Mi történt az ingatlanpiacon 2021-ben?

Az ingatlannet felajánlotta, hogy szívesen írna egy összefoglalót az oldalra az elmúlt év ingatlanpiaci történéseiről.

Remélem, hasznosnak találjátok, következzen az ő írásuk:

A koronavírus-járvány kitörése merőben megváltoztatta a magyar lakáspiacot, ami így negatívan érintette a befektetési célú ingatlanvásárlókat is. 2020-ban a turizmus elmaradása és az online oktatás bevezetése sem kedvezett a rövid-, valamint hosszú távú lakáskiadás piacának, amely hatására – a kínálat rekord mértékű bővülése mellett – több éves mélypontra zuhantak az árak.

A tavalyi évben nem várt fordulatokat tapasztalhattunk a hazai lakáspiacon. A 2020-as, bázisév adataihoz mérten a keresleti oldal fellendült, míg a kínálati oldalt további bővülés jellemezte.

Erős évet zárt a lakáspiac

Habár a világjárvány előtti szintet még nem érte el a befektetési céllal ingatlant vásárlók aránya, a magyar lakáspiacot erős, pozitív trend jellemezte a 2021-es évben. A piacnak lendületet adtak a módosított állami otthonteremtési támogatások, amelyek inkább a lakhatási célt erősítették a vevőjelöltek körében. A korábban beharangozott lakossági kedvezmények következtében számos tranzakció a 2021-ben vált esedékessé, valamint a pandémia következtében visszaesett lakásmegtekintési hajlandóság a pandémia előtti szintre emelkedett. Ezen tényezők felhajtóerőként hatottak a lakáspiaci árak esetén, így az év végére 16,35%-os áremelkedést regisztrált az ingatlannet.hu a hazai lakásárak esetén.

Csökkent a főváros lakáspiaci-súlya

A járvány kitörését követően Budapesten jelentősen csökkent a befektetési célú adásvételek száma, a 2019-es bázisévhez képest 16,4 százalékponttal. 2021-ben sem változott számottevő mértékben a befektetési céllal vásárolt lakások száma Budapesten, a pandémia óta tartósan alacsony szintre állt be.

2021-ben az új építésű ingatlanok és a vidék térnyerése jellemezte a lakáspiacot. A budapesti térségben már 2018 óta megfigyelhető a kiköltözési hullám, amelyben nagy szerepet játszanak az otthonteremtési kedvezmények és az egyre emelkedő lakásárak is. Míg a vidéki lakáspiacon regisztrált átlagos áremelkedés meghaladta a 16%-ot, addig a budapesti ingatlanpiacon az országos átlagtól elmaradt az ingatlanárak drágulási üteme, átlagosan 11,7%-kal nőtt a fővárosi négyzetméterár 2021-ben.

Erre számítunk 2022-ben

Elemzések szerint a legnagyobb hozamot a vidéki használt ingatlanoktól várhatjuk, valamint az új lakások piacára is több tényező pozitív hatással lehet az idei évben. Egyrészt az idén még igénybe vehető állami támogatások – köztük az újonnan indult Zöld Otthon program – következtében az új lakások irányára akár 15-20%-os áremelkedést is elérheti az év végére. Másrészt az alacsonyabb kínálati árak miatt a használtlakás-piacon is élénkülés várható, amely 7-10%-kal is megemelheti az árakat. Vidéken az előrejelzések szerint 5-6% közé tehető a becsült áremelkedés, míg a fővárosban tovább folytatódhat a lakáspiac lassulása.

A kiadási célú lakásvásárlás esetén a hozam két tényezőből áll: bérleti díjból és a lakásárak növekedéséből. A portál statisztikái szerint 2021 decemberében országos szinten meghaladta a bérleti díjak emelkedése 8,9%-ot a januárban rögzített adatokhoz képest, míg Budapesten 7,5% volt az áremelkedés. Összességében továbbra elmarad a kiadó lakások árszintje a járvány előtti adatokhoz képest – ami csökkenti az ingatlanok hozamtermelő képességét –, az idén már gyorsabb ütemű drágulásra számítunk.

Share

101 hozzászólás

 • Seregély
  A kérdés már csak az, hogy mit kapnak az emberek a nehezen megkeresett pénzükért, ha rengeteg helyről hallani a kivitelezés csapnivaló minőségéről?

  Megéri hitelre venni a fejfájást, és a pár éven belül biztosan jelentkező problémákat amiknek egy része akár javíthatlan is lehet?

  Csak előre!

 • Asskickin
  “A koronavírus-járvány kitörése merőben megváltoztatta a magyar lakáspiacot, ami így negatívan érintette a befektetési célú ingatlanvásárlókat is. 2020-ban a turizmus elmaradása és az online oktatás bevezetése sem kedvezett a rövid-, valamint hosszú távú lakáskiadás piacának, amely hatására – a kínálat rekord mértékű bővülése mellett – több éves mélypontra zuhantak az árak.”

  Mi van? Ez most komoly? Lemaradtam valamiről?

 • Pampalini
  Jobb szeretem Miklós írásait.
 • Viktor
  Lakokocsi forevör!
 • Copywriter
  A már jól ismert Kömkel mellett érdemes nézni a Szakiellenőrt is, ő YouTube-on nagyok aktív: youtube.com/user/csaladihazepites1/videos

  A vicc az egészben, hogy a videóit nézve már én is felismerek számos olyan ordító hibát, amibe nap mint nap belebotlok. Pedig ugye az online bizniszben dolgozom.

  Itt 10 év múlva jó nagy szopás lesz nagyon sok embernek. Egyrészt minden szar kis lyukat most már napelemmel meg hőszivattyúval adnak át, és kíváncsi vagyok arra, honnan van 1-2 millió forintja a 10 év után menetrend szerűen behaló inverter cserére annak, akinek hónap végén nincs 10 forint a pénztárcában.

  A másik a minőségi probléma, Kömkel azt írta, hogy 10-ből 9 új építésűt már nem ajánl megvételre az utóbbi időben. Majd amikor 10 év után megeszi a gomba a könnyűszerkezet, vagy rájuk omlik a felberhelt plafon, akkor honnan lesz pár millió sürgősen? És 20-25 évre eladósodnak érte

 • Csizkek
  Ez eleg elnagyolt vmi. A 16% aremelkedes az hirdetesi arakban vagy letrejott adasvetelek alapjan?
  A 2022-es aremelkedesi elorejelzesben mik az inputok? Hogy fog hatni a varhato tovabbi alapkamat emeles, kozel 8% infla mellett?
 • Hazaköltözött
  kömkel blogon épp aktuális cikk alapján az új építésűek: 10%-a jó, 20% javítható, 70% menekülj. Hát ezt kapják…

  Amúgy tragikomikus, hogy most már nem elég, hogy kiárazódnak sokan, de még aki nem, az még lehet annál is rosszabbul jár, mint akik csak nézni tudják ezt a rally-t.

 • Valaki
  Valóban estek az árak 20-21-ben. Legalábbis Budapesten.
  Nekem pont olyan volt az élethelyzetem, hogy 2019, 2020 és 2021-ben is kerestem albikat. 2019 volt a legrosszabb. Kínálat kb semmi, ami volt az aranyáron. 120k-ért sok kerületben már garzont sem találtál. A XI kerületben emlékszem hogy 150k és az alatt összesen 2 darab 2 szobás lakást hírdettek (most ránéztem kíváncsiságból, 62 van).
  A covid időszakában a belső kerületekből indult a zuhanás (sok airbnb), a külsőbb kerületekben próbálták tartani az árakat. Sokan hónapokig csak hirdetgettek mire rájöttek hogy okosabb lett volna egy 20 százalékot engedni… Az alját szerintem 2021 elején érte el, mikor még nem indult be a turizmus és még nem indultak be az oltások. Onnan gyorsan pattant visszafelé. Az árak ma már közelítik a 2019-est, viszont a kínálat most (még) jobb. Egy ingatlanos ismerős szerint tavaly népvándorlás volt.
 • Kunhalmi melltartója
  Én azt nem tudom, hogy mit gondol egy két ingatlan hirdető.
  1 éve hirdeti a házat, de mostanában megduplázta az árát.
  Az ilyen mire számít?
  Ingatlan vasarlasnál amúgy mennyit érdemes alkudni?
  Nem tudom, de én most azt látom hogy a Pesti belvárosi ingatlanok vannak jó áron, ahhoz képest, hogy vidéken mi megy.
  Szerintem a vidéki piac ugyanúgy ki fog pukkadni, mint kb 15 éve. Az emberek rájönnek, hogy nem buli napi több órát autóban ülni..

  Az ingatlanhirdetők érzésre kétharmada troll. Nem is akarja eladni, csak jó sokért kirakja, ha jön egy bolond annyiért, akkor kiköltözik.

  Ilyennel van tele a kínálat. A környékünkön is van sok ilyen hirdetés, akinek ismerem a tulaját, ő mondta, hogy esze ágában nincs költözni egyébként.

  A 100 milliós házat 140-ért hirdette tavaly, most 180 millióért.

 • M
  Nálunk (dunántúli megyeszékhely)
  2020 végéhez képest, hirdetések alapján, 1 év alatt
  új házak, generál kivitelező: ~300e ft/m2 (régi, magasabb áfa) -> 450e-600e ft/m2 (új, alacsonyabb áfa) változott
  használt lakások is kb 50%-t mentek
 • Kellemes meglepetés
  Off:
  Nem ismertem az ingatlannet.hu oldalt, elég igényesen meg van csinálva, és jó gyors.
 • BlaZember
  Lakáskiadásról szól az idézet. Az tényleg eléggé bezuhant, érthető okokból.
 • Pít
  jaja, sajnos lemaradtál… Én féláron vettem három ingatlant és az egyikhez egy garázst is kaptam ajándékba 🙂
 • Meglepett
  “zuhantak az árak”
  Ez így azért komolytalan…
 • Danhadnagy

  nem buli ingázni, de vajon a munkahelyek hány százaléka lett full home office? és vajon (mikor) visszatérnek a cégek a kötelező irodai jelenlétre?
 • Bezárt Benzinkutas
  Ez a lufi is hamarosan leenged vagy elpukkan.

  Virág a mai nap nyilatkozott az MNB-től. Érdemes elolvasni és ezen felül még azt, hogy milyen bajban vannak a általánosságban társasházak.

 • Matematikus
  Miért olyan nehéz az y tengelyt 0-tól indítani?!
 • csizkek
  “Az ingatlanhirdetők érzésre kétharmada troll.”
  Akkor ha jol ertem az ingatlanet statisztikaja ezekre a trollokra epul? IGy jon ki 16% aremelkedes 2021-re?
  Nem kotekedes, de ilyet minek kitenni?
  2022-es “joslat”, hol hitelmoratorium eltorlesenek hatasa, kamatemelkedes hatasa, arstpp megszuntetesek etc..
 • jupiter
  milyen bajban vannak a tarsashazak?
 • Ivan Olsen
  erre van valami link? Mert nem tudom miről van szó, de érdekelne.
 • Handyman
  Szerintem eleve az ingatlanosok és az ingatlanos cégek rettenetesen károsak a piacra. Minden eddigi ingatlan adásvételem tapasztalata ezt erősítette. Semmit nem tudnak, összekókányolnak valami hirdetést és tartják a markukat az irreális jutalékért.
  És hazudnak mint a vízfolyás. Ezért aztán az ilyen kimutatásoknak vagy statisztikáknak sem hiszek, mert meggyőződésem, hogy ezekkel és a nyilatkozataikkal csak befolyásolni akarják a piacot.
  Aztán lehet, hogy tényleg olyan lámák az emberek, hogy egy egyszerű lakáseladáshoz ingatlanosra van szükségük, ki tudja. De akkor viszont még nagyobb a baj.

  De a legviccesebb, amikor játszótéren megismerkedtem egy ingatlanossal. Aszongya:
  – Tudod hogy kell ingatlant venni?
  – ??
  – Feltétlenül kerüld ki az ingatlanost! 🙂

 • Én is akarok kommentelni...

  Ismerősöm most szeretné eladni az egyik lakását, és a fordított helyzettel találta szembe magát: értékbecslő és egy ingatlanos is mondott egy reális piaci árat, a környék hasonló lakásai alapján is korrekt volt az ár (ha nekem kellene, én pl. megvenném annyiért).
  Meghirdette annyiért. Kb. 30 érdeklődőnél tart másfél hét alatt, minden vevőjelölt úgy indít, hogy szeretne 20%-ot alkudni. Két mondat után lejön róluk, hogy még annyi pénze sincs amennyit mondott, és ezzel csak a saját és az eladó idejét rabolja. De olyan is volt, aki minimálisat alkudott volna, rendben, mehet a buli… na azóta eltűnt a vevőjelölt. Neki se volt annyi pénze ezek szerint.

  Persze közben több ingatlanos is felrakta azt a lakást hirdetni még jóval drágábban, van aki a tulajdonos megkérdezése nélkül.

  Tessék mondani, ez már a vadnyugat?

 • Vili
  “az új lakások piacára is több tényező pozitív hatással lehet az idei évben. (…) az új lakások irányára akár 15-20%-os áremelkedést is elérheti az év végére”

  Ez tényleg igen “pozitív”, lehet majd vásárolni 1.5-2M nm áron a rozsdaövezetbe ész élkül felhúzott silány minőségű összezsúfolt “lakóparkokban” a 40nm másfél szobát .. (mert hogy nagyobb lakásokat ezekbe nem igen raknak úgysem).

 • Némán fortyogó
  Ennyire semmitmondó összefoglalót én már rég olvastam. Ha érdekel a véleményem – tudom, hogy nem, de azért megosztom – akkor a szerzőnek inkább regényeket kellene írnia, azoknak kb. hasonló a információértéke. Legalább azt feltüntethette volna, hogy ezek a hirdetésekből kalkulált átlagok, vagy
  a létrejött tranzakciókból. Egy tranzakciószámbecslés is elfért volna még, bár mióta a Schadl-félék 8-10-essével veszik az ingatlanokat, azóta annak sincs sok valós jelentése. Tény, hogy ebből a szempontból az átlagárnak sincs, hiszen ha én is a korrupcióval szerzett százmillióimat szeretném átmenteni/eltüntetni, akkor nem különösebben érdekelne, hogy most épp az átlagos négyzetméterár hatszáz, vagy egymillió-hatszázezer forint.
 • mad823
  “Csökkent a főváros lakáspiaci-súlya”: kiárazódott a többség.
  És igen, jó lenne tudni, hogy milyen számok alapján jött ki a matek, mert a hirdetési árak nem feltétlenül tükrözik a tényleges adásvételek árát.
  20% növekedés még az év végéig? Az 1,2M lesz a négyzetméterár? Tényleg kíváncsi vagyok, hogy ennyiért ki fog (tudni) venni.
 • Laci bácsi
  A minap ezt olvastam. Azért szerintem érdemes elgondolkodni rajta.
  portfolio.hu/bank/20220214/mit-muvel-a-magyar-lakaspiac-eu-s-figyelmeztetest-kapott-magyarorszag-526669
 • alapos
  “Ez a lufi is hamarosan leenged vagy elpukkan.” Kb 7 éve írogatja itt ezt mindenki, szerintem lassan inkább varrassátok fel tetkónak, hátha az bevonzza.
 • jami
  Mert nincs pénzük, de be akarják húzni min. az összes támogatást és próbálkoznak, hátha.
  Most tuti nem mernék újat venni, pont a kömkel és tsi által írottak miatt. nekem még1 munka van a házon (+1 szoba kialakítása), 1 hónapon belül lesz meg. Minden továbbit megcsinálunk magunknak – hát, már alig várom…
 • ptrola
  Biztos boldogok lesznek akik majd 1+ millió per nm áron megveszik az új építésűt, aztán olyanok jönnek ki mint itt: komkel.blog.hu/2022/02/11/uj_epitesu_haz_szemle_engedd_el

  Remélem akkor is majd meg kell menteni az embereket…

 • SM
  “nem olyan buli ingázni”
  Mostani interjuzgatásból tudom:
  -nem is kell (max heti egyszer, és az is a COVID mizéria után valamikor, … ha egyáltalán)
  -sok cég már abszolút fakultativként tekint az irodai bentlétre
  -a jelenlegi cégemnél a pandemia előtt szitokszó volt a home office, most már azt tervezik, milyen feltételekkel tegyék kötelezővé miután elmúlik , mert a rendelkezésre álló területet jócskán túl akarják tölteni.
  -sok külföldi megkeresést kapok, ők sem ragaszkodnak már ahhoz hogy kinti lakhellyel rendelkezzen a munkavállaló, mint korábban
  S mindez sok szektorra igaz, nem csak az IT 😉
 • Norbi
  Én múltkor annak számoltam utána, hogy van egy József körúti ház(ott adtam el pár éve örökölt lakást), ahol az összes lakás eladási ára kb 1,2 mrd Ft lenne(üzleteket nem számoltam mert lövésem sem lenne az értékükről). Ami elsőre megdöbbentő, de közel 40 lakás van, és az akkori eladási árral kalkuláltam a többi ingatlanra is. Ismerem házat, és tudom hogy mint társasház aránylag jól áll (25 éve a házba élők látják el a képviseletet), nincs több évnyi tartozás felhalmozva a közös költségből, van félre rakott pénz (2018ban volt) 7 m Ft(lakáskasszák voltak, megtakarítási számla). Mondhatjuk nem egy tipikus magyar társasház. De mai kivitelezési áraknál ez a 7 m Ft, hol lenne elég egy komplex homlokzat felújítása, vagy komplett szennyviz rendszer cserére (ami megtörtént a 2000-es években), vagy akár egy kémény bélelésre. Folyt.
 • Kopter Géza
  Hát, Pozsonyban egy rakat IT-s helyen elindult az office downsizing, mostmár fizikailag se férne be a sok billentyűkoptató, szóval eléggé bizakodó vagyok, hogy bárhova is fúj a szél, otthon mereszthetem a seggem, és ha kell, arra a pár napra betekerek. Vicces, hogy másoknak mik a preferenciái, egy fejvadászt a hiányzó zuhannyal szereltem le. 🙂
 • Bezárt Benzinkutas
  Van egy tetkós haverom, ha érdekel tudok neked benne segíteni.

  Annyi változott, hogy az elmúlt 7 évben átlagemberek írogatták. Most más a helyzet.

 • Janos82

  Senki se tudja, hogy mi lesz. En meg emlekszem, hogy 2010tol kb havonta olvastam, hogy most indult meg a piac felfele… egyszer tenyleg bejott. Most is ez lesz majd….:)
 • beetle
  Az ingatlanosok által leírt várakozások készpénznek vételét sosem értettem. Egy ingatlanos, ergo azok eladásában érdekelt ember/cég mikor fog szerintetek olyat mondani, hogy “hát ez bizony most már a plafon, innen stagnálás/esés várható”? Már csak azért sem, mert az ilyen vélemények alakítják is a piacot, mivel sok ember látja, “húú öcsém, emelkedés lesz!”, és tényleg, mert elhiszi. A tőzsdei pánik, majd esés fordítottja. Elon Muskátli kiírja, hogy ez és ez mekkora sz.r befektetés és le is térdelt az adott cég/részvény. Pedig csak egy véleményt osztott meg, amiről tudjuk, hogy mihez hasonlítható.

  Az emberekkel van a baj, mindig. Ha tömegével azt mondták volna már 600k/m2-nél, hogy kösz, ez már a józan ész határa, lehet máshogy alakult volna.

 • Dani
  Szomszéd most adta el a 2010-ben épült házát, akkor 20-ért vette, most 75 millióért ment el.
  Azt hittem ennyiért nem lesz vevő, de kb. fél év alatt elkelt. Nem túl jó a kínálat, lehet ezért is lehet ennyiért vevőt találni. Bp. agglomeráció, kb. 20 ezres város.
 • inverter
  Az inverterben legtöbbször az elektrolit kondenzátorok ESR értéke romlik le az évek során (“elpárolog” a kondikból a dielektrikum), vagy valamelyik IGBT modul durran el a teljesítmény körben, a lényeg, hogy javítható az esetek 90 százalékában az inverter. Most figyelj: elviszed egy elektronikai szervizbe, és kikondizzák neked, kevesebb mint fele annyiért mint egy új inverter, és használod tovább. Csak gondoltam szólok, ráadásul ingyen…. 😉
  (Mert látványosan rendre felbukkan ez az inverter-cserés érv a napelem megéri-e kiszámolásokban, milliós költségeket behazudva, miközben az esetek többségében javítható hibái vannak az invertereknek)
 • patau
  Pont ugyenezt gondoltam az ingatlanosokról. Aztán, lecsúsztam álmaim házáról, mert a segítségét manipulációnak hittem. Tényleg sok! vevő volt, egy igazán jól belőtt ingatlanra és valóban komoly szándék, hogy támogasson minket. Mi próbáltunk puhatolózni, még csak nem is alkudni, de én éreztem, hogy komolytalanná válunk.
  Csalódás, több száz szar hirdetés, majd fél év után jött szembe egy újabb értelmezhető ingatlan. Szintén valódi roham. De akkor már abszolút „kulcsként” néztünk az ingatlanosra és határozottan álltunk, hogy mi szeretnénk. Ennyi.
  Te be tudsz lőni 1-2 % pontossággal egy ingatlant? Végig tudsz hallgatni 10-ből x vevőt, aki fikázással próbál alkudni? Vagy nem is gondolja komolyan a vételt? Tudsz alkutárgyalást folytatni? Fel tudsz hajtani jó pár valódi szándékú vevőt? Én nem. Ez is egy professzió és egy jó ingatlanos többszörösen megéri az árát. Egy JÓ ingatlanos
 • mad823

