Hogyan keresnél egy másik munkahelyen?

Nemrég írtam róla, hogy New Yorkban hamarosan kötelező lesz az álláshirdetésekbe beleírni a fizetési sávot is, amit egyébként már több másik államban is kötelezővé tettek.

Kötelező fizetési sáv az álláshirdetéseknél

Nem véletlenül rettegnek attól a munkaadók, hogy információt szereznek a dolgozóik, hogy máshol ezért a munkáért mennyit lehetne kapni vagy hogy az új kollégát már csak másfélszer több fizetésért lehet levadászni a munkaerőpiacról, mint a sok éve ott dolgozók kapnak.

Most jött szembe egy német tanulmány arról, hogy vajon a megkérdezett dolgozók szerint máshol mennyit keresnének egy hasonló munkakörben.

A válaszolók mintegy fele szerint máshol is ugyanennyit keresnének. Minél rosszabbul fizetett állásban volt valaki, annál inkább ez volt a véleménye. Közben a valóságban csak 20%-ukra volt igaz ez az állítás, a többiek vagy sokkal jobban, vagy sokkal rosszabbul kerestek volna máshol. A legtöbb frissen felmondott exkolléga is arról számolt be, hogy többet kap az új helyen, ennek ellenére mégis sokan gondolják úgy, hogy ők máshol sem keresnének többet.

A tanulmány szerint a rosszul fizető cégeknél a munkahelyek 10-17%-a nem lenne betöltve, ha az alkalmazottak tisztában lennének azzal, hogy máshol mennyit kereshetnének hasonló beosztásban.

S miközben az alkalmazottak azt nyilatkozzák, hogy szeretnének jobban informáltak lenni az elérhető fizetésekkel kapcsolatban, miért nem azok?

89%-uk kényelmetlennek tartaná, ha megkérdezné a kollégáit, hogy mennyit keresnek, 38%-uk pedig akkor sem árulná el a fizetését, ha ezért szó szerint fizetnének valamennyit, akár többet, akár kevesebbet keres, mint szerinte a kollégái.

A fizetési sávok transzparenciája kiegyenlítetté tenné a munkaerőpiacot, sokat segítene a munkavállalóknak, de a munkaadóknak is, hiába tiltakoznak ellene kézzel-lábbal.

Addig is, amíg ez megvalósul, te ne kényelmesedjél bele egy munkahelybe.

Ha egy rosszul fizetett alkalmazott vagy, akkor semmit nem veszíthetsz azzal, ha felmondasz. A példa kedvéért állami gyógytornásznak bármikor visszamehetsz havi 180 ezer forintért, miért nem próbálod ki a vállalkozást? Kibérelsz egy kis üzlethelyiséget havi ötvenezerért, berendezed 200 ezerből (bordásfal, nagy labda, stb.), ha csak hétezer forintot kérsz egy órára, heti kilenc és fél órában vagyis napi két órában megkeresed a bérleti díjat, a katát és az eddigi fizetésedet. Ha ennél több ügyfeled van, már sokkal többet fogsz keresni.

Ha nem jön be, még mindig visszamehetsz állami alkalmazottnak, tárt karokkal fognak várni.

De ugyanez igaz a legtöbb gyári munkára és sok minden másra is. Rosszul fizetett munkára bármikor visszamehetsz.

A jelenlegi munkaerőhiányos piacon túl nagy luxus, ha öt évvel ezelőtti munkabérért dolgozol. Nem csak például az ingatlanok drágultak meg az elmúlt években, de a munkaerő költsége is. Ha nem hiszed, nézz körül a piacon.

Szereted a munkahelyed, csak kevés a fizetés és a főnök szerint nincs lehetőség az emelésre?

Szerezz egy másik helyről állásajánlatot magasabb fizetéssel és azzal menj be a főnökhöz, hogy most mi legyen? Megkapod ezt a pénzt itt is vagy inkább elengednek? Az esetek zömében ők is tudják, hogy annyiért már senkit nem találnak a piacon, amennyit neked fizetnek, ezért a legtöbbször megkapod a kért (más által ígért) fizetést.

Sajnos a legtöbb cég bolond ebből a szempontból. Új kollégákra szán pénzt, de a régiek megtartására nem. Így aztán a régi kollégák elmennek másik hasonló céghez új kollégának, a cég pedig fél évig-évig tanítja be a helyette újonnan felvett embert, akit 30%-kal többért vett fel, mint ami fizetésemelést a régieknek adni kellett volna, hogy ne menjenek el.

Tanácsadásokon gyakran előfordul, hogy az emberek szeretnék nagyon jól befektetni a 5-10 millió forintjukat, miközben tudom, hogy máshol sokkal többet kereshetnének.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy nem az a lényeg, hogy a kis vagyonuk havonta 16 vagy 20 ezer forintot kamatozik, hanem hogy havonta 20 ezret, 200 ezret vagy 600 ezret tud hozzátenni.

Felesleges sokat gondolkodni néhány millió forint nagyszerű befektetésén, amíg évi 2-3 millió forintot kidobsz az ablakon azért, mert messze nem keresel annyit, mint máshol kereshetnél. Először fogd meg azt a néhány milliót évente a fizetéseden, utána matekolj azon, hogyan kamatozna a meglévő pénzed évi néhány tízezer forinttal többet.

Share

146 hozzászólás

 • csizkek
  ““Főnök, adj 20% fizetésemelést, vagy ha nem, akkor azt fogom mondani a többieknek, hogy adtál!””
  Ez tetszik:) Akar alkalmazhato is:)
 • Specific Ocean
  ” … alapvetoen az a tapasztalatom, hogy az itthoni cegek egyaltalan nem akarnak globalisan versenyezni a kepzett es jo emberekert… ”
  Magyar cegek magyar vevoknek adnak el szolgaltatasokat, azert magyar penzt kapnak es magyar jarulekokat fizetnek utanad.
  Nem hiszem, hogy arrol lenne szo, hogy a magyar cegek fukarok. Otthon egyszeruen nagyon keves pozicio van ahol evi 100 milliot ad hozza egy fejleszto a ceg ertekehez.
 • Belavoltam
  Szerintem inkabb arrol van szo, hogy a magyar piac kicsi, igy a jellemzoen magyar piacra dolgozo cegek szamara van egy beveteli uvegplafon, ami a munkavallalok bereben is megjelenik. Es akkor meg nem is beszeltunk a hazai gazdasag osszefonodasarol a politikaval, ami az egeszet meg tovabb elb***ssza.
 • Lui
  FELHŐMÉRNÖK:
  Én is pont a külföldi remote melón filózok, cloud területen. Tudnál esetleg segíteni elindulni ebben?
  Köszönöm!
 • SSC
  Ha már többen szóba hoztátok az SSC-ket: régi sztereotípia, hogy ott csak majom munka van. Ezen a jobb SSC-k – már nem is így hívják őket, nem véletlenül – rég túllendültek. Egyre komplexebb pozikat hoznak be, amit most a covid és a vele járó új költségcsökkentési lehetőségek még jobban felgyorsítanak. Felelős, business line-okat vagy épp a céget érintő döntésekkel is.

  Az 1M bruttó messze nem a teteje, sőt… egy izmosabb tudású szakértő vagy tapasztaltabb első szintű vezető is megkeresheti ezt. A másfél milla vagy feletti bruttó fizetést egy komolyabb tanácsadó is kaphat, meg persze a második/sokadik szintű vezetők. Plusz a mindenféle juttatások.

  Ui: ez persze nem az a szint, amikor a másfél év tapasztalattal bíró 25 éves Botond vagy Cintia kinevezést kap, és kisfőnökként próbálkozik, szerencsétlenkedik és nyomja a corporate bullshitet. Ő kevesebbet is keres jóval, mint 1M bruttó.

 • .....
  Hogyne lehetne forintosítani?
  Céges egészségbiztosítás: Mennyit költöttél előző évben orvosi kezelésekre, ami innentől ingyenes?
  Céges autó: Tényleg tudni fogod (ki)használni? Mennyivel kevesebbet kell költened a saját autódra? Ha ezzel egy autót is megspórolsz, nyugodtan csapd hozzá az amortizációs díjat is.
  Minden forintosítható.
  Ezeket azért adják a cégek, mert nekik is jó.
 • SM
  korábbi hozzászólásaimból még kimaradt a következő csoportosítás:
  -azok a cégek, amik a külföldi anyavállalataik számára bérmunkát csinálnak, vagy tisztán csak az alkalmazottak óradíját számlázzák ki bármilyen megbízónak, -ott felesleges egyéni elbírálásban reménykedni, szabály szerint járnak el mindenkinél. Teljesen mindegy a szakértelem is (persze mást állítanak) de csak az éppen elég elég jó. Mindegy a befásult droidok maradnak csak a cégnél, utánuk is ugyanannyi az órabér, mint az innovatív csillogó szeműek után.
  -amely cég saját terméke(ke)t fejleszt s értékesít, (ilyen valójában kevés van) ott lehet plusz motiváció a megtartásra, vagy a bérfejlesztésre.
  -s szintén fontos h mi a munkakör teteje, ha van, mi az exit point, ha van?
 • random
  A cég, ahol dolgozom már évek óta, kijelentette, hogy lesz fizetésemelés, ha jól lesz az első fél év eredménye, és a mértéke csak “rajtunk” múlik. Aztán megnéztem az inflációs adatot, ~8%, és inkább felálltam, váltottam… Nem is értem mire számítottak. 🙂
 • csizkek
  “Én is pont a külföldi remote melón filózok, cloud területen.”
  Van egy halom un. management company, aki azzal foglalkozik, hogy freelance projektre gyujti az embereket. Ok megszerzik a melot, beteszik az embert a projektekbe es a napi dijjbol amit a ceg fizet levesznek. Ebbol elnek, kb. modern rabszolgatartas. De ha odafigyelsz akkor win-win. Vannak kisebb nagyobb cegek, kulonbozo teruletekrol. En nem IT-ben freelancerkedtem meg anno, de amiket IT-sektol halltottam foleg nemet vonalon (nem kell feltetlenul nemet tudas).
  project people, 7 principle, Rize, manningglobal, de nagyobb tanacsado cegek is csinaljak bodyleasingben capgemini, cognizant. Kezdj el palyazgatni, tuningold a linkedin profilod, elobb utobb megtalalnak. Utana meg szinte levakarhatatlanok..
  Ami jo ha beszelsz ismerosokkel, hogy ajanljanak ilyen freelance “fejvadaszt”. Beindul elobb utobb. Meg manapsag USA piac.
 • Janos82
  Az a helyzet, hogy evente korul kell nezni a munkaeropiacon. Erdemes az aktualis ber fole mondani egy olyan szamot, ami kelloen nagy, hogy egy kis alku utan is jo legyen. Foleg akkor, ha az embernek azert vannak lehetosegei. Nem erdemes magadat a kollegakhoz hasonlitani ,mi van, ha eleve szarul fizet a ceg? Akkor megnyugszol, hogy te 450et kapsz, a tobbiek meg csak 400at? Mi van, ha mashol mar eleve 500-600 kozott fizetnek ugyanazert? Ezert erdemessebb szerintem cegen kivul is nezelodni. Raadasul az elso-masodik koros interjun hamar kiderul, hogy tulzas-e a +X%. Ha nem, akkor tudod, hogy mit erdemes minimum mondani a vezetesnek, az eves ertekelon, vagy akar meg korabban. Evente 20-30 ora nem sok erre a kis korultekintesre.
 • -nb-
  Visszanézve, nyugdíj előtt pár évvel:
  – ne akard tudni, mennyi a kollégáid fizetése! agyvérzést kapsz, ha megtudod pl. a recis csajszi többet kap, mint a vezető fejlesztő – még akkor is, ha tudod, hogy jól tud helyezkedni a főnök alatt 😉
  – 2 évente interjúzzál, csakis hobbiból, szimpatikus helyekre. Ebből megtudod a bérsávodat, ha meg bejön, akkor nyeremény.
  – 2-3 éves váltás: fiatalon talán helyes, néhányszor meg kell is. DE inkább más utakat keress!
  – ha megöregszel, beleragadsz az utolsó helyedbe, aztán évi 3%. Hiába mondom, hogy akkor kössünk 5 éves szerződést, nem, ők hosszú távra keresnek. 3 ember átlag 6 hó a hosszútávra.
  – olyan tudást szerezz, ahol a váltásnál ugyanúgy teljesíthetsz.
  – Mindig adj 100%-ot: hétfő=10%, k=30%, sz=40%, cs=20%, p=0%
  – az átutalt összeg számít, a bonusz & kedvezmény csak hab a tortán
  – ha a HR kikerülhető, értelmes emelés is lehet! 50% vagymi
 • Attila
  Ez talán idekívánkozik. (Ha mar a blog szerzője Keresztény)
  Alapige: Mt 20,1-16

  “Hasonló a mennyek országa a gazdához, aki korán reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon a szőlőjébe. Miután megegyezett a munkásokkal napi egy dénárban, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor kiment kilenc óra tájban, látta, hogy mások is állnak a piacon tétlenül, és ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe, és ami jogos, megadom nektek. Azok pedig elmentek. Ismét kiment tizenkét óra körül és délután három óra tájban, és ugyanígy tett. Amikor pedig késő délután öt óra tájban is kiment, még mindig talált ott álldogálókat, és megkérdezte tőlük: Miért álltok itt egész nap tétlenül? Azok pedig így válaszoltak: Mert senki sem fogadott meg bennünket. (vagy így is lehet fordítani, hogy senkinek sem kellettünk) Erre ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe! Miután pedig beesteledett, ezt mondta a szőlő gazdája…

 • Attila
  ezt mondta a szőlő gazdája a vincellérjének: Hívd elő a munkásokat, és fizesd ki a bért, az utolsókon kezdve az elsőkig. Ekkor jöttek azok, akik öt óra tájban álltak munkába, és kaptak egy-egy dénárt. Amikor azután az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen, és ezt mondták: Ezek az utolsók egy órát dolgoztak, és egyenlővé tetted őket velünk, akik az egész nap terhét hordoztuk, és szenvedtünk a hőségtől. Ő pedig így felelt egyiküknek: Barátom, nem bánok veled igazságtalanul: Nem egy dénárban egyeztél-e meg velem? Vedd, ami a tied, és menj el. Én pedig az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. Hát nem szabad-e nekem azt tennem a javaimmal, amit akarok? Vagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok? Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók.”
 • Puffogok
  Anno azért kezdtem vállalkozni, mert az akkori munkahelyemen 3* dobtam be a fizetésemelést és az utolsó alkalommal 2 hét gondolkodás után megkínáltak +20 ezerrel azt hiszem.
  A helyemre egy abszolút kezdő került, 1 hónap alatt átadtam neki az 5 évnyi tudásomat (nem :D).
  A mai napig jönnek olyan ügyfelek akikkel még együtt dolgoztunk és érzik hogy nem olyan a szolgáltatás mint mikor még én voltam – csak így én már a teli árat teszem zsebre, nem kell a tulajt is kifizetnem. Szerettem ott dolgozni, nagyon bele kényelmesedtem, ha megadtak volna egy vaskos fizetést akkor lehet még mindig ott vagyok.
 • SM
  köszönöm szépen az idézetet, élvezettel olvastam. Komolyan.
  Nagyon sok korábbi hozzászólásban a hasonló szituációkban nem az igazságtalanságra utaltuk, hanem inkább arra hogy ez nem fenntartható hosszú távon.
  Azonkívül a Bibliai idézetben kevesebb munkáért jár ugyanaz a bér, (természetesen mindig a korábbi megállapodásnak megfelelően) és nem kevesebb munkáért több bér, mint ahogy az akkor igaz, amikor egy junior munkavállalót, aki kevesebb munkát tud végezni magasabb béren alkalmaz a cég.
  Ezért itt talán kicsit más a kontextus.
  De nagyon jó nézőpont, köszönöm szépen!
 • 2022
  bocsánat OFF :

  ma egyszerre két ismerősöm is megkeresett ezzel :
  nonly.info/en/immep5/blog68/?flow=2786&l=2280&fb=1149037909240401&fbe=Lead&utm_source=vlCamap10

  hát ha pataky mondja, akkor az tutti biztos dolog. :DDDDD

 • Dani85

  “a HR egyáltalán meg sem próbálja marasztalni a régi, tapasztalt kollégákat, hanem inkább hagyják elmenni és felvesznek többért egy kezdőt.”
  Most értettem meg. Ha a régi, tapasztalt kolléga fizetésemelést kap, akkor a HR-nek nincs munkája. Viszont, ha elmegy, akkor a HR-esnek lesz munkája, mert keresni kell valakit a helyére. Így neki megmarad a munkahelye, viszont minkenki másnak plusz macera az egész.
 • Belavoltam
  A Bibliaban az a ‘kevesebb munkaert ugyanannyi penz’ peldazat egeszen masrol szol, teljesen mas a kontextus, igy azzal az igehellyel ne akard igazolni, hogy miert helyes az, ha egy juniornak tobb penzt kell adni. Mert ez csak belemagyarazas, durva felreertese annak, amirol Jezus beszelt 🙂
 • Fox (IT)
  “Én is pont a külföldi remote melón filózok, cloud területen.”
  Cloudon belul mit szeretnel csinalni? AWS-nek csak 200+ szolgaltasa van…
  Inhouse poziciot szeretnel vagy pedig tanacsado / szabaduszo?
  Kodolni szeretnel vagy pedig tervezni es meetingen ulni?

  Altalanossagban beszelve allj ra az egyik cloud szolgaltatora. Azure foleg enterprise cegek hasznaljak. GCP foleg startupok. Amazon vegyes vagott. Amazon es GCP kozott jobban van atjarasi lehetoseg mint Azure es akamelyik mas.

 • Manager
  Maximálisan egyetértek!! Másfél év alatt sikerült kb duplázni a jövedelmem. Multik/SSC-k között nagy a szórás, simán lehet 20-40% diffi hasonló poziban, főleg a régi SSC-k fizetnek szarul. Tavaly év elején váltottam 650-ről 800-ra, idén már van ajánlatom bőven 1M felett és nem people manager poziba (pénzügy, nem IT..). Ehhez leginkább kitartás kellett. A hírdetett pozik fele sokszor kamu, mert már van rá belső ember, így válaszra se méltatnak vagy az első kör után kiszórnak, ez kb 70%. Nem szabad feladni több elutasítás után sem, próbálkozni kell, gyűjteni az interjú tapasztalatot és a visszajelzéseket. 3 ugyanabban a role-ban eltöltött év után garantált, hogy a piacon elérhetőnél kevesebbet keresel, amit nem engedhet meg magának az ember a jelenlegi környezetben. Nyilván minden váltás riskes, így 5-10%-ért nem éri meg ugrálni, így én minden interjún min. 20%-ot mondtam.
 • Tuture

  Pont ilyen helyzetben voltam kaptam egy jobb ajánlatot, igen elmentem az interjúra, igen öltem bele energiát, nem aludtam normálisan két napig, de ott elfogadták a bér igényemet és mégis maradtam mert azonnali hatállyal megemelték a bruttó béremet miután bejelentettem. Tudom magamról itt is megbecsülnek, szeretnek vannak ötleteim, amiket alkalmazunk is, de ott is megállta volna a helyem szeretem csinálni azt is amit most csinálok jól érzem magam. Inkább az a gáz hogy eddig nem értékelték így a munkámat, pedig nekik nem fájt volna, viszont én is motiváltabb lettem, ha nem is tudják.
  A legszebb az egészben azt mondták “ja hogy én ilyen pénzigényes vagyok nem gondolták volna”. Mondtam magamban az b meg két gyereket nevelek eddig miért nem tettétek ezt meg…. Mit gondoltatok?
 • Henriksen
  Hogyan keresnél egy másik munkahelyen?
  Minapi történet (csak zanzásítva):
  Pályázó: Mennyi az annyi? (sehol egy érdeklődés, él-e még az ajánlat, elérhetőség, sehol egy önéletrajz stb.)
  Én: alapfizetés – konkrétan megírva az összeg + jutalék, itt elmagyarázva, hogy sok mindentől függ, ezért változó. (régebben hogy elküldtem volna! Most adtam neki esélyt-naiv voltam.)
  Pályázó: mégis mennyi a jutalék?
  Én (még mindig nyugodtan.): ha méltóztatna küldeni egy használható önéletrajzot, örömmel egyeztetem a részleteket is egy személyes találkozás keretében…
  Pályázó: Ja, ha még ezt sem mondom meg, nem is érdekli.
  Itt meg is szakadt a folyamat.
  (100 fős cég, idegenforgalom, 2022.)
 • Ujmelós
  SSC finance senior meloval most 800-850et lehet keresni. Sztem a vezetője nem lehet több 1Mnál. Ha expert vagy ott lehet egy rés, azt érdemes meglovagolni.
 • dinnyésbácsi
  Eszméletlen sokba kerül felvenni egy embert, aki ért is valamihez és nem tróger. N kör interjú, betanulás, általában többe kerül, mint az előző ember és esetleg szintén lelép hamar. 2* kértem fizetésemelést az utóbbi 5 évben, a nagyobb kérésem egy +20% volt, 2 munkahely váltás lett belőle és most 3x annyit keresek, mint az első kérés idején… ebből tán érezhető, hogy nem voltak elrugaszkodottak a kérések. Munkaadó (team többi tagja) oldalról meg szívás az egész, egy bonyolultabb rendszer / projekt megértése / átlátása simán 3-6 hónap. Aki meg több éve nyomkodja az simán lehet 3x hatékonyabb, mint aki pár hónapja… Level 1 supporton kívül az IT világban nem nagyon működik az eldobható munkaerő koncepció.
 • nyman
  A kétezres évek elején úgy teszteltem a fizetésemet, hogy el-el mentem interjúkra. Bedobtam egy 25-30%-al magasabb számot. Mondván, hogy veszteni valóm nincs.

  A kérdésre furcsa válaszolni. Sok munkahelyen a mostani csomagnál akár 20-30%-al is kevesebbet, illetve a szülővárosomban szerintem a felét sem. Külföldön akár 50%+-t is tudnék lépni felfele, de a kiadás oldal is nagyot nőne. Van ahol szerintem kicsivel többet, de ezek a cégek nagyrésze benne van a versenytilalmi kitételben a szerződésemben. 🙂

  Az első diploma megszerzése utáni 12 évben kb 2 évente sikerült duplázni a jövedelmem. Igen, számszerűen ez több, mint 60x annyi. Ezt 250 Ft/euróval számoltam, mert akkor annyi volt. A tapasztalatok és az infláció mellett, volt Budapestre, majd külföldre költözés is. Most viszont kevesebb keresek, mint a csúcsban és a kiadásaim is többszöröse. Volt, hogy a bejárónőt is cég fizette.:)

 • Marc3ll
  Javasolnám a blog atnevezeset kiszamolorol mondjuk gazdalkodora.
  Hogy miért?!
  A nev kotelez, a kiszamolo ugy látszik sok IT-t vonz, egy gazdalkodora való valtassal talan megjelennenek a kommentek kozott a kozgazdaszok, konyvelok is.
 • Treil
  Néha alternatív univerzum számomra a blog. Van Magyarországon 3-4 város fővárossal együtt ahol bizonyos területeken lehet munkahelyeket váltani és ott is jó eséllyel teljesen más területre csöppen az ember ahol mindent újra kell tanulni.
 • Gunnerwatter
  Akkor tegyük tisztába a jelenlegi helyzetet, amit én látok testközelből.

  Szakmunkák és segédmunkák esetében van munkaerő hiány Magyarországon.
  Miért? Mert szinte senki sem akar szakmunkás lenni. Az itthon degradáló sokaknak.

  Mérnöki szinten igazából nincs hiány, mert valódi mérnöki tevékenység nagyon kevés helyen fordul elő itthon. (Én is mérnök vagyok, saját vállalkozással, 20 éve…)
  Az igazán “mérnöki” munkák a nagy multik külföldi fejlesztő részlegein vannak, viszont oda sem kell több ezer mérnök.

  Az IT itthon érdekes ló, igazán jó IT-s szakember kevés van (van IT cégem is), aki igazán jó, ő vállalkozóként dolgozik és eléggé leterhelt, a másik oldal a szerencsevadász programozó, aki igazából kevés hozzáadott értékkel szeretne milliókat keresni. 3-ból 3 embertől búcsúztam el 1 év alatt, és nem a pénz miatt.

  Folyt.

 • Godfather

  És másnap a gazdához senki sem szegődött el délután ötig, akkor is csak 3 dénárért.
  Így időben nem tudták leszüretelni a szőlőt és a java ott rohadt a tőkén.
  Végül a gazda szeme is gonosz lett. 🙂

  Ámen

 • Gunnerwatter
  Folyt.

  A komolyabb vezetői pozíciókra pedig több százszoros a túljelentkezés, ez is tapasztalat.
  A magyarországi munkaerőpiaci helyzet nagyon torz, egészségtelen irányú már vagy 50 éve.

  Tehát szektoronként eltérő a munkaerőhiány, és persze a sajtó – ami egy agyrém Magyarországon – természetesen azt a szektort “hájpolja”, ahol most épp kevés a munkaerő.

  Ez az ország kicsi, nem tényező sehol sem, ergó az itteni lehetőségek igen korlátozottak.

 • Bakteriológus
  Nagyon jó a poszt, köszönöm! A kommentek többsége is segít abban hogy reálisan tekinthessünk saját karrier lehetőségeinkre.
 • Bálint2

  ne azon rágódjatok, hogy vajon mennyit keresnek a többiek, hanem, hogy szerintetek mennyi a reális, mivel lenne megelégedve.
  1, odamész a főnökhöz és megkérded egyenesen és elmondod a bérigényt
  2, jelentkezel néhány hasonló munkakörbe, és ott kiderül, hogy reális-e a bérigényed
 • Erős Pista
  -Figyeljen főnök, kellene egy kis fizetésemelés. Tájékoztatásul közlöm, hogy már három cég is érdeklődik utánam.
  -Hm, igen? És melyik három az?
  -A Vízművek, a Főgáz, és az ELMÜ.
 • Zabalint

  Az a történet arról szól, hogy ha kötsz egy egyezséget valakivel, teljesen mindegy ebből szempontból, hogy Istennel (a gazda Isten akar lenni a sztoriban) vagy egy másik emberrel, akkor semmi közöd ahhoz, hogy más miben egyezett, hiszen te azt kapod és adod, amiben megegyzetetek.

  Csak mondjuk ennek semmi köze a transzparencia hiányához, mint problémához. Ugyanis mikor új munkahelyre mész vagy fizetés emelést kérsz, az egy új megegyezés, és nem ártana, ha lenne róla információd, hogy a munkádnak hol lehet a piaci ára. Amig mindenhol titkolózás van, addig ez így vaklicit.

 • Peter G

  Szerintem egy kicsit 10 evvel ezelotti a szemleleted. Tobbek kozott egy gyogyszercegnek is dolgozom contractorkent es az o budapesti SSC-jukben a kovetkezo poziciok (is) vannak:
  – Business Analyst
  – System Owner
  – Solution architect
  – System Trainer

  Ezek kozul melyik a majom munka?

  Hogy a temahoz is hozzaszoljak, en mar kaptam ellenajanlatot es maradtam, illetve mondtam is fel ajanlattal a kezemben. Az egesz attol fugg, hogy a fonokoddel es az o fonokevel milyen viszonyban vagy, ha joban es ertekesnek latnak, akkor nem lesz egy billog rajtad, hogy megzsaroltad a ceget. Mondjuk eleve nem is ugy jelentettem be, hogy tessek ennyit adni, vagy lepek.

  Azt en is ugy gondolom, hogy par evente erdemes korulnezni a piacon, hogy meg legalabb a piaci atlagot meguti-e a bered.

 • Edina
  Korábban ha munkahelyről volt szó, nekem is prioritás volt a keresetem. De idővel átalakult, mert sok olyan szubjektív tényező van ebben, amiről mintha megfeledkeznétek. Például hogyan érzed magad a munkahelyen, milyenek a kollégák, milyen a cégvezetés, illetve a közvetlen főnököd személyisége, stb. A munkád hogyan illeszkedik a privát életedhez, mennyire tudod harmóniában élni az életedet azzal a munkával, amit végzel és ahogyan végzed és akikkel végzed. Tudod-e a vágyaid szerinti életet élni (mert nem csak munkából áll az élet), elégedett vagy-e saját magaddal, az életeddel. Lehet, hogy férfiként ezek kevésbé fontos kérdések, de nőként nekem egyre fontosabbak. Könyvelőként elégedett lennék, ha olyan munkahelyem lenne, ahol kapok egy átlagosan jó fizetést (nem vágyom havi milliókra), kellemes miliőben végezhető rugalmas munkavégzéssel, intelligens kollégákkal körbe véve
 • nyman
  Olyan nekem is volt, hogy többször kértem fizetésemelést. Szakmailag nagyon érdekes volt a munka, imádtam a 70-80%-át a feladatoknak.

  A harmadik nekifutásra és kb. fél évvel később megkínáltak 1(egy)%-os emeléssel. Az indoklás: így is az átlag felett keresek. Aznap este frissítettem pár helyen az életrajzomat, rárepültem néhány futó hirdetésre és 2-3 héten belül már volt három ajánlatom érezhetően többért.

  Másik. Többször elmondtam a főnökeimnek, hogy sok a feladat. Nem történt létszámnövelés. Megvártam a karácsonyi bónuszt, majd melót kerestem. Másfél órával a felmondásom után már a vezérigazgató irodájában ültem. Közgazdász volt, levezettem, hogy 1 milliárdnyi feladatra jó ha egy napom jut egy héten, a többieknek meg az öt nap alatt nem jön ki ennyi. Az volt a kérdése, hogy “Nem lehet, hogy a többieknek vannak sokan?” 🙂 Innen a váltás minimálisan lefele volt anyagilag.

 • HLK
  OMG
  Attila és a többiek: a szőlősgazda és a szőlőmunkások sztoriban:
  “A bér nem más, mint az örök élet, és a mennyek országába kerülés lehetősége. Jézus ezzel a példázattal arra tanítja az embereket, hogy nem a teljesítmény alapján kerülhetünk be Isten országába. Egyedül Isten szeretete, jó szándéka és kegyelme által lehetséges ez. Ő pedig mindenkinek, aki hisz Benne és Vele él, ajándékba adja.”

  A másik kedvencem a tálentumos (akinek egy van, attól el kell venni, és oda kell adni, aki az 5-ből 10-et csinált). Ezt is szeretik egyszerűen venni az emberek (lásd még, akinek kevés van, annyit is ér).

 • Haman
  Asszony pedagógus. Máshol is ugyanannyit adnának neki és ugyanúgy kihasználnák, uh. mondtam neki, inkább ne padagóguskodjon. Bármi mással jobban járna anyagilag. Sajnos szereti és a diákok, szülők is imádják. Csak nem nagyon van megbecsülve. Elszomorító, hogy ő, akinek a munkája nagyon fontos iszonyat alulfizetett, én, akinek a munkájára egy normális világban semmi szükség nem lenne, hozzá képest nagyon jól keresek.
 • szorgos
  G A Business Anayst Lufi-titkárnőpozi a legtöbb 😉 Adjunk bullshit method neveket annak hogy leírd mit csinálsz és hogy utána mi fog következni…
  A többi is inkább IT legalja, de ahhoz be kell menned, hogy lásd kik dolgoznak ott magukat szakembernek előadva 😀

  A pozinevek úgy el vannak devalválódva, hogy bármelyik hiperinfláció megnyalná a 10 ujját utána.

 • Belavoltam
  Mit csinalsz? 🙂
 • Nemleszekmultikatona
  Bő hat év után váltottam multiról multira. Ugyanaz a terület bónusz nélkül hetven százalékkal magasabb fizetésért. A munka önmagában kisebb leterheltséget is jelentene de a szervezet annyira fejletlen; olyan szinten ad-hoc jelleggel megy minden hogy sokszor csak a hajamat tépem. Szervezeti kultúrában, munkakörülményekben tizenöt évet léptem vissza. A környezet, kollégák se túl inspirálóak; nem vagyok introvertált – sőt – de elkezdtem kicsit elszigetelődni. A pénz ugyan több – valamivel a hivatalos átlag felett keresek – de abszolút elvesztettem a motivációmat, zavar a környezet, bosszant és elkeserít a cég amatőrsége. Megoldandó feladatok, problémák helyett az alapvető működés fenntartására forgácsolom el az energiámat és az időmet. A váltáskor ígért változásokból, fejlesztésekből természetesen semmi nem valósult meg. A legegyszerűbb sem.
 • Nemleszekmultikatona
  Folyt. Kicsit úgy érzem magam mint akinek semmi sem jó. Hülye érzés. Mégis lassan egy évtized multi után úgy érzem, hogy tökéletesen értelmetlen a munkám. Egy valaki által kitalált mesterséges környezetben biztosítom a működést; mesterséges szabályok mellett; miközben valakik által mesterségesen generált problémákra adok választ. A szervezeten kívüli világban teljesen értelmezhetetlen az egész. Egy mókuskerék amibe belefáradtam. Egyre gyakrabban gondolok arra, hogy végzettséget, tapasztalatot letagadva vállalok valami egyszerűbb munkát kevesebbért. Amin nem kattog az agyam, amit nem érzek feleslegesnek és ami mellett tud normális életem lenni (fejben is ott tudok lenni, nem csak fizikailag). Amikor nem rándul görcsbe a gyomrod a telefoncsörgésre vagy nem dobnád ki a notebookot az ablakot a napi ötven e-maillel. Más is jár(t) ebben a cipőben?
 • Zoltan
  Én most vagyok munkahely váltásban és nagyon hasznosak ezek a bejegyzések, kommentek.
  A helyzetem annyiban más, hogy én a munkám utazással járó részét nem szerettem volna tovább csinálni, ezért kezdeményeztem, hogy felezzük meg a munkaidőmet valamint ezzel együtt a béremet is. Sajnos a vezetés ettől teljesen elzárkózott, annak ellenére, hogy elégedettek a munkámmal és elég speciális tudásom van, amire nehéz lesz embert találni.
  Az álláskeresés közben realizáltam, hogy jól meg vagyok fizetve a korábbi munkahelyemen, de úgy érzem, hogy most nekem is eljött az a pont, ahol -10-20% a fizetésben kevesebbet számít, mint a helyrebillent munka-magánélet egyensúly, nem mintha akkora vagyonom lenne, hogy ne számítson a pénz, de most azt érzem, hogy vissza kell lépnem egyet, hogy utána kettőt előre tudjak lépni. Aki volt már ilyen helyzetben, mit tapasztalt? Megérte kicsit visszavenni?
 • tedzse

  Igen én is mindig ezt mondom itthoni magyar céghez SOHA nem szabad menni, ami KKV és csak magyar érdekeltségű azt úgyanugy mint az állami cégeket szépen kerülni kell.
  Olyan KKV esetleg ami külföldi érdekeltségű az már okés ott fizetnek nem csak borravalót.

  De külföldön is ugyanez van, küldtek egy álláslehetőséget, 55k euro évente,azonnali elutasító válasszal lezártam, nem akartam mondani itthon jobban lehet keresni sőt, sőt.
  Nyugaton is Svájcot leszámítva csak Google, JP Morgen, Morgen Stanley, hasonló cégek fizetnek max a többi borravalócskát ad max.
  Ha külföld akkor Svájc ott fizetnek nagyon is, főleg egy Cloud Architect szerintem egy laza 200k – 250k CHF meg van TAPASZTALATTAL és már német nyelvvel

 • .....

  Én most voltam hasonlóban. Váltanom kellett, mert bár (legalábbis azt hittem) nem volt rossz a fizetésem, a stresszt, mutyizást és rengeteg utazást már nem bírtam. A fizetésem papíron valamennyit nőtt, de se túlórapénz (bár túlóra se), se laptop (mármint magánhasználatra), se céges autó nem lett, ha mindent összeadok, kb. 10%-kal rosszabbul jöttem ki. Cserébe volt időm fellélegezni, képezni magam és kicsit jobban körbenézni a munkaerőpiacon. Idén váltottam újra, ezúttal egy még könnyebb* és sokkal többet fizető munkakörbe.

  Szóval hajrá. Csak mindenképpen olyan helyre menj, ahol tudsz szakmailag fejlődni akár a munkahelyen, akár munka után.

  *: Most szakértőként alkalmaznak. Nagy tudás és tapasztalat kell, de maga a munka könnyebb.

 • Családfõ
  ,

  Szerintem nagyon fontos a pénz mellett az életminőség kérdése is, beleértve a munka-magánélet egyensúlyt. Különösen egy már komolyabb, kényelmes életet biztosító jövedelmet elérve.

  Nyilván mindenki a saját értékrendje és céljai alapján kell, hogy a határokat meghúzza.

  Ami nekem bejött, az szerintem olyasmi, amiről írsz. Egy szint elérése után tudatosan lassított karrier, hogy az élet ne fusson el az ember mellett. Mikor megszületett az első gyermekem, rögtön kizártam a rendszeres utazásokkal járó pozíciókat pl., de olyat sem vállalok el, ami folyamatos, valós túlórázásokkal járna. Utóbbival és néhány extra “visibility” projekttel lehetne igazán repülni felfelé, ám nekem az már nem éri meg a gyerekek mellett. Így is halad a szekér előre tisztességesen, mert látják minőségi munkát, miközben kevesebb a stressz is. A kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad…

 • Bélaőrnagy
  Előléptetésnél mennyi emelést szoktak adni kb? (multi, mérnöki)
  Köszi
 • akosom

  Szerintem többen jártunk már hasonló cipőben.
  Az utóbbi időben ez az interju: telex.hu/belfold/2022/02/14/gyurko-szilvia-munkafuggoseg-kieges-hintalovon-sabbatical-interju nagyon tetszett a témában.

  Nyílván kicsit más a kontextus, de a hölgy szerintem nagyon jó gondolatokat fogalmaz meg. Nekem ez ragadt meg nagyon:
  “Eleve rossz a sorrend, hogy munka-magánélet egyensúlyra figyelünk. Fordítva kellene lennie, a magánélet köré szerveződő munkával.”

 • chrealitycheck
  ROTFL, Paulanergarten 😀 Sőt, a haverom 350ezret keres meg a bónusz 😀
  Jesszus, kettessel elég fent (leginkább felsőmenedzsment) kezdődnek az éves bérek, ezt én nagyon nem tartom hihetőnek…
  Persze etetni lehet vele a népet.