Bankos csalók a telefonban

Írtam nemrég a telefonos csalókról, akik bankosoknak adják ki magukat. Ha még nem olvastad el azt a cikket, érdemes lenne:

Egy bankos átverés története: ezekre vigyázz

Most Árpád küldött át egy hangfájlt, mert megszakította a hívást elsőre, hogy fel tudja venni. Bár nem sok derül ki a fájlból, mert túl rövid, de az egyértelmű, hogy nagyon amatőr volt a csaló. (Ami csak elsőre tűnik jó hírnek, inkább úgy gondolom, hogy már boldog-boldogtalan rárepült erre a csalási formára, hiszen milliókat lehet vele kaszálni és kicsi a lebukás esélye.)

Azért teszem közzé, hátha felismered a hangot és tudod jelenteni a rendőrségnek.

(Küldött egy másik fájlt is, mert visszahívta azt a számot, amit a csalók használnak. Kiderült, hogy egy szerencsétlen ismeretlené, akit már rengetegen hívogattak a csalók miatt. Mivel sok infó abban nincs és az adatvédelmi okok ugye, ezért azt nem osztom meg.)

Más: új átverés is terjed, ha hirdetsz valahol (Facebook, Jófogás, stb.), akkor jelentkeznek és mindenképp szeretnék az e-mail címed további kérdések miatt. (Pedig ott a Messenger vagy a hirdetőoldal saját üzenetküldője.)

Azért kell nekik, mert onnantól majd bombáznak a csaló levelekkel, hogy nem tudták levonni a Netflix előfizetésed díját, nem fizetted be a gázt, stb, kattints a linkre. (Természetesen egy kamu oldalra fog vinni a link, ahol el fogják lopni az adataidat.)

Ha tudják a neved és a személyes e-mail címed, tudják személyre szabni a levelet, úgy sokkal többen bedőlnek neki, mint a szokásos, Üdvözlet, azért keressük, mert. (Így, név és megszólítás nélkül. “Jobb” esetben kedves ügyfelünk a megszólítás. )

Ezért soha ne add ki az e-mail címed, ha érdeklődik, használja az oldalon elérhető üzenetküldést.

Share

91 hozzászólás

 • Justin Time
  Alapból is kedvenceim a „van több infó?” és „PM ment” típusú emberek.
  Nincs „több infó”, minden le van írva ott, és ha valami kérdésed van, írd meg hozzászólásban.

  Tipp: legyen pár email aliasod, ne a hivatalos email-címedet használd mindenütt.
  Innen tudni fogod, hogy valami kamu, hiszen nem is azzal a címeddel vagy hivatalos oldalakon regisztrálva.

  Egyébként globálisan is egyre pofátlanabbak ezek a csaló gyökerek. A gépi fordítók is egyre jobbak, így ezekkel is próbálkoznak. Csak szerencsére a tegezés-magázás és a családnév-keresztnév magyar rendje még nem megy nekik következetesen, erről biztosan felismerhetők.

 • Dexter
  Másik ilyen : ő majd küldi az xy futárt a pénzzel, csak küldd előre a futár költségét
 • Frazer26
  Pár napja kaptam egy sms-t, hogy tartozom a Netflixnek. Rendezhetem ezt, ha rákattintok az sms-ben megjelölt Netflix.hu… linkre. Bevallom ha nem lennék gyanakvó, simán kattintottam volna.
 • Nándi
  Nagyon pörögnek ezek a banki csalások.

  Feleségemet is megtalálták telefonon. Szerencsére a 2. Kérdésnél levágta h mi a szitu (talán annyi szupertitkos infót elárult, hogy a raiffeisennél vagyunk)

  Volt kollégám / haverom meg már nem is tudom hányadik ilyen hívást kapja. Párat el is küldött melegebb éghajlatra.

  Nálam eddig csak az előző saját bankom akadt fenn egyszer a “szűrőmön” 😀 Visszahívtam a központi számon és tényleg ők akartak valami hitelkeretet rámtukmálni.

 • Családfő
  Ez tényleg amatőr csaló volt, ezek színvonalánál is dübörög az infláció.

  Aki tavaly engem hívott, nagyon profin, pörgősen és határozottan tolta, neki sokan bedőlhettek.

  SMS-ben is egyre több phising link érkezik, mondjuk ezeket mindig kiszórja az internetbiztonsági szoftver. (Utóbbit csak ajánlani tudom, a fizetőset, mert kvázi fillérekért profin megvéd kb. mindentől is. Családi csomagba minden kütyü belefér, gyerekre is vigyáz stb. Nekem a Bitdefender vált be.)

 • Zirowe
  Kiborító, hogy jelenleg minden hazai bank rendelkezik honlappal, netes bank résszel és app-al, minden szarral megkeresnek téged ezeken a felületeken+többször is felhívják a figyelmedet az adathalász csalókra, de következetesen mindegyik azt csinálja, hogy ha ők akarnak tőled valamit és felhívnak, akkor megkövetelik, hogy puszira azonosítsam magam nekik a telefonba.

  Gránitos ember legutóbb próbálta “legitimalizálni” magát, hogy szívesen lejátssza a telefonba a gránit szignált(wtf?!)vagy kapcsolja a felettesét, aki igazolja, hogy ő a gránit dolgozója, meg hát ő honnan tudja, hogy én ki vagyok azonosítás nélkül, annak ellenére,hogy a regisztrált telefonomon hív..

  Miért elképzelhetetlen/kivitelezhetetlen 2023-ban az, hogy a bank küld egy üzenetet app/neten,hogy másnap vagy x órán belül engem fel fog hívni az egyik munkatárs,itt egy kód, ennek a felét fogja felolvasni,én meg a másik felét?

 • Manager
  Jófogáson az email címet kérik a “szállítás megszervezéséhez” hihető magyar nevekkel. Először azt hittem, véletlenül aktiválva lett a háztól-házig, de miután 5 percen belül jött három ilyen kérés, már tudtam, hogy kamu.
 • graphite
  Engem is hívtak a múltkor, hogy pénz tűnt el a számláról. Mondtam neki, én volt devizahiteles vagyok, bátran lophatnak a számlámról, annyit úgysem fognak, mint a bank. Erre néma maradt, majd bontotta a vonalat. Más: a lengyel devizahiteles döntésről igen nagy a csend, érdekes lenne egy cikk, az ottani bankrendszer állítólag beleremegett az EU curia döntésébe, Commerzbank 500 millió EUR-t kell visszafizessen, m-bank 1,2 milliárdot.
 • pkrt
  Time a tegezés – magázás, család és keresztnév sok honfitársunknak is nehezen megy. A ragozásról nem is beszélve. Az ügyfélszolgálatoknál azért figyelnek arra, hogy ne analfabétákat alkalmazzanak és lehetőleg ne legyen akcentusa az illetőnek (ebben a “bankos” hívásban eleve gyanúsan kis tájszólással és zárt szájjal beszél emberünk). Szerencsére ez teszi a csalások jelentős részété felismerhetővé. Amikor valaki erős tájszólással, a háttérben gyerekzsivajjal vagy kukorékolással hív fel; az jó eséllyel egyik cég ügyfélszolgálatához sem tartozik. Az e-mailek esetén szintén gyakran ordít a pongyola megfogalmazás.
  Addig jó, amíg a csalók nem kezdik testre szabni a módszerüket; amíg nem kérnek tanácsot olyantól aki valóban dolgozik/dolgozott ügyfélszolgálatoknál, bankoknál és kettőtöl több agysejttel tud megszólalni.
 • Hajós
  Én is majdnem bedőltem egy SMS-nek a napokban. Valóban csomagot vártunk külföldről és emiatt nem lett elsőre gyanús az üzenet miszerint a DHL nem tudja kézbesíteni a csomagot de a következő linken kérhetem az újbóli kézbesítést. A linket emiatt meg is nyitottam de ekkor derült ki, hogy az ismételt kézbesítéshez már fizetnem kéne. Na persze ez már egyből gyanús lett. A trükk az volt, hogy másolták a DHL oldalát (mondjuk szerintem nagyon bénán, de elképzelhető, hogy ennek azért más bedőlhet), illetve csak pár forintot kértek az újbóli kézbesítéshez, gondolom azért, hogy a gyanútlan áldozat kérje azt, természetesen bankártyás fizetéssel…
 • Zsófi
  Az a gond, hogy a MI annyira gyorsan fejlődik, hogy nemsokára magyar nyelven is nyelvhelyesen, tökéletes ragozással, stb. fognak tudni levelet írni a csalók:-(
 • én sajnos bedőltem
  Ha már csalás, ez is aktuális:
  portal.nebih.gov.hu/-/ne-rendeljenek-fat-a-tuzifanagykerhu-oldalon
 • Tünde
  Engem is hívtak, OTP-snek adta ki magát a csaj. Visszahívtam a számot és egy teljesen másik ember vette fel, aki tett is feljelentést azóta azzal kapcsolatban, hogy felhasználják a számát. Mert sajnos lehet használni egy számot anélkül , hogy náluk lenne a SIM, ezt már csak az is bizonyítja, hogy lekértem a híváslistát és a csalók által kezdeményezett hívás nem volt rajta, csak az, amikor én visszahívtam a kijelzett számot.
 • Leopold
  Sziasztok!
  Ez is egy tanulságos eset.
  youtube.com/watch?v=gjsYFLxuipk&t=13s
 • NemFideszBirka
  – 2023-01-11 at 10:10

