Hogyan ne látszódj gazdagnak?

A legtöbb ember szeretne többnek látszani, mint ami valójában. Őket szolgálják ki az áruhitelek, a lízingelhető autók, a kétéves részletre vett telefonok, az 50 milliós lakáshitelek.

Aki bölcsen kezeli a pénzt és bölcsen áll hozzá az élethez, előbb-utóbb egy másik problémával szembesül: hogyan rejtse el legalább részben azt, hogy vitte valamire?

Mert a többséggel ellentétben a bölcs ember tudja, hogy a sikerei és a mások által vélt vagy valódi jóléte jellemzően csak egyfajta érzést vált ki az emberekből: keserű irigységet és gyűlöletet. Az átlagos ember, anyagi állapottól függetlenül szívből utálja azokat, akik nála többre vitték, ügyesebbek, sikeresebbek vagy gazdagabbak. Esetleg okosabbak vagy tanultabbak.

Aki gazdag, az vagy csalt, vagy lopta a pénzt, vagy valakinek a valakije, de minimum másokat kizsákmányoló, aki kapzsi, ahelyett, hogy szétosztaná a pénzét a rászorulóknak, legelső sorban is neki, akinek mindennapi anyagi gondjai vannak. Egyébként is biztos aranykanállal a szájában született, a szülei toltak alá mindent.

(Az átlagember a valóságshowt szereti nézni, ahol egybites, szerencsétlen embereken gúnyolodhat, akiknél még ő is okosabb és sikeresebb. Más ember sikereinek nagyon kevés ember tud szívből örülni, legyen bár szegény vagy gazdag. Szomorú, de sajnos így van.)

S ha van pénzed, akkor rád lehet szállni, mint éjjeli lepke a fényre. Megpróbálnak kölcsönkérni tőled, szállj be pénzzel a vállalkozásába, ő adja a remek ötletet, neked csak a pénzt kell adnod. Olyan emberek kezdenek el barátkozni veled, akiknek csak a pénzedre van szükségük. (Ha mutogatod a vagyonod, csak olyan emberek fognak barátkozni veled, akiket a pénzed érdekel. Ha elrejted a vagyonod, csak olyan emberek fognak barátkozni veled, akiket a személyed érdekel.)

Ha pedig a főnököd látja, hogy gazdag vagy, azt gondolja majd, hogy már így is túl sokat fizet neked. Ha vállalkozó vagy, akkor a megrendelőid fogják ugyanezt gondolni rólad.

Mit tegyél, ha el akarod kerülni, hogy minden ember utálatának a céltáblája legyél, csak azért mert te vitted valamire?

A megoldás egyszerű, ahogy mondani szokták, maradj a radar alatt, vagyis maradj átlagos. A megjelenésedben, a ruházkodásodban, a vagyontárgyaidban. Ne posztolj fotókat a nyaralásodról, háttérben a hawaii pálmafákkal.

Kerülj mindent, amihez az emberek a gazdagság fogalmát társítják. Például vannak olyan autómárkák, amikkel csak a gazdag emberek járnak. Egy teljesen felszerelt új Škoda Octaviában senki nem fog burzsujnak nézni, egy fele annyiba kerülő, fapados, használt német prémiummárkában viszont mindenki. (Egy srác mesélte, hogy vett egy öreg Porschét, 3 millió forintért, vagyis egy kisautó áráért. Amikor fel akarta újítani a házát, ha a Porsche ott állt a feljárón, minden mester dupla akkora árat mondott minden munkára, mint amikor az autó az utcán parkolt a szomszéd előtt. Már csak ezért sem érdemes gazdagnak látszani.)

Az öltözködésed is legyen átlagos. Attól még lehetsz igényes és csinos, hogy nem Louis Vuittonban, Pradaban, Versace-ben és a többi luxusmárkában pompázol az utcán. Ha mindenáron márkás holmikat szeretnél felvenni, válassz olyanokat, amit az átlagember nem tud azonosítani és olyan darabokat, amire diszkréten van felírva a márka, ha egyáltalán.

Soha ne beszélj senkinek arról, mennyit keresel, vagy mennyi pénzed van. Mit érsz el vele, ha valakinek elárulod, mennyire megy a bolt? Vagy kedved kap ő is hozzá és lemásolja az ötletedet, vagy ha nem tudja, csak utálni fog a sikereidért.

Ha rákérdeznek, adj kitérő választ: “Mehetne sokkal jobban is, de lesz ez még jobb is, remélem. ” Nem kell magyar módra panaszkodnod, de ha jót akarsz magadnak, ne is mondd azt, hogy már nem is tudod, hová tedd a sok pénzedet.

Mesélj arról, ha akarsz, hogy elmentetek három napra a Tisza tóhoz, de bölcsen hallgass arról, hogy előtte Balin voltatok két hétig. Arról se fontos mesélned senkinek, hogy a gyerekeid magániskolába járnak, havi kétszázezerért. Senkire nem tartozik, ha vettél három lakást befektetési céllal, vagy nyaralód van a Balatonon.

Ezek olyan dolgok, amiket bölcsebb megtartani magadnak. Csak az ostoba fecseg túl sokat és feleslegesen. Hidd el, akkor jársz a legjobban, ha mindenki átlagosnak gondol és a legrosszabb, amit tehetsz magaddal, ha az emberek többet gondolnak rólad, mint ami vagy valójában.

A gazdagságod mutogatásával csak ellenségeket, vagy ami még rosszabb, hamis barátokat szerezhetsz csak, akkor is, ha nem szándékosan mutogatod a vagyonod. Mindössze a baráti beszélgetésekben elejtett információmorzsákból, meg a kétmilliós karórából összeáll a kép, mennyi pénzed is van valójában.

Figyelj oda, hogy kinek mit mondasz, mit mesélsz és mit mutatsz. Ügyelj arra, hogy egy átlagos kisembert lássanak az ismerőseid, akitől nem kell félni, akit nem kell gyűlölni és akit nem lehet megpumpolni.

Ha te bölcsen hallgatsz, amikor a bolond dicsekszik, ha neked elég, ha az tudja, mennyire vagy sikeres, akire tartozik, sok problémától megkíméled magad.

Ha pedig az önértékelésedhez még kell a többi ember ámulata, hazug hízelgése, a likeok a nyaralási képek vagy az új autód alatt, érdemes átgondolni, nem lenne-e ideje felnőtté válni.

Lehetsz gazdag bölcsen is és élvezheted a pénzed úgy is, hogy nem kell mások negatív reakcióival birkóznod. Nem arról van szó, hogy takargatnod kellene, hogy mid van, vagy mit értél el, de magamutogatás helyett bölcsen is lehetsz gazdag, vagy jómódú.

 

Share

204 hozzászólás

 • Hú, ez már-már kordokumentum. Szomorú, hogy még mindig itt tartunk…
 • Tinaturner
  Van olyan nezet h olyan gazgag vagy mint az 5 legjobb baratod(ha van) atlaga. Ezt a modellt torzitja a fenti. Az emberek szeretnek hasonlo ill picit magasabb szinten allokkal baratkozni, tanulni egymastol. Nagyon eltero szinteken nehezen nyilnak meg egymasnak. Foleg lefele
 • realestate
  “Senkire nem tartozik, ha vettél három lakást befektetési céllal”

  Én négynél tartok, de minden fenti tanácsot alkalmazok a rejtőzködés érdekében! :DDDD

  Nem is tudja senki sem 😉 Illetve nem tudhatja senki sem ezért elmondom mindenkinek… 😀 😀 😀

 • rm
  , akkor valamit rosszul csinálsz, mert már tudjuk, hogy négynél tartasz. Kicsit csiszold még a rejtőzködési technikád. 😉
 • Tibor
  Annyira gáz, hogy ez így van. De már párszor én is tapasztaltam a saját káromon.
 • Kenrich
  Alapvetően jó cikk, viszont van egy dolog amiről nem esik szó, pedig sokakat érint. Bár Miklós attitűdjével teljesen ellentétes, viszont nagyon is létező jelenség. “TozooGabee-szindróma” (ne, ne keress rá a google-ban, mert egy itteni hozzászólóról van szó aki mutatta ezt a tünetet. )

  Nők. Szinte mindnek fontos a biztonságérzet és ezt ma már nem feltétlenül rátermettségben/izomerőben, hanem anyagi biztonságban mérik. Persze nem hátrány az első kettő sem, de a pénz, vagy annak látszata sokat nyom latba egy ffi megítélésekor. És igen, ha vlki 4 karikát/csillagot/vesét tol a kocsija orrán annak a húspiaci értéke egyből magasabba szökken és elérhet velük olyan kvalifikált nőket akiknél bizony ez mérvadó. És ezek, a nem feltétlenül gyenge önértékelésű ffiak ezt pontosan tudják, és úgy is vannak vele, ha ez kell, hát ez kell. “Ha másért nem, legalább a pénzemért szeressenek az is én vagyok.”

 • Vazulka
  Ennyire ciki gazdagnak lenni? Ennyire rettegni kell a szomszédtól?

  Ez kulturális kérdés, de szerencsésebb országokban elismerő pillantást kapsz, ha szép házad van, ha jól megy a bolt. Nem akarok olyan emberek között élni, ahol rejtegetnem kell, hogy sikeres vagyok.

 • lala
  Ez a cikk is szuper lett!
  Van egy kollégám,aki nagyon tele van lóvéval,de nem titkolja,hanem dicsekedik vele.
  Napi szinten látni,hallani lehet,hogy amikor beszél telefonon vagy beugrik hozzá valamelyik haverja/üzletfele semmi másról nem szól a beszélgetés, csak a pénzről, üzletről. Azt senki meg nem kérdezi tőle,hogy vagytok, gyereked,feleséged hogy van, mi van veletek? Mind felületes érdekbarátság egytől-egyig. Engem ez nagyon zavarna,ha csak a pénz miatt érdekelnék bárkit is, neki ez így jó és boldog. Viszont érdekes módon,ha valaki többet keres nála, elképesztö irigység tör ki belőle annak ellenére,hogy kb. 100 millás vagyona simán van és míg másnak a megélhetést jelenti a fizetés, addig neki semmit,mert neki az csak aprópénz.
 • Én is akarok kommentelni
  Hehe.
  Pár hete voltam a gyermekemmel egy névnapi parton, ahol a parkolóhoz közeledve láttam, hogy én eléggé unatkozni fogok, mert a mi kocsink ára konkrétan két számjeggyel rövidebb, mint a többi kocsié ahova leparkoltunk (pl. sikerült két maserati közé leparkolni). Mondjuk mi nem is az átlagosnak álcázott gazdagok vagyunk, hanem az átlagos felé araszoló szegények de ez mindegy is.

  Nem is állt velem szóba senki a 2,5 óra alatt (a vendéglátón kívül, pedig a többiek közül is sokan ott ismerkedtek meg), annyira kilógtam a sorból. Jól elvoltam így a saját gondolataimmal, illetve figyeltem a gyermekeket ahogy szórakoznak.
  Szerencsére a gyerekeknél ez nem volt gond, ők jól eljátszottak a sok játék között.

 • Anyukica
  Egyet is értek meg nem is. Igen, mert feleslegeset, számomra felelesleges, lényegtelen, átlagos embereknek nyílván nem mondok, nem dicsekszem. DE: kevesebbet mutatni, rejtegetni a becsületes munkával elért életminőségemet nem tudom és nem is akarom. Így 50 évesen azt gondolom, hogy én sem szeretek mindenkit, engem sem kell mindenkinek szeretnie. Aki szeret tudja, hogy milyen ember vagyok, hogyan élek, hogyan gondolkodom és az nem fog irigykedni, legalábbis én ezt tapasztalom a saját környezetemben. A többi ember azt gondol, amit akar. És hála Istennek, úgy érzem, sokan szeretnek.
 • szocske
  Ismét egy remek írás, és sajnos valós problémára világít rá 🙁
  Engem pl. az zavar, hogy rám mutogatnak, mert látszik a háztetőn a napelem, milyen gazdag..
  Az, hogy másnak a kerítése többe került, nekünk meg még be sincs fejezve a kerítés, az nem számít.
  Ezt tetézve nemrég vettem egy elektromos autót, persze használtan.
  Aki mutogat rám, az talán 2x ennyiért vesz új középkategóriás autót, de az csak egy tucat autó, így az nem a gazdagság szimbóluma.
  Elég furcsa a társadalom értékítélete 🙁
 • schild
  @kenrich: mit kommentelt ez a “TozooGabee, én nem mlékszem rá.
 • Kiszamolo
  Kenrich, tőlem már kértek tanácsot, mit csináljon a sikeres 30 éves cégvezető, hogy ne olyan nők dongják körül, akiknek csak a pénze kell, mert nem talál egy normális nőt a sok dongó légy miatt.

  Nekem olyan nő nem kellene, akinek nem én kellek, hanem csak a pénzem. Ahogy olyan férfihez sem mennék hozzá nőként, aki a karcsú derekamba vagy a melleimbe szeretett bele.

  Mert jönni fog egy még gazdagabb vagy még nagyobb mellű.

  Addig meg lesz egy buta, üresfejű, felszínes társad.

 • realestate

  Látom az olvasottak értelmezése számodra kihívást jelent 🙂 leírom még egyszer, hátha most jobban megy!

  “nem tudhatja senki sem ezért elmondom mindenkinek… ”

  vagy ha úgy tetszik: nem mondhatom el senkinek elmondom hát mindenkinek… 😉

 • Topfly
  Ha pénzügyi tanácsadó vagy jobb, ha gazdagabbnak látszol, mint amennyid van, mert akkor azt gondolják az emberek, hogy tudsz valami nagyon okosat 🙂
  Bizonyos üzleti tárgyalásokon is jobb drágább autóval elmenni, mert ha olcsóbb autóval mész azt gondolhatják, hogy rosszul megy az üzlet és esetleg azért nem kötnek veled üzletet, hogy ne tedd tönkre az üzleti kapcsolatot az anyagi problémáiddal.
  Ha szimplán csajozni mész és nem egy komoly kapcsolat a cél, akkor is célszerűbb drágább autóval menni 🙂 Egy komolyabb kapcsolatnál is, azért jobb ha sejti a nő, hogy több van, mint egy átlagos embernél, mert bár nagyon sok nő tagadja, de minden nő vágyik az anyagi biztonságra és fél attól a pillanattól, amikor gyerekei lesznek és már azt nehezebb összegeztetni a karrierrel.Lehetsz te nagyon okos és szimpatikus ember, de minden kapcsolatban bizonyos szinten szerepet játszik a pénz.
 • graphite
  Azért a bankároktól elvárt, hogy gazdagnak mutassák magukat, nem? Gondolom te se bíznád a pénzed a tárgyalásra egy rollerrel érkezőre 🙂
 • Barnabas.Jog
  Szegény feleségem (akkor még barátnőm) nem tudott erről, mikor a havi 100 ezer ft doktori ösztöndíj volt az összbevételem, mellette pedig még egy angol mesterfokozatot szereztem, ami csak vitte a pénzt.

  Vannak gazdag ügyfeleim, de olyan talán csak 2-3 van köztük, aki nem ragadt le ezeknél a nagy csöcs/nagy kocsi dolgoknál – és ez a 2-3 nem retteg attól, hogy mit csinál az asszony, mikor nincs szem előtt. Gazdagabb mindig lesz.

 • realestate

  Ez a poszt nem az átlagos, vagy átlag feletti emberekről szól, hanem a felső 5%-ról (~70M< vagyon), ahol már van értelme mit rejtegetni….

  Értelmes ÉS intelligens ember nem veri a taknyát a pénzére, mert aki ezt teszi az bizonytalan magában és folyamatos megerősítést vár, illetve kissebségi komplexusos. Én is ismerek olyan embert aki gazdag ugyan, de semmi másról nem tud beszélni mint hogy neki mennyije van… szánalmas. Ugyanúgy mint a sok insta/facebook újgazdag bohóc.

  Ez nem azt jelenti, hogy ne vegyél meg drága dolgokat és ne menj el jó helyekre nyaralni, hanem azt hogy mindezt úgy tedd meg, hogy ne vagy kevésbé látszódjon a külvilág számára mivel nem nekik teszed, hanem magadnak/családodnak.

  Gyakorlatilag pont a fordítottját kell csinálni, mint azok akik kevés pénzzel is ultramenő gazdagnak akarnak látszani. Ha nekik megy akkor nekünk sem lehet kihívás…

 • Ildikó70
  Hát nem is tudom. Ti biztosan csak olyan gazdag embereket ismertek, aki a saját esze, munkája miatt lett gazdag. Szerintem őket nem is irigyli senki! Mindenhol vannak ilyen emberek, akinek egy kis esze is van látja, hogy mennyit dolgoznak, milyen okosak, stb.
  Az irigység inkább azon emberek gazdagsága miatt van akikről tudjuk, hogy talán még a saját nevét se tudja rendesen leírni, de hipp-hopp milliárdos lett – persze csakis azért mert valaki valakije. Ha szétnézek az ilyen emberek büszkén feszítenek, mindenki mást lenéznek és a világ legokosabb emberének képzelik magukat, közben pedig nagyon buták, csak tudnak helyezkedni. Sajnos úgy tűnik ők vannak többen. Bár lehet azért, mert azok akik saját erejükből gazdagodtak inkább elrejtik a vagyonukat, nehogy egy kalap alá vegyék őket velük.
 • almastaska
  Ezzel a véleményemmel most nem leszek népszerű, de nem baj. Az élettapasztalatom sajnos azt mutatja, hogy a legtöbb gazdag ember márpedig igenis a szüleinek, a körülményeinek, a gátlástalan, lelkiismeretlen hozzáállásának köszönheti azt, hogy oda jutott ahova. Nem azt mondom hogy becsületes munkával nem lehetne sokat keresni, mert lehet. De ahogy én látom NAGYON kevesen vannak olyanok, akik valóban teljesen önerejükből teljesen korrekt módon tudják ezt elérni. És igen, sokan irigyek vagyunk a gazdagokra mert úgy érezzük, hogy nem fair, hogy ugyanannyi küzdéssel nem tudunk ugyanoda eljutni, mert mások a körülmények, illetve mert lelkiismeretesebbek vagyunk és nem csináljuk meg azt, amitől utána nem tudnánk a tükörbe nézni. Ez egyébként a gengszterváltás előttig nyúlik vissza, lsd. besúgó rendszer és a mi generációnk ezt még viszi magával. Talán a következő generációnál ez már másképp lesz
 • FoX
  Sajnos nagyon sokszor inkább az szúrja ki a szemem, hogy sokan mennyivel többnek akarnak látszani, mint amik. Ez leginkább a nem gazdagokra jellemző, meg a tinikre, akik azt hiszik, hogy ez az élet. Persze könnyű úgy másnak mutatkozni, ha senki nem látja az igazságot.
  Érdekes kísérlet lenne például itt a Kiszámolón, ha minden kommentelőt ellenőrizni lehetne valahogy. Megváltozna a sikeres, gazdag, tökéletes portfólióval rendelkezők aránya, az tuti. 🙂 🙂
  De máshol is így van ez, éppen ezért szoktam mondani: mindenki azt állít, amit akar, de a tükör nem hazudik.
 • szocske
  “tőlem már kértek tanácsot, mit csináljon a sikeres 30 éves cégvezető, hogy ne olyan nők dongják körül, akiknek csak a pénze kell, mert nem talál egy normális nőt a sok dongó légy miatt.”

  a világ nem változik, lásd Meseautó…

 • mtoma73
  Feleségem (közszférában dolgozik) valami beszélgetés közben mondta, hogy vettünk egy szárítógépet, mire a főnöke, aki nyilván többet keres nála nagyságrendekkel azt birta mondani, ja szárítógép, akkor mi már burzsujok vagyunk. :)))
  Azóta nem mond semmit se. Szerencsére ebben is hasonlítunk a feleségemmel, hogy nem szeretünk dicsekedni senkinek semminkkel. Még azt is csak pár embernek mondtuk, hogy kifizettük a lakáshitelünket.
  Ja és persze amikor hallgatom mások panaszát csak bólogatok.
  És az a röhejes az egészben, hogy mi egyáltalán nem vagyunk gazdagnak mondhatók, max. az átlag feletti életszinvonalon élünk.
 • almastaska
  Ezt a fajta irigységet a gazdagok részben maguknak köszönhetik (ugyanúgy mint ahogy bizonyos kisebbségek is a velük szemben levő előítéletet). Igen, a nagyon kevés arányú jó ember szív emiatt, sajnos ez van. De azért legyünk őszinték az se normális, hogy egy gazdag ember teljesen lenéz, ha suzukival állok be a parkolóba, pedig kőkeményen megdolgoztam és tanultam érte. A média hatásáról már nem is beszélek ezzel kapcsolatban, mert óriási a felelőssége annak a néhány (szintén gazdag) embernek ez ügyben (igazából fel se fogják milyen hatással vannak a társadalomra). Ismerek gazdag embert akinek láthatóan jól megy, viszont teljesen korrekt, normális. Nem tapasztalom, hogy zsonganának körülötte a pénzhajhászok, viszont Ő ténleg olyan egyéniség, hogy senkiben fel sem merül. Igaz neki nem is kell ilyen cikket olvasnia, hiszen magától, a személyiségéből alapból nem hivalkodik, nem úgy jön le.
 • lala
  A nőről jutott eszembe, szintén ugyanez a kolléga. Virít,hogy csak a pénze miatt van vele. A korábbi kapcsolataiban is véletlenül gazdag fickói voltak, csak ott nem lett gyerek,mint itt.
  Próbálja pedzegetni az esküvőt,de kolléga nem nyitott rá (valószínűleg a lóvé felezés miatt,ha válnának).
  Akkor se értem az ilyen embereket, akiket a pénz tart össze. Lehet,hogy nincs anyagi gondja,de érdekkapcsolatokból áll az élete. Ez valakit tényleg boldoggá tesz???
 • almastaska
  Egyébként a mai társadalom beteg mivoltát mi sem tükrözi jobban, minthogy a világ legnagyobb cégei konkrétan csalással, lopással, hazugsággal, mások kihasználásával (pl.: apple, microsoft, facebook, google, ibm) jutottak el oda ahova, és ezt vállalják is, nyíltan ismert információ. Elég elgondolkodtató.
 • lala
  Van 2 olyan szingli nő ismerősöm, akik nem is titkolják, nekik olyan fickó kell, akinek van háza, autója, 8 számjegyű összeg a bankszámlán, ami nem 1-essel kezdődik, jól is néz ki, egy csődör. Biztosan hemzsegnek az ilyenek,mert az egyik már 38 éves, a másik 36, de mindkettőt eddig csak gazdag fickókkal hozta össze a sors.
 • duplacsavar
  @Kiszámoló

  Akkor ezek szerint te gazdag vagy? 😀

 • Lív
  Azon túl, hogy a cikk minden szavával egyetértek és magam is gyakorlom, annyival egészíteném ki, hogy sok esetben a jómódú nem kis részben azért jómódú, mert nem inflálta el az életszínvonalát és inkább befektetett, mint hogy a kirakatot fényesítse szép autóval, luxusnyaralással, menő ingatlannal. És amikor már a befektetések mindezt lehetővé tennék, akkor meg már azért nem teszi (teszem), mert nem akarja mások orrára kötni az anyagi helyzetét.
  Nekem igazából már nem lenne szükségem a fizetésemre, de a munkahelyemen biztos vagyok benne, hogy a dolgozói átlag közelébe pozícionálna bárki.
  (Ennek kapcsán én is szoktam gondolkodni, hogy ki az, aki tényleg jómódú, de szintén kaméleon. Még nem “bukott le” előttem senki….)
 • lala
  Lemaradt:
  …és még mindkettő várja a gazdag, jóképű, lófarkú herceget.
  Valószínűleg még várni fogják egy darabig, kevesen ugrották meg eddig a szintet.
 • flasgordon
  Ez mind szép,ami a cikkben le van írva, de például egy gyerektől nem lehet elvárni, hogy ne fecsegjen. Ő igenis elmondja, hogy 2x voltunk nyaralni egy évben vagy milyen kocsija van a családnak. Persze egy gyerek a munkát vállaló szakival vagy mással nem igen találkozik.
 • Feri a hegyről

  Beléd akartam kötni a felső 5 % vagyonára tett nagyobb, mint 70M Ft-os tett becslésed miatt (saccra ezt inkább 200 M környékére tettem volna), de utánanéztem és egy tavaly októberi becslés pontosan ezt a számot hozza. Gondolom, egy adatot nézünk.

  Érdekes a dologban, hogy úgy számolgatom, hogy ha jól keverem a kártyákat és az élet sem szól bele túl nagy ellenszéllel, akkor 50+ évesen akár (jelenértéken persze) 70 M Ft-nál nagyobb vagyonnal is rendelkezhetünk (saját családi ház MJV-ban, 1-2 egyéb ingatlan, tőke diverzifikált portfólióban).
  Ettől függetlenül piszkosul nem érzem, hogy a felső 5 %-hoz tartoznánk (mint mondtam, egyelőre nem is tartozunk oda, de 20 év távlatában elérhetőnek tartom a meghatározott vagyonlimitet.)
  Érdekes ez. Pedig ránk aztán nem mondhatják, hogy gazdagok lennénk., mert nincs miből gazdagnak látszani, bár ezek szerint ezt csak kevesen gondoljuk így..

 • Zabalint
  Egy olyan társadalomban, ahol az emberek többsége a lehetősége felett él, a lehetőségeihez képest maga is rongyrázó, és másokat is felszínesen ítél meg, teljesen felesleges bármit is rejtegetni, ha nem kimondottan rázod a rongyot, és nem is teregeted ki a személyes pénzügyeidet, akkor a környezeted úgyis egy kategóriával szegényebbnek fog gondolni, mint amilyen anyagi helyzetben vagy. Aki meg rongyot ráz, az úgyis azt élvezi, ha irigykednek rá, tehát neki ezért lenne értelmetlen rejtegetni.

  Ami az ügynököket, bankárokat illeti, onnantól kezdve, hogy jutalékból élnek, nem biztos, hogy bíztató, ha drága kocsival érkeznek, másrészt ez megint a felszín, hiszen nem ritka látvány az öltönyös multis középvezető rollerral, meg a kopasz, fuxos BMW-s sem, most akkor melyikben bízzunk meg jobban (mondjuk nem mintha az öltöny és a kopasz fuxossag megbízhatósagot vagy megbízhatatlanságot jelentene).

 • realestate

  Aki “megugorja az elvárt szintet” annak meg nem egy ~40éves kivénhedt gebe fog kelleni házzal, kocsival meg egzisztenciával, hanem egy 25 éves akit még lehet formálni és tökmindegy, hogy mije van, sőt az a jó ha nincs kvázi semmije mert akkor még jobban fog alkalmazkodni hozzá a ráutaltság miatt.

  Ismerek én is jópár ilyen ~40 körüli macát, náluk megkeseredettebb embert nem nagyon láttam, hiába a pénz… mint tudjuk a pénz nem boldogít!

 • Zabalint
  Folyt.
  Vagy a Prezi társalapítója, akinek pár éve szóvá tették, hogy 3 milliós autója van, aztán kiderült, hogy a bringája meg ennél drágább.

  Nőügyben ugyanez, ha már a nő biztonságot akar, ezért az anyagiak is fontosak neki (bár én erre azt mondom, eleve nem érdemes olyannal tartós kapcsolatot építeni, aki a saját anyagi biztonságát mástól várja), akkor felszínességre utal, ha mindezt reprezentatív anyagi javakon keresztül nézi, és inkább egy rongyrázót választ, mint egy ugyanakkora jövedelemmel rendelkező, de ésszerűbben költekező férfit.

 • realestate
  a hegyről

  🙂 igen, egy adatot néztünk… Azért gondolhatod, hogy a 70M “kevés” a felső 5%-hoz mert szinte mindenki a taknyát veri és próbál kétszer annyit mutatni (pont a cikk ellentétje) ezért olyanokat is gazdagnak látsz akik nálad jóval szegényebbek.

  Valamint ez országos átlag, azaz vidéken jóval kevesebből is benne vagy az 5%-ban, BP és környékén meg lehet a 150M is kevés hozzá… Szerintem a te jelenlegi helyzeted már bőven átlag feletti. ~35-40M körüli NETTÓ vagyonnal még MJV-ban is nagyon jónak számítasz! Megfelelő az irány amerre méssz, simán meg lehet a kitűzött célod még előbb is! Gratula! 😉

 • ekr
  @Fox: Pontosan, még ezen a platformon is sokszor kéretlen hencegés megy. Jelen cikk is azt üzeni, hogy nem kell velük foglalkozni, mert inkább a délibáb fordítottja vélelmezhető…

  @Kiszámoló: némi gikszer csúszott az erőtérbe, két korrekcióra javaslat:
  címben: “látszódj”
  szövegben: “kedvet” kap ő is hozzá

 • Dummy
  Minden szavával egyetértek a cikknek. De egy rész még kimaradt belőle. Az a legszebb amikor a család elől is érdemes eltitkolni a vagyonodat. Nálunk már hallottam vissza, hogy a dédnagymama megkapta ez egyik lányától, hogy miért ad a mi gyerekeinknek karácsonyra 3000 Ft-ot, nekünk nincs szükségünk rá, ossza szét inkább ezt a pénzt a többi dédunoka között. Azóta nem igazán őszinte a mosolyom amikor családi összejöveteleken összefutunk.
 • nemtom
  Nálunk ez a rejtőzködés olyan jól sikerült, hogy nemrég megkaptam, hogy egy ruppótlan **ci vagyok, aki egyúttal fillérb***ó k*cs*g. 😀
  Pedig csak arról volt szó, hogy miért van nekünk 14 éves autónk, és miért nem veszünk egy újat. 😀
  Amúgy azért nem, mert az éves üzembentartási és szervizköltségem jelenleg annyi, amennyi egy új autónak csak a CASCO-ja lenne.
 • bela
  Sok esetben nem a Miklós által annyira lenézett átlagember irigykedik, hanem az paranoid, akinek sok a pénze.

  Ez persze öngerjesztő folyamat is, mivel ha az ember úgy gondolkodik, hogy “vagyok én, meg az ÁTLAGEMBEREK”, akkor nyilván magát automatikusan az “átlag” fölé helyezi és onnan már csak egy lépés, hogy elkezdjen belelátni mindenféle dolgokat a másik csoportba.

 • szocske
  “hogy ugyanannyi küzdéssel nem tudunk ugyanoda eljutni, ” – honnan tudod kívülről, hogy a másik mennyit dolgozott?
  Nem vonom kétségbe, hogy van akinek hátszele van és könnyebb, és itt elsősorban politikai kapcsolatokra gondolok.
  De sokan vannak, akik rengeteget dolgoznak, nem egy ilyen embert ismerek.
  És a szomszéd látja a szép házat vagy a drága autót, de azt nem, hogy amikor ő a barátokköztöt bámulja, a másik még keményen dolgozik…
 • Tyson

  20 év múlva már nem 70 millio lesz a limit. És el is kell még érni ezt…
 • Jani

  “NAGYON kevesen vannak olyanok, akik valóban teljesen önerejükből teljesen korrekt módon tudják ezt elérni.”

  Átlagos programozó, aki picit spórolósabb, vagy egy közepesen jó gépészmérnök 10 év alatt összespórol 20-40 millát gond nélkül.
  Nem kell hozzá segget nyalni, törtetni, másokat lehúzni.

 • AAA
  Ez az irigység abból is fakad, hogy nálunk a nagy többség tényleg nem becsületesen lett gazdag. Benne van még a kádári kor hagyatéka is, amikor becsületesen nem nagyon lehetett meggazdagodni.
  El lehet titkolni szinte mindent, egy dolgot nehéz, az ingatlant, amiben laksz – ha jó környéken akarsz lakni, azt azért tudni fogják, hogy ott nem olcsó egy ház/lakás.
  Amúgy tudok olyat aki azt csinálja, hogy mindenre azt hazudja, hitelből van, de valójában nem.:)
 • realestate

  “20 év múlva már nem 70 millio lesz a limit. És el is kell még érni ezt…”

  Ezzel a komment írója is tisztában volt, írta is, de attól még élhesz boldog és pénzügyileg stabil életet, hogy nem tartozol bele a felső 5%-ba 🙂 Főleg ha vidéken élsz ahol azért mások a limitek….

  Amit te csinálsz az nem a “Hogyan ne látszodj gazdagnak?” témája, hanem az átlagosként hogyan látszódjunk csórónak…. a kettő nem ugyanaz. Amúgy sem kell átesni a ló másik oldalára. Autós példánál maradva a cikk sem azt írta, hogy egy 10éves kotlával járjon akinek van 100millája, hanem hogy új/újszerű, de nem hivalkodó márkával/modellel…. még akkor is ha amúgy megtehetnéd mert bőven van rá pénzed! Amiről nem virít, hogy komplexusos vagy 😉

 • Attt
  “Nem akarok olyan emberek között élni, ahol rejtegetnem kell, hogy sikeres vagyok.”

  Pontosan így gondolom én is. Nem akarok ilyen emberek között élni, mozogni, velük barátkozni. Én is örülök, amikor XY ismerősöm átlagon felüli sikereket ér el, ilyen emberekkel kell körülvennem magam.

 • Anima
  -egyet tudok erteni, van ahol mutatni kell, mert sok arazasi kort megsporol egy lathatoan dragabb toll/taska/ de lenyomja az arad egy auto ha nem fancy
  (20 eves japan retronk van es szeretjuk, de van ahova emiatt inkabb ‘taxizik’ az ember 🙂 )

  Villogni, hencegni butasag, de barati korben azt latom, hogy ugyanannyira tudunk lelkesedni egymassal cimborak ketszer jobb korulmenyeiert es megbeszelni mit csinaljanak a birodalmaikkal, mint a frissen anyuekkal olcsoert felujitott masfel szobasert a vilag vegen.
  Ahol az ember normalis, realis, ott ez szerintem nem gond, lehet egymasnak segiteni, epulni a beszelgetesekbol.

  Penzzel villogni hulyeseg, de ahelyett h nem posztolsz Balirol, inkabb olyan emberekkel vedd korbe magad akik tenyleg oszinten orulnek veled.
  Pszichesen is torzit ha sokaig mashogy csinalsz vmit h masoknak megfelelj – ha boldog vagy a Boss pulcsidtol, vedd fel:)

 • Adócsaló vállalkozó
  Egy apróságot nem értek. Miért baj az, ha az ember örököl a szüleitől? Apám pár éve mindenét szétosztotta a gyerekei között. (A nagyon sok hitelét viszont egyedül vettem a nyakamba) Nekem azóta jórészt az értéknövekedésnek köszönhetően megnégyszereződött a vagyonom, de az akkori értéken számolva is van egy 30-40%-os emelkedés. Én személy szerint szintén szétosztom a gyerekeim között, ha arra sor kerül, hiszen értük dolgozok, a koporsóba meg nem tudják betenni mellém a cuccot.
 • Peti
  Nálunk a faluban is vannak ilyen emberek. Az egyik 1-2 éve költözött be egy csinos házba. Amit furcsállottam, hogy nem volt még kerítésük, sem sötétítő függönyük az ablakokon, a ház mellett viszont ott állt a Merci (nem egy lepukkant W124-es), a nappaliban meg egy hatalmas cserépkályha, így nyitott könyv voltak az összes járókelő számára. Nem hiszem, hogy túlzottan vagyonosak lennének, de azért nem vetik meg a szép dolgokat, és ezt szeretik láttatni. Ez a bűnözőknek is feltűnt, úgyhogy be is törtek hozzájuk. Mostanra már van kerítésük, és az ablakokra is került függöny. Számomra azért annyira nem hátrány, hogy vannak ilyen emberek, mert addig is ők élveznek prioritást a betörők számára. Egyesek még arról is beszámolnak a Facebookon, hogy épp melyik koncertre mennek, vagy épp hová mennek nyaralni, közben meg a feltöltött képeken látni, hogy micsoda pompában élnek. A szomszédom is ilyen…
 • Lív

  Aki nem akarja mutogatni a gazdagságát, az nem fog hivalkodó autóval sem járni és átlagember irigységét birizgáló képeket posztolni a nyaralásról. Ha valaki megkérdezné a gyerekemtől, mit csinált nyáron, azt mondaná, hogy utószezonban voltam x dél-európai országban. Azt nem fejtené ki, hogy hány csillag, hány medence, all-inclusive, mert egy gyereknek nem ez a fontos.
  Ugyanúgy én sem a gyeremre nem adok, sem nem viselek logós ruhákat, több okból sem. Sem árcímkét, sem reklámtáblát nem akarok magunkon hordani.