Hol laksz majd nyugdíjasként?

2018-04-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az idős emberek ragaszkodnak a lakhelyükhöz, attól függetlenül, hogy mennyire praktikus, fenntartható vagy ideális az a lakhely. Egy felmérés szerint a nyugdíjasok 90%-a mindenképp maradni akar a jelenlegi lakhelyén.

Ami igazán megdöbbentő, hogy a 40-50 év közöttiek közel 70%-a is hasonlóan nyilatkozik. Nem akar elköltözni a jelenlegi lakhelyéről már soha többet.

Azonban rengeteg olyan dolog van, amire nem gondolnak.

Beszéltem valakivel, aki egy megyeszékhely melletti falu szélén vett egy nagy házat és úgy vélte, hogy már nem is fog soha költözni. A ház olcsó volt a lokáció miatt, kellően nagy, hogy elférjenek a három gyerekkel, jelenleg 25-30 perc alatt beér a városba (ahová majd nem kell járnia nyugdíjasként), ahogy a bolt is csak három perc autóval.

Véleménye szerint ez már jó lesz neki egész életében.

Az meg sem fordult a fejében, hogy nem lesz mindig jogosítványa, így a három percre lévő bolt hirtelen egy órás séta lesz a húzós kiskocsival a rossz falusi utcákon.

Öreg korára várhatóan sokat fog majd járni orvoshoz, ez busszal betegen oda-vissza három órás út lesz akár hetente kétszer, hóban-fagyban és esőben is.

A lépcső, amin most felszalad naponta negyvenszer úgy, hogy észre sem veszi, legyőzhetetlen akadály lesz fájós térddel és hatalmas balesetforrás, ha megbotlik rajta. (A hetvenes éveikben járók 40%-ának okoz gondot a lépcsőzés és a baleset miatti vezető halálok az elesés, amihez a lépcsőzés nagy mértékben hozzájárul.)

A mostani dizájnos kádból nem tud majd kiszállni, ha az egészsége már nem lesz olyan jó, mint most.

Az a ház, ami elég öt főnek, biztos hogy túl nagy lesz két embernek.

Amit az emberek mindig elfelejtenek, hogy a lakóingatlanra, de különösen a házra bizony sokat kell költeni. (Elég csak végignézni a magyar ingatlanállományon, milyen állapotban van. Alig van olyan társasház vagy ház, amire ne kellene milliókat ha nem tízmilliókat azonnal rákölteni.)

A szükségesnél kétszer akkora tetőt felújítani bizony kétszer annyiba kerül, mint az elégségesen nagyot. A vakolás, az ablakcsere és minden más is arányosan drágább lesz. A statisztikai átlag szerint 15-25 évet leszel nyugdíjas, ennyi idő alatt akár kétszer is fel kell komolyan újítani az ingatlanodat.

Hol fogsz majd szórakozni, kikapcsolódni, ha szeparáltan élsz a világ végén, társaság nélkül?

Lesz-e a közelben segítséged, ha majd rászorulsz? Ha fizetned kell a segítségért, lesz-e rá elegendő pénzed?

Ki fogja karbantartani a hatalmas kertet és ellapátolni a havat a járdán?

Érdemes ezt átgondolnod és tervet csinálnod arra az esetre, ha egyszer öreg leszel. Az a ház, ami ideális 2-3 gyerekkel, biztos hogy nem megfelelő lakhely két idős embernek. (A legtöbben a harmincas évek végére kerülnek olyan anyagi állapotba, illetve akkor lesz igénye a gyerekeknek a külön szobára, így ilyenkor építik a hatalmas házakat. Hogy aztán a gyerekek 6-7 év után faképnél hagyják a szülőket, akik fogócskázhatnak a hat szobában további 20-30-40 évig. Amikor a házastárs is meghal, akkor szakad igazán nyakába a hatalmas ingatlan a másik félnek. Akkor már eladná, de a 20-30 év alatt elmaradt felújítások és az idő múlása miatt már nagyon alacsony is lehet az értéke. Könnyen lehet, hogy már csak telekárban akarják megvenni, levonva belőle a bontás költségét.)

Nyugdíjasként a legfontosabb a lokáció, hogy gyalogszerrel elérj egy jó bevásárlási lehetőséget, egy gyógyszertárat, postát és orvost. Legyen a közelben szórakozási lehetőség, ahová eljárhatsz.

A feleslegesen nagy ingatlantól (és kerttől) érdemes megszabadulni, akkor is, ha a kisebb ingatlan nem olcsóbb, mint a régi ház, de jobban megfelel a nyugdíjas éveknek.

A lépcső nagy kihívás tud lenni, ha mindenképp marad az ingatlanban lépcső, érdemes úgy átalakítani, hogy minden szinten legyen fürdőszoba és vécé, lehetőleg minél közelebb a hálószobához.

Ha maradni szeretnél a jelenlegi lakhelyeden, a következő felújítás során gondolj arra, hogy alkalmassá tedd az ingatlant a későbbi saját magad számára is: szereltess kapaszkodót a kád mellé, rakasd lejjebb a villanykapcsolót és feljebb a konnektorokat, szereltess be több világítást a lépcsőházba és cseréltesd le a csúszós padlókat.

Reménykedhetsz abban, hogy te leszel az, aki kilencvenévesen is lefutja a maratont még aznap, ahogy megnyerte a keresztrejtvényfejtő bajnokságot, de azért érdemes felkészülnöd arra is, ha mégsem így lesz.

Minél hamarabb tervezel előre, annál könnyebb dolgod lesz, könnyebben hozol meg ilyen döntéseket és könnyebben is költözöl 55 évesen, mint 70 évesen. Tervezd meg az anyagi életedet is előre a nyugdíjas éveidre, de azt is, hol és hogyan fogsz lakni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Previous Post
Domino Most vége

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram