Mielőtt infarktust kapnál

Több levelet kaptam pénteken, hogy eltűnt az emberek pénze az államkincstári számláról.

Jó hírem van, nem tűnt el, csak nem látszik.

Béla az okára is rájött, íme a levele, amit ezúton is köszönünk.

Mai napon lábon kihordtam egy kisebb infarktust, miután a Kincstár mobilapplikációjában eltűnt egy kellemes 5 millió Ft az államkincstárnál vezetett értékpapírszámlámról. Természetesen nem “tűnt el”, mindössze a piaci értékhez nem adódik hozzá a papírok egy része (a PMÁP-ok). A magyarázat* ki van csillagozva, persze ezt a megnyitás után semmi nem jelzi automatikusan, csak ha lenyitom a portfóliót. Ellenőriztem a webkincstárban, ott is ugyanez fogadott.

*Magyarázat:
“Tájékoztatjuk, hogy azon állampapírok esetén, melyek esedékességfizetése (kamat és/vagy tőke) a lejáratot és/vagy a kamatfizetést megelőző 2 munkanapon belül esedékes, akkor ezen napokra a Kincstár vételi árfolyamot nem jegyez, visszaváltásra nincs lehetőség, így bruttó vételi árfolyamérték sem kerül a fenti portfólió értékben megjelenítésre.”

Javítson ki nyugodtan, de ezt én úgy értelmezem, hogy az esedékességfizetés előtti két napban a “piaci érték”-nél nulla kéne, hogy szerepeljen, de nem az összes PMÁP-nál (melyek esedékességfizetése nem két napon belül van, hanem egész évben, elosztva).
Ill. esetleg erre a hibára a blog olvasóinak a figyelmét felhívhatná egy rövid bejegyzéssel, hogy másoknak megspóroljuk az infarktust.

Share

39 hozzászólás

 • PMÁP0
  A prémium magyar állampapír a portfólió összesítőből nekem is eltűnt. Esedékességfizetés pedig csak márciusban lesz.. (ott látszik).
 • Didthisjustreallyhappened
  Eladni jelenleg csak MÁP+-t lehet, ezzel vége a PMÁP likviditásának?
 • nyman
  Ez régebben is így volt szerintem.

  Ami viszont most érdekes, hogy nekem van a 2024/I Premium papírból. Annak kibocsátása dec 18 volt, de a kamatfizetés febr 21-én van. Az sem adódik hozzá, pedig dec 18-ig több, mint két nap van, illetve úgy gondolnám, hogy a kamatfizetés előtt izgalmasabb a kérdés.

  A másik fejlesztés, ami pár hete jelent meg, az az “elszámolás alatt lévő értékpapírok évértéke”. Ügye eddig jegyzéskor mindig “eltűnt” az egyenlegből.

 • Qqqqqq
  Az a kisebbik baj, hogy nem adódik hozzá a PMÁP-k értéke a piaci értékhez. A nagyobbik az, hogy az árfolyamuk is 0% és az eladható állampapírok listáján se látszik. Tehát most úgy tűnik, hogy nem tudnék lejárat előtt eladni PMÁP-t…
 • Karb
  “a kamatfizetést megelőző 2 munkanapon belül esedékes, akkor ezen napokra a Kincstár vételi árfolyamot nem jegyez.”
  Ez mind szép és jó, csak az a bibi, hogy függetlenül attól mikor van kamatfizetés az összes PMÁP-nak nulla piaci értéket ír!
 • CsakViccelek
  Úgy jártunk, mint a magánnyugdíjpénztári pénzzel? 😀
 • IróniaMester
  Nincs elég pénz szoftverfejlesztésre sem, szerencsére a stadionok köszönik, jól vannak
 • Miki
  PMÁP 2023/K piaci érték 0, árfolyam 0,00% a névérték stimmel.
  Februárban lesz legközelebb kamatfizetés, jelenleg nem tudnám eladni, nincs ilyen lehetőség.
  A prémium eur viszont megvan és eladni is lehetne.
 • bugvagyfeature
  Nekem is a szeptemberben kamatozó PMÁP 0 Ft-al van jelen a részletezőben, szóval valami még mindig nincs rendben.
  Ahogy látom megújult a felület, és most már külön mutatja a főoldalon az elszámolás alatt levő állampapírokat.
  Gondolom ugyanezzel a frissítéssel vitték bele ezt a hibát is. Elég kellemetlen lehet annak, aki most akarná likvidálni.
 • mzsombor
  Lejárat illetve kamatfizetés körül valóban nullázódni szokott a piaci érték, de csak az épp érintett papírnál. Itt most az összes PMÁP piaci értékét nullának jelzi, egyértelműen hiba, gondolom javítják hamarosan.
  Nem gondolnám, hogy megszűnt volna a visszaváltási lehetőség.
 • Alex
  Megint jön a hülyeség halmozás.
  A cikkben említett okon túl a szombati munkanapokon “szokott” eltűnni a Kincstár programból ez meg az. De ez csak technikai probléma, majd helyreáll.
 • TT
  Az előbb azt hiszem, rossz bejegyzés alá kommenteltem.
  Szóval nekem mobilappon belépve először azt mondta, hogy “A felhasználóhoz nem tartozik számla!”.
  Most már nem mondja ezt, de a portfólióm értéke 0 és nem látszik sem a PMÁP, sem a MÁP+-om.
  Ha böngészőben lépek be a Webkincstáron, akkor már látszanak a papírjaim, de a PMÁP 2025/I és PMÁP 2025/J esetén is 0 Ft az érték, pedig ezeknél elvileg nem most van a kamatfizetés.
  Valamit csúnyán elnézhettek a fiúk, aztán csodálkoznak, ha hétvégén végigmegy az interneten, hogy államcsőd van.
 • Norbi
  Ez a szombati munkanap miatt van. A Kincstár nyitva van, de ilyenkor nincs árfolyamjegyzés a PMÁP papírokra. Délután ugrik a következő értéknapra (hétfőre) a rendszerük, és újra jó lesz. Nem új dolog, a szombati munkanapokon mindig ilyen felemás működés volt náluk.
 • Godfather
  Szerintem meg a szombati munkanap kavar be. Hétfő du. már rendben lesz.
 • googyi

  Több pmáp sorozat van, csak arról van szó, amelyik most fizet kamatot.
  És annyi, hogy kamatfizetés előtt nincs vételi árfolyama a papírnak, mert nem lehet eladni ebben a 2 napban.
  Ennek az a mellékhatása, hogy nem a valós egyenlegedet látod a MÁK-nál 2 napig.

 • valaki
  Édesanyád büszke lenne erre a vér primitív, libsiző, ge#iző, egybites hozzászólásodra. Szerintem küldd el neki, hadd olvassa ő is.

  Ha meg szégyellnéd magad, ha megtudná, hogy beszélsz, akkor legközelebb ide se okádj ki ilyen hányadékot magadból.

  Köszönöm.

 • Szintén infarktus
  Köszönöm az infót! Tegnap (pénteken) este néztem a számlám és kerekedtek a szemeim h eltűnt 8 millió PMAP, nálam nincs esedekesseg fizetés sem csak jövőre…
  A szombati munkanap lesz az oka akkor.

  Egy offtopic: szerintem hülyeség ez a szombati munkanap és egyéb munkanap csere, csak megkavar mindenkit, mint most az allamkincstar vagy akár parkolás, stb. Ha valaki hosszú hétvégét szeretne, vegyen elő egy naptárt év elején nézze meg milyen “áthidaló” hétfők és pentekek lesznek és kérjen szabadságot azokra a napokra. Minek ehhez kormanyrendelet?…

 • SharkRider
  Egy ertesitot azert irhattak volna, vagy szalagcim az alkalmazasban…
 • Tibor53
  Nekem ez magas. Én is tapasztaltam, hogy a Mobilkincstárban „eltűnnek” pénzek. Átmenetileg. MÁP+ konkrétan. Én nem értem, hogy az az adós (a magyar állam), akinek én hitelezek, miért nem képes engem, a hitelezőt naprakészen tájékoztatni a portfólióm piaci értékéről. Ennyire bonyolult?
  Mi az, hogy hétvége? A szerverek 24-ben működnek…
 • Lecsó
  UX-ből egyes az államkincstár.

  Ahelyett, hogy megjelenne egy error message csak annak, aki ma vagy holnap ráklikkel a gombra, hogy eladná a prémium papírjait, mindenkit beparáztatnak, azzal a kamu üzenettel, hogy a piaci értéke a papírjaidnak 0…

  Gondolom egyszerűbb volt ezt átírni, mint lefejleszteni egy hibaüzenet popupot. gratulálok

 • Mopusz
  Az offtopichoz

  Sokkal jobb lenne ha áthidaló nap helyett átrakni a munkaszüneti napot hétfőre vagy péntekre.

  A legjobb meg ha hétvégére esik akkor azt is hétfőre vagy péntekre. Így fix munkanap lenne minden évben.

 • Szaky
  Ez már régóta így van a szombati munkanapokon. Nem kell megijedni 17 után minden helyre áll:
  2020.12.12 árfolyamok:
  allamkincstar.gov.hu/files/%C3%A1rfolyam/V%C3%A1ltoz%C3%B3%2020201212.pdf

  2020.12.14. árfolyamok:
  allamkincstar.gov.hu/files/%C3%A1rfolyam/V%C3%A1ltoz%C3%B3%2020201214.pdf

 • nyman
  Már helyreállt az egyenleg 18:24
 • Kenri.h
  Nyugi srácok, ez csak a főpróba volt! 🙂 Én is azonnal észleltem, és igen eszembe jutottak a nyugdíjpénztárak.. Amúgy, ki hogyan bizonyítaná be egy rendszerzavar esetén, hogy mennyi pénze volt? Én még a válság elején bementem a MÁK irodába, hogy igazolják le pecsétes papíron a megtakarításaim. Teljesen kiakadtak, majd kiadtak egy összesítőt, (amit én is ki tudok nyomtatni) amire az volt írva, hogy pecsét és aláírás nélkül is érvényes.. Aha, persze.. Ilyen egy hiteles bizonyíték.. Szóval én azért aggódom kicsit.. Miklósnak innen is köszi a gyors reakciót!
 • usespanner
  Ha már kötvények a téma: tök érdekes, hogy évi (infláció feletti) 3% kamat esetén mennyi pénzed lesz 25 év múlva, ha fix összeget (10 millió) teszel be és elfelejted 25 évre.

  Nem 25*3% azaz 75%-al fog nőni a pénzed és nem 17,5, hanem: 21 millió Ft-od a kamatos kamatok miatt. Nem is sok az a 20% különbség.

  De ha részvénybe fektetsz, és infláció felett 6%-os nettó hozamra számítasz, akkor csupán a kamatos kamatok miatt nem 25*6, azaz 150%-al nő a befektetésed 25 év alatt (azaz nem 25 milliód lesz), hanem őrületes 43 milliód!!
  Azaz 72%-os a különbség csupán a kamatos kamatok miatt!!

  már ha jól számoltam! 🙂

  Ezért tartom rossz ötletnek a részvény osztalékhozamokat felvenni, vagy kötvény esetében X évente lefölözni a profitot (értsd: fenekére csapni a pénznek).

 • Maki
  ” Amúgy, ki hogyan bizonyítaná be egy rendszerzavar esetén, hogy mennyi pénze volt?” ez a bankok esetében is így van, nem?
 • Zsolt
  Ez egy kabare, miert is nincs jegyzes? Teljes non sense.
 • Szaky
  Kenri.h
  2020-12-12 at 20:04

  A MNyP-i megtakarítást az emberek önként és dalolva dobták be a közösbe, ha nem így lenne akkor nekem sem lenne meg :))

  Úgy gondolod ha lenne egy pecsétes aláírt kivonatod az sokkal többet érne mint ha csak letöltöd a WEB kincstárból?

 • Fapeti
  Szerintem nevetséges amit az alkalmazásban csinálnak. IOS-en amióta van alkalmazás kb azóta nem megy a push belépés. Kicsit kéne még reszelni a dolgokon…
 • Pampalini
  Egy piaci alapon működő vállalkozásnál fejek hullanának egy ilyen hiba után, és mindent megtennének a gyors és végleges javításért.

  MÁK: “jóvanazúgy”

 • cabala
  abban az esetben van igazad, ha azt a pénzt nem is kívántad elkölteni, csak látni milyen szépen hízik.
 • mobil_app
  Érdemes megnézni a MÁK mobil alkalmazás értékeléseit pl. appstore-ban. Az androidos app se hiszem, hogy sokkal jobban sikerült volna.
  Normális helyen ilyen felhasználói visszajelzések alapján a projektvezető minimum harakirit, a fejlesztők meg új állást keresnének… itt meg persze nem történik semmi 🙂
 • Okostojas
  Pampalini, ne legyenek illúzióid. A CIB-es 1-1 napokra kiesesek utan kinek hullott a feje? Senkinek. Es azóta mar iden eljátszottak parszor ezt. Leszarjak, sem ido sem penz nincs az alapos tesztelesekre, de sajnos erdekek sem. Sehol. Ne omoljon ossze, oszt menjen ki mert kulonben ugrik a projekt bonusz, meg az eves teljesitmenyertekeles ami utan bonuszt fizetnek. A tobbi nem szamit, majd elesben javitjuk.

  Amúgy pont a MÁK az az allami vedohaloval rendelkező csodabogar aki miatt kétsebesseges (T+1 es napon beluli 2 oras aka ig1 es ig2) giro-t kellett fenntartani majd egy dekadig mert keptelen volt megugrani a napon beluli 2 órás ciklusokat. Aztan hogy beindult az AFR minden magyar penzintezetnek 5 másodpercen belul teljesitenie kell a megbizast es a fogadó banknak ezalatt jova is kell irnia a szamlan. KIVEVE A MÁK, rajuk ez sem vonatkozik..

 • Zsolt
  Kincstár válasza péntekről:
  Tájékoztatjuk hirdetményünk alapján, hogy a 2020. negyedik negyedévi munkarendben történő változások miatt a Prémium Magyar Állampapír, Prémium Euró Magyar Állampapír és az Önkormányzati Államkötvény vásárlására adott vételi megbízások teljesítése.
  A Prémium Magyar Állampapír, a Prémium Euró Állampapír és az Önkormányzati Államkötvény vásárlására 2020. december 11. (péntek) és december 12. (szombat) napján értéknapváltásig beérkezett vételi nyilatkozatok teljesítése 2020. december 14. napi (hétfő) értéknapra.
  Ebből következik az Ön által észlelt eltérés a piaci értékben, mert a mai napon értéknapváltásig 12:30-ig nincsen árfolyam, ezért nem látja a valós piaci értéket.

  Mondjuk szerintem vicc kategória, hogy ez egy évek óta fennálló probléma.

 • naa
  “Úgy gondolod ha lenne egy pecsétes aláírt kivonatod az sokkal többet érne mint ha csak letöltöd a WEB kincstárból?”

  Mondjuk most hogy mondjatok, en meg soha nem töltöttem le semmit, szóval meg egy pdf-et se tudnék lobogtatni, bar hitelesítés nelkul a pdf se er sokat, hiszen legyarthatod magadnak mas szamokkal, nem? Le is töltöm mindjárt…

  De ezt lenyúlni technikailag es gyakorlatilag is allamcsod lenne szerintem, hiszen nem fizetne az Allam… Akkor meg mar olyan mindegy hogy mi van a sajtcetlire írva, 0 forint, vagy X millió forint, allamcsod eseten nem is olyan nagy a különbség… 😉

 • hatyuka
  azért fejek talán nem hullanának, de tuti hogy 8-10 fejlesztő azonnal csak ezzel a buggal foglalkozna és pár órán belül jönne a fix.
 • V
  ha meg nem csak passzivan hagyod 25 evig hanem raksz is hozza mondjuk szazezret havonta akkor meg meg nagyobb osszeg jon ki a vegen. Kerdes az tudsz-e / akarsz-e hozzarakni. Szerintem nincs azzal sem baj ha valaki elkolti az osztalekot. A reszvenyek darabszamra megmaradnak.

  Amit pont nem ertek, az a nem osztalekfizeto reszvenyek es a 4% szabaly. Ha minden evben eladsz, akkor elfogy mert darabszam az veges integer. Csak annyi tortenik hogy nagyon nagy vagyonnal tovabb tart mig elfogy. Illetve mivel mar vannak tort reszvenyeket lehetove tevo brokerek igy mar ez is mukodhet, racionalis szamok vegtelensegig oszthatok.

 • V
  hogy a cikk temajahoz is irjak, szerintem kellene egy kulon kategoria mint pl “eladasi zarlat alatt” vagy ilyesmi ahol – ugyan azon a ket napon nincs arfolyamjegyzes – de ugye tudjuk hogy mennyi lesz a piaci erteke a harmadik napon, az lenne megjelenitve mas szinnel a tortadiagrammon. Ezzel elkerulheto lenne hogy az atlag user ekkora ingadozasokat lasson a portfolio ertekeben. Igy is nehez volt ismerosoknek elmagyaraznom hogy miert fizet be X osszeget es kamatfordulo utan ennel kevesebbet lat csak. Ez nem a Mari neni takarekbetet konyve, de lehetne dolgozni rajta hogy az egyszeru emberek is megertsek, ha mar ugyis az a cel hogy ide tereljek a lakossagot.
 • Zs.
  Igen, én is láttam de nem kaptam infartust. Ellenőriztem a számlán a mozgást, miután láttam, hogy semmi gyanús nem volt, elkönyveltem bugnak. Gyorsan javították is.

  Nagyon sok ilyen van, OTP hitelkártya információi pl minden este 9 óra magasságában nem elérhetőek. Mikor ügyintézőnek megemlítettem felfedezésemet, mosolygott h ő nem olyankor szokta nézni. Ez volt az egyik ok amiatt egyébként bezárattam a számlámat. (Mármint h napi szinten nem elérhető)