Hogy változott az olvasók fizetése az elmúlt években?

Gyakran felmerül, hogy ki hogyan keres az olvasók közül és mennyit költ. Mivel nagyon szeretitek tudni, hogy más mennyit keres, másfél-két évente mindig előjön a téma, nemrég néhány hete volt erről egy cikk.

Gergő nem volt rest, a hozzászólásokból kigyűjtötte az adatokat és csinált belőle egy excel táblázatot. Az alsó füleken találhatjátok a régebbi adatokat, sőt még egy grafikont is a bérek alakulásáról.

Oldalt megnézhetitek az átlagbért, a minimális és maximális bért is.

Az adatok semmilyen szempontból nem reprezentatívok, csak a Kiszámoló Blog azon olvasóinak adatait tartalmazzák, akik meg is osztották az ilyen jellegű információikat.

S remélem, hogy vannak sokan olyanok, akik nem informatikusok és olvassák a blogot, csak nem írták le, hogy mennyit keresnek.

Itt találjátok a táblázatot, ha valami infót ki tudtok belőle nyerni, használjátok egészséggel.

Köszönjük Gergőnek a munkáját.

Share

94 hozzászólás

 • Just a single guy
  Tudom nem reprezentatív, de meglepően magas az átlagos megtakarítási ráta. A medián fizetés pedig 27%-al nőtt 2019 óta.

  És most direkt ugyanazzal a névvel kommenteltem, amivel a táblázatban is megtalálható vagyok ^^

 • Volfszkin
  A legjobb a havi 3 millió kereset és a havi 200 ezer kiadás egy 4 fős családnak. Gondolom minőségi élettel, és programokkal Ez Igen Lehet így is.
 • Birka
  hehehe, itten vagyunk khérem szépen!
  2019-ből

  Birka állami szféra + állami szféra 4 657 000 299 917

  2022-ben

  Birka állami szféra + állami szféra 4 1,1 mFt kb 500e Ft a kiadás

  Nőnek a gyerekek, és igyekszünk jobban élni is:)

 • GinTonic
  Kedves Gergő!
  A statisztikai frissítéshez (havi átlagok):
  Összes bevétel: 1.750.000
  Összes kiadás: 1.250.000
  Befektetés, megtakarítás: 500.000
  Továbbra is 4 fő a háztartásban, saját ingatlan és Budapesten.
  Üdv.
 • Családfő
  Hehe, Gergőnek sok ideje van. Egyébként szép munka.

  Az évek közti összehasonlítás nehéz dió, különösen azoknál, akik nem a szokásos nevükön – sőt, akár minden évben más néven – osztották meg a költségvetésüket. Bár első ránézésre olyat is láttam – sűrűn kommentel külföldről, könnyen szembejött a nick -, aki 2019-ben kevesebbet keresett leírása szerint, mint 2015-ben. Tegyük hozzá, eggyel nőtt a gyerekszám, anyuka pl. kieshetett a melóból.

  Analitikus beállítottságúaknak hajrá, lehet elemezni és megosztani a tanulságokat(?).

 • Kompót
  Ez nagyon komoly.. nekem is eszembe jutott hogy milyen érdekes lenne egy ilyen. Megnyugodtam hogy van nálam elborultabb aki meg is csinálta, nagy köszönet érte!! 🙂
 • flashpointer
  Azert a szemelyenkenti emelkedes eleg felrevezeto mert a sajat peldambol kiindulva MO-on kezdo mernokkent (pont 2015) az elso munkahelyen kerestem valami nevetseges szazvalamennyit, most meg Nemetorszagban mernökkent… inkabb le sem irom hanyszorosat : ) (jo az inflacioval nem korrigalva)
  De valoszinuleg a kovetkezo 7 ev nem fog ilyen aranyu novekedest hozni : q
 • Medve
  Ez azért nem semmi. Bámulatos, hogy mennyi adatot lehet “összekukázni” pár névtelen hozzászólásból… Ilyenkor elgondolkodtató, vajon mennyit tudnak rólunk az ilyen Google, Apple és társai. Vagy inkább az a megfelelelő kérdés, hogy “mit nem tudnak?” 🙂

  Hogy ne csak lazán kapcsolódó témáról szóljak; köszönjük az infókat, érdekes statisztika!

 • jézusom
  nekem az első gondolatom az volt a táblázatot megnézve, hogy ennek az embernek mennyire sok ideje van … 🙂
 • Gergő
  jááááááááj nincs még kész

  Akko’ gyorsan fejezd be. 🙂

 • random
  Az átlag bevétel / fő 22-ben, 563e szerepel, nekem itt csak az nem világos, hogy a kommentben az emberek a háztartásuk bevételét írta le (Nettóban? Gondolom mi másként), és leírta, hogy mennyien élnek még a háztartásban, és ezzel lett átlagolva, vagy a keresőkkel átlagolt csak (mínusz gyerek, vagy feleség, ha nem keres)? Nyilván az utóbbi adná a reális béreket /fő -re vetítve. Mert amikor olvastam repkedtek a milliók, itt meg csak ennyi. De lehet csak szubjektív érzet.
 • Janos82
  :
  En is kevesebbet kerestem 2019ben mint 2015ben. 2015ben kulfoldon dolgoztunk vegig, 2019ben magyarorszagon, a felesegem csak fel evet en meg 2.5 honapot:)
 • Bambababbba
  Ha van valakinek nagy összegű hitele, az ugye elviszi a kiadásokat, de a nullhipotézisem az, h két fő (2 felnőtt) havi 250-300e HUF-ból ki kellene tudni jönnie. Ha drága helyen lakik albérletárak szempontjából, akkor plusz 50-80 000, de sztem havi 300 költéssel nem csak vasárnap eszik húst (ami ma már olcsóbb, mint a kígyóuborka kilója sokszor:) ). Ez a túlélési kisebb ad hoc költésekkel feltételezett büdzsé a legegyszerűbb megközelítéssel. Szerintetek?
 • Janos82
  :
  Ha valamiben nem vagy biztos magaddal kapcsolatban, akkor szerintem oket kerdezd. 90% hogy jobban tudjak mint te magad:)
 • Éva
  Szia Gergő, mi albérletben élünk. Azért jó a táblázat, köszönjük 🙂
 • Pít
  Azért a jóval átlag felett keresők között a saját ingatlan aránya messze elmarad az országos átlagtól ami nekem azt jelzi h nem mostanában fognak esni az árak inkább robognak továbbra is felfelé. Szóval fölösleges az esést várni…
 • Családfő

  Ez csak egy első pillantásos megfigyelés volt, bármi egyéb cél nélkül, miután megnyitottam a file-t. Ha akarja az illető, majd kommentálja az okot, egyébként meg nem fontos infó.

  Egyúttal tényleg jó kis tükör ez az egész arra, hogy amit leírtunk 3-7-10 stb. éve, az milyen könnyen visszaköszön.

 • Lehet így is

  Megvan a lakás, hitel nincs, hőszivattyúval rásegített fűtéssel 4-5k egy téli hónap fűtése (21-22°C), ledes izzók 3-4k s áram számla + internet 3k, 2 mobil előfizetés 6k (köszönet kiszámoló flottájának), víz is minimális. Közös költség 10k. Óvoda 10-15k.
  Autó megvan, hitel nincs, belváros miatt biciklis és autós közlekedés, így egy 30k-s tankolás 2-3 hónapra elég.
  Sütünk-főzünk magunkra, egyrészt mert szeretünk és időnk is van (kezdve a kovászos kenyértől…). Bevásárlásra (80%-ban élelmiszer) havi 100k megy el.
  Maradék kiadás elmegy szórakozásra (étterem, mozi), hobbimra, meg ki tudja mire költi az asszony… ruhát vesz a gyerekeknek.
  Fentiek csak a rendszeres kiadásokat tartalmazza (nem osztom vissza az utazást, autó vásárlást).
  Pénzünk kiadott ingatlanokban+vettünk most kp-ra házat a lakás mellé (ilyesmiket szeretek venni, nem pedig elszórni) => fenti számok nőnek majd.
 • Gergő
  van magyarázat az ilyen kérdésekre a táblázatban – a dőlt betűs részek az összegzők alatt 🙂

  sorry lesznek benne hibák itt-ott, egyrészt mert brutál mennyiségű adat van, másrészt ahány ember, annyiféleképpen írtátok le érthetetlenül a dolgaitokat 🙂 harmadrészt ketten vittük fel az adatokat, 2 ember meg kétszer annyit tud hibázni is, és hibáztunk is, sokat

  .. negyedrészt nagyon nincs kész, rajta leszek a témán, amint van 10 szabad percem

 • Lehet így is
  * Fűtés csak 3 hónapban ilyen magas (4-5k), nincs évre átlagolva. Egy őszi/tavaszi hónap 1-2k, nyáron 0.
 • Lapát
  első gondolatom: álmodj, királylány……nekem a kedvencem a netto 6.4M bevétellel rendelkező IT-s magyarországon….Jászai gellért, csak nem te vagy az ?
  ez ugye kb bruttó 10M / hónap fizetésnek felel meg. Csak hogy kontextusba rakjuk, anno a 4-es metro projektvezetője ennek a felét kapta, pedig ő volt az 1etlen olyan magyar akinek külföldről metróépítési tapasztalata volt.
  IT freelancerként meg a nettó 1000 eurós napidíj szintén “érdekes” belföldön…Ingatlan van melléírva, az vajon hány mrd értékű ingatlant feltételez hogy havi 5-6M reálisan bejöjjön belőle?

  Szvsz a lista fele szimplán kamu,páran fejben ezzel kompenzálnak valamilyen komplexust

 • Usespanner@gmail.com
  Érdekes, a pedagogusok a legalján.
  Én magam is 250.000 nettó, de már csak 2 hétig.

  Inditani kéne mozgalmat, hogy legyenek a bérek közszférában láthatóak! (már aki dolgozik)

 • Kvant

  Köszönöm a többiek nevében is!

 • ezt is jegyezd fel!
  Ezt a fajta adatbányászatot nem tartom etikusnak, mintha valami kommunista besúgórendszer működne itt a blog kulisszái mögött. Mintha a szomszédomnak megmutatnám, hogy tíz évvel ezelőtt lefényképeztem titokban az utcán a gyerekét, és milyen kis aranyos volt az a lurkó és milyen szépen megnőtt azóta…

  Akkor már legyen olyan, hogy mindenki önkéntes alapon beírja MOST, hogy mennyit keresett adott év(ek)ben és jelenleg, milyen foglalkozással. Esetleg erre csinálni egy kérdőívet, mint amilyet azok a nagyon naív egyetemisták is be szoktak ide linkeltetni néha, majd az eredményeket feldolgozni és grafikonokon ábrázolni stb., az még pontosabb képet is adna.

  Legjobb az egyenes út.

 • Nadeugyeneeeem?
  Ez most komoly? Egy olyan blogon, ahol rendszeresen téma az, hogy mennyi a kamugép, elég sokan egyértelműen meg is buktak már a hazugságaikkal… mire jó egy ilyen adatbázis? Azt lehet belőle megtudni, hogy a blog olvasói mit hazudnak magukról. Persze ha valakinek erre merevedik, az oké. Abban pedig csak bízni tudok, hogy egyetlen ember sincs, aki ez alapján bármilyen komolyabb következtetést levonna.
  De ha jövőre is lesz ilyen, elkezdem meghackelni a rendszert. Be tudok én is kommentelni iszonyat összegeket rengeteg nicknévvel, és majd popcornt majszolok, amikor a sok okos kielemzi.
 • NAV
  Köszönjük az adatokat, összevetjük a nyilvántartásunkkal és jelentkezünk! 🙂
 • Tristan

  “Ezt a fajta adatbányászatot nem tartom etikusnak, mintha valami kommunista besúgórendszer működne itt a blog kulisszái mögött.”

  Ne nevettes mar.

  “legyen olyan, hogy mindenki önkéntes alapon beírja”

  Lehet lemaradtal rola de konkretan ez tortent.

 • Szabolcs
  ezt is jegyezd fel!
  2022-02-03 at 15:06

  ez egy fórium, nick-ekkel, az megvan?
  És nézd már, az én nickem alatt nem talált ilyen adatot, vajon miért? Ha meg valaki megadta, az utána ne rinyáljon. 🙂
  Alap, hogy nem írok olyan fórumra, ahol regisztrálni kell, ha tartok tőle, hogy visszáélnek vele. Én mondjuk ezért nem is írok máshová igazán 🙂
  És ha mégis lenne ott egy szám, hogy Szabolcs ennyit keresett, ennyit költött, vagy két felesége van, akkor már csak meg kéne keresenie azt, hogy korban kb. 18 feletti, ilyen nevű (már ha valós, mert amúgy Béla vagyok, esetleg ezt is jegyezd fel!), ha össze akarja kötni IRL az adatot a személyemmel. Ha erre képes, akkor nem ezt az adatot fogom félteni tőle 🙂

  Ettől még lehet érdekes a gyűjtés, akit ez érdekel.

 • Multi-Admirális
  Szia ,

  Eddig nem írtam le, ezért most ide. 40 körüli férfi,
  2015től így néznek ki a számok éves szinten, egy keresős család

  2015: Bevétel 4.59M, kiadás 3.39M, 2fő
  2016: Bevétel 8.04M, kiadás 3.98M, 2fő
  2017: Bevétel 9.74M, kiadás 6.78M, 2fő
  2018: Bevétel 13.01M, kiadás 5.12M, 3 fő
  2019: Bevétel 20.75M, kiadás nincs követve (kb a bevétel 40%-a), 3 fő
  2020: Bevétel 19.40M, kiadás nincs követve (kb a bevétel 40%-a), 4 fő
  2021: Bevétel 26.25M, kiadás nincs követve (kb a bevétel 50%-a, mert bejött egy lakáshitel), 4 fő

  2019-ben lett első saját lakás
  Végig Magyarország, végig multis pozik, több cégváltás, egyre nagyobb pozik, IT területen (sok minden, kivéve programozás)

  Kiadást egy ideje már nem követem pontosan, mert a növekvő életszínvonal és a nagyobb kiadások (2x lakberendezés, mert költöztünk) mellett is szépen nőtt a vagyon.

  Passzív bevétel jövő évtől van tervben.

 • VTamás74
  1) nekem sem asztali excelben, sem webes excelben nem nyílt meg, sérült, hibás, javítandó, stb. Az asztali végül megnyitotta és kiírta, hogy mi minden baja volt.

  2) köszönjük a jogosulatlan adatkezelést 🙂

 • VTamás74
  Teljesen egyetértek hozzászólásával, erre (is) gondoltam jogosulatlan adatkezelés címen.

  Ugyan már, azért nem kellene annyira túltolni azt a biciklit.

  Álnéven írt, önként megadott, nem ellenőrzött és nem is ellenőrizhető, nyilvános hozzászólásokat foglalt exceltáblába.

  Teljesen felesleges okoskodás adatvédelemről értekezni.

 • AdamAnalyst
  Amúgy ha azt is vesszük, hogy a fizetések leírása nem megbízható (felfelé torzít), egy dolgot legalább kiolvashatunk a fogyasztásokból:
  2015-ben az átlag kiadás / fő: 187.257 Ft
  2022-ben: 269.734 Ft
  Ez 44%-os növekedést jelent költségekben. Erre a 7 évre a KSH által számolt éves infláció kamatos kamata 18.65% volt (mert ugye hivatalos 2015-17 között alig volt infláció, azóta meg 3-5% évente).

  Ha megnézzük az átlagbérek növekedését, ott ezt látjuk:
  2015-ben: 261.247 Ft
  2021-ben (becsült, mert még nincs éves összesítés): 455.000 Ft
  Ez 74%-os bérnövekedés 7 év alatt.

  Szóval mondjuk azt, hogy a jómodúbb emberek az elmúlt 7 év bérnövekedésének egy részét betolták a fogyasztásba, ebből is látszik, hogy a hivatalos inflációnál jóval nagyobb mértékben drágult több dolog is, amit továbbra is ki tudnak fizetni a vagyonosabb emberek.

 • bicskanyitogato
  Ez a héten már a második önként elvégzett, a köznek hasznos munka (ráadásul ez nem is kicsi!), köszi szépen és gratula! Tök jó ilyet látni!
  Ne viccelj már! Ezek a blogon a kommentelés közben, önkéntesen megadott adatokból elég melós böngészéssel kiszedett adatok egy táblázatba gyűjtése. Nincs itt semmi komcsi besúgósdi, ezeket mindenki maga írta le saját magáról (a kamu/nem kamu arányt jelen táblázatnak nem tisztje megítélni, gondolom). Itt a tanulság az, hogy kicsit elgondolkodtató, hogy akár itt is mennyi infó szerezhető be sokunkról és, ahogy is írta: Belegondolni is ijesztő, hogy a nagyok mennyi mindent tudhatnak rólunk!
  Kérdésem: az miért olyan hihetetlen, hogy valaki 10-15e EUR-t keressen egy hónapban akár? Külföldre, freelancerként eladva a munkádat egy-egy projektre nem ritkaság ám!
 • Doubter

  Egy nyílvános, bárki által elérhető fórumba az emberek önként, álnéven leírtak valamit, amit valaki összegyűjtött.
  Mi ebben az adatbányászat? Ne már. 😀
  Legközelebb screenshotolok facebook kommenteket egy cikk alatt, akkor az is adatbányászat?!

 • Pitypang

  Zseniális 🙂
 • tedzse

  Ez nagyon tetszik, amúgy ki vagy pihenve

  Amúgy 1000 euros napidíj van, egyik haver amcsiknak dolgozik be és tényleg ennyi.

  Mindig külföldi projekteket kell szerezni,ott fizetnek mint a katonatiszt amúgy.

 • Ez egyik a sok közül
  @Lapát
  Nadeugyeneeeem?
  Miért kamuznának? Főleg miért tennék, ha totál nem beazonosíthatóak az illetők (hajrá @NAV)
  Én elhiszem, mitöbb ismerek jó pár kollégát aki hasonlóan nettó akár több millás bevételt keres (több lábon).

  Kiszámolón megjelenő cikkek nem épp pont akörül a téma körül fogalmazódnak meg, hogy milyen módszerekkel és hozzáállással tudsz előrébb jutni anyagilag? Aki fejleszti önmagát, jó állást szerez, netán vállalkozik, nem veri el a pénzét hanem annak egy jelentős részét be is fekteti, forgatja, annak garantáltan ilyen szép eredményei lesznek.

  Szerinted kik olvasnak ilyen blogot? Nyilván akit e téma érdekel, aki nyitott rá, aki hajlandó áldozatokat vállalva megtenni a szükséges lépéseket az anyagi siker felé. Szóval én szívből gratulálok az olvasóknak és köztük magamnak is, mert kemény 10-15 év van mögöttem, ma meg általatok elképzelhetetlen bevételem.

 • Kornél
  Találtam egy biztosan valósat. Hanna 172 ezer bevétel, 170 ezer kiadás.
  A kiadások rovat általában amúgy mindig pontatlanabb, mint a bevétel. Az totál kamu, hogy 4 fős családnak 200 ezer kiadása van. Ezek maximum ilyen nagyvonalú beírások.
 • Szakmunkás

  2021: villanyszerelő, 3 fő, 1,7M bevétel, 741e a kiadás, albérlet, MO. Bp

 • Gergely
  Üdvözöllek Titetek,
  Évek óta kiszámoló blog olvasó vagyok. Kivételesen ez az az oldal, ahol nem csak a cikkekben, hanem a komment szekcióban is értékre tudott lelni az ember! Remek ötleteket, tippeket, érdekes világnézeteket és felismeréseket talált az ember egy egy cikk alatt! De sajnos a nívó kezd egy kicsit visszaesni (legalábbis a komment szekcióban, a cikkek változatlanul minőségiek! Köszönjük!)… Az elmúlt hónapokban elharapódzó cerkaméregetés, főleg a IT-sek körében, (de nem akarom rájuk kihegyezni) hogy ki keres többet, ki tud nagyobb polgárt pukkasztani, nagyobb nettót ide beböffenteni, úgy, hogy a legtöbb esetben egyértelműen ilyenről szó sincs, rendkívül bosszantó! Nem az irigység miatt, higgyétek el, Én is, mint a legtöbb olvasó teljesen jó életminőségben, bőségben, folyamatosan gyarapodva élünk! Egyszerűen ne nyírjátok ki ezzel a komment szekciót! Senki nem kíváncsi erre!
 • Nadeugyeneeeem?
  “Miért kamuznának? Főleg miért tennék, ha totál nem beazonosíthatóak az illetők”
  Ezt ugye nem gondoltad komolyan? Népsportnak számít a fotelhuszárkodás, nagyjából mindenhol és mindennel kapcsolatban.
  Ezen belül is két kiemelt téma van, ahol mindenki istencsászár: az autóvezetés és a pénzügyek.
  Nem csak Magyarországon, de itt elég kiemelten megjelenik.
  Valahol olvastam egy felmérést régebben, a megkérdezettek valami 80%-a az átlagnál jobb sofőrnek mondta magát. Ez ugyebár eleve lehetetlen. Azt pedig csak marginális számú ember vallja be, hogy rosszul kezeli a pénzügyeit.
  Pont azért hazudik egy blogon, mert nem ellenőrizhető, és arra a pár percre talán még ő is elhiszi, hogy ügyes. Eltávolodik a saját problémáitól, amíg mást hazudik magáról.
  Vannak korrekt írások erről a jelenségről, érdemes olvasgatni.
 • Gergő
  Sorry több adatot az itteni hozzászólásokból már nem írok be, 4 cikknyi bőven elég adathalmaz, mindenre is

  nemsoká kész az adatfeltöltés, mindenesetre már elég benne van a számolásokhoz, meg a grafikonokhoz, illetve dolgozunk az ügyön ebben a pillanatban is 🙂 betettem még 1-2 grafikont is az exportált excelhez képest, főleg a legfelső lehet érdekes az átlag értékekkel

  itt található online formában: docs.google.com/spreadsheets/d/1faRSaYpvKZZEFaXetHwD2lsiU5p-_whAFhkO9S24mOE/edit?usp=sharing

 • Southbank Armadillo
  OFF

  Miklós, az UK-ban ma ledobták az atomot energia árakat illetően, valamint ugyanazon a napon emelték az alapkamatot 0.5%-ra, illetve hogy ha még ez nem lenne elég, akkor a fizetésekből automatikusan levonandó állami diákhitel alsó bevételi limitjét is törölték (=csak bizonyos bevétel felett vontak le diákhitel törlesztésre – eddig). Elég borongós a közhangulat, hiszen jóformán duplázódnak a havi energia számlák. Részemről azért érdekes, mert Magyarországon is valami hasonló helyzet alakulna ki, ha tényleg piaci áron adnák az áramot/gázt. OFF vége.

 • VTamás74
  “túltolni azt a biciklit.”
  Nyilván nem fogok obudsmanhoz fordulni, de ettől ez még adatkezelés. Nézd meg az adatvédelmi törvényben az “adatkezelés” definícióját. Nem bonyolult.
  Lehet adatot gyűjteni, de akkor teljesen beazonosíthatatlannak kellene lenni, még az egyedi nickek sem szerepelhetnének a publikált excelben. Az azt oszlopot egyszerűen ki kell(ett volna) venni.
 • VTamás74
  Gergő, a nick oszlopot ki kellene venni.
 • Valatonk
  szerintem meg maradjon csak.
 • salvia
  Minden szavaddal egyetértek. Régebben a kommentek között is rengeteg, hasznos, érdekes infót találtam. Mostanában tényleg csak az öncélú dicsekvés, önigazolás keresése megy, szinte bármelyik cikk alatt. Ezekből tényleg jobb lenne kevesebb, de sajnos nem ebbe az irányba haladunk…
 • Balázs
  @VTamás74
  Te komolyan ezen rugózol? Nincs jobb dolgod? Ember, áruld már el, ki van XY nicknév mögött! Anonim blog, olyan nicknevet írsz be, amilyet akarsz. Még csak regisztrálni sem kell.
  Tudod, mi jutott eszembe? Irigylem a problémáidat.
 • Családfõ
  @nadeugyeneeeem?

  Ez butaság itt. A jelenség létezik, viszont ez a blog rendhagyó közönséggel rendelkezik zömében, a pozitív értelemben. Ne hasonlitsd ezt az index stb. blogokhoz, azokban – szerintem – teljesen értelmetlen kommentelni, vagy akár olvasni a kommenteket. (Sosem teszem pl. én.)

  A leírt bérek leginkább reálisak, én kevés meglepetést láttam. Az a kisebbség meg, aki a saját kamuzásara gerjed, legyen ezzel boldog.

  Nekem eszemben sem jutna itt valótlant írni, se a jövedelmemmel, se mással kapcsolatban. Ez a blog nem arról szól. Emellett a hosszú évek óta olvasva a blogot kialakul egy kép a régóta kommentelőkről.

 • Éva
  persze, csak gondoltam szólok, hogy legyen mégjobb a felmérés (nekem nem fontos, de hátha valamiért neked az…)