  El kell keserítselek, a bank semmit sem lopott tőled. Nem vagyok banki alkalmazott, semmi közöm hozzájuk, nem tisztem védeni őket, de a saját hibás döntéseid miatt szerintem nem őket kellene hibáztatnod, mert abból sosem fogsz tanulni. Én komolyan nem értem, hogy magukat értelmes, felnőtt embernek tartók csak és kizárólag forint bevétellel hogyan találták ki azt, hogy ők egy másik ország devizájában adósodnak el. Még ha a magyar gazdaságban minden tökéletesen ment is volna, a svájci jegybankra nincs ráhatásunk, ez hatalmas kockázat már önmagában. Az is alapvetés, hogy válságokban a forint gyengül, a svájci frank pedig menekülődevizaként erősödik. És ugye alapvetés, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e válság, hanem az, hogy mikor. Ennek átlátásához nem kell közgazdásznak lenni.

  -folyt köv-

 • NemFideszBirka
  – 2023-01-11 at 10:10

  De itt van ez a cikk is: zsiday.hu/blog/sv%C3%A1jci-frank-boom-fejbe A svájci jegybank folyamatosan direkt beavatkozással tartotta gyengén a svájci frankot (az más kérdés, hogy az ország fundamentumai alapján túlértékelt volt a deviza, egyéb tényezők miatt hatalmas volt a frank iránti kereslet), aztán amikor elengedte az árfolyamot, akkor erősödött egy hatalmasat.

  Most persze lehet azon siránkozni megint, hogy te forintot kaptál, nem svájci frankot, de a szerződésben te magad vállaltad, hogy a svájci frank árfolyammozgásához kötöd a törlesztőt. Meg hát gondolom, hogy frankgyengülés esetén nem rohantál volna a bankhoz, hogy te továbbra is a magasabb törlesztőt szeretnéd fizetni, mert hogy te forintban kaptad meg a pénzt. Egyszerűen fel kellene nőni és nem másokat hibáztatni a saját hibás döntéseid miatt.

 • pitom
  Nekem tavaly volt dolgom csalóval. Levontak a hitelkártyámról 2200 EUR-t. Törökoszágból. Még a lírára váltási költséget is terhelték természetesen.

  Nem tudták az adataimat, nem adtam ki a kódokat, nem fizettem vele nem hitelesített helyen. Be van állítva, hogy a terheléseket jóvá kell hagynom a banki appban.

  Letiltottam a kártyát, tettem egy feljelentést és a jegyzőkönyvvel bementem a bankba. 2 dolog döbbentett meg:

  1. Hamar jóváírták a pénzt, még a fordulónap előtt, így nem is nyultak valójában az én pénzemhez.

  2. A rendőr és a banki ügyintéző is – pedig mindkettő középvezető volt – hihetetlenül inkompetens volt a kérdésben.

  A rendőr csak annyit kérdezett, hogy fizettem-e neten a kártyával. Igennel válaszoltam, szerinte akkor alap, hogy megloptak.

  A banki ügyintézőnek eszébe sem jutott letiltani a kártyát, sőt azt javasolta, hogy fizessek ezentúl a bankkártyával online.

  Agyrém.

 • Belavoltam
  Eldobhato email cimet erdemes megadni, es surgetni, hogy gyorsan kuldje, amit akar.
 • Bizalmatlan
  Nem kifejezetten bankos csalás, de hasonló a téma.
  Cetelem számlával kapcsolatban kérdezném a véleményeteket. Mikor számlát nyitottam semmilyen papírt nem kaptam a számlanyitás tényéről, csak az van, amit én nyomtattam és kitöltöttem. Postán sem küldtek semmi olyat, ami azt bizonyítaná, hogy én nyitottam számlát egy pénzintézetnél. Mi véd engem abban az estben és hogyan bizonyítom pl. a számla létezést, ha a számlám egyszer csak nyomtalanul eltűnik. Elég a bizalom, hogy egy pénzügyi szolgáltató nem tehet ilyet? Akkor más bankoknál miért kell 50 papírt kitölteni és 2 tanúval aláíratni, amiből aztán a bank is én az ügyfél is kap egy eredeti példányt?
 • Belavoltam
  Ez a banki azonositas nalam is elegge neuralgikus pont. Nem vagyok hajlando telefonon semmilyen PII adatot megadni. Egyszer oda-vissza pingpongoztam egy allitolag banki ugyintezovel. O azonositani akart engem, en meg eloszor tudni akartam, mirol van szo, mi a “Subject:”. Vegul o nem birta tovabb, es kibokte, hogy egy promociorol van szo. Hogy ehhez minek eroltette az azonositast, nem tudom. Azota ha valaki a bankbol keres, akkor azt mondom neki, kuldje el netbankon keresztul, kesobb megnezem. Ez 10/10-es arannyal szereli le a legkitartobb bankos gyokereket is, mert akkor nem tud gyozkodni.
 • Karl
  OFF: Kijött a 2022-es hiány adat.
  portfolio.hu/gazdasag/20230111/2022-ben-elszallt-a-koltsegvetes-hianya-589752
  4753 milliárd.
  4 év alatt több, mint 16000 milliárd Ft államadósság növelés az államadósság csökkentés bajnokaitól.
  Az utolsó kapcsolja le a villanyt.
 • graphite
  at EU curia a lengyel devizahitelesek ügyében döntést hozott: mivel a zlotyi-chf váltás nem szerepelt a szerződésben, ezért semmis a szerződés, jogi következménye, hogy nem jött létre, azaz az adós visszaadja, amit a banktól kapott, a bank visszaadja, amit az adóstól kapott. Második ítélet, hogy nincs elévülési idő. Erről lenne érdekes beszélni, hiszen ez egy EU-s ítélet, elvileg Mo-ra is érvényes. Hogyan érintené a magyarországi bankrendszert?

  Ki, mennyire volt felelős, nem vitatkoznék, egyáltalán miért létezhetett ilyen termék? A saját felelősségem nulla, én már így fogom leélni a kis életem, bank és hitelmentesen – ami elvileg jó a gazdaság stabilitásának, ha jól gondolom. Viszont érdekelne az előzőekben feltett kérdésre a válasz. Gondolom a lengyel bankrendszer sem fog csődbe menni.

 • Belavoltam
  Egy szerzodest legalabb 2 fel kot, annyi ir ala, es minden fel kap 1 peldanyt belole. Az felettebb furcsa, hogy neked nem adtak. Menj el hozzajuk, es verd az asztalt, amig meg nem kapod.
 • NAR
  Amikor hívni fog, akkor tuti nem lesz kéznél a kód másik fele…
 • Grand
  Karl,
  ez biztosan tévedés, mert 1 héttel ezelőtt a Super TV2-n M. Anikó a rövid Tényekben óránként háromszor elmondta, hogy a magyar államadósság 2010 óta folyamatosan csökken.
  Én inkább a Tényeknek hiszek, mivel azok tények.
 • Dénes

  Hagyd, “kolléga” már régi ismerős ezen a blogon.
  Soha a büdös életben nem fogod tudni megmagyarázni neki, hogy felelősséget kellene vállalnia a saját döntéseiért. Képtelen belátni, vagy mert nincs annyi esze, vagy mert ő a nagyságosúr, aki soha semmiben nem hibázik. Minden létező problémájáért csakis más lehet a hibás.
 • graphite
  azért, mert 2 tanúval nyitottál számlát, nem jelent semmit, ha a pénzintézet kiad egy nyilatkozatot, hogy te még aznap megszűntetted a számlád. Azt hogyan bizonyítod? Mondok jobbat: eltűnik a fizetésed, a bank azt állítja, kivetted kp-ben Krasznahorkán egy ATM-ből, amiben nem volt kamera. Hogyan bizonyítod, hogy nem? A bank azt állítja, tartozol 10 millió forinttal, hogyan bizonyítod be, hogy nem? A bíróság mindig a bank könyveit veszi alapul, nem a te kis excel tábláidat. Hogyan bizonyítod, hogy nem tartozol? Leírhatod majd ide a fórumra, Kiszámoló lesz az első, aki elmondha, hogy te vagy a hibás :)))
 • Zoli
  Zseniálisak ezek a “csomagja függőben van” üzenetek, engem is megtaláltak. Decemberben tolták nagyon, tökéletes időzítéssel, de elsőre megakadt a szemem a linken, ami a delivery szót deilvery-ként tartalmazta. Innentől a VeroSMS minden “csomagja függőben / fuggoben van” kulcsszót pakol a spam sms-ekbe megnyitás nélkül.
 • Családfő

  Lehet olyat kérni, hogy ne siklasd itt ki off-fal a kommenteket? Valószínűleg újabb vagy itt, de Graphite korábbi években minden lehetséges cikk alá írt a chf hitelről. Újabban nem, de nem is érdemes ujrakezdeni egy tök másról szóló cikk alatt.
 • M. Tamás
  Ha valaki kéri az e-mail címedet, meg lehet adni elbodható e-mail címet is.

  Én a Temp Mail-t használom, de biztons vannak más hasonlóan működő oldalak is.
  temp-mail.org/en/

 • @NemFideszBirka
  – 2023-01-11 at 13:32

  Látod, erről beszélek. Megint félinformációk és nem megfelelően értelmezett döntések alapján próbálod bizonyítani az igazadat. Itt egy cikk a lengyel ítéletről: 24.hu/fn/gazdasag/2022/09/09/devizahiteles-ugyben-hozott-iteletet-europai-unio-birosaga/

  Mit mond? Felvett mondjuk valaki 10.000 svájci frankért hitelt, amit a bank a vételi árfolyamon átváltva, zlotyiban folyósított neki, de a törlesztőket az eladási árfolyamon számolta. Ez tisztességtelen, ami miatt a feltétel semmis, így a szerződés is semmis. Innentől 2 irányba mehet a dolog: ha semmis a szerződés és az adós is fel akarja bontani, akkor a bank visszaadja az eddig befizetett kamatokat, mindezt frankban számolja ki és utalja át. Az adós pedig köteles a fennmaradó frank tőkét a mai árfolyamon visszafizetni egy összegben. Ez megnyugtatlak, senkinek sem fog menni.

 • ggg
  @Tünde mi volt a számuk helyett? Semmi? Voippel lehet számot imitálni, de ahhoz is kell egyszer smst kérni az igazi számra, nem úgy működik hogy csak kitalál valaki egy random tel. számot és onnantól azzal hívogat
 • NemFideszBirka
  – 2023-01-11 at 13:32

  A másik lehetőség, hogy az adós nem bontja fel a szerződést, akkor a vételi és eladási ár különbözetén keresett összeget a bank visszautalja az adósnak, az adós pedig törleszti tovább a hitelt.

  Hogy ez mennyire érinti a magyar bankrendszert? Ha a magyar szerződésekben a fenti feltétel nem szerepelt tisztességtelenül, akkor sehogyan. Ha szerepelt, akkor valamennyi pénzt vissza kell fizetniük. Ezt a pontos szerződés ismeretében lehetne megmondani.

  És hogy a lengyelt mennyire viselte meg? A Commerzbank fizet 500 millió eurót büntetésként, miközben a 2022 q1-q3 konszolidált profitja kb 870 millió euró. Szerintem nem fognak a kardjukba dőlni.

 • NemFideszBirka
  – 2023-01-11 at 13:32

  És hogy miért volt ilyen hitel a piacon? A cigi is évekkel megrövidíti az életed, mégis legálisan megveheted. Mindenki maga dönti el, hogy megveszi-e vagy sem. Ez volt a helyzet a frankos hitellel is. Az MNB pl figyelmeztetett jó előre, ez a figyelmeztetés elérhető is volt, csak hát ugye miért tájékozódni, amikor 20 évre szóló pénzügyi döntést hozol? mnb.hu/letoltes/stab-jel-0406-hu.pdf 11. oldal idézet: “A törlesztôösszeg emelkedésének valószínûsége nem alacsony.”

  A saját tájékozatlanságodtól sajnos senki sem tud megmenteni. Ha csak arra vetted volna a fáradtságot, hogy megkeress egy Miklóshoz hasonló pénzügyi tanácsadót, akkor ez a kockázat ott rögtön kibukott volna. De hát minek az ugye, amikor te is értesz hozzá? Ha meg megszívod, akkor utána mutogatsz mindenkire, mert te aztán semmiért sem voltál felelős.

 • Mammut
  Engem aztán hívhat a Cib, felveszem, még ha ismeretlen is. Megmondom, hogy majd bemegyek egy fiókba vagy felhívom őket, ha akarnék valamit. Ezután gyorsan leteszem.
 • Nyugaton Hanyatló
  Nekem egy korábbi Fb breach során kiszivárgott a telefonszámom, azóta előszeretettel hívnak banki csalók, illetve kapok csalós SMS-eket.

  A szomorú az egészben, hogy látszólag semmit nem lehet tenni az ügyben. Az első hívás után jeleztem az esetet az adott banknak, illetve a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek (én kis naív).

  A bank válasza: “Ha már megadták az adatokat, haladéktalanul tegyenek feljelentést.”

  Az NKI válasza: “A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete az elektronikus információs rendszerek biztonsági eseményeinek kezelésével és koordinációjával kapcsolatos feladatokat a 2013. évi L. törvény, valamint a 2001. évi CVIII. törvény alapján látja el.

  Köszönjük a tájékoztatást. Tájékoztatjuk, hogy Intézetünk nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, amennyiben feljelentést kíván tenni, azt a területileg illetékes rendőrkapitányságon teheti meg.”

 • jurta
  “[…] Árpád küldött át egy hangfájlt, mert megszakította a hívást elsőre, hogy fel tudja venni.”

  Mit csinált? Ezt nem értem.

 • umate
  ilyenkor nem is az ellopott pénz lényeg, hanem a kártyaadatok. Mondjuk pont az ilyen pár forintos fizetnivalóval buktatják le magukat. Sokkal többen ugranának be, ha tényleg valami értelmes összeget kéne fizetni, nem 67 Ft-ot.
 • umate
  pedig valahogy mégis kikerült. Mi is jártunk így, szintén hitelkártya, az összeg összességében kisebb, a terhelések Izraelből jöttek, nyilván EU-n kívülről, hogy ne is kelljen jóváhagyni. Befutott vagy 10 terhelés kb 5 percen belül, 10 perc múlva tiltva volt a kártya, újabb 10 perc múlva a panaszt is beadtam. Pár nap múlva jóvá is írták az egészet. Rendőrségre nem metem, semmi értelme nem lett volna.
 • börtönőr
  Az ilyen hívások 90+%-át a börtönben ülő elítéltek bonyolítják, illegális telefonnal.
  Egy “börtönőr”
 • Ivan Olsen
  Ha jól sejtem arról lehet szó, hogy rögzíteni akarta a telefonhívást, amihez el kellett indítani a megfelelő appot (nyilván nem megy folyamatosan). Úgyhogy kérte, hogy pár perc múlva hívják vissza. Akkor meg már ment az app és rögzített.
 • Belavoltam
  “A bank azt állítja, tartozol 10 millió forinttal, hogyan bizonyítod be, hogy nem?”

  🙂 OK, vegyuk sorban. Ha a bank szerint felvettem 10 milliot automatabol, akkor annak nyoma van. Egy bank nem a szomszed tyukper resztvevoje, ahol mindket fel bemondasra bloffol. Egy bank irgalmatlanul naplozva es auditalva van, egy fingas nem tortenhet ugy, hogy annak ne legyen nyoma, nem hogy annak, hogy eltunt a fizetesem a szamlamrol.

  A tartozasrol pedig van a banknal egy olyan szerzodes, amit alairtam. Ha a banknak nincs ilyen a birtokaban, mert pl. tenyszeruen nem vettem fel hitelt toluk, akkor nem tartozom.

