Hívj mobilt 1,2 forintért percenként

Már többször volt szó itt a blogon a VOIP telefonálásról, amivel gyakorlatilag a nulla közelébe szoríthatod a telefonszámládat. Azonban azóta is annyian kérdezitek meg a technikai tudnivalókat, hogy gondoltam, leírom pontról-pontra a lehető legegyszerűbben és átfogóbban, hogyan tudsz te is átállni az internetes telefonálásra. Igyekszem megválaszolni a felmerülő kérdéseidet is. Így mindnyájan jobban járunk. 🙂

Miről is van szó?

Nem csak vezetékes vagy mobiltelefonon tudsz valakit felhívni, hanem interneten keresztül is, internetes hangátvitellel, ezt hívják VOIP-nak, azaz Voice Over Internet Protocol-nak.

Ide tartoznak az ingyenes netes alkalmazások, mint Skype, Viber és társaik. Ezekkel az a hatalmas gond, hogy csak akkor tudsz valakit elérni ezen a módon, ha tudod például a skype elérhetőségét és ő éppen a neten lóg és a megfelelő alkalmazás is éppen fut nála. (Ami egyébként legyilkolja a mobilok akkumulátorát, ha mindig futnak a háttérben ezek az alkalmazások.)

Azonban arra is van mód, hogy közvetlenül mobilszámot vagy vezetékes számot hívjunk ezzel a technikával, a valódi telefonszolgáltatónk által nyújtott percdíjak töredékéért.

Ekkor mi interneten keresztül indítjuk a hívást, a hívott fél nem is tudja, hogy nem a hagyományos módon hívták fel. Sőt, megadhatjuk, hogy hívóként a valódi telefonszámunkat írja ki a hívottnál a rendszer. Így már végképp nem tudja, hogy VOIP-on hívtuk.

Mi kell hozzá?

Valószínűleg semmi olyan, amivel nem rendelkezel. Regisztrálnod kell magad egy oldalon, le kell töltened egy alkalmazást a számítógépedre, vagy a mobilodra és egy bankkártyával vagy paypallal fel kell töltened az egyenlegedet 10 dollárral vagy 10 euróval. Ennyi az egész. Innentől kezdve ha internet közelében vagy, már beszélhetsz is, perc alapon vonják az egyenlegedből a beszélgetések díját. Ha egy hétig tart az egyenleg, akkor addig, ha egy évig, akkor addig.

Mennyibe kerül egy perc beszélgetés?

Én (és a legtöbben) a Dellmont cég viszonteladóin keresztül telefonálunk. Mindegyik más tarifát számol fel. Én most a Browsercalls-t használom, jelenleg a magyar vezetékes számokat 0,1 dollárcentért, azaz 22 fillérért hívom percenként(nem elírás!), a magyar mobilszámokat pedig 0,5 dollárcentért, azaz durván 1,2 forintért hívom, percalapú számlázással, havi díj nélkül.

(Update: 2015 márciusában a legolcsóbb a Voipblazer, 3,2 Ft/perc mobil irányba.)

Hárman használjuk a családból ezt az egy feltöltést, csak erről beszélünk, két és fél hónap alatt sikerült lebeszélnünk 4,5 dollárt összesen a 10-ből. (Régebben a mobil is 22 fillér volt, egy félórás mobilbeszélgetésért fizettem kevesebb, mint hét forintot. Persze, hogy alig fogy a pénz. Azóta sajnos felemelték a mobilhívást 70 fillérre percenként, sőt hétfő óta 1,2 forint.)

Jelenleg ez a legolcsóbb tudtommal, de 5 forint alatt percenként rengeteg egyéb szolgáltatót is találsz: Voipyo és VoipStunt 3 forint/perc jelenleg, Frynga  és Call to India 4,4 Ft/ perc, CallingCardBuster 3,7 forint/perc és így tovább. (Vigyázzunk, néhány helyen van kapcsolási díj is, ezt a táblázat felett írják, ha felszámolnak ilyet. Ezeknél a szolgáltatóknál nincs.)

Természetesen nem csak Magyarországot hívod ilyen olcsón, hanem az összes országot és bármely országból ennyiért tudsz hazatelefonálni Magyarországra.

Jót nevettem a nyaralásom alatt a mobilszolgáltatóm 700 Ft/perc hívásindítási és 300 Ft/perc hívásfogadási tarifáin, ennek ezredrészéért(!!!!!) hívtam fel és vissza mindenkit a hotel halljából az ingyenes wifin keresztül, akik azt sem tudták, hogy külföldről hívom őket.

(Mióta az Unió szorítja lefelé az európai roamingdíjakat, azóta valami elképesztő díjakat számolnak fel a mobilszolgáltatók az Unión kívül, legyen az Svájc, Törökország, Egyiptom vagy Ukrajna. Így akarják a kieső hasznot pótolni, Hát kenjék a hajukra a roamingdíjaikat, én internetről telefonálok külföldön is. Ma már ingyenes wifi szinte mindenütt van, ahová turistákat várnak.)

Mennyi ideig garantálják ezeket a percdíjakat?

Semeddig. Még nem volt olyan, hogy annyiba került volna a beszélgetés a feltöltés elején, mint amikorra sikerült lebeszélnem a teljes összeget. Most is két hónap alatt kétszer emeltek árat, 22 fillérről most már 70 fillérre. A legdurvább az volt, amikor 3 forintról 3,9 forintra emelkedett két hónap alatt a díj, ezt azért még kibírtam. Olyan se volt még, hogy ugyanannál az alszolgáltatónál egynél többször feltöltöttem volna a számlámat, mindig volt addigra olcsóbb, mire lebeszéltem a 10 eurómat. Annyira így van ez, hogy hétfő este írtam ezt a cikket, 0,7 forintos percdíjjal, másnap reggelre már 1,2 forint lett.

