Hogyan adj kölcsön pénzt?

Már sok szó volt arról, miért ne adj kölcsön pénzt ismerősnek vagy rokonnak, illetve hogyan mondj nemet, ha megtalál valaki, hogy pénzt akar tőled kölcsönkérni.

Hogyan mondj nemet, ha kölcsön kérnek tőled?

Ha még nem tetted meg, olvasd el a fenti cikkben belinkelt további cikkeket is, például a statisztikákat arról, milyen arányban fizetik vissza a barátoktól, rokonoktól kölcsönkért összeget a kölcsönkérők.

Továbbra sem vagyok híve a barátoknak, rokonoknak való kölcsönadásnak, mert rengeteg feszültséget és problémát okoz, az elveszített pénzről már nem is beszélve. Ma már minden sarkon van egy személyi kölcsönnel foglalkozó intézmény, a normál bankoktól a Providenthez hasonló pénzügyi szolgáltatókig, szinte mindenki tud valamilyen pénzintézethez fordulni kölcsönért.

Ha mégsem hozzájuk fordul, annak vagy az az oka, hogy már senkitől nem kap kölcsön, még egy Providenttől sem, vagy az, hogy a kamatokat akarja megspórolni, ezért inkább tőled kér pénzt, mert te biztosan kamat nélkül fogsz adni. Mint amikor megkér, hogy vidd ki te a reptérre a saját autóddal a te költségeden, hogy neki ne kelljen taxira költeni.

Én inkább lebeszélnélek arról, hogy bárkinek is kölcsön adjál. De ha mégis így teszel, mire érdemes odafigyelned?

– Tekints úgy a kölcsönadott pénzre, mintha egy nagyon-nagyon rossz és kockázatos befektetésbe tennéd a pénzt. Megengedheted magadnak, hogy ezt a pénzt elveszítsd? Mennyi az a maximális összeg, amit elveszíthetsz? Ha többet szeretne kölcsönkérni, mint amennyit te a saját anyagi életedet veszélybe sodrása nélkül adni tudnál, akkor nem te vagy a megfelelő ember, akinek adnia kell neki pénzt.

– Pontosan tisztázd le, hogy ez egy kölcsön és nem ajándék. Legyen egyértelmű a számára, hogy visszavárod a pénzed. Beszéljétek meg előre a “worst case scenario”-t is, vagyis mi lesz akkor, ha minden ígérgetése ellenére mégsem tudja visszaadni a pénzt? Átadja az autóját? Eladja a nyaralót és abból fizet ki? Tudom, elsőre nagyon meredeken hangzik egy ilyen beszélgetés rokonok vagy barátok között, de tudni fogja, hogy nem ajándékot kap és ezt a pénzt tényleg vissza kell majd adnia.

– Az esetek zömében nincs semmilyen határidő kikötve az ilyen kölcsönökre, ami egyrészt nem jó sem a kölcsönkérőnek, sem a hitelezőnek, másrészt ezért is gondolja a legtöbbször úgy a hitelkérő, hogy sohanapján is ráér megadni a pénzt.

Szintén a határidő hiánya okozza, hogy a kölcsönkérő a legutolsó helyre helyezi a te pénzedet, hiszen azt bőven ráér megadni, ha már nagyon meggazdagodott.

Mindig legyen pontos határidő és ütemezés, hogyan várod vissza a pénzt. A legjobb ha kikötitek, hogy például neked legkésőbb év végéig kell ez a pénz, ezért ha havonta a tizedét fizeti vissza, akkor pont megkapod az egész összeget addigra.

– Végezz hitelbírálatot. Csak annyit adj, amit a hitelfelvevő a valóságban is fizetni tud. Kérj tőle költségvetést, mire mennyit költ, mennyi marad meg neki a fizetéséből és abba belefér-e a kölcsönkért pénz törlesztése. Ha nem, ne adj kölcsönt, mert az garantáltan nem kölcsön lesz, maximum segély, még ha nem is annak szántad. Megismétlem még egyszer, hogy biztos átmenjen: ha nem fér bele a költségvetésébe a törlesztés, ne adj kölcsön pénzt. Ha akarsz, adj segélyt, de hitelt ne.

– Soha ne adj kölcsön pénzt érzelmi alapon. Még azért sem, mert a kölcsönkérő kétségbe van esve, vagy nagyon megsajnáltad. Érzelmi alapon adhatsz adományt vagy segélyt neki, hogy kimentsd a bajból, de kölcsönt csak akkor adj, ha reális, hogy vissza is tudja fizetni.

– Ha valakinek kölcsönadsz például 5 millió forintot, akkor a mai kamatok mellett te elesel évente 225 ezer forint kamattól. Ezért nyugodtan mondhatod neki, hogy szívességből adsz pénzt, de legyen oly kedves és legalább a kamatveszteségedet fedezze, ha már miatta kockáztatod a pénzed. Ez különösen hasznos akkor, ha valaki azért akar tőled kölcsönkérni, hogy a te károdra ő megszabaduljon a banknak fizetendő kamattól. (Tudod, ő spórol a reptéri taxin, hogy a saját pénzedből te vidd ki a reptérre a te autóddal.) Persze az ember a saját gyerekétől nem kér kamatot, de nagyjából mindenki mástól bátran kérjen, legalább a kockázatmentes állampapírok kamatát.

– Mindig írjatok róla papírt, két tanúval, komolyabb összegnél akár közjegyzőnél. Nem csak azért, hogy lássa, hogy komolyan gondolod és legyen nyoma is, hogy például milyen ütemezést beszéltetek meg, de azért is, mert ha valami történik vele, mondjuk meghal hirtelen egy balesetben vagy szívinfarktusban, hogyan fogod bizonyítani, hogy tényleg jogosan tartasz igényt a saját pénzedre az örökségéből?

– Folyamatosan tartsd a kapcsolatot a hitelfelvevővel, hívd fel, ha nem jelentkezik, minden rendben van-e. Ha nem tud fizetni, akkor is kommunikálj vele, rendszeresen. Magyarul folyamatosan hívogasd. Legyél nagyon megértő, de kellően kemény. Ne fogadj el olyan általános üres frázisokat, hogy most nem tudok fizetni, meg nem úgy sikerült, ahogy terveztem.

Mondd, hogy üljetek le, nézzétek át, hogyan tudna spórolni és a többi. Legyen előtte is világos: nem azt nézzük át, hogy te még hány hónapig tudod nélkülözni a pénzedet, hanem azt, hogy ő hány hónapig tudná nélkülözni például az autóját, hogy a beletankolt pénzt inkább neked fizesse vissza.

Azonban felesleges indulatot ne kelts, ne uralkodj a hitelfelvevőn vagy ne alázd meg, a kapcsolatotok már így is kellően terhelt a hitel miatt, nem kell még tovább fokozni a bajt. Legyél segítőkész, megértő, vigasztaló, de kellően kemény és önérdekű. Másképp fogalmazva, bárány lehetsz, de birka ne legyél.

Ha kölcsönadtál valakinek, viselkedj úgy, mint egy bank. Akkor is, ha egy rokonodról, vagy barátodról van szó. Egyrészt amíg fizet, ne szólj bele az életébe, mit vett például a pénzedből, mert ebben a kérdésben most te nem barát vagy, hanem egy bankár. Azonban ha nem fizet, nyugodtan említsd meg neki, hogy nem gondolod úgy, hogy el kellene mennie a tengerpartra nyaralni a te pénzedből, majd menjen akkor, ha te már visszakaptad a pénzed.

Nem kell szemérmesen hallgatni a közöttetek lévő problémáról, mint a nappaliban lévő elefántról, ha nem beszélünk róla, hátha eltűnik magától. Bátran hozd fel újra és újra a témát, magától soha nem fog megoldódni a probléma. (S legközelebb már te is tudni fogod, miért mondtam azt, hogy soha ne adj kölcsön rokonnak és barátnak pénzt. 🙂 )

“Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel elveszti önmagát, el a barátot”, ahogy Polonius mondta ezt a Hamletben. A Biblia szerint pedig a kölcsönkérő rabszolgája lesz a kölcsönadónak, s egy baráti vagy rokoni kapcsolatban se rabszolgának, se úrnak nem jó lenni, egyik sem egy hálás szerep.

Ezért én továbbra is arra bátorítanálak, hogy ne adj kölcsön pénzt ismerősnek, rokonnak vagy barátnak, ma már ezer ezzel foglalkozó pénzintézettől kérhet akár egy óra alatt is pénzt, aki erre szorul. De ha mégis adsz, legalább a fentieket tartsd be és talán nem fogja megmérgezni a kapcsolatotokat a kölcsönadott pénz és még vissza is fogod kapni azt.

