Te is így járhatsz a Revoluttal

A tegnapi revolutos példához hasonlóan Zakusz is belekerült a Revolut hálójába. Mint írta, amikor másokról olvasott, hogyan jártak a Revoluttal, arra gondolt biztos valami nyomós oka mégis csak volt, hogy célkeresztbe kerültek. Ez velem nem történhet meg, hiszen baleset is csak másokat érhet.

Aztán amikor őt dobta ki a gép, már rájött, hogy nem ezen múlik. Semmi logikus magyarázata nincs gyakran, miért kezdenek el szívatni valakit.

Ha ez kevés lett volna, egy hosszabb menet után az egész újrakezdődött egy hónap múlva, ugyanazokat kérték be és küldte be újra, két hét értelmetlen felfüggesztés után megint visszakapta a jogot arra, hogy használja a kártyáját. Ki tudja, meddig.

Olyan kérdéseken rugóztak, mint az unokahúgának (nem az ISIS-nek vagy Észak-Koreába!) küldött ezer forint vagy a feleségétől átutalt összeg.

Szokták kérdezni, mi a véleményem a Revoluton való pénztartásról vagy az azon keresztüli tőzsdézésről. Hát ez. Aki Londonban él, sem tud hová bemenni asztalt verni, mert még ott sincs valódi ügyfélszolgálata. Egyszerűen csak reménykedni tudsz, hogy belátható időn belül pozitív választ kapsz és újra hozzájutsz a saját pénzedhez. Sokan azt a választ kapják, hogy tovább nem lehet Revolut számlája. Hogy miért? Csak. De mi rosszat tettem? Nem tudjuk, de akkor sem.

Érdemes beleolvasni a chat folyamatba, mindjárt a kezdésnél, mi mindent bekérnek. Nem vagy-vagy, hanem és-és a kívánt dokumentumok listája. Többet akarnak tudni, mint az adóhivatal.

Egy olyan szolgáltatás, ahová nem is lehet pénzt befizetni!! Csak bankszámláról (kártyáról) tudom feltölteni, ahol már a bank egyszer elbírálta, hogy nem pénzmosásból származik a pénz.

Ha a magyar adóhivatalt és a magyar bankomat, amiről feltöltöm az egyenlegemet nem érdekli, honnan van a pénz, a Revolutot miért izgatja, amíg nem milliókról beszélünk?

(Ha folyamatosan idegenek töltenek fel pénzt vagy utalnak a számlámra és gyanús a pénzmozgás nagysága vagy intenzitása, azt a bankoknak is jelenteni kell és a Revolutnak is. De egyrészt erről a legtöbb ismert revolutos esetben nincs szó, másrészt a bankok is csak jelentik a dolgot és alap esetben nem játszanak nyomozóhatóságot. Egyébként erről itt a törvény és itt egy összefoglaló, mikor kell jelenteni.

A Revolut által alkalmazott, a pénz eredetét firtató kérdéseket a törvény csak kiemelten kockázatos hátterű ügyfeleknél ír elő, mint közszereplők és kockázatos országok (Irán, Észak-Korea, stb.) állampolgárai vagy cégei esetén. A Revolut egyszerűen túlbuzogja a kérdést, tele a net olyan sztorikkal, hogy azért zárták be örökre valakinek a számláját, mert egyszer a felesége bankkártyájával töltötte fel az egyenlegét, vagy otthon hagyta a telefonját és egy ismerőse telefonjáról lépett be. (Ez csak egy fórum a sok közül, de tanulságos. Mivel a revolut.com oldalról van szó, nehéz lenne kamunak hívni a felvetett problémákat.)

S ha kiemelten kockázatos ügyfél vagyok, akkor már a számlanyitáskor is úgy kellene kezelnie. Hogy mennyire túlbuzogja, az is mutatja, hogy egész Magyarországon évente 7-10 ezer esetben jelentenek a bankok a pénzmosással foglalkozó szervezetnek (legfrissebb statisztika). S nyilván nem egy-két milliós tételek miatt, ha már a 131 esetben történt ügylet-felfüggesztés, bő egymilliárd forint, bő 3 millió euró meg még némi apró más devizanemekben akadt fenn. Osztok-szorzok, az átlagos érték 200 millió forint környékén van.

Minden banknak kötelező alkalmazni a pénzmosás elleni törvényeket, de valamiért a Revolut problémás ügyleteivel van tele az internet. Miközben azok száma, akik legalább havonta egyszer használják a Revolutot, 3,7 millió fő, a teljes regisztrált ügyfelek száma 10 millió. Minden bankra van panasz, de az ügyfelek számához képest a Revolut ügyfeleinek van a legtöbb problémája a jelek szerint. Miközben csak számlavezetéssel foglalkozik (eltekintve az egyéb, kisebb projekteitől.)

Ahogy azt a Financial Times-ban megjelent cikk is kifejtette, a Revolut problémája, hogy túl gyorsan nőtt túl nagyra. Míg 2018-ban azzal volt gondja, hogy nem működött a pénzmosás elleni szoftvere hónapokon át, most az a gondja, hogy nincs elég erőforrása az ügyfelek időbeni kiszolgálására és túl sok a fals pozitív letiltás. Persze vehetne fel elég embert a compliance-re és az ügyfél-szolgálatra, de akkor viszont nem lehetne olcsó. A minőségből és az olcsóságból egyet lehet választani.)

A GDPR egyik alapja a felesleges adatgyűjtés tilalma, amiért százmillió eurós nagyságrendben szabható ki büntetés. (Valaki megjegyezte, hogy a brit kilépés miatt a GDPR már nem érinti a Revolutot. December 31-ig, az átmeneti időszakban még de. Ha Európában vagy európaiakkal akar üzletelni, akkor utána is be kell tartania.)

Egy bank nem kérdezheti az anyagi helyzetemet és nem lehet kíváncsi a fizetési papíromra, mert nincs szüksége ezekre az adatokra egy számlaszolgáltatás nyújtásához. Ezeket az adatokat csak akkor kérheti be, ha én kérek hitelt tőlük, egész addig felesleges adatgyűjtés tilalma alá esik és tilos. (Vagy ha a törvény előírja a számára, de mint fentebb írtam, ezt csak különleges ügyfeleknél teszi kötelezővé a törvény.)

Mi ez, ha nem felesleges adatgyűjtés és visszaélés a helyzetükkel (beszorult náluk a pénzed, kénytelen vagy együttműködni és kiszolgáltatni olyan adatokat, amihez semmi közük)?

Még a brókercégem, ahol pedig tényleg komolyabb összeg van, sem kérheti el az adóbevallásomat, se a bankszámlámat, maximum jelezheti a felettes hatóságoknak, ha valami szerinte gyanús. Akkor kik ezek, hogy szemrebbenés nélkül, ellentmondást nem tűrve elkérik ezeket a legszemélyesebb adatokat?

Addig, amíg ennyire értelmetlen, követhetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy mikor, miért vesznek elő valakit és olyan adatokat kérnek, amit még egy adóhivatal is csak nagyon nyomós okból, egy hivatalos vizsgálat során kérhet, jól gondold meg, mennyi pénzt bízol rájuk.

Ha majd lesz egy lefektetett, nyilvános policy-jük, hogy mit lehet és mit nem, mikor és mit vizsgálnak, ha majd lesz egy felügyelet, ahol jelezheted, ha bajod van velük és valódi vizsgálat is lesz ellenük, ha majd nem kérnek be több adatot, mint amihez joguk van, majd ha lesz itthon elérhető, magyar nyelvű ügyfélszolgálata, majd akkor tartunk (esetleg) szemmel látható összeget is a számlájukon.

Addig csak bohóckodunk a számlájukkal, örülünk, hogy száz forintot spóroltunk az aliexpressen egy-egy vásárláson, de ennyi.

Következzen Zakusz levele, a chat-küzdelem első felvonásával kiegészítve.

Csatolom az ügyfélszolgálatukkal folytatott chat folyamot. Ez volt áprilisban. Akkor már több, mint egy hónapja itthon csücsültünk és nem, vagy alig használtam, amikor eszükbe jutottam neadjisten lopott pénzzel machinálok.

Május végén újra kezdődött. Ugyanez. Ha érdekes, elküldöm azt is. Ez alkalommal kb. 2 hét után ért véget és elvileg korlátozások nélkül oldották fel, miután pont ugyanazokat a doksikat küldtem be, mint korábban.

Nem értem miért csinálják, és szerintem nem is törvényes, amit csinálnak. De, az is lehet, hogy én ülök fordítva a lovon.

Most utóbb formális panaszt is tettem. Arra még nem kaptam választ. Már kinéztem a felügyeleti szervüket és azoknak is el fogom küldeni. Hátha valaki észhez téríti őket, mert amúgy tényleg jó a szolgáltatásuk, de így értelmetlenné teszik az egészet.

Mikor először olvastam ezekről a sztorikról azt gondoltam, hogy kell valamit csinálni, hogy a látókörükbe kerüljön az ember. De nincs ok-okozati összefüggés. A kiváltó ok nem egy esemény, amiket kérdeznek pedig nem a pénz forrására vonatkozik. Random az egész. Tiszta vicc, hogy az unakahúgomtól kapott 300 Ft és a neki küldött 1000 Ft-ot kellett megmagyaráznom. Vagy miért küldök vagy kapok pénzt a feleségemtől vagy a fiamtól. És, ami igazán nagyobb összeg azzal meg nem foglalkoznak különösebben.

De, most keresem az alternatívákat, mert vannak, és lesznek.

A küldött anyagot közzé teheti a nép okulásához.

Share

161 hozzászólás

 • Ruca
  Tényleg nem bántásból, de az ilyen öntudatos felhasználóknak, mint a fenti épp az otp a megfelelő bank. 🙂
  Tényleg lehet odébbálni, nem kötelező revolutot használni. Mondom ezt úgy, hogy havi néhány tízezres forgalommal soha de soha semmi bajom nem volt velük. Igaz, nem is vagyok otépés.
 • Károsult
  Már külön facebook csoportja van a károsultaknak (engem 2000 EUR-val nyúltak le) : facebook.com/groups/2589492271078088/
 • Yoda
  A kedvenc részem, ahogy mindenkinek lejárt a műszakja 😀
  Ez tényleg full szívás.
  Sajna magyar banki ügyfélnek lenni is az, mert iszonyatosan lerántanak ha nem figyelsz oda.
  Remélem hogy javul a helyzet, mert ez már legalább egy éve fennálló probléma, és nullára csökkenti a bizalmat.
 • Maki
  A kért adatok alapján hitelt vesznek fel az ügyfelek nevére, szerintem. Legalábbis ahhoz kell 3 havi fizetési papír és a többi. Gondolom így alacsony kamattal jutnak az ott dolgozók hitelhez nyugati bankoktól.
 • Rajna
  Hasonlóan jártam, de több hét vita után sikerült feloldani és azóta (október) nem volt gond. Ráadásul egy komolyabb összeget váltottam (házeladásból), szóval érthető is volt a gyanakvás. És sikerült úgy megúszni, hogy a ház eladásaról szóló papírokat csak azért sem küldtem el nekik, egy csomó ember szenzitív adata volt rajta, nem csak a sajatom. Magyarázatok és fenyegetések sokasága kellett végül, hogy a bankszámlakivonat elég legyen.

  Az a jó, hogy amíg írsz nekik, kötelező válaszolniuk. Egy idő után megunták ugyanazokat a köröket, belátták, hogy egyszerűbb feloldani, mintsem minden nap válaszolgatni nekem.

  Nekem, mivel háromféle devizában keletkezik jövedelmem, elég sokszor jön jól a Revolut. De otthagyni 1 hétnél tovább párszáz eurónál többet tényleg hülyeség.

 • matetoth
  Ez valóban idegesítő lehet, remélem ilyennel én nem találkozom, mert tényleg baromság.

  Viszont!

  A korrektség jegyében érdemes megemlíteni, hogy a folyószámlához ezen időszak alatt is hozzáfért, elkölthető volt, ugye? Egyébként nem teljesen értem őket, miért jó, hogy 1000+ fős facebook csoportok vannak a “károsultakról”.

 • Gergo0206
  Engem is ez az ember faggatott aki folyton “dear”-nek szólított. Tudom apróság de már ez kinyitotta a bicskát a zsebemben. Nekem azt kellett magyaráznom hogy hogyan mereszeltem több pénzt feltölteni az elmúlt egy évben mint a fizetésem éves összege(~150%) mert az hogy valaki a régebbi megtakarítását évek gyüjögetése után egyben költi el az lehetetlen szerintük. Azóta revolut egyenlegem 0.51 HUF és csak annyit töltök fel amennyit azonnal el is utalok.
  Nekem is az volt erről az egész procedurarol a véleményem hogy nem egészen legális ilyen szintű személyes adatokat kérni a semmi miatt.
 • kutya
  A chatbol azert jol latszik, hogy az ugyfelszolgalatos robot egy leirt folyamatot kovet, es nincs dontesi lehetosege – gondolom a vegen kidobta a gep, hogy kell nekik az adobevallas – ha nem adja oda, becsukjak az accountot, legalabb a penzt vissza lehetett kerni toluk. Nyilvan teljesen igaza van a felhasznalonak, hogy miert nem eleg egy bankszamla kivonat illetve esetleg egy ber kimutatas / kiallitott szamla, foleg ugy, hogy a szoban forgo osszeg haromszorosat igazolja vele, de ettol meg ez van, ha nem tetszik, nem kell hasznalni. Nalam a Revolutos kartya / szamla azert van, mert ingyenes, regebben csak ezzel mukodott itthon az apple / garmin pay es kulfoldon olcsobb hasznalni, legfeljebb hasznalok masikat, ha letiltjak – egyeduli szamla/kartyakent azert felnek tole.. Ugyanezert gaz a tozsde/kripto resze is, hosszabb ideig (buy&hold) tartani egy ilyen bizonytalan helyen felelotlenseg.
 • Szvetlana Alekszijevics
  Csak nekem tűnik úgy, hogy ezt a cikket nem kiszámloó írta? 😀
  Golyóznak a szemeim.
 • Névtelen
  Hát azért na….a beszélgetésben vannak érdekes dolgok Zakusz részére, Elöszőr is egyéni válllalkozóként Revolut Business fiókot kellene használnia, autót vett János barátjának és János Revoluton fizette neki vissza?!, nagyon érdekes.

  Revolut részéről folyamatosnak tűnik a kommunikáció és ki tudja venni a számlájáról az összes pénz még úgy is hogy bírálták el az esetet pozitívan.

 • Ended bá
  Eurós fizetésem van, ami meghaladja a havi költésemet.Mo-n élek. Megjön szépen a pénz az eurós (nem Revolut) bankszámlámra és ha szükségem van forintra szépen feldobok párszáz eurót a Revolutra, majd átváltom jó árfolyamon, ingyen.
  Havonta utalnom kell Eurót az EU-n belül, az is ingyen van.
  Soha nincs 100eFt-nál több a számlán pár percnél tovább.
  Erre még csak megközelítő ajánlat sincs magyar banktól. Tehetnek egy szívességet.
 • Cyberbird
  Az ingyenes szolgaltatasoknal, te vagy a termek.
  Igy van ez a revoluttal is.
  En amugy hasznalom, mindig akkor rakok ra penzt, amikor kell vasarlas elott, es apple pay-vel fizetek. Tozsdet nem hasznalom ( 1.29 reszvennyel kiprobaltam a fractional tradinget, de ennyi), boltba menni, vasarolgatni nekem jo, nagyobb osszeget meg a premium szolgaltatasainal sem tartanek.
 • OFFliner
  Hát ez egyszerre nevetséges, szánalmas és felháborító. Azt hiszem jól tettem, amikor úgy döntöttem, hogy ezeket elkerülöm.
 • Nyomi Revolutos
  Azzal együtt, hogy megértem a posztoló frusztráltságát amikor valaki a Revolut-tal kapcsolatban panaszkodik akkor arról mindig az jut eszembe, hogy habár legalább 50x utaztam már fapados járattal BP-ről de nem emlékszem olyan esetre, hogy ne hallottam volna valakit hőbörögni amiatt, hogy sorba kell állni, vagy hogy túlméretes a csomagja stb. A kedves utazó nem akar 3x annyit fizetni a lufthansa-nak ugyanazért az útért viszont ugyanazt a szolgáltatást várja el.

  Meg kellene érteni, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ez ilyen bicikli. Ha nem tetszik akkor tényleg lehet menni másokhoz pénzért csak az a gond, hogy a R-nak azért vannak rohadt jó dolgai azért a 0Ft-ért amit fizetünk érte.

  Egyébként tök őszintén várom az alternatívákat.

 • Vivala Revolut!
  Vettem a fáradtságot, végigolvastam, az előző cikkbe linkelt “horror” sztorit is. Mindkét esetben (és az összes többi esetben is, amiket én olvastam) összevissza utalgattak magánszemélyeknek, ráadásul Z egy autó árát is megkapta Jimtől, majd továbbutalta Joe-nak. Ez bizony pénzmosás gyanús, algoritmus alapján. Másrészt magánszemélytől/nek utalni pénzt csak úgy nem lehet, hiszen az ajándék is adóköteles másrészt meg feltételezhetik azt, hogy ez egy üzleti tranzakció része, ami tilos, hacsak nem business számlád van a revolutnál.

  folyt

 • Vivala Revolut!
  Az a furcsa egyébként, hogy a magánszemélyeknek utalgatást itthon a bankok le se szarják, senkit nem érdekel, ki miért milyen pénzt utal másnak, kivéve ha nav vagyonosodásit indít az adott személy ellen, ahhoz viszont nagyon alapos gyanú kell. Szóval a bankoknak is ugyanúgy kellene eljárni, ahogy a revolut teszi, nem pedig fordítva.

  Szóval két oldala van minden sztorinak. Itt megismerhettük a másik oldalt is, de nincs itt semmi látnivaló.

 • eszpee
  Amióta van Curve, szinte teljesen leépítettem a Revolutot, az én igényeimnek teljesen jó, és biztonságosabbnak érzem, hogy nem kell pénzt rakni rá. A havi/éves költési limiteket érdemes csak figyelni.
 • Zscc
  Már csupán végigolvasni ezt a beszélgetést is szenvedés volt. El is fogom kerülni ezt a céget messzire. De, ha lehet egy tippem, akkor azért dobta ki őt a Revolut algoritmusa, mert a párszáz-párezer forintos utalás után jött egy milliós(?) tranzakció abban az autóvásárlós sztoriban. Ez persze nem menti fel a céget ezért a testüreg-motozással egyenértékű vallatásért, csak talán válasz lehet a miértre.
 • Nyomi Revolutos
  dettó. Ott van a szintén igyenes (bár sajnos Mo-n nem elérhető) N26 számlám, azon van a pénzem java, illetve itthon állampapírban. A R-on jellemzően $100-t, 100€-t és 40-50eFt-ot tartok egyszerre.
 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBéla
  Ha lenne egy jo kis kiertekelo algoritmusom, ami alapjan ki tudom szamolni, hogy egyes ugyeleimen mekkora a haszon/buko es milyen esellyel fordulnak at a bukok profitabilis ugyfelekke, akkor en is kitalalnek valami kamut, hogy ne kelljen megmondanom az igazat, amikor elhajtom oket. Es ez peldaul tokeletes megoldas.
 • OFFliner
  Mondjuk az sem túl életszerű, hogy a barátom megkér, hogy vegyek neki egy kocsit.
  Legalábbis velem még nem fordult elő (ellenben lakásra adtam már kölcsön több milliót is – és vissza is kaptam, még mielőtt…)
 • kovacs bela
  Miközben a penzmosas, stb. elleni harc elviekben erthetö, ezek a gyakorlatban mar idiotan es tulzasokkal mutatkoznak meg. Ugy vettem eszre, hogy az operativ többseg a revolutnal, akivel egy felhasznalo kapcsolatba kerülhet, csak sablon-robot es nem gondolkodik.
 • Kiszamolo
  Vivala, tudod mit jelent egyáltalán a pénzmosás?

  A legalapvetőbb lépés, hogy a készpénzből (drog, korrupciós bevétel, stb.) számlapénzt kell csinálni. Ha már bekerült a bankrendszerbe, nyert ügye van a pénzmosónak. A pénzmosó kamu cégeket csinál és azon keresztül viszi be a pénzt a bankrendszerbe. Benzinkutak, üzletek, bárok, teljesen mindegy, lényeg, hogy legyen sok készpénz-forgalom. Ezt hívják pénzmosásnak. A bűnelkövetésből származó pénz tisztára mosását és bejuttatását a bankrendszerbe.

  Ez értelmezhetetlen egy Revolut esetén, mert nincs készpénzre lehetőség, ezért marhaság még csak hivatkozni is erre.
  A sok gyanús, összességében komoly utalás is kiverheti a biztosítékot, de a legtöbb esetben erről sincs szó.

  Terrorizmus finanszírozása, illetve annak a gyanúja, ha én a CIA által nyilvántartott szervezeteknek, álcégeknek vagy országoknak (Irán, Észak-Korea, stb.) utalok, de erről sincsen szó ezekben az esetekben.

  Az adócsalás, ha nekem úgy van 20 millió forintom a bankszámlámon, hogy nem adóztam utána. Annak semmi köze a pénzmosáshoz és a Revolutnak is semmi köze hozzá.

  Kettő, hogy ha egy tranzakciót gyanúsnak ítél, jeleznie kell a felettes szerveknek.

  NEM A REVOLUT A NYOMOZÓHATÓSÁG ÉS NEM IS ADÓHIVATAL

  Az csak egy csoffadt, összegrundolt kis fintech cég, nem az FBI maga. Egy cég, ami teljesen szerepet tévesztett.

  Három, TILOS NEKI ILYEN ADATOKAT BEKÉRNIE, MINT ADÓBEVALLÁS, HA NINCS TÖRVÉNYI INDOKA

  Négy a GDPR.

  Öt, ha gyanús neki EGY TÉTEL, kérjen be adatokat egy tételről. Mondjuk egy autóeladásról. De jelezze a gyanúját az erre szolgáló hivataloknak, MINT MINDEN BANK ÉS PÉNZINTÉZET AZ EGÉSZ VILÁGON.

  NEHOGYMÁR A REVOLUT DÖNTSE EL, VOLT-E 10 MILLIÓ ADÓZOTT JÖVEDELMEM EGY AUTÓVÁSÁRLÁSRA.

  Ez egyszerűen felháborító és megengedhetetlen.

  Aki szerint az rendben van, hogy a Revolut egyszerre játszik FBI-t és adóhatóságot, az súlyosan el van tévedve. Ehhez se joga nincs és nem is kötelessége.

  Jó hogy nem már minden ingatlanos, vagy autókereskedő nem kéri be az adóbevallásomat és kezdd el nyomozni, hogy miből akarok lakást venni vagy autót.

  Vagy a játékbolti eladó, miből akarok én ötvenezres legot venni, mutassam az adóigazolásomat.

 • kovacs bela
  Ugy vettem eszre, hogy nem tudjak atlatni es reszleteiben kontrollalni azt, amit letrehoztak:
  Ezt jelzi a fentieken kivül az a visszautalos törtenet is, mikor egy nagyobb összeget veletlenül Mo-rol a visszaküldö nem a Revolut IBANra iranyozta, hanem a Mo-i operativ szamlara egy magyar bankhoz. A penz a semmi közepen logott, es mindket vegeröl hozzaferhetetlen volt.
  Nagyon nehez volt a Revolutnal eljutni odaig, hogy egy transfer-“szakertö” höz kerüljön a dolog, es azon kivül ö sem tudott mast csinalni mint SWIFT üzeneteket küldözgetni a Barclay’snak, ami meg mindig csak az UK szamlakezelöjük. Nem ert el semmit.
  Az utalast vegül csak a küldö tudta visszavonni fiokvezetö segitsegevel.

  Magyarul, a különbözö orszagokban letrehozott technikai bankszamla halozatukhoz, es az azt kezelö bankok megfelelö menedzser-szintjeihez nincs közvetlen kontaktjuk. Ez, ha valami problema van, nagyon gaz.

 • Yoda
  @Névtelen ha nem áfa körös, akkor miért is kéne?
 • Vivala Revolut!
  azért, mert ez az üzletszabályzatuk. Ha bizniszelsz, akkor nyiss biznisz számlát, ami nem ingyenes.

  tudom mit jelent a pénzmosás, azt is, hogy a filmekben ez a drogos rész van bemutatva, amit írsz, de te meg akkor nem hallottál eldobós cégekről hajléktalan tulajdonossal meg vagyonkimentésről meg hasonló, filmen bemutatva kevésbé érdekes dolgokról.

  A gdpr-t is jól félreértelmezi mindenki, az nem azt jelenti, hogy senki nem kérhet semmilyen adatot senkitől, hanem azt, hogy a működéséhez szükséges adatokat de csak azokat elkérheti, többet nem. Pl a lábméreted is lehet személyes adat bizonyos körülmények közt, így a cipész elkérheti és te meg is adod neki. Ha nem adod meg neki, akkor nem lesz cipőd.

  Az, hogy az adat szükséges a működéshez (itt a pénz forrásának igazolása), azt majd az adatkezelő bizonyítani fogja.

 • Kiszamolo
  vivala, szerinted hányszor vizsgáztam már életemben pénzmosásból? A bankszektorban legalább évente egyszer túlesel rajta…

  FELESLEGES adat gyűjtése. Ezt is tiltja a GDPR.

  Egy bank nem kérheti el a fizetési papíromat, mert nincs rá szüksége számlaszolgáltatás nyújtásához, kivéve, ha én akarok tőle hitelt felvenni.

  Az adóbevallásomat pedig csak akkor kérheti el, ha a fizetésemből nem tudja megítélni a hitelképességemet, mert nem fizetésből élek.

  Szerintem érted, csak nem akarod megérteni.

 • Vivala Revolut!

  “NEHOGYMÁR A REVOLUT DÖNTSE EL, VOLT-E 10 MILLIÓ ADÓZOTT JÖVEDELMEM EGY AUTÓVÁSÁRLÁSRA.”

  De, ő eldönti a (jó vagy rossz) algoritmusai alapján és ő eldönti azt is, hogy kívánja-e továbbra is nyújtani neked a szolgáltatását. Ha nem tetszik valami, akkor el lehet ballagni. A pénzedet persze visszakapod, ahogy Z is visszakapja a chatben leírtak alapján.

  Abban a pillanatban ha kiderülne, hogy pénzmosásra és/vagy terror finanszra használható és használta valaki a revolutot, szerinted hány perc alatt menne csődbe a cég? Na ezért ilyen szigorúak, de nem egyoldalúak, bármikor dönthetsz úgy, hogy nem adod meg neki az adatokat és nem veszed igénybe tovább a szolgáltatásukat, meg ők is.

  Volt itt egy cikk, hogy egy bank nem nyitott számlát a reklamáló ügyfélnek, ugyanez a helyzet itt is.

 • Kiszamolo
  Vivala, jó’van, szerintem ezt hagyjuk abba.

  Próbálod védeni a védhetetlent, de te is tudod, hogy marhaság, a Revolut teljes szereptévesztésben van.

  Azon még nem gondolkodtál, hogy miért egyedül a Revolut megy szembe az autópályán? A havi 3,5 milliós több-kevésbé aktív ügyféllel arányaiban rengeteg a panasz.

  Biztos, hogy mindenki más a hülye?

 • Vivala Revolut!
  Egyetértünk.
 • EG
  Milyen megoldást javasolnátok kb 10000 EUR elhelyezésére, ami kb havi 2000 EUR-ral növekszik? Nem bánnám ha nem lenne horror összege annak hogy ott tartom és ha magyar szolgáltatónál van, akkor a ki/be utalás sem egy vagyon lenne. 🙂

  Az már túlzás lenne ha alacsony költség mellett, még kamatot is kaphatnék rá.

  Köszi!

 • A nálfűrész
  Többet ér az időm mint amit a dijakon bukok.
 • Zseniális Lajos
  EG, ha van több mint egy éved, ajánlanám Kósa Lajos megoldását, a magyar állampapír eurós változatát, az Államkincstárnál.
 • a

  Az a furcsa egyébként, hogy a magánszemélyeknek utalgatást itthon a bankok le se szarják, senkit nem érdekel, ki miért milyen pénzt utal másnak, kivéve ha nav vagyonosodásit indít az adott személy ellen, ahhoz viszont nagyon alapos gyanú kell. Szóval a bankoknak is ugyanúgy kellene eljárni, ahogy a revolut teszi, nem pedig fordítva.”

  Mégis miért kéne egy banknak ellenőriznie, kinek miért utalok?

  “De, ha lehet egy tippem, akkor azért dobta ki őt a Revolut algoritmusa, mert a párszáz-párezer forintos utalás után jött egy milliós(?) tranzakció abban az autóvásárlós sztoriban.”
  Mi akar lenni a revolut, a bankok leváltója/konkurrenciája, vagy csak annyi, hogy rajta keresztül utaljuk az előző esti 3 sör árát?

 • lvjtn
  azért álljon már meg a fákylásmenet!!! nem úgy van azért, hogy “ha nem tetszik, nem kell használni”. ha a revó vagy a többi fintech banki szolgáltatást akar folytatni, akkor az idevágó törvényeket be KELL tartaniuk. az eu pl. igenis rájuk szállhatna a gdpr teljes semmibevételéért

  látható, hogy egyre népszerűbb, főleg 20-30 évesek körében a törvényes rendre szarni (anno uber “menő” mert “trendi” volt, keveseket érdekelt, hogy a munkajog, adójog semmibe volt véve), akinek meg nem tetszett, az “ne használja”. mi lesz holnap? fölgyújtjuk a belvárost és toljuk haza a 60 colos tévét, mert a törvények csak úgy viccből vannak?

 • panasztAzértTehetsz-30nap
  Unicredit banknak vannak fiókirodái, magyar “ügyfélszolgálata”(is) és semmivel sem jobbak/többek vagy nyujtanak színvonalasabb szolgáltatást mint a Revolut…sőt! ígérgetnek fűt-fát. 2 hete várok egy visszahívást úgy, hogy 3 különböző osztályról beszéltem ügyfélszolgálatossal telefonon, mert ők még általánosan sem adnak ki információt egy totál mindennapi esettel kapcsolatban!a Ugyan ilyen ügyintézést volt aklalmam látni(elejétől a végéig) a Raiffeisen-banknál 25perc volt(probléma megoldással együtt!).
 • Ramsons
  A bankokat nem ismerem, de ugyanez a SOF check process az online casinoknal is, amit a szabalyozo licensz ir elo nekik. Ezeket a dokumentumokat ok is elkerik, talan tobbet is szoval nekem nem ugy tunik hogy csak “egyedül a Revolut megy szembe az autópályán”.
 • 1st_eve
  : Transferwise, igaz kamatot nem kapsz.
 • Gabs
  Kedves Kiszamolo,

  Egy ideje nyomon kovetem a munkassagodat, es 95%-ban helytallonak erzem a gondolataidat illetve egyetertek, ebben az esetben (a fenti vita kapcsan) nem gondolom, hogy igazad lenne. Vivala Revolut! egyaltalan nem allitott valotlant az o erveivel. Durvan 10 eves penzugyi tapasztalatom van, itthon is dolgoztam bankban, illetve Londonban is dolgoztam lakossagi majd vallalati bankarkent 5+ evig, emiatt boven van ralatasom a temara.
  Ennek az egesz huza-vonanak valoban a penzmosas az alapja, es furcsa is, hogy ezt nem latod be, mivel elvileg te is minden evben megcsinalod azokat a gyotrelmes penzmosasi treningeket, ahol pontosan hasonlo szituaciokbol is szoktak peldak lenni, es probaljak beleverni az ember fejebe.
  Long story short, barmennyire is ugy erzed, hogy ezt nem tehetik meg, de megtehetik. folyt kov

 • eferix
  Mekkora csúsztatás már a cikkben, hogy 300 és 1000 Ft-ról való érdeklődést emeli ki az illető, miközben egy autó árát utalgatták jobbra-balra és nyilvánvalóan ezért dobta ki őt a gép ellenőrzésre – de ezt már nagyon kevesen fogják elolvasni, így lehet paráztatni a népet. Szóval jó lenne tudni az összeget is és a pontos sztorit, mert ez így nem a teljes igazság, csak egy hiszti. Az is lehet, hogy nem az első ilyen tranzakció volt.

  Meg addig oké, hogy nem pénzmosás, de piramisjátéktól kezdve sokféle gyanús oka lehet az ide-oda kereszbe utalgatásnak. Mi jobb, ha bekér egykét adatot, vagy rád küldi a NAV-ot? Vagy azt mondja, hogy szórakozz máshol – megtehetné ezt is. Hagyjuk már a GDPR-t, eleve beleegyezel az adatkezelésbe azzal, hogy elküldöd neki az adatokat – nem kötelező, csak kérte, nyilván ha nem küldöd el, akkor bezárja a fiókodat és búcsúzol.

 • Laszlo7c
  A bankoknak törvényi kötelességük bizonyos lépéseket megtenni a pénzmosás ellen (legalábbis bizonyos országokban), biztos vagyok benne, hogy egyébként a hátuk közepére se kívánják: en.wikipedia.org/wiki/Know_your_customer

  Azért, hogy ennek a bankok megfeleljenek, iszonyatos pénzeket hajlandóak kifizetni (külön iparág épül ki pl. a pénzmosási tranzakciók szűrésére). A Revolutnak, mint globális szereplőnek valószínűleg az összes ország követelményének meg kell felelnie (tehát jóval szigorúbb, mintha csak egy európai vagy csak egy amerikai bank követelményeit teljesítené), szóval valamilyen szempontból érthető a szigorúság, persze közben lehet, hogy a Revolut nem pont a legjobb megoldást vette meg / fejlesztette le, ha ennyi probléma van vele.

  De mivel törvényi kötelességük megfelelni ezeknek, ezért pl. a GDPR alapján minden további nélkül tárolhatják ezeket az adatokat.

 • TormaG
  Élek a gyanúperrel, hogy a Revolut-nál országfüggő az ilyen jellegű szívatás mértéke. Nálunk a családban összesen 4 Revolut számla + kártya van, ebből 3 magyarországi címmel, míg az enyém svájci címmel lett regisztrálva. Annak ellenére, hogy messze én használom a legaktívabban a Revolut-ot (a forgalmam több mint 20-szorosa a többiekének), eddig csak a magyar címmel regisztrált számlákkal kezdett el szórakozni a Revolut – ezek közül az egyiken a létrehozása óta még 100 EUR forgalom sem volt!

  A történet a szokásos: bekérnek egy rakás teljesen irreleváns dokumentumot, majd hetekig “verification pending”-en áll a folyamat (ezalatt a számla zárolását feloldják). Utána rájönnek, hogy kéne még valami, és kezdődik az egész elölről.

  A svájcból regisztrált számlámon mindeközben átment több 10 ezer CHF – ott valami okból kifolyólag senkit nem érdekel, honnan származik a pénz.

 • Gabs
  Hiaba fintech ceg, az angol FCA altal felugyelt ceg, ami szinten az osszes “rendes” bankot is felugyeli.
  Sajnos (vagy nem sajnos) en ultem a masik oldalon, es rengetegszer kellett hasonlo tranzakciokat atneznem, meg akkor is ha nem a complianceben dolgoztam, viszont en voltam a middle guy, akinek kellett egyeztetni az ugyfellel. Az angol szabalyozasokat tekintve, a bank barmilyen dokumentumot bekerhet, es barmikor mondhatja, hogy zarolja a szamlat. Teljesen egyetertek, hogy ez rettenetesen frusztralo, mert voltak esetek, amikor valoban indokolatlan volt, de az ugyfel nem tud mit tenni, mert perelhetne stb, de a felugyelo szerv siman lerazza oket a “greater good” miatt. Mert ha kis esely is van penzmosas gyanujara, akkor mar van letjogosultsaga.
  Tudnek meg errol oldalakat irni, es amugy teljesen megertem a frusztraciot, de ezt egy angol bank/fintech megteheti.
 • Gabs
  Es csak zarojelesen szeretnem megjegyezeni, hogy mig elofordul, hogy indokolatlanok az ilyen esetek, legtobb esetben van valami shady a hatterben, amivel nagyon nehezen tud elszamolni az ugyfel. Hiaba mar egy magyar bankszamlarol kerul at a revolutra a penz, az itthoni penzmosasi ellenorzesek ossze sem hasonlithatoak az angliaval.
 • Meepwn
  Nem is értem, hogy képesek emberek jelentős pénzt rábízni egy ilyen cégre.
  Én vásárlás előtt szoktam feltökteni pár tízezerrel és gyakorlatilag az érintés mentes fizetéshez használom.
  A rendes kártyám nincs nálam így elhagyni sem tudom.

  A másik, hogy a neten ezzel fizetek.

  De, hogy ezer eurókat tartsak rajta, az nekem elképzelhetetlen.

 • Yoda
  Revolut!
  Nem értem miért szólsz hozzá, ha nem értesz hozzá.
  Az, hogy nem kell egy egyéni vállalkozónak céges bankszámla (a legtöbb esetben), azt az Art. dönti el, nem a Revolut.
  Továbbá, a Revolut for business is ingyenes.
  Egyébként más szakmai hiba nem volt a hozzászólásodban, köszönjük szépen, reméljük nem leszel gyakori kommentelő errefelé 🙂
 • netwarex
  A Revolut nem magyar bank. És nem is valódi bank még, minden országban. Egy E-money kibocsájtására jogosult szervezet, de ettől még a pénz egy-egy valódi bankban vannak. Amit kérnek az a KYC eljárás, amit az ilyen pénzügyi szervezeteknek kötelező csinálni. A PayPal is kér adatokat bizonyos limitek átlépése után. Sőt, a magyar Barion is (az is e-money), ha a tárcádon nagyobb pénzt mozgatsz (nem csak fizetsz a kártyádon keresztül).

  A többi magyar bank mindent tud rólad, amit tudni akar, és mindent kiad a hatóságoknak amit kérnek, inkasszózni is tudnak, ezért nem ilyen furcsa módon kérik le, mert amúgy is van rá lehetőségük.

  Bővebben: en.wikipedia.org/wiki/Know_your_customer

  A Revolut károsultakat pedig nem tudom értelmezni, akkor lehet károsult, ha nem kapta vissza soha a pénzét, de ilyen példáról még nem hallottunk.

  Kicsit tájékozódjunk már azért 🙂

 • János
  Hogy hogy még nem dőlt a revolut ennyi panasszal, meg kártékony szivatással??
 • usespanner
  EG,
  Ez attól függ, hogy mennyire kell neked a pénz az elkövetkezendő 10 évben.

  Olvasd vissza a korábbi kiszámoló bejegyzéseket.
  A Lusta (passzív) befektetés, hogy ETF-eket veszel tőzsdén (nem Revoluton!:) és 10+évig kotlasz rajta.

  Ha ezt választod, akkor küldj egy e-mailt az usespanner@gmail.com-ra, ott leírtam a menetét.

  De ha ebből ingatlant vásárolnál 2-3-4 év múlva akkor remek választás az állampapír.

  Ha nem tudod, hogy mit akarsz, akkor is kösd le, max feltöröd idő előtt.

 • Nándi

  Magyar államkincstár >> eurós állampapír?
  – Beutalás bankodtól függ de kártyával is vehetsz
  – Kiutalás tudtommal ingyenes (nekem tuti az volt, esetleg lecsekkolandó h külföldi számlára is az-e)
  – Tartás ingyenes
  – Szemmel látható eurós kamatot is kapsz