Hitelesek: ki mennyi pénzt kaphat vissza?

Röviden összefoglalom, ki számíthat tőke és kamatcsökkenésre a bankoktól.

Illetve egyszerűbb leírni, hogy ki nem:

– Aki végtörlesztett 180 forintos CHF árfolyam mellett 2011/12 telén. (Update: szeptember 12.-én azt mondták, ők is beleeshetnek a szórásba, de a bank levonhatja azt, amennyit nyertek az árfolyamon a végtörlesztésnél.)

– Akinek a lakását a Nemzeti Eszközkezelő már átvette.

– Aki a 2004-es EU csatlakozás előtt kötött szerződést.

– Akinek a szerződése 2009. július 26.-a előtt szűnt meg, akár kiváltás, akár végtörlesztés miatt.

Vagyis hiába váltottad ki a hiteledet mondjuk 3 éve, akkor is jogosult vagy a visszatérítésre. Ahogy a forinthiteleseknek is jár vissza pénz, ha  a kamatemelésül jogszerűségét a bankok nem tudják igazolni.

Persze a meccs még nincs lefutva, hiába jelentette ki a kormány a bankok bűnösségét, a törvény most az Alkotmánybíróság elé kerül, ha ott is jónak találják, mehet az Európai Bíróság elé, ott aligha állja meg a helyét az ártatlanság vélelme helyetti bűnösség vélelme és a visszamenő hatályú jogszabályalkotás. (Azt kérik számon a bankokon, hogy miért nem feleltek meg 2005-ben egy 2014-ben kitalált jogszabálynak. Ha a bankok tudják bizonyítani, hogy a mindig aktuális szabályoknak megfeleltek (tudják bizonyítani), akkor aligha kétséges, hogy megnyerik a pert az állammal szemben.)

A nagy kérdés az lesz, ha addigra az ügyfelek már megkapták a pénzt, ki fogja megtéríteni a bankok várhatóan 900 milliárdos követelését az állammal szemben?

Mennyit kaphatsz vissza? Mivel nagyon nagy a szórás, hogy ki, mikor, milyen devizanemben kötötte a szerződést, azt lehet mondani, hogy svájci frank esetén 15-20% tőkecsökkenésre és 20-30% havi törlesztőcsökkenésre számíthatsz. Mint fentebb írtam, akkor is, ha már kiváltottad a hiteledet.

Share

149 hozzászólás

 • bosszus
  Én nagyon igazságtalannak érzem hogy hátrányos megkülönböztetést tesznek a 2004. május 1-e előtti hitelfelvevőkkel, bennünket miért hagynak ki a támogatásból? Annál is inkább érthetetlen, mert a forint árfolyama feltehetőleg nem lefelé fog száguldani, ha elindul a kártalanítás…..így aztán velünk még jobban kitolnak, fizethetjük a csillagos égig felkúszó devizahitelünket. Tudom, hogy nem volt kötelező felvenni, de valamilyen szinten a kormányok felelőssége is benne van, hiszen az euróövezethez való csatlakozás nagyon közelinek tűnt a kormányzati kommunikációban, így a hitelfelvételkor nem láttunk túl nagy kockázatot.
 • Géza
  szerintem perelj nyugodtan. Vagy csak írj egy szívhezszóló levelet a bankodnak. Bennem alkotmányossági aggályokat is felvet a 2004. május 1. határidő(amiből állítólag időközben január 1. lett). A mostani törvénykezés filozófiája az, hogy nincs szó visszamenőleges törvénykezésről, csak pontosításról. A korábbi törvény szerint lehetett kamatot és díjat emelni, de csak a tisztességes kereteken belül. Most pedig pontosítják, hogy mi tisztességes, és mi nem.

  Ugyanakkor a törvény nem az EU csatlakozáskor változott, nem is 2004 januárban. Tehát ami a 2004 óta felvett szerődéseknél tisztességtelen, az a korábbiaknál is.

 • laci
  Sziasztok. Én 2006 11 17-én vettem fel autóhitelt a lombardtól 900 000 ezer forintot svájci frankban.2010 07 17-én fizettem vissza az utolsó részletet 330 000 forintot.Az érdekelne hogy várhatok e vissza pénzt.Előre is köszönöm.
 • Poly
  Érdeklődnék,hogy ha én 2004.aug-tól,2009 aug-ig fizettem forint alapú autóhitelem(merkantil),még esetleg ezt a hitelt is felülvizsgálják?
  Előre is köszönöm a választ!
 • Ivett
  Üdv Mindenkinek!

  2006-ban vettem fel CHF alapú lakáshitelt 20 évre, amit 2013-ban visszafizettem (pontosan nem emlékszem) kb 274 forintos árfolyamon. Kaphatok-e vissza az OTP-től?

 • Andrea
  Géza!

  Köszi, hogy próbáltál volna segíteni, de abból, amit írtál, sajnos nem sokat értettem. 😀
  A kamatperiódust gondolom a papírokból meg tudnám éppen válaszolni, de amúgy picit közérthetőbben nem lehetne összefoglalni, hogy várható-e nálunk törlesztő és tőke csökkenés?
  Még 1x az adatok: 2009 decemberben felvett, 7 milliós lakáshitelről van szó, ft hitel, FHB Bank-tól, státuszos volt (dolgozói), erre volt egy picike kedvezmény.
  Nagyon köszönöm! 🙂

 • Kiszamolo
  Szia,

  Szerintem te keveset kapsz vissza. Kérdés, volt-e kamatemelés, s ha igen mennyi.

  Árfolyamrés: olyan két százalék, az nyilván visszajár.

  Kamatemelés: nem tudjuk, volt-e, ha igen, annak mértéke visszajárhat.

 • Andrea
  Köszönöm!

  Ez ft hitel, akkor itt árfolyamrésről nem beszélhetünk, nem? 🙂 Tudom, nagyon buta vagyok, sose voltam egy nagy pénzügyi guru. 🙂
  Sajnos a 7 milliós hitelre rájött még 1,5 millió áthidaló kölcsön idén és a 8,5 milliónak a törlesztője 80 e ft lesz januártól, de egy ügyvédi ismerősöm szerint, aki rendesen figyeli a híreket, lehet, hogy 2015 közepétől visszamegy akár 60 e körülire a jelenlegi dolgok, a bankok elszámoltatása miatt. Vagy ebben ne is reménykedjünk, ez lehetetlen?
  A törlesztőrészletek egyébként mindig 55-65 e között mozogtak.
  Hogy volt-e kamatemelés meg ilyesmik, azok a papírokból kiderülnek, ha megnézem az 5 éves évvégi tájékoztatókat?

 • Kiszamolo
  Szia,

  Szerintem akkor ne keríts túl nagy feneket a dolognak, ha jár vissza némi apró, azt úgyis közölni fogja a bank februárig.

 • Andrea
  Igazából arra lennék kíváncsi, de nagyon, hogy van-e rá reális esély, hogy a januártól 80 ezres törlesztő év közepétől meg megint csak 60 e körül lesz, tehát van-e reális esély a 15-20 %-os tőke és ezáltal havi törlesztők csökkenésére?
  De előbb-utóbb persze kiderül, csak nagyon érdekel, hátha Ti jobban átlátjátok ezeket. 🙂
 • Kiszamolo
  Aligha.
 • Géza
  @kiszamolo a hitel akkor fog visszamenni a korábbi 60e körüli szintre, ha az az áthidaló kölcsön, ami idén rájött, az törlesztésre kerül. Gondolom, azért hívják áthidalónak, mert az csak egy rövidebb időre lett felvéve, átmeneti nehézségek áthidalására (jellemzően ha az ember már megvette az új lakást, de a régit még nem tudta eladni, bár ez tipikusan nem az 1,5 milliós nagyságrend).

  Amúgy nem is értem, hogy mi az, hogy “rájött” az áthidaló hitel, az szerintem egy másik hitel, feltehetőleg egész más kondíciókkal. A törlesztőrészletet is bizonyára két külön tételként vonja a bank. Hogy a mostani törvénynek van-e rád valamilyen hatása, azt csak az eredeti hitel kapcsán kell nézned. Ha ott volt kamatemelés, akkor kaphatsz valamit vissza. Amúgy a kamatperiódus nem csak az eredeti szerződésből derül ki, én minden kamatperiódus váltáskor levelet kapok a banktól az aktuális kamatról.

 • Andrea
  Géza: az áthidaló kölcsön már januártól törlesztésre kerül, azért kellett felvenni 1 évre, mert nem tudtuk fizetni a hitelt munkanélküliség miatt és így 1 évig csökkentett törlesztőrészlet volt, az áthidalóból ment a többi rész + az elmaradásokat is abból fizette ki a bank “saját magának”.
  Ez most úgymond “ráépült” az eddigi 7 millióra és együtt lesz törlesztve.
  Géza, akkor szerinted lehetséges, hogy érint engem ez a történet? Vagy ez csak a konkrét FHB bankos dolgokból derülne ki, hogy az elmúlt 5 évben volt-e kamatemelés?
 • liliom24
  Sajnos a Nemzeti Esztözkezelőig jutottunk.3.00000ft-ért vettük a házat 2007-ben.Saját erőből ujitottuk a vizet, szennyvizet vezettük be,fürdőszobát ápitettünk,átvezetékeltük az áramot kb.900000ft-volt az összes.Ezután vettük fel 2008-ban a CHF nevű 2.500000 ft-ot. 2013-ig fizettük. Majd végső lépésként felajánlották a Nemzeti Eszközkezelőt.Az Eszközkezelő pedig 1.650000ft-ért vette meg a banktól. Most nincsen semmink sem. Pedig volt készpénzünk 4.000000 ft + a visszafizetett pénz kb.900 000ft a banknak,ennyit törlesztettünk a felvett hitelből.Kaphatunk-e valamit vissza,vagy tévedés cimén indithatunk-e pert.Mit tegyünk,belerokkantam,az egész életem kudarcá vált.Várom válaszát.
 • Kaposi Pipó Adrienn
  Az lenne a kérdésem, hogy mi 2007-ben vettünk fel 12 millió forintot, 4 évig fizettük a hitelt kb 5 milliót, majd végtörlesztettünk, így 14 milliót kellett visszafizetnünk.Az lenne a kérdésem, hogy vajon nekünk is visszajár-e valami illetve, hogy hol kellene ezt elindítani.Köszönöm
 • Horváth Róbert
  Helló. Kifizetem a hitelem teljes összegét ,hogy tudom még mennyit kapható vissza. 2007 Ben vettem fel 2700000 Ft 10 évre, de 2013 bár Kifizetem nem vettem igénybe semmi kedvezményt.
 • Kovács Ella
  Helló! Nekem csak 600 000 Ft-nyi hitelem volt, amit 2007-ben vettem fel és épp most fizettem ki az utolsó törlesztőjét. Egyszerű személyi hitel volt. Én is számíthatok jóváírásra mert az csak a nagyobb összeggel rendelkezőknek jár? (az induló részletnek ma már az ötszörösét kellett fizetnem)
 • Nagyné Juli
  Mi 2007-ben vettük a kocsit fix összegű törlesztésre 120 hónapra.Szeretnénk tudni,hogy mire számíthatunk.
 • Tul Ur
  , ha még itt vagy: ha Ft hitellel váltottad ki vegtorleszteskor a hiteled, NEM kell megfizetni a 10eFt-os díjat ( profit7.hu/jogi-szakerto/a-devizahiteles-banki-elszamolas-reszletei ).
  Azaz ha az jön ki, hogy jár vissza, akkor OK, ha nem akkor sincs bukó.

  Sajnos se a TV se a tervezet szövegét nem találom, de sehol máshol nem látok olyat, amit itt fentebb írtak/írtatok, h. levonhatná a bank a végtörlesztéskori árfolyam és a 180Ft-ból eredő különbözetet. A N. Eszközkezelővel kapcsolatosan olvastam ktg. levonást, de végtörlesztőknél nem.
  Ha valaki tud linket, elovasnám a tv-t.

  Amugy engem az arfolyamres nem erint, devizahitelem volt, devizaban torlesztettem (nem sajat akaratombol, hanem atvettem a hitelt), vegtorleszteshor pedig Ft hitelt vettem fel masik banknal.

  Azt nem tudom, ilyenkor, ha van visszajaro, az CHF, v Ft ?

 • Autós
  Mi a helyzet velem?: Autóhitelem volt CHF-es, rendben fizettem 2005-től, de amikor kezdtem nagyon sokallni, 2011-ben kifizettem az aznapi árfolyamon a fennmaradó követelést. Talán ebből adódóan nem követtem annyira nyomon a dolgok alakulását. Tehát nekem jár-e valami /a számon kívül/, ha igen mik vonatkoznak rám?
  Köszönöm.
 • Katesz
  Én 2012 nyarán közel 7 hónapnyi huzavona után tudtam kiváltani a hitelemet,akkor 236 ft-on állt a frank,tehát ezzel az összeggel törlesztettem.Aki megvette a lakásomat az UC banktól vett fel kölcsönt. Ez a bank addig húzta az értékbecslést,közel 25 napot vártam arra hogy kijöjjenek, hogy kifutottam a végtörlesztési kedvezményből,amivel 1.3 millót buktam. Jelzem nem a saját bankom miatt. És 7 hónap alatt zárult le az adásvétel,mert a másik bank örökké kifogásolt valamit… Ebben az esetben is jár vissza valami?
 • Zsolt
  Üdv

  Én 2006 ban vettem fel hitelt , 2012 ben forintosítottam de úgy hogy át mentem egy másik bankhoz tehát meg vásárolta a hitelemet.
  Arra a hat évre jár vissza valami?

  Előre is köszönöm a választ.

 • Kiszamolo
  zsolt, neked is jár vissza pénz. De ne felejts el bemenni a régi bankba, főleg ha azóta megváltozott az elérhetőséged.
 • Anett
  Üdv

  Mit tehetek én aki svájci frank alapú autó hitelt vettem fel és nem tudom fizetni már jó pár éve??Kihez forduljak ezzel kapcsolatban a kérdéseimmel.Az autó még mindig nálam,holott az értéke csak romlik..a BANK nem vitte el,de követelésük egyre magasabb összegre rúg!

 • autós
  Hát köszönöm a kimerítő választ!
 • Kárpáti Péter
  Futamidő közben – kényszerből eladott lakóingatlan, s abból 2012-ben – végtörlesztett CHF hitelszerződés esetében milyen visszatérítésre számíthatunk?
 • Pap Kriszta
  Kérdésem a következő lenne, mi 3 évvel a futamidő előtt végtörlesztettük a hitelünket a bank felé. MIvel óriási kamattal dolgoztak (konkrétan 800.000-et vettünk fel és visszafizettünk 1.500.000-et berágtunk és végtörlesztünk és ki is léptem a banktól. Minden papíromat megsemmisitettem , hogy fogom bizonyítani, hogy volt nekem egy ilyen hitelem. Lehet azt tudni esetleg mennyi esélyünk van arra ,hogy visszafizetnek de mégcsak folyószámlám sincs az adott banknál. előre is köszönöm válaszukat várom az e-mailcimemre.
 • Annika
  Ma kaptam meg az OTP-től a díjváltozásról szóló levelet.Díjmódosítás következtében NEM változik a törlesztőrészletem,de a levelezési díjjal(395Ft) megnövelték.Arról még nem írtak,hogy egyáltalán jár-e vissza valamennyi összeg.Tulajdonképen nem teljesen világos nekem,felkeresem a bankot további információért.
 • Tőke Zoltán
  Miért csak a 2009 julius 26 utáni végtörlesztettek jogosultak visszatérítésre?
  Köszönöm.
 • Kiszamolo
  Az 5 éves elévülés miatt.
 • Géza
  “Az 5 éves elévülés miatt.” de az új ptk-ig (2014. márc.) az volt a szabály, hogy az elévülés minden esetben megszakadt, amikor a jogosult valamilyen lépést tett a követelése behajtása érdekében. Tehát az elévülés azokra nem vonatkozik, akik korábban végtörlesztettek ugyan, de az elmúlt 5 évben is jelezték a bank felé, hogy nem tekintik lezártnak az ügyet, mert pl. nem fogadják el a korábbi egyoldalú díjemelést.

  A mostani törvény alapból nem vonatkozik a 2009 előtt végtörlesztőkre, tehát ők automatice nem kapnak semmit. Ugyanakkor, ha nem évült el, akkor perelhetsz, és ott elég erős hivatkozási alap lehet, hogy a fenti törvény tisztességtelennek mondta ki az ilyen díjemeléseket. Vagy peren kívül is érdemes lehet ismét írni a banknak, hogy a fenti törvény tükrében gondolja át a korábbi elutasító álláspontját, különben perelsz.

 • Hungary
  Tiszteletem. Ha 2006ban felvett hitel törlesztve volt, de 2011 ben előtörlesztést csináltunk 6m el. Fennmaradt ma átszámolva 4,6m. Az előtötlesztés után mire lehet számítani csak 10ezrekre vagy jelentősebb kompenzációra…
  Csak nagyságrendileg.. Köszönöm
 • Hungary
  Tisztelt kiszámoló. Előző kérdésemhez hozzátartozik, hogy az előtörlesztett részre érdekelne hogy arra mire lehet számítani.. Az előtörlesztés piaci árfolyamon történt..
 • Virág György
  Tiszteletem! Érdekelne, hogy végtörlesztett forintos hitelesek is kaphatnak vissza? Nagyon köszönöm válaszát. Minden jót kívánok.
 • zsolt.
  Erste lizing autohitel.
  Felvéve 2005.08.30
  4millio ft chf alapon. 10év futamidő.
  A héten jóváirtak 1millio ft ot.
  A maradék 6hó törlesztés leirva . plusz még 404ezer ft ot kifizettek.
 • THK
  Erste: mivel 2011-ben KP-val végtörlesztettünk, most (pontosabban vmikor a következő fél év folyamán, mert novemberi határidőt ígérnek…) csak 10e Ft-os díjért lennének hajlandóak kiszámolni, jár-e vissza vmi!
  Igen, Erste, “egyre gondolunk”…
 • Tóth Attila
  Én 2006 08.hóban felvettem,de 2011 02.hóban akkori árfolyamon vég törlesztettem,mennyi járhat önök szerint vissza ?6 millió volt az alap 9.5 lett a vége???CHF-ben.
 • antenna
  Tudsz olyan bankot mondani, amelyik ingyen elárulja ezt? Csak azért kérdem, mert a 10 ezer Ft törvényileg szabályozott. Ez az egyik. A másik: ha kedvezményesen végtörlesztettél, akkor te már 3 éve megkaptad azt, amit a többiek csak most fognak. Mi a probléma? Értem én, hogy mindenki szeretné visszakapni az összes befizetését az utolsó fillérig, de azért na…
 • Molnar Judit
  Akitől nemzeti eszközkezelö át vette a lakást jár vissza pénz?
 • FARKAS SÁNDORNÉ
  2005 ben vettem fel2500000ft ot 2011decemberében végtörlesztettem várhatok e vissza pénzt6
 • Stanlee
  Rossz hir, de lemaradt az elszamolasrol. A kovetkezo linken a 19-es kerdes adja meg a valaszt: mnb.hu/fogyasztovedelem/vezeto-hirek/elszamolasi-es-forintositasi-informaciok/deviza-alapu-szerzodesek

  2015 marcius 31-ig kellett volna kerni a bankjanal az elszamolast, ezert fizetni is kellett volna, es ha nem jar vissza semmi, akkor feleslegesen fizette volna ki a dijat.

 • Géza
  honnan tudod, hogy Ft, vagy devizahitelt vett-e fel. És hogy kedvezményesen végtörlesztett, vagy normál kondiciók szerint?

  Szóval a hivatkozott pont a devizahitelek kedvezményes végtörlesztésére vonatkozik. Azt valóban kérni kellett, amennyiben az ügyfél úgy gondolja, hogy a mostani elszámolási szabályokkal jobban járt volna, mint az akkor kapott kedvezménnyel.

  Ha Ft hitel volt, vagy piaci kondiciók szerint végtörlesztett deviza, akkor automatikusan kell elszámolásnak történnie. Ha nem kapott, akkor reklamálni kell.

 • Stanlee
  Onnan, hogy a kedvezményes végtörlesztési lehetőség pont 2011 végén volt. Nekem ez azt jelenti, hogy a kedvezményes árfolyamon végtörlesztette a deviza alapú hitelét. De majd csak visszajön, hogy tisztázza a kérdést.

  Amúgy meg tökmindegy, mert ha az általam vázolt eset van, akkor lemaradt, ha meg elköltözött, és azért nem kapott értesítést, akkor még mindig kérheti az elszámolást, de nem igazán időben kapcsolt a hölgy 🙂

 • Korci
  2007-ben vettünk fel nem kis összeget forintban új lakás építésre! 5 évig 50 E Ft körüli összeget fizettünk, majd közel 90E-re nőtt! Minket nem sajnál senki, csak a devizásokat! Mi azt hittük , hogy mi nem estünk bele abba a hibába mint a devizások, de tévedtünk, mert drasztikusan megemelték ezt is! Minden hónapban fizetjük / egyenlőre/ a részleteket , de már ” vékony a jég” !Mire számíthatunk? Kérlek irj valami kecsegtetőt! Köszi
 • Géza
  én már jópár korábbi kommentben is kifejtettem, hogy a Ft hitelesek is sok esetben át lettek verve. Úgyhogy legalább én Téged is sajnáltalak, ha ez vigasztal. De valóban mindenki a deviza hitelesekről beszélt sokáig. Azonban végül a törvény kiterjed a Ft hitelesekre is, úgyhogy neked is kell kapnod elszámolást. Nem kaptad még meg?
 • kridli
  ha kamatemelés miatt növekedett a törleszőtök, és nem türelmi idő, vagy hasonló ok miatt, akkor valószínűleg elég sokat fogtok visszakapni, mert feltételezem, hogy a 2007-ben felvett hitel nem volt referenciakamatozású.
  Mindenki a devizahiteleseket emlegeti, de a forint hitelesekre is ugyanúgy vonatkozik az “elszámoltatás”.
 • Zedder

  “5 évig 50 E Ft körüli összeget fizettünk, majd közel 90E-re nőtt!”

  Ez a tőkehalasztásos törlesztés tipikus esete. Talán tudnod kellene, hogy mit írsz alá, nem csak a szájat jártatni meg a markot tartani…

 • korci
  Zedder! Ha nem tudsz segíteni, akkor ne jártasd a szádat és ne irj kommentet,letargia van nélküled is! kössz Honnan tudod ,hogy mit irtam én alá??
 • Zedder

  Állj, full stop!!! Mit írtál alá?

  Volt benne tőkehalasztás, türelmi idő, egyéb kedvezmény? Igen / Nem választ várok, után lehet folytatni a diskurzust.