Ja és igen: a cikk nem arról szól, hogy a gyerekednek adsz húszezret, amíg nem jön meg az ösztöndíj, vagy hogy a legjobb barátodat kisegíted a nyaraláson néhány ezressel, amit aztán mindketten el is felejtetek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

113 hozzászólás

 • Én is akarok kommentelni...
  @Családfő:
  Ebben semmi új nincs:
  1. futamidőn túli dologról eddig is tudtunk
  2. a szerződéses összegnél magasabb befizetésekkel kapcsolatosan pedig eddig is ezt írta a Funda, és eddig ezt mondta minden ügynökük.
  Szerinted ha nem zavarta őket 10+ évig, hogy hazudoznak és még le is írják, tudsz valamit, ami miatt ez megváltozott az elmúlt egy hétben?
  Az OTP is ugyanezt csinálta azzal az eltéréssel, hogy mikor kértem, hogy adják ezt írásba nem voltak hajlandóak rá! De amikor a központjuktól kértem választ ezen kérdésre, akkor szépen törvényhellyel mindennel leírták, hogy én tudom jól, és az ügyintéző hazudik.. és azért teszi ezt, mert ki van nekik adva utasításba, hogy milyen kérdésre mit válaszolhatnak függetlenül attól, hogy az igaz-e. Viszont le nem írhatják!
 • dmry
  csak olyannak, kinek egyébként is odaadnám, és akkor nemigen zavar, ha nem, vagy csak akadozva kapom vissza…végül is, csak egy vacak elméleti értékkel felruházott izé:)

  másnak meg az érdeken, jótékonyságon kívül miért is adnék, illetve miért is tőlem kérne „kölcsön”?

 • dmry

  ez már másnap, korrekten fent volt a honlapjukon, illetve itt is téma volt.
  ráadásul a meglévő szerződés megosztása sem lehetséges…
 • BMiklós

  Egyet értek azzal a táborral aki azt javasolja ne adj kolcson.
  “Nem értek a lovakhoz” így innen nézve egy újabb “lehet nélküle is élni, de nem érdemes” dolgot vennének meg. Pénzről van szó. Kezeld így. Adjanak biztosítékot, vagy egyéb fedezetet, főleg ha az örökség ilyen formában fel is ötlött benned. Lehet a vétel nem is az ő ötlete és a dolog nem is az ő nevére kerül. A többi körülmény is fura ahogy olvasom. Ha meg adsz es nem kapod vissza te adsz a családoknak -3000-et.

  De nem ismerlek sem apukad. Es csak a te szempontodat olvastam. Illetve én is ember vagyok. (“ez a fenti írás nem minősül tanacsadasnak es ajanlattetelnek” informális megfelelője )

 • Családfő
  OFF

  ,
  Infóként tettem csak ki, mert az a korábbi cikk alatt még kevés valós konkrétum volt, több ügynök mondott többfélét és a honlapok sem voltak egyértelműek és egységesek. Több hozzászóló pedig próbált olyat belemagyarázni, ami neki kedvező, még ha annak nem is volt alapja. Azóta nem követtem az eseményeket, de ez a levél most konkrétan fogalmaz.
  Akinek hasznos infó, használja, a többiektől bocs az OFF-ért. Ha Kiszámoló ír róla megint külön, ott javaslom a további beszélgetést erről.

  ON

 • Gábor
  Nem értek egyet a cikk főüzenetével. Nyilván van sok olyan eset, amikor a kölcsönkérőt simán ki tudná szolgálni a pénzügyi közvetítőrendszer, de lustaságból/tudatlanságból/kamatspórolás miatt fordul ismerősökhöz, ez esetben tényleg nem jó adni. Viszont nem kevés olyan eset van, amikor a kölcsönkérő nem hitelképes a professzionális hitelezőknél, de ez messze nem jelenti azt, hogy egyébként ne lehetne jó törlesztő. Egy személyes ismertség, tapasztalat, bizalom megléte olyan hiánypótló lehet, amivel a bankrendszer soha nem fog bírni, így a magánhitelnek szerintem van helye a gazdaságban/társadalomban. Persze a cikkben részletezett jótanácsokat érdemes betartani.
 • dmry

  ok. sőt, így már hasznosnak is gondolom, hogy újra felszínre kerül.:(
  egyúttal élek a lehetőséggel, hogy a tolvaj, hazug, manipulatív törvényhozó, azaz politikusakat is minősíthetem;)
 • BTM
  Tíz évvel ezelőtt adtam kölcsön kétmillió forintot egy barátomnak, a vendéglője megnyitásához. Állítása szerint fel kellett töltenie a készleteket, stb. Átutaltam, ahogy kérte. Semmit nem írtunk. (Utólag belegondolva egy kicsit meggondolatlan voltam.) Pár hónap múlva hívott, hogy visszaadja az egészet. Az egész köteget a kezembe nyomta, plusz valamennyit kamatként.
  Több mint húsz éve egy kicsit távolabbi ismerősöm kért kölcsön ötvenezer forintot hangtechnikai eszközökre, hogy lemezlovas vállalkozásba kezdjen, iskolai rendezvényeket, bulikat tartson. Adtam, mert nem ismertem eléggé. Soha nem láttam viszont a pénzt. Amikor lakásvásárlásban voltam, nagyon kellett volna, de minden telefonhívás alkalmával a kibúvókat kereste. Az azóta elavult eszközöket akarta nekem átadni a végén. Megköszöntem, de nem. Persze én voltam a szemét. Azóta nem kell vele találkoznom.
 • Bizniszmajom
  Egyszer én is kölcsönadtam 8 milliót a legjobb haveromnak, hogy meg tudja venni álmai lakását. Na, aztán amikor eljött a visszafizetés ideje, kiderült, hogy nincs is annyi pénze.
  “Szerencsére” közben megcsalta a feleségét, és összejött egy milliomos csóka lányával, az új após meg kisegítette. Azóta nem nagyon beszéltünk XD
 • Zedder

  “Apukám (70+ éves) most kért kölcsön 3e eurót (külföldön él), mert a feleségével…”

  Itt ugye az a kérdés adódik, hogy ez valami párkapcsolati / gold-digger kérdés vagy sem. Szerintem ebben itt senki sem akar állást foglalni.:)

  “Ami zavar, hogy általában minden pénzt elköltenek, csupa bio kajákat vesznek dupla áron (ami egy részről tekinthető jónak is, de mi nem élünk így)”

  Erre viszont szívesen válaszolok, tapasztalat alapján.

  Itt Németországban hacsak nem valami kimondottan bioboltban vásárolsz, akkor majdnem tökmindegy. Lidl-Aldi szinten a bio nem sokkal drágább, tehát kvázi megéri.

  Persze ha bio-buzik, és “rendes” bioboltba mennek, akkor a gatyájuk is rá tud menni. Nálunk szó szerint a szomszédban van egy ilyen biobolt, végszükség esetén leugrunk ezért-azért, és látjuk, hogy a helyi hippik 1-200 eurót simán otthagynak egy kis zacskónyi kajáért. Biztos megéri…

 • Tompus
  Én húgoméknak adtam kölcsön, mert kifutottak a pénzből amikor építkeztek. Természetesen én voltam a sorban az utolsó, akinek fizettek, amikor később egy rövid időre munkanélküli lettem, akkor aggódva kérdezte, hogy akkor most adják vissza a pénzt? De nem volt rá szükségem, addigra volt elég tartalékom. Aztán amikor visszafizették, akkor fel voltak háborodva, hogy a banki betéti kamatot is kértem, arra nem készültek, feltételezték, hogy kamatmentes kölcsönt kaptak évekre. Aztán ez visszaütött, amikor nekem lett volna pénzre szükségem, mert nem akartam feltörni a betétemet, senki sem adott a családból. Pedig úgy kértem, hogy mondtam, hogy minden költséget, veszteséget, kamatot állok. Így felvettem a méregdrága lombard hitelt (azóta utálom a bankokat, hogy az 1000%-osan biztonságos hitelt olyan drágán adták), szerencsére kb. 2 hónapra kellett csak.
 • Tompus
  Egyik legjobb barátom belebonyolódott egy komplikált ingatlanügybe, kellett volna neki sokmillió. Felajánlottam neki, hogy szívesen adok kölcsön. Azt válaszolta, hogy ha csak minden kötél szakad, akkor fogadná el, inkább igyekszik megoldani a helyzetet. Megoldotta. Amúgy meg teljesen biztos vagyok benne, hogy visszaadta volna kamatostul, ha úgy adódik, de nem akarta ezzel terhelni a barátságunkat.
 • Tamás
  “Aztán amikor visszafizették, akkor fel voltak háborodva, hogy a banki betéti kamatot is kértem, arra nem készültek,
  feltételezték, hogy kamatmentes kölcsönt kaptak évekre. ”

  Tipikusan magyar.
  Nálunk családon belül a múltkor az volt az indok, hogy azért adjak én – a megállapodáson felül – mert a másik kölcsönadónak le volt kötve a pénze a bankban (!).
  Kérdeztem, hogy mennyi kamattól esne el, ha feltörné, de nem mondta meg (szvsz nem tudta kiszámolni).
  Kultúrált hangnemben jeleztem, hogy kb ez volt az utolsó ilyen akció a részéről, és ha tényleg komolyan gondolja, akkor ez keményen vissza fog ütni. Ezt (visszanyal a fagyi) nem hiszi el (még).