Hitelesek: ki mennyi pénzt kaphat vissza?

Röviden összefoglalom, ki számíthat tőke és kamatcsökkenésre a bankoktól.

Illetve egyszerűbb leírni, hogy ki nem:

– Aki végtörlesztett 180 forintos CHF árfolyam mellett 2011/12 telén. (Update: szeptember 12.-én azt mondták, ők is beleeshetnek a szórásba, de a bank levonhatja azt, amennyit nyertek az árfolyamon a végtörlesztésnél.)

– Akinek a lakását a Nemzeti Eszközkezelő már átvette.

– Aki a 2004-es EU csatlakozás előtt kötött szerződést.

– Akinek a szerződése 2009. július 26.-a előtt szűnt meg, akár kiváltás, akár végtörlesztés miatt.

Vagyis hiába váltottad ki a hiteledet mondjuk 3 éve, akkor is jogosult vagy a visszatérítésre. Ahogy a forinthiteleseknek is jár vissza pénz, ha  a kamatemelésül jogszerűségét a bankok nem tudják igazolni.

Persze a meccs még nincs lefutva, hiába jelentette ki a kormány a bankok bűnösségét, a törvény most az Alkotmánybíróság elé kerül, ha ott is jónak találják, mehet az Európai Bíróság elé, ott aligha állja meg a helyét az ártatlanság vélelme helyetti bűnösség vélelme és a visszamenő hatályú jogszabályalkotás. (Azt kérik számon a bankokon, hogy miért nem feleltek meg 2005-ben egy 2014-ben kitalált jogszabálynak. Ha a bankok tudják bizonyítani, hogy a mindig aktuális szabályoknak megfeleltek (tudják bizonyítani), akkor aligha kétséges, hogy megnyerik a pert az állammal szemben.)

A nagy kérdés az lesz, ha addigra az ügyfelek már megkapták a pénzt, ki fogja megtéríteni a bankok várhatóan 900 milliárdos követelését az állammal szemben?

Mennyit kaphatsz vissza? Mivel nagyon nagy a szórás, hogy ki, mikor, milyen devizanemben kötötte a szerződést, azt lehet mondani, hogy svájci frank esetén 15-20% tőkecsökkenésre és 20-30% havi törlesztőcsökkenésre számíthatsz. Mint fentebb írtam, akkor is, ha már kiváltottad a hiteledet.

Share

149 hozzászólás

 • cs_dy
  Az utolsó előtti kérdésre a válasz. Egyszerűbb leírni, hogy ki nem:
  – A politikusok.
 • GYK
  És ha mondjuk már semmi papírom nincs , hogy nekem valaha volt CHF hitelem , mert mondjuk , annyira berágtam 2012-ben mikor az utolsó havi törlesztőt is kinyögtem , hogy minden a hitelre emlékeztető dolgot a szemetesbe hajítottam akkor mi van? Ha mondjuk besétálok a bankba akkor kérhetek én valami iratot arról , hogy nekem ekkor + akkor ilyen hitelem volt?
 • Kiszamolo
  Miután minimum 5 évig meg kell minden papírt őrizniük na meg ott a számítógép is, szerintem nem lesz akadálya.
 • Cs
  nem lett volna egyszerubb minden bankszamlara utalni 100ezer forintot “nepunkpartunkajandeka” kozlemennyel? meg lehet olcsobbra jott volna ki mint ez a sok macera.
 • Kiszamolo
  Még olyan is lehet, de azt a választásokra tartogatják. 🙂
 • star70
  Bocsi,de ha már kiváltottam a hitelemet,hogyan értelmezhető a20%-os tőkecsökkentés????Biztos nagyon szőke nős kérdés
 • Kiszamolo
  Pénzt kapsz vissza.
 • star70
  Azt tudom.Amúgy ha kifizetik a bankok ezt a pénzt,javarészt lehúzhatják a rolót….perelni biztosan nem fognnak ..szerontem.De kiváncsian várom a fejleményeket.Viszont nekem más a lakcímem,és nincs meg a számlaszámom..akkpr is megtalálnak???
 • Cavestany
  Mi a helyzet azokkal, akik 180-as árfolyamon átváltották a CHF hitelüket forinthitelre?
 • Vass Barbara
  Kedves Kiszámoló!

  2 év múlva jár le az LTP-m, amiből nagyságrendileg 1.5 millát kapok. Ha előtte kifizetem zsebből a lakáshitelem, attól még 2016-ban (akkor jár le a 4 év) bukom az állami támogatást, vagy sem?

  (Mivel ugye addigra már nem lesz hitelem.)

  Köszi..

 • Kiszamolo
  Azok már megkapták a részüket.
 • Kiszamolo
  Nem biztos, hogy magánnyomozót fognak fogadni hozzád, de te be tudsz menni a bankba.
 • Ras Al Ghul
  Már nagyon várom,hogy itt ebből mi lesz.
  Az átlátható árazásom se csökkentette a kamatomat a CHF-ben,bezzeg amikor csak egy kicsit mozdult el fel azonnal 0.3-és0.4 tizeddel emelték.
  A másik pl az én bankom hozzáállásánál írtam egy levelet,hogy 8éve vagyok jó adós,engedjék el a havi 285.-Ft számlavezetési díjamat,nem volt a válasz.
  Talán jó lenne minden szempontból ha ennek már vége lenne,szerintem a bankok is inkább véget vetnének ennek.Annyira eladhatatlan minden ingatlan,hogy szerintem ők se tudnak mit kezdeni velük,a sok bedőléssel.
  Aztán lehet rosszul gondolom.
  Egyet biztosan tudok szerintem régóta vagyok jó adós,de semmi semmi olyat nem érzékelnék,hogy ezt megbecsülik.Persze lehet azt mondani,hogy örüljek,hogy kaptam hitelt azt kuss legyen,de én nekem hiányzik egy kis plussz,egy kis babusgatás:)
 • Levi
  Kedves Kiszámolo,

  abban segíts nekem,h a mostani havi törlesztéshez képest 20-30%-os havi törlesztés csökkenés várható? Igaz ez akkor is ha 180-as árfolyamon törlesztek most? Továbbá érdekel,h szerinted milyen árfolyamon lesz a forintosítás,mert azt gondolom talán ez a markánsabb dolog, nem az amin most megy a huzavona hónapok óta…persze a kicsit is meg kell becsülni…

  Köszönöm válaszod !!

  Levi

 • Bea
  Kedves Kiszámoló,

  Vonatkozik ez mindenféle devizahitelre, vagy csak a lakáshitelekre? (CHF Autó és személyi kölcsönben vagyunk érintettek)

  köszönöm válaszod
  B

 • Almera28
  Sziasztok!

  Én a Budapest Banknál vettem fel CHF hitelt.
  Megnéztem egy hónapot és az MNB középárfolyama alacsonyabb, mint a BB úgynevezett számlakonverziós árfolyama(1-1,3Ft), amin én törlesztek.
  Ilyenkor mi van? Nekem kell fizetni?
  Másik kérdésem, hogy komolyan lehet számítani min. 15% tőke csökkentésre?
  Nekem ez hihetetlennek tűnik….

 • Almera28
  Módosítok; fordítva van, én törlesztek alacsonyabb árfolyamon,
  mint az MNB középárfolyama.
 • pdw
  Az nagyon nagy butasag volt. Es ha kapsz 3 ev mulva hogy tartozol 5000CHF-el ahhoz a hitelhez kapcsolodoan akkor hogy bizonyitod hogy te mar azt reg megfizetted?
 • CsA
  Mi lesz a menete ennek az egésznek? Besétálok a bankba, elmondom mit szeretnék, majd “készségesen” segítenek? Mennyire bonyolult minden hónapra kiszámítani a törlesztés napi különbözeteket, és ellenőrizni, hogy a bank jól számol-e? Szóval a technikai rész nem világos nekem………….
 • Garbo
  Talán ki sem engeded, de akkor is leírom: nem vettem fel devizahitelt, mert mérlegeltem (!), kaptam simán forinthitelt, mert hitelképes voltam (!), nem kaptam szocpolt, kamattámogatást, semmit a világon.

  Aki nem volt hitelképes, beugrott a devizahitelbe, kapott szocpolt az adómból, pedig azt sem tudta, mi az (bezzeg utólag, így más mindenki ért hozzá, csak tudnám, akkor miért nem ment az értelmezés aláírás előtt), azt az én adómból különféle módon kifizetik, plusz én szenvedem el a bankok “megbüntetésének” a hátrányos következményeit ezer módon.

  Csoda, hogy feszült vagyok? Hol van ennek a vége? Kit tartsak még el? Kinek vegyek még micsodát? Grrr.

 • mtoma73
  Szerintem azok, akik akkor végtörlesztettek 180 Ft-os CHF-en, amikor ennek az árfolyama tényleg ennyi volt (nem a törvényileg rögzitett árfolyamos végtörlesztés), azok külön mehetnek bíróságra.
  Akinek élő szerződése van, azokra vonatkozik ez a mostani “móka”.
  Szerintem.
  Tekintve, hogy a CHF-esek nem járhatnak jobban, mint a forithitelesek, vagy mintha forintba vették volna fel, sőt valószínűleg a rögzített 180Ft-on végtörlesztőknél sem, ezért az átváltási árfolyam, nem valószínű, hogy 180 Ft-nál kisebb lenne. Lehet ez lesz a bukó része, hogy az aktuális piaci árfolyamon lehet forintosítani.
  Az önkormányzati választás előtt be lesz lengetve a pénzeső, majd utána jön a korrigálás.
 • Géza
  és ha én 2004 előtt vettem fel a hitelt, akkor én miért nem kapok semmit? Valaki azt mondta a TV-ben, hogy nem lehet visszamenni a kiegyezésig.

  De a hitelintézeti tv. már 2004 előtt is EU-konform volt, tehát semmi szerepe az EU csatlakozásnak. Akkor már inkább legyen a kiegyezés a határidő…

  Nekem nem hajlandó a bank azt se megmondani, hogy milyen alapon emelt költséget. Szerinte erre nem köteles.

 • Katalin
  Kedves Kiszámoló! Aki belépett az árfolyamgátba (2013-ban) számíthat visszatérítésre? (Tegnap az M1 híradóban azt mondták, hogy nem.)
 • kridli
  ez azért lehetséges, mert a legtöbb bank az árfolyamaikat reggel állapítja meg, míg az MNB délben. Így ha délelőtt nagyot gyengül a forint, akkor elképzelhető, hogy azt mnb közép magasabb, mint egy bank reggel megállapított eladási árfolyama, de azért ez ritka. Ha sok ilyet látsz, akkor a bankodnál nem a megfelelő árfolyamot nézed.
 • Almera28
  Köszi a választ. Egy teljes hónapot néztem meg és minden napon az MNB árfolyam a magasabb. De remélem neked van igazad.
 • Sandor
  Kiszámoló!

  kicsivel több, mint egy év múlva betörlesztődik X összegű LTP a Forint hitelembe. A mostani tartozásom kb X+100 ezer Ft.

  Választhatok, h a visszajáró pénzt milyen formában kérem? Csak mert, ha betörlesztik, akkor megszivathatnak az LTP-vel, mert az LTP-s összeg nagyobb lesz, mint a tőketartozásom, így nem törlesztődik be.

 • star70
  Persze gondolom az én érdekem hogy bemenjek,a mondat végán lemaradt a:-)
 • Liana
  Nekem Raiffeisenes személyi kölcsönöm volt CHF ben, azért volt, mert idén sikerült végtörlesztenem, egyébként 1 év lett volna még. Ma voltam bent a bankban, és megérdeklődtem, hogy nekem is jár e vissza, vagy a lakáshiteleseknek. Azt mondta az ügyintéző, hogy elvileg mindenkinek jár vissza, de biztosan egyelőre ő sem tud mondani semmit sem. Azt is mondta, ahogy meglesz a rendelet / határozat, azután megnézik a rendszerben, kinek jár vissza, és mindenkinek küldenek ki levelet. Legalábbis nekem ezt mondtak.
 • BCsaba
  Az LTP egy független dolog. Gyűjtögeted 4 évig, akkor előáll a pénz. Az állami támogatást a gyűjtésre kapod, nem a felhasználásra.
  Ha már nincs hiteled akkor, nem tudod felhasználni lakáscélra. Erről Kiszámoló sokat írt már.

  Hagyd meg a hiteled, hogy legyen mire elhasználni az 1.5m Ft-ot.

 • Agi
  Sziasztok,

  Az autós hiteleseknek is jár vissza zsozsó?

 • daraltdio
  ha korábbban volt 4M HUF-nak megfelelő hitelem, majd most már csak 0,3M HUF-nak megfelelő tőketartozásom van, akkor én csak 60e HUF tőkecsökkenést várhatok?
 • Kiszamolo
  daraltdio, ez függ attól, mikor vetted fel és hány évre.

  Az átlagtartozásod 2 millió volt, ennek mondjuk a 2%-os kamata volt úgymond tisztességtelen. Az évente 40 ezer forint.

  De ez egy nagyon durva becslés.

 • Kiszamolo
  Ági, állítólag igen, de azért pezsgőt még ne bonts.
 • Kiszamolo
  Sandor, szerintem nem te fogod megválasztani, de erről még korai beszélni.
 • Kiszamolo
  Almera,

  Az MNB árfolyama az összes bank számtani átlaga aznapra.

  Lehet, hogy a BB mindig az olcsóbb bankok között volt.

 • Kiszamolo
  KAtalin, nem az árfolyamgátat mondták, hanem aki végtörlesztett 2011-2012 telén 180 forintos kedvezményes svájci frankos árfolyamon.
 • Félhomálytizedelő
  Kiszámoló, mit gondolsz, mi lesz ennek az akciónak a hatása, te ismered a szektort, belül van ez az akció a szektor sokktűrő képességén? Megértem én a hitelesek helyzetét, felfogom a probléma nagyságát és belátom a politikai szempontokat is, nekem viszont megtakarításaim vannak nem pedig adósságaim, így ennek az ügynek kapcsán a megtakarításaim biztonsága és értékállósága érdekel.
 • Kiszamolo
  Félhomály, mit mondjak? Nekem már csak fillérjeim vannak magyar bankokban és forintom is egyre kevesebb van.
 • SJano
  Kedves Kiszámoló!

  Autóhitel kapcsán eszembe jutott még egy kicsit korábbi kórtörténet, aminek nem tudom mi lesz/lett a vége. Miszerint csomó kereskedő PSZÁF engedély nélkül írta alá a pénzintézetek nevében a kölcsönszerződést, és egy konkrét perben érvénytelennek minősítették szerződést. Talán a jegybanki kamat feletti hiteldíjat megítélték az adósnak, de nem vagyok benne biztos. Erről mostanában nem olvastam semmit, mintha nem lett volna belőle felhajtás. Erről nem tudsz véletlenül valamit?

 • knorti
  Részlet egy újságcikkből:

  “Rogán szerint a végtörlesztőknek, a forinthitelre váltóknak és az előtörlesztőknek is vissza kell kapniuk a különbözetet, készpénzben. Nekik a mai állás szerint egyenként kell pert indítaniuk. ”

  Szóval nincs itt még eldöntve semmi, szerintem ráérünk akkor gondolkodni, hogy mennyi jár vissza, ha biztos lesz.

 • blc27
  Szia Kiszamolo,

  Igy egy nappal azelott, hogy benyujtjak a szamitasi modszertant tisztazo elszamolasi torvenytervezetet a parlamentnek (ami jelentos mertekben felulirhatja akar a korabbi Kuria tv. szabalyait is), szerintem felesleges %-okkal dobalozni. Attol fuggoen, hogy egy adott hitellel az eletciklusa soran mi tortent (elengedes, kesedelem, restrukturalas, arfolyamres stb), es ezekre vonatkozoan mit ir majd elo az uj torveny, egyenenkent jelentosen szorhat majd a csokkenes merteke. Arrol nem is beszelve, hogy az intezkedesek miatt jelentos volt az utobbi idoben a forintgyengules merteke. Igy akar az is bekovetkezhet, hogy ugyan csokken a CHF/EUR torlesztoreszlet, de az arfolyamgyengules miatt forintban nem lesz nagy valtozas…

  A cikk tehat szerintem olyan varakozasokat general, ami nem feltetlenul megalapozott, lehet, hogy tobbeknel csalodas lesz a vege…

 • Kiszamolo
  blc, pont ezért is írtam: “Persze a meccs még nincs lefutva”

  Eddig ezek a tervek, de még az sem biztos, hogy a bankok buknak.

 • hungaroborg

  Egyszer már írtam, hogy egy-egy elejtett megjegyzésed több órás-napos olvasnivalót ad nekem.

  “Nekem már csak fillérjeim vannak magyar bankokban és forintom is egyre kevesebb van.”

  Épp a napokban néztem én is utána külföldi pénzintézetnek, de olyannak, akit azért el lehet érni Magyarországon is, vagy ha nem, azért ne legyen a világ másik felén. Hát, nem is tudom. Érik egy levél neked, mert az itt erősen OFF, hogy mégis ki a megbízható? Most gondolom nem úgy értetted, hogy Ausztriában nyitok egy Erstés számlát. A Bank Gutmannhoz meg még jó pár 0-nak kéne lenni a megtakarításaim végén, hogy szóba álljanak velem. Iskolapélda, hogy mégis mire gondolok. Ha mondjuk a KBC Equitas-nál veszek SPY (NYSE) ETF-et, az már nem magyar pénzintézetnek minősül? És $, nem ft.

 • lowophThap1
  FYI: polgari jogban nincs artatlansag velelme, csak buntetojogban (!)

  Ellenben van tisztesseges eljarashoz valo jog, amely alapjog egesz europaban.

 • hungaroborg
  Kövezzetek meg érte, de ez hűen tükrözi a véleményem.
  9gag.com/gag/amLzRBj

  (Persze-persze, mindenki csak egy garzont vett hitelre, amit fenn tud tartani és önhibáján kívül nem tudja fizetni.)

 • Helga
  Tényleg borzasztó nagy még mindig a sötétség 🙁 Hihetetlen, hogy akik évek óta szenvednek a devizahitelektől, még mindig ilyen tájékozatlanok!
 • Vass Barbara
  Nem bukhatnak a bankok, hisz az “ellopott” pénzek sosem voltak az övék.. Az 1 dolog, hogy számoltak vele. Sokan egybe letudják az egészet, így egy csomó tőke kerül megint a bankokhoz. Nehogy már veszteségnek könyveljék el azt a profitot, amit csalással szereztek..

  fidesz.hu/hirek/2014-09-12/egyharmadaval-biztosan-csokkennek-a-torlesztoreszletek/

 • Mettőr
  Kiszámoló mikor fogsz már végre elfogulatlanul írni ebben az ügyben?
  Ha a bankok tudják bizonyítani, hogy a mindig aktuális szabályoknak megfeleltek (tudják bizonyítani), akkor aligha kétséges, hogy megnyerik a pert az állammal szemben.)

  Hát ez az amit biztosan nem tudnak bizonyítani,elég ha csak a Hpt.213.§ megemlítjük.

 • Mettőr
  (Azt kérik számon a bankokon, hogy miért nem feleltek meg 2005-ben egy 2014-ben kitalált jogszabálynak.

  Arról is ejtsünk szót hogy pl. a bank 2008-ban kötött szerződés esetében 2010-es törvényre hivatkozott. Most akkor hogy is van ez?

 • Kiszamolo
  Miről beszélsz? Tudom – tudom, sokaknak csak az kedves, ha valaki szidja azt, akinek tartozik és azt mondja, hogy te nem tehetsz semmiről, te körültekintéssel és gondosan adósodtál el, egy picit sem tehetsz az egészről. Téged csúnyán átvertek, te ártatlan vagy mindenben. A gonosz bankok, azok tehetnek mindenről.