rámutattak, hogy egyelőre nem gyártanak olyan amerikai autókat elektromos verzióban, amikre szüksége lenne a kormányzatnak. De ez még változhat a következő években. S ha ez még kevés lenne, egyedül a Tesla éri el az 50% feletti amerikai alkatrészarányt (ő is éppen csak), a többi amerikai vagy Amerikában gyártó cégnél ez jó esetben 35% körül van, így igen nehéz lesz amerikai gyártmánynak minősülő elektromos autókat beszerezni.

Biden közben (egyelőre) egyéves moratóriumot is bevezetett az új olaj és gázkutak nyitására, amelyiket szövetségi terüleken akarnak nyitni. Ki is borultak az olajtermelők, attól félnek, nem ez az utolsó csapás, amit el fognak szenvedni Joe Biden kormányzása alatt. Számításaik szerint ez az egy tiltás egymillió munkahelybe fog kerülni nemzeti szinten, különösen a déli, nagy olajkitermelő államok érintettek az ügyben. Cikk erre.

Mindeközben az Egyesült Államokban 80% a fosszilis energia aránya, így talán van tere a változásnak. Mondjuk szép kis harc lesz innen elérni Biden elnök zéró emissziós tervét 2050-re.

Az amerikai fogyasztók költekezése már második hónapja csökkent decemberben, ennek hallatán némi esés lett a tőzsdén. Miután az amerikai gazdaság a fogyasztásra épül, ez az egyik legfontosabb mérőszám. Azért a teljes képhez hozzátartozik, hogy a decemberi “zuhanás” 0,2%-ot tett ki, ami azért talán még túlélhető. Különösen annak fényében, hogy újabb pénzeső várható a kormánytól, ami élénkítheti a költekezési kedvet. Mindeközben a megtakarítási ráta továbbra is nagyon magas, 13,7%. ami a normál érték duplája, illetve a jövedelmek is nőttek 0,6%-kal decemberben. (Igaz, a munkanélküliség újra elkezdett emelkedni decemberben, amire nem volt példa tavasz óta. Decemberben 9 millióval kevesebb embernek volt munkája, mint egy évvel ezelőtt.)

Az amerikai jegybank elnöke is azt nyilatkozta szerdán, hogy messze még a teljes talpraállás, így 2023-ig biztosan marad a nulla százalékos kamat politikája.

Az amerikai gazdaság 3,5%-kal zsugorodott az elmúlt évben, erre nem volt példa már 75 éve.

Az amerikai elkezdett új ház építkezések és a kiadott új engedélyek száma is elérte a 2006-os rekordot, a járvány nem hogy betett volna a piacnak, hanem még növelte is a keresletet, éves szinten 15,2%-kal nőttek az eladások, az átlagár 8%-kal 355.900 dollárra nőtt. A munkaerő 23,7%-a jelenleg otthonról dolgozik, ezért komoly elvándorlás kezdődött a zsúfolt és drága nagyvárosokból a külvárosok felé, illetve a 30 éves fix hitelek kamata is 2,77%-os átlagon áll, így minden adott a túlfűtött kereslethez.

Eddig az összes recesszióban hatalmasat zuhantak az ingatlanárak, a mostaniban régen látott emelkedést mutattak be.

Az emberek továbbra sem vesznek új ruhát, az utolsó negyedévben 23%-kal csökkent a H&M ruházati lánc forgalma, miközben a raktárkészlet értéke eléri az éves forgalom 20%-át. Tavaly 16 ezer állást szűnt meg a cégnél és idén további 250 üzletet terveznek bezárni.

A Toyota néhány év után visszavette a vezetést a VW-től, újra ő adta el a legtöbb személyautót a világon 2020-ban. Mindeközben a VW, amelyik 9,3 millió autót adott el tavaly, a tervei szerint idén már az eladásainak 8%-át elektromos modellek fogják kitenni, ami minimum 750 ezer darabot jelent, ha nem nőnek az eladási számai idén a tavalyihoz képest.

A munkanélküliség papíron jól alakul Magyarországon, azonban ha a statisztikai torzításokat lehántjuk a számokról, egész más kép bontakozik ki. (Munkanélküli csak az lehet, aki aktívan keres munkát és két héten belül munkába is tud állni, aki már hetente egy órát dolgozik, az nem lehet munkanélküli és így tovább.) A portfolio cikke a témában erre.

Szintén friss hír, hogy az ország rendelt 5 millió kínai Sinopharm vakcinát, ami 2,5 millió ember beoltására elegendő. Az egyetlen komoly kérdés, hogy találnak-e 2,5 millió embert az országban, aki hajlandó lesz kínai vakcinával beoltatni magát. De majd meglátjuk. Biztos van még egy kis hely a raktárban néhány konténernyi oltóanyagnak a 300 milliárdért vett lélegeztető gépek mellett, ha mégsem találnak elég jelentkezőt. 🙂

(Eközben az oltásban élenjáró Izraelben is vannak problémák, a Bloomberg cikke erre.)

Ma már örülnünk kell, ha az euró 360 forintos ár alá csökken, így most örülhetünk, mert 358 forint most az árfolyama.

Úgy nőtt a hazai minimálbér, hogy közben euróban jelentősen csökkent a tavalyi nagyarányú forintgyengülés miatt. Továbbra is nálunk a legalacsonyabb a minimálbér összege a visegrádi négyek között, még a második legrosszabb érték is 50%-kal magasabb. (Ez a lengyel minimálbér.) A magyar minimálbér az átlagbér 40,3%-ának felel meg jelenleg.

2.3 milliárd dolláros beruházással bővíti a magyar jelenlétét a koreai SK Innovation akkumulátorgyár, Iváncsán épít új gyárat a meglévő komáromi üzemek mellé.

Share

154 hozzászólás

 • csizkek
  “Nem vagyok narancs, de a vakcinapolitika nagy plusz pont a kormánynak, cselekszenek, nem sodródnak. Így kell csinálni”

  CSelekszenek? TEszt vakcina igereteket vettek k nagy penzert:) Ez csak duma.. Megint csak az EU ellensegkep es szabadsagharc. EU hulye, mi okosok vagyunk. Lofa.. Mo.-on akkor lesz beoltva a nep ha az EU hozza vegre a vakcinakat. Elindul a nemet biontech-es uj gyar etc.. Ki a fene akarja magat beoltatni egy nem dokumentalt akarmivel?

 • csizkek
  pharmazeutische-zeitung.de/biontech-impfstoff-wird-auch-in-nrw-produziert-123028/

  Februartol a MArburg-i Biontech gyarban lesz covid vakcina gyartas.
  Fentebb volt kerdes, hogy a tobbi vakcinagyarto miert nem all at mar engedelyezett vakcina gyartasra. Szoval a cikk szerint a Baxter fog a Halle-i “gyarban” Pfizer-Biontec vakcinat gyartani. MArciustol.
  Ez Nemeto, de ha jol tudom, Belgium, Franciao hasonlo utemezesben bovit covid vakcina gyartast. Ergo Marcius-ra varhatoak hogy beinduljanak jobban a szallitasok.

 • Szabolcs
  csizkek
  2021-01-30 at 15:59
  “Ruszki+kínai vakcinával millió számra oltanak, felesleges parázni, ha lenne komoly mellékhatás az már kiderült volna.”
  Ezekkel csak diktaturakban oltanak.

  Freud beszélt belőled: nos, ezért lesz nálunk is. 🙂

  Na jó, most viccen kívül, maga a virus elleni vakcina a koronavírus típusokra nem mai találmány. És hogy most az egyikre célozva készült el egy verzió, az azért nem akkora kockázat, mert “kínai/orosz/ugandai. A himlő ellenit bevállani, na ahhoz kellet vér a pucádba 🙂

 • Neandervölgyi
  Szerintetek lehet egy Népek tavasza forradalom, mint a 19. században? Én úgy gondolom, ha tele lesz az emberek töke a kizsákmányoló kormányokkal, akkor akár be is következhet. Akkor nem lennék a politikusok és pénzemberek helyében. Rég volt már háború és az emberi természet valahogy nem veti meg.
 • vakcinás
  @crs: milliárd lesz az (billion), nem billió (trillion) 🙂
  Amúgy aki ebbe valami “wall street kifektetését” vizionál, az nem nagyon látja, mi van. Egyrészt a Melvin egy 12 milliárdos hedge fund (a felpumpált tőzsde meg 50 000 milliárd), szóval légypiszok, persze nekik most elég szarügy (megérdemlik), de aki ebben valami forradamalt lát, hát az hm…
  A másik, hogy long pozícióban is nagy többségében nem retail investorok vannak, így ezen kaszálni is legnagyobb a “wall street” fogja. Egyébként az sem ördögtől való gondolat, hogy még van/lesz itt fentebbről shortolás. Aki meg még most beszáll, annak szívesen eladok egy-két hidat 🙂

  @szabolcs: a termelőset nem én írtam. Én azt írtam, hogy a bitcoin mögött nincs semmi gazdaság, míg pl. a forint mögött van. Forintban tudsz adót fizetni meg házat meg kenyeret venni. A forintért valaki garanciát vállal bizonyos mértékben. A bitcoinért nem.

