Hogyan adj kölcsön pénzt?

Már sok szó volt arról, miért ne adj kölcsön pénzt ismerősnek vagy rokonnak, illetve hogyan mondj nemet, ha megtalál valaki, hogy pénzt akar tőled kölcsönkérni.

Hogyan mondj nemet, ha kölcsön kérnek tőled?

Ha még nem tetted meg, olvasd el a fenti cikkben belinkelt további cikkeket is, például a statisztikákat arról, milyen arányban fizetik vissza a barátoktól, rokonoktól kölcsönkért összeget a kölcsönkérők.

Továbbra sem vagyok híve a barátoknak, rokonoknak való kölcsönadásnak, mert rengeteg feszültséget és problémát okoz, az elveszített pénzről már nem is beszélve. Ma már minden sarkon van egy személyi kölcsönnel foglalkozó intézmény, a normál bankoktól a Providenthez hasonló pénzügyi szolgáltatókig, szinte mindenki tud valamilyen pénzintézethez fordulni kölcsönért.

Ha mégsem hozzájuk fordul, annak vagy az az oka, hogy már senkitől nem kap kölcsön, még egy Providenttől sem, vagy az, hogy a kamatokat akarja megspórolni, ezért inkább tőled kér pénzt, mert te biztosan kamat nélkül fogsz adni. Mint amikor megkér, hogy vidd ki te a reptérre a saját autóddal a te költségeden, hogy neki ne kelljen taxira költeni.

Én inkább lebeszélnélek arról, hogy bárkinek is kölcsön adjál. De ha mégis így teszel, mire érdemes odafigyelned?

– Tekints úgy a kölcsönadott pénzre, mintha egy nagyon-nagyon rossz és kockázatos befektetésbe tennéd a pénzt. Megengedheted magadnak, hogy ezt a pénzt elveszítsd? Mennyi az a maximális összeg, amit elveszíthetsz? Ha többet szeretne kölcsönkérni, mint amennyit te a saját anyagi életedet veszélybe sodrása nélkül adni tudnál, akkor nem te vagy a megfelelő ember, akinek adnia kell neki pénzt.

– Pontosan tisztázd le, hogy ez egy kölcsön és nem ajándék. Legyen egyértelmű a számára, hogy visszavárod a pénzed. Beszéljétek meg előre a “worst case scenario”-t is, vagyis mi lesz akkor, ha minden ígérgetése ellenére mégsem tudja visszaadni a pénzt? Átadja az autóját? Eladja a nyaralót és abból fizet ki? Tudom, elsőre nagyon meredeken hangzik egy ilyen beszélgetés rokonok vagy barátok között, de tudni fogja, hogy nem ajándékot kap és ezt a pénzt tényleg vissza kell majd adnia.

– Az esetek zömében nincs semmilyen határidő kikötve az ilyen kölcsönökre, ami egyrészt nem jó sem a kölcsönkérőnek, sem a hitelezőnek, másrészt ezért is gondolja a legtöbbször úgy a hitelkérő, hogy sohanapján is ráér megadni a pénzt.

Szintén a határidő hiánya okozza, hogy a kölcsönkérő a legutolsó helyre helyezi a te pénzedet, hiszen azt bőven ráér megadni, ha már nagyon meggazdagodott.

Mindig legyen pontos határidő és ütemezés, hogyan várod vissza a pénzt. A legjobb ha kikötitek, hogy például neked legkésőbb év végéig kell ez a pénz, ezért ha havonta a tizedét fizeti vissza, akkor pont megkapod az egész összeget addigra.

– Végezz hitelbírálatot. Csak annyit adj, amit a hitelfelvevő a valóságban is fizetni tud. Kérj tőle költségvetést, mire mennyit költ, mennyi marad meg neki a fizetéséből és abba belefér-e a kölcsönkért pénz törlesztése. Ha nem, ne adj kölcsönt, mert az garantáltan nem kölcsön lesz, maximum segély, még ha nem is annak szántad. Megismétlem még egyszer, hogy biztos átmenjen: ha nem fér bele a költségvetésébe a törlesztés, ne adj kölcsön pénzt. Ha akarsz, adj segélyt, de hitelt ne.

– Soha ne adj kölcsön pénzt érzelmi alapon. Még azért sem, mert a kölcsönkérő kétségbe van esve, vagy nagyon megsajnáltad. Érzelmi alapon adhatsz adományt vagy segélyt neki, hogy kimentsd a bajból, de kölcsönt csak akkor adj, ha reális, hogy vissza is tudja fizetni.

– Ha valakinek kölcsönadsz például 5 millió forintot, akkor a mai kamatok mellett te elesel évente 225 ezer forint kamattól. Ezért nyugodtan mondhatod neki, hogy szívességből adsz pénzt, de legyen oly kedves és legalább a kamatveszteségedet fedezze, ha már miatta kockáztatod a pénzed. Ez különösen hasznos akkor, ha valaki azért akar tőled kölcsönkérni, hogy a te károdra ő megszabaduljon a banknak fizetendő kamattól. (Tudod, ő spórol a reptéri taxin, hogy a saját pénzedből te vidd ki a reptérre a te autóddal.) Persze az ember a saját gyerekétől nem kér kamatot, de nagyjából mindenki mástól bátran kérjen, legalább a kockázatmentes állampapírok kamatát.

– Mindig írjatok róla papírt, két tanúval, komolyabb összegnél akár közjegyzőnél. Nem csak azért, hogy lássa, hogy komolyan gondolod és legyen nyoma is, hogy például milyen ütemezést beszéltetek meg, de azért is, mert ha valami történik vele, mondjuk meghal hirtelen egy balesetben vagy szívinfarktusban, hogyan fogod bizonyítani, hogy tényleg jogosan tartasz igényt a saját pénzedre az örökségéből?

– Folyamatosan tartsd a kapcsolatot a hitelfelvevővel, hívd fel, ha nem jelentkezik, minden rendben van-e. Ha nem tud fizetni, akkor is kommunikálj vele, rendszeresen. Magyarul folyamatosan hívogasd. Legyél nagyon megértő, de kellően kemény. Ne fogadj el olyan általános üres frázisokat, hogy most nem tudok fizetni, meg nem úgy sikerült, ahogy terveztem.

Mondd, hogy üljetek le, nézzétek át, hogyan tudna spórolni és a többi. Legyen előtte is világos: nem azt nézzük át, hogy te még hány hónapig tudod nélkülözni a pénzedet, hanem azt, hogy ő hány hónapig tudná nélkülözni például az autóját, hogy a beletankolt pénzt inkább neked fizesse vissza.

Azonban felesleges indulatot ne kelts, ne uralkodj a hitelfelvevőn vagy ne alázd meg, a kapcsolatotok már így is kellően terhelt a hitel miatt, nem kell még tovább fokozni a bajt. Legyél segítőkész, megértő, vigasztaló, de kellően kemény és önérdekű. Másképp fogalmazva, bárány lehetsz, de birka ne legyél.

Ha kölcsönadtál valakinek, viselkedj úgy, mint egy bank. Akkor is, ha egy rokonodról, vagy barátodról van szó. Egyrészt amíg fizet, ne szólj bele az életébe, mit vett például a pénzedből, mert ebben a kérdésben most te nem barát vagy, hanem egy bankár. Azonban ha nem fizet, nyugodtan említsd meg neki, hogy nem gondolod úgy, hogy el kellene mennie a tengerpartra nyaralni a te pénzedből, majd menjen akkor, ha te már visszakaptad a pénzed.

Nem kell szemérmesen hallgatni a közöttetek lévő problémáról, mint a nappaliban lévő elefántról, ha nem beszélünk róla, hátha eltűnik magától. Bátran hozd fel újra és újra a témát, magától soha nem fog megoldódni a probléma. (S legközelebb már te is tudni fogod, miért mondtam azt, hogy soha ne adj kölcsön rokonnak és barátnak pénzt. 🙂 )

“Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel elveszti önmagát, el a barátot”, ahogy Polonius mondta ezt a Hamletben. A Biblia szerint pedig a kölcsönkérő rabszolgája lesz a kölcsönadónak, s egy baráti vagy rokoni kapcsolatban se rabszolgának, se úrnak nem jó lenni, egyik sem egy hálás szerep.

Ezért én továbbra is arra bátorítanálak, hogy ne adj kölcsön pénzt ismerősnek, rokonnak vagy barátnak, ma már ezer ezzel foglalkozó pénzintézettől kérhet akár egy óra alatt is pénzt, aki erre szorul. De ha mégis adsz, legalább a fentieket tartsd be és talán nem fogja megmérgezni a kapcsolatotokat a kölcsönadott pénz és még vissza is fogod kapni azt.

Ja és igen: a cikk nem arról szól, hogy a gyerekednek adsz húszezret, amíg nem jön meg az ösztöndíj, vagy hogy a legjobb barátodat kisegíted a nyaraláson néhány ezressel, amit aztán mindketten el is felejtetek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

113 hozzászólás

 • égbolt00
  Nálam előfordult már, hogy én kaptam kölcsön a szüleimtől, volt, hogy én adtam kölcsön pénzt a nővéreméknek. De ez a szűk rokonság. Tágabb rokonságnak, barátoknak nem adok kölcsön, és nem is kérek tőlük, mivel amit odaadok nekik, és esetleg nem kapom vissza, azt az én gyerekeimtől vonom meg, amim van, amiért megdolgoztam, amit a szüleimtől kaptam ajándékba, az őket “illeti”, nem a barátokat, rokonokat.
 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2019-04-11 at 14:53

  nem véletlen kicsi “b”-t kapott, mind uaz… csak más a betűtípus 🙂
  egyszer is sok volt, és “elolvasni” nem is lehet. Nem összefüggő olvasmány, és az elején elég macera átjutni, mikor Matuzsálem leszármazottjait sorolják… 🙂
  Én arra mondtam, hogy nem a bibliák miatt kérdés, hogy hogyan viselkedj egy adott szituban. Tehát ne azért adj vkinek, ha bajban van, mert van róla egy tanmese.

 • Ordas
  porthosz
  2019-04-11 at 14:37

  “A nyerészkedés rokonon az ha még kamatot is kérsz.”

  Szerintem ezt lehet árnyalni. Ha egy évre adok kölcsön, egyszerűen meg kell értenie, hogy legalább a KSH inflációt fedezze. Legalább a pénzem reál értékét tartsa meg, ha már cserébe nem dolgozik nála. Humánusabbak a banki alapkamatot is használhatják.

  Nem is értem, hogy lehet kérdés, hogy az inflációt ne fedezze a kedvezményezett.

 • Zsozsó
  Én egyszer adtam kölcsön három ismerősömnek. Pontosabban a szitu az volt, hogy én intéztem albérletet nekik és megfinanszíroztam a kauciót. Akkor még nem olyan áron mentek az albik mint most, de egy nem rég egyetemen végzett, éppenhogy dolgozni kezdett srácnak azért nem egy napi jövedelme volt. Két sráccal nem is volt baj (tudtam is, hogy velük nem lesz gáz). A harmadikról tudtam, hogy azért nem veti fel a pénz, meg nem a megbízhatóság szobra, de mindegy, majd lesz valahogy.
  Úgy beszéltük meg, hogy három hónap alatt fizeti vissza a lóvét. Első hónap ok. Második hónapban már annyira nem jelentkezett, hogy találkozzunk már itt a pénz, de egy telefonhívás elég volt. Utolsó részlet esedékességénél emberünk sehol, telefonra napok múlva reagál, időpont megbeszél, jajj mégse jó, stb. Végül sok cseszegetés után megadta a pénzt. Tudom én is hülye voltam, tanultam belőle.
  Karakterlimit, folyt köv
 • Családfő
  porthosz,

  Pál ugyan nem túl szerencsés módon általánosított, azonban te is ebbe csúsztál bele.

  Kamatot kérni a rokontól nem nyerészkedés, ellenkezőleg, korrekt rokonban fel sem merül, hogy a kölcsönadó azért bukjon pénzt, mert ő elkérte. (Most nem tízezer forint kölcsönre gondolok.) Nyerészkedés az, amikor túlzásba esne kamat terén. Megegyezés kérdése az egész.

  A közvetlen család persze más, saját szülő/gyerek – bár milliós összegnél ott is illendő a kamat szerintem.

  Hozzáteszem, a rokon fogalma is elég tág, és érthetően minden hozzászóló a saját rokoni körét és az azokkal való kapcsolatát képzeli a hozzászólása mögé. Az összehasonlítás így nem könnyű, sőt, lehetetlen.

 • Zsozsó
  Folyt:
  Csak olyan embernek adok pénzt, akinek hajlandó vagyok ajándékba adni. Ott a lóvé, tied, azt csinálsz vele, amit akarsz. Ha visszaadod, akkor köszi, ha nem, az se érdekel, ajándékba kaptad.
  Csak olyan pénzből és annyit vagyok hajlandó adni, ami nekem nem kell, nem fáj. Mivel ajándékként adtam, alapból nem számolok vele, hogy visszajön.
 • DZoltan

  >> ezt komolyan kérdezted???

  Rosszul fogalmaztam, kesobbi kommentemben korrigaltam. A kerdesem lenyeg nem arra iranyult, hogy adnek-e szulonek penzt. Termeszetesen adnek, ha nem tudna visszafizetni, akkor nem varnam vissza.

  Inkabb arra voltam kivancsi, hogy a felvazolt szituacio milyen kockazatokat rejthet meg magaban. Pl aki megveszi a csaladi haza hitelkepes-e es ki tudja-e fizetni a teljes vetelarat.

 • Gábor
  OFF
  Miklós, pár napja írtam neked egy levelt pénzügyi tanácsadássalkapcsolatban.
  Fogsz / tudsz rá válaszolni? 🙂
 • Kiszamolo
  Hamarosan… 🙂
 • Lala
  Én 5 éve fizettem 2+1 óra konzultációt a bejáratott ügyvédemnél. Átbeszéltük a lakás kiadásomat, mire kell figyeljek és még írt is nekem egy nagyon jó lakás kiadási szerződés tervezetet/dokumentumot a +1 óra fejében, amit azóta is használok. A netről, amiket le lehet szedni, nekem nem tetszettek.
  Ami ide kapcsolódik, hogy végül is beszélgettünk mindenről és szóba került a magán kölcsön is. Azt mondta, hogy neki már volt több ilyen peres ügye és ő azt tartja ilyenkor fontosnak, hogy legyen egy végrehajtható közjegyzői papír. Már nem emlékszem a jogi részére pontosan, de a lényeg, hogy egy jól megírt és közjegyzővel hitelesített szerződéssel el lehet kerülni a végtelen pereskedést. Mert hiába van papír, ha bíróság kell hozzá, az meg 3+ év legalább. Ezért kell egy ügyvéd+közjegyző, aki ezt úgy megírja, hogy gyorsan végrehajtható lesz. Ez lenne a fontos magán kölcsönök esetében (is).
 • NN
  Ha már sztorizgatunk, szüleim este. Egy nagyon jóbarát idős, nyugdíjas házaspár fia jött hozzájuk kölcsönkérni. Hogy nincs pénze bútorra az új lakás megvétele anyagilag annyira lemerítette. Szüleimnek autónyeremény-betétkönyvben volt a pénz. Szüleire való tekintettel feltörték a betétkönyvet, odaadták a pénzt kölcsön. Fél év múlva jön a gyerek egy vadi új Daciával. Honnan van? Kiderült, hogy neki is volt autónyeremény betétkönyve, csak neki derogált feltörni azt azért, hogy onnan jusson pénzhez. Tudta, hogy a szüleim is innen adják a pénzt neki, de hallgatott mint az a bizonyos a fűben. És volt annyira idétlen, hogy beállított utána az új kocsival. (A kölcsönt legalább megadta.) Szüleim akkor tanulták meg, hogy milyen baleknek lenni jószívűségből. Az idős szülők nem sokra rá elhúnytak, a barátság pedig nem csoda, hogy maradt meg a fiúkkal, noha szüleim nem haragudtak.
 • András
  Néhányszor adtam így kölcsön. Egyszer egy távolabbi ismerősnek 10 ezret (8-10 éve), fecnit írtunk róla, a telefonhívásokat elég hamar elkezdte kinyomni. Azóta se láttam a pénzt, de az ismerőst se. Tanulópénznek jó volt.
  Pár éve 100 ezret egy havernak aki megszorult, egy hónapon belül visszaadta és fizetett pár sört, hálás volt.
  Testvéreknek, de ott oda-vissza megy ez, kb már senki sem tudja hogy ki kinek tartozik, ezt soha nem papíroztuk, jellemzően néhány tízezer forintos tételek voltak, amikor valaki épp kellemetlenebb szituba került.

  Most már tényleg csak úgy adok hogy max pár ezer, de egyből keresztet is vetek rá. Ennyit megér hogy kiderüljön ki a megbízhatatlan alak. Ha visszaadja örülök, ha nem, akkor magától eltűnik az életemből.

 • Ildikó70
  Mi kétszer kértünk pénzt kölcsön anyóstól. Először házvásárlásra. 1M Ft hiányzott. Azt mondta anyós, hogy nem ad, mert soha nem fogjuk tudni visszaadni. Így megvettük az olcsóbb házat. 2 hét múlva jön a sógor új autóval. Az anyja adta rá a pénzt, hogy szegénynek ne kelljen már 5 éves autóval járni, vett neki egy újat – több volt, mint 1 M, és neki nem kölcsönadta, hanem ajándékként.
  Nagyon rosszul esett.
  Pár éve mikor még a lakásárak nem voltak ilyen magasak kértük, hogy segítsen a lakásvásárlásban. Volt egy telek, a testvére lányával közös,ami csak állt, mert a másik fél nem akarta eladni – csak azért, hogy anyósomat bosszantsa. Férjem megkérte az unokatestvérét, hogy menjen bele az eladásba – ő belement. Eladtuk a telket és a sógor kapta az összes pénzt, ráadásul anyósom összes többi megtakarítása, ökölt pénze is nála van. A viszony azóta megromlott a férjem és a testvére között.
 • Melinda
  A jó kapcsolat alapja a pontos elszámolás. Egyetértek a cikkel.
 • naa
  Szerintem is a “Sehogy” a jó válasz, vagy ajándékba. Pl. nagyobb összegnél számold ki, hogy mennyi hozamtól esnél el kb. a futamidő alatt, és azt nyújtsd át neki ajándékként, hogy akkora összeget nem tudsz kölcsönadni, de ezzel segítenél. Lehet, hogy nem is lesz olyan kevés.
  Te ugyanott vagy vele, mintha rokonnak kamatmentesen hitelt adtál volna, cserében még hálás is lesz és a kapcsolatot mérgező összes probléma sincs.

  Gyereknél és szülőnél szerintem eleve fel se merül a kölcsön, ha tudok adni, segítem, ennyi…

  Ehhez: “Mindig írjatok róla papírt, két tanúval, komolyabb összegnél akár közjegyzőnél.” – én úgy tudtam, a kézzel írott papír, elismervény ugyanolyan erős magánokiratnak számít, mint a 2 tanúval ellátott – ez nem így van?

 • nyman
  A foiskolan az evfolyamtarsaim kozul nehanyan gyakran kertek kolcson. Mivel mar akkor is felretettem az osztondij egy reszet insegesebb idokre. Ezek relative kis osszegek, mai nagysagrendben 10-20-30 ezer forintok voltak. Ezzel nem volt negativ tapasztalatom, mindenki az igert idore visszaadta.

  Negativ elmenyem par eve volt, egy “cimoram” kert 50 ezer forintot a kovetkezo fizetesig. Honapokig eltartott mire megadta. Azota nem hivott.

  Kerni kertek mar tobben, millios nagysagrendet. Nem adtam. Masfel eve egy olyan ismerosom kert 3 milliot, akinek a netto 1M felett volt a jovedelme. Neki sem adtam. A mai napig nem vette meg azt, amire kerte volna, de egy kezemen nem tudom megszamolni, hany egzotikus nyaralason volt azota.

  (Folyt)

 • nyman
  Tavaly eladtam egy ingatlant. Az egyik unokatesomnak ajanlottam fel penzt kamatmentesen, hogy kifizesse a bankkolcsonet. Egeszsegugyi okok miatt megszorult, megcsuszott, mikor felajanlottam mar dolgozott es tudott fizetni. Kb. 3-4 M-lett volna szo. Nem elt vele. Benne megbizok, az se zavart volna, ha evekig elnyujtja, o is, a szulei is sokat segitettek az en szuleimnek.
 • zs
  Egy amerikában megesett sztori jutott eszembe, amitől eléggé kinyílt a bicska :). (Lehet, hogy csak urban legend, se pontos helyszín, se időpont nincs hozzá.)
  Főiskolás lánynak nem volt pénze, hogy hazamenjen az ünnepekre, úgyhogy a lakótársai összedobták neki a repjegyet. A repülőt lekéste, visszafelé a reptérről bement egy plázába és elköltötte a jegyre kapott pénzt ruhákra.
 • Körtefa
  @Pál

  “1. világnézet: rokonságon belül megsegítjük egymást, ha pl. van egy üres lakásod, akkor azt nem eladod, hanem odaadod annak a rokonodnak, aki rászorul. Mindegy, hogy ezzel 20-30 millió Ft-ot veszítesz, ezt nem így kell nézni, ne akarj a rokonodon nyerészkedni, neked van, neki meg nincs.”
  Ez csak simán kommunista hozzáállás.

 • Szabolcs
  naa
  2019-04-11 at 17:26

  Jól tudod. A “hivatalok” (pl. posta) szokotak kekeckedni ilyenen.

 • Szabolcs
  DZoltan
  2019-04-11 at 15:33
  Láttam, de akkorra már elküldtemelkuldt. ☺
 • Lala
  Ehhez: én úgy tudtam, a kézzel írott papír, elismervény ugyanolyan erős magánokiratnak számít, mint a 2 tanúval ellátott ?

  Szerintem akkor még mindig perelned kell az illetőt. Ez 3+ év, ráadásul amikor szorult a hurok, elkezdik az időhúzást, orvosi papírok, vizsgálatokat mindig arra a napra időzítik. Időt kérnek, hogy előkeressék a nem létező fizetési papírokat meg a többi kis piti trükk.
  Ügyvédem azt mondta, hogy ő magánkölcsönös pereket 5-8 millió érték alatt nem is vállal, annyi ideje elmegy vele és macerásak lehetnek az ilyen perek, attól függően, hogy mivel trükköznek.
  Egy ügyvéd viszont megír neked olyan szerződést, amihez kell közjegyző is, de azonnal végrehajtható lesz. Mint egy banki kölcsön, hasonlóan, ott sem kell perelni a banknak.

  Én úgy tudom, a sajtfecni nem végrehajtható azonnal, akkor sem, ha volt közjegyző. Rendes szerződést kell íratni, olyasmit, mint a bankok.

 • snoblika
  Kiskoromban láttam egy filmet, egy szegény csaladrol szolt. Nagyon nehezen eltek, es kaptak valakitol egy aranyrudat. Nem csinaltak vele semmit hanem elrejtettek, viszont a tudat, hogy ott a biztonsag a hatterben ha szukseg van ra teljesen megvaltoztatta a mentalitasukat, es idovel anyagilag rendbejottek, magabiztosan csinaltak az eletuket, es talan sok ido mulva, jott az aranyrudert az a valaki, es boldogan adtak vissza, hogy mar nincs ra szukseguk, es akkor mondta el nekik, hogy igazabol nem is aranybol volt.

  Sajna nem tudom pontosan, a sztorit, kb. 30 eve lattam. Most valahogy eszembejutott errol a kolcsonrol, illetve az egyik kommentbe irtatok, hogy ott volt a lehetoseg egy barattol barmikor kolcsonkerni, de sosem hasznaltad ki.

  ui: ha valaki tudja a film cimet, kerem irja meg. 🙂

 • jami
  Amíg él a szülő, annak, annyit és úgy ad, ahogy jónak látja. Persze ez a legritkább esetben megy tisztán, többnyire titkolják/bagatelizálják/magyarázzák. Ez utóbbi a legnehezebb talán, pl. nektek úgy sem kell, mert jól bántok a pénzzel/úgy is megvan mindenetek – naná, mert a nem támogatott félnek MUSZÁJ volt megtanulni beosztani 🙂

  Az a legdurvább, hogy a hasonló “kivételezéssel” pont azzal szúrnak ki, akit jobban támogatnak, mert totál rossz reflexei és elvárásai lesznek. Az ő problémái nagyobbak másénál, nem tud beosztani, tervezni (mármint úgy, hogy miből lesz meg, amit akar saját erőből), bajban vészmegoldást találni. Mert mindig ott volt anyu&apu, akik ezt megtették helyette/érte. De férj/feleség/ismerős/távolabbi rokon már nem akarja majd.

 • Tys
  Én amúgy rendszeresen kérek kölcsön szüleimtől, és rendszeresen adok nekik kölcsön. 🙂 Most épp én tartozok nekik. Mikor, hogy hozza az éllet. Valahogy soha nem jutna eszembe az, hogy ne adjam vissza, és el sem tudom képzelni hogy ők ne adják meg. Biztos nem tudnék úgy lefeküdni, hogy nem rendezem az adósságom…
 • Ildikó70
  Ez igaz, de azért, hogy az egyik gyerek állítólag megfenyegeti a szülőt, hogy vagy ideadod a pénzed vagy tőlem fel is fordulhatsz – ahogy nálunk állítólag volt egy kicsit durva. Anyósom egyébként egy évig hazudott, hogy nem adja a telek árát senkinek oda és örül, hogy a másik fiának nem kell már nyírni a füvet rajta, közben már régen odaadta neki az összes pénzét, ami több, mint 15M Ft, a másiknak meg hazudott. Remélem, a sógorral is így fog bánni öreg korára a 2 gyereke! Ráadásul ők nagyjából dupla annyit keresnek mint mi és az ő házukat még apósom felépítette, amit ő nem tudott, ott fizette a szakmunkásokat, mert a sógornőm apja tüzépes lévén olcsón tudott építőanyagot szerezni. Azt támogatták, aki igazán nem szorult rá, de minden gondját – orvos, gyógyszer én oldottam meg 130 km-ről. Mert egyszerűbb volt engem felhívni, mint az orvost.
 • Kopter Géza

  Egyke vagyok, Szlovákiában a legtöbbet cseszegetett kisebbség, aztán mégsem kapok sírógörcsöt random okos beszólásától. Ellenben ettől a minden félmondatban a megsértődést kereső mentalitástól epét hányok.


