Bankszámla-változások: vedd elő a nagyítódat!

2012-10-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tegnapi cikkem arról szólt, milyen drága az országnak a készpénzes forgalom. Ma arról fogok írni, neked mennyibe fog kerülni jövőre a bankkártyás fizetés. 🙂

Volt már szó a múlt héten arról, hogy első fecskeként az Unicredit elkezdte áthárítani a jövő évtől esedékes tranzakciós adókat az ügyfelekre, fizetőssé tette az internetes utalásokat, csoportos beszedési megbízásokat és egyéb, eddig ingyenes szolgáltatásokat. Ha még valaki nem tudná, jövőre minden utalást egy ezrelékes adó fog terhelni, minden pénzfelvételt pedig három ezrelékes adó. (Hogy a cégek hogyan tudnak ettől megmenekülni, arról pedig itt írtam.)

(Update: a Párt ma felemelte az egy ezrelékes adót kettőre, mert hirtelen más bevételi forrás nem jutott az eszükbe. Úgyhogy a cikkben leírtak még inkább aktuálissá váltak.)

Ma egy kicsit jobban megnéztem az Unicredit új ajánlatát és két mókás dolgot fedeztem fel nem is a számlahirdetményben, hanem a különálló kártyás hirdetményben.

Az egyik, hogy az éves kártyadíjat, amit utólag számolnak fel, felemelték 1950 Ft-ról 2300 Ft-ra. De nem ez ad okot a felhőtlen kacagásra, hanem az apróbetűs rész a lap alján, miszerint minden kártyás tranzakció után a bank egy ezrelékes díjat számol fel és az éves kártyadíj tulajdonképpen egy ezrelék, de minimum 2300 Ft évente.  Vagyis a bank egy az egyben áttolta a bankkártyás vásárlások utáni egy ezrelékes díjat a felhasználókra, igaz, egy jelentős részét az éves kártyadíj terhére.

A másik hasonló vicces dolog, hogy a saját automatás, ingyenesnek mondott készpénz-felvétel is egy ezrelékbe kerül, csak átmeneti ideig, visszavonásig tekint el a bank ettől a díjtól. (Amikor ez a hirdetmény nyilvános lett, még nem volt szó a háromezrelékes extra díjról a pénzfelvételre. Úgyhogy ezt is még módosítják majd.)

Nem az Unicredit Bankot cikizem, csak azért csattan rajta az ostor, mert ő jött ki legelőször a változtatásokkal. Senki nem gondolhatta komolyan, hogy a bankok lenyelik ezt az újabb adót.

Annyit akartam ezzel mondani, hogy ugrásra készen várd a bankok új hirdetményeit és vedd elő a nagyítódat, mert ezek az új költségek nagy eséllyel el lesznek dugva az apróbetűs részben, sőt, nem is a számla kondiciós listájában találod, hanem például a bankkártyákról szóló külön kondíciós listában, amiről legtöbben azt sem tudják, hogy létezik. Szóval nem lesz könnyű dolgod, ha pontosan meg akarod ismerni a bankszámlád új költségekeit. (Itt tudod elolvasni, mire figyelj a számlákkal kapcsolatban.)

Ha mindez kevés lenne, akkor folytatom. Kormányunk és pártunk nemcsak a bankokat nézi továbbra is fejősteheneknek (pedig egyre ösztövérebbek a bankok, erről meg itt írtam), hanem a biztosítókat is.

Jövőre külön adó terheli az összes nem életbiztosítást is, mégpedig szerény 10, illetve 15%-os plusz teher lesz a biztosításokon. Ezt a biztosítók nem fogják tudni se áthárítani az ügyfelekre, de lenyelni sem. Ezért várható, hogy nem a biztosítás ára, hanem az érte kapott ellenszolgáltatás értéke fog csökkeni. A lakásbiztosítás eddig új értéken térített, ezután majd avultatott értéken fog, eddig korlátlanul fizette a lopáskárt, ezután csak 300 ezer forintig fogja, a thermoüveg helyett is csak a legolcsóbb ablaküveg árát fogja megtéríteni. (Itt találsz egy cikket a lakásbiztosításokról.)

Úgyhogy a biztosításaidat is majd jó alaposan olvasd át, hogy pontosan mire is vonatkoznak a díjtételek és mit nem fizet majd a biztosító, amit eddig térített.

Egyszóval jó bogarászást mindenkinek az új feltételekhez, mostanában majd nagyon résen kell lenni a változásokkal kapcsolatban. A blogban majd igyekszem leírni a legfontosabb tudnivalókat, ha az időm engedi.

Még annyit: a jövő évi változások egyszerre fognak hatni a készpénz-használat erősödéséhez (fizetni kell még a kártyás vásárlásokért is) és gyengüléséhez (viszont drágább lesz készpénzt felvenni az automatákból). Kíváncsi leszek, melyik hatás lesz az erősebb. Persze az is lehet, hogy eddig is sokan nem törődtek a bankszámlájuk költségével, azzal a havi plusz párszáz-ezer forinttal sem fognak törődni. Majd kiderül pár hónap múlva. (Mindenesetre én amit kapok készpénzt, első sorban azt fogom vásárlásra használni és csak végszükség esetén fogok fizetni kártyával, vagy veszek fel bankból pénzt.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram