Mi történt az ingatlanpiacon 2021-ben?

2022-02-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az ingatlannet felajánlotta, hogy szívesen írna egy összefoglalót az oldalra az elmúlt év ingatlanpiaci történéseiről.

Remélem, hasznosnak találjátok, következzen az ő írásuk:

A koronavírus-járvány kitörése merőben megváltoztatta a magyar lakáspiacot, ami így negatívan érintette a befektetési célú ingatlanvásárlókat is. 2020-ban a turizmus elmaradása és az online oktatás bevezetése sem kedvezett a rövid-, valamint hosszú távú lakáskiadás piacának, amely hatására – a kínálat rekord mértékű bővülése mellett – több éves mélypontra zuhantak az árak.

A tavalyi évben nem várt fordulatokat tapasztalhattunk a hazai lakáspiacon. A 2020-as, bázisév adataihoz mérten a keresleti oldal fellendült, míg a kínálati oldalt további bővülés jellemezte.

Erős évet zárt a lakáspiac

Habár a világjárvány előtti szintet még nem érte el a befektetési céllal ingatlant vásárlók aránya, a magyar lakáspiacot erős, pozitív trend jellemezte a 2021-es évben. A piacnak lendületet adtak a módosított állami otthonteremtési támogatások, amelyek inkább a lakhatási célt erősítették a vevőjelöltek körében. A korábban beharangozott lakossági kedvezmények következtében számos tranzakció a 2021-ben vált esedékessé, valamint a pandémia következtében visszaesett lakásmegtekintési hajlandóság a pandémia előtti szintre emelkedett. Ezen tényezők felhajtóerőként hatottak a lakáspiaci árak esetén, így az év végére 16,35%-os áremelkedést regisztrált az ingatlannet.hu a hazai lakásárak esetén.

Csökkent a főváros lakáspiaci-súlya

A járvány kitörését követően Budapesten jelentősen csökkent a befektetési célú adásvételek száma, a 2019-es bázisévhez képest 16,4 százalékponttal. 2021-ben sem változott számottevő mértékben a befektetési céllal vásárolt lakások száma Budapesten, a pandémia óta tartósan alacsony szintre állt be.

2021-ben az új építésű ingatlanok és a vidék térnyerése jellemezte a lakáspiacot. A budapesti térségben már 2018 óta megfigyelhető a kiköltözési hullám, amelyben nagy szerepet játszanak az otthonteremtési kedvezmények és az egyre emelkedő lakásárak is. Míg a vidéki lakáspiacon regisztrált átlagos áremelkedés meghaladta a 16%-ot, addig a budapesti ingatlanpiacon az országos átlagtól elmaradt az ingatlanárak drágulási üteme, átlagosan 11,7%-kal nőtt a fővárosi négyzetméterár 2021-ben.

Erre számítunk 2022-ben

Elemzések szerint a legnagyobb hozamot a vidéki használt ingatlanoktól várhatjuk, valamint az új lakások piacára is több tényező pozitív hatással lehet az idei évben. Egyrészt az idén még igénybe vehető állami támogatások – köztük az újonnan indult Zöld Otthon program – következtében az új lakások irányára akár 15-20%-os áremelkedést is elérheti az év végére. Másrészt az alacsonyabb kínálati árak miatt a használtlakás-piacon is élénkülés várható, amely 7-10%-kal is megemelheti az árakat. Vidéken az előrejelzések szerint 5-6% közé tehető a becsült áremelkedés, míg a fővárosban tovább folytatódhat a lakáspiac lassulása.

A kiadási célú lakásvásárlás esetén a hozam két tényezőből áll: bérleti díjból és a lakásárak növekedéséből. A portál statisztikái szerint 2021 decemberében országos szinten meghaladta a bérleti díjak emelkedése 8,9%-ot a januárban rögzített adatokhoz képest, míg Budapesten 7,5% volt az áremelkedés. Összességében továbbra elmarad a kiadó lakások árszintje a járvány előtti adatokhoz képest – ami csökkenti az ingatlanok hozamtermelő képességét –, az idén már gyorsabb ütemű drágulásra számítunk.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram