Bankszámla-változások: vedd elő a nagyítódat!

A tegnapi cikkem arról szólt, milyen drága az országnak a készpénzes forgalom. Ma arról fogok írni, neked mennyibe fog kerülni jövőre a bankkártyás fizetés. 🙂

Volt már szó a múlt héten arról, hogy első fecskeként az Unicredit elkezdte áthárítani a jövő évtől esedékes tranzakciós adókat az ügyfelekre, fizetőssé tette az internetes utalásokat, csoportos beszedési megbízásokat és egyéb, eddig ingyenes szolgáltatásokat. Ha még valaki nem tudná, jövőre minden utalást egy ezrelékes adó fog terhelni, minden pénzfelvételt pedig három ezrelékes adó. (Hogy a cégek hogyan tudnak ettől megmenekülni, arról pedig itt írtam.)

(Update: a Párt ma felemelte az egy ezrelékes adót kettőre, mert hirtelen más bevételi forrás nem jutott az eszükbe. Úgyhogy a cikkben leírtak még inkább aktuálissá váltak.)

Ma egy kicsit jobban megnéztem az Unicredit új ajánlatát és két mókás dolgot fedeztem fel nem is a számlahirdetményben, hanem a különálló kártyás hirdetményben.

Az egyik, hogy az éves kártyadíjat, amit utólag számolnak fel, felemelték 1950 Ft-ról 2300 Ft-ra. De nem ez ad okot a felhőtlen kacagásra, hanem az apróbetűs rész a lap alján, miszerint minden kártyás tranzakció után a bank egy ezrelékes díjat számol fel és az éves kártyadíj tulajdonképpen egy ezrelék, de minimum 2300 Ft évente.  Vagyis a bank egy az egyben áttolta a bankkártyás vásárlások utáni egy ezrelékes díjat a felhasználókra, igaz, egy jelentős részét az éves kártyadíj terhére.

A másik hasonló vicces dolog, hogy a saját automatás, ingyenesnek mondott készpénz-felvétel is egy ezrelékbe kerül, csak átmeneti ideig, visszavonásig tekint el a bank ettől a díjtól. (Amikor ez a hirdetmény nyilvános lett, még nem volt szó a háromezrelékes extra díjról a pénzfelvételre. Úgyhogy ezt is még módosítják majd.)

Nem az Unicredit Bankot cikizem, csak azért csattan rajta az ostor, mert ő jött ki legelőször a változtatásokkal. Senki nem gondolhatta komolyan, hogy a bankok lenyelik ezt az újabb adót.

Annyit akartam ezzel mondani, hogy ugrásra készen várd a bankok új hirdetményeit és vedd elő a nagyítódat, mert ezek az új költségek nagy eséllyel el lesznek dugva az apróbetűs részben, sőt, nem is a számla kondiciós listájában találod, hanem például a bankkártyákról szóló külön kondíciós listában, amiről legtöbben azt sem tudják, hogy létezik. Szóval nem lesz könnyű dolgod, ha pontosan meg akarod ismerni a bankszámlád új költségekeit. (Itt tudod elolvasni, mire figyelj a számlákkal kapcsolatban.)

Ha mindez kevés lenne, akkor folytatom. Kormányunk és pártunk nemcsak a bankokat nézi továbbra is fejősteheneknek (pedig egyre ösztövérebbek a bankok, erről meg itt írtam), hanem a biztosítókat is.

Jövőre külön adó terheli az összes nem életbiztosítást is, mégpedig szerény 10, illetve 15%-os plusz teher lesz a biztosításokon. Ezt a biztosítók nem fogják tudni se áthárítani az ügyfelekre, de lenyelni sem. Ezért várható, hogy nem a biztosítás ára, hanem az érte kapott ellenszolgáltatás értéke fog csökkeni. A lakásbiztosítás eddig új értéken térített, ezután majd avultatott értéken fog, eddig korlátlanul fizette a lopáskárt, ezután csak 300 ezer forintig fogja, a thermoüveg helyett is csak a legolcsóbb ablaküveg árát fogja megtéríteni. (Itt találsz egy cikket a lakásbiztosításokról.)

Úgyhogy a biztosításaidat is majd jó alaposan olvasd át, hogy pontosan mire is vonatkoznak a díjtételek és mit nem fizet majd a biztosító, amit eddig térített.

Egyszóval jó bogarászást mindenkinek az új feltételekhez, mostanában majd nagyon résen kell lenni a változásokkal kapcsolatban. A blogban majd igyekszem leírni a legfontosabb tudnivalókat, ha az időm engedi.

Még annyit: a jövő évi változások egyszerre fognak hatni a készpénz-használat erősödéséhez (fizetni kell még a kártyás vásárlásokért is) és gyengüléséhez (viszont drágább lesz készpénzt felvenni az automatákból). Kíváncsi leszek, melyik hatás lesz az erősebb. Persze az is lehet, hogy eddig is sokan nem törődtek a bankszámlájuk költségével, azzal a havi plusz párszáz-ezer forinttal sem fognak törődni. Majd kiderül pár hónap múlva. (Mindenesetre én amit kapok készpénzt, első sorban azt fogom vásárlásra használni és csak végszükség esetén fogok fizetni kártyával, vagy veszek fel bankból pénzt.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

19 hozzászólás

 • glezmen
  hat ez ‘vicces’ lesz…
  kivancsi vagyok hogy az egyebkent abszolut tuti Citi TOP csomaggal mit csinalnak, ahol eddig MINDEN ingyen volt

  a masik amire kivancsi vagyok, hogy mi a helyzet a kulfoldi vasarlasokkal? azokra is ‘csak’ az itthon is ervenyes vasarlasi dijat szamitjak vajon fel, vagy ratesznek meg egy lapattal? (eleg sokat vasarolok kulfoldrol, szoval nem mindegy…)

 • glutamin
  A Citi TOP változásokra én is kiváncsi leszek, mert olyanom van. Jó lenne, ha valmi értelme módon oldanák meg. Mondjuk a kártyadíj nőne moderáltan és annyi.
 • Bence
  Nem arról volt szó, hogy bankkártyás vásárlások után nincs tranzakciós adó? Akkor miért számol fel az Unicredit 1 ezreléket kártyás vásárlások után?
 • Barna
  Mi a helyzet a netes vásárlásokkal?
 • cheap
  Mi a helyzet azzal, ha külföldi kártyával vásárolok Magyarországon? Arra ha jól értem, nem vonatkozik tranzakciós adó.
 • Jakab Gipsz
  Dehogy nincs.
 • Zolcsi
  Készpénzben kell fizetni egymás közt amit csak lehet. Az első aki kiveszi a bankból, persze megfizeti a kpfelvétel díját, de onnantól ingyenes a forgalom. Vszleg jövőre megcsinálom, hogy az áraimból adok 3% engedményt ha vki készpénzzel fizet, de előtte mindent felemelek annyival, hogy beleférjen az engedmény. Pl most kerül valami 10.000-be, az 2013jan1 után 10.300 az átutalásosoknak, 10.000 a kpseknek. Szívem szerint úgy fogalmaznék, hogy az átutalásosnak drágább az ár 3%-l, de ilyet talán jog szerint pont nem lehet…
  Pusztuljanak a bankok!
 • glezmen
  a Citi TOP-nal tolem nohet a kartyadij, mondjuk legyen a mostani duplaja 😀
  akkor lesz 2×0 = 0 HUF 🙂
  a kulfoldi kartyaval Mo-n torteno vasarlas viszont tenyleg erdekes kerdes…
 • Kiszamolo
  Az után logikusan nem fizetsz, hiszen egy magyar adóról van szó, ami a magyar bankokat és ügyfeleit sújtja csak.
 • glezmen
  igen, ez tunik logikusnak, de azt a vilagot mar regen elhagytuk, ahol a logika vezerel 🙁
 • glezmen
  “Pusztuljanak a bankok!” – az ember azt hinne, hogy aki Kiszamolo blogot olvas, az nem mond ilyen hulyesegeket 🙂
  ennek az egesz szivatasnak a bankok lesznek az egyik legnagyobb szenvedo alanyai… ez kormanyintezkedes, nem a bankok talaltak ki (ok majd szepen megcsinaljak hozza az infrastrukturat)
 • pogacsa
  Ma reggel jelentették be, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték két ezrelék lesz, mert az Európai Bizottság nem tartotta tarthatónak a jövő évi kiigazítást.
 • Bence
  Olyan gyorsan változnak a jogszabályok, máris idejétmúlt a cikk LOL. Felemelték kétszeresése a tranzakciós adót…
 • sajtoskifli
  Most akkor is kell fizetni a tranzakciós adót, ha a közértben bankkártyával fizetek?
 • Kiszamolo
  Valószínűleg azért igen, hiszen a banknak el kell utalnia a közért számlájára a vásárlás összegét, az meg már adóköteles.

  Jó hír, hogy a kormány ma 2 ezrelékre növelte ezt a díjat. Ennyire telt a fantáziájukból.

 • Catinator
  Csodálattal és fálelemmel tölt el hogy ezek ilyen egyszerűek mint a faék.
  Pénz kell – adót emelünk vagy új adót vezezünk be. Csakis az emberek érdekében. Előre is elnézést kérek, de ilyenkor mindig ez jut eszembe:
  -“Érted jöttünk, nem ellened” – Állam Védelmi Hivatal. Benne van a helyzet teljes fonáksága.

  A Bankszövetség már éles hangon tiltakozott. Mi meg majd fizetjük. Már fenyegetőztek a hitelezés további szükülésével. Valahogy mintha a “sokat markol keveset fog” ismeretlen fogalom lenne. Pedig jó pár éve valamelyik adónál hajtottak végre jelentős csökkentést (talán 50%…?) utána az adóhivatal szóvivője tágra nyilt szemekkel magyarázta hogy valami 3x(!!!) annyi adó folyt be belőle. Aztán visszaemelték a kulcsot és visszaesett az eredeti szintre.

 • Janos
  Nekem tegnap kuldott egy e-mailt a Citi, hogy November 1-el kiirjak a Januar 1tol ervenyes valtozasokat. Nyilvan nem orul neki az ember, de ok legalabb felhivtak a figyelmemet a valtozasra, meg hogy felmondhatom. Kivancsi vagyok, hogy melyik masik bank fog meg igytenni.
 • Bence
  A Gránit Bank nem hárította át a tranzakciós adót, továbbra is ingyenes a kp felvétel, ingyenes az utalás, ingyenes a számlavezetés! Mellé 8,5% EBKM a fél éves betétre!
 • Gabi
  A CITI is feltette a honlapjára a jan. 1-től érvényes kondíciókat.
  Rossz hír, hogy a TOP díjcsomagban is kell a kp. felvételért fizetni 0,3%-ot, illetve az egyszeri átutalásokért 0,2%-ot. A többi maradt 0 Ft.