  Szép teória, de az elkényeztetés messze nem az egykézésről szól. Jómagam a bányászbéka segge alól ástam ki magam, jórészt anyám nevelésének hála. Furcsa mód, a pénzt két oldalról égető ismerőseim többségének, van minimum egy testvére. Ez pont ugyanolyan tudományos tény, amit fel tetszett vázolni, csak én a másik ujjamból ráztam ki. 🙂
  Azonban abban megerősítem a teóriát, hogy igen, elsősorban a család, utána pedig a gének és a környezet dönt. De ezt már többször hivatkozták a Freakonomicsban, hogy bizony összefügg a stabil családi háttér az életben elért sikerekkel, gazdagsággal, várható élettartammal, satöbbi.

 • mitel hentes
  Rokonnak nem adok kölcsön, mert őt nem választottam, ő csak úgy adódott, hogy az én rokonom.
  Barátnak nem adok kölcsön, mert őt én választottam, de nem pénzügyi szolgáltatás ügyfelének.
  Idegennek nem adok kölcsön, mert nem vagyok hülye.

  Nekem nem éri meg senkire rátelefonálgatni, menedzselni a “kölcsönügyletet”. Ha valakinek tudok segíteni, akkor segítek ajándékként. Nekem ne adja vissza. Ha csóró marad, úgysem tudja visszaadni. Ha kijön a gödörből, és neki is lesz felesleges pénze, akkor adja ő is rászorulóknak, segítsen olyanoknak, akik ott vannak, ahol ő volt régebben.

 • jurta

  “Pitom, nekem is van olyan ismerősöm, aki ha ma felhivna, hogy kellene ötmillió forint, még azt sem kérdezném meg, mire vagy miért kéri.”

  Hehe: nekem is, és pont ezek az emberek azok, akik soha nem kérnek. (Aki van annyira felelős és rendezett, hogy korrektül törlesszen egy baráti/rokoni kölcsönt, az van annyira felelős és rendezett, hogy maga és családja szükségleteiről önmaga gondoskodjon, igényeit és kötelezettségeit pedig a bevételei alatt tartsa, azaz kölcsönre ne szoruljon. Rendkívüli esetek persze előfordulnak az ő életükben is – elenyésző számban.)

 • Andras
  Timótheushoz írt I. levél 5. rész

  Ha pedig valamely özvegyasszonynak gyermekei vagy unokái vannak, tanulják meg, hogy első sorban a maguk háza iránt legyenek istenfélők, és adják meg szüleiknek a viszont tartozást; mert ez szép és kedves dolog Isten előtt

 • Brumi
  Eddig 4x adtam kölcsönt.
  1. Ismerős kért félmilliót. Ő maga javasolta a (két tanús) szerződést, a kamat mértékét, a törlesztési időpontokat – érződött a viselkedésén, hogy vissza fogja fizetni.
  Így is történt: rendszeresen tölresztett, sőt határidő előtt vissza is fizette a teljes összeget. Látszódott rajta, hogy megterheli a lelkét a kiszolgáltatottság. (És megkönnyebbült, amikor az utolsó részletet is ideadta.)
  Neki szívesen segítettem.

  2. Egy rokon kért 2 milliót. Lepapíroztuk. Az elején törlesztett rendszeresen, aztán egyre nyögvenyelősebben.
  A kapcsolat leszűkült köztünk a pénzről való egyeztetésekbe (hogy épp miért nem tud). Én belekeseredtem,hogy folyamatosan üldözni kell.
  10 év után még az összeg fele hiányzott. Ekkor elpanaszkodtam a dolgot az illető szüleinek. Feljött a téma,nem tudnám-e megvenni a szomszéd házat. Mondtam, hogy amíg a fiuk tartozik, addig nem.

  folyt.köv.

 • Brumi
  A szülei szégyenükben kifizették a fiuk helyett a pénz egy részét, kb. a tőkeösszeg meglett.
  A kapcsolat azóta nincs köztünk.

  3. Idősebb pár, akikkel közeli barátságban voltam, nehéz helyzetbe került. Elvesztették a munkájukat, lakhatásukat. Több részletben 400ezret adtam papír nélkül. Másoktól is kértek sokféle kölcsönt, nehezen törlesztgették is (tudni kell,hogy bár becsületesek,de kifolyik a pénz a kezükből), és mindig én voltam az utolsó a sorban. 10 év után még a tőke negyede hiányzik. Nem vagyunk rosszban,de megterheli a kapcsolatunkat.

  4. Ismerősnek adtam érzelmi alapon kölcsön félmilliót. Kiderült,hogy mestere a kibújásnak,hamar ellenséges lett a viszony.
  A végrehajtás simán lezajlott – a házára. Két dolgot megtudtam: A teleknek nincs utcai “kijárata” (~elárverezhetetlen), s hogy 5 másik kölcsön is rá van terhelve az ingatlanra.
  Az ügy azóta (9 éve) áll. Veszett fejsze nyele.

 • Szorgoshangya
  vonal(ú)akaban te nagyon lúzer vagy már elnézést, de nem prostitulálunk nőket. Persze, hogy sosem adta vissza, bolond lett volna. Gondolkodj már kicsit. Szerinted nem durva, hogy egy átlagon felüli szép nőnek a fényvisszaverésen kívül nem kell tudnia semmit?! A puszta szépségével bármit elér, és ezt nagyon jól tudja, viszont aki elalél tőle, azt sosem fogja tisztelni.

  Az nem 3-4% volt, hanem inkább 300-400% végül.. És nem a partvonalról ugatok.. Benne voltam. Nyakig. Nem fizettem, pereltem, vesztettem, de végül egyedileg kiegyeztem a bankkal..

 • DD.Dávid
  Autót, pénzt, nőt soha, senkinek.
  Rokonnak pláne nem, volt már belőle baj a családban, mi szerencsére nem voltunk érintettek benne.
  Legjobb barátomnak vagyok hajlandó kölcsön adni, volt már pénz meg autó is, nem is egyszer, nőt meg még a középiskolában, de ott igazából csak ugyan arra a lyukra játszottunk, pár hónap eltéréssel. Pénzt gondolkodás nélkül adtam neki, péntek este 7-kor felhív, hogy kéne 2,5 millió, van neki is, csak hihetetlen ajánlat van, szombat reggel 9-re az ország másik felébe. Csak annyit kérdeztem, hogy hánykor indulunk, és forint vagy euró. Hétfőn kérte a pénzt a bankban, kedd este hozta át egy pakk sörrel. Személyautót is kaptam egy hétre, az enyém rossz volt, én meg Tirolba mentem dolgozni, hozzámvágta a kulcsot, és csak annyit mondott hogy ne essen a héten, mert motorozni fog. Lehet így is, de ehhez kell 10 év bizalom.
 • QTT
  Akár rokon, akár barát, ha nem tetszik neki, hogy vissza kell adnia a kölcsönt az sokszor arra vezethető vissza, hogy úgy van vele, hogy neked van, te nem szorulsz rá, most minek visszaadni neked.

  Egyáltalán nem is érti, hogy minek kéred vissza. Hiszen neked van, ezt igazolja az a tény is, hogy tudtál adni neki. Ha még tudja, vagy sejti, hogy többet keresel, mint ő akkor ez az érzés még jobban erősödik benne. Ezzel lényegében felmenti a lelkiismeretét és egyenesen a kölcsönadó a szemét, ha visszakéri. Gyakorlatilag előjön benne az érzés, hogy a mocskos “gazdag” miért nem segíti a rászorulót, aki jelen esetben ő. Aki így érez, na attól nehéz lesz visszakérni a pénzt.

  Saját rokonságban is volt már ilyen magasröptű mondat, mikor egyik rokon mondta a másiknak akinek van az adjon. Adott is, ajándékba. Nem volt érte hálás, mivel úgy vette, hogy ez természetes, hiszen neki van.

 • E13

  Most akkor soha senkinek, vagy csak valakinek? Az első mondat üti egymást a szöveg többi részével.

  A nőkről kérem ne beszéljünk így, még eltanulja a fiatalabb generáció.

 • ApaBácsi
  Kollégának adtam, a legrövidebb időn belül visszaadta. Kamatot nem kértem, de azóta is kölcsönösen segítjük egymást a pénzügyeken kívül.

  Unoka testvérnek adtam, a mai napig nem fizette vissza. Évek óta nem is beszéltünk.

 • birzol
  Pont jókor jött a cikk nekem is, de okosabb nem lettem hogy mi tévő legyek.
  Apukám (70+ éves) most kért kölcsön 3e eurót (külföldön él), mert a feleségével találtak egy olyan műkincset ami egyszer adódik az életben. Már hetek óta kérdezgette, tudok-e kölcsön adni, ha igen mennyit, mert bevizsgálat alatt van, hogy eredeti-e. Mondtam 5 és 10 között az ami likvíd, így lett 3 hogy ne érezzem meg. Őszre vissza adná, ha haza látogat egy hónap múlva mehetünk közjegyzőhöz, olyan kamatot ad amilyet akarok.
  Ami zavar, hogy általában minden pénzt elköltenek, csupa bio kajákat vesznek dupla áron (ami egy részről tekinthető jónak is, de mi nem élünk így) viszont a huszonéves mostohahúgom sem érzi úgy, hogy ha már egyetemre sem ment, el kellene menjen dolgozni. Oké, értem, a mediterrán vidéken szokás, hogy a lányok otthon ülnek.
  Van egy halom más régiségük, de realizálni idő azt mondja… Mit tegyek?
 • Kiszamolo
  Birzol, adjanak el valami másik régiséget, vegyék meg abból…
 • Szabolcs
  birzol
  2019-04-12 at 09:37

  1. ha visszaadja, nem mindegy Neked?
  2. ha nem adja vissza, akkor mi lenne? Ha semmi, akkor goto1. Ha gond, akkor játssz bankot.

 • birzol
  folyt. Ha nem adok, azt mondja akkor sem fogják kiadni a kezükből a tárgyat, csak akkor villanyszámlára sem marad. Az öcsém kerek perec megmondta, hogy ami pénze van az most erre meg arra kell neki, nem tud adni. (tudna csak nekem megmondta nem akar, talán ő teszi jól)
  Apukám mivel külföldön élt és jól keresett, sokszor segített anyukánknak, és nekünk is segített mikor lakásvásárlásban voltunk. 10 éves autót is hozott, hogy legyen autónk. Soha nem kérdeztem meg tőle, hogy adjam-e vissza, elfogadtam.
  A párom mondja, hogyha szükségük van segítségre, segítsük, ők is segítettek. De azt nem értem én se, miért nem kérnek a felesége családjától. Apukának nincs semmi a nevén, ha örökölni kell onnan mi úgysem kapunk semmit, max a saját kölcsönömet fogom megörökölni…
  Segítenék, meg tudom, hogy apukám vissza is szeretné fizetni, de tudom a felesége minden pénzt elszór, ahogy azért ő maga is…
 • Lala
  A nevén is nevezhetjük a dolgot. Aki úgy kér kölcsön pénzt, tárgyat, bármit, hogy nem is áll különösebben a szándékában, hogy visszadja maradéktalanul az lopni akar. Talán van rá jobb jogi szó is, megtéveszteni, átverni, de nekem a lopás is megfelel, mert pontosan leírja, hogy mi az illető szándéka és jól körülírja, hogy mit csinál.
  Érdekes egyébként, hogy az emberek pontosan tudják, hogy mondjuk egy bank esetében nem tehetik meg, hogy ellopják a bank pénzét és ne adják meg a tartozást, mert következménye lesz. Magánszemély esetében meg nem tartanak a következményektől.
  Ezt neked kell tudni, hogy lopni akar tőled vagy erős szándékában áll megadni, tehát tényleg kölcsön kérné a pénzt.
 • Kiszamolo
  Birzol, nem kenyérre kell neki a pénz, hanem egy újabb marhaságra, amiből már van nekik elég, ha jól értem.

  Meglesznek nélküle.

  Ja és miért nem kérnek a banktól személyi kölcsönt?

 • jami
  Brizol, ha van “felesleges” pénzed, adj rá és legyen kikötve, hogy a műtárgy az apukád nevére kerüljön.
  Így segíted őt, aki neked eddig önzetlenül, ha nem adná meg, akkor meg majd örökölöd.

  AZ, hogy legyen-e erről papír, apukádon múlik, ő akar írni?

 • Joy
  Pénzügyileg fegyelmezetlen embernek nagyon kockázatos kölcsönadni. Jómagam csak a szerencsének, adós rokon nem várt bevételének köszönhetem, hogy késve, de legalább visszakaptam a pénzem, a normális viszony fenntartása mellett.
  Mai fejjel már sejtem, hogy a kevésbé tehetős emberek mennyi pénzt elszór(hat)nak önjutalmazás gyanánt akciós plüssfigurákra, drága boltban gyűjtik az “kedvezményre” jogosító bélyeget, hogy majd az étkészletet megvegyék – a szüklégeteikhez képest – még így is dupla áron. Mert az a kis figura csak párszáz forint, ami nekik sem tétel… Rossz látni, hogy a vásárló odaláncolását és mellesleg kifosztását mennyi kispénzű ember veszi be, ráadásul örömmel. (Persze nem kizárólag ők, de őnekik fáj a hónap végén.). Ilyen típusú személynek kétszer is gondold meg a kölcsönadást.
  Folyt. köv.
 • Joy
  Másik az, amikor azt látod, hogy az adós mindehova autóval jár. Ilyen ember miért pont akkor adná fel a kényelmet, ha a neked való törlesztéshez meg kellene húznia a nadrágszíjat? Ez “márkafüggetlen”: egyesek még 500-mre is beülnek a Trabantba/Mercibe, más meg örül, ha munka végeztével gyalogolhat végre. Ha közel lakik, és mindig autóval jön, az legyen gyanús 🙂
 • zoltaaan
  Testverem kert volna 8-9 milliot lakasvasarlasra, 3-at ajanlottam fel, es adtam is. En sem szivesen adok kolcson senkinek, nezd a legrosszabb esetet, mi van ha meghal…
 • 2019
  “Pénzügyileg fegyelmezetlen embernek nagyon kockázatos kölcsönadni.”

  Nem feltétlenül, ill. ez ennél összetettebb. (ahogy az emberek is.)
  Rendszeresen adok kölcsön egy “ilyen” embernek – aki mellesleg talán a legkorrektebb, akivel valaha találkoztam. Mindig papír nélkül adtam, kézfogásra. (nem két filléreket ….) Mindig megadta, pontosan.
  Amikor szóba jött egy (még) nagyobb összeg, ő mondta, hogy ezt már papírozzuk. Ez mindent elmond.
  Ilyen is van.

 • Családfő
  OFF – LTP
  Ma érkeztek értesítők Fundamentától, ahol explicite leírják, hogy a törvénymódosítás dátumától kezdődően sem a szerződésben rögzített futamidőn túli, sem a szerződéses összegnél magasabb befizetések után nem jár állami támogatás. Az érintett cikkhez már nem lehet hozzászólni.
 • Mumus
  Én adtam pénzt kölcsön kisebb összegeket, de csak beficcent a sok hónapos visszaadás előtt a legújabb nagy tv, vagy egy használt motor (rom), vagy új luxus mobil.. De igazán durva az volt, hogy rengeteget nyafogtak, hogy a szalonból kihozott motorom adjam kölcsön. Oda is adtam egyszer egy útra (az anyja is cseszettett), de öregedtem öt évet akkor. Persze fele benzinnel hozta vissza s kiderült nem is olyan jó az a motor meg csak 750-es. De ha történt volna valami én lettem volna a gyilkos, meg minek adtam kölcsön csórónak..
  Jobb ilyenkor azt csinálni amit ők. Kifogásokat mondanak miért nem készülnek fel soha váratlan helyzetekre, meg nem tesznek a céljaikért, mi is kifogásokat mondunk miért nem tudunk adni. S mindenki boldog!
  Motort meg béreljen..