 • Dorian Gray
  Miklós, ha nem akadsz ki a kérdésen, és nem véled feleslegesnek a billentyűkoptatást, akkor megkérdezném, elméleti alapon, hogy a reddites brigád mit érhet el reálisan az ezüsttel? Nyilván az ilyen jellegű befektetés nem teljesen kompatibilis a blog szellemével azért.
  Mondják,hogy kb 250x több a short, meg, hogy alulértékelt, mert fizikailag 1:8 az arány az arannyal, árban meg 1:70 stb. De ez azért egy más kávéház, mint egy évek óta haldokló cég shortosait visszaszorítani. Valahol olvastam, hogy a JPMorgan (mint főellenség) önmagában ül annyi ezüstön, hogy a saját shortjait azzal le tudja zárni.
  Nyilván az árfolyamot felnyomják valameddig, Biden idézetet is lobogtattak, hogy szerinte is 50$ körül lenne a normális ár, 25 helyett. De azért azokhoz a vérmes álmokhoz, hogy elkergetik a shortosokat, hatalmas veszteséggel, mint a GMEnél, nem biztos, hogy nagy reményeket kellene fűzniük.
  köszi
 • ggg

  Nem csak nekem, hanem az otthonülő nyugdíjasokon és a reflektorfénybe került víruscelebeken kívül kb mindenkinek elege van. Hollandiában megpróbáltak kijárási tilalmat bevezetni. Azóta a kormány megbukott.
  Értelmetlen szigorítások, minden országban más baromságot találnak ki, a számok mégis hasonlóak. A beígért hullahegyek sehol (persze, mennyi lenne ha…). Svédországra már nem is merek hivatkozni.
  Egyébként mondd már meg, hogy ha az idősek és a krónikus betegek be lesznek oltva nyárig biztosan, akkor mi értelme is lesz a maradék lakosságot oltási könyvvel vegzálni és továbbra is korlátozni?

 • Ricky Gervais
  Minden kekeckedes nelkul kerdezem, mert mar tobben irtak igy, hogy az oltast FELVENNI, az az orszag mely teruleten hasznalt kifejezes?
  Nekem teljesen idegen.
 • GrandMasterB

  A holland kormány bukásának semmi köze a vírushoz vagy bármiféle kijárási tilalomhoz:
  telex.hu/kulfold/2021/01/26/hollandia-kormany-lemondas-csalas-adohivatal-botrany

 • usespanner
  ,
  Az a baj az accumulating ETF-el, hogy ugyanúgy fizetsz osztalékadót, márpedig 5% (infláció feletti) tiszta nyereség esetén az ötödét annak el is viszi.

  Ha az ETF költsége 0,8% akkor már a profit harmada ment a levesbe.

  TBSZ ide vagy oda.

  @miklós,
  A kínai diktatúrában az ember értékes, azért ez nem Afrika vagy Afganisztán.
  Feltűnne, ha minden 100. cégvezető meghalna. Míg egy kecskepásztor még a szomszéd faluban sem tűnik fel.

 • Ivan Olsen
  Esélytelen. Szerencsére pont az ellenkező irányba halad a világ.
 • -nb-
  kici kinai vaccina lenni jó, veced 50 eladod népednek 5000 😉
 • Firpo
  “Ezekkel csak diktaturakban oltanak.”
  Szerbia mióta diktatúra?

  Nem értem miért hiszik azt egyesek, hogy bárkinek érdeke lenne káros vakcinával oltani. Kínának/oroszoknak ez egyértelműen presztízskérdés, amivel ha besülnek akkor örökre leírják magukat az egész világ előtt. Arról nem beszélve, hogy a Fidesznek egy ilyen fiaskó a garantált bukást jelentené, és ha valamit akkor a saját hatalmukat jelentő döntést biztos jól meggondoltak.

  Érdekes, hogy az Astrazeneca is ugyanúgy ködösít, neki mégis el van nézve mert nyugati.

 • Névtelen

  bayern-ben itt: impfzentren.bayern/citizen/
 • Csizkek
  “ egy verzió, az azért nem akkora kockázat, mert “kínai/orosz/..“
  Nyilvan nem az a baj jogy kinai es orosz, nem is ez volt a lenyeg, ahogy irtam is. Hanem hogy ezek TEST vakcinak, phase 3 nelkul. Melyeket politikusok engedelyeztettek erovel. Nekem semi bajom azzal amelyiket a szakmai szervezetek es fuggetlenek megneznek es elfogadnak. Tok mindegy hogy orosz vagy kinai. De nem ez tortenik. Senkinek nem azzal van baja hogy ez kinai vagy szovjet (bocs ez a nev jobban passzol a neres banda kommunikaciojaba 🙂 )
 • Szabolcs
  Neandervölgyi
  2021-01-30 at 17:17

  szerintem nem lesz, legalábbis nem a fejlett világban, ahobá még mi is belelógunk.
  A kormányt nem kell felkoncolni, mert a kormány elvileg leváltható, max egy-két helyen nehezebben. Ha a kormány megy, a hivatalok a legtöbb helyen mennek tovább, így az élet is. Elég kevesen halnak éhen manapság, vmi védőháló van, a miénknél a legtöbb helyen sűrűbb szövésű.
  Az, hogy a vagyon a közelmúlthoz képest megint egyenlőtlenebb, az tény. Ebből az irányból jöhet hőbörgés, de az nem a “kizsákmányoló kormányok” ellen irányul majd.
  Ráadásul a hiszti egy részét le lehet vezetni blogokon a kommentszekciókban 🙂
  Nem mondom, hogy ez ami most van politika és gazdaság tökéletes volna, még úgy sem szimpatikus, hogy szerintem haszonélvezője vagyok, ráadásul itthon pláne kedvezményezett csoport, de ettől még amíg nincs éhínség, szerintem lázadás nem lesz. Nálunk legalábbis.

 • usespanner
  “Magánemberként az, hogy nem jársz moziba, kocsmába….nem elviselhetlen. ”

  Szerinted a vendéglátós, a légiutas-kísérő vagy az idegenvezető nem magánember?
  Vagy az idősotthonban lakó, aki 1 éve nem látta a saját gyerekeit?

  A korlátozásokat addig kéne csak fenntartani, amíg be nem oltják legalább 2x a 65 éven felülieket + 1hét. A lakosság 25%-ról van szó. Nem lehetetlen.

 • Zoli
  KB két hetet adok és a “fejlett nyugat” is sorba fog állni Moszkvában és Pekingben a vakcináért. Egyuttal verik majd az asztalt Brüsszelben, hogy engedélyezze mindkettőt.

  Ugyanezt a hisztit eljátszottuk már a pfizer vakcinánál is. Ott azon ment az örjöngés kezdetben, hogy új technológia beépül a DNS-be etc. Most már az a vakcina kb mindenkinek elfogadható. Ez lesz a többivel is.

  A legnagyobb kockázat kb hogy nem annyira hatásos mint a gyártó állítja. De a súlyos lefolyástól akkor is megvéd.

  Nem tudom ki emlékszik az EU-s gyógyszerfelügyeletnél nyilatkozták kezdetben, hogy már 50% hatékonyságnál megadták volna az engedélyt a vakcinára mert már akkor érdemes beadatni. Ennél pedg mindegyik hatékonyabb.

 • Csizkek
  “ hogy az oltast FELVENNI, az az orszag mely teruleten hasznalt kifejezes?“

  Ez engem is erdekelne:) masik kedvenc szavam az OLTAKOZNI. Nem vagyok erzekeny a magyar nyel gyonyoreire, de ez a 2 szo uralja a magyar mediat:)

 • Unemployed

  én már egy évvel ezelőtt, bármely 2-es fázison átesett vakcinával beoltattam volna magam, mert ha 50 ember nem hal bele, akkor valószínűleg én sem fogok. Csak a hatásosság a kérdés.

  Volt egy nagyon érdekes cikk, amely az olaszországi kínai közösségről szólt:
  portfolio.hu/global/20201210/kinaiak-csempeszhetnek-vakcinat-olaszorszagba-461144

  Az Il Mattino című nápolyi napilap írt elsőként arról, hogy a városban élő ötezres kínai közösség tagjai között feltűnően alacsonynak mutatkozik a Covid-19 betegek száma, mivel hivatalosan csak öt kínai fertőzöttet regisztráltak.
  Az olasz vámosok vadásznak a kínai csempész vakcinára (ahelyett, hogy örültek volna).

  Nálam ez az 5.000-s teszt már kvalifikél arra, hogy kipróbáljam, főleg ha a szaúdi koronahercegnek is jó volt.

  Amúgy Kína nálam Európa előtt jár: kulturálisan és minden területen. Az orosz tudomány szintén világhírű

 • Szegedi Dorina
  A holland kormány egy külföldi munkavállalók családjainak járó családtámogatások körüli negatív diszkriminációba bukott bele, a kijárási tailalom ellen tiltakozókat a helyükre tették.
  Ha a kínai vagy orosz vakcina biztonságos lenne, akkor a dokumentációját hiánytalanul előadnák. Ha valóban képesek lennének kellő mennyiséget gyártani belőle, akkor először a saját lakosságukat oltották volna be vele. Ők vagy valami bizonytalan cuccot adnak el, vagy gyártási licenszet, azt majd a legyártják itt /vagy nem, vagy nem jól, sose tudod meg/.
  Ha a nyugati vakcinák 95%-ban védenek, a keletiek meg csak 70% /és legjobb esetben csak ezt titkolják a dokumentációhánnyal/, akkor 8 millió beoltott (kb a felnőttek) nyugatival 7,6 millió védett (80%), keletivel 5,6 millió (59%), ami alatta van a nyájimmunitásnak.
 • vakcinás
  @ggg: azért ez elég nagy csúsztatás, a holland kormány egy teljesen független botrányba bukott bele (aminek a segélyezéshez van köze). Svédországra meg ne is hivatkozz, mert a szomszédjaihoz képest 3x-10x annyian haltak meg népességarányosan. Nem sokkal maradnak el a magyar elhalálozásoktól, és azért ne tegyünk úgy, mintha a későn bevezetett korlátozásokon kívül nem lenne különbség Svédország és Magyarország között. A többieket “vegzálni” meg az lesz az értelme, hogy nem mindenki lehet beoltani plusz minél több ember tudja rendesen elkapni, annál több a potenciál a mutációra stb.

  @ricky-gervais: szerintem az adminiszratív bikkfanyelvből jön. Ha rákeresel, elég sok találat van rá hivatalos oldalakon.

 • #mindmeghalunk

  Sőt, mivel a halálos balesetek többségét gyorshajtás okozza, így maximáljuk 5 km/h-ban mindenhol a sebességet, egész jó eredményeket érnénk el vele!

  Most sem jut orvos mindenkinek akinek kell, csak nem az ellátatlan mennyiségű covidos miatt, hanem az ostoba szervezés, szabályozás miatt. A mostani nem covid miatti többlet halálozást hová írjuk? 444.hu/2020/12/09/az-elmult-ot-ev-leghalalosabb-hete-volt-most-november-kozepen-magyarorszagon

  Meg aki nem hal meg, de a védekezés alatt az online oktatáshoz miatt kiesik a tanulmányaiból mert pl. nincs megfelelő családi háttere hozzá, s ezzel gyakorlatilag tönkrement az élete az érdekel valakit?

 • Nati
  Mintha az OTP is jeleskedne a BÉT szabályainak játék közbeni módosításán… Hányan emlékeztek még arra, amikor emelkedésnél Csányi elérte, hogy töröljék el a 10%-os limitet? Amikor meg zuhant, a médiában beindult a shortosok és Soros keresztre feszítése.
 • Pampalini
  “ha 50 ember nem hal bele, akkor valószínűleg én sem fogok”
  “Amúgy Kína nálam Európa előtt jár: kulturálisan és minden területen. Az orosz tudomány szintén világhírű”

  A vita nem a kínai/orosz tudományról vagy kultúráról szól. Hanem a diktatórikus államszervezet működéséből adódó sajátosságokról. Ha minden 20. beoltott súlyos szövődményben szenvedne, és minden 100. meghalna, akkor se tudnál róla, mert nem csak a jegyzőkönyvek, de az emberek is eltűnnek nyom nélkül. A politikai nyomás felülír minden szakmai szempontot (lásd OGYÉI). Hozni az eredményt bármi áron, aztán majd csak lesz valami (lásd Csernobil).

  Lehet, hogy elvileg jó a keleti vakcina, és lehet, hogy jól sikerült a gyártása és a logisztikája is. De igazából fogalmunk sincs, milyen. Pártunk és kormányunk pedig kiváló partner abban, hogy ez így is maradjon.

 • Ekvi
  – “Szerintetek lehet egy Népek tavasza forradalom, mint a 19. században?”

  Természetesen. Brunei, Szaúd-Arábia, Szváziföld, Katar és Omán még megérhet egy népfelkelést.

 • Keserű igazság

  Rátapintottál a lényegre. Azokért az idősotthonokért aggódunk, aggódtatnak minket 1 éve, ahová a gyerek bedobta a (nagy)szülőt, mert nincs kedve gondját viselni. Nem minden bent lakó magatehetetlen, csak a gyereknek könnyebb így. 1 éve nem látta a nyugdíjas a gyereket? Pont azért került oda, hogy minél kevesebbszer kelljen látogatni.

 • Kiszamolo
  Keserű, ez egyáltalán nem így van feltétlen. A dédnagyanyám mindenáron be akart kerülni, pedig naponta látogatta őt a nagyanyám, anyám is, de még mi is. Viszont egy idősotthonban egész nap van társasága, nem csak délután két órára.

  Sokkal jobban érezte magát ott. Bármikor hazajöhetett volna, a lakása megvolt, nem volt kiadva éveken át pont azért, hogy bármikor meggondolhassa magát. Soha nem gondolta meg, az otthonban halt meg később.

 • Richmond

  Anyósom nappali idősotthonba jár (a klasszikus Öregotthon).
  Imádja. Teljesen depressziós, hogy hetek, hónapok óta zárva van. Hiányzik a társaság, a kirándulások, trécselések, társasjátékozások, hogy néha megmérik a vérnyomását, megnézik a szemét.Ezt a család sem tudja pótolni non-stop
  Fél nyolckor jön általában a kisbusz, hogy felvegye, ő már hétre kiáll a kapu elé.
  Nagy tévedés, hogy a bentlakásos otthonok is elfekvők, ahol a nemkívánatos öregeket őrzik. A jobb helyeken komoly várólista van, a kisöregek minden pénzt megadnának, hogy oda mehessenek, pl Gyömrőre.
 • csizkek
  “Érdekes, hogy az Astrazeneca is ugyanúgy ködösít, neki mégis el van nézve mert nyugati.”
  Szokasos Mo.-i ervelesi hiba. a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab Mondjuk nem csodalom ez uralja a kozbeszedet.

  AstraZeneca nem kodosit, benyujtotta amit be kell. Kiderult hogy csak 55eves korig teszteltek es kb 60% hatekonysagu. De megfelel a minosegi es egyeb kovetelmenyeknek. Pont hogy nem kodosit, hanem dokumentaltak azt ami van.
  ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-covid-19-vaccine-astrazeneca-authorisation-eu

  Sinovac es Sputniknal, ami elerheto abbol epeszu ember nem engedelyez semmit. Nem publikalnak semmit. Ezert kellett petike hogy engedelyezze. Te meg leszek a kiserleti phase 3 nyul, kontrolcsoport nelkul(!).

 • csizkek
  “Feltűnne, ha minden 100. cégvezető meghalna.”
  Kinai partfunkcionariusok vagy kotodeseik nem a sajat Sinovac sz.rt kapjak. Vesznek eleg Modernat es Pfizert.
  Sinovac-nal nem a “halal” a feltetelezett mass-mellekhatas, hanem az elolt virus miatt valoszinusithetoen kialakulo egyeb hosszutavu auto-immun betegsegek.
 • csizkek
  “Szerbia mióta diktatúra?”
  Miota demokracia?
  freedomhouse.org/country/serbia/nations-transit/2020
  Hybrid rezsim egyebkent, pont mint Mo. egyetlenkent ez EU-ban. Egy valodi jogallamban nem lehet keresztulverni egy ilyen petikes-sinovac/sputnik storyt.
  Sputnik/Sinovac test vakcinat csak es kizarolag diktaturak es hybrid rezsimek engedelyeztettek, Phase 3 es jogallami kontroll nelkul. (Igy hangzott volna akkor helyesen a mondanivalom korabbrol:) )
  Aztan persze lehet maszatolni, szalmababozni, hogy ez tulajdonkeppen jo.:) (Gondolod hogy orban nincs mar beoltva biontec vagy moderna oltassal..)
 • csizkek
  “bayern-ben itt: impfzentren.bayern/citizen/”
  Koszi! megnezem, Bar en mas tartomany. de turom akkor a netet..
 • csizkek
  “Nem értem miért hiszik azt egyesek, hogy bárkinek érdeke lenne káros vakcinával oltani. Kínának/oroszoknak ez egyértelműen presztízskérdés, ”

  Te nem erted a problemat. A problema az, hogy egyelore NEM tudjuk, hogy mennyire karos es mennyire hasznos a Sinovac es Sputnik. Mert nem volt rendes Phase 3 rendes kontrollcsoporttal(!). Ezek nem vakcinak, hanem teszt “gyogyszerek”.
  Ettol meg lehet jo, csak epp senki nem tudja, a gyarto se!
  Es mivel elkezdtek oltani csak ugy, a nem eletveszelyes mellekhatasok, foleg a hosszutavuak, az eletben nem fognak kiderulni. Pont mert csak olyan orszagok kaptak ahol ebbe belesz.rnak.
  Szerinted Mo.-on ahol egy rendes covid statisztika sem elerheto vagy ahol titkoltak a korhazak kozotti statisztikakat, mi lesz nyilvantartva es publikalva? Nyunyoka vezeti majd a statisztikakat sk.:) Vicc az egesz.

 • csizkek
  “Egyuttal verik majd az asztalt Brüsszelben, hogy engedélyezze mindkettőt.”
  Kizart!:) De majd az ido eldonti. Itt a normal ut az hogy sos bovitik a helyi gyartast. Pl. Baxter megkapja az engedelyt a Pfizer/Biontec oltas gyartasara. Es a Biontec epiti a gyartast.
  A ner-es banda miert nem ezert ment lobbyzni Brusszelbe? Hogy a helyi gyogyszergyartok azonnal gyarthassanak Biontec-es vakcinat?? Miert keletre rohangalnak olyan teszt gyogyszerekert amit a gyarto meg se mer engedelyeztetni az EU-ban?
  Szabadsagharc mi?
 • Kiszamolo
  csizkek, ráadásul ezekből az oltóanyagokból nincs is. Még Kínában és Oroszországban sincs elég saját oltóanyag, így valószínűleg nem is fognak szállítani vagy csak mutatóba.

  Ez megint csak szabadságharc, a teszetosza Brüsszel helyett a mi portyázó szabadcsapataink megoldották az ország problémáját, megmentettük az országot újra.

  Közben egyre nő a rendes vakcinák gyártóbázisa és egyre több fajta lesz is kész, így egy-két hónap múlva nem is lesz szükség ilyen bizonytalan vakcinákra.

 • csizkek
  “A legnagyobb kockázat kb hogy nem annyira hatásos mint a gyártó állítja. De a súlyos lefolyástól akkor is megvéd.”
  Egyaltalan nem ez a legnagyobb kockazat! Sinovacnal pl. a kialakulo auto-immun betegsegek. Lehet hogy a lefolyastol megved csak kaphatsz egy elethosszig tarto autoimmun akarmit..
  Masreszrol vakcinak mellekhatasa lehet a hatasossag mellett, a betegseg tunetek esetleges felerositese. Bizonyos szazalekban nem ved, hanem ha elkapod, sulyosabba teszi a betegseg lefolyast. (Altalanos potencialis vakcina mellekhatas, amit vizsgalnak) Es ez a szazalek szamossaga a kerdes, ami Phase 3-bol derulne ki, kontrollcsoport mellett. Sinovac/Sputnik eseten ismered a szamokat? NEM.
  Ettol meg lehet, hogy tok jok es semmi ilyen mellekhatas nincs! Csak epp jelenleg NEM tudjuk.
 • csizkek
  “mert ha 50 ember nem hal bele, akkor valószínűleg én sem fogok. Csak a hatásosság a kérdés.”
  Nem csak hatasossag. Fentebb irtam.

  “Amúgy Kína nálam Európa előtt jár: kulturálisan és minden területen. Az orosz tudomány szintén világhírű”#Ez egy szalmabab erveles, semmi koze a temahoz. Tudomanyban tok mindegy ki mondja, a lenyeg, hogy a szamok/tesztek mit mutatnak. Semmi gond nem lenne ha lenne Phase 3.
  Az olasz kozosseg erv meg: a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat
  De ettol tovabbra is ugyanazt tudom mondani. Lehet hogy jo a Sinovac, csak epp NEM tudjuk. CSak azt, hogy petike engedelyeztette.. Meg azt hogy 65+ felett se a Sputnik se a Sinovacot nem ajanlja a gyarto sem. (Akkor meg minek??) Meg annyit, hogy az elolt virusos oltas feltetelezhetoen gyakori auto-immun problemakat okozhat mint mellekhatas. (NEM tudjuk, de hatasmechanizmusbol kovetkezik)

 • csizkek
  “Közben egyre nő a rendes vakcinák gyártóbázisa és egyre több fajta lesz is kész, így egy-két hónap múlva nem is lesz szükség ilyen bizonytalan vakcinákra.”

  Pontosan igy van! MArciusra beindulnak a helyi EU-s mass gyartasok, de mar Februarban emelkedes lesz. Megy majd a nyugati vakcina, a keleti meg elrohad a lelegezteto gepek mellett. Marmint a keleti vakcina igeretek:) Mert fizetni fogunk, de ugyse jon semmi es az se kell majd senkinek:)

  Bar van par ember aki vevo erre a kommunikaciora:) Egyik ismerosom mar elkezdte Szovjet vakcinanak hivni. 🙂 Termeszetesen hithu fidesz/ner-es, semmi mas csak m1/hirtv. SZOVJET vakcina:) Fel orat rohogtem, Nem elszolas volt, hanem kadari ner-es nosztalgia.. WTF, na ezert lett hybrid rezsim Mo, mert erre van igeny.

 • Husz János Puszita
  Amíg a magyar kormány -kompetencia híján- folytatja a szabadságharcot Brüsszel ellen, addig:

  “Jelenleg Lengyelország teljesít a legjobban a régióban, ahol egy átfogó, harmincnégy oldalas dokumentum tartalmazza a vakcinák beszerzésétől és logisztikájától kezdve az oltási sorrenden és az oltóközpontok szervezésén keresztül a bizalom növelését célzó kommunikációs feladatokig az összes átoltással kapcsolatos intézkedési tervet.”

  g7.hu/kozelet/20210131/a-v4-ek-kozott-a-magyarok-tudhatjak-a-legkevesebbet-az-orszag-oltasi-terverol/

 • Whalaky
  Laikus vagyok a témában, de leírom, én hogy látom, miért veszik az emberek a GameStop részvényeket

  1. Unalomból
  2. Sportfogadás helyett
  3. Tönkrement a kisvállalkozásuk, elbocsájtották őket, és nem nagyon van mit veszteniük. Az utolsó 1000$-jukból vagy kifizetik a következő havi lakbért vagy megkockáztatják és hátha nyernek.
  4. Kilátástalanság miatt. A fiataloknak nincs pénzük saját lakásra, felsőoktatásra is csak komoly eladosódással van lehetőségük
  5. Volt aki felismerte a lehetőséget, több mint 100%-a shortolva volt a részvényeknek (miért nincs erre szabályozás?) és meglátta a short squeeze lehetőségét
  6. Szeretik a videójátékokat, vagy konkrétan a GameStop boltjait és nem szerették volna, hogy csődbe menjenek
  7. 2008-ban ők vagy a szüleik/rokonaik elvesztették a házukat/vállalkozásukat. Ebben nagy szerepük volt a hedge fundoknak és egy lehetőséget kínál az elmaradt megtorlásra
  folyt

 • Whalaky
  És természetesen a fent fersolot körülmények egyvelege. És mi a reakció? Alt-rightos csűrhe, nem értenek semmihez, nem értik a tőzsde alapjait, stb. Lehet, hogy nagy részük valóban nem érti, de a hedge fundok csak maguknak köszönhetik. Meg hogy a retail kereskedést kellene szabályozni. Miért is? Mert a szuper gazdagok most az egyszer vesztésre állnak? Azt kívánom, hogy óriásit zakózzanak a hedge fundok és kerüljön vissza abból a temérdek pénzből egy kevés a kisemberekhez is.
 • Kiszamolo
  Whalaky, a GameStop abból semmit nem profitál, ha négy vagy ha 504 dollárt érnek a már kibocsátott részvényei. Maximum akkor, ha kihasználva a hájpot gyorsan kibocsát még részvényeket, ahogy a Tesla is jó sokszor az elmúlt időben bocsátott ki pár rongyos milliárd dollárért részvényt és talán az AMC is. De ha ezt nem teszi, akkor számára lényegtelen az árfolyam.
 • Csizkek
  “ Azt kívánom, hogy óriásit zakózzanak a hedge fundok és kerüljön vissza abból a temérdek pénzből egy kevés a kisemberekhez is.“

  A hedge fundok ha buknak, vmibol fedezni kell a vesztesegeiket. El fogjak dobalni a long poziciokat is. Van egy kis korrekcio, a kisember megijed belead. Es ha a shortosokat kiutottek ki fog venni az esesben? Ergo es ek az indexek mint a bot.. es szerinted csucskozeli arakon ki vett? Csak a hedge fund vagy a szerencsejatekos 1000dollaros kisember?
  Kb ezt a scenariot akarod. Nagyon remelem nem ez lesz. Nem mellesleg a reddites forumon se a kisember kezdte, haben 1-2 nagyhangu profi. Ha nehany kisember nyer az csak mellekhatas..

 • Janos82
  Vakcinak: azert a nyugati vakcinaknal sincs rendes phase 3 teszt, mert az valami 2ev. Pont a picit hosszabb tavu mellekhatasok miatt. En peldaul emiatt nem oltatom be magam se keleti, se nyugati vakcinaval.
 • gertitorpee
  “Whalaky, a GameStop abból semmit nem profitál, ha négy vagy ha 504 dollárt érnek a már kibocsátott részvényei. Maximum akkor, ha kihasználva a hájpot gyorsan kibocsát még részvényeket…”

  Egy retailer szerintem igen is sokat profitálhat a nagy figyelemből. Ha mindenki ismeri a márkát, többen fognak tőlük vásárolni.

  Az meg hogy egy vállalat milyen áron tud tőkét bevonni egyáltalán nem apróság. Igazából az egyik legfontosabb, mert minden befektetés megtérülése nagyban függ a forrás árától. A megtérülés pedig végső soron ki fog hatni a részvényárra is… Magas részvényár mellett a bankok is olcsóbban fognak hitelezni, mert tudják hogy a cég a tőzsdéről is bevonHATNA tőkét ha akarna a hitelük helyett.

  Ha az AMC-t kihúzza a csávából a kiváltott hitel, az konkrétan a potenciálisan 0 dollárt érő részvényért változtat vissza egy működő vállalattá. Semmi vs valami.

 • csizkek
  magyarnarancs.hu/tudomany/a-svajciak-is-besegitenek-a-pfizer-vakcina-tomeges-gyartasaba-235529?fbclid=IwAR2NDHZUoePAGfEFSx9gu7osPVzhY_8vv7zNtbxs-sxyrIJzhRQ3iMfZqSo

  Na szoval a Sanofi es Novartis is a Bintec/Pfizer vakcinat fogja gyartani. +Baxter.
  De Mo inkabb szabadsagharcol..:)

 • csizkek
  “Vakcinak: azert a nyugati vakcinaknal sincs rendes phase 3 teszt, mert az valami 2ev”
  Nem egeszen. Elso 5 perc es ott az info:
  prezi.com/v/gceq7_yqkxgp/vakcina-kerdesek-valaszok/?fbclid=IwAR3Pd8Djd-ijkZ9vHIRnza9fGreXQIRvu8bncnpisE4WW0rr4u7U8LBBJxQ
 • Kiszamolo
  gerti, igen, áttételesen talán profitál belőle. De önmagában egy céget közvetlenül nem érinti, mennyi az árfolyama.
 • attila
  “Az amerikai statisztikak szerint a Covidban elhunytak 51.3%-a 75 ev alatti, 26.3% pedig 64 ev alatti, es az osszes elhunyt 24,7%-anal pedig nem talaltak semmilyen kronikus problemat ami miatt veszelyeztetettek lettek volna.”

  A usában 92kg alatt nem vagy túlsúlyos, de szerintem a fejlett világ nagy részében hasonló követelmény van azzal kapcsolatban hogy kit nevezünk egészségesnek. Úgyhogy azért én nem dőlnék be annak hogy “24,7%-anal pedig nem talaltak semmilyen kronikus problemat”
  Mindenkinek saját magának kell tisztában lennie azzal hogy mennyire tartja magát egészégesnek. Szerintem nem szabadna kényszeríteni senkit arra hogy beoltassa magát. …