(Az alapképlet az, hogy a beetető árak után elkezdik emelni az árakat, lassan. Sokan nem fognak új alszolgáltatót nézni, de téged semmi nem akadályoz meg, hogy minden alkalommal új tarifát nézz.)

Vannak összehasonlító oldalak, mint például ez, de ritkán teljes a kép. Ezen a linken viszont talán az összes alszolgáltatót megtalálod. Válaszd a “Rates” azaz tarifák gombot, tedd át a devizanemet Hungarian Forintra és keresd meg Hungary-t, azaz Magyarországot. A “Landline” a vezetékes számok hívását jelenti, a “Mobile” logikusan a mobilt.

cikkbe

Az első oszlop a nettó díj, a második az áfával növelt díj. (Erről majd később.)

Milyen a hangminőség?

Jó. Ha a net minősége megfelelő, a hívott nem is tudja, hogy nem normál telefonról hívod. Mivel a hívás interneten kimegy külföldre, majd onnan jön vissza, van egy késlekedés a hangban, de ez nem feltűnő.

Durván minden huszadik hívásnál a hangminőség rossz, de ezt már akkor lehet hallani, amikor elkezd kicsengeni a telefon (zizis a csengés), ilyenkor gyorsan lerakom és újratárcsázok.

Ha százmilliós üzleteket kötsz, ne VOIP-on telefonálj, de mindennapi hívásokra tökéletesen megteszi szerintem. A minőség bár rosszabb, mint a normál telefon, de nem észrevehető általában.

Milyen a megfelelő minőségű net VOIP hívásokhoz?

Azt kell mondjam, ma már nem tudsz olyan vacak nettel rendelkezni, hogy ne legyen elég jó a minősége. A legolcsóbb vezetékes net és mobilnet is elég gyors.

Azonban a mobilszolgáltatót az olcsóbb netcsomagjaikban szándékosan akadályozzák a VOIP hívásokat, ez gondot jelenthet neked, erre vigyázz. Ez főleg a normál mobilszám mellé kért plusz net esetén fordul elő.

Én az 1 GB-os Telenor csak net kártyáját használom, de bejött a Blue Mobile feltöltőkártyás, rendes mobilkártya nete is. Arról, hogyan tudod a legolcsóbban megúszni a mobilnetet, itt írtam régebben: A legolcsóbb mobilnet. Ha mindig új feltöltőkártyás előfizetést veszel, 500 Ft egy hónapra 133 MB, vagy vehetsz 5 Ft/MB-os csomagot is és annyit használsz egy hónapban, amennyit akarsz. Esetleg DIGI-nél 1500 forintos 1 GB-os mobilcsomag, ha nem csak telefonálásra kellene a mobilnet.

Esetleg ha sokat utazol vidéken, ott gond lehet a lefedettséggel, mert bár van internet, de a létező leglassabb. Nagyobb településeken ilyen gondod már valószínűleg nem lesz.

Akkor most regisztráljunk be a szolgáltatásba

Mivel most a legolcsóbb tudtommal a Browsercalls, ott fogunk létrehozni egy előfizetést, de mindenhol máshol is pont így kell.

Keresd meg az oldal jobb felső sarkában a “register” gombot, vagy kattints ide és regisztrálj be a szolgáltatásba.

Válassz egy felhasználónevet és egy jelszót, add meg az e-mail címed, majd a képen látható ellenőrző szöveget írjuk be az alatta lévő sorba, vegyük ki a pipát, ha hírlevelet nem kérünk.

Nagyon fontos! Jól jegyezd meg a megadott adatokat, mert ezek fognak kelleni mindig. Írd fel egy papírra, el ne felejtsd!

cikkbe2

Most nyomjunk egy Register gombot.

A következő képernyőn a nevünket és a címünket adhatjuk meg.

Ennek a képernyőnek semmi jelentősége nincs, az itt megadott adatok sehová nem kellenek.

cikkbe3

Ha európai uniós címmel rendelkezel, akkor sajnos 20% ÁFÁ-t is fogsz fizetni a percdíjak után. (Ez a második oszlop a percdíjakban az első képen.) Ezért, ha rendelkezel Unión kívüli címmel (mondjuk Ausztráliában is élsz), jobban jársz, ha azt a címedet adod meg.

Ha kitöltötted, nyomj egy Next (Tovább) gombot.

Következik a fizetés. Válaszd ki a legkisebb összeget (10 dollár) és a kártyád típusát, vagy Paypalt, amivel fizetni akarsz.

cikkbe4

A Next gomb alatt látjuk, hogy 10 dollárt töltünk fel, 0,7 dollár a feltöltés díja, illetve ha uniós állampolgárok vagyunk, további 2 dollárt levonnak az áfa miatt.

Nyomjunk egy Next (Tovább) gombot.

A következő képernyőn megadhatjuk, hogy hívónak milyen számot írjon ki a telefon, amikor használjuk. Azonban ezt ellenőrzik, vezetékes számnál egy automata hív fel, mobil esetén SMS-ben kapunk egy kódot, azt kell megadni.

Válasszuk ki az országot (az lesz az alapértelmezett, amit megadtunk címnek, de ezt meg tudjuk változtatni a lenyíló menüben) és azt, hogy mobil, vagy vezetékes szám, majd adjuk meg a számunkat.

cikkbe5

Tipp: további számokat később is megadhatunk és minden egyes alkalmazásnál külön beállíthatjuk, melyik legyen az alapértelmezett. Így nálunk is mindenki a saját nevében telefonál, noha hárman használunk egy előfizetést.

Alapértelmezetten nem küldi el a számunkat, ezért amikor telepítjük a programot, ne felejtsük el beállítani, hogy elküldje hívásnál a számunkat.

A Tovább (Next) gombra kattintva megkérdezi, hogy SMS-t vagy felhívást kérünk angolul.

Írjuk be a kapott kódot és Next gomb kétszer

cikkbe6

Látunk egy összegzést a költségekről, hogy mennyivel akarják megterhelni a kártyánkat.

Menjünk tovább.

MOST NAGYON FIGYELJ! MIELŐTT BÁRMIT CSINÁLSZ, VEDD KI A PIPÁT INNEN: Enable Automatic Recharge

cikkbe7

 Ha nem veszed ki a pipát, újra és újra automatikusan levonják a 10 dollárt, ha az egyenleged elérte a 2 dollárt. Márpedig elég sanszos, hogy legközelebb már nem ez az alszolgáltató lesz a legolcsóbb. A Save this Card pipát is vedd ki.

Töltsd ki az oldalt a kártyád adataival (kártya előlapján található hosszú kártyaszám, a kártyán található név, a lejárata hónap/év, ahogy a kártyán van.)

Már csak a CVV kód kell, amit a kártya hátoldalán találsz, az aláírás mező mellett, általában egy háromjegyű szám. Ha nem találod, olvasd el ezt az írásomat, hol keresd.

(Ha van paypal számlád és fontos számodra a biztonság, nem akarod kiadni a kártyaadataidat, akkor használd inkább a paypalt fizetésre. Én is mindig azzal szoktam fizetni.)

Ha a pipákat biztos kivetted, nyomj egy “PAY” azaz fizetés gombot és már kész is vagy!

Nincs más dolgod, mint a számítógépedre, vagy az okostelefonodra (vagy mindkettőre, vagy az összesre, ami van), letöltsd a telefonáláshoz szükséges szoftvert.

Keresd meg az oldal tetején, a menüsorban a Download menüt és kattints rá.

 cikkbe8

Innen tudod letölteni a számítógépedre a programot. Mobilra ne innen töltsd le!

Telepítsük a programot, lépjünk be a megadott felhasználónevünkkel és jelszavunkkal (felírtuk, hogy mit adtunk meg, igaz?!) majd használjuk egészséggel. Egy jó minőségű, mikrofonos fejhallgatóra szükségünk lesz, ha számítógéppel használjuk a programot. A Contactba mentsük el a gyakran hívott számokat, a Dial-lal tárcsázzunk, vagy írjuk be a számot (+36 előtaggal) a “Type phone or…” mezőbe és nyomjunk a zöldre váló gombra, lerakni a pirossal tudjuk.

cikkbe9

Ennyi az egész, nem egy atomfizika.

Amire figyeljünk: a 06-40 és 06-80-as számokat, illetve a négyjegyű szolgáltatói telefonszámokat nem tudjuk hívni. Ilyenkor keressünk a szolgáltató oldalán egy “külföldről is hívható telefonszám”-ot és azt tárcsázzuk. A számokat lehetőleg ne 06-20-xxxxxxx formátumban, hanem a nemzetközi +3620xxxxxxxx formában tárcsázzuk, ahol a +36 Magyarország hívószáma.

Mobiltelefonunkra telepítsük az alkalmazást az appstore-ból.

Androidra innen, IOS-re innen, Windows telefonra innen, öreg Symbianos telefonokra innen, Balckberry-re pedig innen.

Miután feltelepítettük, a program behúzza a telefonon található telefonszámainkat, így könnyen tudjuk hívni az ismerőseinket. Vagy wifit használjunk, vagy a saját mobilnetünket, ha van. Nyílt wifinél (McDonald’s-ban, üzletközpontokban, stb.) vigyázzunk, ellophatják a belépési kódunkat, persze nem csak ehhez a programhoz. Erről itt írtam bővebben.

Ne felejtsük el beállítani az első használat előtt, hogy a saját számunkat elküldje a hívott félnek.

Telefonálni ugyanúgy kell vele, mint a normál telefonnal. Tárcsázz, majd válaszd a VOIP Call funkciót hívás előtt (ha nem azon áll a program), majd hívásinditás.

Hamar beletanulsz a használatába.

Az SMS-ről: bár lehet SMS-t is küldeni a programmal, de egyrészt nem olcsó (miért írj SMS-t 18 forintért, ha 70 fillérért tudsz hívni is?), másrészt nem kezeli a magyar ékezetes betűket, harmadrészt van, hogy nem érkezik meg az üzenet, de te erről nem kapsz visszajelzést. Úgyhogy SMS-re csak végszükség esetén használd ezt a programot.

Mindenkinek sok sikert a használathoz, remélem komolyan lecsökken a telefonszámlátok mostantól. Ha vannak kérdéseid, tedd fel a hozzászólásokban. (A kiszamolo.hu-n tudsz kérdezni, a cikk egy nap késéssel fog ott megjelenni.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

182 hozzászólás

 • MZ PERQ
  Egy dolgot nem értek, hogy valaki téged fel tudjon hívni, ahhoz kell, hogy legyen egy feltöltőkártyás sim kártyád is. Ezek közül a legolcsóbbak 12 hónapig tartják meg a számodat egy 3000Ft-os feltöltés esetén.

  De ebből kell fizetned a VOIP engedélyezett mobilnetet is. Ami azért nem olcsó.

  A Digi-s mobilnet havi 1500-ért meg nem ad felhívható telefonszámot, maximum dupla SIM-es telefonban használható.

  Ez a Telenor-os VOIP engedélyezett netcsomag melyik? Ahogy nézem az olcsó előfizetésekben se a Vodafone, se a T-Mobile nem engedélyezi a VOIP-ot.

 • MZ PERQ
  Megnéztem, a Telenor az egyetlen ahol olcsó mobilnet mellé is igénybevehető a VOIP. Ez jó. 🙂 Remélhetőleg ezen nem változtatnak.

  http://www.telenor.hu/upload/pdf/Halozatsemlegesseg-MobilOnline.pdf

 • Laca
  Én eddig nonoh-t használtam. Annak annyit az előnyéről, hogy a fix az ingyenes világszerte, viszont a mobil része kb 10-szer drágább a browsercallsnál: nonoh.net/calling_rates/

  Most én is áttérek a browsercalls-ra. Köszi a tippet.

 • Imici
  Szia!
  Ez tök jó. Mobilról is használod a programot? Mekkora adatforgalmat generál egy percnyi beszélgetés?
  Köszi szépen a választ előre is!
 • Kiszamolo
  Használhatod wifiről is, nem kell azonnal telefonálni, amikor éppen eszedbe jut az utcán.

  Amúgy kérhetsz virtuális számot is, az vagy ingyenes, vagy havi 200 forint.

 • MZ PERQ
  Ha csak wifiről tudom használni, akkor csak egy szuper kiegészítése lehet a mostani előfizetésemnek, ha viszont 3G-n is megbízható, akkor le tudom cserélni.

  De amúgy az lesz, hogy valami gagyi Telenoros feltöltőkártyát veszek, 2000ft-ért adnak 1GB-ot + Deezer-t, a Deezert havi 500ft-ért meg odaadom valakinek. (Nem kell valakinek? :D)

  Nagyon köszönöm a cikket, sokat nézelődtem mostanában ebben a témában, de ez tűnik a legjobb megoldásnak!

 • szofter
  Szerintem lassacskán rá fognak jönni a szolgáltatók, hogy ezekkel a filléres VoIP-cégekkel nem fogják tudni felvenni a versenyt, akárhogy fenyegetik ügyfeleiket, hogy az adatforgalom VoIP-célra való felhasználása szerződésszegésnek minősül. A 10 ezer forintért korlátlan belföldi beszélgetést biztosító csomagok fókuszba helyezése ennek a folyamatnak első lépése, idővel majd rájönnek, hogy lassan meg kéne lépni a többit is.
 • Stanlee
  THX a leirast. Pont ma regisztraltam naluk, rogoton be is allitottam a telefonkozpontot, hogy a mobil es a kulfoldi hivasok ezen keresztul menjenek. Mar majdnem 3 honapja huzom-halasztom az elofizetest naluk, majdnem 10 eurom banja a lustasagom.

  A hangminosegre majd kivancsi leszek.

 • Ujj-Mészáros István
  Hol lehet virtuális telefonszámot kérni ilyen olcsón? Az első találatok havi 2000Ft fölött vannak.
  Én nem akarok függeni egyik szolgáltatótól sem, lehet, hogy egyelőre netre se vennék sim kártyát, valószínűleg kibírom, hogy csak wifi-vel telefonáljak.
 • MZ PERQ
  Igen, 2015 decemberétől az EU megtiltotta a VOIP tiltását. Előbb utóbb lehet, hogy csak internetszolgáltatók lesznek a telkók. Vagy alternatívaként a közel korlátlan (1000 perc kb) előfizetések árát leviszik 3-4000Ft környékére, mert az már olyan kevés, hogy nem éri meg VOIP-pal szórakozni. Ausztriában egyébként 1GB 1000 perc és 1000 SMS jár 9 euróért.
 • pukkandur
  irj be egy kulfoldi, nem eu-s cimet es az AFA-t is megsporolod.
 • Kiszamolo
  Nem kellene áfacsalásra buzdítani senkit.
 • pukkandur
  tavol alljon tolem. Csak a tapasztalatomat irtam le))

  Egyebkent (AFA-san) evek ota igy telefonalok. A hang neha gyenge, de 90%-ban ok a minoseg.

 • knorti
  Nekem (Franciaországban) egy 20€-s mobil-előfizetésem van. (Ami még csökkenhet 16-ra, ha ugyan annál a cégnél veszel fix netet). Ebben korlátlan országon belüli beszélgetés minden irányba, Európa, É-Amerika ingyenes fix hívás, korlátlan SMS-MMS, 3Gb net 3G-s telefon esetén, 20 Gb net 4G-s telefonnal, 8 cent EU-s mobilhívás.
  Na itt eszembe sem jut VOIP-ozni, de amikor otthon vagyok, akkor azt használom -> FreeVoipDeal, kicsit drágább, fix ingyen, vezetékes 0,023$.
 • p
  Kiszámoló,

  Ez a cikk sajnos nagyon nem erre (az egyébként szerintem nagyon magas színvonalú és általam nagyon tisztelt) blogra való, nem is értem, hogy kerülhetik el a figyelmed az általad (nagyon helyesen) hirdetett nagyon fontos dolgok:
  ez egy olyan szolgáltatás és cég, ahol aztán tényleg semmi garancia semmire, csak arra, hogy levonják a kártyádról amit befizettél.

  Milyen cég áll mögötte?
  Hol érhető el az ügyfélszolgálat?
  Elolvastad a terms and conditions-t is? Azt a részt is, ahol leírják, hogy egy általuk tetszőlegesen meghatározott limit felett egy általuk tetszőlegesen meghatározott percdíjat vonhatnak le, aminek a mértéke egyébként sehol nincs leírva az oldalon?

  Mivel kis (10-25 EUR) befizetésekről van szó, nagyon pórul nem fog járni senki aki a te buzdításodra befizet, de átlagban és főleg hosszútávon jó se fog járni senki.

  Megpróbálom néhány következő kommentben kifejteni.

 • tip
  A szerződés megkötésekor (a regisztrációkor) hamis adatok megadása magánokirat-hamisítás, amiről mindenkit lebeszélnék. Az ÁFA-csalásnál kellemetlenebb dologba is bele lehet futni. Különösen, ha inbound (virtuális) számot is kérsz. Azzal ugyanis, mint minden telefonszámmal, vissza lehet élni: egyes országokban a hívó fél tetszőleges telefonszámot beállíthat sajátjaként, akár külföldit is, akár a tiédet is (spoofing). Ezzel tipikusan csalók élnek, akik aztán a gyanútlan hívottakat pénzátutalásra és hasonlókra próbálják rávenni. Ilyenkor feljelentés lesz a dologból, a szolgáltató pedig kiadja a nyomozóhatóságnak az inbound szám még mindig gyanútlan előfizetőjének adatait. (Velem és még több száz ügyféllel a városban megtörtént – nem a csaló voltam, hanem a gyanútlan VoIP előfizető.) Ha ilyenkor hamis adatokba fut a nyomozás, akkor az előfizető nem ússza meg egy tanúvallomással.
 • zenith
  Ezek alapvetően “ellopott” forgalomból élnek, azaz ha valaki ‘megtör’ egy kis szolgáltatót, erősebb trönkű IP alközpontot, stb. azt “értékesíti” a “szabad piacon”. 1-2 napig generálnak ilyenkor rajta jókora forgalmat (ezeknél pedig nem működnek olyan fejlett fraud figyelő és elkerülő rendszerek). Persze most egy HU szám hívásáról beszélek (egy magyar vezetékes végződtetés NMHH által szabályozottan 0.4 Ft, egy mobil 7 Ft – azaz bárhonnan jön be a hívás, a havó fél szolgáltatója/tranzitálója ennyit fizet). Persze, simán lehet, hogy egy nagy tranzitáló cég csomagban mondjuk olcsóbban adja HU -t (légypiszkot a világ távközlési térképén), de ne legyünk naivak. (Ismétlem, ezek ANFT szerinti számok valódit “net-to-net” (szoftveres IP alapú) hívások teljesen mások).
  Magyarul, amíg szürke zóna van a világban, addig ezek működni fognak – de az állandóság alapvetően nem része az üzleti modellnek.
 • Feriman
  A Blue Mobile lekorlátozott nettel ( 32/32kbps ) is megy a VOIP hívás. 🙂

  Így havi 490 Ft-ból megúszom a netet, a hívás meg vicces összegekért megy.

  Két SIM kártya pedig nem is kell, mert van számhordozás a BM-hez, ingyen.

 • Zsolt
  Érdekes cikk. Ha jól tudom az a mobilszolgáltató, akinek a hálózatában végződik a hívást kap pénzt. Ez percenként 1 forint alatt lenne? Különben nem gazdaságos a szolgáltatást üzemeltetni… ?!
 • Etilcsoport
  Sziasztok,

  Engem is érdekelne, hogy mennyi adatforgalmat generál egy percnyi beszélgetés. Megnézné valaki?

  Köszi!

 • Kiszamolo
  Évek óta használjuk sokan. Ha majd nem lesz, nem ezt használjuk. A többi hozzászólást meg lécci ird meg egy blogon és linkeld be. Nem azért van limitálva a hossz, hogy akkor hét hozzászólásban írjon valaki cikket egy cikk alá. Nyugodtan írd le valahová és add meg az elérhetőségét.
 • Kiszamolo
  Egyébként igen, a kapcsolási díj 7 forint, amit a magyar mobilszolgáltató kap hívásonként, de ez akkor is annyi, ha fél órát beszélsz. A 22 filléres percdíj meg beetetés, már fel is emelték három hónap alatt 1,2 forintra, sőt lesz az még három forint is két hónap múlva. Na és?

  Mióta voipot használ a család, gyakorlatilag nulla a telefonszámlánk.

  Esetleg egyszer ráfaragunk és bebukunk 10 eurót? Na és? Csak a nyaralás alatt ennek a többszörösét spóroltam egy hét alatt.

  Amúgy ez a cég már vagy 10 éves, eddig nem volt baj vele.

