Új örökösödési törvény

A PTK március 15-i változásával alapjaiban változtak meg az örökösödési szabályok. Azóta akarok írni egy jól összefoglalt, közérthető írást arról, mi minden változott, hogyan és miért.

Nos, addig halogattam a cikk megírását, hogy az Index megelőzött ebben, megjelent ott egy jól érthető írás a változásokról és annak okairól. Úgyhogy akit érdekel, olvassa el ott: Változások az örökösödésben.

Share

11 hozzászólás

 • Lasszo
  Köszi a linket, érdekes!
 • henriksen
  Kedves Kiszámoló!

  Ez most itt Off, de így talán “megtalál” az üzenet:
  Nemrég szabadult fel néhány millióm banki lekötésből.
  Fél éves futamidejű “állampapírt” vennék. Melyiket javaslod (ha egyáltalán javaslod)?

  Előre is köszönöm szíves tanácsod!

 • Kiszamolo
  Nincs sok választásod fél évre. Vagy kincstárjegy, vagy valami másodpiaci, hasonló kamattal. (2,75%)
 • henriksen
  Köszönöm!

  Azért gondolkodom fél ( max. egy)évben, mert úgy érzem, ekkora időtávon belül megindulnak felfelé a kamatok, talán elérik a 7-8%-ot is. Arról nem szeretnék lemaradni.

 • kridli
  ha csak a kamatok emelkedése miatt akarnál fél évre venni, amúgy nem kell a pénz rövid távon, és egyébként is gondolkodsz állampapírban, akkor miért nem veszel bónusz állampapírt?

  Amúgy meg fél évre ha berakod kincstárjegybe, akkor ha végül elhozod onnan, mert máshol fektetnéd be, akkor kamatadót és tranzakciós adót levonva számold ki mennyit kamatozik a pénzed, szinte semmit.

 • jurta
  Érdekes. Vajon ha te írod meg a cikket, s itt a bejegyzésben olvasható, akkor több a hozzászólás?! 🙂 (Az efféle témák elég kommentvonzók szoktak lenni.) Én elolvastam az Index-cikket, de lehet, hogy sokan azt nem.
 • henriksen

  A kamatadó és tranzakciós adóban igazad van!
  Bónusz államkötvényre gondolsz? A 4 és 6 éves futamidejű kötvényre?
 • kridli
  igen arra. Ha emelkednek a kamatok, akkor a következő évre a bónusz államkötvény kamata is emelkedik. Ha nem kell pár évig a pénz, és kockázatmentes befektetést akarsz, akkor szerintem nem találsz jobbat. Sőt, rakhatod tbsz-re is.
 • henriksen
  Aha! Mert a kötvénynél infláció+ x% kamat jár?
  Akkor ezt elszúrtam! Négy évre kéne eltennem a pénzt, akkorra tervezek egy kisebb házfelújítást.
  Kérdés az, hogy mennyi az x értéke!
 • kridli
  a bónusz állampapírnál nem infláció+x van, hanem diszkont kincstárjegy éves hozama + x. Van infláció+x jellegű is, az a prémium államkötvény. Az x-ek (kamatprémiumnak hívják amúgy) fent vannak a kincstár honlapján. Ha 4 évre nem kell a pénz, és kockázatmentes befektetést keresel, akkor ezeknél jobbat nem nagyon találsz. Nyiss 3 éves tbsz-t a kincstárnál, akkor még a kamatadót is csökkented, eho-t pedig forint alapú állampapírra nem kell fizetned.
  De egyébként keress vissza itt az oldalon, volt ezekről több írás.
 • henriksen

  Köszönöm az infókat!
  Tudom, hogy volt már itt Kiszámolótól egy jó kis összefoglalás, de sehol sem találtam.