Mikor cseréljük le a mobilunkat és miért?

Az NMHH csinált egy felmérést, mikor és miért veszünk új mobiltelefont.

A csere oka 11% elvesztés vagy rongálódás miatt, 25% meghibásodás, 11% gyenge akkumulátor miatt, 11% kapott cégtől vagy valakitől másik telefont, 12% csak megunta, 15% szerint egy hiányzó funkció miatt vett újat, 9% csak valami kedvezőnek tűnő ajánlat miatt cserélt telefont.

A telefonok bő fele két évnél fiatalabb, az öt évnél idősebb készülékek aránya 15%.

Az emberek 15%-a használ csak használtan vett vagy ajándékba kapott készüléket, 82% újonnan vesz telefont. (Gondolom a hiányzó 3% nem válaszolt vagy nem tudja.)

Mindjárt meg is fejtettük, miért olyan hatalmas az értékvesztése a mobiloknak: senki nem veszi őket használtan. Egy mobilboltos mesélte, miért nem tudja eladni az egyéves mobilt féláron se: az átlag vásárló azt mondja, hogy hülye lenne megvenni egy 300 ezres mobilt 150 ezerért, amikor a szolgáltató ugyanennyiért ad neki újat. Magyarázd meg az ilyennek, hogy a hiányzó 150 ezer az előfizetési díjába van beleépítve…

Új telefon vásárlása esetén csak 25% adja vagy ajándékozza el a régi telefonját, a többieknek ott porosodik a fiókban, csak simán kidobják vagy jobb esetben leadják újrahasznosításra.

Share

98 hozzászólás

 • McDennis
  Hát az a mobilboltos azért nem tudja eladni mert drágán adja. Jól felismerni ezeket az üzleteket a hardverapron is. Kb 5-10%-kal drágábban adnak mindent. Aztán jövök én és látom mennyiért vannak “jegelve” a termékek és ahhoz mértem belövöm az árat.

  Minden telefonomat eladtam használtan. Mivel nem szeretem sokáig hirdetni a cuccokat mindig picit a piaci ár alá megyek. Cserébe 2 napon belül nincs nálam a cucc 🙂

  A mobilboltos a boltban nem tudja eladni azoknak sem, akik nem tudják, hogy mennyiért lehetne apróhirdetésben hasonlót venni.

 • Szabó Gábor
  Mindjárt jönnek a kommentelők, hogy nokia 3210-et használnak 😀 Minden cikk alatt előbújnak a szélsőségek. A havi fizetéséből 105%-ot megtakarító, vagy aki 18 éve nem vett ruhát magának 🙂
 • örök körök
  Sajnos abszolút meg tudom érteni a statisztikákat. 2 év után a telefonok nagy része kezd “nem örömet okozni” használat közben. Belassulnak (mint kiderült pár éve, a gyártók direkt csinálják), egyes komponensek elkezdenek hibásan működni, stb.

  Nyilván ekkor dobják fel használt piacra is többnyire az emberek, ha használtat veszel, tényleg azt veszed, ami másnak már nem volt jó (mellé grátiszban más dzsuvája rajta van, esetleg karcos, kopott). Ráadásul amit használtan veszel újabb 2 év múlva már nem adod el értelmes áron, teljes összeg leamortizálódik nálad.

  Pár éve én is bénáztam használttal, most már inkább újonnan veszek egy minőségibb alsó-közép kategóriásat és egy-két év múlva megy féláron a használt piacra valami baleknak. (Utolsó telóm majdnem bekerülési áron elment, úgy megugrottak a telóárak COVID óta…)

 • Bèla
  Én használtan veszem mindig az iPhonet és beszámittatom a régit de nyilván akik újjan veszik éven azok nem olvasnak kiszámolót
 • Mobilhasználó
  2016-os, akkori középkategóriás mobilt használok mind a mai napig (Samsung A3).
  Tökéletesen működik mindarra, amire használom (telefonálás, üzenetküldés, e-mail, néha navigáció).
  Pár tipp azoknak, akik hasonlóan hosszú ideig szeretnének egy adott mobiltelefont használatban tartani:
  – akkucsere átlag 1,5 évenként (nagyon jól látszik, mikor lesz csereérett egy akku, a legtöbb telefon esetében akár házilag is cserélhető, sok típushoz van youtube akkucsere-video)
  – csak azokat az alkalmazásokat telepítem, amit feltétlenül szükséges (jelenleg is 0db játék)
  – mindig hagyok 1-2 GB szabad tárhelyet, ellenkező esetben ugyanis jó eséllyel lelassulna a rendszer
  – fedeles mágneszáras bőr tok, ez már pár esetben megmentett a kijelző törésétől (2 méter magassából kőre esés pl.)
 • Cékla
  Nekem a legfontosabb egy mobilban az, hogy milyen gyakran kell tölteni. Ezért nem veszek használtat, mert azt már sűrűbben kell mint az újat.

  Mondjuk mostani telefonom 3.5 éves és ha nem lenne covid és nem tudnám itthon bármikor tölteni már lecseréltem volna mert naponta kell már.

  Az ennél korábbi telefonomon, ami valóban porosodik valami dobozban, még csak nem is android fut olyan régi. Végső backupnak ok, hülye lenne bárki megvenni

 • Attila
  A szolgáltatól vásárolt telefon példájával csak azért nem értek egyet, mert hiába van beépítve az előfizetés árába az a 150 ezer forint, ha a szolgáltatásra amúgy is szükségem van, tehát mindenképp fizetnék érte, akkor miért ne használnám ki, hogy közben olcsóbban kapok készüléket? Vagy szerinted ennyire túlnyomó többségben vannak azok, akik csak azért fizetnek elő drágább szolgáltatásra, hogy olcsóbban kapjanak telefont?
 • Parafa
  A “mobilbiznisz” a marketing és az emberi hülyeség szerelemgyereke. Én használt, kb. 1 éves felső középkategóriás készüléket veszek -igen, kb féláron, v olcsóbban- és addig használom, amíg tönkremegy, használhatatlanná lassul, vagy elavul az OS. olyan szinten, hogy napi használatban lévő appot nem tudok használni/telepíteni rá. Akkut egyszer cserélek, ezzel a módszerrel úgy 4-6 évig van meg ugyanaz a telefon. Előfizetés: páromnak Digi plusz 1000/hó, nekem Digi junior opció 500/hó. Mo-on Digi lefedettség nem tökéletes, de valamilyen wifit eddig mindenhol találtam, akkor már van Whatsapp, Viber, VoIP. Külföldön szintén vmi. üzenetküldő, vagy VoIP. Annyira meg nem vagyok fontos ember, h minden mellékúton elérjenek;)
 • Laca
  Évek óta pár hónapos használatat veszek, vagy amiben garanciában ki lett cserélve legalább az akksi. A régit most is eladtam.
 • G
  Az enyém idén nyáron lesz 5 éves, eszembe nem jutna lecserélni, amíg jól működik, most is csak a gyengülő akku miatt fogok váltani hamarosan.
 • skywalker lajos
  Sokaknál látom, hogy teljesen indokolatlanul cserélgetik évente a telefonjukat. Ide számolom azokat is, akiknek már az első héten be van repedve a kijelző, így egy éves állapotára már használhatalan teljesen, kuka. Vélhetően a mindent elárasztó reklámok és a szolgáltatók olcsónak tűnő részletfizetési ajánlatai miatt nincs érteke ezeknek az emberek szemében. Ezért sem vigyáznak a telókra.

  Én rendszerint legalább 3 évig megtartom őket, kímélem az aksijukat és mindig eladom ha már újat vettem. A telefonálásra már alkalmatlanért is adtak egy tizest, de volt már ami újonnan 70 ért lett véve, és 2 év múlva 30-ért megvették, mert szép maradt. A csajomnak az összes a fiókjában van, ápolónői fizetésből pedig a pókhálós kijelzős 300 ezres telót használja még legalább egy évig. 🙂

  Az infláció miatt egy értelmes csomaggal a részletfizetés pedig simán lehet jó választás, de az ár nem mindegy.

 • tizedes
  Végiggondolva: 2 évnél eddig egy telefon sem bírta, mert:
  Vernee Thor-új-45e-1,5 év – 1frissítés , legyengült hardver-eladva
  S-G S3- használt-65e-1,4 év-1 frissítés- autó ment át rajta, javítás után eladva
  S-G S5-használt- 50e-1 frissítés, gyenge hardver.
  Meizu M6 Note -új,37e-1 frissítés, nos ez már 4 éves lenne-párját a nejem megelégedéssel használja(3GB/32GB)- fiam elkunyizta, mert jött egy lehetőség:
  S-G S10+ (8GB/512GB) fél éves,155.000 HUF.
  Ez már több, mi T két éve megvan, folyamatos frissítések, tökéletesen megfelel, egyáltalán nem tervezem a cseréjét. Extra ,jó minőségű fólia és tok védi.
  Akkut majd akkor cserélek, ha 05:30-19:00 között nem bírja ki- bár mindenhol van mindenfajta töltöm,itthon, kocsiban, munkahelyen.
  Kijelző, hang, tárhely és stabilitás, nekem ezek a telefon legfőbb erényei.
 • kzoli
  Fiok helyett:

  Erdemes lenne egy uj kampanyt inditani az MVGYOSZ-szel az adomanyakcio ujrainditasa kapcsan, az appleblognak irtam, nem tervezik ujrainditani ezt az akciot: appleblog.blog.hu/2014/02/24/hogyan_hasznalhato_az_iphone_vakon

 • star70
  En a gyerek levetett Samsung S7 telojat hasznalom.4 eves.Kötelezö appok vannak rajta,naponta kell tölteni,mostanaban neha lefagy,de egyelöre birja a gyürödest.Mindig elöfizetessel veszünk reszletre ujat,bar itt van olyan szolgaltato akinel müködik hogy ujra cserelheted a regit.De dragabb mint ahol most vagyunk,es altalaban addig hasznaljuk a telefonokat amig vegleg megadja magat,ugyhogy akar a fene ezzel bibelödni.
  Viszont szinte mindent ezen intezek,igy ha tönkremegy,talan a majdnem legujabb Samsungra beruhazok.

  Nem akarok masik markat 30 eve ez van a gyerek es a ferj Iphonejatol a hideg kiraz.Pedig nem regi modellek,a ferjeme ceges.

 • Geri Hallivell
  , ez tetszett 🙂 A Nokia 3210 azért erős túlzás, bár teljesen hihető, hogy a sok IT programozó 5-6 éves, középkategóriás telefont használ, amit természetesen használtan vett, jóval a piaci ár alatt 😀 😀 😀
 • Szasza

  Csakhogy akkor kapsz értékelhető kedvezményt, ha a legmagasabb csomagot választod. Az odáig rendben van, hogy szükséged van egy szolgáltatásra, csak közel sem abban a mértékben amit a szolgáltató megszab. Főnököm, aki vállalkozó, naponta 50 hívás megy át a telefonján (kimenő-bejövő), de már rosszul van ha 10.000 forint a telefonszámlája. Ellenben a Telekomtól úgy viszik ki a havi 20-22 ezer forintos havidíjjal a telefonokat, mint a cukrot. Soha az életben nem használja ki azt a keretet amit a szolgáltató nyújt, ergo igénybe nem vett szolgáltatásért fizet minden hónapban +5, 10, vagy éppen 15 ezret 1 hónapban. Így kerülnek a 300 ezres telefonok 2 év után 700 ezerbe. Ha megveszi 300-ért akárhol, majd valóban olyan szolgáltatásra fizet elő amit ki is használ,ugyanez 2 év után csak 450 ezer lesz. 250 ezer forintot fizetni 2 év alatt valamiért amit sosem használsz ki,eléggé butaság.

 • Pistu
  Leírtad az én helyzetem is tökéletesen. Annyi kiegészítés, hogy magamnak cserélek akkut, kijelzőt. Szerencsére amióta Gorilla Glass 5 van elöl-hátul nincs kijelző repedés sem. Romot is cserélni szoktam így az is időtállóbb, de ehhez már vásárláskor jól kell választani.
 • gabbacsi
  újra van appleblog? én meg évek óta nem figyelem..
 • Zsófi
  3 éves a telefonom, eszemben nincs újat venni, max. az aksit cserélem le, pedig körülöttem ciceregnek, hogy dehát ez tarthatatlan, újat kell venni……Na igen, akiknek a “divat mondja meg, hogy ki vagy”
 • Kiszamolo
  Szasza, ezek azok az emberek, akik a buszon végig telefonálnak a semmiről: most kanyarodtunk rá erre az útra, ott egy hülye aki nem tud parkolni és így tovább. Egy ideig nem értettem, kik ezek, akik ennyit beszélnek a semmiről, aztán rájöttem, ők azok, akik 25 ezer forintos csomagban vették a csúcstelefont korlátlan beszéddel, de nincs kivel korlátlanul beszélni.

  Utálom, amikor ilyen ember hív fel, mert még 10 perc múlva is mondja. Aki fizet a hívásért, azzal maximum másfél perc alatt mindent meg tudunk beszélni. Akkor is, ha csak 10 forintos percdíja van.

 • alapos
  Egyrészt szerintem amíg a telefon ára nem annyi a jövedelemhez képest, ami elfér a havi költések mellett, akkor nem akciókat kell belemagyarázni, hanem azon agyalni miért nem ennyi a jövedelmem.
  Az pedig, hogy nem jó a rendszer, szerintem abból látszik a legjobban, hogy lassan már minden prolinál ott van a flagship telefon, ami elvileg drága, de ezt valahogy mégis megveszik.
 • XQ
  Nekem pont aktuális. A 3.5 éves tökéletes mobilom készülök cserélni a hiányzó funkciók miatt. (NFC, type C, 5g 90hz, rendszer szintű sötét mód, sztereo stb) Az új biztonságosabb is.
  Az új kb heti fizetés lesz, ultra vékony, ultra könnyű, hosszú a támogatása. A váltás macera miatt nem cseréltem eddig. Nem minden app üzenet stb megy át, szokások, más a használat..
  A régi anyué lesz.

  Az full kamu hogy a kereskedő féláron adja a használtat, a legolcsóbb árkeresős ajánlat alatt használtat szinte sosem láttam kereskedőnél, féláron főleg, pedig vennék. Max a legdrágább ár feléért adja ami egy éve is irreális volt. Nem árt ellenőrizni az ilyen infókat.

 • emmi
  Mondjuk én nem Magyarországon élek már jópár éve, de telefont vagy azért váltottam mert már elavult volt(érintőképernyős utolsó Nokia, végén már wifi-k se hagyták felcsatlakozni), vagy mert 5 év után meghalt az érintőképernyő(Sony xperia compact), illetve utána családtagnak továbbadtatm (Sony xpreia xz premium) mert kellett egy dual-sim-es. Ugyanakkor pl angliában egy éves modellek vadiujan amazonról black Friday de random akciókban is féláron mennek, egy középkategóriás teló áráért. Jelenlegi most már 3 éves lesz. Előfizetés kint megint elég jó, és sok utazás stb mellett a korlátlan neten is lement 100Gb forgalom, így megérte, illetve ár/érték arányban a roaming is jobb volt mint pl bármelyik magyar. tény h brexit óta változik foylamatosan, kb negyed évente.
 • axt
  Mielőtt lesajnálnánkba használt telefont vásárlókat: lehet venni olyan használt telefonokat, amiket 2 hétig, vagy 2 hónapig használt a tulaja, emiatt a garancia is él még rá. Gyakorlatilag nagyon minimális a kockázat. Cserébe az új árának 2/3-áért lehet megvenni. Okok: nem tetszik, újat kapott, stb.
  Viszont, aki cserélt már akkut, magyarázza már el nekem, hogy hogyan kalibrálta újra a telefont (Android). Én eddig 2 akkut cseréltem 2 különböző telefonban, de mintha szándékosan nem fogná fel a telefon, hogy új az akku. Fogalma sincs, hogy hol jár, 80%ot mutat mikor igazából 20%nál jár. Ne linkeket küldjetek, azokon már mind túl vagyok. Személyesen, ti mit csináltatok, hogy fogja fel a telefon, hogy másik akkut kapott? Van egy olyan érzésem, hogy a gyártók direkt csinálják ezt, hogy vegyél újat.
 • Én és a haverjaim

  Ez félre ment, minden cikkhez az szól hozzá, akinek releváns. Az IT-sok megkapják a milliós fizetésük mellé az új céges telefont is, most miért írjon ide, hogy neki max 2 évente cseréli az iPhone-t a cég. Nem releváns.
  Mellesleg szoftverfejlesztő vagyok én is, és a kollégáim közül közel nulla a techno buzi. Azaz senkit nem érdekel, hogy milyen telefonod van és milyen számítógéped otthon. A drága telefont erőn felül pont azok veszik meg saját költségen, akiknek semmi köze az IT-hoz és az IT-s fizetésekhez, csak azt hiszik, hogy attól értenek hozzá, hogy összerakják otthon maguknak a milliós játszós PC-t giga nettel, és megveszik a legújabb kütyüket.
  Az igazi IT-sok, akikről te beszélsz, vagy bütykölni való elektronikát vesznek maguknak, vagy látni sem akarják a telefonjukat/PC-jüket munkaidőn kívül.
 • Leporello
  A telefonok élettartamát ma már egyértelműen a szoftverüknek a támogatottsága határozza meg.Miután kijött az utolsó biztonsági frissítés(nem új oprendszer főverzió),utána fél év múlva már érdemes a cserén gondolkodni.Miután a gyártó elengedte a termék kezét, egyre több foltozatlan biztonsági rés lesz az adott tipusról közismert a hackerek körében.Ma,amikor a telefonról bankolunk, azon tároljuk az összes érzékeny adatunkat, nagy felelőtlenség ilyen “kifutott “terméket használni.Gyakorlatilag mint egy support nélküli Windows XP-n intézni a napi ügyeket, annyira kockázatos.
 • geek
  Mindig használtan vettem a telefonjaimat. Ha valaki almás használt telefont akar venni, mindig azt javaslom, hogy Szeptember UTÁN tegye, mert az új modellek érkezésével jó áron hozzá lehet jutni a megunt készülékekhez Marketplacen.
 • Én és a haverjaim

  Ja, és sok kollégám az új céges iPhone mellé egy klasszik nyomógombos telefont használ a magán telefonszámához, mert minek más, ha csak telefonál róla. Én mondjuk pont nem, a magán számomat eSIM-ként használom a céges telóban.
  Addig vágysz egyébként drága cuccokra, amíg nem engedheted meg magadnak. Ebből is lehetne Miklós egy cikket írni, a kollégáimmal már megbeszéltük, hogy mióta bármilyen kütyüt megvehetnénk könnyen,azóta nincs rá igényünk.
 • FeRRaR1
  Érdekes téma, én is pont a mostani mobilommal álltam le a folytonos évenkénti előfizetésre cserével. El se hiszem de idén Augusztusban lesz 4 éves. Note 9 launch edition, 8/512 gb. Van benne minden, sőt épp hogy nem azért cserélek mert funkciók hiányoznak az újakból. Kivették az írisz scannert, kivették a jack csatlakozót, kilyuggatták a kijelzőt…

  Addig marad amég nem érzem kevésnek, csúcs a kamera, akksi simán bír 1 / másfél napot. Ott a toll ami néha hasznos. Munkára, tartalom fogyasztásra is kiváló, és soha nem fagyott le, vagy akadt rajta bármi.

  Drága volt, de sokáig megtartva már nem is annyira. Illetve egyik telefon sem tetszik. Szerintem egy vicc a kínálat. Hiányzó funkciók, lyukas kijelzők… Nem köszönöm.

 • József
  Telefonból és áltatánosságban véve műszaki és informatikai eszközökböl javarészt használtat vásárolok a jobb ár/teljesítmény miatt. Ezek a telefonok így is kiszolgálnak még 2 évig. Ráadásul van egy kis műszaki érzékem, így egy-egy akku, vagy kijelzőcserét elvégzek magamnak. Most, egy fél éve 50 ezerért vásárolt Redmi Note 8 Pro-m van és amíg nincs racionális érvem a cserére, marad. Ehhez van egy flottás mobilcsomag, amivel kb. 2 ezer forint a havi telefonszámlám, plusz egy másik szintén flottás kártya korlátlan mobilnettel 5 ezerért.
 • kzoli
  nemnagyon van mar appleblog, de ennek a kezdemenyezesnek (hasznalt apple adomanyozas vakoknak, akiknek az iOS hatalmas elony, de nem biztos, hogy megtehetik, hogy apple telefont vegyenek) volt erteme szerintem.
 • Orsó-borsó
  Fiók helyett mobildonor.hu
 • Danhadnagy
  Az én használtmobilos barátom napi 80-100.000 nyereséget csinál, ott szoktam lenni a záráskor, amikor kinyomtatja a forgalmat. Csak erteni kell hozza, es jól alkudni
 • Frank
  Egy majdnem 4 éves Sony Xperia- am van, ami 5-6 éve csúcstelefon volt de én is már harmadáron vettem újonnan 70-körül.. Most csökkent le az akksi kapacitása 1 napra.. És IP47-es a metlakira esést is bírja. Akksit szerezni nehéz hozzá, pedig szívesen kicserélném. Nem tudnék ennél jobb telót ami ennyire bírja és még elegáns is..
 • Én is lehetnék akár haver

  Csatlakozok az előttem szólóhoz, akiket te IT-snak elképzelsz, azok az olyan volt BME VIK-es évfolyamtársaim, akik egész nap a koliban játszottak, az első éven kibuktak és nem lett belőlük milliós fizetésű IT-s. Max a közszférában IT-sok nettó 300-ért.
  Persze kivételek mindig vannak, nekem is van kütyübuzi 30+-os szoftveres kollégám, aki jó szakember, csoprtvezető, legújabb teló, játék PC otthon, cserébe nem csak hogy nincs családja vagy barátnője, hanem soha nem is volt. Valamiért az emberek szeretik a milliós fizetésű IT-sokat szemüveges, kockás inges számítógépbuzinak elképzelni. A média erősített rá, gondolom.
  De egy milliós fizetésű átlag IT mérnököt előbb fog lenyűgözni egy 15 éves Prius hajtáslánca, mint egy új autó 12″-os központi kijelzője.
  Nem baj, ha ezt nem érted, de ezért nem/sem vagy ilyen IT-s.
 • Főherceg
  Nincs telefonom, a kommenteket is postagalambbal küldöm Miklósnak.

  Nálam kb 4 évig van egy egy teló, a mostani az első, ami felső középkategóriás, az eddigiek alsó/belépőszint. Mindig újonnan veszem és igyekszem vigyázni rá.

  A galambbal mit csináljak? Összetojta az ablakpárkányt és esze ágában nincs elrepülni.

 • nyman

  “Utálom, amikor ilyen ember hív fel, mert még 10 perc múlva is mondja. Aki fizet a hívásért, azzal maximum másfél perc alatt mindent meg tudunk beszélni”

  Na én ezért szoktam le voip-ra épülő alkalmazásokról. De pl. facebook messengert sem vagyok hajlandó használni mobilon 🙂

  A családban korlátlan csomagok vannak, a nővéremet kell minding leszólni, hogy a lényeget mondja 🙂

 • Tamás4
  @örök körök iPhone esetében ez nem igaz. 2020-as, 2. generációs SE-m van, ami alapvetően is alsóbb kategóriás modellnek indult, mint az akkori legfrisebb modellek. Néha már-már zavarbaejtően gyors, ez alatt azt értem, hogy bizonyos esetekben gyorsabban reagál (pl. mikor lerakom a hívást), mint számítok rá és “félre kattintok”. 2 éves modellek esetében szerintem a nagyon alsó kategóriás készülékek lassulhatnak be. A közép és felső kategóriás telefonok, ha van elég tárhely rajtuk, bosszantó lassulás nélkül használhatók 2 évesen. Az előző iPhone 7-esem 5 évesen néha már valóban zavaróan akadozott. De 5 év manapság az IT és telekom világában kis túlzással már egy új korszaknak számít, de annyit mindenképpen fejlődik a technológia, hogy érdmes váltani.
 • gaborr
  2019-ben cseréltem a meghibásodott iPhone SE-met (az előzőt 2016-ban vettem) egy ugyanúgy első generációs iphone SE-re. Akkor 70ezret fizettem értem, tök új volt (garis csere telefon). Azóta sincs semmi baja, támogatott, és szerintem azóta sem jött ki olyan jó iphone mint az. Maradok is ennél míg le nem veszi az Apple a támogatott telefonok listájáról.
 • mad823
  Ami az akkumulátor élettartamát illeti: ésszel kell tölteni, azaz leginkább 80, legfeljebb 90%-ig, de semmiképpen sem egész éjjel a töltőn tartva, és akkor sokkal kevésbé látványosan fog veszíteni a kapacitásából.

