Hívj mobilt 1,2 forintért percenként

2014-06-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már többször volt szó itt a blogon a VOIP telefonálásról, amivel gyakorlatilag a nulla közelébe szoríthatod a telefonszámládat. Azonban azóta is annyian kérdezitek meg a technikai tudnivalókat, hogy gondoltam, leírom pontról-pontra a lehető legegyszerűbben és átfogóbban, hogyan tudsz te is átállni az internetes telefonálásra. Igyekszem megválaszolni a felmerülő kérdéseidet is. Így mindnyájan jobban járunk. 🙂

Miről is van szó?

Nem csak vezetékes vagy mobiltelefonon tudsz valakit felhívni, hanem interneten keresztül is, internetes hangátvitellel, ezt hívják VOIP-nak, azaz Voice Over Internet Protocol-nak.

Ide tartoznak az ingyenes netes alkalmazások, mint Skype, Viber és társaik. Ezekkel az a hatalmas gond, hogy csak akkor tudsz valakit elérni ezen a módon, ha tudod például a skype elérhetőségét és ő éppen a neten lóg és a megfelelő alkalmazás is éppen fut nála. (Ami egyébként legyilkolja a mobilok akkumulátorát, ha mindig futnak a háttérben ezek az alkalmazások.)

Azonban arra is van mód, hogy közvetlenül mobilszámot vagy vezetékes számot hívjunk ezzel a technikával, a valódi telefonszolgáltatónk által nyújtott percdíjak töredékéért.

Ekkor mi interneten keresztül indítjuk a hívást, a hívott fél nem is tudja, hogy nem a hagyományos módon hívták fel. Sőt, megadhatjuk, hogy hívóként a valódi telefonszámunkat írja ki a hívottnál a rendszer. Így már végképp nem tudja, hogy VOIP-on hívtuk.

Mi kell hozzá?

Valószínűleg semmi olyan, amivel nem rendelkezel. Regisztrálnod kell magad egy oldalon, le kell töltened egy alkalmazást a számítógépedre, vagy a mobilodra és egy bankkártyával vagy paypallal fel kell töltened az egyenlegedet 10 dollárral vagy 10 euróval. Ennyi az egész. Innentől kezdve ha internet közelében vagy, már beszélhetsz is, perc alapon vonják az egyenlegedből a beszélgetések díját. Ha egy hétig tart az egyenleg, akkor addig, ha egy évig, akkor addig.

Mennyibe kerül egy perc beszélgetés?

Én (és a legtöbben) a Dellmont cég viszonteladóin keresztül telefonálunk. Mindegyik más tarifát számol fel. Én most a Browsercalls-t használom, jelenleg a magyar vezetékes számokat 0,1 dollárcentért, azaz 22 fillérért hívom percenként(nem elírás!), a magyar mobilszámokat pedig 0,5 dollárcentért, azaz durván 1,2 forintért hívom, percalapú számlázással, havi díj nélkül.

(Update: 2015 márciusában a legolcsóbb a Voipblazer, 3,2 Ft/perc mobil irányba.)

Hárman használjuk a családból ezt az egy feltöltést, csak erről beszélünk, két és fél hónap alatt sikerült lebeszélnünk 4,5 dollárt összesen a 10-ből. (Régebben a mobil is 22 fillér volt, egy félórás mobilbeszélgetésért fizettem kevesebb, mint hét forintot. Persze, hogy alig fogy a pénz. Azóta sajnos felemelték a mobilhívást 70 fillérre percenként, sőt hétfő óta 1,2 forint.)

Jelenleg ez a legolcsóbb tudtommal, de 5 forint alatt percenként rengeteg egyéb szolgáltatót is találsz: Voipyo és VoipStunt 3 forint/perc jelenleg, Frynga  és Call to India 4,4 Ft/ perc, CallingCardBuster 3,7 forint/perc és így tovább. (Vigyázzunk, néhány helyen van kapcsolási díj is, ezt a táblázat felett írják, ha felszámolnak ilyet. Ezeknél a szolgáltatóknál nincs.)