 • szocske
  Én továbbra is a Reengert ajánlom.
  Ingyenes regisztrációért ad egy magyar vezetékesnek minősülő számot, amin bárhonnan vezetékes percdíjjal hívhat, akinek van vezetékes telefonja.
  Elvileg korlátozott ideig, de gyakorlatilag (mindig meghosszabbítják) már több mint fél éve van napi 3 db ingyenes hívásom akár mobil irányba is.
  Mobilnetről ha lassú a kapcsolat nem mindig tökéletes a hangminőség, wifivel és gyors mobilnettel viszont nem szokott gond lenni.
  Én külföldről ezzel szoktam hazatelefonálni, wifiről. A napi 3 hívás elég is szokott lenni. Itthon csak alkalmanként használom, mert általában nem telefonálok olyan sokat, hogy túllépjem az előfizetésemben foglalt lebeszélhetőséget.
 • p
  “a kapcsolási díj 7 forint, amit a magyar mobilszolgáltató kap hívásonként” -> ez nem igaz, a percdíj ennyi. A szolgáltatók közötti elszámolásban nincs kapcsolási díj, az csak az előfizetők lehúzására lett kitalálva. A szolgáltatók egymás között másodperc alapon számolnak el egymással.
  Itt az NMHH határozat erről: nmhh.hu/dokumentum/2375/7piac_hatarozat_titokmentes_vegleges_110810.pdf (3. oldal)
  Itt pedig pl a vodafone referencia ajánlata: vodafone.hu/common/popup/letoltes/nagyker_szolg_hivasveg.pdf
 • Kiszamolo
  Ok, de ez nyilván egy maximalizált díj. Hogyan tudnának egyébként Ausztriában 9 euróért 1000 percet bárhová az országban, 1000 SMS-t és 2 GB internetet adni és még keresni is rajta? Ez már az áfás havi díj, ha nem kérsz telefont.

  Nem tudom, hogy csinálják, de sok éve csinálják és ennyiért adják a perceket.

 • Jenő

  Nem egészen értem, hogy tudják ellopni a számodat a csalók (spoofing), ha a SIM kártya nem kerül ki a kezedből. Ahhoz, hogy a hívószámkijelzést aktiváld, SMS-ben küldenek egy regisztrációs kódot. (Vagy egy automata hang felhív vezetékesen)

  Vagy arra gondolsz, hogy feltörték a VOIP accountodat? Az mondjuk egy másik sztori. Erős jelszavad volt? Melyik szolgáltató?

  Bónusz, ami a cikkből kimaradt: vezetékesről is tudsz hívni ilyen tarifával (+ a vezetékes hívás díja; sokaknak van korlátlan) egy budapesti előhívó szám használatával, lásd: freevoipdeal.com/geo

 • p
  Kiszámoló: ez nem maximalizált díj, hanem egyrészt kötelesek pontosan ennyiért adni, másrészt ha ez a határozat nem lenne, akkor 30 Forintért adnák még most is. Ezeket a határozatokat szépen meg is szokták támadni a bíróságon, pontosan azért, mert nagyon bántja őket, hogy ilyen alacsony árat kell adniuk.
  Az, hogy ausztriában adnak 9 eurós csomagot amit írsz, egy másik kérdés. Egyrészt, az átlag felhasználó nem 1000 percet stb fog elhasználni egy hónapban, hanem jóval kevesebbet. Másrészt van rengeteg lehetőség még keresni a felhasználókon, és akkor máris nem 9 eur bevétel jut egy előfizetésre. Harmadrészt, azt nem állítottam, hogy az önköltségi árnak akár a 7Ft is reális lenne, de ettől még az érdemleges magyar piaci verseny hiányában semmi okuk kevesebbet kérni.
  Tényleg kicsit olyan ez, mintha arról próbálnál meggyőzni, hogy márpedig kockázat nélküli, éves 50% hozamú befektetés létezik.
 • Kiszamolo
  Ez a szolgáltató már talán 10 éve így működik. Mi lenne akkor a titka? Meg a többi hasonló cégnek?
 • Jenő

  A Kiszámoló által ajánlott szolgáltatásnál csak akkor tudják megspoofolni a számod, ha fizikailag náluk van a SIM kártyád, vagy ha meghackelték az accountod a szolgáltatónál (amihez előzőleg hozzákötötted a számod). Vagy mi a módszer?

  Akkor neked valami más (gyengébb biztonságú) szolgáltatónál spoofolták meg a számod?

  A német kevésbé megy, de akár angol leírást szívesen olvasnék akár egy másik hasonló ügyről is.

  A Reenger.hu szerinted biztonságosabb? Ha igen, miért?

 • Kiszamolo
  Egyébként be tudnék lépni olyan flottába, ahol az előfizetési díj (2700 ft) tartalmaz 1100 perc beszélgetést plusz felette 5 forint a percdíj. Ebben még internet is van.

  Ez miért éri meg a szolgáltatónak? Ő is csaló lenne?

 • Stanlee
  A browsercalls FUP-ja (Fair Use Policy) a weboldalon nincs reszletezve, igazad van. A legtobb Bellmont reseller hasznal FUP-t, nehezen visszakovetheto modon. Tobb forumon olvastam hogy a felhasznaloktol az ingyenes iranyokba is FUP alapjan elszamoljak a perceket, es ezaltal csokken a feltoltott keret, amibol keresztfinanszirozzak a hivasokat, ill. a feltoltes egy bizonyos ido utan, ha jol emlekszem 1 ev, teljesen elvesz. DE: Igazabol ez szerintem senkit nem erdekel, mindaddig, amig a tobbi szolgaltato altal alkalmazott percdijak toredekeert lehet telefonalni naluk. Az emeberek marcsak ennyire onzoek, hogy sokkal tobbet er nekik az olcso percdij, mint hogy azzal foglalkozzanak, hogy van-e ugyfelszolgalat, vagy honnan jon az olocso percdij?

  Amugy eddig meg sehol nem olvastam arrol, hogy a Bellmont feltorne kis szolgaltatokat, es toluk lopna a perceket.

 • Gyula
  A koltsegekrol (szolgaltatoi oldalon)
  Amikor kozepisklaoba jartam a ’90-es evek elejen, akkor adtak at Szegeden az uj, digitalis telefonkozpontot.
  Ezzel kapcsolatban mondta az egyik tanarunk, hogy igazabol ezeknek a kozpontoknak energiafelhasznalas szempontjabol edes mindegy, hogy beszelnek-e a vonalakon, vagy nem, aramot mindenkeppen fogyasztanak.
  Azt is mondta, hogy a varoson beluli beszelgeteseket o ingyenesse tenne, es inkabb bevezettetne 2., 3. vonalat is egy haztartasba. (Figyeljunk, 1990 magassagaban jarunk!!!)
  De a Matav nem ebbe az iranyba ment.
  Nekunk, itt Nemetorszagban most hazatelefonalni Lebara-nk van.
  Havi 20 EUR-ert lehet regisztralni 1200 perc Magyarorszagnyi beszelgetest, akar mobil iranyba is.
  Az egyetlen bosszanto dolog, hogy, ha elfogy az idod, akkor ki kell varni a 30 napot, mielott ujra feltoltheted.
 • gab
  Köszi a cikket! Most váltottam havidíjasra a Telekomnál, a Dominónál nem tiltották a VoIP-t (Skype ment gond nélkül) de most szembesültem azzal, hogy pl. a 6 Mozaik díjcsomaguknál a 3 “legolcsóbb” havidíjas esetén tiltva van!

  t-mobile.hu/static/sw/file/Halozatsemlegesseg_20130619mobil.pdf

  Magyarán a havi 11890 forintos a legolcsóbb, amiben Skypeolhatsz! Tényleg rablás, amit a mobilszolgáltatók művelnek! A többi szolgáltató feltételeit most nem keresem ki, de feltételezem, hasonlóan tiltják ők is.

  “p” hozzászólásának elvével egyetértek, azaz nem szívesen adnám ki a kártyám adatait ilyen átláthatatlan cégeknek. Hogy eddig nem volt gond, annak örülök, csak félek, hogy hirtelen ilyen PPO-s módon egyszer csak lehúznak mindenkit pár ezer forinttal, mert valamit átírnak a felh. feltételekben.

 • delspam
  Egy kis technikai kérdésem lenne. Már jó ideje használom a sipdiscount-ot, nekem az ingyenes vonalas hívás miatt ez a legjobb. Viszont új számítógépem van, minden megy de nem jelzi ki a számot a hívott oldalon, de csak ha a pc-ről hívom ha a mobilról akkor igen, ugyanaz a net, ugyanaz a router, csak a mobil esetén wifi pc esetén utp. Esetleg van valami ötlet mi lehet a baj. Win7 az op rendszer. Ja és esetenként egy furcsa +111111 számot kelez ki a hívott oldalon:S Ugyanerről a pcről, ha belépek a sipdiscount oldalára és onnan indítom a hívást akkor jó, nem értem:S:)
 • tip
  : aki téged megspoofol, az NEM a te szolgáltatódnál ügyfél és NEM a te országodban van. Hanem egy olyan szolgáltatónál, amelyik (a Dellmont-tal ellentétben) nem ellenőrzi visszahívással a kívánt caller ID-t, olyan országban, amelyik ezt nem kényszeríti ki. Fent a link az angol wikipédiára.
 • Oscee
  Nekem mondjuk a mobilnet fontosabb, mint a hivas (az egyik legolcsobb havidijat nem beszelem le T-nel…), meg az is, hogy kulfoldon is tudjak venni adatroaming dijat. Szoval rajtam ez nem segit.

  USA-ban az tetszett, hogy 70-80 dolcsiert vesz az ember korlatlan csomagot – oke, nem valami olcso, de az tenyleg vegtelen minden, fix koltsegert.

 • pukkandur
  Kedves Kiszamolo!

  Lenne egy kerdesem: Miert fizetek 20% AFA-t, ha a szolgaltato luxemburgi es ott 15% a legmagasabb AFA kulcs?

 • Jenő

  Köszi. Nem olvastam el minden betűt a Wikipédia cikkben, de a lényeg itt, és egyben példa, hogy pl. valaki az USA-ban (egyszerűen) spoofolja a magyar számodat. OK, ekkor tanúként kihallgatnak, eddig tiszta sor. Már ha nemzetközi fontosságú az ügy.

  Vissza az első hozzászólásodra: akkor már csak azt nem értem, hogy függ mindez össze azzal, hogy te emellett egy Dellmont vagy másik VOIP szolgáltatóhoz is beregisztráltad azt a számot és azon telefonálsz?

 • tip
  : a központ berendezései, az épületek, a kábelek is ingyen vannak, és az árkokat, amibe ez utóbbiakat fektetik, ingyen ássák ki a munkások?

  Ha nem, akkor viszont fizetnie kell érte valakinek. Most már csak az a kérdés, hogy használatarányosan fizet az, aki használja, vagy mindenki fizet érte, adó módjára.

 • xnagyg
  A hálózaton belüli hívásokért nem fizet senkinek “kapcsolási díjat” a szolgáltató, amikor téged hívnak hálózaton kívülről, akkor pedig ő kap díjat. Ezért hiába 9 Forint ez a díj, a szolgáltatók közötti nettó elszámolásban jóval olcsóbban kijön a díj (ha ugyanannyi jön be, mint ki, akkor 0 Ft vagy akár plusz is lehet a szolgáltatónak!)

  (Régebben volt olyan vodafone-os csomag, ahol plusz egyenleget kaptál a fogadott hívásaidért, ami külső szolgáltatótól jött – pont emiatt)

 • Az adatforgalom codec fuggo, a legtobb VoIP szolgaltato a G.711-et hasznalja. Nagysagrendileg 1 Mbyte/perc (64 kbit/sec/irany), ha a tobbi halozati sallang is hozzajon akkor 100 MByte-nal nem tobb a forgalmazott adatmennyiseg 1 oras beszelgetes eseten (fel es letoltes osszesen). Ha mas, jobb tomoritest is engedelyez a szolgaltatod, akkor ennel kevesebb is lehet. A browsercalls G.711-et hasznal.
 • Benőke
  A fő baj ezzel a VOIP -al, hogy mobilneten tiltogatják, wifi meg nem mindig van. Sok ingyenesnél meg annyira gagyi cucc szolgáltatja a netet, hogy folyton megfekszik. Ettől függetlenül az országban elérhető karteles szolgáltatók, iszonyat drágák a lakosságnak. Miközben flottában 70-80% -al olcsóbban adják ugyan azt… Már ha valaki be tud lépni egy flottába, mert a többség ugye sajnos nem, vagy olyan feltételek vannak, hogy inkább nem :). Kicsit macerás a VOIP, de ameddig működik szerintem jól használható…
 • Robi
  Én 2005.06.17-én regisztráltam a Voipbuster szolgáltatására. Azóta ennek a különböző klónjaival kizárólag ingyen hívom a magyar vezetékes számokat és olcsón (manapság fillérekért) a mobilokat. Nem hinném, hogy le akarnának lépni a pénzünkkel, nem hiszem, hogy lopják a vonalakat és nem hiszem, hogy ez valami hatalmas csalás lenne. Egyszerűen olyan árakon dolgoznak, hogy nekik és nekünk is megérje. Én az elmúlt sok-sok év nyaralásaikor mindig netről telefonáltam ingyen haza és él bennem a gyanú, hogy hamarosan a normál mobilomról is így fogok tenni, mert a mobilszolgáltatók lépni fognak, különben végük.
  Egy szó mint száz, jó cikk, aki eddig nem ismerte, hajrá, regisztráljatok.

  Ui.: létezik olyan szolgáltató, ahol olyan hívószámot adok meg, amilyet csak akarok, nem ellenőrzik. Kizárólag a próba kedvéért voltam már 112 és 911 is 🙂 De ilyesmivel nem játszunk, nem is árulom el, melyik az.

 • pacalova
  “Egyébként be tudnék lépni olyan flottába, ahol az előfizetési díj (2700 ft) tartalmaz 1100 perc beszélgetést plusz felette 5 forint a percdíj. Ebben még internet is van.”

  Ehhez a flottához egy nevet, elérhetőséget kérhetnék privátba. Remélem semmilyen extrém feltételt nem támasztanak a belépéshez. Előre is köszönöm.

 • Promo921
  Spoofolás és egyéb paranoia ellen veszel egy Voda-Pannon-T feltöltökártyás számot a neten 500ft-ért onnantól kezdve az élhet vissza a számoddal aki akar, mivel a szám eleve nem a tiéd.
 • tip
  hanem kié? Sehol nem tudsz anonim módon SIM-kártyát venni. Egyébként sem az volt a kérdés, hogyan lehetne még egy számunk (a többit meg dobjuk el?), hanem az, hogy szabad-e hamis személyes adatokkal szerződést kötni, és hogy milyen esetben fordulhat elő, hogy a hatóság megkeres egy jóhiszemű előfizetőt.
 • tip
  : úgy függ össze, hogy ezek a VoIP szolgáltatók maguk is adhatnak neked telefonszámot (inbound number), amin elérhető leszel, de ami szintén spoofolható, valamint az itteni hozzászólásokból esetleg valaki arra a következtetésre juthatott, hogy praktikus okokból külföldi címet és egyéb valótlan adatot célszerű lenne megadni a regisztrációkor. Hát nem, erről mindenkit lebeszélek.
 • Attila
  2005 óta folyamatosan használok különböző Dellmont által működtetett voip szolgaltatasokat. Idaig még semmi problémám nem volt. Annyira jól működött, hogy meg az ugyfelszolgalatot sem kellett keresnem egyszer sem.
  Hihetetlen mennyi paranoiás van kozottetek 🙂

  Köszi a cikket,
  egy önző ügyfél akit csak a percdíj érdekel

 • tip
  “Már ha nemzetközi fontosságú az ügy.” dehogy, simán belföldi ügy. Amerikából meg Törökországból aki magyar számot spoofol, az magyar áldozatra vadászik, aki a magyar rendőrségen fog feljelentést tenni. Sem neki, sem a rendőrségnek nem lesz fogalma ugyanis arról, hogy igazából csak visszaéltek a számoddal.
 • Kiszamolo
  Csak azt nem értem, ennek mi a köze a regisztrációhoz. Ha valaki el akarja lopni a számod, egy apróhirdetési oldalról is megteheti.

  Te meg pofon egyszerűen bizonyítod, hogy nem hívtad a szóban forgó telefont, mivel nincs a kimenő hívásaid között.