Katások vigyázzatok

Itt az év vége, most ellenőrzik a katásokat, van-e 100 ezer forintot meghaladó adótartozásuk.

Ha igen, az a katás státusz elvesztésével jár és nem is kérhető újra egy évig.

Amire figyelj, hogy adótartozást vizsgálnak általánosan, nem csak a Kata adónemet.

Ha van könyvelőd, kérdezd meg őt, ha kiismered magad, nézd meg az Ügyfélkapun, vagy kérdezd meg az adóhivatalt, hogy állsz.

Share

11 hozzászólás

 • mzsombor
  Köszi a tippet. Kiderült, hogy van 3000 Ft többletem az eljárási illetékhez kapcsolódó befizetéseknél. Vissza lehet azt kérni? 🙂
 • Gábor

  Vissza nem szokták adni, de át lehet könyvelni adónemek között.

 • Szerintem ami oda bemegy vissza nem kapod, mert már elköltötték stadionra. 😀
 • prisonerhu
  Itt van egy videó arról, hogy hol-hogyan tudjátok ellenőrizni online:
  facebook.com/katasleszek/?hc_location=ufi
  december 20., 4:45-i bejegyzés

  Jó hogy szóltatok erről (több fórumon is jött a figyelmeztetés), mert én például szüneteltettem a KATA-s vállalkozásomat és mégis tartozást mutat a szüneteltetés utáni hónapokra. Most kezdődhet a NAV-os ügyintézés ez ügyben, hogy ki-mit nem közölt a másikkal..

 • Kiszamolo
  Gábor, de vissza is adják, én éppen most kaptam vissza.
 • Bicskanyitogato
  Bakker. A heten szolt a konyvelo, h a szeptemberi AFAt nem latja, h elutaltam. Keres-kutat, tenyleg nem. A legfurabb, h nem inkasszoztak, mondjuk azota minden honapban fizettem (volt pl olyan par eve, h nyaraltunk, ezert nem akartam a tengerparti wifirol bankolni, ezert kb 4 nappal csusztam, de mire hazajottunk, a NAV mar leemelte a zset…). Szerintetek mekkora pulykat lehet(ett) volna venni 244 000 Ft-bol? Picit fajt… De jobb, mint sarosan atmenni az ujevbe, vagy egy ellenorzes/bunti. Ti is csekkoljatok! Boldog Karit! Kosz Miki az idei evet (is)!
 • Begbie

  Köszi, hogy szóltatok!

  Én is szüneteltettem, meg is kaptam róla az értesítést. Ennek ellenére hiányként jelentkezik az adószámlámon.

  Nem tudod véletlenül, hol/hogy a legegyszerűbb reklamálni?

 • Daniel
  @prisonerhu nekem is volt ilyen problemam, gondolom a nyilvantartos ugysegedbe jelentettetek, de mashol nem.. a megoldas a kovetkezo volt: 16T101E-B02 form 14.-es pontjaban irjatok be a szuneteles kezdo honapjat, jeloljetek meg U betuvel, es valasszatok ki a 4-est oknak, hogy miert nem keletkezett fizetesi kotelezettseg. Ez utan szepen kinullazodik majd a tartozas, NAV tanacsolta, hogy tegyek igy. (meg kell varni a kovetkezo honapot, nekem akkor tunt el) Azt ne kerdezzetek, hogy mi ertelme (mert ezek szerint a nyilvantarto nem kommunikal a NAVval rendesen), de nekem szepen el is tunt a tartozasom, es a kovetkezo honapra mar 0-asat irtak ki. Remelem ez segit 🙂
 • Daniel
  @prisonerhu valamint kihagytam, bocsi, hogy a form elejen jeloljetek, hogy valtozasbejelentes (2), es a szuneteltetes kezdonapjat nyugodtan adjatok meg utolag is a valtozas hatalybalepesenek. azt hiszem mas nem kellett
 • prisonerhu
  @Daniel: Köszi, pont így töltöttem ki, ahogy írtad. Még aznap megkérdeztem a NAV-ot erről és ők is ezt tanácsolták. Bizony elfelejtettem ezt a beadványt elküldeni nekik. Annyi kiegészítés még ahhoz amit írtál, hogy azt javasolták, hogy az összes hónapra küldjek be külön-külön 16t101e változásbejelentő lapot.

  A könyvelőm azt javasolta még, hogy a bizti kedvéért utaljak át annyit, hogy lemenjen a tartozásom 100e Ft alá. Elvileg még lehet, hogy ezen a héten törlik a tartozásokat, de nem érdemes kockáztatni.

  Ami külön probléma, hogy valami rendszerhiba miatt (hivatalos álláspont) megváltozott az adószámom. Ez részben a szüneteltetés miatt van és csak egyedi kérvény alapján tudják visszaállítani. Nem én vagyok az első, aki így járt idén, így ha hasonló helyzetben vagytok, akkor ti is ellenőrízzétek le.

 • Begbie
  @prisonerhu
  Nagyon köszönöm! Itt több hasznos infót kapok, mint a hivatalos honlapokon.
  El is küldtem a változásbejelentő lapokat nekik, minden hónapra külön.

  Sőt jövőre is fogom nekik küldözgetni, mert én valóban csak mellékállásnak használom a KATÁT. Amikor nincs munka akkor nem akarok feleslegesen “online” lenni és fizetni. A szüneteltetett hónapokkal csökkentett keretösszegbe így is simán beleférek.

  Kár, hogy a KEKKH nem utalt rá semmivel, hogy a NAV-nál nekem kell megtenni a bejelentést. Nyilván utánajártam volna, ha legalább említik.

  Meglegyen még egyszer egyben:

  KATÁSOK, szüneteltetés esetén teendők:
  KEKKH webes ügysegéden bejelenteni a szüneteltetés tényét +
  NAV-nak változásbejelentő űrlapot küldeni (16T101E)