Természetesen nem csak Magyarországot hívod ilyen olcsón, hanem az összes országot és bármely országból ennyiért tudsz hazatelefonálni Magyarországra.

Jót nevettem a nyaralásom alatt a mobilszolgáltatóm 700 Ft/perc hívásindítási és 300 Ft/perc hívásfogadási tarifáin, ennek ezredrészéért(!!!!!) hívtam fel és vissza mindenkit a hotel halljából az ingyenes wifin keresztül, akik azt sem tudták, hogy külföldről hívom őket.

(Mióta az Unió szorítja lefelé az európai roamingdíjakat, azóta valami elképesztő díjakat számolnak fel a mobilszolgáltatók az Unión kívül, legyen az Svájc, Törökország, Egyiptom vagy Ukrajna. Így akarják a kieső hasznot pótolni, Hát kenjék a hajukra a roamingdíjaikat, én internetről telefonálok külföldön is. Ma már ingyenes wifi szinte mindenütt van, ahová turistákat várnak.)

Mennyi ideig garantálják ezeket a percdíjakat?

Semeddig. Még nem volt olyan, hogy annyiba került volna a beszélgetés a feltöltés elején, mint amikorra sikerült lebeszélnem a teljes összeget. Most is két hónap alatt kétszer emeltek árat, 22 fillérről most már 70 fillérre. A legdurvább az volt, amikor 3 forintról 3,9 forintra emelkedett két hónap alatt a díj, ezt azért még kibírtam. Olyan se volt még, hogy ugyanannál az alszolgáltatónál egynél többször feltöltöttem volna a számlámat, mindig volt addigra olcsóbb, mire lebeszéltem a 10 eurómat. Annyira így van ez, hogy hétfő este írtam ezt a cikket, 0,7 forintos percdíjjal, másnap reggelre már 1,2 forint lett.

(Az alapképlet az, hogy a beetető árak után elkezdik emelni az árakat, lassan. Sokan nem fognak új alszolgáltatót nézni, de téged semmi nem akadályoz meg, hogy minden alkalommal új tarifát nézz.)

Vannak összehasonlító oldalak, mint például ez, de ritkán teljes a kép. Ezen a linken viszont talán az összes alszolgáltatót megtalálod. Válaszd a "Rates" azaz tarifák gombot, tedd át a devizanemet Hungarian Forintra és keresd meg Hungary-t, azaz Magyarországot. A "Landline" a vezetékes számok hívását jelenti, a "Mobile" logikusan a mobilt.

cikkbe

Az első oszlop a nettó díj, a második az áfával növelt díj. (Erről majd később.)

Milyen a hangminőség?

Jó. Ha a net minősége megfelelő, a hívott nem is tudja, hogy nem normál telefonról hívod. Mivel a hívás interneten kimegy külföldre, majd onnan jön vissza, van egy késlekedés a hangban, de ez nem feltűnő.

Durván minden huszadik hívásnál a hangminőség rossz, de ezt már akkor lehet hallani, amikor elkezd kicsengeni a telefon (zizis a csengés), ilyenkor gyorsan lerakom és újratárcsázok.

Ha százmilliós üzleteket kötsz, ne VOIP-on telefonálj, de mindennapi hívásokra tökéletesen megteszi szerintem. A minőség bár rosszabb, mint a normál telefon, de nem észrevehető általában.

Milyen a megfelelő minőségű net VOIP hívásokhoz?

Azt kell mondjam, ma már nem tudsz olyan vacak nettel rendelkezni, hogy ne legyen elég jó a minősége. A legolcsóbb vezetékes net és mobilnet is elég gyors.

Azonban a mobilszolgáltatót az olcsóbb netcsomagjaikban szándékosan akadályozzák a VOIP hívásokat, ez gondot jelenthet neked, erre vigyázz. Ez főleg a normál mobilszám mellé kért plusz net esetén fordul elő.