  Az ingázás nem csak attól van, hogy dolgozni jársz. Van pl. iskola, sport, stb. a gyerekeknek, utána középiskola, ahová már egyedül járna, csak ugye próbája ezt meg az agglomerációból. És nem, nincs minden helyben, lásd a tegnapi tüntetés Nagytarcsán.
 • Cinikus
  “több éves mélypontra zuhantak az árak” eddig olvastam, köszönöm a lehetöséget.
 • Petike
  @kunhalmi-melltartoja: a vidéki miért ülne dugóban? Épp hogy dugó ébred (legalábbis a bpihez képest) a vidéki lét. Én a családi házamból bosszankodom ha 20 perc alatt jutok be a városközpontba, mert az 1/3-dal több mint idő mint a szokásos 15 perc. Ennél többet elképzelhetetlennek tartok a munkahelyre bejutáshoz.
 • xavv
  Aki a nagy lufi kipukkadásra vár (amúgy én is, hehe) annak megjegyzem, hogy a 2008-as válság folyamán 22%-os volt az áresés a tetőpont és a mélypont között. Nudli.
  És ahhoz egy gazdasági világválság kelett.

  A családtámogatásnak hazudott kontraproduktív baromságok maradnak akkor is ha nyer az ellenzék, de nem fog nyerni, tehát pláne maradnak, sőt jönnek majd újabbak is. Visszajön a vírus mizéria végével az airbnb is, a befektetők is felébrednek majd.
  Nem szabad várni, nem lesz kipukkanás. Sajnos. (Én csak azért “várok” mert ki vagyok árazódva, átlag fölötti fizuval is. Ha lenne önerőm egy élhető kecóhoz, már a bankban intézném a hitelt 8:00-tól.)

 • Endre bá
  2021. májusában vettem egy panorámás, XIII. kerületi, újépítésű, 100m²-es lakást 100 misiért. Most 150 milliót ér.
  A rövidtávú kiadás tavaly augusztus óta dübörög.
  Jó érzés, hogy minden vagyonom ingatlanban van, az újabb megtakarításaim pedig EUR-ban.
 • Szakértő
  @Némán fortyogó
  Szerintem is semmirevaló ez a cikk. Ha egy ingatlanpiaci cég készít elemzést, annak objektivitása mindig megkérdőjelezhető. Legalább törekedniük kellett volna annak látszatára, például ellenőrizhető adatok, tények közlésével. Ez így csak annyi, mintha Mari-nénit megkérdeznénk a piacon: – mit tetszik gondolni az ingatlanpiacról?
 • valaki I.
  Na megnyugodtam, nem csak szerintem szabadult el itthon a pokol 😀

  portfolio.hu/bank/20220214/mit-muvel-a-magyar-lakaspiac-eu-s-figyelmeztetest-kapott-magyarorszag-526669

 • Hollós
  A frusztrációt sokan úgy oldják magukban, hogy az új építésű úgyis összedől 10 éven belül (?), nem szabad venni, igazolásként meg jönnek internetes – ijesztegető – blogokra hivatkozások. Kicsit hasonló, hogy nem szülök, mert ez a világ menthetetlen.
  Hány ház-lakás dőlt össze az elmúlt 20 évben építettekből? És a 40-50 éve építettek közül, amikor a minőség-anyagok-technológia a közelében nem volt a mainak?
  Lehet kritizálni mindent, de egy mai új építésű minden tekinteteben fényévekkel jobb-korszerűbb, jobban megépített, mint egy csak 20 évvel ezelőtti.
  Amikor én építkeztem – akkor az átlagosnál jobb minőségben – ismeretem olyat, aki hasonlóan gondolkodott, mint sokan itt és a “minőségre” törekedett. Fele akkorát épített kétszeres áron, ami felét éri jelenleg a sajátoménál.
  Szóval lehet itt a pálya széléről kritizálni, de akkor tessék építeni 2 mFt/m2-ért és az majd talán nem dől össze.

  Háááát. Én voltam új építésű, 2-3-5 éves ingatlanokban, köszi. Megsüllyedt, felázik, mindenből a legolcsóbb, a leghitványabb, a lefolyócső 3 centivel vékonyabb, mint kellene, hogy azon is spóroljon az építő 4.500 forintot, aztán másfél millióba került kijavítani.

  Vakolat helyett gipszkarton, terasz alatt nulla szigetelés, stb.

  Egy év alatt a vállalkozó felránt 20 házat, egy ház annyi idő alatt épül fel teljesen, amennyit a betonnak pihennie kellene. Ukrán vendégmunkások, akikkel nem az a baj, hogy magyarul nem tudnak, hanem hogy építkezni nem tudnak.

  Aki eladásra épít, azoknak a 90%-a profitmaximalizálásra törekszik, sajnos gyakran bármi áron. A maradék 10% a korrekt. Ő is keresni akar, de nem úgy, hogy szemetet épít.

  Vannak jó új házak és vannak korrekt építők, de sajnos rengeteg a hitvány is és a legtöbb hiba (kevés cement, szigetelés hiánya, stb.) évek múlva vagy 10 év múlva jön elő.

  Egyébként vannak bőven életveszélyes házak, leszakadt erkélyek, stb.

 • krilin
  Már sikerült elengednem, mostanában nem lesz családi házba költözés (nem is csak az árak, hanem a lesújtó kínálat, az építkező ismerősök tapasztalata, és a hitvány “szak”emberek (és még azokból sincs elég) miatt).

  Mindig őszintén mondtam, én itthon maradok bármi legyen – de ha pár év múlva kitalálja aki épp akkor hatalmon van, hogy a 201x óta tartó ingatlanőrület “károsultjait” meg kell menteni, vagy too big to fail lesz a piac és még tovább kell támogatni a hülyeségüket (összedőlnek a vasalatlan kókányolt ikerházak, fel kell újítani az összes szutykot mert sírnak hogy élhetetlen, tömegek nem tudják visszafizetni a babavárócsokzöldhitelt, bármi miatt) – akkor szedem a sátorfámat az tuti.

  Ahogy is írja és többen emlegetik kömkelt, szakiellenőrt stb, hogy mi megy most – szívből mondom, legyen boldog ki-ki a sajátjával,ha már eladósodott miatta örökre – de legyen már lassan elég!

 • Lajosmizse
  Amúgy szerintetek mennyi a reális alku egy ingatlan esetében?
  Tudom, ez sok mindentől függ, de mégis.
  10-15, esetleg 20% is?
  Miklós, Te alkudtál?
 • Hollós
  Kiszámoló!
  Abszolút értem és el is hiszem, amiket írsz. Csupán annyit akarok mondani, hogy néhány évtizede, amikor még lehetőség sem volt bizonyos technológiákra és az elváráok is alacsonyabbak voltak, akkor is pont ilyenek voltak a kivitelezők és a viszonyok.
  A 2000-es évek elején, internet nélkül, töredék információval a kezedben ennél sokkal durvábban vertek át mindenkit, csak akkor nyugodt voltál, mert nem tudtál róla. Műszaki ellenőr? Építésévezető? Nem is léteztek. És azok a házak is állnak.
  Ma magasabbak az építési elvárások, sokkal jobbak a technológiai lehetőségek és több információ áll az építtető rendelkezésére. Szerintem emiatt is több a kritika, nem feltételen azért, mert rosszabbak az épületek.
  20 éve nem csináltál fotót mindenről, vagy volt ott az ellenőr. Mire délután kiértél a beton benne volt az alapban. Vagy benne volt a vas, vagy kilopták. Csak erről nem tudsz.
 • star70
  ja,ha el tudod adni annyiert,papiron jol mutat a 150 millio.