  Ja, és ha már mobilcsere: a nyáron a Telenor (amit akkor már máshogyan fognak hívni) lekapcsolja a 3G hálózatot, szóval aki eddig “butatelefont” használt (pl. szülők, nagyszülők), ott érik egy csere. (Vannak 4G képes butatelefonok is.)

 • Ancsa
  Sokáig csak telefonálásra és sms küldésre használtam a telefonom, arra megtette a Windows-os Nokia. Aztán egyre több dologra kellett (volna) még, de semmivel nem volt kompatibilis. Így a céges telefonomról futottak ezek a dolgok: netbank, futár, bojler stb. De átgondoltam, hogy a céges telefon nem igazán jó móka erre, bármikor kicsavarhatják a kezemből, és akkor itt állok egy ócska saját telefonnal, és minden más hiányozni fog. (Vagy dönthet úgy a munkáltató, hogy ellenőrzés keretében elkéri, hogy mit művelek rajta.)
  Ebből a megfontolásból cseréltem le most a Nokiámat, egy alsó középkategóriásra. Ami nekem kell, ezen is rajta van, pár évig ki fog szolgálni. A cégeset csak céges ügyekre használom, semmit nem teszek rá, ami privát. (Fun fact: nemrég szervízbe került, egy éves Galaxy A51, mégis alaplapot kellett cserélni. Kétszer olyan drága, mint a sajátom, de egy évet sem bírt.)
 • És?

  A napi forgalomból feltételezem, hogy a bevétel és kiadás közötti bruttó különbségre gondolsz, minden céges költség nélkül, és nem a valós nyereségre. Aki céget tart fenn, ráadásul legalább egy standot a telefonoknak valahol, annak a minimum, hogy napi legalább 100.000 Ft-os nettó nyeresége legyen, és nem az, amiől te beszélsz. Különben minek kezd bele?
 • ascii
  En ios alapu sikertelefont veszek, 2 eves akksi 87%-os allapotban van jelenleg, az előzőt 5 even keresztul hasznaltam, akinek eladtam meg mindig hasznalja. Minden ugy fut rajta, ahogy az a nagykonyvben meg van írva. Szoftvertamogatas is hosszabb, mint az androidnál. Kijelzo es hazvedelem vegett ajanlom a Mobilfox termekeit. Artartasa is jobb, mint a droidnak, ket ev alatt egy forintot nem esett. Egy hasznalt friss akksis iPhone 8 is meg 70k, es kereslet van ra, mert nalunk a kisvarosban iratkozni kellett ra.
 • Telon ne sporolj
  Szerintem senkinek se kene sporolni a telon. Hasznaltam mar 60tol 280 ezres (s21 ujonnan 2021 oktober) telot. Mikor az s21 nel olcsobbak belassulnak fel ev utan vagy neha megorokitenel egy fotot az utokornak es gyenge minoseg stb akkor a hajadat teped stb stb. (Vagy gyenge fenyero, akksi stb).
  Szooval szerintem aki mar ingatlanban csucsul annak 2 ev alatt havi 12 ezres torleszto (0 szazazlek istyle,media,ses store, szolgaltatokrol nem is beszelve) bele kell ferjen. Aki keg tavol van az ingatlantol annak meg szinten nem ez fogja elvalasztani az onerotol. Nyilvan nem a 280as a jo, van 200korul is ujonnan komrpomisszum mentes.
  Telefon szerintem olyan mint a futocipo (40korul mar nem lehet szar,de szakertovel) nem szabad ezen sporolni. Elobbivel idot nyersz, idegrendszeres kimeled a lassulas gyenge fotok lemerulestol. Utobbival a labadat kimeled.
  Ennyi erovel lehetne bio kaja vs nem bio stb
 • Amatőr
  pont emiatt váltottam androidról apple-re. Androidon max 2 évig van frissítés, aztán szevasz. A céges 2016-os iPhone SE-mhez pont ugyanúgy jön minden, mint az azóta privátban vett iPhone SE 2020-hoz. Ráadásul a sebessége kopott észrevehetően (számomra).
 • Joy
  Érdekes megfigyelni, hogy mekkora a megfelelési kényszer sokakban a különböző témájú cikkek hozzászólásai között.
  Spórolós bejegyzés alatt mindenki megtakarítóvá válik, költekezős esetén a mának élnek, telefonosnál meg van, aki használtan vesz nyomógombost is. (Persze nem feltétlenül ugyanazon olvasók.)
  A telefon egy tipikus példája annak, amikor a szabályozás évekkel lemaradva követi a fejlesztéseket.
  Hány évbe telt előírni, hogy a kevesebb hulladék érdekében kb. egységes legyen minden töltő?
  Hány évbe telik még előírni, hogy az átlagos felhasználó is ki tudja (újra) cserélni az akksit?
  Körömnyi akkutól nem várható el, hogy 1000 töltés után is tudja a gyári kapacitást.
  1-2 évvel ezelőtti prémium kategóriást újan venni is rizikós, mert ha egy rendszer update készült azóta, akkor felajánlja és telepítés után máris csökken az üzemidő, mert az új nagyobb erőforrásigényű.
 • jbpapp
  Tavaly cseréltem a 2016-ban vásárolt iPhone SE-met. Egy akksi cserén esett át az 5 év alatt, minden tökéletesen működött rajta, ha nem 16Gb-os lett volna, akkor még most is azt használnám. Az utódja a 2020-as SE modell lett, 128 GB, remélem 5-6 évet ez is ki fog szolgálni.
 • kutya
  mi a kulonbseg a messenger/viber/whatsapp/signal/hangouts es a korlatlan telefonhivas kozott? Azon kivul persze, hogy magadon kivul a vilagnak es barataidnak azzal a reszevel szursz ki, aki felhivna/irna azon (ingyen), de helyette a szolgaltatonak kell penzt adnia a telefonalasra, az SMS-rol nem is beszelve, ami a vilag legnagyobb lehuzasa.
  Szerintem a sok covid/homeoffice/karanten ota igenis fontos, hogy tudjak annyit es azzal beszelni, akivel akarok, vagy csak azert is felhivni, hogy megkerdezzem, hogy hogy van, mert szocialis lenyek vagyunk, talalkozni meg alig tudunk.
  Mas.. a szolgaltatos “olcso” telefon legbosszantobb tulajdonsaga a halozati zar, nem lehet a dual simes telefonokat normalisan hasznalni vagy akar kulfoldon belerakni egy masik/masodik simet emiatt.
 • axt
  Ezen lehet mosolyogni fogsz, de én leginkább azért nem veszek drága telefont, mert fizikailag nagyon sérülékenynek érzem. Összetörhet a kijelző, vagy akár el is lophatják tőlem. Akkor nem fáj annyira egy 60 ezres telefon elvesztése, míg a 200 ezres azért fájna. Tudom, van már erre is biztosítás, de azt inkább kihagyom. Lehet nekem nincsenek túl extra igényeim, de eddig mindig megfelelt egy 50-80 ezres telefon. Ja, viszont sosem loptak még el tőlem telefont, és a kijelzőt is csak vagy 8 éve törtem be egyetlen egyszer.
 • Vladislav
  Az Apple kutyuk elonye, hogy jobban megorzik az ertekuk es nagyobb rajuk a hasznalt piac Androidos telefonokhoz kepest.
  En nehany hete adtam el a sajat 4 eves iPhone X-em 90 ezer Ft-ert, amit anno “hasznaltan” vettem 190-ert (ertsd: megvettem tavozaskor a sajat ceges telefonom).
  Az mar sokkal viccesebb, hogy Facebook Marketplace-en milyen alakok irtak ram. 🙂 90%-nak a boritokep a sajat BMW/Merci/Audi es tarsai sztereotipiak. De legalabb napi 20 ember erdeklodott.
  Kedvencem a Giorgio Armani nevu alak volt, akinek egy lo volt a kepe.

  Aki szembesulni akar a magyar valosaggal, rakjon fel egy iPhone hirdetest Facebookra. 🙂