Én az 1 GB-os Telenor csak net kártyáját használom, de bejött a Blue Mobile feltöltőkártyás, rendes mobilkártya nete is. Arról, hogyan tudod a legolcsóbban megúszni a mobilnetet, itt írtam régebben: A legolcsóbb mobilnet. Ha mindig új feltöltőkártyás előfizetést veszel, 500 Ft egy hónapra 133 MB, vagy vehetsz 5 Ft/MB-os csomagot is és annyit használsz egy hónapban, amennyit akarsz. Esetleg DIGI-nél 1500 forintos 1 GB-os mobilcsomag, ha nem csak telefonálásra kellene a mobilnet.

Esetleg ha sokat utazol vidéken, ott gond lehet a lefedettséggel, mert bár van internet, de a létező leglassabb. Nagyobb településeken ilyen gondod már valószínűleg nem lesz.

Akkor most regisztráljunk be a szolgáltatásba

Mivel most a legolcsóbb tudtommal a Browsercalls, ott fogunk létrehozni egy előfizetést, de mindenhol máshol is pont így kell.

Keresd meg az oldal jobb felső sarkában a "register" gombot, vagy kattints ide és regisztrálj be a szolgáltatásba.

Válassz egy felhasználónevet és egy jelszót, add meg az e-mail címed, majd a képen látható ellenőrző szöveget írjuk be az alatta lévő sorba, vegyük ki a pipát, ha hírlevelet nem kérünk.

Nagyon fontos! Jól jegyezd meg a megadott adatokat, mert ezek fognak kelleni mindig. Írd fel egy papírra, el ne felejtsd!

cikkbe2

Most nyomjunk egy Register gombot.

A következő képernyőn a nevünket és a címünket adhatjuk meg.

Ennek a képernyőnek semmi jelentősége nincs, az itt megadott adatok sehová nem kellenek.

cikkbe3

Ha európai uniós címmel rendelkezel, akkor sajnos 20% ÁFÁ-t is fogsz fizetni a percdíjak után. (Ez a második oszlop a percdíjakban az első képen.) Ezért, ha rendelkezel Unión kívüli címmel (mondjuk Ausztráliában is élsz), jobban jársz, ha azt a címedet adod meg.

Ha kitöltötted, nyomj egy Next (Tovább) gombot.

Következik a fizetés. Válaszd ki a legkisebb összeget (10 dollár) és a kártyád típusát, vagy Paypalt, amivel fizetni akarsz.

cikkbe4

A Next gomb alatt látjuk, hogy 10 dollárt töltünk fel, 0,7 dollár a feltöltés díja, illetve ha uniós állampolgárok vagyunk, további 2 dollárt levonnak az áfa miatt.

Nyomjunk egy Next (Tovább) gombot.

A következő képernyőn megadhatjuk, hogy hívónak milyen számot írjon ki a telefon, amikor használjuk. Azonban ezt ellenőrzik, vezetékes számnál egy automata hív fel, mobil esetén SMS-ben kapunk egy kódot, azt kell megadni.

Válasszuk ki az országot (az lesz az alapértelmezett, amit megadtunk címnek, de ezt meg tudjuk változtatni a lenyíló menüben) és azt, hogy mobil, vagy vezetékes szám, majd adjuk meg a számunkat.

cikkbe5

Tipp: további számokat később is megadhatunk és minden egyes alkalmazásnál külön beállíthatjuk, melyik legyen az alapértelmezett. Így nálunk is mindenki a saját nevében telefonál, noha hárman használunk egy előfizetést.

Alapértelmezetten nem küldi el a számunkat, ezért amikor telepítjük a programot, ne felejtsük el beállítani, hogy elküldje hívásnál a számunkat.

A Tovább (Next) gombra kattintva megkérdezi, hogy SMS-t vagy felhívást kérünk angolul.

Írjuk be a kapott kódot és Next gomb kétszer

cikkbe6

Látunk egy összegzést a költségekről, hogy mennyivel akarják megterhelni a kártyánkat.

Menjünk tovább.

MOST NAGYON FIGYELJ! MIELŐTT BÁRMIT CSINÁLSZ, VEDD KI A PIPÁT INNEN: Enable Automatic Recharge

cikkbe7

 Ha nem veszed ki a pipát, újra és újra automatikusan levonják a 10 dollárt, ha az egyenleged elérte a 2 dollárt. Márpedig elég sanszos, hogy legközelebb már nem ez az alszolgáltató lesz a legolcsóbb. A Save this Card pipát is vedd ki.

Töltsd ki az oldalt a kártyád adataival (kártya előlapján található hosszú kártyaszám, a kártyán található név, a lejárata hónap/év, ahogy a kártyán van.)

Már csak a CVV kód kell, amit a kártya hátoldalán találsz, az aláírás mező mellett, általában egy háromjegyű szám. Ha nem találod, olvasd el ezt az írásomat, hol keresd.

(Ha van paypal számlád és fontos számodra a biztonság, nem akarod kiadni a kártyaadataidat, akkor használd inkább a paypalt fizetésre. Én is mindig azzal szoktam fizetni.)

Ha a pipákat biztos kivetted, nyomj egy "PAY" azaz fizetés gombot és már kész is vagy!

Nincs más dolgod, mint a számítógépedre, vagy az okostelefonodra (vagy mindkettőre, vagy az összesre, ami van), letöltsd a telefonáláshoz szükséges szoftvert.

Keresd meg az oldal tetején, a menüsorban a Download menüt és kattints rá.

 cikkbe8

Innen tudod letölteni a számítógépedre a programot. Mobilra ne innen töltsd le!

Telepítsük a programot, lépjünk be a megadott felhasználónevünkkel és jelszavunkkal (felírtuk, hogy mit adtunk meg, igaz?!) majd használjuk egészséggel. Egy jó minőségű, mikrofonos fejhallgatóra szükségünk lesz, ha számítógéppel használjuk a programot. A Contactba mentsük el a gyakran hívott számokat, a Dial-lal tárcsázzunk, vagy írjuk be a számot (+36 előtaggal) a "Type phone or..." mezőbe és nyomjunk a zöldre váló gombra, lerakni a pirossal tudjuk.

cikkbe9

Ennyi az egész, nem egy atomfizika.

Amire figyeljünk: a 06-40 és 06-80-as számokat, illetve a négyjegyű szolgáltatói telefonszámokat nem tudjuk hívni. Ilyenkor keressünk a szolgáltató oldalán egy "külföldről is hívható telefonszám"-ot és azt tárcsázzuk. A számokat lehetőleg ne 06-20-xxxxxxx formátumban, hanem a nemzetközi +3620xxxxxxxx formában tárcsázzuk, ahol a +36 Magyarország hívószáma.

Mobiltelefonunkra telepítsük az alkalmazást az appstore-ból.

Androidra innen, IOS-re innen, Windows telefonra innen, öreg Symbianos telefonokra innen, Balckberry-re pedig innen.

Miután feltelepítettük, a program behúzza a telefonon található telefonszámainkat, így könnyen tudjuk hívni az ismerőseinket. Vagy wifit használjunk, vagy a saját mobilnetünket, ha van. Nyílt wifinél (McDonald's-ban, üzletközpontokban, stb.) vigyázzunk, ellophatják a belépési kódunkat, persze nem csak ehhez a programhoz. Erről itt írtam bővebben.

Ne felejtsük el beállítani az első használat előtt, hogy a saját számunkat elküldje a hívott félnek.

Telefonálni ugyanúgy kell vele, mint a normál telefonnal. Tárcsázz, majd válaszd a VOIP Call funkciót hívás előtt (ha nem azon áll a program), majd hívásinditás.

Hamar beletanulsz a használatába.

Az SMS-ről: bár lehet SMS-t is küldeni a programmal, de egyrészt nem olcsó (miért írj SMS-t 18 forintért, ha 70 fillérért tudsz hívni is?), másrészt nem kezeli a magyar ékezetes betűket, harmadrészt van, hogy nem érkezik meg az üzenet, de te erről nem kapsz visszajelzést. Úgyhogy SMS-re csak végszükség esetén használd ezt a programot.

Mindenkinek sok sikert a használathoz, remélem komolyan lecsökken a telefonszámlátok mostantól. Ha vannak kérdéseid, tedd fel a hozzászólásokban. (A kiszamolo.hu-n tudsz kérdezni, a cikk egy nap késéssel fog ott megjelenni.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram