Hitelelengedés gyerekszülés esetén

Ma került szóba és ha már így van, írok róla, mert valamiért sokan nem tudnak erről a lehetőségről.

A sok gyerekvállalási kedvezmény egyike a lakáscélú hitel elengedése. A második gyerek esetén egymillió, a harmadik gyerek esetén további négymillió forintot átvállal az állam, minden további gyerek esetén újabb egy-egy millió forint lehet az elengedés.

Ennek semmi köze a babaváró hitelhez, a CSOK-hoz és bármi egyébhez, ez egy önálló kedvezmény.

Nem lehet harmadik fél a hitelben (ekkor még a gyerek születése előtt át kell azt dolgozni a hitelt), büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség feltétel. A hitelnek már a gyerek(ek) születése előtt aktívnak kell lennie. A CSOK hitel lakáshitel, de a babaváró az nem, mert az szabad felhasználású. (2017 november 14-e előtt felvett hitel lehet szabad felhasználású jelzálog-hitel is.)

A gyerek születése előtt felvett mindenféle lakáshitel kiváltható ezzel a támogatással. Lakáscélú hitel a lakásvásárlásra adott hitelen túl a bővítésre, korszerűsítésre felvett hitel is, s amelyik bankban elérhető, a lakásfelújításra felvett hitel is.

(Azonban előírás, hogy csak olyan ingatlanra lehet igényelni a visszatérítést, ami legalább 50%-ban az igénylő(k) tulajdonában van. Vagyis a szülői házra nem fogsz tudni hitelt felvenni ilyen célból, ha nincs lakóingatlan a neveden.)

Ha akarod, rakass fel napelemet a házra hitelből, újítsd fel a fürdőszobádat és a konyhát is, cseréld le a fűtési rendszert, építsd be a tetőteret és a többi. Csak arra vigyázz, hogy lakáscélú hitelt vegyél fel és ne szabad felhasználásút. A költségeket se felejtsd el a hitelfelvételnél és a lezárásnál sem, amikor mérlegelsz, mennyire éri meg.

S ha már megvan a hitel és a magzat is elmúlt 12 hetesnél idősebb, mindjárt kérheted is a hitel elengedését, minél hamarabb elengedik, annál kevesebb kamatot fizetsz a maradék tőkére. (A tizenkettedik héttől a magzat már gyereknek számít a további sorsától függetlenül.)

Ez azért is fontos, mert nem automatikusan jár a hitel-elengedés, külön kell igényelni.

További részletek a rendeletben.

Update: Vilmos osztotta meg a tapasztalatait a hitelelengedésről:

Mi éltünk a 4m Ft-os hitel elengedéssel.

De néhány gondolat, amit akár érdemes lehet a posztba is betenni:

– Nekünk az átfutás több mint fél év volt. Októbertől február közepéig vártunk a döntésre. Utána a banknak hónapok kellett mire ő is megkapta, és végül április végén, május elején írták jóvá.

– A bank irtó sokat bénázott és bénázik.

    a. Ugrál a tőketartozás. Levélben és telefonon is megerősítették, hogy jóváírták, de mégis az appban ugrál le és fel a tőketartozás mértéke.

    b. Elszámolták a törlesztőrészletet. Gyanús volt… Kiszámoltam, hogy törlesztés előtt és után mennyi kamatot fizetünk vissza összesen a futamidő végéig, és törlesztés előtt 12m Ft jött ki, törlesztés után 11,5m Ft. Ugyanez a tőketartozás különbség a netes kalkulátorral most induló hitelre kb. 2m Ft kamat különbséget mutat nagyon hasonló feltételekkel.

    c. A bank SEMMI tájékoztatást nem adott, hogy miért ennyi lett a havi törlesztő. Másfél hónapja próbálom kicsikarni belőlük, nem sok sikerrel. Most is várom a visszajelzésüket.

Ja és érdemes biztosra menni, van olyan barátunk, ahol valami miatt visszadobták és indulhat elölről.

Share

134 hozzászólás

 • ifo234
  tudtok olyan felújítás célú (az az nem vásárlás) hitelt, ami megfelel a feltételeknek? A raiffeisen-nek csak ingatlanfedezetű szabadfelhasználású hitel van, és nem tudta megmondani hogy azt elfogadják-e vagy sem.
 • NR
  Sziasztok!
  Én ennek már utána néztem és ez miatt nem mentem tovább:

  Annak érdekében, hogy az ingatlan a támogatás céljának megfelelően meghatározott ideig (jellemzően 10 évig) a támogatottak lakóhelyéül szolgáljon, a jogszabály és a támogatási szerződés alapján az érintett ingatlan tulajdoni lapjára az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

  Szóval ez csak azoknak a családoknak jó, akik tudják hogy 10 évig nem akarnak elköltözni, különben vissza lehet fizetni, ha jól értelmeztem.
  Nekünk ez nem jó, mert biztos hogy költöznünk kell, mert kicsi lesz a lakás.
  De nézzetek utána mielőtt össze szedtek hozzá minden papírt…

  Üdv.

 • András
  Nekünk a harmadikkal sikerült megjátszani, hogy a CSOK-ból elengedtek 4M-et. Köszi mindenkinek, ti fizettétek! 🙂 Ezt a 4M-et semmiképp nem érdemes kihagyni.

  A “sima” 1M miatt majd valami új hitelt kell felvenni, amikor jön a negyedik, mert a CSOK addigra kipörög. Ebben már nem vagyok biztos, hogy annyira meg fogja érni, egyszerűen túl jól megy már, hogy vacak 1M-ekért lehajoljak! (Ezt csak a fórumozók bosszantására írtam 🙂

 • Nacionalista

  Az államnak feladata a hosszútávon fenntartható nyugdíjrendszer biztosítása (legalábbis manapság: 100 évvel ezelőtt az öngondoskodás volt az alap). Ennek része az is, hogy legyen a költségvetés fenntartható, meg az is, hogy a korfa legyen egészséges. Emiatt szomorú ami magánnyugdíjpénztárakkal történt, és emiatt pozitív a családtámogatás szándéka (még úgy is, hogy a konkrét eszközök hatékonysága erősen vitatható).

  Az minden itt élő állampolgárnak érdeke, hogy jó legyen a dolgozó/nyugdíjas arány. Ha te nem akarsz, akkor örülj neki, hogy más vállal gyereket helyetted is. Nem tudom, hogy miért kell ezt összemosni stadionépítéssel meg Mészárosozással.

 • Nacionalista
  @Lumpenproletár

  Amit írtam Donnau-nak, neked is szántam. A hosszútávon fenntartható államnak egy fontos feltétele, hogy az aktív dolgozó/nyugdíjas arány ne boruljon meg túlzottan.

  Az öngondoskodásnak az anyagi az csak az egyik (bár fontos) eleme. Hiába teszed félre magadnak a pénzt, hogy időskorodban tudd fizetni magadnak az ápolót/idősotthont, ha konkrétan nem lesznek emberek akik ezeken a helyeken (is) dolgoznak, akkor kitörölheted a pénzzel.

  Egy gyereket tisztességgel felnevelni (jóval) több pénz mint amit össze lehet szedni családtámogatás címén, ezért nem értem ezt az irigykedést. Senki nem vállal azárt gyereket hogy majd abból jól megszedje magát (illetve aki igen, az nem tud számolni). Neked gyerek nélkül jóval magasabb lesz az (anyagi) életszínvonalad még így is, mintha vállalnál gyereket.

 • Lajos

  ” Az az önzőség, aki saját génjeit örökíti, az utódait táplálja (más pénzén is) és ezzel plusz helyet foglal a Földön saját génjeivel.”

  Ha szerinted a fajfenntartás önzőség, akkor az önfenntartás is az? Ennyi erővel azt is írhatnád, hogy mindenki önző, aki nem vet véget a saját életének, hogy kevesebb helyet foglaljon a Földön. Meg ne csináljunk már úgy, mintha a többség azért nem vállalna gyereket, mert nem akarja a társadalom és a természet erőforrásait pazarolni. Biztos van ilyen is, de nézz körül, hány 30 év körüli fiatal van, akik gyakorlatilag gyerekként élnek, élvezik a minimális felelősségvállalással járó életüket, utaznak, buliznak, a hobbijaiknak élnek, esetleg megmagyarázzák maguknak, hogy muszáj előbb a biztos egzisztencia, a saját ház, a karrier, majd utána gyerek esetleg 40 fölött.

 • Pmatyi
  ez egy teljesen idejétmúlt elképzelés, mint ahogyan a felosztó kiróvó nyugdíjrendszer is az.
  Mire az en generációm nyugdíjba megy, nem az lesz a probléma, hogy ki végzi el a munkát, hanem, hogy mit fog kezdeni magával a képzetlen, tanatlan embertömeg.
  Nem a mennyisegi gyerekgyartast kellene tamogatni, hanem a kevesebb, de jobban kepzett ember felé menni, ha már mindenképp társadalommérnökösködni akarunk. A föld a jelenlegi létszámot is alig tudja eltartani, semmi szukség népességygarapodásra.
 • BalageHKK
  Azt a részét érzem hasonlónak a korábbi “ne vedd már fel a diákhitelt, ha nincs rá szükséged” – hez, hogy “ne vedd már fel a hitelt minden kamu dologra, ha amúgy nincs is rá szükséged, csak a támogatás miatt”

  Amúgy személyes véleményem : az államnak jóval kevesebbet kéne újraelosztania, jóval értelmesebben és jobban becsapkodni a kiskapukat. De amíg ez van, kérd el, kivéve, ha számodra már aprópénz, akkor hagyd meg a többieknek (rászoruló v sima adófizető)

 • Treil
  @Lumpenproletár:
  Miért is kerülsz távolabb a saját ingatlantól? 45nm2-es garzon olcsóbb mint egy 3 szobás lakás, ráadásul nem tudom miért gondolják hogy a CSOK az minden gyerekesnek ajándék pénz. Persze az ha van zsebben 30 millió.
 • Petya
  Felhívtam a 1818-at ezzel kapcsolatban, és ebben az esetben nem tesz az állam jelzálogjogot és egyéb tilalmat az ingatlanra. Ez egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatás. Szóval, ha csak ezen múlt, akkor gondold át.

  Én pont a hónapban terveztem a végtörlesztést, de ősszel jön a második gyermek, úgyhogy akkor előbb ezt intézem el. Köszi az infót!

 • művész
  Sziasztok!
  Mi is tervezünk 3. gyereket. Nyilván ez egy szuper dolog lenne nekünk.
  Szerintetek külföldi jövedelmre hol a legjobb felvenni lakáshitelt? (és a külföldi jövedelem nem kizáró tényező-e a hitelelengedésénél)
  Szlovákiában dolgozom, és szeretném ezt kihasználni.
  És igaz-e, hogy külföldi jövedelemre nem lehet felvenni csok-ot?
  Köszönöm a válaszokat!
 • Miklós
  “Nem értem miért lett ilyen hitelközpontú a családtámogatás. CSOK, babaváró és ez, bankok lobbiznak vagy miért?”

  Azért, mert a hitel = szolgaság és a mindenkori hatalom érdeke az engedelmes, önrendelkezésétől megfosztott tömegen való uralkodás. A CSOK egy rejtett vagyonadó az alsó középosztály számára, akik arra kényszerülnek, hogy minden pénzüket és vagyonukat lakásba fektessék és ezáltal föladják önrendelkezésüket. Majd ezekre a tömegekre hivatkozva vonja teljes irányítás alá a magasabb osztályokat, amelyeket nagyrészt szintén maga, a hatalom, hozott létre.
  Azt hiszem ez már elég világos sokmindenki számára, de sajnos kevesen látták előre mindezt 2015-ben, vagy jóval előtte, a privatizáció időszakában…

 • mzsombor
  Ezt hol találtad? Ilyen kitétel mintha csak CSOK-ra vonatkozna. Itt az sem feltétel, hogy életvitelszerűen a támogatott ingatlanban lakj, csak annyi, hogy legyen benne a házastársaddal együtt minimum 50% tulajdonrészed. Semmi más.
 • Janos82
  :

  Az azert ugye megvan, hogyha igy nem tudsz elorefele haladni, akkor gyerekkel megnehezebb lesz? Ezek a tamogatasok messze nem fedezik a gyermekek koltseget, szoval gyujteni addig tudsz, amig nincs gyermek…

  :

  En se szeretem, se a CsOKot, se az autots tamogatast, es ez se jo. Az adojovairas viszont jo. Ezeket is hasonloan kellett volna adni, ha mar adni akarnak, mert igy ezek szektorialis tamogatasok, nem pedig csaladtamogatasok.

 • T. András
  Sziasztok!
  Mi több Fundamenta LTP-t húztunk be lakáshitelbe (ezekből kettőnél még kellett áthidaló kölcsön sajnos). Viszont így a hitelben mindenki, akinek az adószáma használva volt, bekerült adóstársként.
  Ha jól értem, ebben az esetben nem játszik az 1M?
  Köszi!
 • Sörös Hurka
  “és emiatt pozitív a családtámogatás szándéka” ez csak arról szól, hogy a történelmileg alacsony lakossági hitelállományt kicsit emeljék, vagy Viktor papát szélnek eresztik a bankáraink.

  Ha családtámogatás lenne a szándék, akkor megemelnék a gyermekek után járó családtámogatást, pl. Vagy javítanának az oktatáson, gyermekes szülők előnyben lennének a minőségi állami bérlakás programnál, évente 4 szabadnappal több gyermekenként a gyermekeseknek, stb. Egy hitelprogramot szerintem nem érdemes keverni a családtámogatással.

  tradingeconomics.com/hungary/households-debt-to-gdp

 • Lumpenproletár
  Félreértettél. Én nem a támogatás ellen vagyok, hanem a mérték ellen. Illetve, ahogy olvashattad is, az, hogy Magyarországon aki nem vállal egy kazalnyi kölyköt, azt abszolút nem tekintik magyar állampolgárnak. De ettől függetlenül a befizetéseinket kérdés nélkül beseprik.
 • Janos82
  :
  Europaban csokken a tarsadalom leszama mikozben egyre tovabb elunk. Itt pont ebbe az iranyba haladunk ezekkel a tamogatasokkal is. Raadasul ezek a tamogatasok nem osztonoznek plusz gyermek vallalasara, mert ahoz tul alacsony osszeguek. Persze ehez latni kell, hogy mibe kerul egy gyerek ( peldaul a kieso ber fronton, illetve a tobbi megnovekedett koltseg teren)
 • Janos82
  :
  ” évente 4 szabadnappal több gyermekenként a gyermekeseknek,”
  Azert az ilyen tipus tamogatasokkal vigyazni kell, mert indokolatlanul dragitja a munkaerot a munkaltato szamara. Jobb az, amikor az allam atvallal koltsegeket annal, mint amikor a piaci szereplokre haritjak at.
 • Tamás
  :

  “Az állam az alábbi feltételek teljesítése esetén bizonyos összeget átvállal a család fennálló jelzáloghitel-tartozásából:
  – Az igénylők már jelzáloghitelt törlesztenek,
  – 2019. július 1. után születik meg a második, a harmadik vagy további gyermeke.

  Leegyszerűsítve: 2019. július 1. után a második gyermek után 1 millió forintot, a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forintot lehet igényelni. A 4 millió forintos jelzáloghitel elengedés csak a 2019. július 1. után született gyermekek után vehető igénybe, illetve ha a magzat az igénylésnél már elmúlt 12 hetes.”

 • L

  Ha mar moderalas van az oldalon megjeleno kommenteket illetoen, akkor nem ertem, hogy az ilyen -fele kommenteknek miert adsz helyet. Netto szemelyeskedes minden kommentje. Nem tudom, miert jo a szemelyeskedo kormanyparti acsarkodast engedelyezni itt is.

  En pont azert olvasom el rendszeresen az itteni kommenteket, mert ez a jelenseg korabban/altalaban nem utotte fel a fejet itt, es altalaban normalis hangvetelu, szemelyeskedes-mentes eszmecsere zajlik, kvazi az altalad irt cikkek meghosszabbitasai. Hasznosak a kulonbozo nezopontok.

  Mas oldalakon meg pont ezert, a gusztustalan szemelyeskedo jobboldali stilus eluralkodasa miatt nem olvasok egyaltalan kommenteket mar jo par eve. Oszinte leszek: onzo modon szeretnem a Kiszamolot tovabbra is tudni olvasni, ezert kerlek, ne engedj teret ezeknek a szemelyeskedeseknek, mert (számomra) teljesen tonkreteszik az elmenyt.

 • L
  Bocsanat, nem Pistike, hanem , de vegul is barmilyen nickname-et beirhat barki, szoval nem ez a lenyeg, hanem a tartalom.
 • Hyperion

  “Ha szerinted a fajfenntartás önzőség, akkor az önfenntartás is az? Ennyi erővel azt is írhatnád, hogy mindenki önző, aki nem vet véget a saját életének, hogy kevesebb helyet foglaljon a Földön.”

  Le is írom, ha akarod. Mindannyian önzők vagyunk. Én is! Elsősorban mindenki saját magának akar jót, saját magát és utódait táplálja. Igen, a fajfenntartás önzőség, gyereket is a saját örömére csinál az ember. Ez egy életrevaló tulajdonság, nyilván ezért létezik, ez öröklődik tovább. Ugyanúgy életrevaló tulajdonság, mint a képmutatás. Valaki bevallja, hogy önző, valaki még magának sem. Kíváncsi lennék, hogy akik az önzetlenségről papolnak, a vagyonuknak hányad részét adták önként másnak (nem saját vérvonalnak) és mindezt csendben, névtelenül, úgy, hogy nem vártak cserébe semmit.

  De nem ez zavart, hanem hogy miért éppen azt kell önzőnek nevezni, aki kevesebb szeletet vesz a tortából.

 • Nacionalista

  Többen is említettétek már, hogy mekkora gond a túlnépesedés. Mo-n a lakosság 40 éve (1981 óta) folyamatosan, gyorsuló ütemben fogy. Itt Mo-n ezzel foglalkozzunk. Nigéria túlnépesedésével meg foglalkozzon a nigériai kormány. Neked is felteszem a kérdést: attól, hogy mi itt kevesebb gyereket vállalunk, csökkenni fog Nigériában népesség? Márpedig ott lesz gond a kajával hamarosan, nem itt.

  A jelenlegi magyar lakosság képzettebb mint a történelem során bármikor. Több a diplomás, több az érettségizett, többen beszélnek idegen nyelveket mint bármikor.

  Ráadásul, a jelenlegi támogatások tipikusan középosztálytól felfelé érhetőek el, szóval a kormány a te filozófiád követi.

 • Nacionalista
  @Lumpenproletár

  Túlreagálod. Én is látom, hogy megy egyfajta shaming a kormány részéről a nem gyerekvállalókkal szemben, és ez nekem sem tetszik (mármint a shaming. Aki nem akar gyereket, az inkább ne is vállaljon), de valljuk be, ez a Te és az Én hétköznapi életemre elég kevés hatással van.

  Én vállalok gyereket, szóval a kormány engem nem shamingel. Cserébe ha teszek néha olyan radikális kijelentéseket, miszerint Mo nem népesedik túl, vagy hogy szerintem a férfiak nem menstruálnak, akkor liberális közegekben (=ország fele) meg egyből egy fideszbérenc náci vagyok.

  Ez már csak ilyen. Ha mindenki minden ilyet magára venne, akkor az egész ország elhúzna innen jobbostul meg balostul.

  Az újraeolsztás mértéke meg szerintem is túl nagy, ebben maximálisan egyetértünk.

 • Treil
  @Miklós: Lehet hogy van ilyen is benne, de nekem a problémám a bankok kitömése adókból. Érdekes hogy sokan a gyerekesektől sajnálják ezt a pénzt, de vajon hány százalék landol a bankok zsebében? Meg gondolom az ingatlanosoktól sem sajnálták, pedig a CSOK-ból kapott támogatást, de még a hitelt is az ingatlanosok nyelték le. Köszönik szépen, errefelé éppen a Porsche SUV az ingatlanos népautó.
 • antenna
  Kezdjétek időben intézni! Nekünk 4 hónapba telt, mire megkaptuk a pénzt. A hiánypótlás hiánypótlásának a hiánypótlását is be kellett adnunk. Mást mondott a kormányhivatal és mást az ügy előadója. Az igazolások, bizonyítványok 30 napig érvényesek, persze mind máskor jár le…. Szóval van vele meló, de ha a vége jó…
 • Norbi
  Nekünk év végére van kiírva a 2. babó. Jól értem,hogy nem zárja ki a törvény azt sem,hogyha nincsen lakáshitelem, most lehetne felvenni,és utána abból kérelemre elengednek 1milliót? Éppen most állunk szigetelés,tetőcsere előtt, úgyhogy lenne helye neki.
 • antenna
  népességgyarapodás Magyarországon? Te melyik adót nézed?
  : az biztos, hogy nem jól néztél utána. Ennek a támogatásnak semmi köze a jelzálog joghoz, elidegenítéshez, tilalomhoz. Egy rakat feltétel teljesülése után kapsz 1 vagy 4 millát az ingatlanhiteledbe, ennyi.
 • Pmatyi
  Az alacsonyabban kvalifikalt munkakörök java része csak azert nincs automatizalva, mert még olcsóbb élő emberrel végeztetni, mint automata gépekkel. De ahogy ebben az országban semmit ezt sem sikerül belátni. Gyerekgyártás helyett az oktatást kell támogatni. Ne az autó es a ház legyen ingyen, (amit leginkább a szülők élveznek, egy gyereknek mindegy, hogy uj vagy 10 éves autoval viszik iskolaba) hanem a minőségi alap, közép és felsőoktatást. Csak sajnos nem a gyerek szavaz, hanem a szülő.
 • NR

  kormanyhivatal.hu/hu/lakastamogatas

  A közepén van ez a kitétel, ha sikerült valamit kiderítened ezzel kapcsolatban légyszíves írd majd be, mert addig nem fogok én sem vég törleszteni.
  Nálunk ikrek jönnek nemsokára és így elvileg járna az 1 millió, csak a jelzálog miatt nem kezdtem el intézni eddig, meg mert időm sem volt még utána járni.
  Üdv.

 • KertesHázasErvin
  Nem vagyok jártas hitelfelvételben.
  Kérdés: ha én családi házunk melletti telket venném meg (s ott esetleg egy melléképületet húznék fel), akkor a telekvásárlásra is fel lehet venni hitelt, amibe betörleszthető 2 gyerek utáni 1M elengedés? Az milyen néven futna? (lakáshitel? jelzáloghitel?)

  Köszönöm!

 • Nagycsaládos
  Megint egy jól célzott támogatás. Egy dolog vitatkozni azon, hogy ennek mi értelme van. De megint az van, hogy csak az ér ha még nincs 3 gyereked. Akinek már megvan 3 és (akármilyen okból) még vállal(na) akkor nincs 4 milla…
 • Családfő
  Több hozzászólásról Hofi Géza jutott eszembe, kicsit átköltve, az egy főre jutó irigy emberek számáról.
 • Kiszamolo
  Norbi csak ezért felvenni egy milliót nem biztos, hogy megéri felvenni. Valaki beírta a költségeit.
 • Kiszamolo
  L, ránézek. Nem mindent olvasok el mindig, csak átfutom.
 • kritizátor
  Kicsit OFF

  Ha nincs szükségem banki hitelre, mert nem szorulok rá, mert van a bankszámlámon néhány millió, akkor nem törvénytelen felvenni lakáscélú hitelt és azt (mondjuk tőzsdén) fialtatni?

  Mintha néhány éve olvastam volna erről jogszabályt, de most nem találom.

 • Lajos

  “Igen, a fajfenntartás önzőség, gyereket is a saját örömére csinál az ember.”

  Feltételezem, nincs gyereked. Ha van, akkor pontosan tudod, hogy az az öröm mennyi munkával és lemondással jár. És itt egyáltalán nem csak arra gondolok, hogy lesz egy csomó plusz kiadásod. Gyakorlatilag totálisan megváltozik az addigi életed. Töredékére csökken a szabadidőd, amit magadra fordíthatsz. A nappalaid jelentős része a gyerekkel való foglalkozás köré szerveződik. Az első években még az éjszakáid is. 18 éven keresztül (és utána is) ott a válladon a felelősség súlya, hogy óvjál és tisztességesen felnevelj egy embert. Akkor is ott van, amikor néha sikerül a gyerekek nélkül kimozdulnod otthonról. Egyáltalán nem könnyű dolog ez, ha lelkiismeretesen csinálod, de abszolút megéri. Nem csak a szülőnek, a társadalomnak is.

  Ez a fajta “önzőség” alapvetően más, mint a szingli életet választó emberé.

 • Hangya
  ha jól értem a kormányrendeletet, ha nem vetted igénybe a 3. gyermeknél, akkor később is kaphatsz 4M-t

  7. § (1) * A támogatás összege
  a) a második – a 29. § (1) bekezdése szerinti – gyermek esetén 1 000 000 forint,
  b) a harmadik vagy további,
  ba) a 6. § (1) bekezdése szerinti gyermek esetén – ide nem értve a bb) alpont szerinti esetet – 1 000 000 forint, vagy
  bb) a 29. § (1) bekezdése szerinti gyermek esetén – ide nem értve a c) pont szerinti esetet – 4 000 000 forint,
  c) a bb) alpont szerinti összegű támogatás igénybevételét követően született minden egyes további gyermek esetén 1 000 000 forint.

 • Nacionalista
  @kritizátor

  Lakáscélú hitelfelvételkor te soha nem kapod meg a pénzt. Hitelfelvételhez vinned kell az adásvételi szerződést, és a bank direktben az eladónak utal.

  Úgy tudnád ezt kijátszani, ha mondjuk a feleségedtől/haverodtól vennéd meg papíron a lakást (és neki utalna így a bank), de ez így érzésre bűncselekmény.

  Viszont jelzáloghitelt bármikor vehetsz fel, és azt arra költöd amire akarod. A kamata rosszabb mint a lakáshitel, de jobb mint a személyi kölcsön.

 • Balogh Imre művezető
  “Nem a mennyisegi gyerekgyartast kellene tamogatni, hanem a kevesebb, de jobban kepzett ember felé menni…”
  Azt hiszem, éppen ennek az irányvonalnak próbál megfelelni a jelenlegi családtámogatási rendszer. (Az más kérdés, hogy mennyire sikerül neki.) Inkább a “normális” családokban szülessen három gyerek, mint a segélyért-szoctámért-családipótlékért, mélyszegénységbe hat-nyolc.
  Nyilván én is hazabeszélek, mert nekünk is van három gyerekünk, ráadásul CSOK-os házban lakunk. Nem a CSOK-ért született a harmadik, mindig is hármat szerettünk volna, de ha nem tudtunk volna továbblépni az előző, igencsak kicsi hajlékunkról, jó eséllyel elhalasztódott volna szegényke… Valószínűleg előbb-utóbb önerőből is eljutottunk volna egy mostanihoz hasonló szintre, csak éppen 5-10 évvel később. Aztán addigra nőgyógyászati problémák miatt vagy összejön, vagy nem.
 • Nincsproblem
  ezt hogyan akarod kivitelezni? Lakáscélú hitelt nem bemondásra ad a bank hanem tulajdonszerzésre, rákerül a bank a tulajdonlapra.Ha megvan a lakásra a pénz akkor el lehetne rajta gondolkozni, de itt a szemlélettel látok gondot. Törekedj a hitelmentességre, fialtasd azt a pénzt amit már megkerestél.
 • Yoda
  Bocsánat, off, de megérne egy külön cikket Parragh javaslata Kata kapcsán.
  40 százalék plusz adó, ha egy helyre számlázol, amit a vevőnek kell fizetnie. Megnézném, hogy ezt külföldinek hogyan magyarázza el a szolgáltató 😀
 • tumpara
  Nincs olyan szó, hogy önzőség. Önzés van. Beszéljünk már szépen magyarul.
 • DoktorBubó

  Nekünk is 3 van, így azt gondoltam, ez nekünk sem játszik, ha lesz negyedik. De most beleolvastam a törvénybe, és a 29.§ (1), valamint a 7.§ (1) bb) szerint én úgy értelmezem, hogy a módosítás életbe lépése után született első gyerek után (aki a családban minimum a 3.), jár a 4M, és ha ezt igénybe vetted, az utána jövőkre 1M.
  De cáfoljatok (vagy erősítsetek meg)…
 • Valamirandom
  Sokszor sok helyen sokan leírtuk már, hogy ez nem egy ajándék pénz, hanem a jelenlegi kormány próbálkozása arra, hogy növelje a Magyar Állam állampolgárainak számát. Ezért nem számít a meglevő gyerek sok támogatásnál, mert ők már léteznek, a cél az új gyerekek születése. Erről lehet lamentálni hogy jól vagy kevésbé jól csinálják-e, de ettől a tény tény marad.
 • Arturia

  Igen, tudjuk, hogy MO-on fogy a népesség, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a demográfiai problémákat csak bevándorlással lehet megoldani, anyagi támogatásokkal nem, mert szociológiai tézis, hogy minél nagyobb az életszínvonal, annál kevesebb gyerek születik.Az a 83 millió ember, amennyivel minden évben többen vagyunk a Földön, bőséges utánpótlást nyújt ehhez.

  És elemi érdekünk is így megoldani ezt a problémát, mert a klímaválság már itt van a nyakunkon, és ha elindul a gigantikus népvándorlás, nem ez a gyenge, ami most van, akkor a Kárpát-medencét erővel fogják elfoglalni a tömegek, feltéve, hogy nem erősítjük meg magunkat a migránsokkal.

  Ha csak rakosgatjuk ide-oda a pénzeket az állami újraelosztással, abból biztosan nem lesz fényes jövője a magyarságnak.

  A rasszizmust félre kéne már tenni, lejárt lemez. Nyugat-Európa ezt már tudja, csak követni kellene őket.

 • Hyperion

  Szerinted bárkivel, aki tud olvasni, megosztottál valami új információt, rávilágítottál valami mélyebb, logikus összefüggésre?

 • Másik nagycsaládos
  @Nagycsaládos A 4. gyerekre is 4 milliót kapsz, ha korábban még nem vetted igénybe. Mi is mist adjuk be a 4. baba után.
 • V
  nem torvenytelen de hitelbol elvbol nem fektet be az ember legalabbis kockazatos dologba semmikeppen