 • Asd
  Paypalon kerrsztul vontak le tobb kis (9eur) osszeget gyorsan egymas utan. Majd toroltek is a fiokot, igy nem tudtam jelenteni a tranzakciot. Nekem ket tanulsag volt: Ilyen esetben a paypalt nagyon nehez utolerni. Facebook messengeren sikerult masnap egy indiai ugyintezot elerni aki kerte, hogy adjam meg mely tranzakciok voltak. De nincs erre dedikalt emailcimuk main reagalnanak. A masik a bank (Raiffeisen) benazasa. Egybol hivtam oket, letiltottak a kartyat majd az ugyintezo mondta hogy probaljam a paypalon keresztzl visszaszedni a penzt de majd ok is hivnak. Masnap nem hivtak, felhivtam azt mondtak legyek turelmes 2 napjuk van. Harmadnap hivtam oket az uj kartya kapcsan, eddigre a paypalon mar atfutott. De ha a bankon mulott volna siman vegbemegy a tranzakcio, csalaskezelo osztaly azota se hivott.
 • -nb-
  Miután réges-régen egyszer átvertek (pár forint tanulópénzzel megúsztam, de NEM RAJTAM múlott), az alábbi kötelező beszélgetés elemeket alkalmazom automatikusan, papagáj üzemmódban:
  – megmondaná a nevét?
  – kérem betűzze
  – melyik cégtől hív?
  – a cég címe?
  – a cég adószáma
  – a cég központi száma
  – milyen számról hív
  – miért nem a cég számáról?
  – várjon egy picit, ezeket felírom, aztán DA CAPO AL FINE
  2-3 elég a bontáshoz többnyire. Sajnos valódi hívásnál gondot tud okozni.
 • Elmint
  Ha kártyával kapcsolatos dolog van, visszaélés gyanú, talán elveszett stb.
  Első lépésben elég a vásarlási limitet levinni 1Ft- ra, amíg tisztázódik a helyzet.
  A kártya letiltás-újra aktiválás macerásabb.
 • graphite
  csak azért írtam róla, mert mostanában történt az EU curia döntése. Mint írtam, érdekes lenne egy cikk, hogy miért kell 20 milliárd USD-t fizessenek a lengyel bankok 100 ezer adósnak

  reuters.com/article/poland-banks-idUSL8N31C39M

  Node, ha senkit nem érdekel, ám legyen.

  Gazdasági blog ez, vagy mifene, beszélgessünk a kifli áráról 🙂

 • graphite
  “ Ha a bank szerint felvettem 10 milliot automatabol, akkor annak nyoma van.” Olyan nyoma van, amit a bank akkor is létre tud hozni, ha nem vettél fel 10 milliót. A bíróság a bank könyveit fogadja el. Ennyi.
 • Imre
  Egyedül az Allianz talált ki olyan azonosítást, hogy az ügyintéző bemondja a születési évemet, én meg a hónapot és napot. Meg az anyám születési vezetéknevét én meg a keresztnevét.

  Így mindkét fél tudja, hogy valós a másik.

 • V.A.Laki
  En ki szoktam nyomni a banktol erkezo telefonokat (is), kiveve egy nagyobb utalast koveto kb. 30 percben, de azt a telefont is kinyomnam, ha nem az ellenorzes koreografiaja szerint kerdezne a tuloldalon az operator, ha elkezdene, hogy hatalmas veszely van, meg csalas tortenik, stb. Erre pl. lehet alkalmazni a Hollywood-elvet. (“Ne hivj minket, majd mi hivunk teged.”)

  Mondjuk emogott termeszetesen az van, hogy ma, 2022-ben, ha nem lakashitelezik / babavarozik az ember, akkor gyakorlatilag nincsen egyetlen egy banki szolgaltatas sem, aminek volna ertelme / aminek ne volna valami gazdasagosabb verzioja valamelyik nem banki szolgaltatonal. Innentol kezdve a bankszamla arra valo, hogy a fizetest oda utaljak es onnan fizessuk a rezsit, mar hosszu evek ota meg penzt tartani sem erdemes rajta.

 • tumpara
  Imre: ezeket az adatokat bármikor kinézem a potenciális áldozat kukájából. Hollywoodi mesének tűnik, de nem véletlenül kerül bele a filmekbe, gondolj bele, mi mindent kidob az átlagember darálás nélkül a kukába. A fentebb tárgyalt klasszikus telefonos csalók ellen persze egész jó megoldás, de én paranoid vagyok, ennek se hinnék. 🙂