Hol a legolcsóbb pénzt váltani?

Az egyik ügyfelem kiköltözik Kanadába, ezért komolyabb összeget kell kanadai dollárra váltania.

Azt tudjuk, hogy bankban soha nem váltunk pénzt, főleg nem valutát, mert általában elég zúzós árai vannak, ahogy a devizás utalásoknak is.

(Ha valaki nem tudná: a valuta a készpénz, amit a kezedbe foghatsz és beletehetsz a pénztárcádba, a deviza a számlán létező pénz, amit el tudsz utalni a számládról. Mivel a valutát fizikailag is szállítani kell, mindig rosszabbul járunk a valutaváltással, mint a devizaváltással.)

Az egyik bank árfolyamát például itt találjátok. Ma 226.57 Ft-ért adták volna a kanadai dollárt készpénzben és 224.16 Ft-ért váltották volna át, ha csak utalni akarjuk a pénzt.

Felhívtam a Dél-Alföld legjobb pénzváltóját, kit ajánl, kihez forduljunk, ő ajánlotta a Correct Change nevű céget, szerinte Budapesten ők a legolcsóbbak.

Valóban, az euró és a dollár esetében két forint sincs a vétel és az eladás között, ami jóval kevesebb, mint 1% spread, azaz 0,5-0,5% az eltérés a középárfolyamtól. (Ami egy mesterséges szám, hiszen ilyen nem is létezik, mert valaki vagy venni akar valutát, vagy eladni, közepezni senki nem szokott. De erről majd egyszer máskor.)

A nekünk szükséges kanadai dollárt 220.9 Ft-ért adták ma, az árfolyamokat sűrűn frissítik.

Ezen túl van egy jó és egy rossz hírem: a jó az, hogy milliós tételnél még lehet alkudni is egy keveset. A rossz, hogy a 0,3% tranzakciós adót még külön ki kell fizetni a váltásnál, de maximum hatezer forintot.

Azt ajánlották, hogy kb. annyit le tudunk alkudni a nagyobb tétel miatt, úgyhogy kvázi ingyen van a tranzakciós adó.

A másik, amivel érdemes számolni, ha készpénzben felvesszük a pénzt a bankból, ott is fizetünk tranzakciós adót, majd a váltásnál is. (Ez a 0,6% agyrém adó az ifjú pár búcsúajándéka az országnak.)

De ezzel együtt is megéri, a tranzakciós adó maximum még egyszer 0,44 Ft-tal drágítja meg a váltást.

Share

15 hozzászólás

 • m_balage
  http://valutacentrum.hu/
  listázza h hol mennyi az eladás-vétel, automatikusan dobja a legolcsóbbat
 • Andor
  És még náluk is van jobb megoldás, igaz, résen kell lenni 🙂
 • woodpaul
  Az a baj, hogy vannak helyzetek, amikor a készpénzes felvétel majd pénzváltónál való konverzió szóba sem jöhet.

  Én már majdnem egy éve Belgiumban élek, de a megtakarításom jelentős része eddig forintban volt, mert jól fizettek a betéti kamatok. Részben az állandó alapkamat vágások miatt, részben pedig a Matolcsy-s MNB korszak előtt jobbnak láttam megtakarításaim felét euróba, a belga számlámra menekíteni.

  Nem tervezek mostanában haza utazni, ráadásul most gyorsan kellett cselekedni, így nem volt más megoldás. Így legalább nem kellett megküzdeni a készpénz hurcolgatását kísérő idegfeszültséggel. 🙂

  Igaz, ami igaz, rohadt drágán vált a bank, a tranzakciós adóhoz pedig no komment. 🙁

 • uzsolt
  Miért kell nagyobb összeget készpénzre váltani? Ha Kanadába költözik, akkor úgyis szüksége lesz egy dollár alapú számlára, forintról dollár számlára átutalással nem jönne ki jobban? Aztán majd ott felvesz ATM-ből annyit amennyire szüksége van. Ha pedig a magyar forint alapú számláját szeretné használni, külföldi bankkártyás vásárlás nem jöhet szóba?
 • Depor
  Valutaváltó ismerősöm mondta a hétvégén, hogy a tranzakciós illeték igazából csak az eladásra vonatkozik, de mivel ez nem volt egyértelmű, ezért mindenki levonta a vétel és eladás után.

  Sőt, sokan még most is ezt teszik, holott február elején már kijött a PSZAF állásfoglalás, és a januári illetéket is csak az eladások után kellett megfizetniük.

  Egy kis jogértelmezési bizonytalanság és az élelmesebbek élnek is vele…

 • star70
  + levon a bank(az enyém legalábbis) 2 eurót azért,mert a számlámra utaltak pénzt.Pofátlanság,de ez van.CIB euró számla:-(Igaz tudtam amikor nyitottam,de mivel itt van más számlám is,így egyszerűbb..a pénztáros pasi ismer már,havonta randizunk,ő is ajánlotta a correct change-t:-)
  Ezen kívűl levonnak a pénzfelvétért is ugye—szóval 4 euró bukta/hó…
  Ha valaki tud jobbat szóljon:-)
 • Kiszamolo
  Még nincs számlája Kanadában, hová tudná utalni?

  A magyar devizás utalási díjak is magasak, plusz a devizaváltás sem egy olcsó dolog. (Írtam a cikkben)

 • gg
  http://valutavaltok.hu/

  A bp-iek vannak nagy előnyben, mivel a verseny miatt minimális a marzs.

 • L
  Én rendszerint inkább vásárolok külfödön a bankkártyámmal (Mastercard, kisebb tételek), minthogy valutát váltsak. Bár CAD-HUF viszonylatban nem ússza meg a kétszeres konverziót, ha nem számolja fel teljesen a magyarországi forintszámláját és főleg a forint erősödésére számít, akkor úgy is használhatja a pénzét, hogy nem váltja most mindet kanadai dollárra.
  Rossz elgondolás?
 • gg
  nem rossz elgondolás, a bankkártyás vásárlás kamatmarzsa hasonló apénzválótéhoz, de ne mindenhol fizethetsz kártyával. De a kamat 2-3 hónap időtávon 1% simán lehet, így jobb lehet a kártyás vásárlás.
 • Peter
  Egy jo tanacs a Kanadaba telepulo ugyfelnek, ne feledkezzen meg a keszpenzbejelentesi nyilatkozatrol a hataron.
  10.000 Euro (kb 13500 CAD) erteku keszpenz folott, az Europai Unioba valo ki- es belepeskor azt irasban jelezni kell a vamhatosag fele.
  10-40-60%-os buntetest is fizethet, ha nem teszi meg.
  http://www.nav.gov.hu/nav/vam/egyeb/keszpenz_130107.html
 • Imre
  Aki pedig ritka valutát akar venni vagy eladni, annak ajánlom a Tichi Change-t. Érméket akár középárfolyam alatt is vehetsz. És ha sérült, hiányos bankjegyed van, azt is beválthatod.
  http://www.tichichange.hu/
 • Gábor
  Bár lehet, hogy ismeritek, én itt szoktam tájékozódni:

  http://www.holvaltsak.hu/index.html

 • morbiczer
  Kiutazik Kanadaba, megnyitja a szamlat, majd online atutalja Magyarorszagrol Kanadaba?

  Tobb millio forintnyi keszpenzzel meg lehet, hogy kicsit furcsan neznek ra majd a hataron. Kulonosen friss bevandorlokent.

 • Dániel Pletser
  Én a Correct Change-nél szoktam váltani ,mert eleve szűk az árrés, és komolyabb tételnél lehet egyedi árat is kérni.
  Ők a legjobbak: correctchange.hu