Airbnb: megéri foglalkozni vele?

Az Airbnb.com, Booking.com, Homestay.com, Wimdu.com, Holidayletting.com, 9flats.com és a hasonló magánszállás-közvetítő cégek nagyon népszerűek lettek az egész világon.

Ezeknek az oldalaknak a lényege, hogy magánemberek felajánlják a szállásaikat turistáknak, a szállodai áraknál sokkal olcsóbban. Lehet külön lakást bérelni, külön szobát, de akár aludhatsz egy légtérben a szállásadóval is.

A feleket például az Airbnb (a bnb a bed’n breakfast, vagyis ágy és reggeli rövidítése, ami egy ismert szállástípus az angol nyelvterületen, az airbed jelentése pedig a matrac, azaz a vendég-pótágy) hozza össze, természetesen jutalék ellenében. A szállásadó a cégtől kapja meg a fizetést, átutalással. A booking.com-nál a vendég fizet általában készpénzzel, amikor megérkezik. Ha egyáltalán megérkezik. Mert ahol nincs előleg, ott gyakran hiába várod a “Mustafa79” nicknevű felhasználót a megbeszélt időben.

Mivel az árak jóval alatta maradnak a szállodai szobaáraknak, a szolgáltatás egyre felkapottabb. Nemcsak a turisták, de a pénzt keresni vágyó ingatlantulajdonosok között is.

A nagy kérdés, hogy vajon megéri-e beszállni az üzletbe? Mi jövedelmezőbb, mi kényelmesebb, mi kiszámíthatóbb: kiadni a lakásomat turistáknak egy-két éjszakára, vagy inkább állandó bérlőt találni egész évre?

Néhány dolgot érdemes figyelembe venni: jó eséllyel csak Budapesten, vagy kiemelt turisztikai központban, mint például Hévízen érdemes próbálkozni. Persze Tiszaújvárosban is beeshet egy-egy ember, de azért erre nehéz üzleti modellt alapítani.

Budapesten is csak a szűken vett belvárossal vagy versenyképes, kevés turista fog Újpesten lakni, ha 8-9.000 Ft-ért komplett lakást kap a belváros szívében.

Lepukkant lakással, a nagymami 90 éves bútoraival sem leszel hosszú életű az oldalon, a véleményt alkotó turisták gyorsan le fogják húzni az értékelésedet. Ezért mindenképpen igényes környezetet kell teremtened a kiadandó lakásban. Ez pedig pénzbe kerül.

Munka hússzor-harmincszor annyi van vele, mint egy állandó bérlővel. A turisták jönnek-mennek, állandóan készen kell állnod, hogy átadhasd a kulcsokat, takaríts utánuk akár naponta, új ágyneműt húz és a többi. A vendég érkezhet hajnalban, vagy éjszaka is.

Persze megadhatod, hogy csak minimum 2-3-5 éjszakára adod ki a lakásodat, de így egyrészt kevesebb kuncsaftod lesz, másrészt több lesz az egy-két napos lyuk a két foglalás között.

A turisták sem a legjobb bérlők a világon, egy-egy merevrészeg társaság csúnyán le tudja amortizálni a lakásodat minden tekintetben, amit neked patyolattisztává kell varázsolnod, mire a következő bérlő megérkezik. A tolvajokról nem is beszélve.

A szomszédok sem biztos, hogy örülnek az esetleges állandó csatazajnak a lakásodban.

Amint látod, ez az üzlet már sokkal inkább egy teljes embert követelő vállalkozás, mintsem egy nyugis “negyedévente ránézek a bérlőre” lakáskiadás. Itt te mosol, takarítasz naponta a vendégekre és készen állsz a leglehetetlenebb időkben, hogy átadd a lakást a vendégnek, vagy megold az eldugult lefolyó problémáját, amit az előző bérlő sikeresen teletömött.

Rendes kilenctől fél hatig munkabeosztás mellett ezt nehezen tudod kivitelezni, hacsak nincs egy agilis és nyelveket beszélő nyugdíjas a családban.

Vannak rémtörténetek, hogy a beköltöző turistának esze ágában sincs kiköltözni, akár fél év is lehet, mire megszabadulsz tőle. (Egy ilyen cikk itt, de találhatsz még hasonlót.)

Mindezen hátulütők mellett megérheti-e kiadni a lakásod turistáknak az állandó bérlők helyett?

Fontos tisztán látni, hogy egyrészt a kiadás nagyon szezonális. Novembertől márciusig nem tapossák egymás sarkát a turisták Budapesten.

A konkurencia egyre nagyobb, több mint ezer lakás van fenn az Airbnb-n budapesti címmel. Sok fotón szép lakást már jóval tízezer alatt ki lehet venni, akár egy éjszakára is. Tehát kérhetsz csillió forintot, de könnyen lehet, hogy senki nem akar hozzád jönni.

(Persze évek alatt kialakulhat egy visszatérő vendégköröd, vagy a volt vendégeid ismerősei jöhetnek hozzád, de azért idáig eljutni egy pár év.)

Ha nem szeretnél az oldalakon a 47. oldal alján lenni, akkor fizetned kell az előrejutásért, de a kiemelt helyeken való megjelenés nem olcsó. Vagy fix összeget fizetsz, vagy a normál jutaléknál (ami például a booking.comnál 12%) magasabb jutalékot vállalsz be. Minél többet, annál előrébb kerülsz a listán. (Az Airbnb-nél sokat számít a pozitív értékelés is.)

Mennyi pénz folyik be a lakásod kiadásából?

Most szeptemberben még utószezon van, a nyár sokkal jobb, a késő ősz sokkal rosszabb turisták szempontjából. (Bár nyáron egyre többen adják ki a diákok miatt kiürült lakásukat, így a konkurencia is nagyobb.)

Kiválasztottam egy 9.000 Ft-os lakást a legelső oldalról és megnéztem a foglaltságot. Jövő hétre két nap szabad, a hónap többi részében másik kettő, október foglalt 23.-ig, utána (még) sok az üres hely.

Ő valószínűleg teltházzal mehet nyáron, most 24-26 napra lehet kiadva a lakása, októbertől árat csökkentett, szerintem szezonon kívül is lehet neki átlagosan 15 napra ügyfele.

Ebben a hónapban 225 ezer forint a bruttó(!!!) bevétele, rosszabb hónapokban 120 ezer forint, a nyarat sajnos nem tudjuk. (Drágábban adta-e nyáron, mint szeptemberben?)

A lakás egy egyszobás lakás egy új lakóparkban, a berendezése olcsó, de elfogadható.

A kiadásait nem ismerjük, de takarítani, ágyneműt mosni, számlákat befizetni mindenképpen pénzbe kerül.

(Vigyázz! Ebben az esetben az összes rezsit, áram, gáz, stb. te fizeted, ha bérlőt tartasz akkor meg ő! Ez nagy különbség!)

A közvetítőoldalak jutaléka is lecsíp még egy jó 10%-ot a bevételedből. Levonva a bevételéből a 25 ezer közvetítői jutalékot, mondjuk 40 ezer rezsit és további 30 ezret a mosásra és egyéb költségekre, ebben a hónapban 140 ezer forint volt a költségekkel csökkentett bevétele adózás előtt.

Egy nem kiemelt hirdetés a hatodik oldal aljáról, sokkal jobb helyen lévő ingatlan (első kerület) napi 8.900 Ft-ért, szeptemberben a hátralévő 20 napban még 5 üres nap van, az októberi hónapban pedig egy foglalás sincs.

Egy háromszobás lakás az Operánál napi 19.000 Ft-ért viszont elég jó foglalással bír, már csak két nap szabad szeptemberben és október is elég foglalt. A lakás tulajdonosa több lakást üzemeltet, legalább 5-6-ot a hirdetések alapján. Tisztán játszhat, mert még idegenforgalmi adót is von a vendégeitől.

Ja igen, adózás.

Ha csak egy lakásod van kiadó, nagy mákod van: szobánként évi 32 ezer forintos átalányadóval és egy pici EHO-val megúszod a dolgot. (Bővebben itt 5. oldal 1.2.4 pontja)

Ha már kettő vagy több lakásod van, amit kiadsz, akkor sajnos 16+27% a tarifa (ha áfamentes vagy, ha nem, akkor plusz áfa is), kivéve ha vállalkozásban csinálod (akkor kicsit kevesebb.)

Az idegenforgalmi adó a bevétel 4%-a plusz az ilyen ingatlanokra sok önkormányzat vet ki különadót, négyzetméterenként 1.500-2.000 forint körüli összeget évente, erről is érdeklődj.

Lehet adót csalni, sokan ezt csinálják, főleg az olyan oldalakon, ahol nem bankon keresztül utalnak, hanem a turista készpénzben fizet.

Azonban lebuktatni ezeket az embereket csak adóhatósági akarat kérdése, hiszen minden adatuk ismert. Még egyszerűbb az Airbnb-t megszorongatni, hogy adja ki, kinek mikor mennyi pénzt küldött. Ezt több ország adóhivatala erőlteti, egyszer úgyis megtörnek. (Emlékszel? Svájc is beadta a derekát)

Ezért ha csak egy lakásod van, fizesd be az átalányadót, mert ennyiért nem szabad adót csalni.

Ha több lakásod van, beszélj egy jó adótanácsadóval, hogyan úszod meg a legolcsóbban az adózást.

Összefoglalva: elég vegyes a kép, ha figyelembe veszem azt, hogy ez egy főállás, szerintem nem nagy a plusz haszon egy állandó bérlővel szemben. Havi bizonytalan 100-150 ezer nettó pluszért én nem állnék be főállású takarítónak és portásnak. Főleg, ha télen alig van vendég, így még ennyit sem keresek. Vigyázz, ne a nyárból indulj ki, hogy mennyi vendéged lesz, hanem az egész évet nézd egyben.

Azonban ha vállalkozásban csinálod, 10 lakással, folyamatosan hirdetve több oldalon plusz saját weboldalon, embereket felvéve a takarításra, szerintem nagyon szépen el lehet vele karistolni, főleg ha már lesznek visszatérő ügyfeleid. Ha kitanulod a szakmát, hol hogyan érdemes hirdetni és a többi, szerintem nagyon jó a megtérülése a befektetésednek. De akkor ez már kőkemény vállalkozás, százmillió feletti tőkeigénnyel.

Bár van egy tippem: legyél csak szervező: bérelj ki először egy belvárosi lakást, próbálj meg turistákat találni bele a tulajdonos beleegyezésével, tanuld ki a szakmát, aztán bérelj egyre több lakást. Esetleg vond be a tulajt is. Te hozod a turistákat, ő adja a lakását és feleztek a normál bérleti díj feletti hasznon.

Ha te is adsz ki lakást a fenti oldalak valamelyikén, oszd meg velünk a tapasztalatodat, azt is, melyik oldalon a legjobb/leghatékonyabb/legolcsóbb hirdetni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

95 hozzászólás

 • Zsoca
  Számomra a konklúzió az hogy ezt is csak komolyan és “nagyban” érdemes csinálni, munka mellett hobbiként ez sem megy.
 • mesterséges unintelligencia
  “Havi bizonytalan 100-150 ezer nettó pluszért én nem állnék be főállású takarítónak és portásnak.”

  Plusz még egy szempont. Lakáskiadáshoz elég a magyar anyanyelvi szintű nyelvtudás 🙂 Az ilyen pár napos jövő-menő turistákhoz pedig kell az is, hogy “jó fülünk” legyen a lehető legtöbbféle angol nyelvjáráshoz és akcentushoz, el tudjunk velük cseverészni, különben nem tartanak jó vendéglátónak és lepontoznak?

 • Laca
  Állandó kiadás ellen szólva én azt szeretem ebben, hogy a lakásom nincs lefoglalva egész évben, tehát dönthetek úgy, hogy most egy-két hétig barátnak adom oda, szülő, rokon stb. Tényleg nyűg van vele, de az ajtó elé tettem egy 4 számkombinációs széfet és onnan tudják elvenni/betenni a kulcsot a turisták. Visszatérő vendégeknél ez különösen előnyös. Ilyet: olx.hu/hirdetes/kulcstarto-szamkombinacioval-zarhato-szef-ID1zQph.html#b2d1697a98 Takarítót (jót) nehéz találni, úh folyamatosan cserélgetem őket.
 • Kiszamolo
  Kérünk még ilyen tippeket és negatív-pozitív tapasztalatokat.
 • Kiszamolo
  Hát, nekem nem tűnik túl masszívnak az a kulcsszekrény, szerintem túl könnyű leverni és/vagy kinyitni.

  Te árulod?

  (Attól még az ötlet jó.)

 • V
  a nagyuzemi 100 millios biznisszel csak egy a baj: ha ennyi penzem lenne akkor azt en a biztonsag kedveert diverzifikalnam, igy max 30-40M maradna bnb-re, abbol meg max 1-2 igenyes ingatlanra futja
 • Kiszamolo
  A százmilliós biznisz nem azt jelenti, hogy ennyi pénzed van összesen.

  Ha pedig vállalkozás, akkor nem befektetés, más szabályok vonatkoznak rá.

 • Anti
  Az alábbi cikk konklúziói alapján, tényleg lehet, hogy ingatlanba lenne kellene fektetni.
  Ti nem aggódtok? Mi lesz így prémium államkötvényekkel? Ki kell dobni mindet és ingatlant kell venni, vagy devizát?

  index.hu/gazdasag/2014/09/07/mnb_penznyomtatas/

  “A monetáris finanszírozás azt jelenti, hogy az állam a jegybank által teremtett pénzt költ. A hagyományos szemléletben ez megrengeti a pénz alapjait.

  Ha gyorsabban teremtődik a pénz, mint a pénz iránti kereslet élénkül, akkor a pénz értéke fog csökkenni. Ezért van az, hogy a történelemben az összes hiperinfláció akkor volt, amikor a kormányok kezdtek frissen nyomtatott pénzt költeni (például a közelmúltban Szíriában vagy Zimbabwében, de a világcsúcstartó továbbra is Magyarország a II. világháború után).”

 • strati
  A booking.com-on szállodákba lehet foglalni, nem magánszemélyekhez, és zárolják az összeget a kártyádon, hogyha mégsem mész el (lemondási policy alapján) leemeljék az első napot, vagy az egészet.
 • Kiszamolo
  nem csak szállodába és nem kötelező megadni a kártyaadataidat, a szállást felrakó dönti el, kér-e biztosítékot.
 • strati
  Akkor lehet, hogy csak a szállodák vannak túlsúlyban, legalábbis azokon a helyeken, ahová foglaltam vagy foglalni próbáltam eddig.
  Általában összehasonlítom az airbnb-t a booking.commal, és ha hasonló árban vannak, vagy még olcsóbb is, akkor airbnb-vel megyek.
  Jeruzsálemben egy igénytelen szállodai szoba árából kéterkélyes lakásban tudtunk lakni tök jó környezetben, a Garda-tónál egy saját szoba jutott már csak a szállodai árszínvonalon, de nagyon kedves hostunk volt.
  Malajziában Kuala Lumpurban jobban kijöttünk szállodával, és az ország többi részén nem is nagyon voltak kiadó lakások, amerre jártunk.
 • Géza
  “Ha csak egy lakásod van kiadó, nagy mákod van: évi 32 ezer forintos átalányadóval és egy pici EHO-val megúszod a dolgot.”

  Na nem egészen. Valóban csak akkor választhatod az átalányadózást, ha egy ingatlanban folytatod a tevékenységet, ugyanakkor a tételes átalányadó évi összege szobánként 32 ezer forint. Tehát ha a lakás több szobás, akkor többszöröződik az összeg.

  A szabályozás a klasszikus fizetővendéglátásra, a szocializmus Ibusz-szobáira lett kitalálva, ahol a tulajdonos a saját maga által lakott lakásban adott ki egy-két szobát. Úgyhogy komplett lakásnál okozhat némi értelmezési vitát, hogy csak a hálószobákat kell-e számolni, vagy a nappalit is, de mindenesetre nem lakásonként úszható meg a dolog 32.000 Ft-al.

 • Cs
  Masik tipikus gond: vizumkoteles orszagbol erkezo turista (pl oroszok, stb).

  Ugye a vizumhoz vagy meghivolevel kell, vagy szallodai igazolas. Elso maceras, sokaig tart, foleg ha a haver akihez megy, egy szobakonyhas kis lakasban lakik, amire nem allitanak ki meghivot, merthogy “nem fer mar el”…
  Ekkor az egyszeru megoldas: foglal, ker egy igazolast a szallasrol, azzal megkapja a vizumot, aztan mikor beutazott az orszagba visszamondja a foglalast az utolso pillanatban amig dijmentesen megteheti.
  Gyakorlatilag ingyen es bermentve vallalja a szallasado a felelosseget egy tokismeretlen kulfoldiert.

  Es az ilyeneket nagyon nehez kiszurni. Hacsaknem kovetelsz elore fizetest az igazolasert, de ugye meg akkor is mondhatjak hogy hat megbetegedett, ez vismaior, kernem vissza a penzem…

 • Géza
  az építményadóra alapvetően 3 féle szabályozás létezik kerületenként, ami időnlént változni is szokott:

  1. a lakás általánosan mentesül az építményadó alól (mindegy, hogy mire használod)
  2. a ténylegesen is lakás céljára használt ingatlan mentesül az építményadó alól. Itt tehát ha irodát üzemeltetsz, akkor fizetned kell, de ha bérbe adod lakás céljára, akkor nem. Számomra nem egyértelmű, hogy hova tartozik a turisztikai célú kiadás.
  3. csak a tulajdonos, vagy közeli hozzátartozója által lakás célra használt lakás adómentes, tehát itt minden bérbeadásnál fizetni kell.

 • Némely hozzászólótól azt érzem, hogy “már megint nem írja le a tuti bizniszt, pedig Kiszámoló biztos tudja)”.
  Nyilván rengeteg (úgy értem sok tízezer) ember van az országban, akiknek van 10-100-500 milliójuk, és erősen keresik, hogy hol a legnagyobb a megtérülés. És ezek igen jelentős része nem fogja közzétenni, hogy ha esetleg talált ilyet.
  Abban egészen biztos vagyok, hogy munka és hozzáértés nélkül (passzívan) nem lehet állampapírnál jelentősebb hozamot elérni sehol.

  Ez a lakáskiadás jövedelmező lehet, gyakorlatilag hasonlít egy kis szálloda vagy panzió üzemeltetéséhez.
  Kérdés, hogy pl. egy diplomás embert kielégít-e ez a munka.

 • BCsaba
  A valódi átmeneti konstrukció: bérleményt adsz tovább airbnb-n több szempontból is problémás. Sok helyen nem adhatod tovább a bérleményt, még vendégeket sem fogadhatsz havi 4 napnál többször (éjszakára). Ez így normális, mert a főbérlő Neked/Nektek adja ki, nem valamilyen/valamennyi embernek.
  A másik a pénz: ha Te is kiveszed és nem a sajátod, akkor a rajta lévő pénz kevés. Nagyon kevés. Kiélezett az ingatlan piac.
 • Kiszamolo
  Nyilván egyeztetni kell a tulajdonossal.

  Arra nem alkalmas, hogy meggazdagodj, arra tökéletes, hogy beletanulj szinte kockázat nélkül.

  Ha meg megy, már érték, hogy tudsz havi plusz nettó 100-150 ezret kihozni a lakásból, amit feleztek a tulajjal, aki nem ért hozzá.

 • doboz
  Felesleges macerának tűnik a lakáskiadással összehasonlítva.
  Jelenlegi 3 lakásomból, a magyar nettó átlagbér kétszerese jön be havonta, kb. havi 4 órányi időt kell összesen rászánnom, simán belefér a rendes munkám mellett. Még sosem állt egyik sem üresen és nem hagyott senki hátralékot. Viszont előleget/kauciót már buktak bérlők, be nem költözés vagy korai kiköltözés miatt.
  Nyilván a rendes hozam eléréséhez megfelelő lokációban, megfelelő méretű és megfelelő állapotú lakásokat kell venni, majd a jelentkezők közül megfelelőket kell kiválasztani. Utána csak hátra kell dőlni és élvezni az “ingyen pénzt”.
 • Géza
  nyilván ez csak akkor működik, ha a tulajjal megbeszéled, szerződésbe beleveszed, hogy milyen célra béreled az ingatlant. Ahogy ki lehet egy lakást venni iroda céljára, vagy éppen filmforgatásra (az “éjjel nappal…” típusú sorozatokat tényleg lakásokban veszik fel) miért ne lehetne fizetővendéglátásra.

  Hogy az árrés elég-e, azt ki kell kalkulálni. Akár úgy is megegyezhettek, hogy a bevétel adott része a tulajé. Így az első időszakban (amíg nem indul be igazán) ő is kevesebbet keres, később viszont többet, mintha simán lakónak adná ki.

 • debora
  Párizsban foglaltunk egy apartmant. Részletes útvonalleírást kaptunk egy irodáig, aminek az előterében egy kód segítségével egy postafiók szerű izéből megkaptuk a lakáshoz való újabb három kódot és ott kellett hagyni a szállásköltséget. Az iroda előterébe éjszaka is be lehetett volna jutni egy újabb kód segítségével. A lakáshoz a nagykapu / belső kapu / lakásajtó kódjának megadása után fértünk hozzá. Visszafelé viszont nem kellett leadni semmit. A “vendéglátókat” egyáltalán nem láttuk.
  Ami nagyon tetszett, hogy képekkel illusztrálva leírták, hogyan takarítsunk ki, mikor elhagyjuk az apartmant. Hát én nem csináltam meg, annyira nem volt ócsó.
 • Gábor
  szerint
  “Jelenlegi 3 lakásomból, a magyar nettó átlagbér kétszerese jön be havonta, kb. havi 4 órányi időt kell összesen rászánnom, simán belefér a rendes munkám mellett. Még sosem állt egyik sem üresen és nem hagyott senki hátralékot.”
  Ezt semmiképpen nem nevezném tipikusnak. Nálam ennél több munka és probléma volt 1 lakással. A fizetési fegyelem pedig nem túl jó.
 • Géza
  nem igazán az a kérdés, hogy hány lakásból jön be két átlagfizetésnyi jövedelem, hanem az, hogy milyen értékűekből. Azaz hogy mennyit kellett fefektetned, ehhez a jövedelemhez.

  Da valóban, lakást venni, és hagyományos módon kiadnai, az alapvetően befektetés, még ha több is vele a munka, mit egy bankbetéttel. A turisztikai lakáskiadásra meg azt szoktam mondani, hogy az már egy fél állás (persze azért befektetés is mellékesen).

  Ez utóbbival annak érdemes foglalkoznia, akinek ideje engedi. Pl. ha van a családban egy aktiv nyugdíjas, aki még örül is, hogy van egy kis elfoglaltsága, és a nyelvtudását is karban tarthatja.

 • V
  en ilyet is lattam mar egyik kiado lakason, nem tudom mernem-e otthagyni a lakast vele:

  keylessentrylocks.com/index.php?main_page=product_info&products_id=22

 • Panasonic
  Szerintetek egy tarsashazban a lakokozosseg, szomszedok nem akadalyozhatjak meg az ilyen tipusu lakaskiadast? Miert? Zajongas (romkocsma turizmus) Felelem (kapukod nyilvanossa valik, naponta idegenek ki be jarkalnak a hazba) vagy pusztan irigysegbol? hogyan? Feljelent a navnal, rendorsegen, onkormanyzatnal, vagy beleirjak az szmsz-be, hogy nem lehet es kesz.
 • Szörnyeteg Lajosné
  Azt mindenképpen nagy előnynek tartom az állandóan kiadott lakásokkal szemben, hogy itt nincs azzal probléma, hogyan rakd ki a bérlőt. Rémhírek, horror sztorik pedig minden vállalkozásban, üzletágban vannak.
 • doboz
  Géza: 37-ből
 • Géza
  nem hiszem, hogy a társasház közösség akadályozhatna bármilyen lakáskiadást. Bár van olyan szomszédom, akinek nagyon nem tetszenek a házban a kiadott lakások (kb. a lakások felében nem a tulaj lakik), ő már közgyűlésen felvetette, hogy az alapító okiratban kellene tiltani a lakáskiadást??!!

  Amit a lakóközösség megtehet, hogy a nem lakásként használt ingatlanokra magasabb közös költséget vet ki. Ugyanakkor ez nem lehet visszaélésszerű, “fizessen a kőgazdag vállalkozó” jelszóval. Tehát amennyiben ott olyan tevékenység folyik, amely ténylegesen jobban igénybe veszi a közös erőforrásokat, pl. ha egy orvosi rendelőként használt lakásba folyamatosan lifteznek le-fel az ügyfelek, ott jogos lehet a magasabb közös költség. De egy turistáknak kiadott lakásnál ez nemigen indokolható, jellemzően a turisták is reggel elmennek, este megjönnek (legfeljebb kicsit későbbi órában).

 • L70

  “Hát én nem csináltam meg, annyira nem volt ócsó.”

  Na itt az első pont. Te elmentél, jött a következő ügyfél, és máris leértékelte a lakást. Vagy jött a tulaj, és máris extra költség egy takarítás.

  Komoly kockázat még a károkozás. Javítási költség, elmaradt kiadási bevétel, időráfordítás.

  Az ilyen netes értékelés akkor érne valamit, ha johnnytravelforfun95 turistát is ugyanúgy értékelhetnénk, mint cheapandfriendlyflat bérbeadót.

 • L70
  Jelentős kockázatot látok a lelakásban.

  A szállásadókat pedig az igénybevevők értékelik. Szerintem akkor lenne fair, ha Johnnythetravelfun turistát is értékelhetné a bérbedó, nemcsak Friendlycondo bérbeadót az igénybevevő.

  Ha Johnny már Prágában és Amszterdamban is elvitt három törölközőt, és összetört 3 széket, mikor nekifutásból próbált leülni, akkor kösz, még kaucióval sem fog szállást kapni.

 • Oscee
  Par eszrevetel:
  Booking.com elsosorban szallodaknak kitalalt felulet, konfiguracio fuggo, hogy kell-e elore fizetni vagy sem. En mostanaban szallodat csak itt foglalok, sehol mashol. (de pl. USA-ban egy meghiusult foglalasomat hotels.com szo nelkul visszateritette, aztangondolom lesakkoztak a hotellel)
  Airbnb elsosorban maganemberek szamara lett kitalalva es ad biztositast a berendezest szetvero vendegek ellen, 1 millio dollarig – bar informacioim szerint ezt nehez behajtani. De ad lehetoseget biztonsagi letet/kaucio keresere is. Es kulon felszamolhatod a takaritas dijat is. A fenti remhir meg kb. az a kategoria, mint a repuloszerencsetlenseg, teljesseggel valoszinutlen.
  En mindegyiket hasznalom (vegyesen) – 10+ orszagban az elmult evekben, minden problema nelkul, sot, Airbnb nagyon tetszik.
  Mikor vekonyabb tarcaval utaztam, hostelworld.com volt a kiindulasi pont, semmi problema ott sem
 • bobo
  “Rendes kilenctől fél hatig munkabeosztás mellett”

  azért ez eléggé budapesti nézőpont volt 🙂

 • jurta
  Én itt most elrebegnék egy köszönetet Miklósnak. Az egyes befektetési üzletágakat (bankbetét, külföldi bankbetét, részvény, kötvény, arany, drágakő, föld, ingatlan, vállalkozás stb.) egyesével bemutató eddigi cikkek kb. felénél volt egy kiakadásom, hogy a blog befektetési alapüzenete ennyi: “ne reménykedj tartósan infláció feletti hozamban, csak szerencse, vagy veled kivételező jogszabályok esetén”. A cikkek mostani mennyiségénél, sok-sok hasonló gondolatmenet után viszont végre kezdek fogni valamit abból, HOGYAN is kell/lehet KERESNI a választ (és nem feltétlenül megtalálni az egyetlen jót) a mibe fektessem konkrétan én a vagyonomat kérdésre. Köszi!
 • prudolf
  Off
  Kedves Kiszámoló!
  Tudnál jó adótanácsadót ajánlani Győrben vagy környékén? Ha nem, akkor esetleg fővárosinak is örülnék.
  Köszi!
  On
 • V
  ne remenykedj, az ilyen dolgok csak addig mukodnek amig az arbitrazst nem hasznalja ki elegendo mennyisegu ember. (pl ebben az esetben annyi ember kezd airbnb-be hogy tulkinalatot gerjeszt illetve leto:ri az arakat) Utanna ez sem fog tobbet hozni a piacon elerheto atlaghozamnal.
 • Nekem egészen addig szimpatikus volt az airbnb, amíg arról volt szó, hogy magánszemélyeknél lehet lakni 1-2 éjszakára, akik “egy kis mellékes” vagy csak új emberek megismerése miatt kiadják a lakásukat vagy csak a kanapét.

  Onnan, hogy egyesek rászálltak erre a jó ötletre, és “tutibizniszt” akarnak csinálni belőle, már nem szimpatikus az ötlet.

  Miért nem? Mert ők tulajdonképpen már panziót, hivatalos szálláshelyet üzemeltetnek, de anélkül, hogy adóznának, vagy anélkül, hogy akár a legelemibb, szálláshelyekre vonatkozó előírásoknak megfelelnének. Oké, tudom, a valódi panziók se angyalok mind, de ott _legalább_ meg van a szabályozás arra, hogy pl. milyen időközönként kell takarítani, ágyneműt cserélni, stb. Itt mi garantálja nekem, hogy legalább a legelemibb higiéniai szabályokat betartják? Ha valami nem oké, hol reklamálsz?

 • Kiszamolo
  Prudolf, legközelebb Budaörsön tudok neked valakit.

  De ha találsz valakit Győrben, lehet, hogy érdemes meghallgatni, hátha jó. Ha nem, akkor őt keresd, akár rám is hivatkozhatsz.

  plus.google.com/108927789696930506280/about?gl=hu&hl=hu

 • Kiszamolo
  Jurta, kell egy alapozás, hogy például miért veszélyes a részvény, a kötvény, vagy bármi.

  Aki el akarja adni, erről nem beszél.

  Ezért kell elmondani azt, hogy mi az árnyoldal.

  Egyébként soha olyat nem mondtam, hogy nincs infláció feletti hozam.

  Azt mondtam, hogy soha nincs ingyen. Az árát úgy hívják, hogy kockázat.

  Ezt meg kell érteni, meg kell ismerni és amikor már megismerted, tudod, hogyan kezeld.

 • Györgyi
  Szerintem az airbnb-s kiadás ezerszer érdekesebb foglalatosság, mint a sima lakáskiadás. Nagyon szívesen csinálnám akár főállásban is. Találkoznék egy csomó emberrel mindenféle országból, beszélgetnék velük mindenféle nyelveken, akár a programjukat is segítenék megszervezni, és idegenvezetést is tartanék nekik. Ismerek olyat, aki kizárólag ebből él, pedig egyetlen kiadó lakása van, és nagyon szereti. Ha lenne egy lakásom a fővárosban, egy percig nem gondolkodnék rajta. Amikor nem én turistáskodnék ott, kiadnám külföldieknek. Ha jó szolgáltatást nyújt az ember, pláne ha nem csak addig látják, amíg odaadja a kulcsot, hamar elterjed a híre, tele lesz vendégekkel. Szerintem erre is igaz az, ami sok más dologra, hogy ha nem a szokásosat nyújtod, hanem valami extrával kiemelkedsz a többi hasonló szolgáltató közül, akkor menni fog, hiába vagy a statisztika szerint egy az ezerből.
 • Nagy Attila
  Tobb eve adok ki apartmant a Balatonnal, az Airbnb-n az indulasa ota fent vagyok.
  Mivel a cim az Airbnb, errol irok nehany gondolatot, de tudnek meselni a booking.com-rol is es a tobbirol is, mert azokat is evek ota hasznalom…

  A cimre a valasz: igen, megeri, nagyon, Budapesten meg meg jobban.

  Az Airbnb nagyon jol ki van talalva, nehany gondolat, valasz:

  -a vendegekrol is irnak referenciat, tehat ki tudod szurni a bulizosakat. Nekem az evek soran soha nem volt gondom egy vendeggel sem, persze en 2-3 fore adom ki. Egy 10 fos tarsasagot tuti nem vallalnek

  -aki az Airbnb-n foglal, azt jobban erdekli az emberi oldal, hogy beszelgessen a hazigazdaval, en mindig iszok veluk hazi palinkat is… a berendezenek nem kell csili-vilinek lenni…aki arra vagyik az ugyis hotelbe megy

  -az araimat nem neveznem olcsonak: 35-40 euro, es nyaron igy is telthaz van, tehat nem kell olcsonak lenni

 • Nagy Attila
  -a referenciak fontosak, az alapjan valasztanak a berlok…

  – mivel be lehet allitani, hogy szigoru legyen a lemondas, nem kell izgulnom, hogy megjon-e a vendeg, mert mar ki van fizetve
  -nem kell a pennzel foglalkozni, elore utalva van
  -valo igaz hogy a takaroita munka, de ha monjudk 2 naponta cserelodnek a berlok, akkor 2 napont fell fizetnem 2ezret a takaritononek, tehat akkor nem napi 12 ezer a bevetel, hanem csak nap 11 ezer
  -hatranyha, hogy ott kell lenni: van aki azt mondja hogy 2-re erkezik, de vegul este 8 lesz belole. ezt csak ugy lehet kezelni, ha a szomszedban laksz

  -Pesten igazan nagy biznisz: ott hosszabb a szezon: legyen 6 honap a szezon. Akkor ket lakassal mar havi 300ezer korul lehet keresni, amibol meg lehet elni. A rezsi kicsi, mert nem nagyon vannak otthon a turistak. (nekunk voltak olyanok, akok kivettek 3 napra, es haza sem jottek, csak a 3-ik nap vegen)

 • Nagy Attila
  Tundi,

  te osszekevered az AirBnb-t a couchsurfing-el. Ez utobbi volt ingyenes, es meg most is az. Ott eppen hogy nem szadad kerni semmilyen ellenszolgaltatast.

  Evek ota fen vagyok a couchsurfingen is, rengeteg vendegem volt, akik nem fizettek, en is sok helyen szalltam meg.

  osszessegeben en az AirBnb-t tartom igazsagosnak: ha valaki annyi hostol, mint amennyit vendegeskedik akkor ingyen volt neki. A CS-en sokan csak vendegnek mennek, siman kihasznaljak masok joindulatat, ugy hogy nem adnak vissza semmit a kozossegnek. Amiatt doglodi a CS az utobbi evekben: mindenki ingyen akar utazni, napi 100 level erkezik, mar el sem olvasom, olyanok, akik aznap regisztraltak be, nem tudnak hosztolni, stb… Aztan az ember bealitja, hogy nem elerheto, mert nem tud napi 100 levelet kezelni… es igy lassan vege lesz…

 • Kiszamolo
  Meséljél még.

  Havi megtérülés, költségek, mennyit fizetsz az Airbnb-nek, télen hogy megy Bp-en, adózást hogy oldod meg, ha egyáltalán (erre nem muszáj válaszolni), tudod-e, tudnád-e munka mellett csinálni?

  Hogy tudsz előrekerülni az oldalakon, megéri-e fizetni az első helyekért (ahol kell)?

  Melyik a legjobb oldal, melyik a legrosszabb, hány oldalon vagy fenn és a többi, és a többi.

 • hitel
  A tapasztalat részhez szólnék hozzá, igaz a másik szempontból. Ismerősömék egy nagyon messzi szigeten szálltak meg a tulaj egyik szobájában az egyik fent nevezett oldal segítségével.
  Azon felül, hogy minden rendben volt (pl “free wifi”) a tulaj pilóta volt és a kisgépén körbe vitte őket a szigetvilág felett mert épp dolga volt és belefért….

  Na szóval…ilyen is van!
  🙂

 • Jenő
  Megerősítem, hogy a Booking.com “profi” foglalóoldal, eléggé más, mint az Airbnb. Ja vannak apartmanok is a hoteleken kívül, de csak akik profi szinten űzik az apartmankiadást (itt nem feltétlenül a szolgáltatás minőségére utalok, hanem hogy fekszik nekik, hogy ugyanazt a foglalórendszert használják, mint egy hotel). Az Airbnb kér 10%-ot? A Booking.com 25%-ot, olvasom.
 • Géza
  Az airbnb úgy indult, hogy a vendégszobádat, vagy a felfújható vendégágyadat (innen jön a név: airbed and breakfest) adod ki, némi mellékjövedelemért. Tehát a klasszikus fizetővendéglátás internetes közvetítő oldala. Mára viszont egyre többen komplett lakásokat adnak ki, amiket kifejezetten erre a célra rendeznek be, alakítanak ki. Ezt keresik a vendégek, egy szobáért (mellékhelyiségek közös használatával) ma nem sokan hajlandóak fizetni.

  Mindez nem keverendő a couchsurfing-gel, ami ingyenes, és elsősorban közösségépítő célzatú. Itt nem cél a magas kihasználtság, ez elvileg arra van kitalálva, hogy kb. annyi vendéget fogadjon az ember, amennyit maga is utazik. Célszerű hasonló érdeklődési körű embereket fogadni, így lehet (és szinte elvárt) közös programokat csinálni.

  Az airbnb jellegű oldalaknál viszont jellemzően csak kulcsátadáskor találkozik a vendég és a tulaj.

 • Agi
  Sziasztok! Teljesen egyetértek Nagy Attilával, teljesen megéri. Bár én még nem hirdettem a fenti oldalakon, csak az olx-en, és azt is csak egy nyár erejéig, de bőven akadt olyan ember, aki a szállodáknál jóval olcsóbb szállást keresett. Mindenki meg volt elégedve, pedig csak egy egyszerű, tiszta szobát adtam ki Szegeden. A takarítást stb. is én csináltam, de az sem volt nagyon nehéz. És elég jó pénzt lett belőle.
  Nagy Attila: én is az adózásra lennék kíváncsi, akár priviben. Az én lakásom 1 szobás. Köszi!!!
 • Érdeklődő
  A kulcs kérdésre, azaz az ajtónyitásra a korábbi garázskiadással foglalkozó bejegyzés megoldást kínál.

  “ha felhív, elmondom a címet, menjen oda, hívjon fel a kapu elől, én távolról, mobiltelefonnal kinyitom a garázst, nézze meg, jó-e.”

  Engem ez a szerkezet érdekelne, mert csak 50ezerért találtam.

 • Bence
  Nekem fenntartásaim vannak az Airbnb-vel kapcsolatban mindkét oldalról.

  Ha kiadom a saját lakásom: ki tudja, kik érkeznek oda. Mi van, ha van valamilyen egzotikus betegségük? Vagy simán büdösek, koszosak. Vagy leamortizálják teljesen a lakást. Hiába van ugye takarítás, mégis csak arról van szó, hogy egy teljesen idegen alszik a saját ágyamban.

  A vendégek részéről: egy szállodában azért van minőségbiztosítás. Elő van írva, milyen szolgáltatást kell kínálni. Az Airbnb-n nincs ilyen, tehát ki tudja, egyáltalán takarítanak-e rendesen, mosnak-e rendesen ágyneműt? Lehet hogy olcsóbb, de biztos nem kínálnak olyan minőséget, mint egy rendes szállodában.

 • jurta

  Pontosan úgy értettem, hogy most kezd leesni, HOGYAN kell szisztematikusan végiggondolni mindegyiknél ugyanazt a kérdéssort: a befektetendő tőkeméretet, az aktív munkaigényt, a kockázatokat, a megtérülést, hogyan kell rájönni, hogy ha mindenkinek elérhető, akkor ez is csak annyit hoz, mint bármi más 🙂 , és hogy bármikor érhet tőkeveszteség, amit talán soha senki nem is térít meg.

  (S amelyik ezután még vonz, azokat választani. 🙂 )

 • jurta
  09-11 – 08:56
  “Tundi,

  te osszekevered az AirBnb-t a couchsurfing-el.”

  Nem Györgyinek akartad ezt írni?