Te is így járhatsz a Revoluttal

2020-06-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tegnapi revolutos példához hasonlóan Zakusz is belekerült a Revolut hálójába. Mint írta, amikor másokról olvasott, hogyan jártak a Revoluttal, arra gondolt biztos valami nyomós oka mégis csak volt, hogy célkeresztbe kerültek. Ez velem nem történhet meg, hiszen baleset is csak másokat érhet.

Aztán amikor őt dobta ki a gép, már rájött, hogy nem ezen múlik. Semmi logikus magyarázata nincs gyakran, miért kezdenek el szívatni valakit.

Ha ez kevés lett volna, egy hosszabb menet után az egész újrakezdődött egy hónap múlva, ugyanazokat kérték be és küldte be újra, két hét értelmetlen felfüggesztés után megint visszakapta a jogot arra, hogy használja a kártyáját. Ki tudja, meddig.

Olyan kérdéseken rugóztak, mint az unokahúgának (nem az ISIS-nek vagy Észak-Koreába!) küldött ezer forint vagy a feleségétől átutalt összeg.

Szokták kérdezni, mi a véleményem a Revoluton való pénztartásról vagy az azon keresztüli tőzsdézésről. Hát ez. Aki Londonban él, sem tud hová bemenni asztalt verni, mert még ott sincs valódi ügyfélszolgálata. Egyszerűen csak reménykedni tudsz, hogy belátható időn belül pozitív választ kapsz és újra hozzájutsz a saját pénzedhez. Sokan azt a választ kapják, hogy tovább nem lehet Revolut számlája. Hogy miért? Csak. De mi rosszat tettem? Nem tudjuk, de akkor sem.

Érdemes beleolvasni a chat folyamatba, mindjárt a kezdésnél, mi mindent bekérnek. Nem vagy-vagy, hanem és-és a kívánt dokumentumok listája. Többet akarnak tudni, mint az adóhivatal.

Egy olyan szolgáltatás, ahová nem is lehet pénzt befizetni!! Csak bankszámláról (kártyáról) tudom feltölteni, ahol már a bank egyszer elbírálta, hogy nem pénzmosásból származik a pénz.

Ha a magyar adóhivatalt és a magyar bankomat, amiről feltöltöm az egyenlegemet nem érdekli, honnan van a pénz, a Revolutot miért izgatja, amíg nem milliókról beszélünk?

(Ha folyamatosan idegenek töltenek fel pénzt vagy utalnak a számlámra és gyanús a pénzmozgás nagysága vagy intenzitása, azt a bankoknak is jelenteni kell és a Revolutnak is. De egyrészt erről a legtöbb ismert revolutos esetben nincs szó, másrészt a bankok is csak jelentik a dolgot és alap esetben nem játszanak nyomozóhatóságot. Egyébként erről itt a törvény és itt egy összefoglaló, mikor kell jelenteni.

A Revolut által alkalmazott, a pénz eredetét firtató kérdéseket a törvény csak kiemelten kockázatos hátterű ügyfeleknél ír elő, mint közszereplők és kockázatos országok (Irán, Észak-Korea, stb.) állampolgárai vagy cégei esetén. A Revolut egyszerűen túlbuzogja a kérdést, tele a net olyan sztorikkal, hogy azért zárták be örökre valakinek a számláját, mert egyszer a felesége bankkártyájával töltötte fel az egyenlegét, vagy otthon hagyta a telefonját és egy ismerőse telefonjáról lépett be. (Ez csak egy fórum a sok közül, de tanulságos. Mivel a revolut.com oldalról van szó, nehéz lenne kamunak hívni a felvetett problémákat.)

S ha kiemelten kockázatos ügyfél vagyok, akkor már a számlanyitáskor is úgy kellene kezelnie. Hogy mennyire túlbuzogja, az is mutatja, hogy egész Magyarországon évente 7-10 ezer esetben jelentenek a bankok a pénzmosással foglalkozó szervezetnek (legfrissebb statisztika). S nyilván nem egy-két milliós tételek miatt, ha már a 131 esetben történt ügylet-felfüggesztés, bő egymilliárd forint, bő 3 millió euró meg még némi apró más devizanemekben akadt fenn. Osztok-szorzok, az átlagos érték 200 millió forint környékén van.

Minden banknak kötelező alkalmazni a pénzmosás elleni törvényeket, de valamiért a Revolut problémás ügyleteivel van tele az internet. Miközben azok száma, akik legalább havonta egyszer használják a Revolutot, 3,7 millió fő, a teljes regisztrált ügyfelek száma 10 millió. Minden bankra van panasz, de az ügyfelek számához képest a Revolut ügyfeleinek van a legtöbb problémája a jelek szerint. Miközben csak számlavezetéssel foglalkozik (eltekintve az egyéb, kisebb projekteitől.)

Ahogy azt a Financial Times-ban megjelent cikk is kifejtette, a Revolut problémája, hogy túl gyorsan nőtt túl nagyra. Míg 2018-ban azzal volt gondja, hogy nem működött a pénzmosás elleni szoftvere hónapokon át, most az a gondja, hogy nincs elég erőforrása az ügyfelek időbeni kiszolgálására és túl sok a fals pozitív letiltás. Persze vehetne fel elég embert a compliance-re és az ügyfél-szolgálatra, de akkor viszont nem lehetne olcsó. A minőségből és az olcsóságból egyet lehet választani.)

A GDPR egyik alapja a felesleges adatgyűjtés tilalma, amiért százmillió eurós nagyságrendben szabható ki büntetés. (Valaki megjegyezte, hogy a brit kilépés miatt a GDPR már nem érinti a Revolutot. December 31-ig, az átmeneti időszakban még de. Ha Európában vagy európaiakkal akar üzletelni, akkor utána is be kell tartania.)

Egy bank nem kérdezheti az anyagi helyzetemet és nem lehet kíváncsi a fizetési papíromra, mert nincs szüksége ezekre az adatokra egy számlaszolgáltatás nyújtásához. Ezeket az adatokat csak akkor kérheti be, ha én kérek hitelt tőlük, egész addig felesleges adatgyűjtés tilalma alá esik és tilos. (Vagy ha a törvény előírja a számára, de mint fentebb írtam, ezt csak különleges ügyfeleknél teszi kötelezővé a törvény.)

Mi ez, ha nem felesleges adatgyűjtés és visszaélés a helyzetükkel (beszorult náluk a pénzed, kénytelen vagy együttműködni és kiszolgáltatni olyan adatokat, amihez semmi közük)?

Még a brókercégem, ahol pedig tényleg komolyabb összeg van, sem kérheti el az adóbevallásomat, se a bankszámlámat, maximum jelezheti a felettes hatóságoknak, ha valami szerinte gyanús. Akkor kik ezek, hogy szemrebbenés nélkül, ellentmondást nem tűrve elkérik ezeket a legszemélyesebb adatokat?

Addig, amíg ennyire értelmetlen, követhetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy mikor, miért vesznek elő valakit és olyan adatokat kérnek, amit még egy adóhivatal is csak nagyon nyomós okból, egy hivatalos vizsgálat során kérhet, jól gondold meg, mennyi pénzt bízol rájuk.

Ha majd lesz egy lefektetett, nyilvános policy-jük, hogy mit lehet és mit nem, mikor és mit vizsgálnak, ha majd lesz egy felügyelet, ahol jelezheted, ha bajod van velük és valódi vizsgálat is lesz ellenük, ha majd nem kérnek be több adatot, mint amihez joguk van, majd ha lesz itthon elérhető, magyar nyelvű ügyfélszolgálata, majd akkor tartunk (esetleg) szemmel látható összeget is a számlájukon.

Addig csak bohóckodunk a számlájukkal, örülünk, hogy száz forintot spóroltunk az aliexpressen egy-egy vásárláson, de ennyi.

Következzen Zakusz levele, a chat-küzdelem első felvonásával kiegészítve.

Csatolom az ügyfélszolgálatukkal folytatott chat folyamot. Ez volt áprilisban. Akkor már több, mint egy hónapja itthon csücsültünk és nem, vagy alig használtam, amikor eszükbe jutottam neadjisten lopott pénzzel machinálok.

Május végén újra kezdődött. Ugyanez. Ha érdekes, elküldöm azt is. Ez alkalommal kb. 2 hét után ért véget és elvileg korlátozások nélkül oldották fel, miután pont ugyanazokat a doksikat küldtem be, mint korábban.

Nem értem miért csinálják, és szerintem nem is törvényes, amit csinálnak. De, az is lehet, hogy én ülök fordítva a lovon.

Most utóbb formális panaszt is tettem. Arra még nem kaptam választ. Már kinéztem a felügyeleti szervüket és azoknak is el fogom küldeni. Hátha valaki észhez téríti őket, mert amúgy tényleg jó a szolgáltatásuk, de így értelmetlenné teszik az egészet.

Mikor először olvastam ezekről a sztorikról azt gondoltam, hogy kell valamit csinálni, hogy a látókörükbe kerüljön az ember. De nincs ok-okozati összefüggés. A kiváltó ok nem egy esemény, amiket kérdeznek pedig nem a pénz forrására vonatkozik. Random az egész. Tiszta vicc, hogy az unakahúgomtól kapott 300 Ft és a neki küldött 1000 Ft-ot kellett megmagyaráznom. Vagy miért küldök vagy kapok pénzt a feleségemtől vagy a fiamtól. És, ami igazán nagyobb összeg azzal meg nem foglalkoznak különösebben.

De, most keresem az alternatívákat, mert vannak, és lesznek.

A küldött anyagot közzé teheti a nép okulásához.

Previous Post
Drágul a Revolut

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram